HilversumsNieuws

12 november 2015

HilversumsNieuws 12 november 2015


Glazen Huis in 2017 naar geboortegrond halen

Haarlem was gastheer van de laatste editie van het Glazen Huis. Foto: André Verheul

HILVERSUM – Op de dag dat 3FM bekendmaakt dat Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren dit jaar het Glazen Huis in gaan, spreekt wethouder Wimar Jaeger van Media de ambitie uit om Serious Request in 2017 naar Hilversum te halen. Het idee is om de 3FM-dj's onder te brengen op het marktterrein en het podium neer te zetten op het parkeerdek van het Mediapark.

Hilversum heeft al langer de wens het Glazen Huis naar de mediastad te halen. Of zoals de D66-wethouder het zegt: "Terug naar de geboortegrond." Het college van burgemeester en wethouders zet nu in op 2017. Dan moet de klus aan het Langgewenst klaar zijn. Begin 2016 begint de herinrichting van het marktterrein dat omgetoverd wordt in een evenementenplein. Een trekker als de 3FM Serious Request-actie past hier prima. Jaeger voorziet dat de radio-dj's een plaats voor de Eurobioscoop krijgen, de locatie waar 1 januari 1918 de NSF-fabriek startte; daarmee begon de historie van Hilversum als mediastad.

Jaeger heeft inmiddels contact gehad met Leeuwarden en Haarlem, steden die het Glazen Huis al wisten te strikken. Daar heeft hij op ambtelijk en bestuurlijk niveau informatie ingewonnen. Zo heeft hij tips gekregen over veiligheid en over hoe Hilversum te pitchen als de geschikte gemeente voor 2017. In februari van volgend jaar vindt deze pitch plaats bij 3FM.

De wethouder vertelt dat er voor het hele project 350.000 euro nodig is. Hierin zitten de kosten die met extra politie, beveiliging, extra vervoer en ook de pitch te maken hebben. Voor het mogen aanprijzen van Hilversum is 175.000 euro nodig. De gemeente wil 75.000 euro ophoesten. Jaeger hoopt dat instellingen, ondernemers en Stadsfonds Hilversum een ton voor hun rekening willen nemen. Het Glazen Huis naar Hilversum halen moet vooral verbinding opleveren, meent de democraat. Hilversum en haar inwoners moet de actie als het ware dragen. "Dit is een leuke manier om iets met z'n allen te doen voor het goede doel. We zouden het kunnen koppelen aan het buurtinitiatief. Dat is goed voor het buurtbewustzijn", luidt zijn voorbeeld.

Begin december buigt de commissie zich over dit voorstel.

Vrijwilligers brandweer stappen naar minister

HILVERSUM – Minister Ard van der Steur en de inspectie Veiligheid en Justitie moeten maar eens ingrijpen vindt de Vakvereniging van Brandweer Vrijwilligers (VBV). Zij zijn de bejubelde inzet van de zogeheten snelle interventie (SIV) van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zat. De druppel was de inzet van het snelle brandweerbusje vorige week woensdag bij de brand aan de Nieuwe Havenweg.

De wagen met een schuimblusser en twee man personeel heeft niets toegevoegd aan het bestrijden van het uitslaande vuur is de mening van de VBV. Het zit de vereniging dwars dat de veiligheidsregio de inzet van de SIV van vorige week juist roemde. Hiermee is erger voorkomen. Zo sloeg het vuur niet over naar het naastgelegen sorteercentrum van PostNL.

Maar de VBV denkt hier beduidend anders over. Zij baseert zich op beelden van de aankomst van de SIV kort na de brand. "Het is een publieksstraaltje", zei Maarten Dokter van de VBV tegen RTV NH. "Ze staan de ramen te poetsen met een beetje schuim." Daarnaast zijn volgens de vrijwilligers ook wettelijke afspraken aan de laars gelapt. Er was namelijk geen leidinggevende aanwezig en die moet altijd in het snelle brandweerbusje zitten.

Van de aantijgingen van de VBV klopt helemaal niets, zo meldt het Gooise brandweerkorps. "Wij herkennen ons niet in dit beeld", laat een woordvoerder weten. "Er is geen landelijke wetgeving over variabele voertuigbezetting. De minister laat keuzes voor de invulling hiervan nadrukkelijk over aan de besturen van de veiligheidsregio's. Er is dus zeker geen sprake van wetsovertreding."

Alleen opvang op Crailo

HILVERSUM - Van huisvesting van vluchtelingen in woonwijken is geen sprake. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft alle aangedragen locaties afgeschoten. Het Opvangverbond van tien gemeenten, de provincie Noord-Holland en het COA hebben nu afgesproken om van Crailo weer een groot asielzoekerscentrum te maken. Daar moeten tussen de 800 en 1200 asielzoekers terechtkunnen.

De provincie en het COA gaan een haalbaarheidsonderzoek verrichten om de opvang van deze aantallen vluchtelingen te realiseren. Zo moet klip-en-klaar zijn hoe het zit met verwerving van de grond en gebouwen op het terrein, dat op grondgebied ligt van Hilversum, Bussum en Laren, maar eigendom is van de provincie Noord-Holland. De 9 gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek plus Eemnes (het Opvangverbond) geven in een eerste reactie aan tevreden te zijn met de uitkomst van de zoektocht naar een geschikte opvanglocatie. Deze speurtocht begon begin september.
Lees meer op pagina 7.

28

meiden van sc 't Gooi waren zaterdag ballenmeisje of mascotte bij Ajax vrouwen

Tergooi scoort goed in Elsevieronderzoek

Maximale scores voor ziekenhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – De maximale score van vier bolletjes van Elsevier voor Tergooi: het ziekenhuis hoort bij de koplopers van het jaarlijkse onderzoek 'De beste ziekenhuizen' van het weekblad.

"De beoordeling is absoluut geen kwaliteitsoordeel, maar geeft wel een goed beeld van hoe we er als ziekenhuis voorstaan", verklaart Ruurd Jan Roorda, voorzitter van de raad van bestuur van Tergooi. "De mooie score in Elsevier laat zien dat we op de goede weg zijn. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst", vervolgt de Tergooi-bestuurder.
Elsevier beoordeelde 82 ziekenhuizen en 8 universitair medisch centra aan de hand van zo'n 400 indicatoren voor de kwaliteit van de zorg. Denk daarbij aan service aan patiënten, wachttijden voor behandeling en opname en veiligheid en effectiviteit van de medische zorg.
In vergelijking met 2014 scoort het hospitaal beter. Toen kreeg Tergooi drie bolletjes. Ditmaal de maximale score op het onderdeel Patiëntengerichtheid, dat bestaat uit de subonderdelen Dienstverlening (van service tot voorlichting over ingrepen) en Wachttijden. Elsevier gaf Tergooi ook vier bolletjes op het onderdeel Medische zorg, waar Veiligheid en Effectiviteit onder vallen.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, soms veel wind, minder zacht
Aan de heersende luchtdrukverdeling verandert weinig. De luchtdruk blijft hoog boven Zuid-Europa en laag boven West- en Noord-Europa. Vanaf vrijdag neemt de invloed van depressies verder toe. De zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming gaat op volle toeren draaien. De kans op regen wordt groter en het gaat soms stevig waaien. Het wordt iets minder zacht.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt nu en dan de zon, maar uit de bewolking valt soms regen. Het wordt zo'n 13 graden. De zuidwesten- tot westenwind trekt vrijdag en in het weekend aan tot (vrij) krachtig (windkracht 5-6), aan zee mogelijk hard (windkracht 7). Zaterdag is er wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de kans op regen toe. Voor zondag wordt veel bewolking verwacht met kans op regen. De maximumtemperatuur schommelt rond 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde
Onder het motto 'als er één schaap over de dam is volgen er meer' trekken oceaandepressies in optocht richting Noordzeegebied. De zuidwesten- tot westenwind wakkert soms flink aan. Het is daarbij sterk wisselvallig en de maximumtemperatuur valt terug naar circa 11 graden.

