Gooi en Eembode Hilversum

26 oktober 2017

Gooi en Eembode Hilversum 26 oktober 2017


HOV-verbinding Gooi mag doorgaan

Hilversum De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren afgewezen die werden ingediend tegen het provinciale plan voor de HOV-verbinding tussen Huizen en Hilversum. De snelle openbaarvervoerverbinding kan worden aangelegd. De bezwaren waren gericht tegen delen van de route op Hilversums grondgebied tussen de A27 en het centrum.

De vrij liggende busverbinding loopt vanaf de snelweg evenwijdig aan de spoorlijn tussen Hilversum en Baarn langs Anna’s Hoeve. Westelijker kruist de HOV-baan de Oosterengweg, die verlaagd wordt aangelegd. De Vereniging tot behoud van Anna's Hoeve ziet de bussen liever omrijden via de zuidelijker gelegen Soestdijkerstraatweg om zo natuur te sparen, de zogeheten Tergooiboog.
Maar de provincie voelt daar niets voor. De bussen kunnen dan in files op de Soestdijkerstraatweg terechtkomen en tijdverlies oplopen. De Raad van State is het met de provincie eens. Volgens de Raad wordt met de nodige maatregelen ook de natuur voldoende gespaard.
De tunnel aan de Oosterengweg, noodzakelijk om een ongelijkvloerse kruising te krijgen met de HOV-baan en de spoorlijn, leverde veel bezwaren op van bedrijven en bewoners van de Liebergerweg. Ze klaagden onder meer over moeilijke bereikbaarheid van de bedrijven, onveilige verkeerssituaties en aantasting van de leefkwaliteit. Maar volgens de Raad valt dit mee, blijkt ook uit een rapportage van onafhankelijke deskundigen.

Winkelstraten centrum straks verlost van fiets

Hilversum De tijden dat fietsen lukraak in het centrum van Hilversum worden neergezet zijn binnenkort verleden tijd. Dat is althans de bedoeling van wethouder Floris Voorink van Verkeer. "Waar je niet mag fietsen, mag je ook niet parkeren."

Hilversum is momenteel druk doende met het realiseren van extra (zo'n 400) fietsparkeerplekken, de zogenaamde 'nietjes'. Wanneer deze er daadwerkelijk staan, moet de overlast op andere plekken snel voorbij zijn. Het verbod geldt voor de Kerkstraat, Schoutenstraat, een deel van de Zeedijk, een deel van het Wagenmakersplein, de Gooische Brink, Leeuwenstraat en op bepaalde plekken op de Groest.
Vanaf december moeten borden bezoekers van het centrum op het verbod attenderen. Na een campagne begin 2018 wordt er vanaf februari/maart gehandhaafd.

3

Kortenhoever op lijst beste dj's

HILVERSUM De 20-jarige Mike Willemsen uit Kortenhoef heeft dit jaar voor het eerst een plek veroverd in de DJ Mag Top 100. Hij behoort nu officieel tot de exclusieve groep van beroemde dj's die op de grootste dj-lijst ter wereld staan.

Willemsen, artiestennaam Mike Williams, is binnengekomen op plaats 60 en is daarmee een van de hoogste nieuwe binnenkomers. De 20-jarige dj timmert flink aan de weg en wordt gezien als een van de grootste talenten van dit moment. Hij is met zijn jonge leeftijd dan ook de jongste dj in de lijst. Zelf reageert Willemsen blij verrast: "Ik had het niet zien aankomen en ik ben er zo blij mee. Zo dankbaar dat fans massaal op mij hebben gestemd."
De bekendmaking van de volledige DJ Mag Top 100 vond deze week plaats tijdens het AMF-Festival.

17

Gehandicapte kinderen dagje piloot op Vliegveld Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Een onvergetelijke dag voor 26 zieke en gehandicapte kinderen zaterdag. Zij voelden zich heel even piloot toen zij vanaf Vliegveld Hilversum de lucht in gingen. Het evenement van de Stichting Hoogvliegers zou al in september plaatsvinden, maar ging toen niet door vanwege het slechte weer. Nu gooide de regen geen roet in het eten.

Topvrouw

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

"Vrouwen bagatelliseren hun succes onmiddellijk", zegt de Hilversumse Annette Onrust. Zij schreef een boek over hoe vrouwen de top kunnen bereiken.

19

Tekeningen oud-leerlingen Comenius in kalender Pas Op

De Gooische Herberg. Foto: Hilversum, Pas Op!

Hilversum De Gooische Herberg, de Witte Boerderij in de Zon en Maanstraat, het storthuisje in de Violenstraat en het Molenaarshuisje aan de 's-Gravelandseweg: deze panden zijn onder andere te zien in de Pas Op Kalender 2018.

Voor de kalender is een selectie gemaakt uit tekeningen die oud-leerlingen van 4 havo en 5 vwo van het Comenius College in de periode 1987 – 2013 maakten van karakteristieke Hilversumse panden.
Het eerste exemplaar van de kalender is daarom uitgereikt aan Henk Roos, inmiddels gepensioneerd tekenleraar van het Comenius College. Hij werd vergezeld door drie van de twaalf oud-leerlingen waarvan tekeningen op de kalender staan.
De kalender is à raison van 8,50 euro verkrijgbaar bij Museum Hilversum, Boekhandel Voorhoeve en de Bruna in de Gijsbrecht.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, geleidelijk kouder

Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Daarin trekken enkele storingen naar onze omgeving. Het wordt daardoor wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met wat zon en kans op een bui. Met 13 à 14 graden als maximum is het minder zacht. Er waait een matige noordwestenwind. Zaterdag kan het eerst droog blijven met nu en dan zonneschijn. Later volgt meer bewolking met kans op een bui. Zondag neemt de buienkans nog verder iets toe. Het voelt vrij koud bij een maximum van 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het vaak droog met wat meer ruimte voor zonneschijn. Het is vrij koud met een maximum van 10 à 11 graden. Nadien wordt het onder invloed van een oceaandepressie waarschijnlijk onbestendiger met meer wind en een toenemende kans op soms regen bij een iets hogere temperatuur.

Weetje

In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Oorzaak is het nog relatief warme zeewater. De zee houdt de warmte van de zomer nog vast en koelt maar langzaam af. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.

Viore kampt met tekort aan vrijwilligers

HILVERSUM Het regionale centrum Viore - voor mensen die kanker hebben, hebben gehad, hun naasten of nabestaanden - is dringend op zoek naar vrijwilligers. Er is vooral een tekort aan gastvrouwen of -heren.

Het inloopcentrum - 'waar de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur voor iedereen openstaan' - zit aan het Oostereind 115 in Hilversum. Probleem is nu dat door vertrek van enkele vrijwilligers het lastig blijkt om alle diensten voor gastvrouwen/mannen in te vullen. Daardoor kunnen bezoekers niet altijd goed worden opgevangen, aldus vrijwilligerscoördinator Ada Bergsma.

Zij doet daarom een oproep aan geïnteresseerden die goed kunnen luisteren en empathisch zijn om zich te melden als vrijwilliger. Dat kan via 035-6853532 of secretariaat@viore.org.

Tergooi start met nieuw hand- en polscentrum

Specialisten werken nauw samen. Foto: Tergooi

HILVERSUM Tergooi is in Hilversum gestart met een nieuwgebouwd hand- en polscentrum. Het centrum biedt multidisciplinaire en gespecialiseerde zorg aan patiënten met acute en chronische aandoeningen aan hand en pols.

