HilversumsNieuws

19 januari 2017

HilversumsNieuws 19 januari 2017


Zelfde boodschap, andere weg

Steeds meer nee-posters zijn de afgelopen week te zien in de Koninginneweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Hé, waar hebben we dat eerder gezien? Een duidelijk nee tegen een door Hilversum gewenste invoering van tweerichtingsverkeer is verhuisd van de Emmastraat naar de Koninginneweg. Steeds meer bewoners en ondernemers in de straat plakken de nee-poster voor het raam. In de plannen voor het stationsgebied is opgenomen dat de Koninginneweg en ook de Schapenkamp straks van beide richtingen in te rijden zijn. Overduidelijk is dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is.

De Professor voorlopig nog gesloten

HILVERSUM – Voorlopig moeten de klanten van De Professor blijven uitwijken naar een andere coffeeshop. Zeker tot halverwege mei blijft de zaak aan de Professor Poelstraat gesloten. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes maandag bekendgemaakt.

Sinds woensdag 16 november zijn de coffeeshop en het bijbehorende kantoor al dicht. De politie deed toen een inval en trof daar veel meer softdrugs aan dan de 500 gram die is toegestaan. Nu heeft Broertjes besloten het kantoor voor de komende twaalf weken nog dicht te houden en de zaak zelf mag de komende vier maanden nog niet open.

In het kader van het bestrijden van drugs en in dit geval het overtreden van het coffeeshopbeleid treedt de gemeente hard op. Een definitieve sluiting is nog niet aan de orde. In zijn afweging heeft de burgemeester meegenomen dat dit de eerste keer is dat De Professor zich niet houdt aan gemaakte afspraken.

"Een sluiting voor onbepaalde tijd is in principe pas aan de orde bij herhaaldelijke overtredingen. Gelet op alle omstandigheden en belangen heb ik besloten het horecaverlof van coffeeshop De Professor voor de duur van vier maanden in te trekken en de gedoogsituatie voor het exploiteren van een coffeeshop voor dezelfde periode op te schorten", luidt Broertjes' uitleg.

Tegen de eigenaar loopt een strafrechtelijke zaak. Daar houdt het Openbaar Ministerie zich mee bezig.

Eenvoudiger parkeerbeleid

HILVERSUM - Als wethouder Floris Voorink één ding heeft geleerd dan is het wel dat verkeer en parkeren veel emoties losmaken. De VVD'er is bezig met het vernieuwen van het parkeerbeleid. Hij wil af van de wirwar aan regelingen en het aantal parkeerregimes. Zijn opdracht is helder: duidelijker en eenvoudiger regels.

In het voorjaar presenteert de wethouder de nieuwe nota. Het huidige parkeerbeleid loopt op de laatste benen, zoals de wethouder het beeldend verwoordt. Maar daarnaast zijn een nieuwe blik en aanpak op dit terrein ook hoognodig. Soms is er geen touw aan vast te knopen. "De onderlinge verschillen zijn groot. Ik wil een eenduidiger beleid. Zo hebben we nu verschillende parkeerregimes en tarieven in het centrum. Op het Langgewenst is het betaald parkeren tot 21.00 uur, terwijl dat in de rest van het centrum tot 00.00 uur is", merkt Voorink op.

Wethouder Voorink wil af van vele parkeerregimes

Maar er zijn wel meer rare voorbeelden te verzinnen. In het AKN-gebied, rondom het Muziekcentrum van de Omroep, is het betaald parkeren. Het is een woonwijk waar veel huishoudens eigen terrein hebben. De huisregel is dat je maximaal twee vergunningen per adres kunt krijgen als je moet parkeren aan de straat. Kun je parkeren op eigen terrein dan gaat deze regeling weer niet op. "Ieder straatje heeft nu zo'n beetje zijn eigen parkeerregime en daar moeten we echt van af. Dat moeten we toch eenduidiger doen", is de missie van de wethouder.

Wat te doen met het betaald parkeren? Dat wordt, net zoals de parkeertarieven, een politieke discussie. In de afgelopen jaren is op verzoek van bewoners in diverse straten en wijken betaald parkeren ingevoerd omdat de parkeerdruk toenam. De Elektrobuurt is daar een voorbeeld van. Het is echter mens eigen om steeds de plekken op te zoeken waar je nog gratis kunt staan. Gekscherend is al eens gezegd dat als het zo doorgaat Hilversum in 2030 een volledig betaaldparkerenzone is. "We hebben te veel auto's en te weinig ruimte, terwijl mensen het een verworven recht vinden om voor de deur te staan, ook als zij langs de openbare weg wonen."

In 2017 is al een goede start gemaakt met het vereenvoudigen van de parkeervergunning. Sinds 1 januari is dat digitaal te doen. De aanvraag, een nieuw kenteken registreren en het regelen van digitale schrapkaarten voor maximaal 80 uur per kwartaal kunnen nu via de gemeentelijke website of de app die hiervoor is ontwikkeld. Dat is makkelijker voor de Hilversummers én het ambtelijk apparaat dat zich nu op andere parkeerzaken kan richten.

27

huisverboden zijn er in 2016 in Hilversum opgelegd

Van der Wal helpt bij horrenproject Malawi

Het team van het Hilversumse bedrijf. Foto: Ambiance van der Wal

HILVERSUM – Naast ondernemen is maatschappelijke betrokkenheid voor veel bedrijven belangrijk. Tot die club hoort ook Ambiance Zonwering van der Wal. De Hilversumse onderneming zet zich in voor de strijd tegen malaria.

Werknemer Scott Kapinga gaat op zaterdag 11 februari horren plaatsen in een aantal door Cordaid gesteunde ziekenhuizen in Malawi. Dat gaat hij samen doen met Luxaflex. "Op deze manier dragen wij ons steentje bij in de strijd tegen de dodelijke ziekte malaria", zegt directeur Daniel de Wild.

Het effect van het plaatsen van de horren bij de ziekenhuizen in het Afrikaanse land is groot. De malariamug krijgt daardoor beduidend minder kans om de hospitalen binnen te komen. De werknemers en de patiënten, die op hun zwakst zijn, zijn door deze simpele maatregel beter beschermd tegen malaria. "Hoewel simpel te voorkomen, is malaria namelijk nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken onder zwangere vrouwen en jonge kinderen in Afrika", laat het Hilversumse bedrijf weten.

Het horrenproject is een initiatief van Luxaflex. Het bedrijf besteedt een deel van de eigen omzet aan het verbeteren van de leefomstandigheden, zoals in dit geval in Malawi. Zij roept onder meer Luxaflexdealers op om zich aan te sluiten bij deze actie. Van der Wal steunt het project en Kapinga is een van de gekozen monteurs. "Ik ben bijzonder blij dat ik ben verkozen om een bijdrage te leveren aan dit project", is de reactie van de vestigingsmanager. "Ik zie ernaar uit en ga alles op alles zetten om dit project te laten slagen", besluit Kapinga.

Van Rijn aanwezig bij zorgdebat in raadhuis

HILVERSUM - Hoe moet de zorg van morgen eruitzien? Die vraag staat dinsdag 24 januari centraal in het zorgdebat dat PvdA Hilversum verzorgt in het raadhuis. Staatssecretaris Martin van Rijn is hierbij aanwezig.

Van Rijn kruist de degens met huisarts en bestuurder Lucas Fraza. Het duo debatteert over de toekomst van de zorg, want over de kwaliteit van de zorg zijn grote zorgen. "De kritiek is niet mals: de zorg is te duur, de overheid bezuinigt te veel, de verzekeraars deugen niet en er zijn te weinig handen aan bed", is voor PvdA Hilversum de aanleiding om dit zorgdebat te houden.

Het programma start om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. Naast het debat tussen Van Rijn en Fraza verzorgt PvdA-raadslid Nelleke Degenhart een inleiding over de problemen in de zorg in Hilversum. Van tevoren aanmelden voor deze voor iedereen toegankelijke sessie is wenselijk. Dat kan op www.toekomstdebat.nl.

