HilversumsNieuws

28 mei 2015

HilversumsNieuws 28 mei 2015


Op drie locaties ruimte voor sociale woningbouw

Op het Lucentterrein kunnen 105 sociale huurwoningen komen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De roep om sociale woningbouw en meer betaalbare woningen in de regio is groot. Zo ook in Hilversum, waar politieke partijen blijven hameren op dit soort huizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft drie locaties op het oog waar zij in principe 174 sociale woningen wil gaan realiseren in samenspraak met de woningbouwcorporaties.

Dat Hilversum naar realisatie van extra sociale huurwoningen zou kijken, was bekend. Dat is immers een van de afspraken in het coalitieakkoord en de Sternota. In laatstgenoemde nota staan de vijf belangrijkste beleidsambities van het gemeentebestuur. De afspraak is om te zorgen voor honderd extra woningen. Daar gaat het college ruimschoots overheen in het huidige voornemen. In overleg met de corporaties zijn drie potentiële locaties gevonden in Hilversum, waar in totaal 174 sociale huurwoningen kunnen komen te staan.

Verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok is daarmee in haar nopjes. Ook omdat dit een doorbrak is op dit gebied. Volgens de CDA-vrouw blijven de corporaties vaak hangen bij huurwoningen van 700 euro en is er te weinig aanbod voor het lage segment (tot 550 euro). Hilversum hoopt met dit voornemen een stap in de goede richting te hebben gezet.

Op het Lucentterrein kunnen minimaal 105 sociale huurwoningen komen. Dit project is in handen van de Alliantie. Van Vroonhoven voorziet hier vooral in huizen voor starters: betaalbare maisonnettes. De Alliantie is ook verantwoordelijk voor de herstructurering van de portiekwoningen in Noord. Daar zouden zeventien woningen gerealiseerd kunnen worden. Het is alleen nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de huidige huizen op de Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat en Van Dijkstraat. Wordt het sloop en nieuwbouw of worden de woningen gerenoveerd? Hierover moet de corporatie nog overeenstemming bereiken met de huurders. Afhankelijk van de uitkomst kunnen de zeventien geplande woningen er in Noord komen.
Een torenflat in Kerkelanden, naast flat Kerkelanden, is de derde potentiële plaats. Het Gooi en Omstreken kan hier in totaal 52 sociale huurwoningen realiseren. De grond is eigendom van de gemeente Hilversum.

Terug naar de tekentafel

Plan van aanpak Huishoudelijke Hulp Toelage 'deugt niet'

HILVERSUM - Het is terug naar de tekentafel voor de sociaaldomeinwethouders in de regio Gooi en Vechtstreek. Wat de SP Hilversum betreft, is dit gebiedende wijs. Het plan van aanpak Huishoudelijk Hulp Toelage (HHT) druist volgens de politieke partijen tegen wetgeving én gemaakte afspraken in.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de regio bijna 7 miljoen euro toegezegd voor twee jaar waarvan bijna 1,5 miljoen euro per jaar voor Hilversum. Dit geld is bedoeld om mensen die ontslagen zijn in de zorg weer terug te krijgen in hun vakgebied en inwoners van het Gooi die dat willen gesubsidieerde huishoudelijke hulp te geven. Het plan van aanpak slaat de plank volledig mis, vindt de SP. Grootste bezwaar is dat het ontslagen zorgpersoneel kan terugkeren, maar dat zij dan wel worden betaald als schoonmaker. "Ze gaan hetzelfde werk doen, maar krijgen minder betaald. Dat is loondumping", aldus fractievoorzitter Bianca Verweij. De partij pleit er dan ook voor dat deze medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen-cao komen. "Zo start de regio een gesubsidieerd schoonmaakbedrijf."
Tevens is de Hilversumse fractie er geen fan van dat een geprivatiseerd bedrijf dit gaat doen. Daardoor zullen de kosten voor de cliënten eerder stijgen, terwijl de bedoeling van Van Rijn juist was de eigen bijdrage juist laag te houden. Andere bezwaren zijn het verdwijnen van de signaleringsfunctie in de thuiszorg. "Daar zijn regionaal afspraken over gemaakt. Die functie is heel belangrijk", meldt Verweij. Het aannemen van personeel dat uit de Participatiewet komt en dus helemaal niet opgeleid hoeft te zijn om zorg te verlenen is eveneens een punt van zorg.
De SP roept de regio op om terug te gaan aan de onderhandelingstafel met de vakbond en gemeenten en er niet vandaag, zoals gepland, al een klap op te geven.
Lees verder op pagina 3.

Veel steun voor actie Red de Zorg

HILVERSUM - De petitie Red de Zorg 'tegen de afbraak van de zorg' kan rekenen op veel steunbetuigingen. Inmiddels is het aantal van 300.000 handtekeningen gepasseerd.

"Ook in het Gooi zijn door bezuinigingsmaatregelen de eerste slachtoffers al gevallen. Denk daarbij aan de ontslagen bij Hilverzorg. Dagelijks zitten mensen die zorg nodig hebben en zorgwerkers in onzekerheid over de toekomst. De maat is vol", aldus Hennie Klomp van de FNV Gooi en Vechtstreek.

In Hilversum worden ook druk handtekeningen verzameld. Actievoerders waren onder andere te vinden in het centrum. Lijsten liggen er in wijkcentra De Geus, De Lelie, St. Joseph en Lopes Dias. Wie ook de petitie wil tekenen kan dat bijvoorbeeld zaterdag 6 juni doen als mensen van Red de Zorg tussen 11.00 en 16.00 uur op de kop van de Groest en het marktterrein zijn te vinden.

Moordzaak uit 1981 moet opnieuw

HILVERSUM - Naar alle waarschijnlijkheid heeft Martien Hunnik jarenlang onschuldig vastgezeten voor de moord op platenproducer Bart van der Laar, beter bekend als de Hilversumse showbizzmoordzaak.

Dinsdag oordeelde de Hoge Raad dat de rechtszaak uit 1981 over moet. Hunnik werd in 1983 veroordeeld. Onder druk van de politie bekende hij schuld, maar trok deze bekentenis later weer in. Nu twijfelt ook het Openbaar Ministerie aan de schuld van Hunnik.

1,6

procent van het aantal huishoudens in Hilversum is miljonair volgens RTL Nieuws

Goois Starterscafé in Luno Kitchen

Advies en tips voor woningzoekenden.

HILVERSUM - Dudok Wonen en de Alliantie verzorgen donderdag 4 juni het Goois Starterscafé. Nieuwkomers op de woningmarkt kunnen zich tussen 18.00 en 21.00 uur in Luno Kitchen op de Kerkbrink 2 oriënteren op alles wat komt kijken bij het kopen van een huis.

Met het Goois Starterscafé willen de Alliantie en Dudok Wonen woningzoekenden een stap verder helpen op de woningmarkt. "Veel starters weten niet dat met de koopformules van de corporaties veel mogelijk is", zegt Margot Leeuwen, senior medewerker commercieel vastgoed bij de Alliantie. Makelaars van beide corporaties zijn tijdens het evenement aanwezig om bezoekers uitleg te geven over de koopformules die ze aanbieden.
Op het Goois Starterscafé kunnen woningzoekenden ook een gratis hypotheekberekening laten maken door de hypotheekadviseurs van de Hypotheekshop, de SNS Bank, Van Bruggen Adviesgroep en Hyppe. Starters moeten hiervoor een legitimatiebewijs en een recente salarisstrook meenemen. Daarnaast is er een notaris aanwezig en kunnen bezoekers de workshop 'De vier financiële valkuilen voor de woningbezitter' van het Nibud volgen. Nadere informatie is te vinden op www.gooisstarterscafe.nl.

Wie tijdens het Goois Starterscafé enthousiast is geworden voor het kopen van een huis kan op zaterdag 6 juni verschillende koophuizen van de Alliantie en Dudok Wonen bekijken. Tussen 11.00 en 13.00 uur is een selectie van de woningen geheel vrijblijvend te bezichtigen. De deelnemende huizen staan op www.gooiseopenhuizenroute.nl.

Weerbericht

Wisselvallig en koel, de temperatuur stijgt vanaf zondag iets
Na de stralende 1e pinksterdag zwaaien wederom lagedrukgebieden de scepter. Met een wind tussen west en noord houdt het te koude weer aan. Het zeer honkvaste Azorenhogedrukgebied breidt zich vooralsnog niet uit naar het Europese continent. Prognoses zinspelen er op dat dit halverwege volgende week wel gaat gebeuren. Dan wordt het droog met kans op meer zon.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Met een maximum van 15 à 16 graden is het koel. Zaterdag is het eveneens wisselvallig met eerst kans op een bui. Later op de dag kan het breder opklaren. Het wordt 14 à 15 graden bij een voelbare westenbries. Zondag schijnt eerst de zon geregeld, geleidelijk neemt de bewolking toe. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt zondag zachter bij een maximum van circa 19 graden.

Trend na het weekeinde
Door een depressie boven de Noordzee is het begin komende week wisselvallig en winderig. Het wordt zo'n 17 of 18 graden. Halverwege de week krijgt een uitloper van het Azorenhoog vat op het weer. De neerslagkans neemt af. Het wordt dan circa 20 graden of iets hoger.

