HilversumsNieuws

20 juli 2017

HilversumsNieuws 20 juli 2017


Helpende handjes nodig bij Kinder Vakantie Avonturen

HILVERSUM Bij de jeugd zijn de Kinder Vakantie Avonturen Hilversum van Versa Welzijn populair. Dat blijkt wel uit de aanmeldingen, want beide weken zitten propvol, maar er zijn nog wel helpende handen nodig.

Versa heeft vrijwilligers van zestien jaar en ouder nodig om de kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar twee leuke weken te bezorgen. Van dinsdag 25 tot en met 28 juli is het feest bij de Paulusschool op de Irisstraat. Van dinsdag 29 augustus tot en met vrijdag 1 september strijkt Versa neer in en rondom wijkcentrum Lopes Dias aan de Lopes Diaslaan 213. Vier dagen lang knutselen, hutten bouwen en spelen de kinderen van 10.00 tot 16.00 uur.

"Om deze weken in goede banen te leiden, ben ik op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te helpen als vrijwilliger", meldt Jet van der Wal, kinderwerker bij Versa Welzijn. Meer informatie is verkrijgbaar via jwal@versawelzijn.n; of bel 06-13965981.

Film- en foodspecial in het filmtheater

HILVERSUM Eerst lekker een hapje eten en daarna een goede film kijken. Dat is dinsdag 25 juli het recept van Filmtheater Hilversum, waar weer een film- en foodspecial op het menu staat.

Tussen 18.30 en 19.30 uur krijgen de bezoekers hun maaltijd voorgeschoteld in het pand aan de Herenstraat. Om 20.30 uur verkassen zij naar de bioscoopzaal waar de voorpremière is van 'Hampstead'. Dit is een film met Diane Keaton in de hoofdrol die pas donderdag 17 augustus officieel uitkomt in Nederland. De prijs voor de film, het eten en twee drankjes bedraagt 24,50 euro.

Exclusief optreden van Sister Sledge in Podium de Vorstin

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op de website van Podium de Vorstin wemelt het van de net bevestigde berichten. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de agenda van het nieuwe seizoen. Het exclusieve optreden van Sister Sledge is wel een hele dikke kers op de culturele taart van het poppodium. Op woensdag 20 december betreedt de bekende discogroep het Hilversumse podium. Het is het enige optreden dat de drie vrouwen verzorgen in Nederland. De voorverkoop is donderdag 20 juli vanaf 10.00 uur begonnen. Een kaartje kost in de voorverkoop 42 euro, inclusief servicekosten.

Festivalformule van Wonderfeel

Foto: Foppe Schut

Drie dagen vol met klassieke muziek in de tuin van Natuurmonumenten.

3

Het 'Lowlands' van de klassieke muziek in de tuin van Natuurmonumenten

Ruim 300 musici komen langs bij derde editie van Wonderfeel

Dat een popfestivalformule uitstekend blijkt te werken voor klassieke muziek blijkt door Wonderfeel. Het festival trekt steeds meer bezoekers.

Heerlijk luieren in het gras en luisteren naar mooie muziek. Foto: Foppe Schut

'S-GRAVELAND Heerlijk relaxen in het gras. Op de achtergrond klinkt muziek. Maar Wonderfeel is meer dan alleen optredens, net zoals bij Lowlands staan er andere activiteiten geprogrammeerd. Het buitenfestival voor klassieke muziek moet vooral een totaalbeleving zijn zoals dat dan heet.

Drie dagen lang is natuurgebied Schaep en Burgh aan het Noordereinde 60 in 's-Graveland het decor van de derde editie van Wonderfeel. Van vrijdag 21 juli tot en met zondag 23 juli vindt hier weer het buitenfestival plaats voor klassieke muziek. Jong en oud kan hier zijn of haar hart ophalen, want in 72 uur zijn er meer dan honderd concerten, die uitgevoerd worden door zo'n driehonderd muzikanten.

De organisatie van Wonderfeel heeft een aantal internationale en nationale toppers naar 's-Graveland weten te halen. Een greep uit het aanbod: BartolomeyBittmann, DAAU, Joep Beving, Gabriel Prokofiev, Tomoko Mukaiyama, Cello8ctet Amsterdam, Christianne Stotijn, Hannes Minnaar, The Windsor Consort en de Nederlandse Bachvereniging.
En dan komt het eigen Wonderfeel Festival Orchestra ook nog in actie, dat werken speelt van Beethoven.