Weetje
Op 6, 7 en 8 november kregen we drie datumrecords op rij. Op de 6e werd het 17.1 graden, op de 7e werd zelfs 18.5 graden gehaald en op de 8e november was het met 17.3 graden opnieuw raak. Zo zacht was het die dagen nimmer geweest. Ook de 1e decade van november (eerste 10 dagen) was in zijn geheel recordzacht. Daarbij sneuvelde het vorige record uit november 2005.

Verwoestende brand op de Kloosterlaan

De schade is groot. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De brand die zaterdagochtend woedde aan de Kloosterlaan heeft ervoor gezorgd dat drie huizen onbewoonbaar zijn. De gemeente heeft voor de bewoners opvang geregeld.

Rond de klok van 6.00 uur brak een grote brand uit in de straat in Kerkelanden. Drie huizen raakten hierbij ernstig beschadigd. Meerdere woningen moesten ontruimd worden door de hulpdiensten, die massaal waren uitgerukt. Nadat het brandweerkorps het vuur uren later onder controle had, konden de bewoners van de andere huizen weer terug.

Op het moment dat de brandweer ter plekke was, sloegen de vlammen uit het raam. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Wethouder Wimar Jaeger liet via Twitter weten dat de emoties hoog opliepen zaterdag.

Langestraat 75. Aan de achterzijde is het oude gebouw nog zichtbaar.

Langestraat. Het pand waar de RAF vroeger zat (nummer 77) is op de foto van 1923 nog te zien. Van nummer 75 is alleen het achterhuis nog te zien na de verbouwing in 1925.

Langestraat 77 en 75 rond 1923.

De centrummanager als verbindende factor

Gezamenlijk optrekken om binnenstad aantrekkelijk te maken

Grote uitdaging voor Kjeld Vosjan is om horeca, winkeliers en de cultuursector vaker met elkaar aan tafel te krijgen. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

HILVERSUM - Hilversum kan zondag tijdens de Popronde genieten van 41 opkomende bands op twintig locaties in het centrum van Hilversum. Een inspirerend initiatief volgens Kjeld Vosjan, de nieuwe centrummanager van Hilversum. "Alleen is het een gemiste kans dat de winkels dan gesloten zijn. Die afstemming kan én moet in de toekomst beter."

"Ik zie het als mijn eerste uitdaging om de horeca, cultuursector en winkeliers vaker met elkaar om tafel te krijgen", zegt Vosjan. "Er gebeurt veel in Hilversum, maar om het centrum aantrekkelijker te maken dan het nu is, moeten partijen meer gezamenlijk optrekken." Hoewel Hilversummers zich wel eens negatief kunnen uitlaten over het centrum, deelt de nieuwe centrummanager deze mening niet. "De leegstand valt mij eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere steden doet Hilversum het niet slecht en ook het aanbod van winkels, cultuur en horeca is behoorlijk gevarieerd." Wel is het volgens hem noodzakelijk om de pluspunten van het centrum beter te communiceren. "Hilversum is een middelgrote stad en uit onderzoek blijkt dat dit de steden zijn die de boot missen als ze niks doen."

'Hilversum doet het in vergelijking met andere steden niet slecht'

Daarvoor is het noodzakelijk dat Hilversum beter bereikbaar wordt, meent Vosjan. "En dan denk ik zeker niet alleen aan de bereikbaarheid per auto of fiets. Vooral online is het centrum van Hilversum volstrekt onherkenbaar. De informatie die er is, is moeilijk te vinden omdat er te veel verschillende websites zijn. Om die versnippering tegen te gaan, is het echt nodig om de krachten te bundelen." Stadsfonds Hilversum kan daar volgens hem voor een belangrijk deel aan bijdragen. "Ik vind dat dit fonds, meer dan nu het geval is, de verschillende spelers bij elkaar moet brengen. Tot nu toe vroeg ieder voor zich subsidie aan en scherpe keuzes bleven daardoor uit. In de gesprekken die ik met ondernemers voer, zegt eigenlijk iedereen dat het geld beter voor het gehele centrum kan worden ingezet. Hiervoor maken we nu een jaarplan."

Behalve in de organisatie ziet de nieuwe centrummanager ook uitdagingen als het gaat om de fysieke uitstraling van het centrum. "Ik denk dan aan fraaie looproutes van bijvoorbeeld het station naar het centrum, maar ook aan de profilering van winkelgebieden. Zo heeft de Schoutenstraat veel kleine bijzondere ondernemingen, maar is dit niet altijd even zichtbaar voor het publiek. In overleg met de ondernemers wil ik graag bekijken hoe we hier beter visueel vorm aan kunnen geven." Verder ziet hij mogelijkheden om met hulp van het gevelherstelfonds het aanzicht van het centrum aantrekkelijker te maken. "Ondernemers kunnen hier geld uit aanvragen als zij hun gevel historisch verantwoord willen renoveren. Verder zou de omgeving erop vooruitgaan als een aantal lelijke winkelpuien verdwijnt. In steden als Haarlem en Maastricht zijn er regels als het gaat om reclame-uitingen en daar is het een groot succes. Waarom zou dat in Hilversum niet kunnen?"

'De kans is groot dat het centrum opnieuw gaat bruisen'

Volgens Vosjan moet dit dan wel in gezamenlijk overleg gebeuren en dat kost tijd. Het is ook niet nodig dat deze klus van vandaag op morgen is geklaard, want er zijn ondertussen genoeg andere kansen om Hilversum op de kaart te zetten, zoals de voormalige Eurobioscoop. "Als het aan mij ligt komt hier een concept dat te vergelijken is met de nieuwe markthal in Rotterdam met speciaalzaken met verse producten en horeca. Zeker als het marktplein is vernieuwd, is de kans groot dat het centrum hier opnieuw gaat bruisen."

Hilversum mag lokfiets weer inzetten

HILVERSUM - Het inzetten van de lokfiets is niet nieuw, maar wegens striktere eisen mocht dit middel niet meer worden ingezet. Het Openbaar Ministerie heeft Hilversum toestemming gegeven om de lokfiets weer in te zetten.

Dat gaat de gemeente dan ook meteen doen. De komende vijf maanden stalt de politie drie lokfietsen in de buurt van het centraal station in Hilversum. Hiermee hoopt het korps het aantal fietsendiefstallen onder controle te krijgen, want in het afgelopen jaar zijn flink meer stalen rossen gestolen. Vooral op zaterdagen in de ochtend- en avonduren zijn er fietsendieven actief rondom het station.

"Een effectief middel bij de aanpak van dit hardnekkige probleem is een lokfiets", meldt de gemeente Hilversum. Dit zijn tweewielers die zijn uitgerust met een GPS-volgsysteem. De politie zet deze fietsen neer op plaatsen waar vaak wordt gestolen. "De agenten hoeven vervolgens geen toezicht te houden, maar kunnen verder met hun reguliere werkzaamheden. Zodra de fiets verplaatst wordt, krijgen ze een seintje. De GPS-zender geeft door welke weg de gestolen fiets aflegt. Op deze manier kunnen verdachten worden opgespoord en aangehouden", is de uitleg van de werkwijze.