Weetje
Vanaf maandag 1 juni gaat de (meteo)zomer van start. De meteorologische lente van 2015 is dan weer voorbij. April en mei zijn droog verlopen en vooral in maart en april scheen de zon meer dan normaal. Anderzijds werden we in de lente thermisch gezien maar weinig verwend. Het was dus niet alleen een vrij droge zonnige lente, maar ook een iets te koud lenteseizoen.

Balletexamens bij Marjoleins Dance

HILVERSUM - Leerlingen van Marjoleins Dance Studio maken zich na veel balletlessen op voor het officiële balletexamen van de Royal Academy of Dance. Zaterdag 30 mei is het zover voor de dansers.

Zaterdag staat in het teken van dit examen. De examens worden in de studio afgenomen door een Engelse R.A.D.-examinatrice. Speciaal voor deze gelegenheid komt een officiële R.A.D-afgevaardigde op uitnodiging naar de Hilversumse dansstudio. In de voorgeschreven balletkleding vertonen de leerlingen zonder publiek de ingestudeerde passen en combinaties met live pianobegeleiding.

"Het blijf spannend. Kunnen ze het allemaal wel onthouden en laten ze alles zien op het juiste moment. Daar lig ik wel wakker van, hoor. Je wilt toch het liefst dat alle leerlingen slagen met mooie cijfers", licht dansschooleigenares Marjolein van Haren, zelf een geregistreerd R.A.D-docent, toe.

Themanummer TVE voor wethouder

De overhandiging van het tijdschrift. Foto: TVE

HILVERSUM - Wethouder Wimar Jaeger heeft dinsdag de speciale uitgave van Stichting Tussen Vecht en Eem in ontvangst mogen nemen. De stichting die 45 jaar bestaat heeft samen met de Historische Kring Albertus Perk een themanummer gemaakt.

In dit tijdschrift besteedt de redactie aandacht aan de feestelijke omroepgebeurtenissen als de intocht van de bonte dinsdagavondtrein en het VARA-zomerfeest van 1931. De huisvesting en de infrastructuur van de omroep komen ook aan bod, zoals het ontstaan van het Mediapark, de IKON aan de Borneolaan, de 'torens' van de omroep en de totstandkoming van het Instituut voor Beeld en Geluid.
Het themanummer is te koop in de boekhandel of te bestellen bij de Stichting TVE op de website van www.tussenvechteneem.nl en kost 7 euro.

De Kerkstraat. Anno 2015 is de winkelstraat een voetgangersgebied. Dat was in het verleden wel anders.

Nieuw elan in de Oude Haven

Dit weekeinde proef met kleine boten

Normaliter zijn er geen bootjes te zien in de Oude Haven, maar daar moet in de nabije toekomst verandering in komen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De enigen die nog aanmeren met een boot in de Oude Haven zijn Sinterklaas en zijn pietengevolg. De Hilversumse voormalige haven is in rust, maar daar moet verandering in komen. Bootjes moeten via het water weer het centrum kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat dit in de nabije toekomst weer mogelijk is. Als proef kunnen zaterdag 30 en zondag 31 mei kleine vaartuigen terecht in de Oude Haven.

Komend weekeinde staat de braderie in de Havenstraat op de agenda. Zondag 31 mei vindt ook de Dag van het Park plaats in de Oude Haven. In samenwerking met ondernemers is nagegaan of die dagen de bereikbaarheid van dit stukje Hilversum ook niet over water gepromoot kan worden. Dat bleek een goed idee, want dit weekeinde is het mogelijk de Oude Haven per boot te bereiken. Waternet is bereid gevonden de Zuidersluis, de verbinding tussen het Hilversums Kanaal en de 's-Gravelandse Vaart, tussen 10.00 en 18.00 uur te bedienen. Normaal gesproken gebeurt dat alleen op afroep. Nu heeft de gemeente Wijdemeren een afspraak weten te maken met Waternet.

Braderie

O.N.S. Bewonersvereniging verzorgt zaterdag (10.00 tot 18.00 uur) en zondag (12.00 tot 18.00 uur) de braderie op de Havenstraat. Naast vele kraampjes staat bij Café De Kaars een podium voor de deur. Daar verzorgen onder meer Peter Beense, Dave Miller en Band Funka een optreden. Zondag is het de Dag van het Park. In de Oude Haven zijn van 13.00 tot 17.00 uur diverse activiteiten voor het gezin te doen.

Watersportondernemers hebben toegezegd zeker tien kleine bootjes per dag in te zetten komend weekeinde. Gezien de vaardiepte van de Zuidersluis en de vaarhoogte van een aantal bruggen kunnen alleen fluisterbootjes de binnenstad van Hilversum bereiken. Om de vaarverbinding zo bereikbaar mogelijk te maken, wordt het overhangend groen gesnoeid langs de Oude Haven en de Gooise Vaart.

Maatregelen nemen om de toegankelijkheid van de haven te verbeteren

Deze twee dagen gelden als proef. De respons op dit initiatief worden gebruikt voor verdere uitwerking van het vervolgtraject, want Hilversum wil graag nieuw elan brengen in de Oude Haven. In december van 2014 is de motie 'Openstelling Oude Haven' aangenomen. Hierin heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders gevraagd om in samenwerking met Wijdemeren, de regio Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland te onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de toegankelijkheid van de Oude Haven te verbeteren voor de kleine recreatievaart.

In het najaar moet het totaalplaatje duidelijk zijn; vervolgens kan de gemeenteraad in november een beslissing nemen. In de hierboven besproken motie had de raad aangegeven dat het college voor 1 juli met informatie moest komen. Deze deadline wordt niet gehaald. Op advies van watersportadviseur Rob Vrolijks, die op 14 april te gast was op een bijeenkomst in Hilversum, inventariseert de gemeente nog de mogelijkheden voor ontwikkelingen en activiteiten in de Oude Haven en de Havenstraat. Dit onderzoek gaat in overleg met de ondernemers en vergt meer tijd.

'De Oude Haven wordt dan echt een trekpleistertje'

De terugkeer van de recreatievaart en het opknappen van dit stukje Hilversum ziet burgemeester Pieter Broertjes wel zitten."We hopen dat de Oude Havenondernemers het daar een beetje gezellig kunnen gaan maken. Er mag nog wel wat aan de uitstraling gedaan worden. Dan wordt de Oude Haven echt een trekpleistertje."

FC Hilversum door in nacompetitie

HILVERSUM - Overtuigend was het allemaal niet, maar FC Hilversum is wel door naar de tweede ronde van de nacompetitie. De groen-witten wonnen zaterdag met veel pijn en moeite in Utrecht van Elinkwijk. Het duel eindigde in 0-1.

Een week eerder kwamen de Hilversummers op eigen terrein niet verder dan 0-0. Dat was vier dagen nadat DHSC er in het beslissingsduel met de titel vandoor ging in de derde klasse. Zaterdag was de thuisploeg zeker in het eerste bedrijf de betere. Doelman Emile van Delft wist de nul te houden.

Na de thee wist het team van trainer Rick Schipper op 0-1 te komen. Burak Ugur schoot de bal van 25 meter tegen de touwen. Elinkwijk zette druk en kreeg kansen op de gelijkmaker. Van Delft was echter onpasseerbaar, zo stopte hij zelfs nog een strafschop.

In de tweede ronde van de nacompetitie ontmoet FC Hilversum een bekende: De Vecht. De ploeg uit Loenen komt ook uit in de derde klasse. Het eerste fluitsignaal klinkt zaterdag 30 mei om 14.30 uur op Sportpark Crailoo.

'Haken en ogen aan regioplan HHT'

vervolg van de voorpagina

Het plan van aanpak Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) was dinsdag onderwerp van gesprek in het college van burgemeester en wethouders. SP-bewindsman Arjo Klamer zegt dat er inderdaad nog haken en ogen en onduidelijkheden zitten aan deze regionale voornemens.

"De vraag is of je na massaal ontslag in de zorg mensen weer via de achterdeur binnen kan laten komen", zo zei de zorgwethouder over de cao-kwestie. Wel maakte hij kenbaar dat de regio de schoonmaak-cao wil loslaten en meer richting verpleeg- en verzorgingshuizen-cao wil gaan. "Dat is een nieuwe ontwikkeling", meldde de wethouder.

De FNV vakbond Zorg en Welzijn heeft inmiddels te kennen gegeven het Gooise plan bezwaarlijk te vinden. Zij maakt zich, net zoals de SP, zorgen over de cao waarin de werknemers straks vallen. Ook de vakbond pleit ervoor het personeel straks onder te brengen in de verpleeg- en verzorgingshuizen-cao. Zij hoopt nog met de regio te spreken over deze materie.

Bezienswaardigheden op het spoor

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - In Bussum kwam Sinterklaas jaren geleden aan met een stoomlocomotief. Deze treinen zijn amper nog te zien. Zaterdag was het dan weer eens zover en de toeschouwers konden twee locomotieven die uit Duitsland kwamen zelfs twee maal zien. De treinspotters waren goed op de hoogte. Rond 12.15 uur stond het behoorlijk vol langs het spoor om de locomotieven van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij te zien en vast te leggen op camera. Toen de treinen terugreden uit Amsterdam rond 18.00 uur hetzelfde tafereel: veel bekijks voor deze bezienswaardigheden.