Meer dan honderd concerten zijn te besluisteren. Foto: Juri Hiensch

Door de natuur lopen van de ene naar de andere activiteit

Hip

De programmeurs van Wonderfeel zijn muziekverkenners zoals Floris Kortie (Podium Witteman), Shane Burmania (Muziekgebouw aan 't IJ en Korzo) en Masa Spaan (De Vereeniging). Zij hebben allen een eigen podium en presenteren met thema's zoals Weeshuis van de Hits, Ongehoord, White Label en SOLO authentieke genres en kruisbestuivingen. Het resultaat is een vertrouwd, hip en grensverleggend programma.
Wonderfeel biedt veel meer dan klassieke muziek. Op het 25 hectare grote natuurgebied Schaep en Burgh kunnen bezoekers drie dagen lang van 12.00 uur tot middernacht ook genieten van muziekdocumentaires, verhalen, natuurexcursies en poëzie, terwijl de Rollende Keukens zorgen voor een divers aanbod aan eten en drinken. Wonderfeel is een totaalbeleving. Kinderen kunnen er onder meer muziekinstrumenten maken, waterbeestjes zoeken en poppenkast kijken. "Vooral de ontspannen setting midden in de natuur maakt het tot zo'n mooi festival vindt Margarétha Moerkerke van de organisatie. "Je loopt heel relaxed van de ene naar de andere activiteit."
Bezoekers kunnen een dagkaart of driedagenkaart kopen.Voor kinderen en jongeren tot en met met achttien jaar is het festival gratis toegankelijk. Meer informatie op www.wonderfeel.nl.

'Vooral de ontspannen setting maakt het tot zo´n mooi festival'

4 / 8

Zondag kunt u een fietstocht maken langs de omroepgebouwen van toen en nu. Foto: Fietsgilde 't Gooi

donderdag 20 juli

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Hilversum 14:00 uur

Zaterdag praten over een van de tien geboden.

Het is het laatste inloopspreekuur voor de vakantie. Het DigiTaalhuis in de bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg is een plek waar u met vragen terecht kunt over het aanbod (Nederlandse) taal en digivaardigheden. De medewerkers van het spreekuur brengen met uw hulp in kaart wat u nodig heeft en proberen daar een passend aanbod in uw omgeving bij te vinden, bij een van onze partners. Bijvoorbeeld door u te koppelen aan een taalmaatje of een groep te vinden waar u wekelijks kunt oefenen met gesprekjes te voeren of een cursus te vinden waar u leert omgaan met de digitale overheid. De inloop is van 14.00 tot 16.00 uur. Donderdag 7 september is het eerstvolgende spreekuur.

vrijdag 21 juli

Tijdmasjien

Podium de Vorstin 21:30 uur

Tijdmasjien is het laatste feestje op de agenda van het poppodium van dit seizoen. Tijdmasjien is het retrofeestje van het Gooi met de originele hits uit de jaren 70 en 80. Voor veertig-plus en -min geeft de Vorstin aan. Een kaartje kost 5 euro.

zaterdag 22 juli

Themagesprek met de Tien Geboden

Gebouw Graalsbeweging 10:00 uur

In een gesprek wisselen wij van gedachten aan de hand van de uitleg van Abd-ru-shin over 'De Tien Geboden van God'. Deze keer komt 'Gij zult geen valse getuigenis afleggen tegen uw naaste' aan bod. Meer informatie www.graalsboodschap.org

zaterdag 22 juli

Fietstocht langs de Vecht

Kerkbrink 10:00 uur

Het Fietsgilde verzorgt een tocht met verhalen over buitenplaatsen langs de Vecht. Het verzamelpunt is de Kerkbrink. Deelnemers worden verzocht een eigen lunchpakket mee te nemen.

zondag 23 juli

Eemjazz

Vliegveld 14:00 uur

Geen house, geen Strauss, geen stress, maar Eemjazz in de Fly Inn aan de Noodweg 43. Swing, latin en honderd jaar hits.

