HilversumsNieuws

21 september 2017

HilversumsNieuws 21 september 2017


André Kuipers hoofdact Gezondheidsfestival

Hilversum Astronaut en arts André Kuipers komt donderdag 28 september naar Gooiland in Hilversum. Tijdens het zogenaamde Gezondheidsfestival - waarin de toekomst van de zorg centraal staat - geeft hij zijn kijk op de zorg van de toekomst.

Het gratis toegankelijke evenement van 15.00 tot 21.00 uur is een initiatief van de Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten, Tergooi en de Gezondheidsstudio. Het centrale podiumprogramma tussen 15.30 en 17.15 uur, met dus ook de lezing van - volgens de organisatie 'begenadigd spreker en sterke inspirator' - Kuipers, is door middel van een lezingticket gratis te bezoeken. Deze tickets zijn online verkrijgbaar via www.gezondheidsfestivalregiogv.nl, zolang de voorraad strekt.
Het programma is boordevol en biedt voor ieder wat wils. Belangstellenden kunnen beleven hoe het is om 'oud' te zijn dankzij het ouderdomspak van het MBO College. De neurofitness-installatie van BrainHealth brengt breinprestaties in beeld. Cardioloog Karin Arkenbout en haar collega's van cardiologie brengen het hartrisico van bezoekers in beeld. De Hoorstichting komt met een speciale gehoorcheck langs.

Escape van

Tergooi en andere zorginstellingen stellen zich voor als werkgever en opleider bij de 'escape van'. In deze mobiele escape room ligt een speciale 'ontsnappingsopdracht'. Het mobiele caravanpodium met foodtruck van SoundTrek dient niet alleen als 'Radio 3FMstudio' of PinkPop-onderdeel maar komt ook hier in de Gooi en Vechtstreek.

Virtual reality

Verder nodigt huisartsenpraktijk CasaCura mensen uit voor medicatiegesprekken en virtual reality. De Stichting Vergeet-mijliedje musiceert op een samen met dementerenden. HilverZorg toont innovaties uit hun dagelijkse praktijk en het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek verzorgt interactieve demonstraties. Bij de speciale zuurstofbar kan men wat zuurstof happen en doet de longarts een longinhoud-test.
Een aantal Gezondheidsfestival-bezoekers gaat na het centraal podiumprogramma met elkaar de diepte in over zorgtechnologie, big data, gedragsbeïnvloeding, mentale gezondheid, ethische dilemma's, de zorgprofessional van de toekomst, de kijk op gezondheid en gezonde opgroeiomgeving.

Begin dit jaar ondertekenden Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten, Tergooi het convenant De Gezonde Regio. De komende jaren slaan zij de handen stevig ineen om samen met inwoners en professionals te werken aan een gezonde en vitale regio. Dit Gezondheidsfestival is het eerste wapenfeit van dit convenant en nodigt uit tot regionale samenwerking in de toekomst van zorg.

One Festival afsluiter van Vredesweek

HILVERSUM De Oude Haven is op zondag 24 september opnieuw de thuishaven van het multiculturele evenement One Hilversum Festival. Tussen 13.00 en 21.00 uur besteedt de organisatie extra aandacht aan het vredesthema.

Het festival is de afsluiting van de Vredesweek in Hilversum, die genomineerd is voor een Pax award. Dat betekent dat dit thema deze zondag extra onder de aandacht wordt gebracht aan de bezoekers.

Verder heeft de Stichting One Hilversum net zoals vorig jaar weer gezorgd voor muziek, dans, workshops en kinderanimatie uit de verschillende culturen en achtergronden die in Hilversum voorkomen. Zo zal de Euro arab foundation for peace bijdragen met een optreden van een aantal Syrische muzikanten.

Het doel van de organisatie is om alle Hilversummers van verschillende culturele achtergronden, leeftijden en seksuele voorkeuren bijeen te krijgen. "Op het festival leer je elkaar beter kennen zodat je kunt genieten van de verschillende kanten van ieders achtergrond", zo is te lezen op de Facebookpagina van het festival.

De toegang is gratis. Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden rond het terrein aan de Oude Haven is het verzoek van de organisatie aan belangstellenden om per fiets of te voet te komen. Er is alcohol, frisdrank en eten verkrijgbaar. Het meebrengen van eigen eten of drinken is daarom niet toegestaan.