Zonnestraal nog niet op lijst Unesco

HILVERSUM - Zonnestraal moet nog een paar jaar langer in de wachtkamer. Zeker is dat het complex in het Loosdrechtse Bos niet voor 2020 kan rekenen op een voordracht voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vrijdag bekendgemaakt.

De expertgroep van binnen- en buitenlandse deskundigen is van mening dat er voldoende argumenten zijn om de 'uitzonderlijke universele waarde' van Zonnestraal aan te kunnen tonen, maar stelt dat zij meer tijd nodig heeft om dit te kunnen onderbouwen. In 2017 wordt het dossier opnieuw getoetst. Als er dan een positief advies volgt, kan een nominatie na 2020 plaatsvinden. In de tussentijd gaat Zonnestraal samen met het ministerie van OCW, de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed en de gemeente Hilversum verder samenwerken op weg naar de status van Werelderfgoed.

Het voormalige sanatorium Zonnestraal, in 1926 ontworpen door Jan Duiker in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga, wordt internationaal beschouwd als een van de topstukken van de architectuur van de twintigste eeuw, een pionierswerk uit de periode van het 'Nieuwe Bouwen'.

Ton Luiting

is 78 jaar, werkzaam als dichter en internetjournalist, zag in 1936 het levenslicht in Hilversum

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben persvoorlichter van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS in Den Haag."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Dan ben ik bezig met Mijn Hilversum op de computer, orden ik mijn media-archief en werk ik in onze grote tuin."

Welk Hilversums nieuws volg je op de voet?
"Ik volg al het nieuws in de lokale media en zit regelmatig achter de computer om alle nieuwtjes bij te houden."

Maak je je zorgen om Hilversumse zaken?
"Veiligheid op de openbare weg, zoals op de Groest en de Havenstraat. Daar fiets ik 's avonds laat niet graag."

Een dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Broertjes en zijn wethouders Klamer en Jaeger doen het uitstekend. Maar Hilversum was vroeger een natuurdorp met prachtige tuinen en perken. Nu zie je veel voortuinen met onkruid tot aan de voordeur! En auto's in voortuinen."

Favoriete stek in Hilversum?
"De woensdag- en zaterdagmarkt op het Langgewenst met aansluitend een cappuccino op de Groest bij Brasserie Flavours."

Filmtheater of bioscoop?
"Ik ga alleen naar visuele activiteiten in Museum Hilversum op de Kerkbrink."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Voor een glaasje droge rosé."

Wat is jouw favoriete boek?
"'Twee maal Ludovicus' van Ton van Oudwijk. Ik heb dit boek stukgelezen. Het gaat over de moeilijke jeugd van de hoofdpersoon."

En film?
"'Kramer versus Kramer' met Meryl Streep en Dustin Hoffman. Een geweldig ontroerende film uit 1979."

Met wie wil je ooit nog eens een goed gesprek?
"Met literaire allesweter Martin Ros en Joop den Uyl, beiden oud-Hilversummers."

Dagvullend programma over Centrumvisie

De 12 uur van centrum Hilversum

HILVERSUM - De Hilversumse politiek vroeg er al meerdere keren naar: wanneer kunnen inwoners hun ideeën over het centrum spuien? Het antwoord luidt: woensdag 24 juni. Dan houdt de gemeente 'De 12 uur van centrum Hilversum'.

Van ontbijt en storytelling tot aan urban safari

Hilversummers, ondernemers, bezoekers en vertegenwoordigers van instellingen krijgen die dag de kans om mee te praten en te denken over de plannen voor de binnenstad. Het Hilversumse college heeft zelf een Centrumvisie opgesteld, waarin zij aangeeft te investeren in de pleinen, groen, bereikbaarheid en het beter beschermen van karakteristieke panden. Doel is een gevarieerd cultureel aanbod, een aantrekkelijk winkelbestand en goede uitgaansvoorzieningen te creëren. De gemeenteraad heeft ook al voorstellen mogen doen, maar die zijn nog niet te lezen in het voorontwerp.
Woensdag 24 juni is er een twaalf uur durend programma: van 8.00 tot 20.00 uur. Samen met centrumbewoners start de gemeente dit evenement met een ontbijtje. Daarna zijn er workshops en rondleidingen, zoals storytelling, gastvrijheid en urban safari en brengt het gezelschap een bezoek aan het marktterrein en het Vitushof. Deelnemers van dit evenement kunnen in deze tijd ook in gesprek gaan met wethouders en raadsleden. De Kerkbrink (Museum Hilversum) is de centrale locatie van 'De 12 uur van centrum Hilversum'. De resultaten van deze happening neemt het college mee bij de definitieve vaststelling van de Centrumvisie.

"We gaan op 24 juni graag in gesprek met bewoners, bezoekers, ondernemers en instellingen om de visie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op alle wensen", meldt wethouder Floris Voorink. "Wij zien ons geconfronteerd met verschillende uitdagingen met name op het gebied van beeldkwaliteit, leegstand en bereikbaarheid. Door deze uitdagingen gericht het hoofd te bieden, wil het college bijdragen aan het verbeteren en het versterken van het centrum."

Onderzoek naar onveiligheid

HILVERSUM - Hoet zit het met het veiligheidsgevoel van Hilversummers? Op deze vraag hebben dik duizend Hilversummers gereageerd. Zij hebben meegedaan aan het wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat hierin samenwerkt met de gemeente Hilversum.

Burgemeester Pieter Broertjes geeft aan tevreden te zijn met de respons. "Bijna 1200 mensen hebben de enquête ingevuld en teruggestuurd. Dat is fantastisch", zo stelt hij. De gemeente heeft in het Integraal Veiligheidsplan de veiligheidsgevoelens tot een van de speerpunten gebombardeerd. De vragenlijst is een onderdeel van de aanpak. De resultaten van dit onderzoek verschijnen eind dit jaar.

"We willen het aantal Hilversummers dat zich onveilig voelt verminderen. Daarvoor doen we veel, zoals inzet van toezichthouders en cameratoezicht, handhaving, de aanpak van verloedering en het bevorderen van sociale cohesie. Uiteraard zo veel mogelijk in samenwerking met bewoners en buurten", meldt Broertjes.

Bouw chemotuin gaat als een speer

Het karkas staat nu al in de tuin van Tergooi. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Van idee tot fondsenwerving: het ging als een speer voor de chemotuin. In december kwam het voorstel en begin 2015 is in drie maanden tijd 200.000 euro opgehaald om het bouwwerk neer te kunnen zetten. Ook de bouw van deze nieuwe voorziening van Tergooi gaat heel rap. Inmiddels is het karkas van de plek waar kankerpatiënten straks hun chemokuur kunnen ondergaan al af. Volgens planning moest deze klus begin juni pas geklaard zijn. Nu is het tijd voor de inrichting van het pand. Maandag 22 juni is de officiële opening gepland. De hoop is dat de chemotuin dan al in gebruik is.

'Mooi om te zien dat de anderen weten dat Pepijn anders is'

Media Kinderopvang Studio Kakelbont biedt passende kinderopvang

De vierjarige Pepijn vermaakt zich opperbest bij de opvang op het Mediapark. Foto: Karin van Leeuwen

Observatiegroep

Vanaf komende juni start Studio Kakelbont, samen met Sherpa en MKD, Okido, een zogenoemde observatie-diagnostiekgroep. Als ouders vermoeden dat er 'iets' met hun kind is, kunnen zij hun kind twee dagdelen per week naar Studio Kakelbont brengen. Medewerkers van Sherpa en MKD observeren het kind dan vier maanden. Kijk voor meer informatie op www.mediakinderopvang.nl.

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Vrolijk holt Pepijn (4) de gezamenlijke speelruimte van Studio Kakelbont binnen. Hij zwaait naar andere kinderen, omhelst medewerkster Sandra en gaat spelen. Glimlachend slaat zijn vader Bart van Aggele het tafereeltje gade. "Het is zo mooi dat dat mannetje terecht kan op een reguliere kinderopvang", vindt hij. Pepijn heeft namelijk een beperking. En sinds begin dit jaar heeft Media Kinderopvang Studio Kakelbont passende kinderopvang voor kinderen die extra zorg of aanpassingen nodig hebben.