Weerbericht

Droog en rustig winterweer met lichte vorst in de nacht
Het weer wordt bepaald door een krachtige gordel van hoge luchtdruk boven West-Europa. De ligging van het hoog bepaalt de windrichting en daarmee de temperatuur. De middellijn ervan schuift vanaf donderdag heel langzaam in zuidelijke richting. De stroming wordt dan vanuit het noorden aanlandig. De vorst tempert, overdag dooit het licht. Er is meer bewolking.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er is kans op mist. Af en toe schijnt de zon. In de nacht vriest het licht. In de middag wordt het 3 à 4 graden. Er staat nauwelijks wind. In het weekeinde verandert er nauwelijks iets aan het weerbeeld. Het blijft droog. Er is bewolking, lokaal ook wat zon en er is kans op mist. Vooral in de nacht naar zondag vriest het licht, tot -4 graden. Overdag wordt het zo'n 3 graden. Er staat een zwakke oost- tot noordoostenwind.

Trend na het weekeinde
Ook komende week lijkt het hogedrukgebied nog van geen wijken te weten. De exacte ligging blijft onzeker en dus ook de windrichting en de temperatuur. De kans lijkt het grootst dat het rustig en meest droog blijft met overdag een paar graden boven nul is en 's nachts onder nul.

Weetje
Het is deze week niet uitgelopen op een stevige vorstperiode. De laatste vorstperioden van lange duur dateren van februari 2012 en januari 2013. In grote delen van Nederland was toen sprake van een koudegolf met minstens drie nachten strenge vorst (onder -10 graden). Twaalf dagen achtereen bleef het ook overdag vriezen, maar het was net tekort voor een Elfstedentocht.

Soroptimisten helpen hospice nogmaals

Speciale voorstelling in het filmtheater. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Hospice Kajan kan rekenen op de steun van Soroptimistclub Hilversum e.o. Na een benefietconcert in het Muziekcentrum van de Omroep verzorgt deze vereniging op zondag 22 januari een filmvoorstelling voor de Hilversummers.

Met deze voorstelling in Filmtheater Hilversum wil de club geld inzamelen voor de herinrichting van de tuin van Kajan aan de Borneolaan. In november haalden de Soroptimisten al 4.000 euro op voor dit goede doel.

De ontvangst met koffie en taart is om 10.15 uur. Om 11.00 uur start de film 'Manchester by sea'. Een kaart kost 17,50 euro, waarvan 12,50 euro naar Kajan gaat. Kaarten zijn alleen te reserveren via soroptimistenhilversum@gmail.com. Na ontvangst van de betaling is de reservering definitief.

Wandelaar vindt botresten langs bosweggetje

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een wandelaar heeft langs een weggetje van het bos aan de Maartensdijkseweg, net buiten Hilversum, een nagenoeg compleet skelet van een mens gevonden. Nader onderzoek is gedaan door rechercheurs en andere experts, het bos was deels afgezet. Volgens de politie staat vast dat het skelet er al veel langer lag. "We gaan het nu verder uitzoeken en proberen of we kunnen achterhalen wie het is", aldus een woordvoerder.

'Met het hele team een prestatie neergezet'

Wil om te winnen groeide tijdens wedstrijd bij Van Schijndel

De award van Onderneming van het Jaar heeft een plek gekregen in de winkel van Marcel Schevers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het winnen van de Rabobank Business Award noemde Marcel Schevers vlak na de overhandiging een kroon op het werk. Van Schijndel Schoenen, de gedoodverfde favoriet voor deze titel, mag zich daadwerkelijk Onderneming van het Jaar noemen. Dat is een prestatie van het hele team, zo meent Marcel Schevers, de trotse eigenaar van de winkel aan de Schoutenstraat 14.

Een grote banner hangt er nog niet. Hierover gaat Schevers vandaag (donderdag 19 januari) in gesprek met de gemeente. Het kunstzinnige beeldje dat behoort bij de titel Onderneming van het Jaar heeft een plek gekregen in de etalage van de zaak. Fysiek is er verder weinig te merken van het binnenhalen van de Hilversumse ondernemerstitel. Dat betekent niet dat het rustig is geweest. Het nieuws is alom bekend. Hun klanten hebben behoorlijk meegeleefd met Schevers en zijn ploeg.

Appjes
Vanaf de bekendmaking, dinsdag 10 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en BVHilversum, stromen de felicitaties binnen. "Mijn telefoon stond op trillen toen ik naar voren moest komen. Toen duidelijk was dat we hadden gewonnen, had ik voordat ik ging zitten al 60 appjes. Het ging heel rap", vertelt de ondernemer.

Slagerij

Biologische Slagerij Hilversum eindigde als tweede in de competitie van Onderneming van het Jaar. Onderneemster Marion van Vught vat dit verlies sportief op. In haar vorige week verschenen blog schrijft ze dat op de nominatie heel veel positieve energie en waardering is gekomen. Dat leidde tot haar artikel 'Hoe je een verkiezing tegelijk kunt verliezen en winnen'. Lees meer hierover op HilversumsNieuws.nl.

Zes weken lang kon gestemd worden op de Onderneming van het Jaar. In totaal waren 30 zaken genomineerd. Van het allereerste begin stond Van Schijndel Schoenen bovenaan, zo bleek uit de tussenrapportages. Maar in de laatste week hield de organisatie de eindstand voor zich. In eerste instantie vond Schevers het gewoon leuk om mee te doen. Barry Voorhorst van Oldenhof, de winnaar van vorig jaar, had Van Schijndel genomineerd. Het gevoel van we willen winnen kwam pas echt naar boven na de eerste tussenstand. Met flyers in de winkel en mailtjes sturen naar de klanten is er werk van gemaakt om mensen te laten stemmen. De hoop was gevestigd op de eerste plek. Toch kreeg Schevers nog bedenkingen toen duidelijk werd dat Puur Broeken, die 5 weken lang hoog scoorde, op het laatste moment uit de top 3 gevallen was. No-Excuses kende een goede eindsprint.

Reuring
De wekenlange koploper bleek de uiteindelijke winnaar. Schevers vermoedt dat het verschil is dat Van Schijndel Schoenen waarschijnlijk een groter klantenbestand heeft dan bijvoorbeeld Biologische Slagerij Hilversum, die als tweede is geëindigd. "Misschien dat dat het is. Onze klanten komen niet alleen uit Hilversum, maar van heinde en verre", aldus de ondernemer. De grondige verbouwing die de winkel heeft ondergaan en de durf om in moeilijke tijden te investeren hebben volgens hem eveneens meegespeeld. Dit heeft voor reuring gezorgd, is zijn overtuiging. Er speelt ook mee dat het concept vernieuwd is. Schevers noemt dat het verbreden van de kennis van schoenen en voeten. Sinds vorig jaar kunnen klanten hier terecht voor schoenen, maar zijn op de eerste verdieping van het pand ook behandelruimtes van onder andere podotherapeuten en een pedicure.

Nuance
De prijs is sinds dit jaar niet langer voor de ondernemer, maar voor de onderneming van het jaar. In eerste instantie lijkt dat een nuance, maar Schevers vindt deze aanpassing waardevol. Het binnenslepen van de award kan niet alleen op het conto van de eigenaar van de winkel worden geschreven. Alle werknemers hebben hun steentje bijgedragen aan het succes. "Als team zet je een prestatie neer", zegt hij duidelijk.

Mystershopper
Het meest essentiële ingrediënt van het succes is de kwaliteit die je levert. "De interactie tussen de winkel, het team dus, en de klant is het meest belangrijk. Wanneer ben je niet tevreden? Als je niet goed geholpen wordt. Iedereen wordt hier persoonlijk geholpen. Door zo'n wedstrijd ga je daar nog eens extra op letten. Het was als een extra slot op de deur. We werken al met mysteryshoppers, maar ook dit gaf een extra dimensie aan het geheel", meldt een trotse Schevers tot slot.

Vuurwerkvrije zone in de Meent?

HILVERSUM - "Ik zag wat er gebeurde. Wat een tuig, zeg. Dit is hier al jaren aan de gang", is de reactie van Cathy Stoffers op onze Facebookpagina. Hiermee reageert zij op de agressie tegen politieagenten in de nacht van zaterdag 31 december op zondag 1 januari.