Bijzondere bieren uit binnen- en buitenland op eerste Gooisch BierFestival

Foto: Gooisch Bier Festival

Hilversum Het marktplein is komende zondag van 13.00 tot 21.00 uur het decor van het eerste Gooisch BierFestival. Er komen acht wat kleinere en minder bekende brouwerijen, waaronder de Boxing Cat Brewery uit China, die elk vier soorten bier meenemen. Met een proefglas in de hand kunnen de liefhebbers een rondje maken. De organisatie is in handen van de Gooische Bierbrouwerij, die eveneens enkele biertjes presenteert. "Sinds wij open zijn gegaan in Mout merken wij dat er hier enorm veel animo voor speciale bieren is en met name over de achtergrond van elk bier", legt Guido de Wit de aanleiding voor het event uit. "Het wordt echt een gezellig festival met livebands en foodtrucks", vervolgt Arjanneke van den Berg. "Dit heeft Hilversum nog niet meegemaakt."

Buurtfestival

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Feestje in Riebeecktuin tijdens Burendag groen, gezellig en gezond.

3

Buurtfestival voor groenliefhebber

Zaterdag staan groen én ontmoeten centraal in de Riebeecktuin

Het Groene Buurtfestival wordt gehouden in de Riebeecktuin. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als je van groen, beestjes, gezonde voeding en tuinieren houdt, dan is het misschien verstandig om zaterdag 23 september een bezoek te brengen aan Het Groene Buurtfestival. Daarvoor moet je dan in de Riebeecktuin zijn. Deze locatie is van 14.00 tot 19.00 uur de thuishaven van dit nieuwe evenement.

Urban Farming035 heeft het initiatief genomen om het Groene Buurtfestival op te zetten. Op het programma staan zaterdag verschillende activiteiten, zoals workshops, tuinklussen, eten en drinken. Ook aan de kinderen is gedacht. Naast een vol groen programma hoopt de organisatie dat ook buurt- en dorpsgenoten elkaar hier ontmoeten en gezamenlijk plezier hebben tijdens dit gratis festival.

"Wij willen laagdrempelig zijn en mensen aansporen samen iets moois neer te zetten", zegt Urban Farming035 over het doel van het festival. Dat moet dan gebeuren tijdens de verschillende activiteiten die al zijn aangemeld. Denk hierbij aan knutselen met natuurmateriaal, (glutenvrije) pannenkoeken bakken, tuinborden timmeren en verven en een rondleiding op de tuin.

De organisatie is nog op zoek naar meer mensen of organisaties die een activiteit willen verzorgen. Meer gegevens zijn te verkrijgen via het mailadres: info@urbanfarming035.nl. Of kijk op de Facebookpagina van het Groene Festival.
Alle activiteiten van het nieuwe festival in Hilversum vinden plaats in de Riebeecktuin. Deze tuin is gelegen achter de flats tussen de Van Riebeeckweg, de Van Linschotenlaan en de Jacob van Heemskerkstraat.

De Riebeecktuin is onderdeel van een buurtpark. Hier staan bijvoorbeeld speeltoestellen, twee picknicktafels en een paar losse bankjes. Op dit moment staan er ongeveer twintig moestuinbakken en een minikas.

Ben jij een quarterback of een wide receiver?

De komende drie zondagen kunnen belangstellenden meetrainen met de Hilversumse American footballers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Spreken atletisch vermogen, fysieke kracht en snelheid jou aan? Dan is het wellicht een keer de moeite waard om te kijken of American football iets voor jou is. Die kans biedt de Hilversum Hurricanes aan geïnteresseerden. De club aan 't Jagerspaadje start zondag 24 september met try-outs.

Het seizoen in Nederland zit er al even op, maar in de Verenigde Staten is de nieuwe NFL-jaargang net begonnen. Quarterbacks met een ongelooflijk hand-oogcoördinatie, running backs die als een mes door de defensieboter snijden en wide receivers die ballen uit de lucht pakken alsof ze bramen aan het plukken zijn: het is allemaal onderdeel van het American football. De Hurricanes hopen met de try-outs nieuwkomers enthousiast te maken voor de in Nederland kleine sport. De Hilversummers zelf spelen in de eredivisie, het hoogste niveau. En de ambitie is groot. Opnieuw landskampioen worden is het streven. Dat gebeurde voor het laatst in 2001. Een keertje meedoen kan op zondag 24 september en 1 en 8 oktober. Aanmelden gaat via www.hurricanes.nl.