De inzet van de lokfiets is een initiatief van het Lokaal Veiligheidsarrangement. Hilversum werkt vanaf 2010 samen met de NS, Politie Midden Nederland, OM, ProRail en Connexxion aan veilige stationsgebieden in Hilversum.

Angela Koot nieuwe rector Roland Holst

HILVERSUM - Een week na zijn aftreden heeft het bestuur van de Gooise Scholen Federatie (GSF) al een vervanger voor Louis van Kaam gevonden. Angela Koot neemt de honneurs waar tot 1 augustus 2016.

"Wij zijn erg blij dat we zo snel iemand hebben kunnen vinden die de rectorsvacature kan invullen", meldt het GSF-bestuur. Koot heeft ervaring als (interim-)directeur op scholen voor voortgezet onderwijs. Zij heeft ook directie- en bestuursfuncties bekleed in organisaties die gerelateerd zijn aan het onderwijs.

Koot maakt het schooljaar 2015-2016 af. Binnenkort start de werving en selectie voor een nieuwe rector. Van Kaam stapte eind augustus op. Hij verklaarde niet de juiste man op de juiste plek te zijn.

Ouderen op bezoek voor Broodje Brandweer

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De Hilversumse brandweerlieden verwelkomden dinsdag 20 ouderen in de kazerne aan de Kamerlingh Onnesweg. Zij waren uitgenodigd voor het Broodje Brandweer. De deelnemers van seniorenvereniging Senver kregen een presentatie, een rondleiding en lunchten mee met de professionals. Thema van deze ontmoeting was veiligheid en brandpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen steeds vaker te maken krijgen met brand. Doel van het Broodje Brandweer is om de zelfredzaamheid en het risicobesef te vergroten.

Intocht Sinterklaas in handen van nieuwe organisatie

Stichting neemt taak over van O.N.S.

Sinterklaas tijdens de intocht van 2014. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Dat een nieuwe organisatie de intocht van Sinterklaas verzorgt, gaat niemand iets van merken zaterdag. Het blijft het vertrouwde kinderfeest als daarvoor. Dat meldt Ronald Warmerdam, voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Hilversum.

'In principe merkt niemand zaterdag het verschil'

"De vorige organisator, O.N.S. Bewonersvereniging, is gestopt. Die vond dat hij het lang genoeg had gedaan", legt Warmerdam de wisseling van de wacht uit. "De nieuwe organisatie bestaat bijna alleen maar uit oudgedienden. Voor hen is het niet nieuw om de intocht te organiseren. Dat gebeurt nu alleen vanuit de stichting. De ervaring is er. In principe merkt niemand zaterdag het verschil."
Warmerdam meldt dat de Hilversumse Pieten zoals altijd bruin zijn. Wel geeft hij aan dat er enkele van de ongeveer 100 Pieten in totaal een andere kleur krijgen. Welke kleuren dat zijn, is nog niet duidelijk. De stichting wil dat matchen met de gekleurde Pieten in het Sinterklaasjournaal van de NTR. "Op die manier bewegen we een beetje mee, maar Sinterklaas is een ouderwets verhaal dat wij vooral in ere willen houden."
Zaterdag begint de voorpret om 13.00 uur in de Oude Haven. Kinderen kunnen van Roxanne Cools een dansje leren, zodat rond 14.00 uur de Sint en zijn gevolg goed onthaald kunnen worden. Als de goedheiligman eenmaal aan land is, ontvangt burgemeester Pieter Broertjes hem in een waarschijnlijk bomvolle Oude Haven. Op het podium ontvangt Sinterklaas enkele kinderen.

Om 14.45 uur gaat de optocht door Hilversum van start. Deze toert onder meer over de Hilvertsweg, Gijsbrecht van Amstelstraat, Bosdrift, Havenstraat, Langestraat, Groest en Kerkstraat en eindigt omstreeks 16.00 uur op de Kerkbrink. Daar mogen kinderen de Sint de hand drukken tijdens een meet and greet. "Rond 17.15 uur is het ten einde, want dan moet Sinterklaas gaan rusten", aldus Warmerdam.

Wim Meter

is 68 jaar, vrijwilliger en Hilversummer sinds 1947

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben opa en vrijwilliger in De Boomberg van HilverZorg."

Wat heb jij met noveltyradio's?
"Veel. Ik ben iedere keer weer verbaasd over al die verschillende objecten waar een radio in 'verstopt' zit."

Betekent dat je ook veel radio luistert?
"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar eigenlijk luister ik nooit naar de radio."

Favoriete stek in Hilversum?
"Dat is de Thuis en de Sociëteit 'Van Toen' in De Boomberg."

Wat mag Hilversum wel eens opknappen?
"Ze mogen van mij een beetje haast gaan maken met het restaureren van voormalig filmtheater Casino op het marktterrein."

Wat pak je direct aan als je een dagje burgemeester bent?
"Dan pak ik het eenrichtingsverkeer in de Boombergwijk aan."

Waar mogen ze jou voor wakker maken?
"Ze mogen mij wakker wakker maken voor donaties voor de Sociëteit Van Toen, het ouderencafeetje in De Boomberg."

Waar blijf je voor thuis?
"Voor mijn kleindochter Iris."

Met wie wil jij nog eens een goed gesprek voeren?
"Met Mark Rutte, maar ik weet niet of dat een goed gesprek gaat worden, en wel over de bijna misdadige ontmanteling van de ouderenzorg."

Wat weten we niet van jou?
"Ik hou niet van klassieke muziek, ik krijg altijd het gevoel alsof ik naar mijn eigen begrafenisdeuntje luister. Geef mij maar een paar woeste gitaren."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Dan koop ik huizen voor onze kinderen Rosanne en Melchior en met de rest ga ik leuke dingen doen voor ouderen. Gelukkig ben ik zelf ook al wat oud, dus dat komt goed!"

En met 100 euro?
"Dan koop ik wat flessen whisky. Dat kan toch wel?"

Gewonde man Comeniushof overleden

HILVERSUM - De 57-jarige Hilversummer die zaterdag in een huis aan de Comeniushof werd gevonden, is overleden. Dat maakte de politie maandag bekend.

Buren zagen vrijdag de voordeur openstaan en vertrouwden het zaakje niet. Zeker toen zij binnen de buurman gewond op de grond zagen liggen. Toen de politie arriveerde bleek de Hilversummer niet aanspreekbaar. De man werd naar het ziekenhuis gebracht.

Nog altijd is niet duidelijk wat zich vrijdag af heeft gespeeld in de woning aan de Comeniushof. De politie heeft uitgebreid sporenonderzoek gedaan in en rondom het huis van het slachtoffer.

Arrestaties na schietpartij Havenstraat

HILVERSUM - De politie heeft nog drie mannen aangehouden die betrokken zouden zijn bij de schietpartij aan de Havenstraat. Agenten grepen het trio vorige week donderdag in de kraag in een woning in Vinkeveen.

Bij de aanhouding in het huis, even rond 6.00 uur, troffen de dienders niet alleen het drietal (22, 24 en 29 jaar oud) aan, maar ook een heleboel drugs, contant geld en wapens. Alle spullen zijn toen meteen in beslag genomen.

De drie mannen kwamen aan het licht tijdens nader onderzoek. Het schietincident op de Havenstraat, waar wonderwel geen gewonden vielen, vond plaats in de nacht van 4 op 5 september. De politie pakte toen een 20-jarige Hilversummer en een 38-jarige man op. Hun voorarrest is medio september al met 90 dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland verdenkt dit duo van poging tot doodslag.

Aijtink stopt als voorzitter filmtheater

HILVERSUM - Mark Aijtink is niet langer de voorzitter van Stichting Filmtheater Hilversum. De Hilversummer legde begin vorige week zijn functie neer wegens privéomstandigheden.

