HilversumsNieuws

8 december 2016

HilversumsNieuws 8 december 2016


Beoordelingsfout politie onderwerp van gesprek

Onderzoek naar hakenkruis nu in de hoogste categorie

HILVERSUM - Betreurenswaardig vindt burgemeester Pieter Broertjes het dat de politie de zaak in eerste instantie verkeerd heeft ingeschat. Bij het woord hakenkruis hadden de alarmbellen meteen af moeten gaan. Inmiddels is het onderzoek naar diegene die twee auto's van een joodse familie heeft bekrast met een swastika in volle gang. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd, aldus de burgervader. Deze beoordelingsfouten mogen niet meer voorkomen.

"Het eerste contact met een overheidsinstelling is van cruciaal belang. In dit geval is dat niet goed gegaan", zegt de burgemeester in 'Het gesprek met' van RTi Hilversum en HilversumsNieuws. Dit voorval heeft ertoe geleid dat er intern gesprekken worden gevoerd om deze beoordelingsfout, zoals Broertjes het noemt, te voorkomen. "Er is nu wel een discussie ontstaan wie je achter de balie zet voor het eerste contact."

Grote woorden
Het handelen van de politie heeft al tot vragen van de Partij van de Arbeid geleid. Raadslid Saami Akrouh laakt het lakse optreden en zegt dat geprobeerd is deze zaak af te doen als een eenvoudige vernieling. "Dit is een hatecrime die angst wil aanjagen onder alle inwoners met een joodse achtergrond en die onze samenleving wil vergiftigen met haat. Dat kan ik niet accepteren." Broertjes vindt dat Akrouh grote woorden gebruikt, maar spreekt eveneens schande van deze daad van antisemitisme. "Ik vind deze vernielingen verwerpelijk en onacceptabel. Als burgemeester van alle Hilversummers tolereer ik geen enkele vorm van agressie of vernieling tegen wie dan ook."

Vrijdag rond 11.00 uur ontdekte een bewoonster van de Bachlaan dat er twee auto's waren vernield. De banden waren lek gestoken en er waren hakenkruizen in de wagens gekrast, terwijl de wagens geparkeerd stonden voor de woning achter een hek. Bij de eerste aangifte werd de melding niet op waarde geschat. Nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zich had gemeld, kwam de politie wel in actie. Broertjes meldt dat hij aan het eind van vrijdagmiddag op de hoogte is gesteld en nadat hij en de politiechef zich ermee zijn gaan bemoeien de zaak in de hoogste categorie is geplaatst.

Maandag is de burgemeester op bezoek geweest bij het gezin. Eerder lukte niet, omdat de vrouw te geschokt was om hem te ontvangen. Volgens Broertjes heeft het voorval diepe impact op de familie. "Er is grote verwarring. De vrouw zegt geen vijanden te hebben en zou niet weten wie er achter die bekrassingen zou kunnen zitten", vertelt de burgervader. Hoewel het onderzoek op volle toeren draait, heeft de recherche nog geen idee wie de dader is of wat de motieven van deze actie zijn.

Steen door raam van raadhuis

HILVERSUM - Een onaangename verrassing lag er zaterdagochtend in het raadhuis. In de nacht van vrijdag op zaterdag is er een steen door het raam gegooid van Dudoks meesterwerk.

Dat merkte burgemeester Pieter Broertjes dinsdag op. Wie verantwoordelijk is voor deze vernieling is momenteel niet duidelijk. De burgervader meldde dat de politie de zaak in onderzoek heeft.

Inbraak tankstation Zeverijn

HILVERSUM - Twee onbekende mannen hebben een overval gepleegd op het tankstation aan de Zeverijnstraat. De inbraak vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag.

Rond 4.00 uur sloeg het duo een ruit in. Voor de politie is het niet duidelijk of de twee iets buit hebben gemaakt. Wel is het zeker dat zij na de vernieling zijn gevlucht in de richting van de Hermelijnlaan. Ze hebben zich per scooter uit de voeten gemaakt.

Nieuwe toekomst gloort voor 'muziekbieb'

Roland Kieft (links) en Wimar Jaeger zijn blij dat de muziekbibliotheek behouden blijft. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - In 2013 moest de muziekbibliotheek in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) de deuren noodgedwongen sluiten. De overheid draaide de geldkraan dicht. Dik drie jaar later komt Den Haag weer met geld over de brug, zodat deze 'bieb' kan bouwen aan de toekomst. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft meer dan een miljoen euro beschikbaar gesteld, zodat een van de grootste muziekbibliotheken van Europa ontsloten kan worden. Ook Hilversum doet een duit in het zakje zodat de collectie verder gedigitaliseerd kan worden.
Meer hierover op pagina 9.

34

keer is er in november ingebroken in Hilversum

Handige connectie voor Museum Hilversum

Het Perfecte Plaatje in het museum. Foto: Museum Hilversum

HILVERSUM - Connecties zijn altijd handig. Daar kan Museum Hilversum over meepraten. Via Canon Nederland wist het Hilversumse museum de tentoonstelling van 'Het Perfecte Plaatje' binnen te halen.

Veel van de werken van de zeven bekende Nederlanders die aan dit RTL4-programma meedoen, zijn vanaf donderdag 15 december te zien in het voormalige raadhuis. Museumdirecteur Stef van Breugel meldt dat hij direct ja zei toen het verzoek binnenkwam. In zijn optiek sluit de foto-expositie van het televisieprogramma juist aan bij het museum in de mediastad.

Het idee is van Canon Nederland. Daarmee werkt het museum al samen op het gebied van de World Press Photo-tentoonstelling en de Zilveren Camera. De lijnen waren daardoor kort en op korte termijn is de expositie van 'Het Perfecte Plaatje' dan ook tot stand gekomen. De foto's, die gemaakt zijn door Humberto Tan, Winston Gerschtanowitz, Heleen van Royen, Paulien Huizinga, Ruud Feltkamp, Marco Borsato en Kim Feenstra passen volgens Van Breugel goed in Hilversum.