In het centrum worden acute (pees- en zenuwletsels) en chronische letsels (artrose) behandeld. Plastisch chirurg, orthopeed, ergotherapeut en handtherapeut werken op de nieuwe plek nauw samen. Door deze zorg vanuit één centrum aan te bieden wil het ziekenhuis patiënten sneller en accurater kunnen behandelen. Zij kunnen vaak binnen één week terecht.
Alle vormen van diagnostiek, zoals MRI en CT-scan, zijn beschikbaar.

'Brandbom' in coffeeshop Kleine Drift, nog geen aanhoudingen

Hilversum Volgens buurtbewoners is de brand in coffeeshop De Professor vorige week ontstaan doordat iemand een brandbom door de ramen gooide. De politie wil dat niet bevestigen, maar ontkent het ook niet. Er is nog niemand aangehouden. Tijdens de brand moest een gezin dat boven de coffeeshop aan de Kleine Drift woont hun woning verlaten. De brand was snel geblust. De Professor was de volgende dag gewoon weer open. Begin dit jaar was de zaak lange tijd dicht omdat de politie een te grote hoeveelheid softdrugs - veel meer dan de toegestane 500 gram - had aangetroffen.

Foto: Bastiaan Miché

'Fietsenchaos bij Hema moeten wij kunnen aanpakken'

Verbodszone voor fietsen als stok achter de deur

Fietsen naar het centrum is prima, benadrukt wethouder Voorink, maar veel mensen storen zich aan al die fietsen voor winkelpanden.

Zelfs op een woensdagmorgen staan er veel fietsen voor de Hema. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

'Fietsers geleidelijk meenemen in het nieuwe beleid'

Fase 1, het realiseren van genoeg capaciteit voor fietsen, is nagenoeg afgerond. Nu is het tijd voor fase 2: de overlast van verkeerd geparkeerde fietsen verminderen. "De verbodszone voor fietsen is hiervoor een stok achter de deur. De fietsenchaos voor plekken als de Hema, McDonald's, de entree van de Gooische Brink en de Groest moeten wij kunnen aanpakken."

Bezoekers en winkeliers storen zich al jaren aan al die wild geparkeerde fietsen voor de winkels. Hoog tijd dus dat het college van burgemeester en wethouders een zogenaamd aanwijzingsbesluit voor de fietsparkeerverbodszone heeft vastgesteld. Dat gaat de gemeente in het nieuwe jaar, zoals Voorink zegt, vol goede voornemens doen.
Om te kunnen handhaven moest er echter eerst worden gezorgd voor extra fietsparkeerplekken. Er komen dit jaar ruim 360 extra fietsparkeerplekken aan de rand van het voetgangersgebied op de markt, de Groest, de Spuisteeg en rond de Kerkbrink. De gemeente wil ook inpandige fietsenstallingen realiseren.
De gemeente neemt de fietser geleidelijk mee in het nieuwe fietsparkeerbeleid voor het centrum. Van december 2017 tot en met januari 2018 komen er verschillende communicatieuitingen met advertenties, borden en stickers.
In het eerste kwartaal van 2018 gaan de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) de straat op om fietsers te waarschuwen als ze parkeren op een plek waar dat niet mag. Wanneer zij een 'foute' fiets zien, plaatsen zij daar een sticker op. De eigenaar heeft dan een half uur de tijd om zijn fiets ergens anders te plaatsen. Doet hij of zij dat niet dan wordt de fiets verwijderd en kan de eigenaar de tweewieler voor 12,50 euro terugkrijgen bij de fietsenstalling op de Kerkbrink.
Momenteel zijn er al gele verbodsvakken bij de ingang van onder meer Hilvertshof. En die borden werken goed, aldus Voorink. "Fietsers willen wij geleidelijk meenemen in het nieuwe fietsparkeerbeleid via de campagne, borden en verbodsvakken. Handhaven is het sluitstuk. Daar waar er overlast blijft, pakken wij het aan.”

4 jaar cel voor verkrachten Hilversumse

Hilversum De rechtbank Lelystad heeft de 32-jarige Duitser die op 15 november vorig jaar en 83-jarige vrouw aan de Radiostraat in Hilversum verkrachte en beroofde veroordeeld tot 4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. Met dit vonnis gaat de rechtbank in tegen het advies van de deskundigen twee weken geleden om de Duitser TBS onder voorwaarden op te leggen.

Volgens de rechtbank is TBS onder voorwaarden een te lichte straf omdat de verdachte een gevaar is voor de samenleving. Hij is vaker voor gewelds- en zedendelicten veroordeeld en eerdere behandelingen hebben niet geholpen. Daarnaast ziet de rechtbank dat zijn grensoverschrijdende gedrag gewelddadiger wordt.
Twee weken geleden eiste de officier van justitie 5 jaar celstraf met TBS. De rechtbank legt de verdachte een iets lagere celstraf op, omdat zij rekening houdt met zijn ziektebeeld. De man is al vanaf zijn zeventiende schizofreen en verslaafd aan alcohol en drugs.
Het slachtoffer is deze zomer aan de gevolgen van een ernstige ziekte overleden. Naast de celstraf en TBS moet de verdachte de nabestaanden een schadevergoeding betalen van 8.750 euro.

De Duitser die op 2 november vorig jaar werd opgepakt nadat hij een 15-jarige meisje in Amsterdam had aangerand, kwam op 15 november na twee weken celstraf op vrije voeten. Hij reisde nog diezelfde dag met de trein van Amsterdam naar Hilversum waar hij uiteindelijk bij het slachtoffer aanklopte en bij binnenkomst haar mishandelde en verkrachtte. Terwijl de vrouw weerloos op de grond lag, beroofde hij haar onder meer van haar geld en sieraden. Twee dagen later werd hij in Limburg aangehouden.

Olaf Streutker op 1 bij CDA

Hilversum Fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA in Hilversum is net als vier jaar terug lijsttrekker van de christendemocraten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

CDA-wethouder Nicolien van Vroonhoven staat wel op de kieslijst, maar op een lagere positie. Zij wil namelijk niet in de gemeenteraad komen, is haar verklaring. Of zij eventueel door wil gaan als wethouder wil zij nog niet zeggen.

'Geen treinen met chloor, maar nog wel met gif door Hilversum'

Burgemeester Broertjes. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Inwoners van Hilversum en Gooi en Vechtstreek hoeven de komende jaren niet bang te zijn dat er chloortreinen door de regio rijden. Al sinds 2013 rijden er geen chloortreinen meer door het Gooi en de verwachting is dat hier geen verandering in komt. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de Hilversumse gemeenteraad.