Minke Burggraaf, bestuurslid, neemt zijn taak tijdelijk over totdat er een geschikte kandidaat gevonden is. Zes jaar lang heeft Aijtink de voorzittersrol vervuld. "Dat deed hij met verve", laat Filmtheater Hilversum weten. Zijn vertrek wordt betreurd.

Eerste steen Zuiderkerk opnieuw onthuld

De wethouder onthult de steen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – De eerste steen voor de tweede keer onthullen. Dat was precies wat wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en voorganger Sebastiaan vaan Wessem van Thousand Hills International Church vrijdag deden. In 1923 legde predikant Dirk Tom al de eerste steen van de Zuiderkerk aan de Neuweg. Na een omzwerving is de steen recentelijk teruggevonden en opnieuw ingemetseld. De kerk stond op de sloopnominatie, maar is behouden doordat Thousand Hills het gebouw nu gebruikt. Met de onthulling van de steen is de restauratie, die al in 2012 startte, nu officieel klaar.

Aangedragen locaties ongeschikt

Ook Hilversumse plekken voldeden niet aan technische eisen

Het Opvangverbond begon 10 weken geleden aan de zoektocht naar geschikte locaties in de regio. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het circusterrein aan de Diependaalselaan, het oude LTS-pand aan de Franciscusweg en het leegstaande kantoorgebouw aan de Naarderweg waren drie locaties in Hilversum die zijn voorgelegd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Naar de mening van het COA waren deze plekken ongeschikt. Daarmee is de keuze gevallen op het oostelijk deel van Crailo, dat nu weer dienst gaat doen als asielzoekerscentrum zoals dat tussen 1992 en 2012 al het geval was.

In totaal had het Opvangverbond 10 regionale locaties aangedragen voor noodopvang. Al snel ging er een streep door bijna alle genoemde plekken. Alle zijn afgewezen op technische gronden. Een woordvoerder van de Regio Gooi en Vechtstreek geeft als voorbeeld hiervan het gebrek aan rioolleidingen.

De enige locatie die voldoet aan de voorwaarden van het COA is Crailo. Deze plek had het Opvangverbond overigens ook aangedragen. Alleen leek de provincie Noord-Holland, de eigenaar van de grond en de opstallen, niet happig om hier de komende 10 jaar honderden vluchtelingen te huisvesten. Daar lijkt nu een oplossing voor gevonden. "Verkoop van het terrein aan het COA kan wat ons betreft snel tot opvang leiden", meldt gedeputeerde Elisabeth Post. Eerder meldden Gedeputeerde Staten al dat het Opvangverbond het terrein kan terugkopen om hier langdurige noodopvang te bieden aan vluchtelingen. Naar verluidt zou het toen zijn gegaan om een bedrag van 20 miljoen euro.

'Er is zo veel mogelijk rekening gehouden met belangen van inwoners'

De officiële tekst in het persbericht luidt dat de provincie en het COA inzetten op de opvang van 800 tot 1200 vluchtelingen op voormalig azc-terrein en ontwikkelingsgebied Crailo. Een haalbaarheidsonderzoek naar de verwerving van de grond en de gebouwen moet dit uitwijzen. Volgens de in Hilversum woonachtige Post moet het onderzoek binnen enkele maanden klaar zijn. Daarna is het tijd om definitief vorm te geven aan de duur en opvang van vluchtelingen op Crailo. Zij benadrukt dat de voormalige Palmkazerne in Bussum geen onderdeel is van de opvangplannen.

Naast het Opvangverbond geeft ook Carolien Schippers (COA) aan dat deze plek een logische is om asielzoekers onderdak te bieden. "Inzet van ons onderzoek is een opvangperiode van circa tien jaar op het oostelijk deel van Crailo. Het ligt binnen de gemeentegrenzen van Hilversum en Laren, maar in een zeer landelijke omgeving. Er zijn nagenoeg geen directomwonenden, terwijl er wel voorzieningen in de nabijheid zijn. Bovendien is de bereikbaarheid vanwege de ligging aan de A1 en per openbaar vervoer uitstekend", luidt haar uitleg. Als de plannen doorgaan, dan is het de bedoeling dat deze opvanglocatie een regionaal centrum wordt. De regiogemeenten blijven de gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor voorzieningen.

Als voorzitter van de Veiligheidsregio en woordvoerder van het Opvangverbond reageert burgemeester Pieter Broertjes verheugd. "De uitkomst van onze zoektocht stemt tot tevredenheid", stelt de PvdA'er. "Crailo ligt in het hart van de Gooi- en Vechtstreek en is daarmee de meest centrale plaats van de regio. Met deze aanpak levert de regio een passende en ruimhartige bijdrage aan de opvang van vluchtelingen, waarbij ook zo veel mogelijk rekening is gehouden met de belangen van inwoners."

Nu alle ogen gericht zijn op Crailo, lijkt het erop dat er geen vluchtelingen worden opgevangen in de gemeenten zelf. Eerder zei de Hilversumse burgemeester dat er drie locaties zouden komen in de regio, waar maximaal 400 mensen zouden worden opgevangen. Het is onzeker of die deur helemaal op slot zit. "Nu we met alle partijen deze oplossing hebben bereikt, is deze aanpak minder relevant geworden. Maar er kunnen zich natuurlijk op termijn nieuwe feiten en omstandigheden aandienen: een aanwijzing uit Den Haag bijvoorbeeld. Dan gaan we opnieuw met partners in gesprek", geeft Broertjes nog mee.

'Wethouder Voorink komt 70 centimeter tekort'

Zorgen GroenLinks over verkeersveiligheid fietsers op Taludweg

Aan het parkeren in de groenstrook aan de Taludweg komt in 2016 een einde. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Als bewoners hun auto straks op de weg voor hun huis aan de Taludweg mogen zetten, dan ontstaat er een nieuw probleem. De straat wordt dan behoorlijk krap en daarmee komt ook de veiligheid van fietsers in het geding. Dat stelt de fractie van GroenLinks naar aanleiding van de discussie in de commissie Verkeer en Beheer over de invoering van een nieuw parkeerregime.

Vrachtverkeer zal de groenstrook aan gort blijven rijden

Parkeren in de groenstrook is straks echt voorbij. Het mag volgens het bestemmingsplan niet en voor een deel van de bewoners van de Taludweg is het een doorn in het oog. Als de raad later dit jaar nog akkoord gaat, dan start Hilversum in 2016 op de Taludweg een proef van een half jaar met betaald parkeren en vergunninghouderparkeren. Dit geldt voor de Taludweg en de Hyacintenlaan tot aan De Genestetlaan. Er komen drie parkeerautomaten te staan. Een deel van de Taludwegbewoners, vanaf de kerk tot aan de Staringlaan, mag hun voertuig dan aan de straatkant voor hun huis zetten.
En daar wringt de verkeersveiligheidsschoen voor GroenLinks. Dan wordt de weg te krap. "Bij parkeren op de rijbaan blijft er slechts 2,70 meter aan ruimte over om een geparkeerde auto te passeren", legt de fractie uit. "Volgens het kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur CROW heeft een rijdende auto op een 30 kilometerweg minimaal 2,40 meter aan ruimte nodig. Een rijdende fietser heeft minimaal een meter nodig. Een eenvoudige optelsom leert dat de rijweg dan minimaal 3,40 meter moet zijn. De oplossing van wethouder Voorink komt dus 70 centimeter tekort", rekent de oppositiepartij uit.