Omdat de deelnemers door professionals beoordeeld worden, leren zij echt naar fotografie kijken. "De moeilijkheidsgraad is vrij hoog. Er wordt vrij veel van ze gevraagd", aldus de museumdirecteur. "Straks mag het publiek kijken wat zij van deze foto's vinden", zegt Van Breugel enthousiast.

Zaterdag 17 december openen finalisten Kim Feenstra en Humberto Tan de tentoonstelling. De 'perfecte plaatjes' zijn tot en met zaterdag 31 december te zien.

GAC bereidt lopers voor op Hilversum City Run

HILVERSUM - Goed voorbereid aan de start van Hilversum City Run verschijnen? Dan is de hardloopclinic van de Gooise Atletiek Club (GAC) wellicht iets voor jou.

In twaalf weken stomen de deskundige trainers van de atletiekvereniging de deelnemers klaar voor dit hardloopevenement, dat plaatsvindt op zaterdag 1 april (Ladies run) en zondag 2 april (City Run). Deze lessen zijn bedoeld voor onregelmatige lopers, mensen die het opnieuw willen proberen of lopers die hun techniek juist willen verbeteren. De eerste training is op zaterdagochtend 7 januari.

De kosten bedragen 75 euro. Daarvoor krijgen de deelnemers twaalf trainingen, een startbewijs voor het hardloopevenement en een dry-fit runningshirt. "De trainingen hebben een plezierig en sportief karakter. Er zijn verschillende niveaus en verschillende groepen. De focus is volhouden, genieten van hardlopen en aandacht voor looptechniek", zo meldt het GAC.

Weerbericht

Eerst droog, in het weekeinde kans op wat regen
Met een minimum tot -7 graden was het de koudste Sinterklaas sinds 1962. Dat was toen aan het begin van de koudste winter van de 20e eeuw. Nu loopt het zo'n vaart niet, want inmiddels heeft zich een zuidwestelijke stroming ingesteld, waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. In het weekeinde nadert een uitloper van een oceaandepressie. Het wordt dan iets wisselvalliger.

Vrijdag + het weekeinde
Met Sinterklaas is ook de vorst verdwenen. Tot en met zondag zijn de nachten vorstvrij met een minimumtemperatuur van circa 6 graden, overdag oplopend naar 9 à 10 graden. Het weerbeeld daarbij is vrij veel bewolking. Vrijdag blijft het meest droog. Af en toe schijnt de zon. In het weekeinde overheerst de bewolking. Tussen zaterdagmiddag en zondagochtend kan er af en toe regen vallen. Er waait overwegend een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De temperatuur lijkt na het weekeinde weer te gaan dalen. Vanaf dinsdag is er kans op lichte vorst (0 tot –5 graden). Het kan een derde miniwintertje worden omdat zich tijdelijk opnieuw een gebied van hoge luchtdruk vormt. Het is daarbij droog met kans op zon en lokaal mist.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De afgelopen herfst verliep overwegend rustig en zeer zonnig. In deze eeuw was alleen de herfst van 2005 zonniger. De herfst was ook droog met circa 190 mm in onze regio tegen 250 mm normaal. September was extreem warm, maar oktober en november waren iets te koud. Dat gaf een gemiddelde van vrijwel normaal.

Kaarten Top2000-café vliegen weg

Vuurwerk bij de onthulling van de top 3. Foto: André Verheul

HILVERSUM - De kaartverkoop voor het Top2000 is heel hard gegaan. Wie een blik werpt op de website ziet dat het café in Beeld en Geluid op alle dagen is uitverkocht.

Het Top2000-café is een gewild uitje in de laatste week van het jaar. Radio 2 begint zondag 25 december met het afspelen van de lijst van de 2.000 beste platen volgens de luisteraars. De dj's zitten een week lang in het museum aan de Media Parkboulevard 1.

Daar werd vrijdag ook de top drie van de lijst der lijsten bekendgemaakt. Rond de vijver van Beeld en Geluid verzamelden de dj's zich, waarna met veel spektakel de drie meestgekozen nummers werden gepresenteerd. 'Bohemian Rhapsody' van Queen voert de lijst aan, gevolgd door 'Hotel Califonia' van Eagles en 'Stairway to heaven' van Led Zeppelin.

Nieuwe danscrew is meteen succuesvol

Foto's: Nathalie Zitter

HILVERSUM - De nieuwe danscrew Unlimited van Fit by Rox is zondag meteen al in de prijzen gevallen. De zestien meiden in de leeftijd van 14 tot 20 jaar pakten in Uitgeest de eerste plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd in de categorie Over 18 Beginners. Dat was reden voor taart. Is dit de opmaat naar het WK in Glasgow?

De beste werkgever van Hilversum worden

1850 werkt aan nieuwe groei en heeft stevige ambities

Ron Kiesling (links) en Martijn Schuurman in het contactcenter aan de Marathon. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "We zijn de beste van de Franciscusweg, de Nieuwe Havenweg en het Arenapark." Deze Louis van Gaal-achtige drieslag maken managers Ron Kiesling en Martijn Schuurman van 1850 niet, maar het is wel hun ambitie om de beste werkgever te worden van Hilversum.

Kiesling lacht en nuanceert meteen. Want als je bij 1850 uit het raam kijkt, dan staar je naar het terrein van Nike: een grote multinational als buurman. Maar het gaat de twee om de ambitie om van het landelijk opererende 1850 weer een grote en sterke werkgever te maken in Hilversum en omgeving met een duidelijk Hilversums DNA. "We hopen iets te kunnen betekenen voor de werkgelegenheid", aldus Kiesling.

