HilversumsNieuws

15 juni 2017

HilversumsNieuws 15 juni 2017


Informatieavond met ontwerpen Franse Kampweg

HILVERSUM De provincie Noord-Holland presenteert maandagavond 19 juni de vier ontwerpen voor de Franse Kampweg (N236). Het gaat om het gedeelte tussen de rotonde Nieuwe 's-Gravelandseweg en het kruispunt Noordereinde (fase 2) in Hilversum.

Voor de inrichting van dit weggedeelte is het afgelopen jaar een proces van participatie doorlopen: bewoners, bedrijven, fietsers en ruiters, de gemeentes Gooise Meren en Hilversum, Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten konden meedenken over mogelijke ontwerpen. Vervolgens zijn vier varianten uitgewerkt. De resultaten en het vervolg van dit proces worden op de informatieavond toegelicht.
Belangstellenden kunnen op maandag tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnenlopen bij het Willem de Zwijger College aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 38 in Bussum. Om 19.30 uur start een presentatie.

Tweede Kamerlid GroenLinks bij debat in Vorstin

HILVERSUM Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks komt naar Hilversum. In de Vorstin gaat zij donderdag 22 juni om 20.00 uur in gesprek met de aanwezigen tijdens een debat over participatie.

Onder meer de manier waarop mensen met een uitkering op basis van de Participatiewet mee kunnen blijven doen in onze maatschappij komt aan de orde. In Hilversum zijn ongeveer 2.000 inwoners afhankelijk van een uitkering op basis van de Participatiewet, voorheen de Bijstandswet. Het debat, geleid door GroenLinks-raadslid Marleen Remmners, kan interessant zijn voor mensen die het belangrijk vinden dat degenen die een uitkering van de gemeente ontvangen mee kunnen doen in de maatschappij.

YouTubers van de toekomst

Foto: Beeld en Geluid

HILVERSUM Ben jij de nieuwe YouTube-ster? Vanaf zaterdag 17 juni tot en met zondag 9 juli kunnen nieuwsgierige aagjes de kneepjes van het vak leren in Beeld en Geluid. In het Hilversumse museum vinden in die periode iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur YouTube bootcamps plaats. Hoe vertel je jouw verhaal goed via dit medium? Trainers geven praktische tips en tricks over het maken van video's zodat de deelnemers leren vloggen als een ware professional. In de zogeheten crashcourse Live 360 krijgen ze zelfs les in het filmen met een 360-graden-camera. Deelname is gratis voor de YouTubers in spé als zij een bezoek brengen aan de YouTube-tentoonstelling.

Amerika gekiekt

Foto: Robin du Puy

Portretten van onbekende Amerikanen van Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands, hangen vanaf zaterdag in Museum Hilversum.

3

Nadenken over wonen in Hilversum

Dag van de Architectuur in teken van 'goed wonen in goede stad'

Zaterdag wordt ook 100 jaar Bloemenbuurt, hier is de Anemonenstraat te zien, gevierd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe moet het wonen in Hilversum er in de toekomst uitzien? Deze vraag moet zaterdag 17 juni een inspiratiebron zijn voor de bezoekers en deelnemers van de Dag van de Architectuur. Met dit evenement wil het Dudok Architectuur Centrum (DAC) onder meer het gesprek aangaan over goed wonen in een goede stad, wat zaterdag het centrale thema is

"Het is een zeer gevarieerd programma waarbij het thema steeds terugkeert", laat Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter DAC, weten. "Bij een aantal activiteiten op deze dag blikken we terug, maar we willen met dit thema vooral inspireren om met elkaar na te denken over de stad van de toekomst", zegt zij verder nog.

De Dag van de Architectuur is bedoeld voor Hilversummers die interesse hebben in architectuur en stedenbouw. De laatste activiteit is het stadsgesprek in de Clemenskerk. Om 15.00 uur is dit de thuishaven van het stadsgesprek. Wethouder Floris Voorink, directeur-bestuurder van woningcorporatie Dudok Wonen Harro Zanting, architect Dana Polenc en beeldend kunstenaar Lucas Lenglet geven in het pand aan de Bosdrift hun visie op goed wonen in een goede stad. Dat gebeurt tijdens de levendige presentaties in de vorm van PechaKucha. Voormalig raadslid Ineke Logtenberg leidt dit stadsgesprek.