zondag 23 juli

Fietstocht langs omroepgebouwen

Mediapark 13:30 uur

Het Fietsgilde rijdt een tocht langs vroegere en huidige omroepgebouwen. De deelnemende fietsers komen tezamen bij Beeld en Geluid aan het begin van het Mediapark. Het verhaal wordt verteld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse omroep en gaat dieper in op het huidige fenomeen Hilversum Mediastad.

maandag 24 juli

Cursus computergebruik

Bibliotheek Hilversum 9:00 uur

Voor diegenen die echt nog nooit met een computer hebben gewerkt, komt de bibliotheek met een basiscursus computergebruik. Deze zomercursus begint vandaag, maar duurt vijf opeenvolgende ochtenden. De lestijd is van 9.00 tot 10.30 uur. Aan de hand van filmpjes zien de cursisten hoe de computer werkt. Tijdens deze basiscursus leren de deelnemers onder ander de computer aanzetten, typen op het toetsenbord, tekst aanpassen, email versturen en kopen op het internet. De kosten bedragen 15 euro voor vijf ochtenden. Betalen gebeurt op de eerste dag bij de docent. Aanmelden: Bij bibliotheek Hilversum via telefoonnummer 035-6212942.

De Kleur van Hilversum

Ontwerpfabriekje 10:00 uur

Een piëzografie - ook wel giclée - is een hoogwaardige reproductie. Hiervoor wordt zuurvrij uit lompen vervaardigd papier gebruikt. Dat verkleurt niet en tast de inkt niet aan. De inkt is een pigmenthoudende inkt, die ook niet verkleurt. Meer informatie over Rutger Coucke: www.coucke.nl http://www.denegendekunst.nl/docs/hilversum.php.

dinsdag 25 juli

Robotjesdag

Bibliotheek Hilversum 14:00

Kinderen van acht jaar en ouder kunnen zich tussen 14.00 en 15.00 uur in de bibliotheek bezig houden met het maken van een klein robotje. Zij kunnen kiezen uit twee varianten: een teken- of een wiebelrobot. Na het bouwen is het tijd voor ontspanning in het onderkomen aan de 's-Gravelandseweg 55. Om 15.00 uur wordt de film 'Wall-E' vertoond. De prijs bedraagt € 7,50,- voor leden en € 10,00,- voor niet-leden van de bieb.

dinsdag 25 juli

Zomerbridge

Wijkcentrum De Koepel 12:30 uur

Het hele jaar door, ook in de zomer,kunt u elke dinsdag-en donderdagmiddag gezellig bridgen in Wijkcentrum De Koepel. U hoeft geen lid te zijn van een bridgeclub maar u moet wel kunnen bridgen. Gewoon voor de gezelligheid en om uw grijze hersencellen eens lekker af te stoffen zogezegd. U kunt samen met uw partner of alleen tussen 12.30 en 12.45 binnenlopen. Het bridgen is tot 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig. U betaalt € 2,- per persoon, exclusief drankjes en versnaperingen. Die zijn in De Koepel te koop tegen betaalbare prijzen. Meer informatie: bel tussen 12.00 en 22.00 uur naar Frans Tournier, 035 6230528 of mail naar f.tournier2@upcmail.nl.

Workshops voor aanstaande ouders

De Eedenburg 19:30 uur

Speciaal voor nieuwe ouders biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Hilversum twee praktische workshops: Contact met je (aanstaande) baby op dinsdag 25 juli en Klaar voor het ouderschap op dinsdag 1 augustus. Info: www.cjggooi.nl.

Woensdag 26 juli

Maaklab

Beeld en Geluid 14:00 uur

Iedere woensdag tussen 14.00 en 16.30 uur kunnen kinderen in het museum aan de Mediaparkboulevard aan de slag tijdens het Klokhuis Maaklab. De jonkies komen in aanraking met verschillende gereedschappen. Ze kunnen knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen en lijmen. Het maakproces krijgt ook een multimediale draai. Ze kunnen bijvoorbeeld aan de gang met vloggen en animatie. Deze maand timmeren en knutselen ze een eigen houten poppetje en brengen ze deze tot leven met stopmotion-animatie. Het Klokhuis Maaklab is gratis bij het bezoek aan de Beeld en Geluid experience.