Schoolroute
Dat is een onwenselijke situatie, stelt GroenLinks. "Het is wachten dat de fietsers van de weg af worden gereden", is het statement. De Taludweg is immers een drukke schoolroute waar ook nog eens vrachtverkeer gebruik van maakt. Vrachtwagens gaan helemaal een probleem opleveren, meent de fractie. "Vrachtverkeer heeft een minimale ruimte nodig van 3,10 meter en zal de groenstrook aan gort blijven rijden. Wij vragen ons af of de verkeerspolitie met een dergelijk profiel zal instemmen."
Maar voor dit euvel is een eenvoudige oplossing. GroenLinks zegt dat dit is op te vangen door tussen de bomen te parkeren met twee wielen op de stoep. Dit is het zogeheten rabatparkeren. Dat biedt voldoende ruimte en is goed mogelijk. Het trottoir is volgens de fractie 3,20 meter breed. Ruimte genoeg. "Het is onbegrijpelijk dat de wethouder en de bewoners van de Taludweg hier niet voor kiezen", voegt GroenLinks er nog aan toe.

Goedlopend Theater Achterom gaat de deuren sluiten

Nog 5 voorstellingen te gaan en dan is het na 45 jaar gedaan

Na ongeveer 45 jaar, de statuten dateren uit 1971, stopt Theater Achterom eind volgende week definitief. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Met het aftellen is het bijna gedaan. Nog 5 eigen geprogrammeerde voorstellingen en dan sluit Theater Achterom echt de deuren aan de Eemnesserweg 7a. Volgende week zaterdag is Debby Petter de laatste die optreedt. Achterom neemt afscheid in stijl: op theatrale wijze. "Maar leuk is het niet", zegt programmeur/directeur Gerlofke Hekelaar eufemistisch.

Onverwacht is het niet. In april nam het bestuur van Theater Achterom de beslissing de stekker er definitief uit te trekken. Het zwaard van Damocles hangt al tijden boven het hoofd. Wat Hekelaar zo wrang vindt, is dat het theater goed loopt. Zeker de laatste tijd is het eerder uitzondering dan regel als voorstellingen niet uitverkocht zijn. De bezoekers weten het kleine theater goed te vinden. "Dat maakt het ook zo moeilijk", stelt de directeur. "Je moet de deuren sluiten. Ik ben gewoon bezig een goedlopend theater te liquideren. We hebben sowieso nooit rode cijfers gedraaid."

Slotshows

Donderdag 19 november begint de laatste reeks. Dan staat Rieks Swarte met 'De Perzik van de Onsterfelijkheid' op het toneel. Een dag later voert TG Echo de voorstelling 'Botten' op en Debby Petter sluit zaterdag 21 november af met 'Bed en Breakfast'. Typische Achterom-voorstellingen, die het publiek elders in niet kan zien. "Dit is wat Hilversum gaat missen", aldus Hekelaar. Tijdens de slotdagen zijn er extra optredens gepland, zoals een band, een violiste en een performancekunstenaar.

Al jaren is het aantal bezoekers gelijk. Bijna ieder jaar komen er rond de 10.000 betalende klanten naar het theater. Alleen in 2014 kende Achterom een behoorlijke dip: vorig jaar kwam zij niet verder dan zo'n 7000 bezoekers. Volgens Hekelaar is dit geen representatief jaar, omdat een deel van de programmering in Podium de Vorstin stond, er weinig verhuur was en de kaartverkoop via de website van de Vorstin liep. De twee culturele instellingen zouden gaan fuseren, maar dat werd eind 2014 al afgeblazen. Een grote terugloop was het gevolg. Hekelaar vreesde dat het publiek in het laatste jaar thuis zou blijven. Dat bleek ongegrond. "Ze zijn echt massaal teruggekomen naar ons."

Gerlofke Hekelaar gaat het contact met de artiesten en vrijwilligers missen.
In 2001 verhuisde het theater naar de Eemnesserweg. Foto: Theater Achterom

'Bezoekers zijn in 2015 echt massaal naar ons teruggekomen'

Even terug de historie in om uit te leggen waarom het theater dichtgaat. De wens van het college is om de binnenstad bruisender en levendiger te maken. Dat geldt ook voor culturele instellingen zoals Theater Achterom, maar bijvoorbeeld ook Theatergroep de Fusie. Wethouder Eric van der Want vroeg in de vorige collegeperiode aan Hekelaar of zij locaties in de binnenstad wilde onderzoeken. Een geschikte plek bleek niet voorradig: te duur of niet geschikt voor de voorstellingen die Achterom programmeert. Later kwam het sterke verzoek van de D66'er om samen te gaan met Podium de Vorstin, al is het pand aan de Koninginneweg ook niet geschikt voor alle soorten theater. Die fusie was eind 2014 van de baan. De gemeente kon geen meerjarige garantie geven, wel voor een jaar. Dat vonden beide instellingen te risicovol. "In de eerste week van januari lag de huuropzegging al op de mat", herinnert Hekelaar zich nog. In april besloot het bestuur dat na 45 jaar Theater Achterom aan het laatste jaar was begonnen. "Voor ons zat er nog maar één ding op, want zonder pand en zonder geld begin je niks."

De huidige wethouder van Cultuur, Wimar Jaeger, zei in april in HilversumsNieuws het oprecht jammer te vinden dat het theater stopt. "Dat is een consequentie van een keuze die gemaakt is. We vinden het niet leuk, Maar we hebben niet het geld om alles te kunnen doen", gaf de D66-bestuurder aan. Hilversum richt zich in de nabije toekomst op cultureel gebied meer op media, architectuur en muziek. Theater staat op een lager pitje. Hilversum verliest door deze beleidskeuzes het kleine theater (90 stoelen). Daarmee verschraalt het culturele aanbod. "Wat heb je straks nog voor kinderen en ouderen bijvoorbeeld, behalve Filmtheater Hilversum?", vraagt Hekelaar zich af. "Het theater heeft een heel intiem karakter. Het publiek wordt daardoor echt betrokken bij de voorstelling, je zit vlak bij de artiesten, je kunt ze bijna aanraken. Het is hier niet anoniem. Dat maakt Achterom zo bijzonder."
Daarmee verdwijnt er weer een klein theater in Nederland, een ontwikkeling die al even gaande is. De programmeur/directeur noemt dat dramatisch voor de theaterwereld. Steeds meer plekken waar artiesten een try-out kunnen houden zijn weg. Tevens zijn er minder plekken voor jong theatertalent om te kunnen starten. "Het gat tussen het relatief kleine vlakkevloertheater en de grote schouwburgzalen wordt steeds groter", constateert Hekelaar.

'Het gat tussen theater en schouwburg wordt steeds groter'

Het contact met de artiesten, de vrijwilligers en het publiek gaat Hekelaar het meest missen. Zij hoopt op volle zalen tijdens de laatste voorstellingen, zodat de bezoekers nog eens een avondje Achterom kunnen ervaren. "Dan kunnen ze meemaken hoe het is om zo dicht bij de artiesten te zitten en daarna samen met ons de deur dicht te doen", besluit zij.

Dudokpark blijft beste plek voor Dudokbeeld

Park biedt meerdere goede locaties. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Het Dudokpark is en blijft de beste locatie voor een standbeeld van architect Willem Marinus Dudok. Dat schrijven wethouders Wimar Jaeger (D66) en Floris Voorink (VVD) aan de gemeenteraad.