Voor de incidentele (tweejaarlijkse) chloortransporten geniet de Betuweroute namelijk de voorkeur. "Elke te nemen route levert echter lokaal risico's op en het treinvervoer is in combinatie met het 'chloorregime' de veiligste transportmogelijkheid", schrijft Broertjes. "Het chloor wordt 's avonds/'s nachts vervoerd in bloktreinen die maximaal zestig kilometer per uur mogen rijden."
Wanneer er toch een chloortrein door de regio rijdt, krijgen Broertjes en de overige burgemeesters van de spoorgemeenten dit vooraf te horen, net als de politie en de meldkamer. Verder is het de bedoeling dat het incidentele chloortransport over het spoor, de ontmanteling van de laad- en losinstallatie in de Botlek en het aanpassen van de chlooropslag in de Botlek over enkele jaren stopt.
Het thema 'Vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor' was de afgelopen jaren een hot item binnen de Hilversumse politiek. Zo luidde de SP in 2013 de noodklok toen bleek dat er toch weer chloortreinen door Hilversum reden. En vorig jaar stelde Hart voor Hilversum nog dat wanneer er een ongeval zou zijn, de brandweer onvoldoende bluswater tot zijn beschikking zou hebben. Uiteindelijk bleek dat - na de nodige discussies en rapporten hierover - mee te vallen.
Is het Gooi nu dan helemaal vrij van gevaarlijke stoffen over het spoor? Niet helemaal. Broertjes schrijft dat van alle goederen die over het spoor vervoerd worden tien procent gevaarlijk is. "Uiteraard heb ik het liefst helemaal geen vervoer van gevaarlijke stoffen door Hilversum. Maar er is nu eenmaal een groot economisch belang bij bepaalde grondstoffen", beseft de burgervader.
Nu blijkt dat vooral in het tweede en derde kwartaal van 2016 het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Gooilijn flink toenam. Het grootste gedeelte van het vervoer door Gooi en Vechtstreek betreft het vervoer van brandbaar gas, zoals propaan, aldus Broertjes. De toename ontstond door de werkzaamheden aan het spoor in Duitsland, waardoor er tijdelijk minder vervoer over de Betuweroute mogelijk was. Alhoewel de werkzaamheden in Duitsland nog tot na 2022 duren, denkt Broertjes niet dat dit vaker tot een vergelijkbare toename van het spoorvervoer door deze regio zal leiden.
Wel is er een beperkte overschrijding van het risicoplafond in Hilversum. Dat blijkt uit de gepubliceerde risicoberekeningen voor het spoorvervoer in 2016. Belangrijkste oorzaak is de toename van grote transportvolumes in 2016.
Omdat de vervoersaantallen dit jaar weer op het normale niveau liggen, verwacht Broertjes nu geen overschrijding. "Zoals al toegezegd hou ik dit scherp in de gaten. We blijven kritisch volgen of de verantwoordelijke betrokken partijen zich houden aan de normen spoorvervoer vanuit de Wet Basisnet."

Hilversummer sloeg buurman bijna dood

Estella Heesen

hilversum Op de 18e juli kreeg een 64-jarige Hilversummer ruzie met zijn buurman in de Nachtegaalstraat. De man kwam bij hem aan de deur met een baksteen in zijn hand. Waardoor het uit de hand liep is niet echt duidelijk, maar de 64-jarige pakte de steen af en sloeg zijn buurman daar dusdanig mee dat de man een schedelbreuk, een gebroken jukbeen, gebroken ribben en een klaplong opliep. Bovendien stak hij hem met een priem in zijn kuit.

Dinsdag stond de Hilversummer met de aanklacht poging doodslag voor de rechter. Tot een inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwam het niet. De psychiatrische rapportage gaf het advies om de Hilversummer te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. De psychiater en psycholoog zijn niet tot een eenduidig antwoord gekomen. Het zou moeilijk zijn geweest om een goed oordeel te vellen, omdat de verdachte in de cel zat en er sprake zou zijn van dementie.

Onverantwoord

De officier wees het advies af. Volgens haar werd uit de rapportage duidelijk dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Bovendien vond ze het onverantwoord om de man in zijn thuissituatie te laten onderzoeken, zoals de advocaat voorstelde. Ze wilde graag door met de inhoudelijke behandeling.

Brug te ver

Advocaat Schimmel wilde juist wel een beter onderzoek. Hij omschreef de psychiatrische rapportage als onduidelijk en op velerlei wijzen te lezen. Een opname in het Pieter Baan Centrum vond hij een brug te ver. "Mijn cliënt is nog nooit met justitie in aanraking geweest. Hij zou geschorst moeten worden en thuis meer begeleiding moeten krijgen. Er zijn manieren om te ondervangen dat dit weer gebeurt." Ook de reclassering zag meer in een thuisbehandeling met veel toezicht.

De rechtbank vond dat eerst moet worden uitgezocht op welke wijze de Hilversummer onderzocht moet worden. "Is dat in een thuissituatie of toch in het Pieter Baan Centrum." De inhoudelijke behandeling kan pas na een goed onderzoek plaatsvinden, aldus de rechtbank.

Er volgt op 28 december een pro-formazitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is onduidelijk.

Hilversummer sloeg buurman bijna dood

Estella Heesen

hilversum Op de 18e juli kreeg een 64-jarige Hilversummer ruzie met zijn buurman in de Nachtegaalstraat. De man kwam bij hem aan de deur met een baksteen in zijn hand. Waardoor het uit de hand liep is niet echt duidelijk, maar de 64-jarige pakte de steen af en sloeg zijn buurman daar dusdanig mee dat de man een schedelbreuk, een gebroken jukbeen, gebroken ribben en een klaplong opliep. Bovendien stak hij hem met een priem in zijn kuit.

Dinsdag stond de Hilversummer met de aanklacht poging doodslag voor de rechter. Tot een inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwam het niet. De psychiatrische rapportage gaf het advies om de Hilversummer te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. De psychiater en psycholoog zijn niet tot een eenduidig antwoord gekomen. Het zou moeilijk zijn geweest om een goed oordeel te vellen, omdat de verdachte in de cel zat en er sprake zou zijn van dementie.

Onverantwoord

De officier wees het advies af. Volgens haar werd uit de rapportage duidelijk dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Bovendien vond ze het onverantwoord om de man in zijn thuissituatie te laten onderzoeken, zoals de advocaat voorstelde. Ze wilde graag door met de inhoudelijke behandeling.

Brug te ver

Advocaat Schimmel wilde juist wel een beter onderzoek. Hij omschreef de psychiatrische rapportage als onduidelijk en op velerlei wijzen te lezen. Een opname in het Pieter Baan Centrum vond hij een brug te ver. "Mijn cliënt is nog nooit met justitie in aanraking geweest. Hij zou geschorst moeten worden en thuis meer begeleiding moeten krijgen. Er zijn manieren om te ondervangen dat dit weer gebeurt." Ook de reclassering zag meer in een thuisbehandeling met veel toezicht.

De rechtbank vond dat eerst moet worden uitgezocht op welke wijze de Hilversummer onderzocht moet worden. "Is dat in een thuissituatie of toch in het Pieter Baan Centrum." De inhoudelijke behandeling kan pas na een goed onderzoek plaatsvinden, aldus de rechtbank.

Er volgt op 28 december een pro-formazitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is onduidelijk.

Vrouwen Ajax geven clinic voor kinderen bij SC 't Gooi

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een mooie middag voor honderd voetballertjes woensdag. Op de velden van SC 't Gooi kregen zij een clinic van de voetbalvrouwen van Ajax. Na de ontvangst was er eerst de warming-up en vervolgens drie verschillende trainingen. De clinic eindigde met een partijvorm en natuurlijk konden de deelnemers na afloop nog handtekeningen van hun helden scoren.

Peter de Bakker

(65), Hilversummer sinds 1995 en als hij burgemeester was dan zouden geluk en welzijn hoog in het vaandel staan.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk in mijn eigen praktijk fysio, manuele en craniosacraal therapie. En ook als acupuncturist."

Craniosacraaltherapeut?!
"Ik breng op een zachte manier ontspanning in het menselijk lichaam zodat pijn en blokkades in het lichaam worden opgeheven."

Hilversum in vijf woorden:
"Ingedut dorp met stedelijke aspiraties."

Naar welk café ga je graag?
"De Gulle Graef."

Als je burgemeester was, dan...
"Zou ik alle politieke partijen afschaffen. Via referenda de inwoners van Hilversum betrekken bij belangrijke beslissingen in de wijk en over de stad. Met als uitgangspunt dat welzijn en geluk belangrijker zijn dan materie en geld."

Waar ben je trots op?
"Op mijn kinderen en kleinkind. Op het werk dat ik mag doen als therapeut."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Het Oerboek van de Mens' door C. van Schaik."