Stadsgesprek in de Clemenskerk met wethouder Voorink

De aftrap is ook in de Clemenskerk. Wethouder Eric van der Want is dan aanwezig in het gebouw dat voor miljoenen is opgeknapt om 100 jaar Bloemenbuurt te vieren. Het programma met lezing, exposities, wandeling, kinderkunstwerk in en rond dit lege godshuis is samen met de buurtbewoners tot stand gekomen.

Vanuit het raadhuis worden een architectuurwandeling Omroephistorie en Gooise villa's, een rondleiding door het meesterwerk van stadsarchitect Dudok en torenbeklimmingen verzorgd. Bij Beeld en Geluid is een film te zien die is samengesteld uit fragmenten uit de jaren 50-80.

Meer weten over het programma? Kijk op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Vrijwilligers in de zorg een dag in het zonnetje

HILVERSUM Lionsclub Hilversum en de gemeente zetten zaterdag 17 juni een vergeten groep in de schijnwerpers. Zo is de Burgerzaal van het raadhuis onder meer het decor van een diner dat bedoeld is voor de vrijwilligers in de zorg.

Voor de tweede keer houden de Lions de Dag van de Zorgvrijwilliger. "We mogen de inzet van deze mensen niet als vanzelfsprekend beschouwen. Het is de hoogste tijd om als Hilversummers onze dankbaarheid te tonen", meldt Lions-president Frits Vogel.

Honderd vrijwilligers, door de Hilversumse zorginstellingen uitgekozen, schuiven zaterdag aan. Zij krijgen in het raadhuis een driegangendiner voorgeschoteld. De leden van de Lions zijn de obers.

Daarnaast is er tussen 14.00 en 16.00 uur op de kop van de Groest, tegenover het marktplein, de vrijwilligersmarkt. Deze is bedoeld om Hilversummers te enthousiasmeren voor het vrijwilligerswerk. Volgens de Lions zijn er bij de instellingen nog ruim driehonderd vacatures te vervullen. Maar dit is ook de plek waar belangstellenden mee kunnen doen aan een prijsvraag. De winnaars ontvangen een dinercheque voor twee personen ter waarde van 100 euro.

Schaakmiddag en -film in filmtheater

HILVERSUM Schaken en film gaan zaterdag 17 juni hand in hand in Filmtheater Hilversum. Voor de zesde keer is de culturele organisatie het decor van een schaakmiddag.

Stichting Hilversum Schaakt van schaakvereniging HSG verzorgt dit evenement in en rond het filmtheater aan het Herenplein. Buiten kunnen belangstellenden van 14.00 tot 15.00 uur schaken op het grote spel en er is een openluchtschaakclinic. De Georgische schaakgrootmeester en voormalig wereldjeugdkampioen voor meisjes onder 14 en 16 jaar Tea Lanchava speelt tussen 15.00 en 16.30 uur tegen het publiek. Deze activiteiten zijn gratis.

Hierna verzorgt zij de inleiding bij schaakfilm 'Magnus'. Deze film gaat over Magnus Carlsen, de Mozart van het schaken. Om 17.00 uur gaan de lichten uit in de bioscoopzaal. Toegang tot de lezing en film kost 5 euro.

Vierde editie Dudokfestival in teken van de stadsarchitect

Archieffoto: Friso Spoelstra

HILVERSUM De vierde editie van het Dudokfestival vindt zaterdag plaats. Tussen 19.30 en 22.30 uur kunnen Hilversummers weer genieten van muziek, cabaret en theater. Waar is altijd de vraag, omdat de organisatie de locaties tot op het laatste moment geheim houdt. Dit jaar staat het evenement in het teken van stadsarchitect Dudok. Meer informatie: www.dudokfestival.nl.

Verzilver nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Grote maten onderbroeken, hemden, slips, boxers, nachthemden en pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Conta, Gino-Santi en Giovanni. Woensdag op de markt in Almere-Stad en zaterdag op de markt in Huizen. Marjon van der Wal.