Samenwerking binnen de regio is er al. Zo hebben al veel kleine ondernemers uit de Gooi en Vechtstreek gevraagd of het bedrijf hun onlinedienstverlening wil beheren. "Maar we werken ook samen met het Werkplein", stelt Kiesling. "We vermoeden straks veel medewerkers uit Hilversum en de rest van de omgeving nodig te hebben. Dat moet een goede mix zijn, dus ook oudere werknemers en lagergeschoolden."
De twee verwachten weer een groeispurt van 1850. Het bedrijf aan de Marathon heeft het businessmodel om moeten gooien. Voorheen belde je naar dit bedrijf voor nummerinformatie, maar door de vlucht van de smartphone was daar steeds minder behoefte aan. Dat leidde tot een krimp. Nu richten zij zich met het contactcenter meer en meer op support van webwinkels. Zeven dagen in de week, van 8.00 tot 22.00 uur, bieden zij hun klanten ontzorging aan. "Mensen krijgen hier echt iemand aan de lijn en hoeven niks te roepen tegen een computerstem aldus Schuurman. En nu is het streven om weer net zo groot te worden als in de hoogtijdagen met zo'n 140 man personeel.
Met een nieuwe markt erbij en hetzelfde elan als altijd wil 1850 haar ambitieuze doelstelling realiseren. "De energie is er en datzelfde geldt voor het enthousiasme", zegt Schuurman. Geld verdienen is belangrijk, maar dat betekent niet dat het sociale aspect vergeten wordt. Kiesling vertelt dat de onderneming veel met goede doelen bezig is. Als voorbeeld noemt hij het Wereld Natuur Fonds. Die sociale betrokkenheid is er al vanaf de oprichting in 2006. "We willen ook dingen doen die maatschappelijk van belang zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld met Warchild en 538 in het verleden heel goede dingen gedaan", luidt de toevoeging van de manager.

'We hopen straks veel medewerkers van hier nodig te hebben'

Liebergerweg zet ook social media in

HILVERSUM – De actie van de bewoners van de Liebergerweg gaat verder dan alleen de straat. In overleg is besloten ook op social media campagne te gaan voeren tegen de overlast van het vrachtverkeer.

De bewoners zijn een Facebookpagina begonnen. Op 'Liebergerweg vrachtwagenvrij' bieden de Hilversummers anderen de gelegenheid te reageren. In de tussentijd hebben meer buren zich gemeld met hun ervaringen en verhalen over de vrachtwagenoverlast van Hunkemöller.

Maar ook in de straat laten de bewoners zich zien en horen. Zij hebben spandoeken opgehangen waarop zij uitleggen waarom zij actie blijven voeren. De parkeeractie houdt in dat de bewoners continu auto's parkeren tegenover het bedrijf. Nu niet meer op de stoep maar op de weg, waardoor de ruimte om te manoeuvreren voor het laaddock krapper wordt.

Wel melden de bewoners dat er vooruitgang is geboekt. De gemeente handhaaft nu de regels op de nachtrust en Hunkemöller heeft de voorstellen van de bewoners in onderzoek genomen.

Hilversumse beautysalon in de prijzen

HILVERSUM - De salon van Joëlle van Dolder heeft de afgelopen maand de meeste stemmen van het publiek gekregen. Dat resulteerde maandag in de overhandiging van een Top Rated Award voor de onderneemster.

Volgens de stemmers is haar Cosmo Beauty Center de beste salon van Nederland op het gebied van gezicht. Van Dolder nam haar prijs maandag met een grote glimlach in ontvangst uit handen van Sandra Schillemans, brandmanager Treatwell Benelux.

"Voor mij persoonlijk is het winnen van deze award een stukje bevestiging dat ik op het goede pad zit; dat de keuze om mijn hart te volgen de juiste was", aldus de gelukkige onderneemster. "Voor mijn salon betekent deze award een erkenning van kwaliteit. Een goede fundering om aan klanten te laten zien en vertrouwen te wekken."

De Hilversumse salon kreeg een nominatie, net zoals alle andere genomineerden, omdat zij een 8,5 of hoger scoorden op basis van minimaal honderd reviews of een 9 of hoger op basis van minstens dertig kritieken op internet.

Rugbyers pakken de draad weer gewoon op

De blauw-witten waren ook tegen Bassets heer en meester. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De winterstop nadert. Nog twee wedstrijden heeft Rugby Club Hilversum nog voor de boeg. Tegen laagvliegers ASV Ascrum (10 december thuis) en Diok (17 december in Leiden) lijkt de ongeslagen status van de soevereine koploper in de ereklasse niet in gevaar te komen. Al zijn conclusies op papier anders dan de werkelijkheid. Ook na de rugby-interlandperiode zijn de Hilversummers doorgegaan met waarmee ze al twee jaar bezig zijn: wedstrijden winnen. De draad is opgepikt. Zaterdag werd Bassets met een 47-5 nederlaag teruggestuurd naar Sassenheim. Een week eerder dolf Waterland met 17-56 het onderspit.

Ode aan 'onschatbare' schakels voor musea

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Van onderbelichting was dinsdag aan het einde van de ochtend geen sprake. Museumvrijwilligers stonden vol in de schijnwerpers. De Museumvereniging verzorgde in Beeld en Geluid een ode aan deze vrijwilligers. Dat gebeurde onder meer met het vertonen van 35 miniportretten. "De waarde die vrijwilligers toevoegen aan musea in Nederland is onschatbaar", zei Mirjam Moll van de vereniging. Alle musea tezamen tellen zo'n 23.000 vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke schakel. In 16 procent van de gevallen draaien de musea volledig op vrijwilligers.