Binnen de Hilversumse politiek leeft de wens om Dudok te vereeuwigen op het marktterrein. Een motie hiervoor was tijdens de raadsvergadering van 1 juli al in de maak, maar toen werd voorgesteld een onderzoek te laten uitvoeren naar een geschikte plek in Hilversum. Naast het Duduokpark en het Langgewenst zijn de Kerkbrink en een aantal locaties buiten het centrum bekeken. Het gaat om wijken die de stadsarchitect zelf ontworpen heeft. Volgens de beide wethouders komt het Dudokpark als beste de bus. Naast het feit dat dit park naar hem vernoemd is, ligt dit ook direct naast het raadhuis, wat in binnen- en buitenland als zijn meesterwerk wordt gezien. Ruimtelijk biedt het park ook meer locaties om een beeld te kunnen plaatsen.

De wethouders melden vervolgens nog dat het marktterrein en de Kerkbrink geen inhoudelijke link hebben met het werk van Dudok. "De architect had uitgesproken ideeën over het centrum, maar die zijn nooit gerealiseerd. Ook wordt de speelruimte op deze pleinen beperkter voor kunstenaars omdat het beeld andere activiteiten niet mag belemmeren. Daarbij is een van de belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp van het marktplein een obstakelvrij plein", schrijven de bestuurders.
Het standbeeld van de stadsarchitect moet in 2016 een plaats krijgen in Hilversum. Dit is namelijk het Dudokjaar en loopt nog tot 1 juli volgend jaar. Het is 100 jaar geleden dat hij in dienst trad bij de gemeente Hilversum.

zondag 15 november

Themaviering

Om 09.30 uur wordt in de Emmauskerk aan de Kerkelandenlaan 5 een themaviering gehouden met als onderwerp 'Wat kunnen wij betekenen voor de nieuwe vluchtelingen in het Jaar van Barmhartigheid'. Muzikale medewerking wordt verleend door het Gospelkoor Collegium Vocale Constantinianum.

Rommelmarkt

In wijkcentrum Lopes Dias wordt een grote rommelmarkt gehouden. 10.00 tot 15.00 uur. Lopes Diaslaan 213.

Sinterklaas-
voorstelling

Voor de film 'De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes' worden peuters en kleuters om 10.30 uur ontvangen met limonade. Er wacht hen een speciale verrassing in de foyer. De film start om 11.00 uur en na afloop krijgen de kleine bezoekers een bioscoopdiploma mee naar huis. Tickets à € 7,- zijn te koop via www.jt.nl. Langgewenst 20.

Egerländer
Musikanten

De Gooise Egerländer Musikanten speelt in het vernieuwde buurthuis De Koepel aan de Kapittelweg 399a. Deze blaaskapel is gespecialiseerd in Böhmische en Tsjechische muziek. 13.30 tot 16.00 uur. Entree is gratis.

Wandelexcursie

De Vrienden van het Gooi gaan o.l.v. twee natuurgidsen wandelen door het landgoed Monnikenberg te Hilversum. Genieten van de prachtige herfstkleuren en hopelijk de paddenstoelen. De wandeling begint om 14.00 uur aan het eind van de oprijlaan aan de Soestdijkerstraatweg. Duur: ongeveer twee uur. Deelname is gratis, honden mogen niet mee.

Brit's Connection

De Koning presenteert jazzy loungemusic met een Brazilian touch. Tussen 15.00 en 18.00 uur verzorgen Brigitte de Boer met zang/piano, Marcel Booij met contra/bas en Marcel Rotgans op de drums een optreden. Koninginneweg 137. Entree: € 5,-.

Popronde

De Popronde, het grootste reizende muziekfestival van Nederland, is vandaag te zien in de Vorstin. Line-up: 15.00 The Brahms, indie/pop. 16.15 uur Alumna, alternative/electronic. 18.15 uur Keljet, alternative/electronic. 20.00 uur Donnerwetter, alternative/avantgarde. 21.45 uur Charl Delemarre, singer/songwriter/folk.

Concert

De COV Hilversum en het Goois Symfonie Orkest geven samen een concert. Ze spelen en zingen het koorwerk 'Stabat Mater' van Karl Jenkins, een hedendaags en indrukwekkend stuk. Het concert begint om 15.00 uur in het MCO-gebouw, Heuvellaan 33. Kaarten kosten € 17,- en zijn verkrijgbaar aan de zaal of via www.gooissymfonieorkest.nl.

donderdag 12 november

Bezoek Maartje
Wortel

Om 19.30 uur is Maartje Wortel in de bibliotheek om te vertellen over haar boeken. De roman 'IJstijd' (2014) is haar laatst verschenen boek. Dit boek is bekroond met de BNG literatuurprijs. Een kort verhaal van haar hand is ook opgenomen in de Nederland Leest-bundel. Toegang € 10,- (bibliotheekleden € 7,50).

Themabijeenkomst

Bijj Versa Welzijn, Larenseweg 30, wordt een themabijeenkomst gehouden voor werkende mantelzorgers over wettelijke en bedrijfsspecifieke regelingen en hoe je met je werkgever in gesprek kunt gaan. De avond wordt verzorgd door Lenette van Tienhoven, projectleider Werk & Mantelzorg van Mezzo. Zij bespreekt de wettelijke regelingen en bedrijfsspecifieke regelingen met als focus: Hoe kun je met je werkgever in gesprek gaan?. Aanmelden voor 5 november via 035-6830154. 19.30 tot 21.30 uur.

Oude Stijl Jazz Jam

Op het vliegveld aan de Noodweg wordt een avond Oude Stijl Jazz Jam gehouden. Er zijn veel muzikanten. 20.30 tot 23.30 uur. Entree is gratis.

vrijdag 13 november

Bezoek Melkfabriek

Hilversumse Wandelgidsen gaan op bezoek bij industrieel erfgoed De Melkfabriek aan de Larenseweg 32. Na jaren leegstand is het complex gerenoveerd en heeft het erfgoed nieuwe bestemmingen gekregen: bedrijfsruimten, kantoren, woningen, een school, kinderopvang. Nieuwsgierigen zijn welkom voor een bezoek en krijgen uitleg over de geschiedenis van het complex en de huidige functie. 10.00 uur. Een bezoek is kosteloos. Aanmelden: 035-6284823 of marina.slootheer@kpnmail.nl.

Klassieke
gitaarmuziek

Gitarist en componist Christiaan de Jong speelt Italiaanse, Spaanse en Zuid-Amerikaanse klassieke gitaarmuziek afgewisseld met eigen swingende flamencojazz. Luisteraars kunnen een Italiaanse maaltijd nuttigen. Restaurant Lorenza, Langestraat 134. 18.30 tot 21.00 uur.

Pop Bizz Quiz

De Pop Bizz Quiz is een test van nutteloze kennis over de pop- en showbizz. Meedoen kan in groepsverband of individueel. Er zijn prijzen te winnen. Entree is gratis. Podium de Vorstin. 20.30 uur.

zaterdag 14 november

Holland Jazz Banjo
Festival

Het Holland Jazz Banjo Festival op Vliegveld Hilversum aan de Noodweg begint om 12.30 en eindigt om 18.00 uur. Entree € 5,-. www.jazzbanjo.nl.

Bingo

De bingoavond in wijkcentrum De Zoutkeet begint om 20.00 uur. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Er wordt gespeeld met schuifkaarten, € 7,50 per kaart. Hier kan de hele avond mee gespeeld worden. Zoutmanlaan 3.

Disco

In buurthuis De Lelie is een grote disco voor mensen met een handicap. Muziek wordt verzorgd door DJ David. 20.00 tot 22.00 uur. € 2,- entree. Leliestraat 6-8.