Bakkerij Kwakman in Bussum zoekt een ondernemende verkoopmedewerker voor 20 uur per week, waarvan 2 zaterdagen per maand. Voor informatie of het maken van een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Hardwerkende ervaren tuinman slechts 17,50 p.u. Bel vrijblijvend 06-20280595

Gezocht winkelmedewerk(st)er 10-16uur per week (ervaring met ruitersport is een pre), enthousiaste scholier. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

Opruiming van de voorraad van onze kraampjes op za.17 juni van 10-15 uur aan de Asterstraat 16 in Hilversum. (zij-ingang)

Mindful met je baby, 8-weekse training start 28 juni. Door Sabine Balsma, jeugd- en kindertherapeut en mindfulnesstrainer. Kijk op www.vanzelf-jeugdenkindertherapie.nl of bel 06-51047586

Duurzame en betaalbare woonaccessoires & meubels (maatwerk) van Studio Vivre TE KOOP bij De Gooische Loods te Bussum (Laarderweg 118) Kom een kijkje nemen. Voor meer informatie kunt u ook bellen met 06-23814078 of mailen naar info@studiovivre.nl

Gezellige feestlocatie Bussum. Geen zaalhuur, max. 140 pers. 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

5 / 8

Fietsgilde 't Gooi rijdt zondag langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Foto: Bob Wijburg

donderdag 15 juni

Comedy Cowboys

Podium de Vorstin 20.00 uur

De Hoornse stadsorganist Mark Heerink speelt vrijdag in de St. Vituskerk. Foto: Mark Heerink

De Comedy Cowboys spelen improvisatiecomedy in de stijl van De Lama's en 'Whose line is it anyway'. Ter plekke verzinnen zij grappen, sketches, liedjes en raps waarvan jij het onderwerp mag bepalen. Voor meer info & tickets: www.devorstin.nl.

Lutherliederen

Regenboogkerk 20.00 uur

In het kader van 500 jaar Reformatie verzorgt de Raad van Kerken Hilversum een bijeenkomst met liederen en muziek van Luther in de Regenboogkerk aan de Nassaulaan Dit gebeurt met medewerking van Carminis Consort. De toegang is gratis, wel is er na afloop een collecte.

vrijdag 16 juni

Orgelconcert

Vituskerk 19.30 uur

Mark Heerink neemt plaats achter het orgel in de kerk aan de Emmastraat. Na afloop deurcollecte. www.vitus.nl.

zaterdag 17 juni

Straatspeeldag

Wijkcentrum De Geus 12.00 uur

Voor de deelnemende straten Geuzenweg en Huygenstraat. Op deze dag zal de Geuzenweg afgesloten zijn van nummer 62 tot nummer 84 voor al het verkeer. Uiteraard houden wij rekening met de hulpdiensten. Deze straatspeeldag zal plaatsvinden van 13.00 tot 16.00 uur. De kinderen uit de andere straten in de Geuzenbuurt zijn ook welkom.

Back To The 60's

Grolsch Sportcafé 18.00 uur

Een gezellige bijeenkomst met dans en livemuziek van de allroundshowband JF PretenderS. Catering is aanwezig. Bijdrage € 7,50 of 65+ € 6,-, kinderen 12+ € 3,50. Wij steunen de Sstichting Sumatra Medan. www.stichtingbsm.nl.

Repair Café

Wijkcentrum Lopes Dias 11.00 uur

Bij Repair Café Hilversum worden kapotte spullen gratis gerepareerd door een team van vrijwilligers. Heb je niets te repareren, dan ben je ook van harte welkom voor een kopje koffie of een praatje met buurtgenoten. Eventuele reserveonderdelen dien je mee te brengen. We zijn geopend van 11.00 tot 14.00 uur. Tot 13.30 uur nemen we reparaties aan.

The Guitar Connection

De Kapel 15.00 uur

The Guitar Connection is de uitsmijter van de concertreeks in De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 44. Gitaristen Ger Oosthaven en Daniël Antonie sluiten het seizoen zondag af. Beide heren zijn afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam. Hier hebben ze klassiek gitaar gestudeerd bij Lex Eisenhardt. Dit duo staat voor muzikale connectie tussen twee jongens uit Utrecht en publiek. In De Kapel spelen zij werken van Piazzolla, Albéniz, De Falla en Granados. De toegang bedraagt € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici. Reserveren kan via koster@dekapel.nu.

zondag 18 juni

Fietstocht

Kerkbrink 10.00 uur

Fietsgilde 't Gooi rijdt de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink. Hilversum was voor de Duitsers in de oorlog zeer interessant vanwege de centrale ligging, de aanwezigheid van de omroep en het vliegveld. Het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Nederland was hier gevestigd. Nog steeds zijn veel herinneringen aan de oorlog 1940-1945 zichtbaar. De tocht voert langs veel van deze herinneringen. Kosten: € 3,-. U dient zelf zorg te dragen voor een lunchpakket.