Film van één minuut leren maken over eigen leven

Gratis workshop One Minutes voor jongeren in Museum Hilversum

Het klinkt simpel: een filmpje maken van één minuut. Dat blijkt nog verdraaid lastig. Museum Hilversum helpt jongeren een handje.

Eind november komen jonge filmmakers weer tezamen in Museum Hilversum, zoals dat ook in 2016 het geval was. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wil je kans maken op het winnen van The One Minutes Jr. Awards 2017? Dan kunnen Hilversumse jongeren in de leeftijd van elf tot en met zeventien jaar meedoen aan een gratis vijfdaagse training om goede en creatieve filmpjes te maken van maximaal zestig seconden.

Eind november is het weer zover. Dan ontmoeten jongeren uit de hele wereld elkaar in Museum Hilversum en openen zij gezamenlijk The One Minutes Jr. tentoonstelling. De Hilversumse culturele instelling wil dit jaar de ‘eigen’ jongeren aansporen om mee te doen en ze tegelijkertijd in staat te stellen om met een kwalitatief goede productie te komen. Daarom verzorgt het museum, dat gevestigd is aan de Kerkbrink 6, komende week een cursus. Er is plek voor vijftien jongeren. Via social media heeft het museum al een oproep gedaan en ook heeft zij een scholengemeenschap en jongerenwerken en aangeschreven.

In deze gratis workshop ontdekken de deelnemende tieners wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Bovendien maken ze een eigen film van één minuut die gaat over hun leven, fantasie of kijk op de wereld.

De Hilversumse winnaars van The One Minutes van vorig jaar. Foto: Museum Hilversum

Maandag 24 juli begint de vijfdaagse workshop in het museum, die door kunststudenten van het Sandberg Instituut verzorgd wordt. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan kennismaking, idee bedenken en een storyboard maken op het menu. Dinsdag en woensdag krijgen de jongeren filmtips en gaan ze filmen en geluid opnemen. Monteren staat donderdag op het programma en vrijdag is de dag van de filmpresentaties en krijgen de cursisten hun certificaten overhandigd. Als je interesse hebt, meld je dan snel aan via veronique@museumhilversum.nl.

Big-Summer-Sale bij Container-Verkoop

Eigenaar Thomas van Meurs geeft tips

Bij Container-Verkoop is een uitgebreid assortiment te vinden.

HUIZEN/BUSSUM Heeft u nog geen tuinmeubelen of zijn uw tuinmeubelen versleten of uit de tijd? Dan is het de hoogste tijd om eens over de aanschaf van nieuwe meubelen na te denken.

Bij Container-Verkoop Huizen en Bussum is ook deze zomer een uitgebreid assortiment te vinden. Eigenaar Thomas van Meurs en zijn team geven graag handige, bruikbare tuinmeubeltips.

Materiaal

Tuinmeubelen heb je in vele soorten en maten. Het is goed om je af te vragen hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Aluminium, kunststof en PVC behoeven weinig onderhoud. Hout heeft meer verzorging nodig, maar biedt weer andere voordelen. Tip van Thomas: "Wij denken graag met onze klanten mee en adviseren vakkundig en geheel vrijblijvend. Wij verkopen uitsluitend kwaliteitsmeubelen van gerenommeerde merken. Tuinmeubelen van verschillende materialen, veelal van Nederlandse fabricage, waarbij weerbestendigheid, milieuvriendelijkheid en een scherpe prijsstelling hoog in het vaandel staan."

Zitcomfort

Een tuinset moet er mooi uitzien maar minstens zo belangrijk is dat de stoelen lekker zitten en dat de hoogte goed is. Tip van Thomas: "Zoek je een stoel om op te zitten (om bijvoorbeeld aan tafel te eten) of liever een stoel om in te luieren? Beide functies gaan niet altijd goed samen, bedenk dus goed hoe u uw tuinmeubelen het meeste zult gebruiken, welk type meubel daar het beste bij past en welke combinatie de voorkeur heeft. "

Formaat

Tuinmeubels kunnen fors ruimte innemen en dat heb je niet altijd door. Meten is weten! Zorg ervoor dat u uw tuin, terras of balkon goed hebt opgemeten zodat u met de juiste set thuiskomt. Let ook op het gewicht van een stoel. Lichtgewicht kan prettig zijn maar in sommige gevallen is een zwaarder exemplaar juist weer fijner. Tip van Thomas: "Geef ons de maten en wij adviseren u vrijblijvend."