Kroketje of kaviaar?
"Twee kroketjes."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met de dalai lama."

Heimelijk genoegen?
"Wakker worden en ontdekken dat ik ineens ontzettend goed gitaar of piano kan spelen. Reizen met een camper zonder dat je je afvraagt waar je heen gaat en hoelang."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik soms ontzettend lui kan zijn en daar ook nog enorm van geniet."

Beste cd ooit?
"Peter Gabriel: 'So'."

Mooiste plek in Hilversum?
"Corversbos, Bos van Blauw."

Deal over tien woningen op 'rotte kies' aan Van Leeuwenhoekstraat

Sloop en sanering grond komende zomer, bouw start direct daarna

Op het terrein van de jaren leegstaande 'rotte kies' die de loods aan de Van Leeuwenhoekstraat is, komen twee blokken met vijf woningen.

Het terrein nu. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Lange tijd leek hoogbouw de enige betaalbare optie op het terrein waar ooit een serviesfabriek zat en dat al lange tijd leeg stond. Maar dat mocht niet en zou bovendien gevolgen hebben voor de privacy van omwonenden in het nauwe straatje. Maar nu de economie aantrekt en woningen weer sneller worden verkocht, liggen de zaken anders.

De kleinste woning is 115 vierkante meter,
de grootste 135

Floris Voorink kreeg toen hij ruim drie jaar terug begon als wethouder de vraag om toch iets te doen aan het terrein. De afgelopen jaren was het pand al afgebrand en half ingestort, werd een en ander vernield en oogde de plek simpelweg als een verschrikkelijke locatie.
Belangrijkste reden dat geen enkele partij in het project wilde stappen, was dat de grond ernstig vervuild was en nog is. En de ontwikkelende partij betaalt de schoonmaakkosten.
Maar door de aantrekkende woningmarkt ligt er nu een haalbaar plan, aldus een opgetogen wethouder. Dat plan, genaamd Van Leeuwenhoekpoort, is in het kort twee blokken van ieder vijf rijtjeswoningen in de middeldure sector (tot 350.000 euro). De kleinste woning is 115 vierkante meter, de grootste 135. Er is ruimte voor zeventien extra parkeerplaatsen.
Het project is een samenwerking van architect Cor van Peppel en Lunee Vastgoed. Namens die laatste partij geeft Arthur van Neerijnen toe dat dankzij de nu goede woningmarkt er voldoende geld is te verdienen met dit project. De verkoop van de tien woningen (drie verschillende woningtypen) begint in februari volgend jaar, vertelt hij. De sloop van de huidige loods en het schoonmaken van de grond vindt rond de zomer plaats. Vrij snel daarna start de bouw en zes maanden daarna zijn de woningen (met een plat dak, voorzien van zonnepanelen) klaar.
Eerst liggen de plannen nog de komende zes weken ter inzage en krijgen omwonenden nog de kans hun bezwaren te uiten. Voorink gaat er niet van uit dat er veel protest zal zijn. Tijdens een informatiebijeenkomst op 20 juli dit jaar - waar de wethouder ook bij aanwezig was - zouden omwonenden enthousiast hebben gereageerd.
"Ik zag tot mijn vreugde dat iedereen die ik daar sprak blij is dat daar wat gebeurt."

Impressie van hoe het er straks uitziet. Foto: Lunee Vatsgoed

Vragen SP over debat verhuizing Hoogvliet

Gedoe rond 'lage' aantal buurtbewoners dat welkom is

Hoogvliet wil verhuizen naar deze locatie. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum De mogelijke verhuizing van de Hoogvliet van de Admiraal de Ruyterlaan naar de Stamgarage aan de Bosdrift is woensdag 8 november het onderwerp van een debatavond voor buurtbewoners. Een prima initiatief, vindt ook de SP. Minpuntje alleen is volgens de socialisten dat er 'maar' vijftien mensen naar binnen kunnen.

Volgens organisatie geen vijftien maar veertig mensen

De bijeenkomst in de Bethlehemkerk is een vervolg op de inloopavond in april waar maar liefst 250 omwonenden bij aanwezig waren. Buurtbewoners maken zich onder andere zorgen dat door de verhuizing het huidige onderkomen van de supermarkt (Chatham) verloedert en de parkeerdruk in de wijk toeneemt. Hoogvliet stelt echter dat een verhuizing noodzakelijk is om te kunnen uitbreiden en een breder assortiment aan te bieden.
Wel willen alle partijen - zowel Stam als Hoogvliet - samen met de buurt tot een oplossing komen. De afgelopen maanden vonden er diverse gesprekken plaats en ook na de debatavond zijn er gesprekken, vertelt Benno Leemeijer namens vastgoedbedrijf Glint Real Estate dat in opdracht van Hoogvliet de bijeenkomst organiseert. Volgens hem komen er geen vijftien maar veertig mensen naar de bijeenkomst over twee weken. Verschillende buurtorganisaties met wie al langer contact is, zijn sowieso al welkom en die vijftien personen komen daar extra bij. "En als er zestien of achttien mensen komen, gaan we niet moeilijk doen. Pas als het er veel meer zijn, moeten we kijken naar een oplossing, mogelijk in de vorm van een extra avond. Het is geen voetbalwedstrijd die is uitverkocht en waar mensen niet meer naartoe kunnen. Ook overwegen we nog een klankbordgroep op te richten." Overigens hadden tot gisteren vijf mensen zich aangemeld.
De SP vindt de uitleg van Glint Real Estate onvoldoende en stelt, gezien de eerdere bijeenkomst met 250 mensen, dat er grote onrust is in de buurt. Daarom is het belangrijk dat zij én ook de kleine ondernemers in het gebied gehoord worden, aldus de socialisten. In een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders pleit de partij daarom voor het houden van een buurtenquête, die huis-aan-huis wordt verspreid.

Weinig mis met veehouderijen in Hilversum

HILVERSUM Bij controles binnen de Hilversumse veehouderijen de afgelopen jaren zijn slechts enkele kleine ongeregeldheden geconstateerd. Er was hooguit wat gedoe met betrekking tot de zogenaamde Europese ozonregelgeving, zoals het niet meer onderhouden van een koelinstallatie.

De betreffende veehouderijen hebben binnen de gestelde termijn maatregelen genomen, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W). Er waren geen ongeregeldheden met betrekking tot dierenwelzijn.
Aanleiding voor het bericht was GroenLinks. De partij had schriftelijke vragen gesteld nadat in een uitzending van 'EenVandaag' bleek dat het toezicht in Brabant flink tekortschoot. Reden voor GroenLinks om aan B en W te vragen wat de stand van zaken is in Hilversum.

Nu blijkt dat er bij de in totaal acht veehouderijen in Hilversum (daarnaast zijn er negen paardenpensions, paardenhouderijen of maneges) in de afgelopen vijf jaar dertien controles waren. "Een bedrijf als dit wordt normaliter een keer per drie tot vijf jaar gecontroleerd, de frequentie is afhankelijk van welke (neven)activiteiten uitgevoerd worden", schrijven B en W. "Dit is conform wat landelijk gebruikelijk is qua frequentie."

Miljoen voor verbeteren vaarverbinding

HILVERSUM De provincie Noord-Holland trekt in totaal ruim 2 miljoen euro uit voor het verbeteren van een aantal recreatieve vaarverbindingen. Maar liefst 1,1 miljoen euro daarvan gaat naar het weer bevaarbaar maken van het middendeel van de 's-Gravelandse Vaart.