Toen de ouders van Pepijn ontdekten dat er 'iets' was met hun zoon, zochten ze hulp. Wat er precies was wisten ze niet, maar dat er wat was stond als een paal boven water. Na een lange zoektocht deelde een kinderneuroloog de ouders mee dat Pepijn nooit zou kunnen lopen. En dat ze over een jaar maar terug moesten komen. Pepijn ging naar hetzelfde kinderdagverblijf waar zijn twee oudere zussen ook werden opgevangen. Directeur Nina Hogenboom ontving het kereltje met open armen. "Ik heb in de gehandicaptenzorg gewerkt, en wilde graag investeren in Pepijn", vertelt Hogenboom.
Ze liep al langer rond met het idee om passende opvang te bieden. Toen Studio Kakelbont in 2011 op het Mediapark werd gebouwd, hield Hogenboom al rekening met een speciale groep. Eén ruimte is groter, rolstoelvriendelijk en gelegen aan de tuin. Ideaal voor kinderen die meer zorg nodig hebben. De crisis brak uit en het ging sowieso minder goed met de opvang. Hogenboom liet haar plan varen. Tot vorig jaar. Ze ging om de tafel zitten met onder andere de Trappenberg, Vroeghulp, de GGD en de gemeente. "Ik wil opvang bieden aan kinderen die extra zorg of aanpassingen nodig hebben. Dat kunnen kinderen zijn met, (het vermoeden van) ontwikkelingsproblemen, een handicap of chronische ziekte. Kinderen van 0 tot 4 jaar spelen en leren met elkaar in de groep De Regisseurtjes onder leiding van Bonny Meewis, een speciaal opgeleide medewerkster. Zo kunnen ouders blijven werken", zegt Hogenboom.
Dat is wat de ouders van Pepijn zochten. Van Aggele weet nog goed dat hij en zijn vrouw vreemd werden aangekeken toen ze bij hun jacht naar kinderopvang, vertelden dat ze beiden wilden blijven werken. De medewerkster begreep er niets van. Mevrouw kon toch thuisblijven om voor haar kind te zorgen? Bovendien: er is een speciale opvang. Probleem is volgens Hogenboom dat de gespecialiseerde opvang open is van 9.00 tot 14.30 uur en dat zijn vaak niet de werktijden van een ouder.

Nina Hogenboom liet haar plan varen. Tot vorig jaar.

Na een goede voorbereiding is De Regisseurtjes gestart. De gemeente tastte in de buidel, trok het potje 'begeleiding tijdens werk en school' breder, en zo krijgt het project subsidie waardoor ouders niet meer betalen dan voor reguliere opvang. "Sterker nog," zegt Hogenboom, "wij bekijken de financiële situatie van elke ouder. Ik vind namelijk dat ouders recht hebben op passende opvang." Voordeel van deze passende opvang is dat de kinderen als ze op Studio Kakelbont zijn, bezocht kunnen worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopediste als dat nodig is. Zo worden de ouders minder belast. "Moet je je voorstellen: je werkt en op de dagen dat je kind thuis is moet je naar therapie of logopedie. Fantastisch toch dat die mensen naar het kind op het kinderdagverblijf komen?", schetst Hogenboom.
De andere kinderen zijn helemaal gewend aan Pepijn. Regelmatig komen er kinderen bij hem spelen of neemt hij zelf een kijkje in de andere groep. "Het is zo mooi om te zien dat de andere kinderen weten dat Pepijn anders is en rekening met hem houden. Een kind voelt dat aan", weet Hogenboom.

Hilversumse amateurkunst in de schijnwerpers

Ook aandacht voor schilderwerk Archieffoto: Bob Awick

HILVERSUM - Dans, toneel, fotografie, schilderen, sieraden maken, muziek: alles passeert tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK) wel de revue in Hilversum. "Er is echt van alles en nog wat en voor iedereen is er wat wils", meldt een medewerkster van de GSA-galerie.

De WAK is een landelijk evenement. In Hilversum is een lokaal programma opgesteld waarin amateurs uitgebreid de ruimte krijgen zich te presenteren. Het idee is om het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met uiteenlopende activiteiten uit het culturele- en amateurkunstaanbod. Belangrijk is het verrassingselement: iets horen, zien of doen waar de bezoekers normaal niet aan toe zouden komen, iets lokaal waarvan je niet wist dat het bestond of op stap met mensen die je vaak (nog) niet kent en wat dan leuke gesprekken oplevert.

De opening vindt vrijdag 29 mei plaats in GSA aan de Langestraat. Dat gebeurt om 19.00 uur. Martijn Luttmer verzorgt het muzikale gedeelte. Hierna is er een open podium en een familieconcert bij Globe.
Voor het eerst doet hier ook een basisschool aan mee. Groep 4 van KinderRijk uit Naarden is aan de slag gegaan met als idee 'Kleine artiest voor een groot publiek'. De kinderen doen mee aan de tentoonstelling als onderdeel van het werk van cursisten van de Hilversumse beeldend kunstenaars Giel Clijsters en Christie Rusche. Het werk, met het thema 'Sprookjes', krijgt een plek in GSA.
Zondag 7 juni vindt de afsluiting plaats. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er een kunstmarktmanifestatie voor amateurkunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.gsagalerie.nl.

Het strandgevoel van Scheveningen, maar dan in Hilversum

Ondernemer Frank Loois stort 25 kuub zand op Weversplein

HilverSummer op het Weversplein. Foto: Bastiaan Miché

door Barbara Schriek

HILVERSUM - Wie denkt dat-ie een stuk moet fietsen of in de auto moet zitten om naar het strand te gaan, heeft het mis. Frank Loois, eigenaar van Zilt&Zo en de Jonge Graef van Buren, heeft een heus stadsstrand laten aanleggen tussen zijn twee restaurants op het Weversplein.

Op het Hilversumse plein ligt nu 25 kuub zand. Dat zijn twee vrachtwagens vol. Het idee speelde al langer bij de ondernemer, tot een van de medewerkers dit jaar ineens zei: "Hé, dat strand. Gaan we dat nog eens doen?" Zo gezegd, zo gedaan, en het resultaat mag er zijn. "Normaal zijn we pas vanaf 16.00 uur open. Een gedeelte van ons terras ligt in de schaduw, maar 's middags staat het in de volle zon. Nu met het strand zijn we ook met de lunch en de borrel open", zo vertelt Loois. "Een jaar of zes geleden probeerden we ook al eens met de lunch open te zijn. Dat was zonder succes. Maar dat gaat nu veranderen."

Plannen voor een beachmovie met het filmtheater zijn er

Schepjes
Tijdens het pinksterweekend wist iedereen het strand al snel te vinden, het mooie weer was als een kers op de taart. "We zien mensen van alle leeftijden langskomen. Vooral ouders met kinderen ploffen rond een uurtje of drie neer en gaan aan de borrel. Er staan emmertjes en schepjes voor de kinderen om mee te spelen en dat doen ze dan ook", aldus Loois. Er zijn niet veel regels wat betreft het strand. "Honden mogen wel op het terras, maar niet in het zand." Het strand is gedoopt tot HilverSummer mét gelijknamige Facebookpagina en website. Het moet het gevoel van Scheveningen geven, maar dan gewoon in Hilversum, inclusief loungebanken en strandstoelen.
Nu moet alleen nog het mooie weer aanhouden, maar Loois ziet ook daar geen moeilijkheden. "Pas als het terrasseizoen echt voorbij is, gaat het zand weg. Vorig jaar liep dat tot eind september, dus ik zie het hoopvol tegemoet." Dit jaar is het puur nog een test. "We kijken of de mensen het leuk vinden, maar we hebben ook al allemaal ideeën voor activiteiten. Jammer dat we daarvoor afhankelijk van het weer zijn. Maar als we dit jaar een activiteit plannen, zal het heel last minute worden." Hij stelt een barbecue voor, maar heeft ook al plannen voor een beachmovie in samenwerking met Filmtheater Hilversum. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.
En de medewerkers? "Die vinden het af en toe best zwaar om continu door het zand te moeten lopen, maar ze zijn razend enthousiast. We komen natuurlijk met leuke stukjes in de krant en als er mensen langskomen kijken ze lachend naar het strand. Dat doet je goed. Vanaf volgende week zullen alle werknemers ook in zomerkleding lopen. Een mooi shirt en een zomerse sloof, maar slippers gaan me nog een beetje te ver!", lacht Loois.

Try-out
In het begin heeft Loois nog wel met een buurtbewoner moeten spreken. "De bewoner stelde dat het niet in het historische uitzicht hoort. Maar ik heb gezegd dat het nog een try-out is en dat ik opensta voor eventuele opmerkingen. Verder is iedereen laaiend enthousiast."

Het strand zal op maandag en dinsdag open zijn vanaf 16.00 uur, op woensdag t/m zondag al om 12.00 uur. Grote kans dat bij mooi weer ook op maandag en dinsdag het terras eerder open zal zijn. Speciaal hiervoor is er ook een cocktailkaart ontwikkeld.

'Deze samenwerking lijkt goed te werken'

Ondernemers en de Vorstin weten elkaar steeds beter te vinden

Hans Dulfer moest maandag tijdens het pinksterfestival in Club Rex optreden in de keuken, omdat het zo druk was. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Het is goed om te zien dat de partijen met elkaar samenwerken en dat dit ook wat oplevert. Dat blijkt ook hoe leuk mensen het pinksterfestival vonden", zo zegt Leon Zwaans, directeur van Podium de Vorstin.

Een deel van de Hilversumse horecaondernemers werkt sinds vorig jaar samen om gezamenlijk meer te bieden in de binnenstad. Het paasfestival van 2014 was de eerste keer dat de partijen de krachten bundelden en dat smaakte naar meer. Het genoemde evenement kreeg een vervolg in 2015 en maandag verzorgden zij de eerste editie van het pinksterfestival.

Zwaans blikt tevreden terug op maandag. De opkomst was goed, het festival met jazz, blues en soul werkte prima en de tocht langs de deelnemende cafés en het poppodium sloeg aan. Daarnaast zegt de directeur dat het weer ook gunstig was voor muzikale optredens binnen in de de kroegen. Na de zomer gaan de centrumondernemers verder. Zo willen zij een nieuw Halloween-evenement gaan organiseren. Tevens denken zij gezamenlijk in te gaan haken op Rondje 35 en de Open Studio Dagen.