Rosariumconcert

Rosarium Park 12.00 uur

Het Goois Jeugd Orkest en het Junior Goois Jeugd Orkest geven onder leiding van Cas van der Horst weer hun traditionele concert. Het programma bestaat uit klassieke werken en filmmuziek. De toegang is gratis. Breng uw eigen klapstoeltje mee zodat u heerlijk kunt genieten van de mooie muziek in het sfeervolle Rosarium. Dit concert wordt zoals altijd georganiseerd in samenwerking met het Wijk Overleg Orgaan de Boomberg.

Kleedjesmarkt

Erfgooierskwartier 13.00 uur

Speeltuin het Erfgooierskwartier houdt een kleedjesmarkt. 13.00 tot 17.00 uur. Omdat het Vaderdag is krijgen de vaders een gratis consumptie en traktatie.

Midland Music Quartet

Vliegveld 14.00 uur

In Café Restaurant Fly Inn speelt Midland Music Quartet. Dat gebeurt van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is vrij. Dit is een optreden vol swingende jazz en mooie songs. Zeer herkenbaar voor vijftigers.

Shantykoor

Wijkcentrum De Kruisdam 14.30 uur

Waar doen we vaders nou eens echt een plezier mee? Met bonkige zeemansliedjes over vrouwen, whisky en verre kusten, van die heimwee-liedjes waarvan iedere man wel weet dat dat toekomstmuziek blijft. Verras vader met een kaartje voor € 3,- en kom gezellig mee. Shantykoor Het Ruime Sop treedt op.

Gedichten en en muziek

Stadstuin De Hof 15.00 uur

Het jaar 2017 is bijzonder voor Stichting De Hof. De stichting, die het beheer over een der oudste buitenbegraafplaatsen van ons land Gedenkt te Sterven heeft, bestaat 20 jaar én de monumentale historische begraafplaats bestaat 225 jaar. Reden om in De Hof een bijzonder cultureel zomerprogramma te realiseren waarbij gedichten als rode draad door het seizoen zullen lopen. Komende zondag zal het Goois Vrouwenkoor, een koor van circa 130 vrouwen, onder leiding van dirigente Martina Tobin in De Hof optreden. De toegang is gratis, neem gerust zelf een stoel mee. Meer info op www.stichtingdehof.nl.

dinsdag 20 juni

Raadhuisconcert

Raadhuis 12.00 uur

In het laatste concert van het seizoen laat het Woud Ensemble hun kunsten horen. Zo is er muziek voor strijkkwintet in de combinatie twee violen, twee altviolen en een cello. Ongebreidelde levensvreugde in het strijkkwintet van Johannes Brahms en doorzichtige lichtheid in het kwintet van Felix Mendelssohn. Het Woud Ensemble, bestaande uit Hilversumse musici van het Radio Filharmonisch Orkest, opent het concert met het Phantasy Quintet van Ralph Vaughan Williams.

Het draait om het juiste licht op de juiste plek

Angèle Duijnstee is specialist in lichtadvies

Het Hoofdkantoor leverde alle verlichting voor het café van Filmhuis Bussum. Foto: Andrea Bartosova

door Marieke van veen

BUSSUM Ben je bezig met de inrichting van je nieuwe huis of kantoor, wacht dan nog even met het kopen van nieuwe lampen. Je slaat waarschijnlijk een belangrijke stap over: een uitgekiend lichtplan. Angèle Duijnstee van Het Hoofdkantoor in Bussum kan hierbij helpen.

Duijnstee is interieurarchitect met als specialisatie lichtadvies. Sinds 2014 werkt ze vanuit haar zaak Het Hoofdkantoor: een combinatie van een hippe winkel op het gebied van wonen en verlichting, een coffeecorner, flexplekken en vergaderruimtes. De conceptstore loopt als een tierelier, maar de grootste voldoening haalt de Bussumse nog steeds uit haar werk als lichtadviseur.

Angèle Duijnstee aan het werk. Foto: Dominique Gebbink.

"Ik heb laatst nog twee heel leuke projecten gedaan: het café van Filmhuis Bussum en het Vesting Hotel in Naarden. Voor bedrijven is het gebruikelijk om expertise in te huren. Ik kan me voorstellen dat je als consument daar minder happig op bent. Een nieuw huis brengt al veel kosten met zich mee, dan bespaar je waar je kunt. Maar eigenlijk is dat heel jammer, want met een lichtplan van een specialist haal je veel meer uit je nieuwe woning en/of werkplek." Zo duur is het deskundige advies van Duijnstee ook niet: "En al helemaal niet als je uiteindelijk via mij de lampen koopt. Dan verreken ik de kosten van het advies en krijg je het professionele lichtplan dus gratis."