5 / 16

Het fietsgilde houdt weer verschillende tochten. Foto: Fietsgilde

Donderdag 21 september

'500 jaar reformatie'

14.30 uur | Bethlehemkerk

Pianist Ralph van Raat. Foto: Seinconcerten

Uitnodiging door het PCOB Hilversum voor het bijwonen van een lezing over Maarten Luther door Willem van der Spek.

Lezing: 'Karma, Lot en Vrije Wil'

19.30 uur | Gebouw Graalsbeweging

Iedereen vraagt zich bij bepaalde gebeurtenissen in zijn of haar leven weleens af: Waarom overkomt mij dat nou? Zijn hier wetmatigheden in het geding? Op deze vragen wordt door Rob Verweij ingegaan aan de hand van citaten uit de Graalsboodschap van Abd-ru-shin, Bijbel en volkswijsheden.

Vrijdag 22 september

Eenzaamheid

9.30 uur | Lopes Dias

Themabijeenkomst voor vrijwilligers in zorg en welzijn: Wat is eenzaamheid, hoe ontstaat het, wat kun je eraan doen? Doel van de bijeenkomst is inzicht te krijgen in het thema eenzaamheid: oorzaken, gevolgen, risicogroepen, signalering, prevalentie, aanpak en goede voorbeelden.

Serie Seinconcerten

20.15 uur | Kerkgebouw de Morgenster

Pianist Ralph van Raat speelt een programma met werken van Debussy en Liszt via Gershwin ('Rhapsody in Blue') tot muziek die speciaal voor hem geschreven is. Meer info op www.seinconcerten.nl.

Zaterdag 23 september

Fietstocht 'Natuurbruggen'

13.30 uur | Kerkbrink Hilversum (Museum)

Het Fietsgilde rijdt zaterdag 23 september een tocht over de natuurbruggen.

Kleurrijke ontmoetingen

14.00 uur | De Vrije Zwaan

Zin om eens op een creatieve manier je hart te laten spreken? Kom dan naar het creatief vrouwencafé Kleurrijke ontmoetingen. Vooraf aanmelden via www.devrijezwaan.nl. Locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Burendag in winkelcentrum Kerkelanden

10.00 uur | Winkelcentrum Kerkelanden

Op zaterdag 23 september is het Burendag. Om deze reden hebben de ondernemers van winkelcentrum Kerkelanden een héle leuke dag georganiseerd.

Fietstocht 'Geschiedenis gezondheidszorg'

10.00 uur | Kerkbrink Hilversum (Museum)

Het Fietsgilde organiseert zondag 24 september een tocht langs herinneringen aan de gezondheidszorg in Hilversum

Maandag 25 september

Masterclas Gezond&Olie

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Een natuurlijk, gezonde manier om voor jezelf en familie te zorgen. Masterclasses zijn informatief en verdiepend als je al werkt met essentiële olie, maar ook een leuke manier om inhoudelijk kennis te maken. Deze avond staat in het teken van detox en afvallen. Aanmelden kan via www.eventbrite.co.uk.

Dinsdag 26 september

Inloopochtend Rozenkruis

10.00 uur | LRC Centrum Hilversum

Een inloopochtend al dan niet met vooraf aangekondigd thema organiseert zichzelf. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levende wisselwerking. Het motto: 'Schep ruimte voor de Ander, geef voorrang aan de Ziel'.

Raadhuisconcert Hilversum

20.15 uur | Raadhuis Hilversum

Met de wereldberoemde muziek uit 'West Side Story' van Leonard Bernstein wordt het eerste concert van het nieuwe seizoen geopend. Kijk voor informatie over het programma op www.raadhuisconcerten.nl

Dinsdag 26 september

Tentoonstelling Hilversumse Meent Kunst

9.00 uur | Raadhuis Hilversum

Enkele tientallen kunstenaars uit de Meent gaan hun werk exposeren op een plek waar hun werk nog nooit gehangen heeft: in het raadhuis van Hilversum. Een uniek evenement dus, waar veel recent werk te zien is. Van 26 september tot 20 oktober.