Burgemeester Pieter Broertjes noemt de agressie tegen de agenten in de Hilversumse Meent het dieptepunt van de jaarwisseling. Dat meldt hij in zijn nabeschouwing op Hilversum Viert, het gemeentelijke feest rond de jaarwisseling. Het voorval is in onderzoek. In ieder geval is aangifte gedaan in het kader van Geweld Tegen Politieambtenaren. Deze overlast heeft ertoe geleid dat de gemeente nu een onderzoek doet om ook in de Meent een vuurwerkvrije zone in te gaan voeren zoals in het centrum al twee jaar het geval is.

Het beeld van een rustig verlopen oud en nieuw in Hilversum, dat Broertjes vorige week schetste, blijkt toch niet helemaal te kloppen. Zo meldt de politie dat het aantal incidenten ten opzichte van vorig jaar is gestegen van 35 naar 43. Ook de brandweer moest er vaker op uit: 50 keer. Daarnaast waren er meer vernielingen en zijn er meer klachten binnengekomen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Vooral in Kerkelanden en het centrum hebben bewoners veel vuurwerkoverlast ervaren. "Het leek soms wel oorlog", schrijft de burgervader. "Een aantal wenst een algeheel vuurwerkverbod."

De totale vuurwerkschade bedraagt 30.010 euro. Broertjes somt op dat er 31 prullenbakken, 2 parkeerautomaten, 1 verkeerszuil en 7 afschermkappen van parkeerautomaten zijn vernield. Tevens zijn ook nog twee vuurwerkvrijezoneborden gestolen.

De Dunckers fier aan kop in de tweede klasse

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Vier jaar geleden speelden De Dunckers op landelijk niveau. In 2013 speelden de Hilversumse basketballers hun laatste potje in de eerste divisie: de club kon de kosten niet meer opbrengen. Sindsdien acteert Heren 1 op een lager en bescheidener niveau. In de tweede klasse C doet de ploeg het goed. De Dunckers staan fier aan kop in deze poule met 22 punten uit 11 partijen. Alleen BV Leerdam weet redelijk in het Hilversumse spoor te blijven. Zaterdag bonden de Hilversummers BC Shooters uit Bunschoten met 80-59 aan de zegekar in de Dudok Arena.

Aparte sessie over kleine spoorbomen

HILVERSUM - De belangstelling voor de plannen van het stationsgebied was groot en dan met name hoe de verkeerssituatie eruit moet komen te zien. De eerste participatiebijeenkomst van de gemeente is geweest en voor de tweede sessie wil wethouder Floris Voorink nog een bijeenkomst houden over de kleine spoorbomen.

De VVD'er herhaalt dat de kleine spoorbomen niet dichtgaan, maar dat er nog wel veel verwarring over bestaat. Hilversum wil voor dinsdag 7 maart, als de tweede participatiebijeenkomst over de stationsomgeving op de rol staat, extra tekst en uitleg geven over de plannen en wat dat inhoudt voor de kleine spoorbomen.

Voorink zegt dat er blijkbaar behoefte is om meer informatie en feiten uit te wisselen. De situatie rond de kleine spoorbomen houdt de gemoederen flink bezig en dan met name in de Geuzenbuurt, merkt de liberaal op. Vermoedelijk vindt deze sessie plaats in februari. Een definitieve datum en moment is nog niet geprikt. "We willen ons goed voorbereiden", legt de wethouder uit.

Uitspraken Jaeger rauw op het dak van LH

HILVERSUM - De terugblik van wethouder Wimar Jaeger in het HilversumsNieuws van donderdag 5 januari op het veelbesproken Philipsterreindossier is Leefbaar Hilversum (LH) rauw op het dak gevallen. De fractie dacht dat de vredespijp gerookt was.

Jaeger en LH lagen sinds eind 2015 behoorlijk met elkaar overhoop over dit dossier. De hoogopgelopen kwestie duurde tot begin juli 2016. Toen besloot LH af te zien van een extern onderzoek naar de gedragingen van de wethouder in de verkoop van dit complex. In december zijn onder leiding van mediator wethouder Floris Voorink verhelderende gesprekken gevoerd. Het eindresultaat was dat de lucht volledig geklaard was.

Het interview met Jaeger in HilversumsNieuws waarin hij zei dat hij door deze kwestie niet langer politiek onbevangen is en het bericht dat twee dagen later verscheen waarin de partijen verklaarden dat de vrede was gesloten, hebben voor verwarring gezorgd. Hoewel LH en de wethouder blijven verschillen over de wijze van aanpak ten aanzien van het Philipsdossier verklaren beide partijen lering uit deze periode te hebben getrokken. De focus ligt op het komende politieke jaar en het grote geheel.

Karlijn Smeets

(44), woont 15 jaar in Hilversum, coacht het hockeyteam van haar dochter en is graag creatief bezig.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben zelfstandig ondernemer en hou ervan om van niets iets te maken. Ik ben bedenker, opstarter en uitgever van gedrukte en onlinemedia, televisieformats, evenementen, workshops, bedrijfsverzamelgebouwen."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik bak graag taarten. Van mijn hobby heb ik ook mijn werk gemaakt: in 2015 schreef ik het kookboek 'Smullen zonder Suiker'!"

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De industriële panden op Werf35 en ons huis, een monument uit 1901 met veel originele details."

Omschrijf jezelf in vijf woorden…
"Eerlijk, onbevooroordeeld, rustig, gevoelig, creatief."

Wat vind je van Hilversum?
"Een fijne plaats, je kunt qua winkelaanbod bijna alles hier vinden. De hoeveelheid oude gebouwen uit begin 1900 en de dertiger jaren spreekt me ook erg aan. Fijn is ook dat je zo in het bos of op de hei bent."

Kroketje of kaviaar?
"Een Van Dobben kroket."

Uit eten doe je bij…
"De kinderen willen graag naar Tiramisu, ik kom graag bij Lust, La Vida, Paysan."

Geheim genoegen?
"Lekker een dagje of avondje helemaal alleen thuis zijn, heerlijk."

Als je burgemeester was, dan…
"pakte ik het zwerfafval in bossen en op de heide aan."

Succesgerecht?
"De chocoladetaart met verstopte courgette uit mijn boek."

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?
"'Stil' van Susan Cain."

Welke posters hingen vroeger boven je bed?
"Grease, Wham, A-ha."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik wel eens een sapdag doe. Ik pers dan mijn eigen sap met een slowjuicer."

McDonald's mag komen aan de Vreelandseweg

College ziet geen bezwaren

HILVERSUM - Niets staat de komst van een vestiging van McDonald's met een McDrive aan de Vreelandseweg wat het college van burgemeester en wethouders betreft in de weg. De fastfoodketen heeft verkeerskundig onderzoek gedaan, is bereid enkele aanpassingen te maken en wil een deal tekenen met de gemeente over het opruimen van het zwerfvuil.

Dat deelde wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening dinsdag mee. Het gemeentebestuur ziet geen bezwaren in de komst van een tweede filiaal van McDonald's naar Hilversum. Daarom stelt zij de raad voor de 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
Dat het drukker wordt bij de rotonde op de Vreelandseweg en Diependaalselaan is een feit. Volgens Voorink wordt de doorstroming niet problematisch. Wel moet de McDonald's naar het restaurant wat verbreden en moet het fietspad ietwat worden gewijzigd. Dat blijkt uit extra verkeersonderzoek dat de fastfoodketen heeft laten uitvoeren door Royal Haspel DHC en Goudappel Coffeng. De wethouder benadrukt dat de ambtenaren eveneens naar dit onderzoek gekeken hebben.
Over het opruimen van het zwerfafval maken de gemeente en de aanvrager extra afspraken. Zo gaat de McDonald's dagelijks in de directe omgeving van het restaurant de boel schoonhouden, terwijl Hilversum voor meer afvalbakken zorgt in Kerkelanden.

Het is aan de raad of dit hele plan daadwerkelijk doorgaat. Op woensdag 8 februari komt het onderwerp aan bod in de commissie Ruimte en op woensdag 8 maart buigt de raad zich erover. Een flink aantal omwonenden is tegen de komst van de Mac. Dat geven de 223 bezwaarschriften aan die bij de gemeente zijn binnengekomen. De buurtbewoners vrezen niet alleen dat het kruispunt knetterdruk wordt, maar ook veel zwerfafval en geluids- en stankoverlast.