De revival van het hoorspel

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het hoorspel is niet meer iets van vroeger. Volgens Nicolette de Gooijer van Schoolstudio is het aan een comeback bezig. "Zeker met alle media van nu en de mogelijkheden die er zijn om dingen op te nemen, is er sprake van een revival", aldus de onderneemster die zaterdag drie workshops hoorspelen maken verzorgde in Bibliotheek Hilversum. Jong en oud maakten samen drie hoorspelen. Per les hadden ze daar anderhalf uur de tijd voor. Door de enthousiaste reacties van de deelnemers speelt De Gooijer nu met het idee hoorspelen te gaan maken voor ouderen.

Jubileum dagbesteding Zuiderheide

HILVERSUM - Een kwart eeuw geleden begon Amaris Zuiderheide met dagbesteding. Vandaag - donderdag 28 mei - staat het zorgcentrum aan de Diependaalselaan 337 uitgebreid stil bij dit zilveren jubileum.

Amaris verzorgt tussen 14.30 en 16.30 uur een feestelijke bijeenkomst in Zuiderheide. Naast enkele toespraken kunnen de genodigden ook genieten van een optreden van de Pauwergirls.

"Op 5 februari 1990 opende de dagbesteding in Amaris Zuiderheide voor het eerst haar deuren", vertelt Anja Diepstraten, manager Wonen en Zorg Gooi-Zuid. "Dit jaar bestaan we dus 25 jaar. Iets waar we trots op zijn en daarom niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. We hebben dagbesteding hoog in het vaandel staan. Met dagbesteding krijgt het leven een passende invulling en daarnaast ondersteunt het de mantelzorgers, wat zeer welkom is nu ouderen steeds langer thuis wonen."

Amaris stelt dat steeds meer thuiswonende ouderen behoefte hebben aan dagbesteding. Dagbesteding is bedoeld voor thuiswonende ouderen met geheugenproblemen of dementie. Maar ook ouderen die behoefte hebben aan contact of die het gezellig vinden om samen met anderen hun dag in te vullen kunnen er terecht.

Nieuwe zorg leidt tot onrust bij 75-plussers

Resultaten staan in Preventief Huisbezoek

Het openbaar vervoer is niet overal even goed bereikbaar. Foto: Lars Voskuil

HILVERSUM - Het overhevelen van de zorgtaken naar de gemeente heeft bij Hilversummers boven de 75 jaar voor veel onzekerheid gezorgd. Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van het Preventief Huisbezoek.

Hoe pakt de zorg in 2015 uit nu het Rijk niet langer meer de zorgtaken op zich neemt? Vooraf werd daar veel over gespeculeerd en dat leidde ook tot onrust bij de Hilversummers van 75 jaar en ouder. "Door alle berichten in de media is bij deze groep veel onzekerheid ontstaan. Langzaamaan komt daar door voorlichting verandering in en zien de mensen dat de gemeente echt wel bijspringt als er echt hulp nodig is", meldt Cecile Hartogh, sociaal werker bij Versa Welzijn. Hartogh vertelt dat veel mensen bang waren dat ze op zorggebied nergens meer op konden rekenen, maar zo krijgen ze nog steeds huishoudelijke hulp. Die vrees is in de eerste maanden van 2015 weggenomen, omdat de gemeente Hilversum laat zien over de brug te komen.

Vrijwilligers van Versa Welzijn hebben met 440 Hilversummers gesproken die in deze doelgroep vallen. Zij hebben een inventarisatie gemaakt wat voor de 75-plussers belangrijk is, of zij zich redden nu de zorg veranderd is en of zij de weg weten naar het Sociaal Plein. Vijftien van de ondervraagden gaven aan meer ondersteuning te willen in de toeleiding naar het Wmo-loket of het Sociaal Plein. Versa helpt de kwetsbare ouderen hierbij. "Mensen die bijvoorbeeld geen mantelzorg hebben en een kleine beurs hebben, begeleiden wij naar het Sociaal Plein. Daar zijn zaken altijd bespreekbaar. Er moet misschien iets meer moeite voor gedaan worden." Hoewel 63 procent van de doelgroep beschikt over een computer wil Versa de overige 37 procent cursussen aanbieden of digitaal helpen.

Van de ondervraagden gaf 63 procent aan zelfstandig het huishouden te runnen. Zij kunnen op eigen kracht blijven functioneren, mits er rekening wordt gehouden met hun fysieke mogelijkheden. Tevens gaven zij aan dat het voorzieningenniveau in hun buurt op peil moet blijven. Zo vindt 27 procent de bereikbaarheid van het openbaar vervoer een probleem. Klachten hierover komen uit het Schilderskwartier, Bloemenkwartier, Zeeheldenkwartier, Staatsliedenkwartier en Schrijverskwartier.

Aanhouding mishandeling Havenstraat

HILVERSUM - De politie heeft na een kleine maand speurwerk een achttienjarige man uit Hilversum opgepakt. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 april twee vrouwen op de Havenstraat te hebben mishandeld.

Rechercheonderzoek wees in de richting van de achttienjarige, die donderdag 21 mei is aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder en hoopt dat eventuele getuigen zich nog melden.

In die bewuste nacht werd de politie om 1.45 uur getipt over het incident. Agenten troffen op de Havenstraat twee vrouwen aan die kort daarvoor waren mishandeld door een onbekende man. De dames hadden zichtbaar letsel opgelopen. Een van de twee wilde een nachtwinkel binnengaan om wat te kopen. Hierbij werd zij gehinderd door de man, die haar vervolgens buiten op straat mishandelde. De vrouw belde voor hulp en een tweede vrouw kwam ter plaatse. Ook zij kon niet ontkomen aan de verdachte en liep rake klappen op. Beide vrouwen zijn naar het ziekenhuis gegaan en zijn behandeld aan hun verwondingen.

Uitstel van werk in Geuzenbuurt

HILVERSUM - De Geuzenbuurt moet nog meer geduld betrachten wat betreft het vervangen van het straatmeubilair. De gemeente heeft moeten besluiten de werkzaamheden uit te stellen omdat er nog bodemonderzoek nodig is.

Hilversum heeft 117.000 euro gereserveerd uit het potje van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) om te werken aan het rommelige straatbeeld dat in de loop der jaren is ontstaan in deze Hilversumse wijk. Zo zijn betonnen blokken, paaltjes en bloembakken van uiteenlopende vorm en materiaal geplaatst. Eind januari meldde wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok al dat de gemeente dit straatmeubilair gaat verwijderen en gaat zorgen voor een strakker straatbeeld. "Alleen meubilair met een verkeersfunctie keert terug", meldt Hilversum op haar website.

De uitvoering heeft vertraging opgelopen. Eerst laat de gemeente nog een bodemonderzoek uitvoeren. De eerste resultaten zijn binnen. Daaruit blijkt dat er geen belemmerende factoren zijn. Pas als alle resultaten binnen zijn, kan gestart worden met het voorbereiden van de uitvoering.

'Geen fiducie in een fusie'

HILVERSUM - In Wijdemeren hebben ze geen 'fiducie in een fusie' met Hilversum. Dat was de boodschap die Jan Zagt, fractievoorzitter van De Lokale Partij uit Wijdemeren, afgelopen donderdag had voor de Hilversumse politiek.

De politicus was inspreker tijdens de vergadering van de raadscommissie Economie en Bestuur. In zijn praatje ging hij in op de brief die het college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd aan Gedeputeerde Staten. In dit schrijven stelt Hilversum met iedereen in de regio te willen samenwerken en dat zij op bilateraal niveau al intensief samenwerkt met Wijdemeren.

Zagt gaf aan het vreemd te vinden dit voornemen te moeten lezen in de Hilversumse media en niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht door het gemeentebestuur. Daarnaast zei hij dat de stelling over de bilaterale samenwerking onjuist is. Hilversum moet de buren serieus nemen en hun mening respecteren, want in Wijdemeren hebben ze geen vertrouwen in een samengaan met Hilversum.

Moslim- symposium

HILVERSUM - Het Platform BewustMoslim houdt donderdag 11 juni een symposium in Hilversum. Het thema dat de aanwezigen bespreken in de Dudok Arena is 'Duurzaam islamitisch activisme': op weg naar een multi-ideologische samenleving.

Dit is van 19.00 tot 22.00 uur onderwerp van gesprek in de Hilversumse sporthal. Tijdens deze bijeenkomst zijn er drie gastsprekers: advocaat Bart Nooitgedacht, islamoloog Abou Hofs en antropoloog Martijn de Koning. Zij gaan dieper in op de toekomst van de Nederlandse moslim. Het symposium is gratis bij te wonen. Aanmelden is via www.bewustmoslim.nl verplicht.

De breedste en toch de snelste

Steff Overmars jaagt de ultieme triatlondroom na

'Ik krijg nog steeds te horen dat ik er veel te gespierd bij loop', zegt Steff Overmars, hier op tweede pinksterdag op weg naar de overwinning in Woerden.

door André Verheul

HILVERSUM - Steff Overmars was vijf jaar geleden nog een verdienstelijk gewichtheffer, nu gaat hij vol voor de duursport. Zijn imposante torso is noodgedwongen afgeslankt, hoewel de spierbundels maandag nog steeds uit zijn trisuitje puilden toen hij net als vorig jaar de kwarttriatlon van Woerden won.