Het bedrag is voor het herstellen van de Noordersluis, het aanpassen van de Corverbrug en het verbeteren van de Zuidersluis en -brug. Dit zorgt voor een minimale doorvaarhoogte van 1,20 meter en een diepgang van 80 centimeter. De constructies worden ook geschikt voor kano's. Verder wordt een deel van de oeverbescherming hersteld.
Het overige deel van de subsidiegelden is onder meer voor een onderzoek naar een nieuwe vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen.

Ontdek Marten en Oopjen in 's-Graveland

Foto: Natuurmonumenten

's-GRAVELAND Rijke kooplieden uit Amsterdam verbleven in de Gouden Eeuw 's zomers in hun luxe verblijven buiten de stad. Elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken naar 's-Graveland. Zo hingen destijds de schilderijen Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt regelmatig op Schaep en Burgh. Ze zijn voor even terug, nu als replica. Te zien tijdens een excursie met gids op 11 en 26 november.

Dubbel gevoel na sensationele derby

Hilversum en 't Gooi blijven na eerste clash van dit seizoen ongeslagen

De twee beste rugbyteams van Nederland, Hilversum en 't Gooi, maakten er zaterdag een spectaculair gevecht van. Een winnaar kwam er niet. "We moeten onze energie stoppen in het rugby in plaats van ons bezighouden met de arbitrage."

Er waren stevige duels.

Hilversum Er moet maar een goed gesprek komen, vindt speler Dirk Danen van Hilversum maandagmorgen, twee dagen na de kraker tegen 't Gooi. "We moeten onze energie stoppen in het rugby in plaats van ons bezighouden met de arbitrage."

'We hadden gewoon willen winnen, maar het viel niet onze kant op'

Danen kreeg vlak voor rust een gele kaart (voor een hoge tackle) waardoor zijn team tien minuten lang met veertien in plaats van vijftien man in het veld stond. Later kreeg zijn teamgenoot Norbecio Mambo zelfs de rode kaart en dus speelde de landskampioen een groot gedeelte met een man minder dan de grootste uitdager uit Naarden.
Hilversum begon het duel wel sterk en kwam op voorsprong. Door de man-meersituatie was 't Gooi vervolgens de bovenliggende partij en leek een verrassing in de maak. In de slotfase wist Hilversum alsnog langszij te komen en stapten beide ploegen met een 22-22 eindstand van het veld. Omdat 't Gooi meer try's scoorde kreeg die ploeg drie punten en Hilversum 'maar' twee. Daarom staat de formatie uit Naarden met een punt meer eerste in de eredivisie.
"Ja, het was wel echt een wedstrijd," kijkt Danen terug, "waar ik een een dubbel gevoel aan overhoud. We hadden gewoon willen winnen, maar het viel niet onze kant op. Dat is vervelend." Mogelijk andere oorzaak was dat Hilversum na vier simpele overwinningen nu wel ineens tegenstand kreeg.
De derby was de eerste van sowieso vier dit seizoen. Beide teams treffen elkaar nog een keer in de reguliere competitie en vervolgens ook in de kampioenspoule waarvan zij nu al nagenoeg zeker zijn. Of Hilversum en 't Gooi elkaar ook een vijfde keer tegenkomen in de finale om het Nederlands kampioenschap, durft Danen niet hardop te zeggen. Natuurlijk is een groot aantal teams veel te zwak, maar ploegen als DIOK en Oemoemenoe zijn volgens de international in staat om voor een verrassing te zorgen.
En dat is alleen maar goed voor de ontwikkelingssport die rugby in Nederland is, vervolgt Danen. "We willen het niveau omhoog krijgen, dat is ook belangrijk voor het nationale team. En als je kampioen wordt, wil je dat wel zijn van een serieuze competitie."

Beide teams maakten er een felle strijd van. Foto's: Bastiaan Miché

Toppers staan aan de start bij 'Canadese' Maple Leaf Cross

De organisatie rekent op 800 lopers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De titelverdedigers van de korte afstand bij de Maple Leaf Cross in Hilversum van vorig jaar, Richard Douma bij de mannen en Fanos Tekle bij de vrouwen, zijn dit jaar opnieuw van de partij. De organisatie gaat ervan uit dat op zondag 5 november opnieuw zo'n 800 sportievelingen door de bossen van Anna's Hoeve rennen.

De eerste Maple Leaf Cross werd op 10 maart 1946, net na de Tweede Wereldoorlog, gehouden. Daarmee is de wedstrijd de oudste cross in Nederland. De naam van de cross werd gekozen als eerbetoon aan de Canadese bevrijders. De Maple Leaf, het blad van de esdoorn, vormt het hart van de Canadese vlag.

Juist vanwege het jubileum van de cross, 5 november is de zeventigste editie, krijgt het evenement een Canadees tintje. Zo is er contact gelegd met de Canadese ambassade om Canadezen te verleiden mee te doen. Eén van hen is Jean Thie uit Quebec. Hij meldt op Facebook dat hij in 1960 de veldloop won en nu, 57 jaar later, weer mee wil doen. "Omdat het mijn eerste 'grote' race was, is het me altijd bijgebleven en bleef het ook een inspiratie voor de vele marathons (25), schaats- en skiwedstrijden gedurende mijn leven. Ik kan me de race nog goed herinneren."

Het parcours van de cross is hetzelfde als vorig jaar. Woordvoerder Louran van Keulen gaat ervan uit dat dit ook volgend jaar zo zal zijn. In 2019, als de bouw van de nieuwe wijk op dat deel begint, wordt dat anders.

Talentvolle dj uit Kortenhoef reist inmiddels de hele wereld over

Mike Willemsen staat inmiddels tussen zijn helden op de grootste dancefestivals

Het begon ooit met een scholierenfeestje in de Hilversumse Vorstin. Maar inmiddels reist de 20-jarige Mike Willemsen de hele wereld over en is hij te zien op de grootste festivals.

Mike Willemsen: 'Zo gaaf om mensen uit hun plaat te zien gaan.'

HILVERSUM Het woordje 'bizar' valt regelmatig tijdens een interview met Mike Willemsen. Hij noemt het 'bizar' om in de top-100-lijst van beste dj's te staan en 'bizar' om op te mogen treden voor volle zalen wereldwijd. Toch blijft de dj, hoe verleidelijk deze wereld van seks en drugs mag zijn, met beide benen op de grond. "Ik heb gelukkig ook een goed team om me heen."

Mike Willemsen groeide op in Loosdrecht en Kortenhoef, maar woont sinds enkele maanden in Amsterdam. Dat is nu eenmaal wat praktischer, is de verklaring. In zijn studiootje daar is hij dinsdag druk doende met het afronden van verschillende projecten en het produceren van muziek. "Een lekker dagje", omschrijft hij het zelf na de 'superdrukke week' die het Amsterdam Dance Event (ADE) vorige week was. Daar werd bekendgemaakt dat het aanstormende talent een plek heeft weten te bemachtigen in de zogenaamde DJ Mag top 100. Voor de kenners: Willemsen staat op dezelfde lijst als Martin Garrix, Armin van Buuren, David Guetta en Afrojack. "Echt een grote verrassing", aldus Willemsen. "Natuurlijk ben je er heel intensief mee bezig, maar je verwacht niet dat je in een lijst staat met zo veel grote artiesten. Echt bizar om jezelf op zo'n ranglijst te zien staan. Je staat ineens tussen je helden."
Willemsen behoort tot de nieuwe generatie succesvolle Nederlandse dj's. Met zijn 20 jaren jong is hij een van de jongste, maar dit aanstormende talent heeft in korte tijd al een flink aantal clubhits gescoord. De grote doorbraak kwam met het nummer 'Sweet & Sour'. Deze track werd in 2016 eveneens gelanceerd op Musical Freedom, het label van Tiësto, overigens een van Mikes grootste fans.
De hobby die dj-zijn ooit was (en eigenlijk nog steeds is) begon voor Willemsen toen hij 13, 14 jaar oud was. Bij het zien van verschillende video's was hij razendsnel verkocht. Zijn slaapkamer werd omgebouwd tot minidisco en al snel kreeg hij het klooien en pielen met muziek onder de knie. "Toen ben ik echt gaan draaien en produceren", kijkt Willemsen terug. "Op de middelbare school ging dit tot de zesde door, alleen in mijn eindexamenjaar wilde ik een tussenjaar nemen. Eigenlijk wilde ik toen nog piloot worden, maar na mijn examen werd ik in de zomer benaderd door een agency en is het echt begonnen."