Hilversummer Architect van het Jaar

HILVERSUM - Koen Velsen is bekroond tot de beste architect van Nederland in 2016. Maandag 15 december neemt de 64-jarige Hilversummer de prijs van Architect van het Jaar in Amsterdam in ontvangst.

De Hilversummer, voormalig Rijksbouwmeester, heeft zijn uitverkiezing te danken aan de negen eerdere winnaars van deze jaarlijkse prijs. Zij vormden de jury van de tiende editie van de Architect van het Jaar-verkiezing. Zijn vakgenoten roemen hem om zijn consistentie in zijn werk en hebben waardering voor zijn kwaliteiten als architect. "Zonder modieus te zijn is hij telkens in staat heldere maar ook eigenzinnige oplossingen te bieden, die zowel een passend antwoord geven op de gestelde vraag, als ook vaker verrassend reageren op de achterliggende thema's rondom de opdracht", melden de deskundigen.

De organisator van deze verkiezing, ArchitectenWerk, doet ook nog een lovende duit in het zakje. Zij zegt dat Van Velsens complete beheersing van het materiaal waarmee zijn architectuur tot stand komt, misschien wel zijn grootste kracht is. Naast de prijs ontvangt Van Velsen ook een geldbedrag van 5.000 euro.

Victoria wil vervanging kunstgras

HILVERSUM - Het bestuur van HC&FC Victoria onderzoekt hoe snel de kunstgrasvelden met rubbergranulaat vervangen kunnen worden. Tot die tijd bekijkt de voetbalvereniging welke maatregelen er genomen worden. Het is niet zo dat deze velden niet meer gebruikt worden.

Vorige week maakte de NOS bekend dat onderzoekers beweren dat de rubberkorrels, die gebruikt worden in menig kunstgrasveld, meer kankerverwekkend zouden zijn dan gedacht. Dat is reden voor de Victorianen om samen met de gemeente, die eigenaar is van de velden 1 en 2, snel op zoek te gaan naar alternatieven en in de tussentijd andere maatregelen te nemen. Overigens staat voetbalvereniging Altius er precies zo in als de blauw-witten.

Totdat vervanging is geregeld, handhaaft de club de eerder genomen maatregels. Alle keeperstrainingen en die van de keepersschool vinden plaats op natuurgras, de allerjongste voetballers trainen voorlopig zo veel mogelijk op het kunstgrasveld dat een bovenlaag heeft van kurk en de trainingen en wedstrijden van alle teams worden zo goed mogelijk verdeeld over natuurgrasvelden, veld 3 en de kunstgrasvelden 1 en 2.

Helma Luijendijk

(56) komt uit Amsterdam, woont sinds 1986 in Hilversum. Ook leuk, maar van Amsterdam gaat haar hart toch sneller kloppen.

Foto: Karin van Leeuwen

Omschrijf jezelf in 5 woorden:
"Gedreven, vrijgevig, open, enthousiast, betrokken."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben door een langdurige ziekte mijn baan kwijtgeraakt. Sindsdien ben ik vrijwilligster bij de Stichting Olijf, een netwerk voor en van vrouwen met gynaecologische kanker. Vanuit huis 'bevrouw' ik het secretariaat voor een paar uurtjes per week."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ja hoor! Lezen, sporten en boetseren."

Wat vind je van Hilversum?
"Saai en rommelig. Ben geboren en getogen in Amsterdam. Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen als ik daar rondloop. Het geweldige van Hilversum is wel dat we alles hebben: bos, heide, (Loosdrechtse) plassen."

In welk café drink jij graag een drankje?
"Ik drink graag op zaterdagmiddag een cappuccino op de Groest bij Soulkitchen buiten op terras. De tosti's zijn daar ook erg lekker."

Als je burgemeester was, dan...
"Dan zou ik de Ride for the Roses naar Hilversum halen, een fietstocht die jaarlijks gereden wordt ten behoeve van het kankerfonds. Iedereen kent Alpe d'HuZes, maar heel weinig mensen kennen de Ride for the Roses. Als de start vanuit Hilversum (op bijvoorbeeld het Mediapark) zou zijn, dan staat Hilversum ook weer eens op de kaart."

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?
"Net uitgelezen: 'Kom hier dat ik u kus' van Griet op de Beeck en 'Gouden Jaren' van Annegreet van Bergen."

Heimelijk genoegen?
"Een keer tijdens een concert van bijvoorbeeld Marco Borsato of de Ladies of Soul op het podium naast hen staan en meezingen alsof ik de grootste ster aller tijden ben. Maar ja… ik kan niet zingen. Lijkt me wel grandioos om alle die uitzinnige mensen voor je te zien."

Mooiste plek in Hilversum?
"Kolhornse heide."

Fietscadeau gaat wel in de herhaling

GroenLinks en ChristenUnie delen weer uit

Net zoals vorig jaar weer fietscadeaus uitdelen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Dat het parkeercadeau van de baan is, is voor GroenLinks en de ChristenUnie extra reden om nogmaals de nadruk te leggen op de fiets. Daarom delen leden van deze twee partijen zaterdag op vier locaties in het centrum fietslampjes uit.

"Met de fiets naar het centrum komen is goed voor iedereen. Dat mag beloond worden", menen beide fracties. Met het uitdelen van het fietscadeau willen de twee aandacht blijven geven aan de fiets als vervoermiddel in Hilversum. Het aloude adagium 'fietsen is gezond', is een van de argumenten. Daarnaast draagt fietsen bij aan de gezondheid.