Wel verkeerstoename, geen problematische doorstroming

Win! Kaarten Krachtstroom en Yuri Honing

Yuri Honing staat volgende week in de Vorstin. Win kaarten! Foto: De Vorstin

HILVERSUM - Yuri Honing en Krachtstroom treden allebei volgende week vrijdag op in de Vorstin en wij mogen voor allebei de voorstellingen weer 2 x 2 kaarten weggeven. Dat zijn er dus acht in totaal.

In 'Het verlangen van Yuri Honing' maak je kennis met de langgerekte meeslepende toonreeksen en videobeelden van deze Edison- en Boy Edgar-winnaar. Van een andere orde is Krachtstroom! Onder meer End of the Dream staat het podium om de zaal af te breken. Allebei 27 januari vanaf 20.30 uur. Winnen? Kijk maar op Facebook.com/HilversumsNieuws.

'De politiek moet de mens meer centraal stellen'

PvdA-raadslid Saami Akrouh heeft een duidelijke missie

Voorlopig is de raadzaal nog het podium waar Akrouh acteert. In de toekomst hoopt hij naar Den Haag te gaan. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een politieke carrière op het Binnenhof past binnen zijn ambitie én zijn missie. Zijn naam prijkt al op de kandidatenlijst van de PvdA, al realiseert Saami Akrouh zich goed dat een Haags avontuur met een plek net bij de eerste zestig sociaaldemocraten nu nog te vroeg komt. Hij is pas 25 en krijgt nog tijd genoeg om zijn doel te behalen, want in de politiek moet de mens meer centraal komen te staan.

Papier is te vaak leidend in het politieke debat. Wat er in rapporten, overeenkomsten en onderzoeken staat voert de boventoon in de raadzaal, vindt de PvdA'er. Daarnaast is Akrouh van mening dat het in Hilversum te veel over stenen en organisaties gaat. Hij noemt het zojuist opgeknapte marktplein, de aangewakkerde discussie over het stationsgebied en dan volgt binnenkort ook nog de vraag: wat te doen met de Kerkbrink? "Ik zie echt veel misgaan, ook in Hilversum", meldt de PvdA'er. Als voorbeelden geeft hij de slechte communicatie van de gemeente naar de inwoners, Sociale Zaken en het welzijnswerk. De discussie over Versa Welzijn vindt hij een goed voorbeeld van de verkeerde gang van zaken in Hilversum. "Het welzijnswerk moet op een andere manier worden ingevuld. De buurten en de inwoners moeten meer verantwoordelijkheid gaan nemen, met Versa op de achtergrond. In de tussentijd ziet de welzijnsorganisatie de geldkraan in twee jaar helemaal dichtgedraaid worden. Daarbij krijg ik schrijnende gevallen van medewerkers en inwoners te horen." Een hervorming klinkt uit het raadhuis. Een kille bezuiniging meent Akrouh.

In december organiseerde Akrouh een debat over de aanpak van hatecrimes.

'We vergaderen een paar keer per week en het papier is leidend'

"Ik mis de maatschappelijke discussie", geeft hij aan. "We gaan bezuinigen op Versa, maar bijna niemand die zich afvraagt wat dat nou betekent voor de medewerkers." De PvdA'er stelt zich de vraag of Hilversum überhaupt mensen met flexcontracten (in)direct in dienst wil hebben. "Die discussie heb ik echt niet gehoord. Daar moeten we wezenlijk meer de diepte ingaan. Dat vind ik jammer. Er moet meer ruimte komen voor het maatschappelijke debat. Onze agenda is ook te vol. Hierdoor wordt de prioritering anders. Sommige onderwerpen die belangrijk zijn voor de inwoner doen wij af als hamerstuk, omdat er nauwelijks tijd voor is."

Op de kieslijst

Saami Akrouh staat 59ste op de kandidatenlijst van de PvdA. Dat is zondag bepaald tijdens het partijcongres. De Hilversummer is zelfs enkele plaatsen geklommen. Dat hij na 15 maart in de Tweede Kamer komt is vrijwel uitgesloten, maar dat doet niets af aan zijn goede gevoel. "Ik ben er blij mee. Het is een mooi begin. Ik hoor bij de 59 beste PvdA-politici van het land. Dat is echt niet niks", zegt de sociaaldemocraat trots.

Een gevaar van een overvolle agenda is dat de politiek in thema's gaat denken. "Zo krijg je vaak te horen dat we nu alleen beleidsplan X behandelen, terwijl andere thema's dezelfde mensen raken." Hij pleit voor een integrale aanpak van de problemen. "Dan hoor je mensen praten over het thema werkloosheid, participatie of armoede. Veel van die thema's raken dezelfde mensen", zegt hij. "Dat moeten we echt rechtzetten. De mens moet centraal staan. Het gaat niet om losse thema's."

'Ik droom van een samenleving waar kwaliteit vooropstaat'

Voor wie doe je iets? Voor welke personen zet je je in? Akrouh heeft het idee dat die vragen amper nog aan bod komen in de huidige politiek. "Ik zit niet voor mezelf in de raad. Ik ben volksvertegenwoordiger en wil dus iets betekenen voor de samenleving. Een verschil maken in iemands persoonlijke leven, daar gaat het om. Ik zie dat echt te weinig terug", merkt de sociaaldemocraat op. De PvdA'er zegt dat hij zich stoort aan de houding en mentaliteit van landelijke en lokale politici. "Laatst gaf iemand aan dat diegene erover mee kon praten, want diegene fietst er elke dag langs. Ik dacht echt: ja, dus?!" Feeling hebben met de samenleving is een must. Het is echter een gebrek dat steeds vaker voorkomt, aldus Akrouh.
De balans is compleet zoek. De afspraken in het raadhuis slokken veel tijd op, terwijl de voelsprieten vol aan horen te staan in de Hilversumse gemeenschap. "We zijn allemaal druk. We vergaderen drie of vier keer per week en laten ons dicteren wat er op papier is gezet. Maar we moeten juist meer naar de mensen toe", is zijn overtuiging. Contact hebben en onderhouden met de samenleving: dat is de essentie van hoe Akrouh het raadswerk invult. "Daardoor zie je vaak het verschil met hetgeen op papier is geschreven en hoe Hilversummers het zelf ervaren." Zelf zit hij om de twee weken in wijkcentrum St. Joseph waar hij een spreekuur houdt. Hij doet ombudswerk en zegt ook regelmatig in zijn eigen wijk bij bewoners aan te bellen met de vraag wat hij voor ze kan betekenen of waar zijn buurtgenoten tegenaanlopen.

Akrouh is geen groentje meer op het politieke toneel. Inmiddels is hij zeven jaar raadslid in Hilversum. Met zijn 18 jaar was hij er vroeg bij. De jonge Hilversummer zegt dat hij uit een politiek nest komt waar het debat altijd centraal stond. Maatschappelijke betrokkenheid en beargumenteren is er met de welbekende paplepel ingegoten. Dat hij politiek actief is geworden, heeft eveneens te maken dat hij in zijn jeugd zijn buurten heeft zien veranderen. Akrouh groeide op in Oost en is later verhuisd naar Noord. De wijken zijn niet sociaal meer. Zo is contact met de buren een zeldzaamheid. De verloedering is daar hard opgetreden en een school waar hij vroeger een van de weinige jongens was van buitenlandse komaf is nu een zwarte school geworden. Daar wil hij graag wat aan doen.

Zich willen inzetten voor een ander heeft hem naar de Hilversumse raadzaal gebracht en wellicht in de toekomst naar de Tweede Kamer. Akrouh haalt de bekende 'I have a dream'-speech van Martin Luther King aan. De bekende rede van King is voor hem een inspiratiebron. "Hij zei dat hij droomde dat zijn kinderen ooit aan dezelfde tafel konden zitten met blanke kinderen, dat er geen onderscheid gemaakt wordt. Die speech is nog steeds actueel. Misschien wel actueler dan ooit. Ik droom van een samenleving waar kwaliteit vooropstaat en waar het bijvoorbeeld niet draait om wat je afkomst is. Als we dat hebben bereikt dan is Nederland voor mij compleet. Dat is een missie, en daarom wil ik de landelijke politiek in", legt de Hilversummer uit.