Future house

'Het was zo gaaf om mensen uit hun
plaat te zien gaan'

Zelf omschrijft Willemsen zijn muziek als 'energiek, melodieus en groovy'. Misschien is zijn werk - al heeft hij een eigen stijl - het beste te vergelijken met dat van dj Don Diablo (elfde op de lijst). Anderen noemen het 'future house'. "Het is niet echt dat keiharde, maar toch wel festivalmuziek", aldus de dj. "Toen men me begon te boeken was het vooral de elektronische dancemuziek van toen die ik draaide. Ik ging mee met de meute. Op een gegeven moment vind je je draai in muziekgenres en creëer je je eigen stijl."
De afgelopen periode was de Kortenhoever te zien op allerlei festivals in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Ook de komende maanden zal hij daar te bewonderen zijn. Wel iets anders dan Hilversum, waar het allemaal begon. "Het begon op schoolfeestjes en enkele clubs. De eerste keer was in de Vorstin op een scholierenfeestje. Ik was 14 en megazenuwachtig. Tegen mijn zus Michelle, die nu ook met me meereist, zei ik toen vooraf dat ik dit niet ga doen. Uiteindelijk werd het echt vet. Het was zo gaaf om mensen uit hun plaat te zien gaan. Echt bizar."

Popsterren

'Lijkt me heel vet om in Hilversum een eigen show te mogen doen'

Binnenkort reist Willemsen opnieuw de gehele wereld over. Pas rond de feestdagen draait hij weer in Nederland. Eerst zijn Europa, Amerika en Azië aan de beurt. Waar zijn de fans het gekst? "Azië", lacht Willemsen zonder daarover te hoeven nadenken. "De dance-industrie is daar pas twee jaar echt booming. Dj's worden er behandeld als popsterren. Mensen gaan helemaal uit hun plaat voor je. Dat begint al als je op de plek waar je moet draaien aankomt. Ze zijn daar veel enthousiaster."
De kans dat Willemsen nog eens in de Vorstin te zien zal zijn - of ergens anders in Hilversum of het Gooi - lijkt dus voorlopig klein. Toch staat hij daar helemaal niet negatief tegenover. "Het lijkt me heel vet om in Hilversum een keer een eigen show te mogen doen. Dan zie ik iedereen van vroeger ook weer eens."
Nog even over die naam Mike Williams. Waar komt die vandaan? "Het begon ooit met Mike W, maar op een bepaald moment moest ik toch maar iets anders gaan verzinnen. Veel gekke namen kwam voorbij, maar Mike Williams staat toch het dichtste bij mij."
Wat de notering hem precies op gaat leveren, is afwachten. Het levert vast wel wat extra optredens op en natuurlijk veel publiciteit. De zestigste positie op de exclusieve lijst is voor Willemsen zeker geen reden om achterover te leunen. "Het geeft juist veel meer kracht en enthousiasme om keihard door te gaan. Een plek bij de beste vijftig is zeker een doel. Dat zou echt supervet zijn."

Hilversumse Annette Onrust schrijft vrouwen in zeven stappen naar de top

Dames falen omdat ze kampen met het Calimero-effect

Hoe haal je als vrouw de top? Door zeven stappen te zetten. Annette Onrust beschrijft ze in haar boek, dat vorige week verscheen.

Dominique Klemann (links) is een van de topvrouwen die schrijfster Annette Onrust interviewde voor haar boek. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Toen Joke Carlier van uitgeverij Thema het manuscript van Annette Onrust onder ogen kreeg, had ze er geen fiducie in. Een boek over vrouwen naar de top, tuttut, nounou. Ze vond het weinig hoopgevend. Het kan verkeren: donderdag overhandigde de Hilversumse schrijfster het eerste exemplaar van 'Topvrouw in 7 stappen' aan wethouder Nicolien van Vroonhoven.

Carlier zag in dat Onrust beschreef hoe de top voor iedere vrouw bereikbaar is. "Ik dacht: eigenlijk is het best een aantrekkelijk boek. Het zwengelt de tuttut-nounou-discussie over vrouwen aan de top aan. Prima om die op gang te krijgen," vindt de uitgever.

Perfectionistisch

Nicolien van Vroonhoven krijgt het eerste exemplaar. Foto: Bastiaan Miché

'Ik stel niet zo veel voor, ik ben maar een politicus in Hilversum'

Onrust is blij met de opkomst in Libris Boekhandel Voorhoeve. Familie en vrienden zijn gekomen om de presentatie van haar boek bij te wonen. Ze schreef het om vrouwen te inspireren hun ambitie te verwezenlijken. Waarom halen veel vrouwen de top niet? Omdat ze zich te veel aanpassen aan rolmodellen en dat zijn doorgaans mannen. Ze vervreemden daardoor van zichzelf, weet Onrust. Ook hebben veel dames last van het Calimero-effect. "Ze maken zich veel te klein, denken dat anderen veel capabeler zijn. En vrouwen zijn te perfectionistisch." Wethouder Nicolien van Vroonhoven is een rolmodel voor de schrijfster. "Een moeder van vijf kinderen, ze is zichtbaar en heeft een missie." Veel te veel eer vindt Van Vroonhoven. "Ik stel niet zoveel voor, ik ben maar een politicus in Hilversum." Die uitspraak is koren op de molen van Onrust: zie je, dat bedoelt ze nou. Vrouwen bagatelliseren hun succes onmiddellijk.

Autoriteit

'Ik toon daadkracht als ik een belangrijke beslissing moet nemen'

Een dame die daarentegen recht op haar doel af gaat is de Hilversumse Dominique Klemann. Als bondsscheidsrechter hockey fluit zij wedstrijden op het hoogste niveau. "Ik krijg als vrouw meer over me heen dan mannelijke scheidsrechters. Ik moet dus stevig in mijn schoenen staan. Ik benader het leiden van een hockeywedstrijd hetzelfde als ik doe in het zakenleven: ik straal autoriteit uit en stel mezelf de vraag: welke kwaliteiten zet ik in? Ik bied een luisterend oor als spelers het niet met me eens zijn, toon daadkracht als ik een besluit moet nemen. In een split second moet ik een beoordeling omzetten in een fluitsignaal. Dan moet ik leiderschap tonen." In het boek van Onrust vertelt zij over de stappen die ze heeft genomen om aan de top te komen. "Tja, en dat betekent dat ik geen tijd heb om mijn kinderen te helpen met hun huiswerk. Dat is niet anders."

Vernieuwde slagerij Chateau Briand chiquer en toch net zo gezellig

Hilversumse 'buurtslager' tot ver buiten de gemeentegrenzen een begrip

Klanten zijn blij met de vernieuwde winkel. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Vooraf hadden veel klanten de angst dat de verbouwing binnen Chateau Briand ten koste zou gaan van de gezelligheid in de slagerij aan de Vossenstraat. Die angst was onterecht, blijkt nu. "We zijn overladen met complimenten", aldus mede-eigenaar Corry van Ettekoven.