Tevens geven zij hiermee weer hun weerwoord tegen de gemeente. Hoewel er geen gratis parkeerkaarten meer worden uitgedeeld, overweegt de gemeente nu parkeerarrangementen rond het centrum te steunen. Een heilloze weg wat betreft de gulle fietscadeaugevers. "Blijkbaar zijn de gezondheid van Hilversummers en een mooie groene openbare ruimte nog steeds onvoldoende argumenten voor het huidige, door de VVD-gedomineerde college", is de sneer.

Win kaarten voor Sinatra One O One!

Sinatra One O One staat zondag in de Vorstin. Foto: De Vorstin

HILVERSUM - Start spreading the news… The Guys Are In Town! Na een een spannende ontmoeting op tv, ontstond een vriendschap. Een vriendschap die leidde tot een professionele band. En dat leidde tot: Sinatra One O One! Peter Douglas & Frank In Person vormen samen de beste Sinatra-tribute die men ooit heeft gezien!
Zondag staat Sinatra One O One Birthday Party in Podium de Vorstin. Aanvang 21.00 uur. We mogen 2 x 2 kaarten weggeven! Zie Facebook.com/HilversumsNieuws.

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

EDWIN VAN VLIET schilderwerken, kan nog enig werk aanvaarden in de regio, 06-25514952

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. € 10,-. Info 06-53319921

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN. Bel 06-10400788 voor een scherpe prijs

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

'We willen de zwerfdierenopvang terug, dat wordt van ons verwacht'

Dierenasiel Crailo hoopt vurig dat gemeente aanbesteding aan hen gunt

Beheerder Rianne Steenbeek poseert met asielhond Jack. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

200.000 dieren

Het dierenasiel aan de Crailoseweg 14 is maandag tot en met zaterdag open. Sinds de oprichting in 1925 zijn er meer dan 200.000 dieren opgevangen. Eigenaren die niet meer zelf voor hun dier kunnen zorgen, kunnen bij het asiel terecht. Zelf helpen? Het asiel zoekt altijd vrijwilligers en gezinnen die de honden willen uitlaten. Ook is de dierenopvang blij met donaties of giften. Ook oude kleding of handdoeken zijn welkom.

HILVERSUM - Het aanbestedingsteam, bestaande uit ambtenaren, neemt over ruim een maand het besluit wie de Hilversumse zwerfdieren de komende vier jaar mag opvangen. Dierenasiel Crailo krijgt ook een kans. "We hopen dat deze dieren weer naar ons komen", zegt beheerder Rianne Steenbeek. "Veel Hilversummers snappen niet dat de opvang nu in Amersfoort gebeurt. Als de keus niet op Crailo valt dan is het geen onoverkomelijk probleem. Vooropstaat dat alle dieren op ons kunnen blijven rekenen."

Jaarlijks zwerven er een paar honderd katten en tientallen honden rond in Hilversum die nu in Amersfoort terechtkomen. Als dierenasiel Crailo de aanbesteding wint, komt deze opvang weer terug naar Hilversum. "Een logische keuze", volgens Steenbeek. "Mensen die in het Gooi een zwerfdier vinden, komen naar ons. Als ze dan horen dat ze eigenlijk in Amersfoort moeten zijn, snappen ze daar helemaal niets van. Ons asiel is voor de meeste Hilversummers een begrip."

'Ons asiel is voor de meeste Hilversummers een begrip'

Zeker als het dier ziek is, strijkt Steenbeek met de hand over het hart en neemt ze de hond of kat toch op. "Dat dier helpen we natuurlijk meteen en gaan we niet eerst naar Amersfoort vervoeren", zegt ze beslist. "Dat neemt natuurlijk niet weg dat we hopen dat de gemeente dat ook inziet." Het gaat de enthousiaste beheerder dan niet eens om het geld. "Als de gemeente voor ons kiest, krijgen wij de eerste twee weken opvang vergoed", legt ze uit. "Vaak blijven de dieren hier langer, dus die betaling voor het zwerfdier gaat echt wel op. Nee, we willen de zwerfdierenopvang terug, omdat Hilversummers dat van ons verwachten en omdat elk dier bij ons de beste kansen krijgt." Het komt tegenwoordig nog maar heel zelden voor dat mensen een hond aan een boom binden en achterlaten. "Gelukkig weten bewoners dat ze hun dier dan beter naar ons kunnen brengen", vervolgt Steenbeek. "Op dit moment hebben we 25 honden, 90 katten, 15 konijnen en een cavia die een nieuw thuis zoeken."

Steenbeek laat het dierenasiel zien. Er zijn verschillende speelweides voor de honden en een kattenverblijf waar de katten binnen en buiten kunnen liggen en kunnen klimmen en klauteren. Soms vindt een dier snel een nieuwe eigenaar, soms duurt het langer. Zoals bij Bikkel, een Duitse staande korthaar, die al zes jaar in het asiel woont. "Die hond vindt het heerlijk hier", zegt ze stellig. "Dagelijks wandelen er tientallen mensen met de asielhonden, en dus ook met Bikkel. Vaak komt hij dan eerder teruggerend dan de wandelaar, blij weer bij ons te zijn." Het is wel de bedoeling dat Bikkel een uitzondering blijft, want het liefst geven de medewerkers van het asiel de dieren zo snel mogelijk een nieuw thuis. "Het is echt een misverstand dat asieldieren altijd probleemdieren zijn", benadrukt Steenbeek. "Er zijn zo veel redenen waarom mensen afstand moeten doen van hun hond of kat. We bekijken bij een herplaatsing altijd of er een goede match is. Bij sommige dieren krijgen de nieuwe eigenaren advies van onze dierengedragstherapeut. En mensen kunnen ons natuurlijk altijd bellen als ze vragen hebben", klinkt het gastvrij.
Het vaste team dierenverzorgers van het asiel bestaat uit zes mensen, lang niet genoeg om de dierenopvang draaiende te houden. "Ik zou niet weten wat we zonder onze ruim honderd vrijwilligers zouden moeten doen", zegt Steenbeek tot slot. "Zij helpen bij het schoonmaken van de hokken en het uitlaten van de honden. Ook is een groep mensen betrokken bij ons 'aaiproject'. Zij gaan met de dieren naar verzorgingstehuizen waar dementerende ouderen ze kunnen knuffelen."