Op gecontroleerde wijze toch verkeer toestaan op Stationsstraat

Hilversummer presenteert alternatief plan voor stationsgebied

De Stationsstraat toch nog gebruiken of het verkeer omleiden om de markt? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De Stationsstraat hoeft niet afgesloten te worden voor verkeer. Als je daar gecontroleerd verkeer toestaat dan loopt het verkeer in het centrum een stuk minder vast dan in de plannen van de gemeente. Dat is althans de mening van Eddy van den Berg. De Hilversummer presenteerde vorige week donderdag zijn eigen verkeersplan. Inmiddels heeft hij een uitnodiging op zak om zijn idee binnenkort toe te lichten in het raadhuis.

De gemeente wil de Stationsstraat autovrij hebben. In de plannen voor de grootse metamorfose van het stationsgebied willen de verantwoordelijke wethouders (Floris Voorink en Wimar Jaeger) de auto's om de markt heen laten rijden. De Schapenkamp en de Koninginneweg worden dan tweerichtingsverkeerswegen. Daarnaast overweegt Hilversum om de Huizerstraat te gaan gebruiken om de al drukke en als onveilig ervaren kruising Koninginneweg, Schoolstraat en Noorderweg te ontlasten. Dit alles moet de doorstroming ten goede komen en ervoor zorgen dat weggebruikers ook op een andere manier het centrum uit kunnen in plaats van verplicht een rondje Hilversumse ring te moeten rijden.

Het gevolg hiervan is echter wel dat de verkeersdruk toeneemt op de Schapenkamp, de Koninginneweg, de Beatrixtunnel, de Johannes Geradtsweg en het kruispunt bij de kleine spoorbomen. Van den Berg meent dat er in zijn alternatieve plan sprake is van een betere dosering en balans. Met tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp heeft hij geen moeite. Dat mag verdiept. In zijn plan blijft de Koninginneweg zoals die nu is, maar wordt de rijrichting omgedraaid. Het verkeer moet kunnen doorrijden tot de Lage Naarderweg, dus ook langs Podium de Vorstin.

'Ik hoop dat gemeente echt openstaat voor mijn plan'

Wie vanaf het Mediapark komt, kan de Lage Naarderweg gebruiken. Zij kunnen doorrijden over de Naarderstraat tot aan de splitsing Stationsstraat en Melkpad. Van den Berg zegt dat hij de Stationsstraat gecontroleerd open wil stellen voor verkeer. Hij denkt aan het gebruik van paaltjes, zoals die bijvoorbeeld op de Kerkbrink staan. Op die manier kan deze rijstrook helemaal worden afgesloten tijdens evenementen of zou het kunnen dat de gemeente besluit dit wegdeel tussen 16.00 en 19.00 uur te sluiten. Voor het station wil hij een extra rijstrook creëren voor bestemmingsverkeer dat naar het station wil of de parkeergarage in moet.

"Ik hoop dat ze echt openstaan voor mijn plan", zegt Van den Berg. "Het is aan de professionals om dit alternatief verder te onderzoeken en te berekenen", voegt de Hilversummer eraan toe.

De gemeente bevestigt dat Van den Berg een uitnodiging op zak heeft. Hij is niet de enige die zijn alternatief mag presenteren. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Het gaat sowieso gebeuren voor dinsdag 7 maart, want dan staat de tweede participatiebijeenkomst van Hilversum op de agenda. Een zegsman van de gemeente laat weten dat er afgelopen donderdag 120 Hilversummers aanwezig waren bij de eerste meedenksessie over de stationsgebiedplannen. Vooral de 'verkeerskamers' trokken veel belangstelling. Daar zijn veel ideeën en suggesties opgehaald. Met al deze input gaat Hilversum aan de slag. Dit komt in een boekwerk. "Mensen gaan dingen terugzien in het plan en als we de suggesties niet meenemen dan komen we met een uitleg waarom niet", klinkt het vanuit het raadhuis.

Hardlopen met de hond door de natuur

Corversbos het decor van een canicrosswedstrijd

"Het is een echte teamsport", meldt de Hilversumse Kynologenclub Gooi- en Eemland. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Sporten met de hond: het blijkt steeds vaker te gebeuren. Er zijn zelfs wedstrijden voor hardlopers die een rondje met hun viervoeter door de natuur lopen. Canicross Nederland en Kynologenclub Gooi- en Eemland verzorgden zaterdag samen een sportief evenement in het Corversbos.

"Je beoefent jouw favoriete sport, in dit geval hardlopen, met jouw hond. De meeste honden vinden dat leuk om met de baas te doen. En dat doe je dan ook nog eens in de natuur, want onze wedstrijden vinden alleen plaats op onverharde paden", legt Peter van der Weijden van Canicross Nederland uit. Zaterdag verschenen zo'n 90 deelnemers, uitkomend in diverse klassen, aan de start aan de Beresteinseweg. Samen met hun hond liepen zij 5 of 2,5 kilometer hard. Voor de jongste deelnemers was er een parcours uitgezet van net geen kilometer. KC Gooi- en Eemland benadrukt dat het canicrossen een echte teamsport is. "Canicross is hardlopen met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond zo snel mogelijk een parcours kunnen afleggen", meldt de Hilversumse club.

Het Goois Ouderen Koor en het Globe Senioren Ensemble geven zondag een concert in het MCO. Foto: Nico Spilt

donderdag 19 januari

Meditatieve klanktraining

Meditatie en creatie 19.30 uur

Zes avonden met meditatieve klanktraining, uitwisseling, zelfreflectie en het bijhouden van een transformatiedagboek. Het zingen van deze oude klanken helpt je stabieler en opener in het leven te staan. Nieuwe data: 19 januari, 9, 23 februari, 9, 23 maart, 13 april. Kosten: € 90,- info@rangzhin.nl. www.rangzhin.nl.

Kapellezing

De Kapel 20.00 uur

Joke Baardman verzorgt een workshop stembevrijding met ondersteuning op de piano door Martijn Heida. Bij stembevrijding gaat het niet om hoe het zingen klinkt, maar hoe het voelt. Je brengt zingend naar buiten wat binnen in je leeft. Zangervaring is niet nodig. Er wordt geïmproviseerd op een voor ieder toegankelijke manier. We hebben allemaal muziek in ons die we kunnen laten klinken. Zonder je best te doen, met alleen maar de moed om jezelf te laten horen en zien. Collecte wordt gevraagd aan het eind van de avond. www.dekapel.nu.

vrijdag 20 januari

Schrijfclub voor kinderen

Bibliotheek 16.00 uur

Door: Corrie Gramser. Vier keer op vrijdag van 16.00 tot 17.30 uur. Kosten: € 52,50. Zit je in groep 6, 7 of 8 en wil je graag meer doen met schrijven? Dan is de Schrijfclub voor kinderen leuk voor jou. Je denkt misschien dat schrijven moeilijk is, maar bij de schrijfclub is het vooral leuk. In een serie van vier middagen ga je aan de slag met oefeningen. Schrijfdocent Corrie Gramser geeft les. Aanmelden via de website van de bibliotheek.

Buren-voor-burenconcert

De Morgenster 20.15 uur

Op het programma solowerken voor marimba en andere percussie-instrumenten, liederen van Mozart tot Cole Porter en de beroemde tweede Jazzsuite van Sjostakowitsj, bewerkt voor viool, cello, fagot, piano en twee slagwerkers. Gasten zijn Niek Kleinjan en Katharine Dain. Kaarten per persoon: € 15,-. Kinderen onder 12 jaar/CJP: € 7,50. Passe-partout seizoen 2016-2017 € 85,- (6 concerten plus een familieconcert), zie www.seinconcerten.nl.

zaterdag 21 januari

Muziek op schoot

Muziekcentrum van de Omroep

Vandaag start er weer een wervelende cursus Muziek op schoot voor dreumesen en peuters. We zingen, gebruiken muziekinstrumentjes en bewegen op muziek dat het een lieve lust is. De cursus bestaat uit tien lessen van elk 45 minuten. Ouders mogen meekomen naar de les en hoeven niet muzikaal te zijn. Doet u mee? Inschrijven: www.globeckc.nl.