Het ging voor de Hilversummer van een leien dakje daar in Woerden tijdens de 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. "Ik zit in een periode van zware trainingen en dat betaalde zich al snel uit. Met het fietsen had ik al zo'n grote voorsprong dat het lopen meer een training was dan een wedstrijd." Overmars (uit 1986) werkt toe naar de halve triatlon in het Duitse Kraichgau op 7 juni. "Dat parcours ligt mij, maar ik verwacht een sterk deelnemersveld. Als ik een goede dag heb, kan ik hoog eindigen."

Droom
Mocht dat wondertje geschieden, dan zou dat kwalificatie kunnen betekenen voor de Ironman van Hawaii, het WK langeafstand. We praten dan over de klassieke afstand in deze sport: 3,86 km zwemmen, 180 km fietsen en een volledige marathon (42,2 km). Een normaal mens peinst er niet over, maar voor een triatleet is Hawaii hetzelfde als Wimbledon voor een tennisser. Dit seizoen stelt Overmars alles af op deze droom. "Elke triatleet wil daar ooit een keer bij zijn, maar de kwalificatie is zo moeilijk. In Kraichgau hoeft het nog niet te gebeuren, maar in augustus is er een volledige Ironman in Zweden waarmee je je ook kunt kwalificeren voor Hawaii en daar richt ik mij op." Zegt Steff Overmars, die vier jaar geleden in Weesp pas zijn eerste kwarttriatlonnetje afwerkte. "Ik deed mee voor de lol, maar vond het zo leuk dat ik het serieus heb opgepakt. Ik kom uit het waterpolo en het gewichtheffen, dus ik had en heb niet echt het lijf voor een duursporter. Met zwemmen en fietsen komt die power nog wel van pas, maar met lopen sjouw ik te veel mee. Ik ben inmiddels al flink wat spiermassa kwijt, zeker 20 kilo, hoewel ik nog steeds te horen krijg dat ik er veel te gespierd bij loop..."
Als Hawaii dit jaar niet lukt, dan volgend jaar maar. "Ik vind die lange afstanden echt leuk om te doen. Eens kijken of ik de aansluiting met de top van Nederland weet te vinden."

Meubelstoffeerderij Brink, familiebedrijf sinds 1938

Jan Brink zorgt ervoor dat de rechtstreekse lijn is doorgezet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Met Jan Brink (44) als derde generatie is meubelstoffeerderij Brink een van de weinige familiebedrijven waar 'de rechtstreekse lijn' is doorgezet. Van opa, op vader, op zoon. Naast Brink werken er nog vier ooms, een neef en sinds 2008 maakt ook zijn eigen zoon deel uit van het bedrijf. "Mijn opa startte in 1938 met een bakfiets en wat gereedschap die hij in ruil voor achterstallig loon van zijn baas kreeg."

Brink is er erg trots op dat ook zijn zoon voor dit vak heeft gekozen: "Ik zie ook de gedrevenheid die ik heb terug bij hem." Zelf was hij van kleins af aan al regelmatig in de werkplaats te vinden. Als zijn vriendjes gingen spelen ging hij 'aan het werk'. "Ik kreeg een hamer in mijn hand en soms ging er wel eens iets niet goed." Op zijn vijftiende verruilde hij definitief de schoolbanken, mét diploma, voor de werkplaats.

"Ik had op school al door dat de praktijk anders was dan de theorie." Na al die jaren vindt hij het nog steeds het mooiste vak dat er is. "De beginfase om iets voor een klant te kunnen en mogen betekenen is altijd weer een uitdaging. Maar ook uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Klanten zijn soms erg verrast." Er achterkomen wat een klant wil is een van de belangrijkste aspecten van zijn vak. "Als mensen bij mij komen om een oude kast te laten restaureren dan is het belangrijk dat ik weet wat ze willen. Moet het een oude kast blijven, ook na restauratie, of moet hij 'helemaal als nieuw' worden. Dan moet je anders te werk gaan." Bijna altijd wordt gekozen voor de eerste optie. Het gaat daarbij ook vaak om een erfstuk. Ook de keuze van de stof bij het opnieuw stofferen vinden veel mensen lastig. Brink laat soms bewust stoffen en kleuren zien waarvan hij vooraf al weet dat een klant daar niet voor kiest. "Daarmee maak je de uiteindelijke keuze makkelijker voor de klant." In de loop der jaren is er wel wat veranderd. Brink: "Ik zie veel stoffeerders die geen stoffeerders zijn. Dat zijn meer stoelbekleders. Ik kom stoelen tegen die drie lagen stof hebben. Die zijn eerder bekleed, maar dan niet zoals het hoort."

Brink verzorgt naast meubelstoffering ook (leer)onderhoud, meubel- en antiekrestauratie en het matten van stoelen. De laatste zeven tot tien jaar kopen ook veel mensen gebruikte meubels die ze vervolgens laten herstellen. "Mensen gaan serieus op zoek naar een bepaalde stijl of een specifiek merk en geven daar best wel wat geld voor uit." De trend naar hergebruik vindt Brink positief. Pakt hij alles aan? "Nee", laat Brink duidelijk weten. "Op het moment dat iets niet de moeite waard meer is dan doe ik het niet. Bij een dierbaar stuk is dat soms lastig voor een klant. Ik adviseer hen vaak om er dan goed over na te denken."

De meubelstoffeerderij is gevestigd aan de Koningsstraat 76. www.meubelstoffeerderijbrink.nl.

zaterdag 30 mei

Stoer in de Schaduw

De botanische tuin Pinetum Blijdenstein en Groei & Bloei Afdeling Hilversum en Wijdemeren houden van 10.00 tot 17.00 uur een plantenmarkt met als thema (half)schaduwplanten. Gespecialiseerde kwekers en diverse plantenverenigingen zijn aanwezig om bezoekers te informeren over planten en heesters die geschikt zijn voor een schaduwplaats. Naast de markt zijn er rondleidingen door de tuin en de kassen en wordt een aantal korte lezingen gehouden in het bezoekerscentrum Klein Vogelenzang. Om 13.00 uur houdt Ton Hannink, autoriteit in de clematiswereld, een verhaal over zijn favoriete (half)schaduwplant, de clematis. Toegang € 2,50. Jaarkaarthouders Pinetum en leden Groei & Bloei gratis. Van der Lindenlaan 125. www.hilversum.groei.nl.

Voorjaarsmarkt

Op de voorjaarsmarkt van St. Joseph staan kramen met creatieve producten. Zo zijn er kleine cadeautjes, lekkernijen en tweedehands kleding. Ook is er een springkussen en livemuziek. 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum St. Joseph, Minckelersstraat 71. Voor tafelhuur en informatie: 035-6420719.

Zeefdrukken

De kennismakingsworkshop Zeefdrukken voor volwassenen bij Grafisch Atelier Hilversum wordt gegeven door Paul Ruks. 10.00 tot 15.00 uur. € 25,-. www.gahilversum.nl.

Lustrum TVE

Stichting Tussen Vecht en Eem en de H.H.K. Albertus Perk houdt haar jaarlijkse Open Dag. Het ochtendprogramma vindt plaats in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33. Het thema van de dag is 'Hilversum als Mediastad, verleden en toekomst'. Het programma begint om 10.00 uur, de ontvangst is vanaf 9.30 uur. Ad van Liempt geeft een lezing. Architectuurhistoricus Max Cramer schetst een beeld van de rijkdom aan gebouwen. Als afsluiting van de ochtend wordt een paneldiscussie gehouden en om 12.30 uur staat er een lunchbuffet klaar. Tot 16.30 uur zijn er excursies. Meer informatie is te vinden op www.tussenvechteneem.nl. € 30,- voor het buffet, excursie en borrel.

Eurodag

Alle niet-geprijsde kleding gaat voor € 1,-. de deur uit en alle geprijsde kleding kan worden meegenomen voor de helft van de prijs. Ook schoenen en gebruiksvoorwerpen worden verkocht tegen zeer geringe prijzen. Bouw zo een nieuwe garderobe op. Kledingwinkel Leger des Heils, Nieuwe Doelen 30-32. 10.00 tot 15.00 uur.

Autowasactie

Junior drumcorps Jong Beatrix houdt een autowasactie in Kerkelanden. Met de opbrengst gaat de muziekvereniging meedoen aan de German Open in Hameln. Tussen 13.30 en 17.00 uur staan de kinderen bij Wiggerts wasstraat in Kerkelanden en bij het clubgebouw aan de Neuweg 357 klaar om auto's te laten blinken. De wasstraat wordt omgetoverd tot een muzikale straat, waarbij Jong Beatrix haar repertoire laat horen terwijl de automobilisten een hapje en drankje krijgen. Ondertussen worden de auto's schoongemaakt. De kinderen staan tussen 13.30 en 17.00 uur aan de Franciscusweg 6 klaar met de schoonmaakspullen. Bij het clubgebouw van Jong Beatrix kan op diezelfde tijd het interieur voor een paar euro's schoongemaakt worden. Ondertussen is daar ook een grote rommelmarkt; deze is vanaf 9.00 uur te bezoeken.