'Het is een misverstand dat asieldieren altijd probleemdieren zijn'

Bestuurlijke rust is weergekeerd bij HilverZon

'Door op de ingeslagen weg', aldus Aernoud Olde. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De rust is wedergekeerd bij HilverZon. Het bestuur van de energiecoöperatie heeft het vertrouwen van de meerderheid van de leden gekregen en dat betekent dat zij koers kunnen houden. Wel moet het bestuur zo snel mogelijk worden uitgebreid.

Een duidelijke meerderheid gaf vorige week woensdag in de Bethlehemkerk tijdens de veelbesproken algemene ledenvergadering aan door te willen met voorzitter Aernoud Olde en penningmeester Chiel van Eendenburg. De motie van wantrouwen, die was ingediend door het groepje leden van redhilverzon.nl, haalde het bij lange na niet. Zij hadden ook eenzelfde motie ingediend tegen de raad van toezicht, maar die was al van tafel gehaald. Daarmee behoort de bestuurlijke crisis bij de coöperatie nu tot het verleden.

"We gaan gewoon door op de ingeslagen weg en dat loopt lekker", aldus Olde. Hij hoopt snel op bestuurlijke versterking. Het bestuur mikt op drie aanvullingen. Nu is de basis met twee man - de door de raad van toezicht geschorste Jeroen Pool was voor de vergadering al afgetreden - veel te smal. "Met vijf man heb je een mooi draagvlak, maar dat getal is niet heilig."
De blik kan weer op de toekomst. Dat betekent dat HilverZon zich in blijft zetten voor een energieneutraal klimaat in 2030. Dat probeert zij onder meer te doen met energiebespaaracties in heel Hilversum. In 2017 introduceert zij het eerste energiecafé. De andere opgave is het realiseren van collectieve opwekprojecten. Op het Rotorgebouw aan de Arendstraat komt bijvoorbeeld een zonnefabriek en HilverZon realiseert 2.000 zonnepanelen op vijf daken van gemeentelijke panden. Daar zijn de eerste aanmeldingen al voor binnen.

Van lokale 'schuilkelder' naar landelijke hotspot

Muziekbibliotheek en MCO moeten meer in de schijnwerpers komen

De archiefkasten zijn tot de nok toe gevuld met mappen.

door Ingmar Meijer

HILVERSUM - Verstopt en verscholen zit de muziekbibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Wat jarenlang de 'schuilkelder' is geweest van de muzikale geschiedenis van de omroepen moet uitgroeien tot een nationale trekpleister. Wat wethouder Wimar Jaeger (Cultuur en Media) betreft, moet de deur van de schatkamer én het MCO wagenwijd open worden gezet voor iedereen. De D66'er spreekt van een landelijke hotspot.

Nu het stof van het gigantische archief af gaat, wil Jaeger meteen doorpakken. De klus voor de komende jaren is om het enorme archief - meer dan 5 kilometer aan bladmuziek ligt opgeslagen in de MCO-kelder - te ontdubbelen, te selecteren, te catalogiseren en te digitaliseren. Daarvoor is nu in totaal 1,2 miljoen euro voor vrijgekomen mede dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na 2020 moet deze schatkamer, zoals de wethouder het noemt, landelijke bekendheid krijgen. "In dit gebouw zitten orkesten, de muziekbibliotheek, er zijn optredens, amateurverenigingen komen hier. Dit moet een enorme hotspot worden als het gaat om muziek binnen de mediacultuur. Als in het MCO iets gebeurt op dit vlak dan moeten mensen in Veghel daar bij wijze van spreken op de hoogte zijn. Daar werkt het MCO heel hard aan en dat heeft positieve effecten", aldus de democraat.

Woord

"De wethouder heeft absoluut zijn woord waargemaakt", zo stelt SP-raadslid Nadine Terwiel. Dik anderhalf jaar terug vroeg zij aan Jaeger tijdens de behandeling van de cultuurnota 'Metrum' of Wimar Jaeger zich wilde blijven inzetten voor de muziekbibliotheek. In de conceptversie werd de collectie van de omroepen kort aangestipt. "Ik ben toen naar de microfoon gerend en heb om een toezegging gevraagd. Die kreeg ik."

Jan Jaap Kassies (links) en Eric van Balkum zijn verheugd dat de muziekbibliotheek weer een toekomst heeft. Foto's: Bastiaan Miché

Het bijzondere papieren muziekarchief moet wat hem betreft ook gaan dienen als een magneet voor de collectie muziek Nederland. Samenwerking met andere bibliotheken, waaronder de Koninklijke Bibliotheek en het Koninklijk Conservatorium die allebei in Den Haag zijn gevestigd, moet hiervoor gaan zorgen. Tevens wil Jaeger zorgen voor een koppeling tussen de muziekcollectie en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het digitale archief dat zo'n beetje aan de overkant van de straat ligt, wil hij samenvoegen met het papier. Als voorbeeld geeft hij dat je in het museum aan de Media Parkboulevard 1 kijkt naar een uitvoering van Jaap van Zweden en dat je daarbij de bladmuziek kan opvragen met de aantekeningen van de dirigent erbij. Innovatie moet je koppelen aan de muziekcollectie zodra die digitaal is, is de stelling van de wethouder.

Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies, de voormalige bibliothecarissen van de muziekcollectie van de omroepen, zijn verheugd over de 'doorstartplannen'. Meer dan drie jaar hebben zij uitgekeken naar de dag dat bekend werd dat de muziekbibliotheek nieuw leven kreeg. Dinsdag was het dan zover. Dolgelukkig waren zij dan ook. Na afloop van de persconferentie, waar overigens niemand van de omroepen bij aanwezig was, proostten zij met een biertje op het goede nieuws. De glimlach overheerst. In de tijd van de sluiting zijn zij aandacht blijven vragen voor de collectie die lag te verpieteren in het MCO. HilversumsNieuws bracht vorig jaar augustus als eerste een bezoek aan het archief en berichtte hierover. Zelf hebben de Haarlemmer en de Amsterdammer de collectie 'levend' gehouden op muziekschatten.nl. Daarmee zijn zij ook verder gegaan met het digitaliseren van de collectie, wat een heidens karwei is gezien de omvang.

In de periode dat de muziekbieb dicht was, hebben Van Balkum en Kassies meer dan 120.000 bezoekers gehad op hun site en hebben ruim 7.200 mensen zich geregistreerd. Via dit digitale huis konden ook aanvragen worden ingediend en zo zijn nog de nodige pareltjes uit het archief gehaald. Meest sprekende voorbeeld is de musical van Toon Hermans. Jacques Klöters, de biograaf van Hermans, vroeg aan de twee of zij dit document konden opduiken. "Begin jaren 50 is Hermans naar de Verenigde Staten geweest en daar maakte hij kennis met musical. In 1953 heeft hij er zelf een geschreven. We wisten zelf helemaal niet dat we dit stuk hadden. Binnen tien minuten hadden we het gevonden. Het gaat om een titelloze radiomusical die destijds is uitgevoerd met het Avro-ensemble De Zaaiers", vertelt Kassies. Ten ere van Hermans' honderdste verjaardag - hij zou op 16 december eeuweling zijn geworden - zendt Radio5 deze musical uit. Het Metropool Orkest heeft het stuk ingespeeld en onder anderen Karin Bloemen en Alex Klaassen zijn te horen.
Behoud van de muziekcollectie, die na de sluiting helemaal uit Hilversum dreigde te vertrekken, daar hebben Kassies, Van Balkum en Jaeger zich hard voor ingezet. Dat is niet alleen goed nieuws voor Hilversum, dat zich toch presenteert als de mediastad, maar voor heel Nederland. In de kelder liggen meer dan 800.000 titels. Werken van The Ramblers, Harry Bannink, Hans Eisler en Louis Andriessen liggen daar bijvoorbeeld opgeslagen. Met geld van het ministerie en de gemeente kan de collectie nu verder ontsloten worden. Na 2020 trekken Hilversum en de Stichting Omroep Muziek (SOM) samen de kar, want het is niet de bedoeling dat de deuren van de muziekbibliotheek over drie jaar weer dicht gaan. Continuïteit is van essentieel belang, meldt Jaeger.

Dat vindt ook Roland Kieft, directeur van de SOM. "We hebben nu met de gemeente een partnership ontwikkeld waardoor we na 2020 verder kunnen. De collectie is te bijzonder, zodat het voor een gewone ondernemer moeilijk is om die te exploiteren", meldt hij tevreden. "Deze nationaal en internationaal erkende muzikale schatkamer zal dan in 2020 voor iedereen digitaal toegankelijk zijn. Amateurmusici, jong toptalent en volleerde meesters, maar ook ons eigen Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor kunnen in de collectie iets van hun gading vinden", meldt de trotse directeur tot slot.

In de huid van een mantelzorger

Foto: Bob Awick

HILVERSUM - Naast de vagina- en sportmonologen bestaan ook de mantelzorgmonologen. Vorige week donderdag maakte Hilversum in wijkcentrum Lopes Dias kennis met dit fenomeen. Drie indringende verhalen van drie verschillende mantelzorgers passeerden de revue in de voorstelling, die bedoeld was voor professionals bij zorg- en welzijnsorganisaties. In deze show, die de gemeente aanbood, kropen de aanwezigen in de huid van de mantelzorger. Nederland telt 2,6 miljoen mensen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgen. Dat aantal groeit nog steeds.

Mishandeling Hilversummer op Stroeslaan

HILVERSUM - Een 21-jarige Hilversummer is vrijdagmiddag mishandeld door drie mannen. Het incident vond plaats op de Stroeslaan. De politie heeft een 51-jarige man aangehouden, maar is nog op zoek naar de twee andere verdachten.

Nietsvermoedend liep de 21-jarige vrijdag tussen 15.15 en 15.30 uur een winkel uit aan de Stroeslaan. Eenmaal buiten greep een onbekende man hem vast en duwde de Hilversummer vervolgens hard tegen de muur. Een tweede man bemoeide zich ermee en deelde klappen uit. Het slachtoffer wist te ontkomen en rende weg, maar deze vlucht was van korte duur omdat een derde man hem wist te grijpen. Hij bedreigde de Hilversummer.

De politie was gealarmeerd. Agenten wisten een 51-jarige man uit Hilversum in de kladden te grijpen als verdachte van deze mishandeling. Van zijn twee kompanen ontbreekt voorlopig ieder spoor. De recherche is een onderzoek gestart en hoopt dat getuigen van dit voorval zich melden.

Van Rooijen vertrekt als voorzitter StAH

HILVERSUM - Jacques van Rooijen vertrekt als voorzitter van de Stichting Atletiekevenementen Hilversum (StAH). De preses neemt pas halverwege 2017 officieel afscheid.

Op 1 juli stopt Van Rooijen definitief als voorzitter van de stichting, die onder meer de Hilversum City Run verzorgt. Jarenlang is de huidige voorzitter betrokken geweest bij de StAH en het hardloopevenement dat ieder jaar in april plaatsvindt. Van 2001 tot 2006 heeft hij zich ingezet voor de eerste edities van de City Run. In 2012 werd Van Rooijen voorzitter van de StAH.