Optreden Partyshift

Partyshift laat een afwisselend repertoire van groovy danceclassics tot hedendaagse popsongs horen in De Koning, Koninginneweg 137. 20.00 uur.

maandag 16 november

Koken voor
Mannen 55+

In buurthuis De Lelie start een nieuwe kookgroep voor senioren mannen. Onder leiding van een kok gaan zij het eten bereiden en daarna gezamenlijk opeten. Er is voldoende ruimte voor kooktips en contact tussendoor. 10.30 tot 13.30 uur. € 50,- voor 5 lessen incl. ingrediënten en koffie. Leliestraat 6-8, Hilversum. Aanmelding: kokenbijdelelie@gmail.com.

Workshop Stress

Versa Welzijn geeft de workshop 'Stress herkennen en hanteren'. Deze gratis en interactieve workshop levert aanwezigen inzicht en diverse handige tips en tools op. 19.30 tot 22.00 uur, Larenseweg 30 in Hilversum. Aanmelden: 035-6830154 of groepswerk@versawelzijn.nl.

dinsdag 17 november

Digitale inloop
senioren

Senioren kunnen voor hulp bij het aanvragen van toeslagen, digitaal solliciteren en zoeken naar een andere woning terecht in buurthuis De Lelie. Er zijn computers en vrijwilligers om aanwezigen op weg te helpen. 10.00 tot 11.00 uur. Toegang is gratis.

The Hunger Games-
marathon

Fans van The Hunger Games kunnen een marathon van de film bekijken bij JT Bioscoop Hilversum. Het laatste deel van de reeks wordt tijdens de marathon voor het eerst vertoond. 19.00 uur. Tickets € 15,-.

Welverdiend feest voor mantelzorgers in Burgerzaal

Zorgende Hilversummers genieten van optreden van Willeke Alberti

Willeke Alberti zorgt voor een muzikaal feestje op de Dag van de Mantelzorg in de Hilversumse Burgerzaal. Foto: Bastiaan Miché

door Karin van Leeuwen

Waardering

De 150 euro die op de Dag van de Mantelzorger op de bankrekening van mantelzorgers is bijgeschreven, is een kleine tegemoetkoming in de zorg, zo deelt de wethouder mee. Het gaat om mensen die zich langdurig en onbetaald inzetten voor een chronisch zieke, gehandicapt of hulpbehoevend persoon uit hun omgeving. De waardering kan aangevraagd worden door de ontvanger van de mantelzorg.

HILVERSUM - Nee, zwaar vindt ze het niet om mantelzorger te zijn. Sterker: eigenlijk vindt de Hilversumse Nicoliene Majoor dat ze helemaal geen mantelzorger is. "Ik ben moeder van een gehandicapte dochter. Voor haar zorgen wil ik niet zwaar noemen. Je zorgt als moeder gewoon voor je kind. Meer is het niet." Ze is dinsdag, tijdens de Nationale dag van de Mantelzorger, een van de vele aanwezigen op het feest in de Burgerzaal.

De overbuurvrouw van Majoor attendeerde haar op het feest voor mantelzorgers. "Ik ben toch geen mantelzorger?", had Majoor geantwoord, waarop haar overbuurvrouw haar hoofd had geschud. Dus dankzij haar is Majoor naar het gemeentehuis gekomen. "Natuurlijk is het soms zwaar om voor mijn dochter te zorgen. Ik word ook ouder en merk dat het vooral fysiek zwaar wordt." Toch is haar 41-jarige gehandicapte dochter regelmatig bij Majoor.

'Ik word ook ouder en merk dat het vooral fysiek zwaar wordt'

Net als Majoor zorgen veel mensen voor een naaste. Ze doen dat uit liefde, want ervoor betaald worden ze niet. Ria de Jong is zo'n mantelzorger en de drijvende kracht achter mantelzorgkoor De Lichtpuntjes. Samen met Petra Scheffer heeft zij zich hard gemaakt voor het feest. De Lions Club Hilversum en de gemeente Hilversum steunden het plan van de dames. "Vanuit mijn rol als raadslid zie ik hoe de rol van de overheid verandert en er meer wordt verwacht van het individu zelf. Vanuit verzorgingsstaat transformeren we tot een participatiesamenleving", zegt Vogel op de website van de Lions Club Hilversum. Het jaarthema van de Lions is 'verbinden' en dat is nou precies wat al die mantelzorgers doen. "Zij verbinden zich met liefde aan de medemens", vindt Vogel. Omdat muziek mensen ook verbindt, is gekozen voor een muzikaal feest. Waar uiteraard het koor De Lichtpuntjes optreedt. "Nee," grapt De Jong, "wij treden niet op, wij zingen samen. Als het niks wordt, dan kunt u in elk geval niet zeggen dat het een slecht optreden was."

Na De Lichtpuntjes is het de beurt aan de rappers Youssef en Joey. "Ria is als een tweede moeder voor mij. Zij kent mij sinds mijn geboorte en zij is een grote inspiratiebron", vertelt Youssef. De jonge rapper pakt het publiek in met zijn rap en uitstraling. Een dame is ontroerd en laat een traan. Als een haas loopt Youssef op haar af en geeft haar een knuffel. "Dat was niet de bedoeling." Het liedje 'Nieuwe dag' dat Joey twee dagen eerder schreef, valt goed in de smaak. Als de rappers het podium verlaten, is het tijd voor de hoofdact. "Hier heb ik altijd al van gedroomd en vandaag is het zover", spreekt De Jong de aanwezigen toe. "Hier is ze dan: Willeke Alberti." Een luid applaus klinkt in de Burgerzaal als de zangeres, gekleed in een fleurige oranje outfit, zingend de zaal binnenkomt.
Ze benadrukt hoe belangrijk mantelzorgers zijn.
"Bijna iedereen is mantelzorger. Het is zo belangrijk elkaar te helpen", vindt de zangeres, die het thema verbinden tijdens haar optreden niet uit het oog verliest. "Pak elkaars hand en voel de verbondenheid", moedigt de vrolijke zangeres aan.
Wethouder van Zorg en Welzijn Eric van der Want is op de gezelligheid afgekomen. "Ik voel warmte en betrokkenheid", constateert hij. "U moet weten dat wij het waarderen dat u dagelijks uw steentje bijdraagt aan de maatschappij door voor een ander te zorgen." Wel waarschuwt hij de mantelzorgers: als het zorgen even te veel wordt, kunnen zij zich wenden tot het Sociaal Plein waar gekeken kan worden waar de mantelzorger ontlast kan worden.

Eric van der Want: 'Ik voel warmte en betrokkenheid'

Massaal de schouders onder omroepmuziekcollectie

Wethouder Jaeger snuffelt in het archief. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - In de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) ligt een goudmijn. De tijd is aangebroken dat de schouders daar onder gaan. Dat was het devies van wethouder Wimar Jaeger van Cultuur tijdens de rondleiding die hij kreeg van Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies.

Iedereen snapt dat 5 kilometer aan bladmuziek veel is, maar als je het niet met eigen ogen gezien hebt, weet je toch niet goed waar je over hebt. Kassies en Van Balkum, voormalig beheerders van de omroepbibliotheek, waren daarom ook blij dat de D66-bewindsman maandag langskwam om de 80 jaar oude omroepmuziekcollectie zelf te komen bekijken. "Nu heeft hij een beetje een idee van hoe het hier is", aldus Kassies.

Sinds 2 jaar liggen de honderdduizenden opgeslagen partituren en bladmuziek te verstoffen. De omroepbibliotheek moest de deuren sluiten wegens bezuinigingen. Een groot deel van de stukken is niet gedigitaliseerd en gecatalogiseerd. "Stukken zijn wel vindbaar, maar alleen voor bibliotheekmedewerkers", legde Van Balkum uit.
Jaeger zei onder de indruk te zijn van de culturele schat die in het MCO is opgeslagen. "Nu moeten massaal de schouders eronder", zei hij. "We moeten een aantal partijen aan elkaar verbinden. Dat moeten we in een klap goed doen." Tevens wees hij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de omroepen, Beeld en Geluid én de gemeente op hun verantwoordelijkheid. Zij moeten wat betreft dit culturele erfgoed de handschoen oppakken, vindt hij. Minister Jet Bussemaker van OCW is donderdag in het MCO voor het nationaal monumentencongres. Het plan is om de collectie dan onder haar aandacht te brengen.