Kapelconcert

De Kapel 15.30 uur

Ana Valero - altviool en Sergey Smirnov - piano. Het repertoire van Ana Valero strekt zich uit van barokmuziek tot muziek van de 21e eeuw. Sergey Smirnov heeft als solist concerten uitgevoerd met verschillende kamer- en symfonieorkesten over de hele wereld. Hij was te horen op vele muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt in Amsterdam. Ana Valero en Sergey Smirnov hebben op alle belangrijke podia in Nederland opgetreden. Op het programma van het Kapelconcert staan werken van Sarasate, Granados, Falla en Piazolla. Toegang: € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici. Kaarten te koop aan de zaal of reserveren via bladmuziek@muziekerije.nl.

Bingo

Wijkcentrum De Geus 20.00 uur

Gezellige bingo in wijkcentrum De Geus. Zaal open om 19.00 uur.

zondag 22 januari

Rommelmarkt

Wijkcentrum De Koepel 10.00 uur

Van 10.00 – 15.00 uur kan men hier terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes.

@JazzKwartet

Vliegveld 14.00 uur

@JazzKwartet: een swingend kwartet uit ’t Gooi en Flevoland. Vier mannen met ruime en uiteenlopende muzikale ervaring, maar alle vier met een ruim hart voor jazzmuziek. Niet vastgebakken aan een specifieke stijlopvatting, maar diversiteit. Van classic jazz, via swing en American Songbook naar latin en funk. Aan het publiek wordt een gevarieerd programma aangeboden. 14.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. www.vliegveldhilversumjazz.nl.

Muzikaal sprookje

Wijkcentrum De Kruisdam 14.30 uur

Jacobien Rozemond vertelt in woorden en geweldige, beeldende muziek het verhaal van Shéréhazade die probeert aan het zwaard van de sultan te ontkomen door hem spannende verhalen te vertellen. Of dat lukt? Voor iedereen vanaf zes jaar. Duur: 50 minuten. Entree: € 3.-

Serie Favourite Albums - Jazz

Muziekcentrum van de Omroep 15.00 uur

Jim Hall & Ron Carter – Alone together door Maarten van der Grinten en Tony Overwater. Van der Grinten staat bekend als een veelzijdig gitarist, maar ook als een begenadigd componist en arrangeur. Overwater is een veelgeprezen bassist en een belangrijke speler in de Europese jazzwereld. Kaarten à € 17,50 (inclusief drankje). Kaarten: www.mcogebouw.nl.

Nieuwjaarsconcert

Muziekcentrum van de Omroep 15.30 uur

Twee Gooise 55-plusensembles slaan de handen ineen voor een feestelijk nieuwjaarsconcert. Het Goois Ouderen Koor en het Globe Senioren Ensemble geven een optreden dat het eindresultaat is van een samenwerking. Koordirigenten Alexandra d’Espinoza en orkestdirigente Christine Brandenburg hebben een divers programma samengesteld. Met veel plezier is er de afgelopen maanden gewerkt aan klassieke werken van Bach, Mozart en Schubert, volksmuziek uit diverse landen en bekende musical-evergreens. Toegang: € 5,-. Kaartverkoop aan de zaal of reserveren via globeckc.nl of 035-6886800.

The Handymen

Podium de Vorstin 15.30 uur

Zes handige jongens die de liedjes van een handjevol Amerikaanse iconen in een handomdraai naar hun hand zetten. Van Johnny Cash tot Tom Petty, van John Mayer tot Little Feat. Deuren open: 15.30 uur. Tickets: www.devorstin.nl.

Festival voor Nieuwsfotografie weer in museum

Het evenement biedt meer dan alleen foto's kijken. Foto: Dirk-Jan Davids Blumink

HILVERSUM - Het is nieuwsfotografie dat de klok slaat in Museum Hilversum. Tot en met zondag 29 januari is de tentoonstelling van World Press Photo te bezichtigen en van maandag 6 februari tot en met zondag 12 februari is de culturele instelling het decor van de tweede editie van het Festival voor Nieuwsfotografie.

Gedurende het festival komen er diverse bekende mensen uit de mediawereld langs in het museum aan de Kerkbrink. Het festival gaat van start met een speciale editie van De Donkere Kamer. Dit is een livemagazine met naast de winnaars van de Zilveren Camera ook de beste vernieuwende fotojournalistieke productie van 2016. Donderdag 9 februari is Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC, te gast. Samen met hoogleraar journalistiek Bart Brouwers gaat hij in gesprek over de nieuwste ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie.

Museumdirecteur Stef van Breugel is van mening dat dit festival thuishoort in Hilversum. Het is immers de mediastad van het land. "Dit jaar duurt het festival zeven dagen en kent een rijk programma met rondleidingen, lezingen, talkshows, films, workshops en nog veel meer", legt hij uit. "Er is een avond over conflictfotografie, Hollandse iconische foto's en politiek fotograferen, maar ook een dag met workshops, de nieuwste fotoboeken en een gratis check en clean van jouw camera", luidt de verdere aanprijzing van Van Breugel. Het festival sluit met een filmdriedaagse in het filmtheater.
Het fotofestival is een samenwerking van Stichting de Zilveren Camera en Museum Hilversum. De gemeente, Stadsfonds Hilversum en het ANP maken dit evenement mede mogelijk.

Hilversums stel maakt samen boek

Wytske leest tijdens Nationale Voorleesdagen voor uit 'Bange boer Anne'

Michel Louis en Wytske Bottema werkten samen aan het prentenboek Bange boer Anne.

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Volgende week, als de Nationale Voorleesdagen voor de veertiende keer losbarsten, leest Wytske Bottema op basisscholen met plezier het door haarzelf geschreven kinderboek 'Bange boer Anne' voor. Samen met haar partner Michel Louis werkte zij twee jaar lang aan het prentenboek voor kinderen van 2 tot en met een jaar of 6. Een boek over een bange boer, het bouwen van een torenhoge muur en het overwinnen van angsten. En dat allemaal op rijm.

In de Smederij op Werf35 is het behaaglijk warm. Bottema en Louis zitten op de bank en vertellen trots over hun boek. Het boek over bange boer Anne is eigenlijk ontstaan uit angst. "Ik heb altijd last van angsten. Ben overal bang voor", grijnst Bottema, terwijl ze in haar thee blaast. Toen hun zoon Sid vijf jaar geleden werd geboren, vond ze het belangrijk dat hij haar angsten niet zou overnemen. Maar wat nou als dat genetisch is bepaald? Natuurlijk is Sid zo nu en dan bang. "Van harde geluiden schrikt hij, maar ook van een stel duiven dat ruziënd en koerend opvliegt", vertelt Louis, die de illustraties voor het boek maakte. Heel normaal voor een mannetje van vijf jaar. Bottema liep al een tijd rond met een verhaal voor een boek. Op rijm. Want op rijm kun je een kind iets leren, het is makkelijker te onthouden. Op een leuke manier de wijze lessen van het leven bijbrengen: dat hopen de makers van het boek te bereiken. De samenwerking ging soepel; Bottema had het verhaal en Louis stelde voor de tekeningen voor het boek te verzorgen. Aanvankelijk wilden ze zich bij hun eigen leest houden, maar toen Louis een eerste schets van boer Anne aan Bottema liet zien, vond zij het vooral niet geschikt. "Hij leek op die grote kok, Herman den Blijker", lacht Bottema. De tweede versie van het boertje keurde ze wel goed. En zo gaf Louis commentaar op de tekst, en dat was weer nieuw voor Bottema. Tijdens het voorlezen op basisschool De Wilge ontdekte de schrijfster dat ze woorden had gebruikt die kinderen niet kenden. "Van een hansop en een bedstee hadden ze nooit gehoord. Toen ik zei dat een hansop een soort onesie is en een bedstee een plek om te slapen, was het goed."