Dansvoorstelling
Step Up

'Step up' is een dansvoorstelling voor liefhebbers van muziek. Het thema van de voorstelling is 'Schoenen' en alle facetten van dans zijn in de voorstelling verwerkt. Meer dan 200 dansers uit alle leeftijdscategorieën van Studio Dansu dansen klassiek ballet, breakdance, moderne dans en hiphop. Locatie: Theater Gooiland Hilversum, Emmastraat 2. Aanvang: 14.00 en 19.00 uur. € 15,-. Kaartverkoop: www.gooilandtheater.nl.

Jubileumconcert

Harmonieorkest Prinses Irene geeft in het kader van haar 70ste jubileum samen met het Haarlems Gemengd Koor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. De jubileumconcertreeks bestaat uit de uitvoering van 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins, gecomponeerd voor koor, orkest en solisten en vertoning van aangrijpende beelden. 20.15 uur. Reserveren via www.prinses-irene.nl. € 20,-.

Prijsuitreiking

Vanaf 13.00 gaan er elk half uur 100 dutchies uit de bij de RABO op de Kerkstraat En aansluitend de uitreiking van de te winnen Vespa scooter, aan degene die de meeste dutchies heeft verzameld bij de deelnemende bedrijven.

vrijdag 29 mei

Pyjamadag Evil Plan

De rockband Evil Plan lanceert haar gloednieuwe videoclip 'Pyjama Days' in thuisstad Hilversum, dat wordt gevierd met een pyjamadag in poppodium de Vorstin. Nadat Beatnik Fandango de avond heeft geopend, presenteert Evil Plan haar videoclip en speelt de band een eenmalige set waarin unieke gastoptredens worden verzorgd door o.a. Your Royal Highness en SNOWE. DJ Danny Diamond verzorgt de afterparty. Bezoekers die in nachtkledij komen krijgen hun eerste drankje van de band. De zaal gaat open om 20.00 uur, het feest begint om 20.30 uur. De entree is gratis.

zondag 31 mei

Fietstocht

Om 10.00 uur vertrekt fietsgilde 't Gooi bij Kerkbrink Hilversum voor de tocht 'Combi Fietsboot Eemlijn'. Kosten: € 10,- voor de combinatie met een fietstocht in Baarn. Zie www.fietsgilde.nl. Deelnemers dienen zelf voor een lunchpakket te zorgen.

Dag van het Park

De Dag van het Park is voor het hele gezin; er zijn veel leuke dingen te doen en te zien. Er worden behendigheidsspellen gespeeld op het water in de Oude Haven en in de Oude Haven zelf. Vanaf 13.00 tot 17.00 uur is er een doorlopende poppenkast/theatervoorstelling, verzorgd door Theater Fantast uit Leiden.

KleintjeKunstCafé

Het seizoen van Theater Kleintje Kunst wordt traditioneel afgesloten met KleintjeKunstCafé, een ontmoetingsplaats voor toneel-, muziek- en andere cultuurminnaars. Voor de zomer komt, wordt er nog één keer een feestje gevierd. 15.00 uur.

Concert

Het duo Nico Brandon (viool) en Hanneke Plomp (piano) speelt in de grote zaal van de Regenboogkerk. Het programma bestaat uit werken van Mozart, Schubert en Smetana. Aanvang: 15.00 uur. € 10,-. www.regenboogkerkhilversum.nl.

KoopZondagKerk

De Grote Kerk aan de Kerkbrink opent haar deuren voor het winkelende publiek en andere belangstellenden in de binnenstad van Hilversum. Voorafgaand aan deze KoopZondagKerk worden in het centrum kleine attenties uitgedeeld. Iedereen kan daarna tussen 16.00 en 17.00 uur de kerk binnenlopen om rustig te zitten. Ds. H.J. Donken spreekt over het thema 'Leve de Koning!' Toegang is gratis. www.grotekerkhilversum.nl.

maandag 1 juni

Sieraden Maken

Tijdens de Week van de Amateurkunst verzorgt edelsmid Greet Harinck twee workshops sieraden maken in de GSA Galerie. Zij leert oude techniek voor het maken van ringetjes, een ketting of een armband. Het resultaat is een fleurig, soepel sieraad voor de zomer. 13.00 tot 17.00 uur. Langestraat 52. € 22,50 incl. materiaal. Opgeven: info@gsagalerie.nl. De workshop wordt ook gegeven op vrijdag.

dinsdag 2 juni

Zeefdrukken

De kennismakingsworkshop Zeefdrukken voor volwassen bij Grafisch Atelier Hilversum wordt gegeven door Paul Ruks. 19.00 tot 22.00 uur. € 12,-. www.gahilversum.nl.

woensdag 3 juni

Fietstocht

De dagtocht Bos en Heide begint om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink (Museum) Hilversum. De tocht gaat door diverse bos- en heidegebieden zoals Spanderswoud, Wester- en Zuiderheide, Groeneveld, Lage Vuursche en de Hoorneboegse Heide. € 3,-. Fietsers dienen zelf voor een lunchpakket te zorgen.

Begraafplaats

De gemeentelijke begraafplaatsen van Hilversum houden in het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats, met het thema 'Ik vergeet je niet' een aantal activiteiten op twee van haar begraafplaatsen. Woensdag 3 juni kunnen kinderen om 14.00 uur meedoen aan een speurtocht op de Noorderbegraafplaats. Na de rondleiding kunnen kinderen een mini-insectenhotel maken. Op Zuiderhof wordt die dag om 10.00 uur een presentatie getoond waarbij de geschiedenis van de gemeentelijke begraafplaatsen en toekomstverwachtingen worden gedeeld. Mieke Verkuil, bedrijfsleider Begraafplaatsen en Crematorium, vertelt over haar visie. De renovatieplannen van de begraafplaats aan de Bosdrift en de komst van het crematorium op Zuiderhof staan hierbij centraal.

Bingo

In wijkcentrum St. Jospeh aan de Minckelersstraat 71 start om 14.00 uur een bingo. Deelnemers kunnen leuke prijzen winnen.

donderdag 4 juni

Natuurcursus

Wat betekent schoon water voor de bewoners van het Naardermeer? Een beter beeld van de waterhuishouding en waterkwaliteit in het meer wordt gegeven tijdens deze cursusavond. 19.30 tot 22.00 uur. € 15,-. Infoschuur Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103. Opgeven: natuurcursus.ivngooi@gmail.com.

Minicollege

Prof. mr. Sutorius, hoogleraar Strafrechtwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en raadsheer, vertelt in het minicollege 'Overtuigen als Redenaar' over de kunst van de retorica. Het college is georganiseerd door de VVD Hilversum en vindt plaats aan de Emmastraat 15. Om 19.30 uur is de inloop, om 20.00 uur begint het college. De toegang is gratis.

Spannend kijkje in de achtertuin van vestinghuizen

Vestingtuinen Achterom in Naarden op 7 juni

Op 7 juni stelt een aantal Vestingbewoners hun tuinen open. Een ideale gelegenheid eens te kijken op plekken waar je anders uiteraard nooit komt. Foto: Bob Awick

NAARDEN – De Vesting bestaat uit meer dan prachtige gevels en smalle straatjes. Om het jaar stelt een aantal vestingbewoners daarom hun achtertuin open voor publiek. Vestingtuinen Achterom vindt dit jaar plaats op 7 juni.

Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen geïnteresseerden de tuinen en achtergevels van zo'n twintig vestinghuizen bekijken. De eerste keer, in 2000, waren dat er twaalf. Ook het aantal bezoekers is stijgende. Myrthe Sanders, een van de organisatoren, laat weten dat er in het eerste jaar zo'n 100 belangstellenden op afkwamen en dat het aantal inmiddels is gestegen tot 300. Zelf stelt ze ook haar tuin open. "Wij hebben een mooi gesnoeide appelboom in de tuin en verder staan er veel varens." Elke editie wordt er naar een bijpassend thema gezocht. Dit jaar zijn dat de muurgedichten die op de vestinggevels prijken. Ook werd de openstelling al eens gecombineerd met een historische beschrijving van het betreffende pand.

Heel spannend

De vorige editie van Vesting Achterom, in 2013, werd druk bezocht. Foto: Bob Awick

Iedereen die meedoet wil natuurlijk dat zijn of haar tuin er goed uitziet. Er ontstaat dan ook in januari al een heuse vestingtuinkoorts, vertelt Sanders. Een officiële welstandscommissie is dus niet eens nodig. Behalve dat de tuin via een achterom te bereiken is zijn er ook geen voorwaarden om mee te mogen doen. "Soms is dat heel spannend. Je loopt door kleine steegjes en opeens sta je in een paradijs. Sommige mensen hebben hele exotische planten en een andere tuin staat weer vol rozen. De meeste tuinen in de Vesting zijn klein en het is leuk te zien wat mensen met hun tuin doen." Zelf was ze vorig jaar erg gecharmeerd van de achtertuin van haar overbuurvrouw: een voor de Vesting begrippen grote tuin, helemaal in Engelse stijl.