Kennismaking charmante vrouw, 68 jr, sl. houdt van wandelen, fietsen, golf en watersport, ook van muziek en kunst en zoekt een vriendelijke man (weduwnaar) voor een serieuze kennismaking. E-mail: lvanderbent@planet.nl

Bakkerij Kwakman in Bussum is op zoek naar een enthousiaste gemotiveerde zaterdagmedewerker om ons team te komen versterken. Voor informatie of het maken van een afspraak stuur een mailtje naar: bestelling@
bakkerijkwakman.nl

DW Facility Groep vestiging Almere is op zoek naar ONDERAANNEMERS c.q. zzp'ers voor schoonmaak projecten in de regio 't Gooi ochtend en avond. Telefoon: 036-5460510 of info@facilitygroep.com

Kom jij ons team versterken? Wij zoeken een medewerker Planning, Pedagogisch medewerker en een Buurtsportcoach/Combinatie functionaris met ALO diploma of studerend. Kijk snel op www.kinderopvangkidswereld.nl

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, en Spaans. 035 6839235

Zon. 15 nov. Gooise Vlooienmarkt Huizen, Sph. de Meent DonEvents.nl 0294-237320

Stichting MeeleefGezin zoekt meeleefgezin in Hilversum: www.meeleefgezin.nl

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank va 10,-. info 06-53319921

'Crailo is geen puinhoop'

Burgemeester Broertjes herkent beeld dat in media geschetst is totaal niet

Volgens de burgemeester moet het Leges des Heils tijd en ruimte krijgen om alles op de rit te krijgen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Van onrust op Crailo is geen sprake. De opvang van de vluchtelingen verloopt daar prima, zo stelde burgemeester Pieter Broertjes donderdag tijdens de commissie Economie en Bestuur.

"Crailo is geen puinhoop", aldus de PvdA'er. "Het is er rustig en stabiel. Er is een beeld neergezet in de media dat ik niet herken." Hij reageerde op vragen van de ChristenUnie en het CDA. De politieke partijen wilden van hem weten hoe de situatie nu is op het asielzoekerscentrum. Zij hadden geluiden opgevangen dat vrijwilligers zich niet prettig voelen in de nieuwe situatie. Daarmee wordt bedoeld dat het Leger des Heils nu de regie in handen heeft op Crailo en niet langer het Opvangverbond van de 10 gemeenten. Tevens zou er veel misgaan. Broertjes bestrijdt dat. Hij geeft wel aan dat er zogeheten 'inregelproblemen' zijn. Hij wees erop dat het Leger des Heils nog maar net verantwoordelijk is voor de coördinatie op Crailo en dat de samenstelling van de groep vluchtelingen nog steeds wisselt. Om alles goed op de rit te krijgen, is tijd en ruimte nodig.

Naast opstartproblemen speelt nog een ander facet mee volgens de sociaaldemocraat. "Er is ook een transitie gaande op Crailo", maakte hij duidelijk. "Vluchtelingen gaan naar meer zelfredzaamheid. Dat is misschien een situatie die vrijwilligers kan verontrusten. Er zijn meer nieuwe activiteiten. Kinderen gaan naar school, er is een bewonersraad opgericht en de volwassenen volgen taalles. Het is ook een beetje veel en misschien kan dat tot frustratie leiden bij vrijwilligers. Maar het beeld dat ik heb, staat haaks op wat er in de media wordt geschetst", was zijn verdere reactie. De burgemeester pleitte voor betere afspraken tussen vrijwilligers en het Opvangverbond.
De vragen die de ChristenUnie en het CDA stelden, speelden dat mediabeeld meer in de kaart vond Broertjes. Die opmerking viel slecht bij Olaf Streutker, CDA-fractievoorzitter. De christendemocraat maakte kenbaar juist in de pen te zijn geklommen om zo een objectief beeld te krijgen. "Wij hadden zoiets van: dit kan niet waar zijn'", aldus Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie). Beide politici gaven nog wel het advies mee om de vrijwilligers te blijven stimuleren. De verwachting is dat er meer vluchtelingen naar Crailo komen in de nabije toekomst en dan is hun inzet nog hard nodig.

Drumcorps Beatrix slaat 'parallelweg' in

Moderner, toegankelijker en laagdrempeliger Drum & Bugle Corps

Korpsleden repeteren nu nog maar een keer per week in het onderkomen aan de Neuweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Een drumcorps dat Top 40-muziek speelt. Dat hoor je niet of nauwelijks. Dat is wel wat het Drum & Bugle Corps van Vereniging Beatrix Korpsen gaat doen. Zij slaat een nieuw pad in, al noemt woordvoerster van deze afdeling Dyonne Stofmeel het meer een parallelweg.

Afgelopen zomer deed het korps niet mee aan taptoes en wedstrijden. Achter de schermen heeft de vereniging hard gewerkt aan een andere invulling. Een commissie heeft zich over de toekomst van het korps gebogen. Zij hebben gebrainstormd over de wens om het drum-buglekorps te moderniseren en laagdrempeliger en toegankelijker te maken.

Dat was ook wel nodig, want het begon op meerdere fronten te kraken en te piepen. Sinds 2009 moet de vereniging het met steeds minder mensen doen. Dat heeft het korps inmiddels behoorlijk uitgedund. Om aan wedstrijden deel te nemen wordt een behoorlijk niveau gevraagd en dat betekent twee keer in de week repeteren. Dat is nu verleden tijd. Repeteren is niet meer elke vrijdag én zaterdag. Vanaf nu oefenen de musici alleen op vrijdag en nog maar één keer op zaterdag.

'Hierdoor wordt het afwisselender voor onze leden'

"Het gaat niet per se om het niveau om een ander pad in te slaan. We willen het ook toegankelijker maken voor ons en het publiek", zegt Stofmeel. "Voor onze show hebben we nu een voetbalveld nodig. Dat willen we makkelijker maken", geeft zij als voorbeeld. Dat moet het korps veel meer mogelijkheden en flexibiliteit geven. In het nieuwe jaar maakt deze afdeling een theatershow voor op het taptoeveld, maar wil zij ook aan kleinere evenementen deelnemen. De woordvoerster denkt aan theaters of markten. Het is de bedoeling dat Beatrix een show kan draaien van 5 minuten en ook van 20 minuten.
Volgens Stofmeel zijn de wedstrijdreglementen behoorlijk streng. Zo mag elektronische muziek niet gebruikt worden tijdens een show. Beatrix wil graag gaan optreden met dj's, haar muzikanten de kans geven meerdere instrumenten te bespelen of uitstapjes te maken naar andere secties en ze is van plan ook populaire liedjes in te gaan studeren. "Hierdoor wordt het afwisselender voor leden", stelt zij. "Percussionisten bijvoorbeeld die een keer een vlag of rifle pakken of brassleden die de percussie ondersteunen met allerhande percussie-instrumenten. Dat moet flexibel en aanpasbaar zijn voor elk optreden."

In principe richt het korps zich op leden van 16 jaar en ouder. Wie jonger is kan terecht bij bijvoorbeeld Jong Beatrix. Vorige week zaterdag, na de open dag, heeft de vereniging het programma van 2016 gepresenteerd.