'Op een leuke manier de wijze lessen van
het leven bijbrengen'

Sidski
Toen de tekst en illustraties rond waren, kwam de volgende vraag: wie geeft het boek uit? Uitgeverijen zijn tegenwoordig niet meer zo happig om alles zomaar uit te geven en kiezen steeds vaker voor gevestigde schrijvers waarvan ze weten dat die boeken verkopen. Bottema en Louis zochten uit hoe ze het best het avontuur van boer Anne in de markt konden zetten en ontdekten dat zelf een uitgeverij oprichten een goede optie was. En zo ontstond Sidski. Het moment dat Bottema een proefdruk van het boek in haar handen kreeg, weet ze nog goed. "Zo mooi om het boek dat je samen hebt geschreven helemaal af te zien." Duizend boeken zijn er gedrukt en inmiddels ligt er een aantal bij baby- en kinderwinkel Mevrouw Groen en bij boekhandel Voorhoeve in Hilversum en zijn ze verkrijgbaar via www.bangeboeranne.nl.

Volwassenen
Hoewel het een kinderboek is, vinden volwassenen het boek ook interessant. "Het lijkt een toepasselijke metafoor op de muren die overheden willen plaatsen tegen ongewenste migranten. Trump langs de Mexicaanse grens, de Europese overheden langs de weg bij Calais", verklaart Louis. Het boek symboliseert goed hoe bange grote mensen figuurlijk, maar ook letterlijk, muren bouwen: om hun tuin, stad of land. De kortzichtigheid van deze oplossing wordt in het verhaal goed duidelijk gemaakt. "Het boekje is in al zijn eenvoud een heel duidelijke spiegel in deze bange tijd", aldus een volwassen lezer.

Bottema kijkt ernaar uit om het avontuur van het bange boertje op basisscholen voor te lezen. "Kinderen vinden het leuk en als het boek uit is, praten we erover. En dan vraag ik niet waar ze bang voor zijn, maar juist waar ze blij van worden. Dan krijg je de meest grappige antwoorden."

Luchtvervuiling ook op politieke vuurwerkagenda

Fractieleider GroenLinks wil meer aandacht voor effecten op natuur

Meer oog hebben voor de neveneffecten van de vuurwerkobsessie vindt Jan Kastje. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Zeker in Hilversum staat de aanpak van vuurwerk op de (politieke) agenda. Niet alleen bij burgemeester Pieter Broertjes leeft de wens dat het rond de jaarwisseling vooral veiliger moet en dat het leuk moet blijven voor mens en dier. Jan Kastje, fractieleider van GroenLinks, wil daar graag een agendapunt aan toevoegen, namelijk de luchtvervuiling die met het afsteken van vuurwerk gepaard gaat.

"Die enorme luchtvervuiling moet meer in het bewustzijn gaan doorklinken", meldt de fractievoorzitter in zijn eerste blog van 2017. "Allerlei zware metalen en fijnstof, in enorme hoeveelheden in de lucht die enorm schadelijk zijn voor de gezondheid maar ook voor onze natuur. Ook dat zijn neveneffecten van onze obsessie met vuurwerk", voegt Kastje toe.

Het vuurwerkdebat draait nu om veiligheid en om de schade die het (illegale) vuurwerk veroorzaakt. Vuilnisbakken, parkeerautomaten en parkeerborden moesten het ook ditmaal weer ontgelden, met als gevolg dat de gemeenschap 30.000 euro op moet hoesten om deze averij te herstellen. "Dat is bijna net zo veel geld als dat idiote plan om natuur- en stadspark de Oude Haven van de eerste boten te voorzien", is de zijsprong die Kastje maakt. Hij ziet liever dat al die euro's - de volledige fase moet bijna een miljoen kosten - in vergroening van het dorp en betere sociale voorzieningen worden gestopt.

'Tradities zijn er om veranderd te worden, zeg ik weleens'

"Naast schade aan gemeentelijke eigendommen en daarmee overigens uw eigendommen, is er door vuurwerk ook een enorme luchtvervuiling en verstoring van dieren en vogels", meldt hij nogmaals. Ander vervelend bijeffect is dat sommigen met vuurwerk gooien naar medewerkers van de hulpdiensten, wat onacceptabel is. "En wat denkt u van die idioten die politie, brandweer en ambulancepersoneel met vuurwerk en soms ook op andere manieren hun werk beletten?"
Vuurwerkoverlast staat al jaren op de landelijke én lokale agenda van GroenLinks. Hun slogan is dan ook al enige tijd 'Meer plezier met minder vuurwerk'. Dat gaat ook op voor Hilversum, meent Kastje. Wat hem betreft is het nu tijd om de nodige vuurwerkzaken te veranderen. "Tradities zijn er om veranderd te worden, zeg ik weleens", begint hij. "Tradities passen zich aan aan de tijd, van zwarte piet tot (consumenten)vuurwerk, ze zijn niet statisch en gelukkig maar. En dat aanpassen kun je ook aanjagen door alternatieven te bieden, zoals het centrale vuurwerk op het marktplein in Hilversum en erover in gesprek te blijven", zo schrijft de politicus verder nog.

REPARATIE & ONDERHOUD VAN ALLE MERKEN NAAIMACHINES TEVENS NIEUWE NAAIMACHINES EN FOURNITUREN TE KOOP LADOQUE NAAIMACHINES EN FOURNITUREN HERENSTRAAT 75 TE HILVERSUM 035 7370728

Wij zijn op zoek naar een spontane collega voor ons verkoopteam voor 20 tot 25 uur per week. Zelfstandig kunnen werken in een klein team, goed kunnen overleggen en plannen zijn vaardigheden die wij erg belangrijk vinden. Word jij onze nieuwe collega?
Lijkt het je leuk om bij ons te werken? Stuur dan een e-mail met je gegevens en motivatie naar
bestelling@bakkerijkwakman.nl of kom langs in één van onze winkels.
Tevens zijn wij op zoek naar een inpakhulp voor de bakkerij in de ochtenduren.

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Uw huis laten ontruimen?vraag folder 0355233599 of www.
woninontruiming.com

Het debat aanwakkeren

Hilversum in Gesprek nieuw initiatief van filmtheater en Voorhoeve

Ciska Dresselhuys interviewde dinsdagavond Dick Swaab in Filmtheater Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Binnen twee dagen was de eerste editie van Hilversum in Gesprek stijf uitverkocht. Een dikke honderd mensen luisterden dinsdag naar hersenonderzoeker Dick Swaab die door Cisca Dresselhuys aan de tand werd gevoeld. Met dit nieuwe initiatief willen Filmtheater Hilversum, Boekhandel Voorhoeve en een aantal inwoners vooral het debat aanwakkeren in Hilversum.

Dat doen zij door iedere maand een interessante gast uit te nodigen. Deze persoon moet tot de verbeelding spreken en het onderwerp moet maatschappelijk gezien een grote relevantie hebben. Dinsdag was de aftrap van Hilversum in Gesprek. Voormalig hoofdredacteur van Opzij en inwoonster van Hilversum Cisca Dresselhuys interviewde Swaab, de auteur van de bestsellers 'Wij zijn ons brein' en 'Het creatieve brein'. Voor dinsdag 21 februari is schrijfster en onderzoekster Jolande Withuis vastgelegd. Zij heeft de biografie 'Juliana - Vorstin' geschreven. Herman Koch is de gast van maart.

Het idee van Hilversum in Gesprek is van Egbert Duim, werkzaam bij Voorhoeve. Samen met wethouder Arjo Klamer heeft hij het nieuwe initiatief in de steigers gezet. "De insteek is het debat", meldt Duim. Het doel is om het debat aan te wakkeren. Een gesprek met een bekende wetenschapper, schrijver of onderzoeker moet leiden tot verbinding en dialoog. "Er kunnen 111 mensen in de zaal. Als die daardoor allemaal dieper gaan nadenken over de maatschappelijk relevante zaken die worden aangekaart en dat bijvoorbeeld thuis gaan bespreken met hun gezin of vrienden dan verspreidt die kennis zich als een olievlek. Langzaamaan wordt het dan relevant."
Naast Dresselhuys nemen Arjo Klamer en Maya Schepers de interviews voor hun rekening. Na de gesprekken met de gast is er tijd voor interactie met het publiek. De dialoog aangaan met elkaar is een van de hoofddoelstellingen. Hierna krijgen de aanwezigen de keuzefilm van de hoofdgast te zien. Deze moet aansluiten op de eerder besproken thematiek. Daarmee leggen de initiatiefnemers de verbinding tussen boeken en films, wat de samenwerking tussen het filmtheater en Voorhoeve mede verklaart. "We hebben een goede klik met elkaar. Vanuit die connectie willen we met dit initiatief het culturele uitdragen", aldus Klaartje de Vocht van de boekwinkel.