'Zoals hier nog nergens meegemaakt. Het wordt ook steeds drukker'

De winkel midden in de woonwijk tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en het Havenkwartier ziet er chic uit en heeft tegelijk nog altijd die intieme sfeer en het spontane personeel. En zij zijn overladen met cadeaus, vervolgt Van Ettekoven, dochter van Gijs van Ettekoven die de winkel begin jaren 70 overnam. Lachend: "Heel veel bloemen en ook champagne. Eigenlijk zijn we nog niet nuchter geweest."
De verbouwing heeft vier weken geduurd en was broodnodig, geven Van Ettekoven en medewerker Peter van Ancum toe. De laatste keer dat de winkel een beurt kreeg is alweer twintig jaar terug. Overigens konden klanten in die vier weken durende klus gewoon hun producten kopen. Op donderdag, vrijdag en zaterdag stond er een speciale verkoopwagen voor de deur. Heeft dat geen omzet gekost? Van Ettekoven: "Nee hoor, die was gewoon hetzelfde."
Het geeft maar aan hoe betrokken de klanten, die overal vandaan komen, zich betrokken voelen bij de buurtslagerij. Dat ligt niet alleen aan de service, maar uiteraard ook aan de kwaliteit bij Chateau Briand. "We zijn niet echt een standaardslagerij, we hebben net iets exclusiever vlees van diverse soorten vleesrassen", aldus Van Ancum. Een voorbeeld dat hij noemt is het Spaanse rubiavlees. Bovendien is de slager niet bang om steeds nieuwe producten te presenteren. Verder zijn er regelmatig workshops in Sypesteyn in Loosdrecht waar veertig tot vijftig man op afkomen. "En we hebben ook al avonden gegeven over bepaalde soorten vlees bij restaurant De Nederlanden in Vreeland", vertelt Van Ettekoven. "Die kostten toch 150 euro per persoon, maar ze waren volgeboekt. Ongelooflijk toch. Echt, we zijn ontzettend trots op onze klanten."
Een gesprek met Van Ettekoven en Van Ancum is een gesprek met twee liefhebbers. Vol passie leggen ze uit wat hun product zo bijzonder maakt. Zo komt het wat vettere vlees, zoals een entrecote of ribeye, (graangevoerd) uit Schotland. Het rode vlees is weer grasgevoerd en komt gewoon uit Nederland. Bovendien biedt Chateau Briand puur vlees aan in plaats van marinades en is het voor klanten gemakkelijk om de luxe ogende stukken vlees te bereiden. "Ik werk nu zo'n vijf jaar hier, hiervoor bij andere slagerijen," vertelt Van Ancum, "maar zoals hier heb ik nog nergens meegemaakt. Het wordt ook steeds drukker. De winkel is echt gericht op de toekomst en wil de hoge kwaliteit van het vlees waarborgen."

'Gemeenteraad spelen' maakt politiek leefbaar

Samen een stad maken. Dat is wat de leerlingen vorige week deden in de raadzaal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Iets zelf doen, is de beste leerschool. Als je basisscholieren wilt bijbrengen hoe het werkt in de lokale politiek dan neem je ze mee naar de raadzaal en laat ze 'gemeenteraad spelen'. "Daar wordt het leefbaarder van", aldus juf Eveline Slotboom van de Wilhelminaschool.

De laatste week voor de voorjaars- en herfstvakantie biedt de gemeente Hilversum scholen aan langs te komen en met ProDemos: Huis voor Democratie uit Den Haag aan de slag te gaan met de lokale politiek. Tevreden constateerde Carolien Jansson van de gemeente dat er veel animo voor is. Op die manier komen kinderen op een speelse en educatieve manier in aanraking met politiek.

Dat levert thuis na afloop leuke gesprekken op aan de keukentafel, maar daardoor leren ze ook beargumenteren, goed nadenken over de eigen leefomgeving en krijgen zij inzicht hoe het politieke spel gespeeld wordt. Slotboom benadrukt dat het een belangrijke les is en dat de kinderen enthousiast zijn, al komt dat ook doordat zij mogen praten door de microfoon die voor hen hangt, meldde de juf.

'Wie is de baas van de gemeente' is een absolute instinker

CDA-raadslid Anja Wijnands en wethouder Floris Voorink waren vorige week donderdag van de partij. Voorink legde kort uit wat hij doet als wethouder, hoe het werkt in de lokale politiek en gaf antwoord op vragen. "Bent u belangrijk?", was de eerste vraag die hij kreeg. "Ik ben heel belangrijk", zei de VVD-wethouder met een grote glimlach.

Aan de orde kwam de vraag wie de baas is van de gemeente. Het is een absolute instinker, net zoals de vraag wat de hoofdstad van Noord-Holland is. 'Burgemeester Pieter Broertjes' is niet het goede antwoord. De kinderen leren dat de 37 Hilversumse gemeenteraadsleden het voor het zeggen hebben. Zij controleren het college van burgemeester en wethouders, stellen kaders en komen met ideeën waar het gemeentebestuur mee aan de slag moet als de meerderheid van de raad het daarmee eens is.
Hierna was het tijd zelf aan de bak te gaan. De leerlingen vormden verschillende partijen. Per partij legde iedere woordvoerder uit wat hun belangrijkste standpunten zijn. Opvallend vaak gaven de jongeren aan gelijkheid een groot goed te vinden. Vervolgens gingen de scholieren samen een stad bouwen. Zij moesten een gebouw of voorziening kiezen en hun keuzes beargumenteren, waarna een stemronde volgde. Een meerderheid is immers nodig.

Op weg naar de eerste Eco School

De Kindercampus sluit green deal met gemeente

Je leert het beste door dingen zelf te doen en te ervaren. Dat is ook de gedachte van de Eco School. Als scholier, met begeleiding, werk maken van duurzaamheid.

Leerlingen zetten hun naam onder de intentieverklaring. Foto: de Kindercampus

HILVERSUM De Kindercampus heeft de ambitie om als eerste Hilversumse school de status van Eco School te bereiken. De duurzame weg is inmiddels ingeslagen, aangezien de handtekeningen onder de intentieverklaring staan om in en rond de school aan de Willem Bontekoestraat te werken aan een groenere toekomst.

"Ik zie dat de stad in beweging komt", zei wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok na de Dag van de Duurzaamheid (dinsdag 10 oktober). De wil om duurzamer te leven en het besef om aan de slag te gaan in de eigen omgeving groeit gestaag. Meest recente bewijs daarvan is de grote opkomst van vorige week maandag bij de bijeenkomst over hoe de Hilversumse Meent aardgasvrij kan worden.

De notie bij scholen om te verduurzamen neemt eveneens toe. De Kindercampus is hierin koploper. Al jaren zijn ze op school bezig geweest met milieubewustzijn en duurzaamheid, zo merkt Sanna Jonkhart van de ouderraad van de school op. Bewijs daarvan ligt op het dak: de zonnepanelen. Maar ook in de lesstof en bij projecten keert dit maatschappelijk steeds belangrijkere thema geregeld terug.

'Door deze structuur is duurzaamheid niet langer een projectje'

Inmiddels heeft de school een zogeheten green deal gesloten met de gemeente Hilversum. Ondertekening van deze intentieverklaring gebeurde tijdens het Hilversum 100-evenement in de Stookplaats op de Werf35. Nu is het de bedoeling dat de Kindercampus in twee jaar tijd duurzaamheid structureel heeft ingebed in de school. Dat gebeurt aan de hand van zeven stappen en tien thema’s. "Deze structuur helpt de school ervoor te zorgen dat duurzaamheid niet langer een projectje is, maar iets dat verankerd is in het denken en het doen van leerlingen en docenten", luidt de uitleg.