Wie met Duijnstee in zee wil, doet er goed aan haar in een zo vroeg mogelijk stadium in te schakelen. "Al voor de verbouwing, zodat we tijdig kunnen plannen waar het algemeen licht, lichtaccenten, werklicht en dergelijke moeten komen zodat de stopcontacten op de juiste plek worden geplaatst. Is het daarvoor al te laat of heb je geen verbouwingsplannen maar voelt het licht niet goed, dan is er nog steeds geen man overboord, er zijn altijd wel oplossingen te bedenken." Heeft ze tot slot nog een tip? "Laat je niet direct verleiden door een mooie lamp. Denk eerst goed na over wat voor licht je nodig hebt."
Voor (contact)informatie: hethoofdkantoorbussum.nl.

Column

Het schriftelijkheidsvereiste

Foto: Marieke van Veen

In mijn vorige column ben ik uitgebreid ingegaan op het droogkoken van de woningmarkt. Het aanbod neemt steeds verder af, terwijl de vraag steeds verder toe lijkt te nemen. Door die druk op de markt zijn er voor de populaire huizen vaak meerdere belangstellenden.

We kunnen elk huis slechts één keer verkopen. We moeten dan helaas weleens mensen teleurstellen. Het komt voor dat door deze teleurstelling mensen alsnog een verhoogd voorstel doen, hetgeen weer leidt tot irritatie en teleurstelling bij de 'kopers'.

Het lijkt me dan ook goed om nog eens te verduidelijken wat de rechten zijn van de koper en verkoper. Belangrijk om te weten is dat op 1 september 2003 de Wet koop onroerende zaken in werking is getreden. Vanaf dit moment heeft een koper drie dagen bedenktijd nadat hij of zij een woning heeft gekocht.

In deze wet is ook beschreven dat de koop van een woning door een consument-koper schriftelijk moet worden aangegaan. Voor die tijd kon een koper ook mondeling een woning kopen. Schriftelijk betekent hier dat de koopovereenkomst door beide partijen, dus koper én verkoper, moet zijn ondertekend. Een bevestiging per mail of het toesturen van een conceptkoopakte geeft de koper dus geen rechten.

Ik kan me goed voorstellen dat deze ingewikkelde materie kan leiden tot onduidelijkheid bij zowel koper als verkoper. Vergeet nooit: vragen staat vrij! De NVM-makelaars uit het Gooi kunnen u een heldere uitleg geven hierover.

Dus koopt of verkoopt u een woning, juich dan niet te vroeg. Pas na het sluiten van een schriftelijke overeenkomst en het verstrijken van de bedenktijd kan de champagne ontkurkt worden!

Dialoog in de Vorstin over langer zelfstandig wonen

HILVERSUM We worden op den duur allemaal 100 jaar oud en blijven steeds langer gezond, als we de onderzoeken mogen geloven. Blijven we dan ook langer thuis wonen? En hoe gaat dat dan?

De Gezondheidsstudio van Tergooi en de gemeente Hilversum houden hierover op woensdag 21 juni een dialoogavond in Podium de Vorstin. Wie hierover wil meepraten kan zich aanmelden op de website www.gezondheidsstudio.nl. Het aantal plekken is beperkt. Aanvang: 20.00 uur.

Opening

Foto: Facebook

HILVERSUM Woonwinkel Kwantum is terug in Hilversum. Zaterdag 10 juni was de feestelijke opening van het nieuwe filiaal aan de Verlengde Zuiderloswal. Klanten kregen een letterslinger, Jeroen van der Boom kwam zingen, er was een creatieve workshop en wie een van de 600 vogelhuisjes vond kreeg een cadeaubon.

Sloop Knorr wordt hervat

LOOSDRECHT De sloop van de oude Knorr-fabriek aan de Rading in Loosdrecht wordt deze maand hervat. Dat schrijft wethouder Reijn naar aanleiding van vragen van de fractie-Vuyk/Israël. Die maakte zich zorgen omdat de sloop al enige tijd stilligt. Vraag was of de betrokkenen wellicht in financiële problemen verkeren, maar daarover is Reijn niets bekend. Op de plek van de oude Knorr-fabriek moeten 41 nieuwe eengezinswoningen verrijzen.