Prijs

Omdat Container-Verkoop haar meubelen met containers tegelijk inkoopt kan een laagste prijsgarantie worden gehanteerd. Tip van Thomas: "Ons magazijn moet leeg vanwege een verhuizing. Daarom hebben we nu een Big-Summer-Sale! Stap dus vandaag nog binnen bij een van onze winkels in Huizen of Bussum."

Column

Restschuldregeling

Foto: Marieke van Veen

Onze staatssecretaris van financiën heeft aangegeven dat hij niet van plan is om de regeling voor restschuld bij verkoop van een woning te verlengen. Deze regeling loopt eind 2017 af.

De regeling voor restschulden is in 2012 in het leven geroepen als crisismaatregel om de woningmarkt er weer wat bovenop te helpen. Door deze regeling mogen woningeigenaren die hun huis met verlies verkopen de rente die zij verschuldigd zijn over de restschuld nog 15 jaar aftrekken. Hierdoor moest het voor mensen toch mogelijk blijven om te verhuizen als ze dat willen. Het gaat hier om een tijdelijk regeling die tot eind 2017 geldig blijft.

Hogere maandlasten zonder regeling

Vereniging Eigen Huis heeft de minister gevraagd de regeling te verlengen omdat er nog steeds heel veel woningeigenaren te maken krijgen met een verlies als ze hun huis verkopen. Uit cijfers blijkt dat er nog 340.000 huizen onder water staan in ons land. Als de restschuldregeling vervalt zullen deze mensen met flink hogere maandlasten te maken krijgen als zij verhuizen.

De kans is dan ook groot dat deze mensen blijven zitten in hun huis zolang dit onder water staat waardoor de doorstroming op de woningmarkt minder snel zal gaan. De staatssecretaris heeft echter naar aanleiding van Kamervragen over deze gewenste verlenging aangegeven dat hij de regeling niet wil verlengen omdat de woningmarkt zich inmiddels voldoende hersteld heeft.

Aftrek kosten monument wel verlengd tot 2019

Het wetsvoorstel van eind 2016 dat de afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden moest regelen per 2018 is met een jaar uitgesteld. In dit voorstel is ook de afschaffing van de aftrek van scholingsuitgaven opgenomen. Die wordt dus tevens uitgesteld naar 2019. Genoeg reden om de geplande verbouwing nu op te pakken!

Peanuts

Foto: pixabay

Zelf satésaus maken is peanuts en levert je bovendien een gezondere saus op dan de voorverpakte variant. Maal 250 gram pinda's met 3 tenen knoflook fijn. Verwarm 200 ml kokosmelk en voeg het pindamengsel toe. Doe daar als het bijna kookt 200 ml heet water en 4 el ketjap manis bij en laat even doorkoken. Eventueel aanlengen met meer water.

Collectief schilderwerk

Is je huis toe aan een schilderbeurt? Vereniging Eigen Huis biedt leden de kans schilderwerk collectief in te kopen. Het voordeel: gemak en zekerheid voor een goede prijs. De vereniging zorgt voor een gekwalificeerde schilder, topkwaliteit verf, controle door een expert en zes jaar volledige garantie. Wie een offerte aanvraagt via eigenhuis.nl ontvangt een persoonlijk aanbod. Eigen Huis is een vereniging voor en door leden. Het lidmaatschap kost 27 euro per jaar.

Maak je interieur af met souvenirs met een verhaal

Foto: pixabay

Hou je van de bohemien-stijl en ga je op vakantie naar het buitenland? Ga daar dan op zoek naar een mooi souvenir en kleed je huis aan met fijne herinneringen.

Magneetjes en armbandjes zijn leuk voor je kleine nichtje, ga voor echt iets bijzonders naar antiekzaakjes, kunstgaleries en winkeltjes met lokale, ambachtelijke producten. Dat handgeknoopte tapijt, die glas-in-loodlamp en die kleurrijke aardewerken schaaltjes doen het goed in een huis met wereldse invloeden.