Optreden in het MCO is 'Edwin-winsituatie'

Edwin Rutten kijkt uit naar komende zondag. Foto: Stichting Omroep Muziek

Hilversum "Dus jij bent ook een rakker", zegt Edwin Rutten halverwege het telefonische gesprek wanneer Ome Willen ter sprake komt. "Dat is een jeugdsentiment. Het blijft leuk als mensen me erover aanspreken. En als ik naar de Jumbo ga, wordt me drie keer gevraagd of ik met ze op de foto wil."

Rutten geeft aan het nog altijd leuk te vinden wanneer mensen hem aanspreken op Ome Willen, de rol waarmee hij vijftien jaar lang furore maakte. Ook komende zondag, na afloop van de voorstelling 'Peter en de Wolf', mogen bezoekers hem hier gerust op aanspreken.

De voorstelling van zondag om 11.00 uur in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) doet de 74-jarige persoonlijkheid samen met het Eolian Ensemble. "Fantastisch", kijkt hij vooruit. "Ik kwam daar voor het eerst toen ik 16 jaar was. Het is voor mij gewijde grond. Ik werd nu per e-mail gevraagd om dit te doen, maar wanneer het telefonisch was gedaan, had ik direct ja gezegd. Dit is voor mij een 'Edwin-winsituatie'."
De voorstelling van zondag is inmiddels uitverkocht. Bezoekers horen 'Peter en de Wolf' in een bijzondere versie voor vijf blazers en Rutten vertelt het verhaal. Hij geeft daar uiteraard een persoonlijk tintje aan. Rutten zal namelijk alle namen van de kinderen die voorafgaand aan het concert hun naam opgeven, verwerken in de voorstelling. Dat wordt nog wat als 150 kinderen hun naam doorgeven? Rutten: "Ja, daar zeg je me wat. Ach, desnoods maak ik er een rapje van."
Het concert is voorlopig eenmalig, maar de van Hilversum naar Den Haag verhuisde Rutten sluit een vervolg zeker niet uit. Tijdens de voorstelling zal er zeker de nodige interactie plaatsvinden tussen hem en het publiek, belooft hij. "Natuurlijk moet ik wel het verhaal in de gaten houden, maar ik heb altijd een barometer midden in het publiek om de stemming te voelen. Aan de hand daarvan zal ik kijken wat er vanuit de zaal wordt aangeboden. Dat is een kwestie van ervaring."
Na afloop is er voor de bezoekers in ieder geval alle tijd om Rutten de hand te schudden en met hem op de foto te gaan. "Ik ben sowieso altijd degene die als laatste naar huis gaat."

OERRR Struinen met de boswachter bij Natuurmomenten

Foto: Natuurmonumenten - Sander Verwoerd

's-Graveland Gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar hoeven zich komende zaterdag niet te vervelen. Bij Natuurmonumenten aan het Noordereinde kunnen zij zaterdag (en anders zondag 1 oktober) met een boswachter op ontdekkingsreis. Een camera en tasje voor bijzondere vondsten meenemen wordt aangeraden. Net als warme of regenkleding. De wandeling is van 14.00 tot 15.30 uur. De activiteit is niet geschikt als kinderfeestje en honden mogen niet mee. Leden van OERRR betalen 4 euro, niet-leden 7,50 euro. Kijk ook op www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek.

Kinderkleding en speelgoed in Dudok Arena

HILVERSUM Een kleine 300 kramen met tweedehands- en nieuwe kinderkleding en speelgoed strijkt zondag 24 september neer in de Dudok Arena. Volgens de organisatie is dit de grootste en meest gezellige kinderbeurs van het land.

Belangstellenden kunnen zondag tussen 10.00 en 14.00 uur langskomen in de sporthal aan de Arena 303. Tijdens deze editie zijn particuliere verkopers én verschillende webshops aanwezig.
Ook aan de jonge bezoekers is gedacht. Zij kunnen zich laten schminken. De entree bedraagt 2 euro voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Meer weten? Kijk op www.GooiseKledingbeurs.nl.

Philip Lamers over Gooiland

Hilversum Directeur Philip Lamers van Gooiland vertelt dinsdag 26 september over zijn persoonlijke zoektocht naar de ziel van het complex en de sneltrein waarin hij de voorbije jaren - tijdens de renovatie - terechtkwam.