Leerlingen moeten zelf vorm gaan geven aan deze verandering. Dat is het uitgangspunt van Eco School en De Kindercampus. Scholieren krijgen bij deze vorm van zelfbewustwording begeleiding van leerkrachten, directie en in dit geval ook van een milieu-expert. Deze volwassenen begeleiden het Ecoteam. Deze ploeg bestaat uit scholieren uit alle leerjaren. Zij worden gekozen door hun medeleerlingen. Dit team zorgt ervoor dat de school alle stappen doorloopt zodat in 2019 de Kindercampus de eerste erkende Eco School van Hilversum is.
De stap richting Eco School past als het duurzame muiltje van Assepoester bij het nieuwe beleid van de gemeente. Hilversum werkt op voorspraak van de gemeenteraad aan de verduurzaming van scholen en schoolgebouwen. De wens van de politiek is om dit een extra zetje in de rug te geven. Om deze wens concreet te maken introduceren wethouders Van Vroonhoven (Duurzaamheid) en Eric van der Want (Onderwijs) de aanpak van de Eco School in Hilversum. Dit is een van de vijf aangedragen verbeteringen die het duo wil aanbieden aan de Hilversumse scholen.

Eco School is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. “Daarmee willen we bereiken dat scholen daadwerkelijk verduurzamen en voorkomen dat de energiescans onder in een lade belanden. Met deze benadering hopen we in de haarvaten te komen van het onderwijs; bij de directies, leerlingen en leerkrachten”, is de verklaring van de twee bestuurders.

Nog voldoende ontwikkellocaties

Eemnesserweg 7a is een van de 43 locaties. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bouwen binnen de bebouwde kom is voorlopig nog geen probleem in Hilversum. Wethouder Floris Voorink ziet nog voldoende mogelijkheden in de gemeente voor nieuwbouw van woningen of kantoren.

Op verzoek van de politiek is de VVD-wethouder met een lijst van mogelijke ontwikkellocaties gekomen. Op 43 verschillende plekken zijn er of ziet Voorink kansen voor de nabije toekomst. Het gaat om locaties waarvan het realistisch is dat er de komende vijf tot tien jaar ontwikkelingen plaatsvinden. Op de lijst van mogelijkheden staan bijvoorbeeld het oude postkantoor (Oude Torenstraat), Anna’s Hoeve, Eemnesserweg 7a (het oude onderkomen van Theater Achterom), Laapersveld 75 (oude thuishaven van Connexxion), HilverZorg-locatie De Stolpe aan de Zonnelaan, het circusterrein aan de Diependaalselaan, het Mediapark, zwembadlocatie Crailo en Zonnestraal.

Voorink meldt in zijn brief aan de gemeenteraad dat er een aantal haken en ogen zit aan de plekken op de lijst, die hij een momentopname noemt. "Echter, of locaties uiteindelijk daadwerkelijk tot ontwikkeling komen is van vele factoren afhankelijk", is zijn mededeling. "Het kan hierbij gaan om externe ontwikkelingen zoals de economische groei, maar ook keuzes of visievorming ten aanzien van de gewenste ontwikkeling door (toekomstig) college en raad. En andersom kunnen locaties die nu helemaal niet bij ons in beeld zijn morgen in beeld komen."

Dan heeft hij nog twee disclaimers in petto. "Door toekomstige eigenaren kunnen geen rechten worden ontleend aan opname van de locatie op de ontwikkellijst. En het opnemen van een locatie op deze lijst is geenszins te beschouwen als instemming met of overeenstemming over een ontwikkelingsrichting of -condities."

'Het werk van de brandweer staat onder druk, daar wordt aan gewerkt'

Kloof tussen werkvloer en management groter dan elders in Nederland

De cijfers uit het belevingsonderzoek onder brandweermensen zijn bekend. Maar liefst 91 procent is trots, maar er valt ook nog iets te verbeteren.

Brandweer in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Brandweermensen in de regio Gooi en Vechtstreek zijn in grote mate trots op hun vak. Een mooie uitslag als je weet dat het al jaren rommelt bij de brandweer. Het werk staat onder druk en dat is ook te merken. Zo geeft 66 procent aan dat er een onderbezetting is op de vrijwillige kazernes. Een score die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde. Fons Hertog: "Het werk van de brandweer staat onder druk, maar daar wordt aan gewerkt."

De cijfers komen uit het Belevingsonderzoek Repressief Brandweerpersoneel dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is gehouden in mei en juni en waarvan de resultaten nu bekend zij. Door de brandweermensen die zich bezighouden met het actief blussen van branden werden maar liefst 235 vragen beantwoord over hun werk. Burgemeester Fons Hertog uit Huizen is portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en licht de cijfers toe.
"Wij werken bij de brandweer veel met vrijwilligers, anders is de brandweerzorg niet te betalen. Dat geeft beperkingen. In de dagdienst zijn er posten die de opkomst niet kunnen garanderen. Daarom wordt er geschoven met beroepskrachten om deze gaten te vullen." In het onderzoek geeft 60 procent dan ook aan regelmatig extra diensten te draaien om die gaten in het rooster op te vullen. Een probleem dat al langer bekend is bij de regiobrandweer en waar ook al aan wordt gewerkt. Zo werden er deze zomer extra mensen ingehuurd en ging de brandweer aan de slag met het experimenteren met flexibele voertuigbezetting.

Normaliter rukte er altijd een wagen met zes mensen uit. Het snelle interventievoertuig met twee mensen werd geïntroduceerd dat als eerste uitrukt, gevolgd door een wagen met vier of zes mensen. In het belevingsonderzoek kon daarom 94 procent zeggen ervaring met deze manier van uitrukken te hebben. Een score die erboven uitspringt ten opzichte van alle andere korpsen in Nederland. De uitruk met zes mensen wordt nog steeds het hoogst gewaardeerd, namelijk 92 procent vindt dit acceptabel bij een woningbrand. Dit is 71 procent bij het uitrukken met een wagen met twee en een wagen met vier mensen.

In het belevingsonderzoek wordt het werken met een uitruk op maat goed beoordeeld. Het wordt gezien als een goede manier om snel te kunnen uitrukken bij een onderbezetting. Wel geeft 45 procent aan dat er bij de invoering niet goed geluisterd is naar de ideeën en de behoeften van de mensen op de werkvloer. 18 procent is neutraal en maar 37 procent vindt dat er wel goed geluisterd is. Hier komt nog een probleem aan de orde: namelijk de kloof tussen de mensen op de werkvloer en het management.
Opvallend in het onderzoek is dat brandweermensen best hun mond open durven te trekken als zij wat willen melden, maar 60 procent geeft aan dat de werkvloer geen goede dialoog heeft met het management. Op de vraag of managers weten wat repressieve brandweermensen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen antwoordt 51 procent procent het hier niet mee eens te zijn, is 18 procent neutraal en maar 31 procent het ermee eens. Ook vindt twee derde dat managers niet transparant zijn over hun keuzes en een krappe meerderheid vindt dat managers zich niet aan hun afspraken houden. De ploegchefs worden op deze punten heel wat beter beoordeeld en krijgen een ruime voldoende.

60 procent geeft aan regelmatig extra diensten te draaien

Hertog heeft nog goed nieuws. Er wordt weer een werkgroep opgericht die zich bezig gaat houden met de verbeteringen. "Er wordt nu echt wel geluisterd, ook naar de vrijwilligers. Zij krijgen straks het uitruksysteem dat zij graag willen."

Twee derde vindt managers niet transparant over keuzes

27 / 28