Vooraf aan Vestingtuinen Achterom gaan de deelnemers bij elkaar kijken. Sanders: "Want het is natuurlijk heel leuk om te zien hoe de tuin van je buren er uitziet." Ook geeft het een inkijkje in de verschillende huizen. Een gezonde nieuwsgierigheid is ook de vestingbewoner niet vreemd.

Het initiatief voor Vestingtuinen Achterom is ongeveer twintig jaar geleden met ondersteuning van de Vereniging Vestingstad gestart door Lidy Woldringh, El Buerle en Cornelie van Uuden. Een plattegrond is op de dag zelf af te halen op de St. Annastraat naast nr. 40, op het Ruysdaelplein tussen nummer 21 en 23 en bij het Bezoekerscentrum, Utrechtse Poort.

Dagje speeddaten, op zoek naar uw toekomstige huis

Foto: ERA Facebook

Speeddate
met uw
toekomstige
woning

REGIO - Komt u weer Open Huizen kijken? Op zaterdag 13 juni zijn er weer vele huizen die zonder afspraak te bekijken zijn. Op die dag zijn er ook in onze regio weer honderden huizenzoekers onderweg om een kijkje te komen nemen bij de deelnemende huizen.

Om te weten in welke huizen u kunt kijken, checkt u vooraf even de huizenzoeker op de website van ERA, het internationale samenwerkingsverband van kwaliteitsmakelaars (www.era.nl). Daar kunt u de huizen selecteren waar u wilt gaan kijken. Er komen elke dag nieuwe deelnemende huizen bij. Op zaterdag 13 juni staat het u vrij om zonder afspraak deze huizen te bekijken. Meestal wordt u door de huidige eigenaar kort rondgeleid. Zo krijgt u snel en makkelijk een goede eerste indruk van een huis.

Verliefd?

En wordt u verliefd op een huis? Ga dan op een andere dag het huis uitgebreid bezichtigen met de verkopende ERA-makelaar. Veel huizen worden voorafgaand aan de Open Huizen Route al verkocht door de extra aandacht die de huizen krijgen. Wees er dus snel bij!

Navigatie

U kunt de ERA-website tijdens de Open Huizen Route gebruiken om te navigeren. Als u een huis op de site bekijkt via uw mobiele apparaat dan kunt u via de kaart bij 'Waar staat dit huis' Google Streetview of Google Maps openen. Handig! Nog een tip: sla uw favoriete huizen nu alvast op onder uw favorieten en rij er 13 juni meteen naartoe.

De landelijke ERA Open Huizen Route wordt gehouden op zaterdag 13 juni 2015 van 11.00 tot 15.00 uur.

Woont u bijzonder?

Foto: Yvette Geerts

Woont u in een bijzondere omgeving of in een niet alledaags huis? En wilt u daarover vertellen in deze krant? Laat het ons weten via een korte mail met foto aan yvette@entermedia.nl.

Gezinswoningen in Huizen snel verkocht en gebouwd

Huurwoningen beschouwd als grote aanwinst

Met vereende krachten en het nodige ceremonieel gaat de eerste paal de Huizer bouwgrond in. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Aan de Schokker in de wijk Stad en Lande in Huizen worden 22 koopwoningen en 54 huurappartementen gebouwd. Het koopcontract van de laatste woning werd ook ondertekend. Een jong gezin met twee kinderen mag zich straks de trotse bezitter noemen van een van de nieuw te bouwen eengezinswoningen.

Met een beetje geluk zitten ze nog dit jaar in hun nieuwe huis, want als de bouw voorspoedig verloopt dan kunnen de woningen allemaal nog dit jaar worden opgeleverd. Dat werd eerder deze maand bekendgemaakt bij het slaan van de eerste paal door onder anderen wethouder Marlous Verbeek en De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt. Projectontwikkelaar Trebbe West en Heystek Vastgoed Ontwikkeling zijn hier optimistisch over. "Als je ziet hoe het proces tot nu toe is verlopen, hebben we daar zeker goede hoop op."

Huurwoningen

De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt is erg blij met de toevoeging van 54 huurappartementen aan het bouwplan. Zij gaf aan met de gemeente Huizen afspraken te willen maken over het toewijzen van woningen aan mensen in de omliggende wijken. "Wij kunnen met deze appartementen oudere echtparen in de wijk een nieuwe moderne woning bieden, zodat hun eengezinswoning vrijkomt. Uiteindelijk kan dit leiden tot 150 verhuisbewegingen." Na de zomervakantie, in september, wordt verwacht dat er kan worden ingeschreven voor deze huurappartementen, die laag in energiekosten zijn door zonnepanelen op het dak.

Tempo

Opvallend aan het project Stad en Lande Noord is de enorme snelheid waarmee alles tot stand komt. Eind november tekende de gemeente Huizen de overeenkomst voor de ontwikkeling. Door het werk van een participatiegroep waren er veel vragen van omwonenden beantwoord en dreigende problemen ondervangen. Zodoende kon er snel worden doorgepakt.

Sleutel voor burgemeester

De burgemeester (rechts) kan bijna naar binnen. Foto: Van Wijnen

EEMNES - Burgemeester Van Benthem van Eemnes is een van de kopers in het deelplan Nieuwe Oogst in Zuidpolder Eemnes. En dat laat hij graag weten. De sleuteloverhandiging was een mooi fotomoment.

Wethouder Zoetman en Marcel Mulder, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Midden, waren er ook bij aanwezig. De burgemeester wilde zelf graag in Zuidpolder wonen. "De nieuwe wijk heeft een mooie uitstraling en is ruim aangelegd met veel groen en water. Verder is het aanbod aan woningen gevarieerd en kon ik mijn nieuwe woning naar eigen wens en inzicht aanpassen. Dus straks een moderne, comfortabele woning met 14 zonnepanelen (om het goede voorbeeld te geven)", aldus de burgemeester. De twee-onder-kapwoning die Van Wijnen voor Van Benthem heeft gebouwd, is één van de in totaal 38 energiezuinige woningen in deelplan 1. De laatste huizen in deze fase worden eind mei opgeleverd. De 11 + 5 woningen in de 2e fase die momenteel in aanbouw zijn, worden rond de bouwvak opgeleverd.

Meer mensen nemen een tweede huisje

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair. Vooral nieuwe woningen langs de kust zijn populair.

Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Maar op dit moment zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen. "Een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft aan dat consumenten ook op deze markt meer vertrouwen krijgen. Dat geeft de burger moed", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Met name nieuwe recreatiewoningen zijn bij de consumenten in trek. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen veel beter dan de verouderde voorraad."

Kustregio's

In het afgelopen jaar zijn er circa 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd. Dit betekent een forse toename ten opzichte van 2012 toen er nog sprake was van 400 gerealiseerde woningen. Wel ligt dit aantal nog onder het 10-jarig gemiddelde van 1.500 woningen per jaar. De vraag concentreert zich in de regio's met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio's, Zeeland en de Waddeneilanden zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.

Warm buiten? Kijk juist dan naar besparing op energie!

Wat is de beste tijd om over energiebesparing na te denken? Nu, zegt Honeywell van de cv-thermostaten. Want als je aanpassingen aan je verwarmingsinstallatie moet doen en je zit even zonder warmte, is dat nu veel comfortabeler dan in hartje winter.

Gemiddeld is de verwarming goed voor 55 procent van de energierekening. De bespaartips van Milieu Centraal kunnen een besparing van 22 procent opleveren.

Nog een tip. Vergeet bij bijvoorbeeld het uitbouwen van je woning de centrale verwarming niet. Het kan namelijk zijn dat een extra radiator of thermostaat noodzakelijk is. Maar wat ook kan is bijvoorbeeld een werkkamer apart van de rest van het huis verwarmen.

Veel bezoek

Foto: NVM

Op de NVM Open Huizen Dag van 28 maart jl. werden 150.000 bezoeken afgelegd. "Een aantal waarmee we zeer tevreden zijn", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "De woningmarkt leeft."

Goed uitziende, lieve man, 72 jr, zoekt lieve, gezellige vrouw om samen te ondernemen en van het leven te genieten, reacties liefst met foto naar 06-51746280.

Schoonmaakbedrijf Keep it Clean zoekt: Gemotiveerde schoonmaakmedewerkers beheersing van de Ned. taal. Project in Hilversum, werktijd maan- t/m vrijdag 6.30 - 8.30 uur. (bellen tijdens kantooruren 035-6244791) of
www.keepitclean.nl

TE HUUR IN 'S-GRAVELAND PER 1 JULI A.S. leuke benedenwoning, ind: woonkamer met open keuken, slaapkamer, badkamer met ligbad en douchcab. WC en CV. Huur
€ 975,00 p.mnd inclusief G/W/E. Grote tuin. Voor inl.: 035-6566006 of 06-53237189

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gratis! Kappersmodellen gezocht voor permanent en knippen op maandag 8 juni op ROC Hilversum (sportpark). Permanent: haarlengte tussen 7 en 20 cm Knippen dames: tussen 11 en 25 cm. Knippen heren: bovenkant minimaal 7 cm, zij- en achterkant min. 3 cm. Tel.: 06-18975837

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er, zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Gezocht: Werkloze MBO3 VIG + mantelzorger die vervanger zoekt, 06-40414560

Langer zelfstandig wonen? U heeft klus/woningaanpassing nodig? 06-40414560