Gooiland was ooit een modern gebouw en het bruisend hart van Hilversum, maar gold vervolgens lange tijd als vergane glorie. Diverse pogingen om de neergang tot stilstand te brengen liepen op niets uit.
Tot in 2011 Lamers de kans kreeg om het hele Gooiland-complex serieus onder handen te nemen. Hij praat daarover tijdens een lezing, dinsdag om 20.00 uur in de filmzaal van Gooiland. Toegang gratis.

Voorstelling over Alzheimer in Morgenster

Hilversum De Morgenster in Hilversum-Oost is donderdag 28 september het decor van de voorstelling 'Alzh...enzo...', gespeeld door Kees van der Zwaard.

In de één uur durende voorstelling vanaf 14.00 uur neemt Van der Zwaard zijn publiek mee op de zoektocht naar herkenning en begrip als Alzheimer bij een naaste het dagelijks leven verandert. Hij doet dat zowel realistisch als humoristisch.
De organisatie is in handen van het Contactorgaan Ouderen Pastoraat. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via connyroozendaal@hetnet.nl.

Maak een wensenlijst voor Open Huizen Dag

Duizenden huizen te bekijken zonder afspraak

De deelnemende woningen zijn te bezichtigen tussen 11.00 en 15.00 uur. Foto: NVM

Duizenden huizen kunnen volgende week zaterdag (30 september) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt.

Eerst kijken op Funda

Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag (voorheen de Open Huizenroute).
Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

'Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is'

Tips van NVM:

De NVM adviseert belangstellenden goed voorbereid op pad te gaan. Hieronder een aantal tips:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk het liefst al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.

Handige checklist

De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt.

Op nvm.nl is een handige checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten en meenemen. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke steeds invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan.

Column

Kleur van het Jaar

Foto: Marieke van Veen

Afgelopen week maakte Flexa de Kleur van het Jaar 2018 bekend. In een onvoorspelbare tijd hebben we steeds meer behoefte aan huiselijkheid, zeggen ze. Heart Wood is de perfecte kleur voor deze trend door de geruststellende en rustige werking. Heart Wood is een kleur die zich 'aanpast' aan de andere kleuren en wekt door de combinatie met verschillende kleuren steeds een ander gevoel op.

Vrouwelijke touch

Een verrassende en vrouwelijke kleur die in mijn ogen toch wel echt uitgesproken is - juist door z'n vrouwelijke touch. Heeft Flexa misschien daarom ook voor deze kleur gekozen, als tegenhanger van de kleur Denim Drift (de kleur van 2017)?

Combineren

Ik zou Heart Wood combineren met wit, crème, beige en grijze tinten en ik zou 'm niet snel toepassen met harde kleuren… Hoewel deze oudroze, taupe, mauve-achtige tint (waren we daar eigenlijk al niet een beetje klaar mee?) ook weer spannend kan zijn met oker. Voor mij zou de combinatie met blauw, petrol of groen te hard zijn. Hoe zou jij de kleur van 2018 combineren?

Politiek blijft worstelen met nieuwbouw op Neuweg 100

Hilversum Het plan voor Neuweg 100 is aangepast, maar of het daarmee ook beter is, is voor zowel de politiek als de boze omwonenden niet duidelijk.

Op het bedrijventerrein moeten vijf nieuwe huizen komen. Omwonenden vinden het plan echter te kolossaal. Ze vrezen minder zonlicht en aantasting van hun privacy. Ontwikkelaar Samen Thuis werd teruggestuurd naar de tekentafel en heeft het plan toen enigszins gewijzigd. Of dit nieuwe plan groen licht krijgt, is aan de gemeenteraad.

Verleiding

LAREN Woonmagazine Residence maakt zich op voor haar jaarlijkse fair. Als locatie is dit keer gekozen voor het Singer Museum in Laren. Van 28 september t/m 2 oktober kunnen de lezers zich onderdompelen in een door de beursdeelnemers ontworpen boutiquehotel. Het blad belooft de consument een bezoek vol verleidingen.

Vrije sector weer duurder

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in de eerste helft van 2017 opnieuw gestegen. Gemiddeld betalen huurders bij een verhuizing 6,9% meer per m² dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging per m² nog veel groter. Dit blijkt uit huurmarktcijfers over de eerste helft van 2017. Volgens Vastgoedmanagement Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zijn structurele maatregelen nodig om het aanbod vrijesectorhuurwoningen te vergroten.