Focus nu snel verleggen op de Kerkbrink

Ondernemers en eigenaren roepen politiek op werk te maken van plein

De opstellers van de brief pleiten voor een integrale aanpak van het plein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het nieuwe marktterrein is net in gebruik. De metamorfose van het Hilvertshof is bijna klaar. Nu is het tijd dat de gemeente de focus verlegt naar de Kerkbrink. Herinrichting is nodig, zo laten gebruikers en eigenaren weten aan de politiek. "De Kerkbrink verdient nu ook aandacht, anders raakt het centrum uit balans", melden de ondernemers.

Onder aanvoering van Jacco van de Ruit (voorzitter van de Stichting Centrum Hilversum) zijn acht ondernemers of eigenaren in de pen geklommen. Vertegenwoordigers van Luno Kitchen, Vers Hilversum, Flinders, de Grote Kerk, Museum Hilversum, Heren Spyker, Sweco en Anthos doen een oproep aan wethouder Floris Voorink van Centrum en de gemeenteraad om zich nu te richten op het opknappen van de Kerkbrink. Wat hen betreft gaat de opknapbeurt een stuk verder dan alleen wat nieuwe stenen neerleggen. Een integrale aanpak van het plein is de grote wens. "Wij hebben de overtuiging dat alleen een herinrichting zonde zou zijn van de ingezette middelen. Functies, gebruik en programma op en aan de Brink zijn minstens zo bepalend als de steentjes, zo niet bepalender", delen zij gezamenlijk mee.

Zelf hebben de ondertekenaars van de brief goed voor ogen wat zij veranderd willen hebben aan 'hun' plein. In hun oproep dragen zij acht ontwikkelingen aan. Verplaats de muziektempel, is de eerste wijziging. De gedachte aan een plek waar voorstellingen plaats kunnen vinden, hebben de ondernemers ook. Dat past bij de Kerkbrink, waar cultuur, media, ontspanning en horeca bij elkaar staan. Maar de uitvoering van de muziekkoepel is in hun ogen niet goed. De tempel kan beter verhuizen naar het Dudokpark.

De muziektempel kan beter verhuizen naar het Dudokpark

Het aanpassen van fietsroutes vinden de ondernemers en eigenaren ook wenselijk. Dit is ook makkelijker te wijzigen dan de bus, die zeker tot 2019 over het plein blijft rijden, stellen zij. Het fietsverkeer komt van drie richtingen. Een onderzoek naar de huidige fietsroutes kan inzicht geven en kan leiden tot alternatieven. "Het plein sluit nu aan geen enkele zijde aan op de bebouwing. Bovendien zorgen fietsers over de Kerkbrink tevens voor fietsers in de Kerkstraat richting C&A-plein, hier geldt een fietsverbod."
Tevens pleiten de partijen voor een onderzoek naar het fietsparkeren op de Kerkbrink. Andere voorstellen die zij doen zijn bijvoorbeeld nog: het verwijderen van de hoogteverschillen, het toevoegen van groen en het verkleinen van 'het gat' richting de Oude Torenstraat. De ruimte naast het museum is erg breed en uitnodigend voor verkeer.

Vraag naar tijdelijke huurwoning blijkt groot

Een gevelimpressie van In between places in Hilversum. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM - Veel mensen in het Gooi hebben door persoonlijke omstandigheden een acute woonvraag. Dat blijkt uit het overweldigend aantal aanmeldingen voor In between places in Hilversum, het project waarbij mensen met acute woningnood maximaal een jaar een studio of appartement kunnen huren. Vorige week lanceerde Dudok Wonen het concept en na een week heeft de corporatie ruim 300 aanmeldingen ontvangen.

"Direct na de lancering van de website en de mogelijkheid je aan te melden voor In between places zijn we overstelpt door aanmeldingen", laat Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen weten.

"Het is fijn als blijkt dat een nieuw concept voldoet aan de behoefte. Maar het is natuurlijk erg triest dat er zo ontzettend veel mensen zijn die door persoonlijke omstandigheden kampen met acute woonproblemen. De teller staat op meer dan 300 reacties, terwijl we op dit moment maar 22 tijdelijke studio's en appartementen beschikbaar hebben. De mensen die we hiermee een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip. Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijk woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben vanwaaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen", aldus Zanting. De provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek ondersteunen het initiatief met subsidie voor de eerste vijf jaar. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio.
Huren met een tijdelijk 'In between places-contract' kan bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum van Hilversum. Naar verwachting is het nieuwe woongebouw in februari klaar. Van de in totaal 45 sociale huurstudio's en appartementen zet Dudok Wonen er vooralsnog 22 in voor In between places. Huurders krijgen een huurcontract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen van het huurcontract tekent de huurder ook al voor de huuropzegging. Gedurende dat jaar moeten mensen ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.

9.000 inwoners Eemnes

De burgemeester verwelkomt Diede, inwoner nr. 9000 Foto: Bob Awick

BLARICUM - Met de inschrijving van Henrike Verheijen en haar dochters Diede en Juul van der Velden passeerde de gemeente Eemnes de 9.000 inwoners.

Nog nooit telde het stadje zo veel inwoners. Even de administratie: Henrike is de 8.999e inwoner, de 14-jarige Diede van der Velden zette de teller op 9.000 en Juul van 9 was nummer 9.001. Burgemeester Van Benthem zette de familie in het zonnetje tijdens de welkomstbijeenkomst voor nieuwe inwoners.

De doorstromer profiteert

Starters hebben het nog vaak moeilijk om een betaalbare woning te vinden, doorstromers lijken juist te profiteren van de aantrekkende woningmarkt.

Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers met maar liefst 26 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17 procent gedaald.

Door de lage rente is het aantrekkelijk om door te stromen op de woningmarkt. De stijgende huizenprijzen maken het gemakkelijker de eigen woning te verkopen en de eventuele overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een volgende woning.

In stijl


Als ergens de behoefte is verschoven van pure functionaliteit naar design, dat is het wel bij afzuigkappen. Neem nou dit strakke model van Bosch, dat is toch geen afzuigkamp meer te noemen? Het lijkt wel een tv-scherm. Maar nee, een kookprogramma is er niet op te ontvangen, maar verder erg fraai en functioneel.

Naardereiland

Foto: Bob Awick


De nieuwbouwwijk Naardereiland is voor ruim de helft bewoond. Hierdoor krijgt het steeds meer de sfeer van een buurtje en minder dat van het bouwterrein dat het was. Over een maand of vier heeft iedereen de verhuisdozen uitgepakt. Ondanks de wat geïsoleerde ligging trekt de wijk ook gezinnen met jonge kinderen.

Aflossen


Sinds 1 januari kan een (bank)spaarhypotheek worden beëindigd bij aankoop van een nieuwe woning, zonder dat belasting moet worden betaald over het gespaarde tegoed. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar is niet altijd voordelig. Een spaarhypotheek rendeert vooral aan het eind van de looptijd. Bij vroegtijdige afkoop is dit voordeel weg. Laat een adviseur doorrekenen of het aflossen van de schuld meer oplevert dan het opgeven van dit voordeel.

Op koers


Voor het plan Op Koers in Oud-Loosdrecht kan spoedig de bouw starten. Op deze locatie heeft Roosdom Tijhuis een plan van 10 woningen ontwikkeld: één vrijstaande woning en negen eengezinswoningen. Alleen de vrijstaande woning is nog beschikbaar. Inmiddels is de bouwvergunning verleend.