Het is tijd voor nieuwe uitdagingen, waaronder een huis in Portugal, zijn projecten in Tanzania en onlangs nog zijn toetreding tot het bestuur van de Canon Zilveren Camera. Daarnaast is zijn stelling dat bestuursfuncties niet tot in de eeuwigheid moeten duren. Vernieuwing, vers bloed en nieuwe ideeën doen een evenement goed, is de argumentatie van Van Rooijen.

Met een gerust hart neemt hij afscheid van de stichting waar hij zich meer dan een decennium voor heeft ingezet. "Alles bij elkaar ben ik zo'n elf, twaalf jaar bij de Hilversum City Run betrokken geweest. Voldoende om nu op een tevreden manier afscheid te nemen van een volwassen, professioneel evenement dat uiteindelijk door alle vrijwilligers groot is geworden", aldus de voorzitter. "Ik zie nog veel toekomst voor een evenement als de Hilversum City Run, waarbij ik nog veel kansen zie voor verdere beperkte groei. Hilversum mag trots zijn op een evenement als de City Run en de steun van gemeente, bewoners, bedrijven, horeca maar vooral van alle vrijwilligers is daarbij onontbeerlijk", luiden zijn slotwoorden.

Nog meer camera's in het centrum

Burgemeester wil toezicht uitbreiden

Komen er drie extra camera's? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Als het aan burgemeester Pieter Broertjes ligt, komen er meer camera's te hangen in het centrum. Het voorstel om twee camera's op te hangen op het nieuwe marktterrein en één op de Kerkstraat ligt nu voor. Bij een ja van de politiek zijn er straks 26 camera's in de binnenstad.

In de afgelopen jaren is het cameratoezicht al verbeterd, maar lang niet alle locaties binnen het gebied zijn goed zichtbaar, terwijl dat wel wenselijk is, meldt Broertjes in een brief aan de gemeenteraad. Volgens de politie is er nu sprake van een blinde vlek: de Kerkstraat nabij het C&A-plein. "Dit is cruciaal voor het aansturen van politiecollega's, boa's en toezichthouders op straat en beveiligers van PPS Security", schrijft de burgemeester.
De huidige camera bij de bioscoop blijkt niet voldoende te zijn voor het hele marktplein. Met twee nieuwe camera's is het toezichtsgebied wel gedekt.

Volgens Broertjes levert cameratoezicht veel op. Zo kan er voortijdig ingegrepen worden bij beginnende ruzies, is een voorbeeld dat hij geeft.

Optreden Victor Mids bij Voorhoeve

HILVERSUM - Ooit eens een illusie van Victor Mids in het echt willen zien? De presentator van het tv-programma Mindf*ck verzorgt een optreden in Boekhandel Voorhoeve.

Samen met zijn partner in crime Oscar Verpoort, treedt hij zondag op. Tussen 10.00 en 11.00 uur zijn de twee aanwezig voor illusies en signeert Mids zijn onlangs uitgekomen boek 'Mindf*ck, 101 illusies en experimenten'. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden via info@boekhandelvoorhoeve.nl.

Problemen grote steden ook in Hilversum

HILVERSUM - "Waar gaat het hierover?", vraagt burgemeester Pieter Broertjes zich af. Hiermee reageert hij op het steekincident van vrijdag aan het einde van de middag op de Hilvertsweg.

Twee mannen kregen het met elkaar aan de stok, stapten uit hun auto, begonnen te vechten, waarbij één van hen de ander in de rug stak. "In grote steden als Amsterdam en Utrecht is dit schering en inslag. Blijkbaar heeft Hilversum daar ook last van", aldus Broertjes.

Auto slaat over de kop op de A27

De wagen raakte zwaar beschadigd door het ongeval. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een automobilist sloeg maandag aan het einde van de ochtend met zijn wagen over de kop. Het voorval gebeurde op de oprit naar de A27 bij Hilversum. Rond 11.30 uur raakte de bestuurder door onbekende redenen in de slip. De wagen ging over de kop en ramde vervolgens een lantaarnpaal. De auto is zwaar beschadigd. De automobilist is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Tijdens de bergingswerkzaamheden ging het bijna weer mis. Een andere auto vloog ook uit de bocht. De bestuurster kwam met de schrik vrij.

Laarder vast voor meerdere insluipingen

HILVERSUM - De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Laren aangehouden. Hij wordt verdacht van meerdere insluipingen bij bedrijven en instellingen in Hilversum en zijn eigen woonplaats.

Naar aanleiding van deze verschillende insluipingen startte de sterke arm een onderzoek. Bij deze ongewenste bezoekjes is ook de nodige apparatuur gestolen, meldt het politiekorps. Al gauw kwam de 29-jarige verdachte naar boven. Dinsdag is de man gearresteerd. Hij zit vast. De politie is nog niet klaar met het onderzoek.

Zondag is er een bijzonder kerstconcert in De Kapel. Foto: Maartje Roos

donderdag 8 december

Lunchconcert

MCO 12.30 uur

Ketting en Wagner door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karel Deseure, met medewerking van sopraan Ilse Eerens. Ketting - 'The curious music that I hear'. Wagner - 'Tristan und Isolde' - 'Vorspiel und Liebestod'. Kaarten via www.mcogebouw.nl.

Oude Stijl Jazz Jam

Vliegveld 20.30 uur

Café Restaurant Fly Inn. Oude Stijl Jazz Jam. 20.30 tot 24.00 uur. Vrij entree.

Jamsessie met Vanessa

De Koning 21.00 uur

Jamsessie met Vanessa. 21.00 tot 24.00 uur. Gratis entree.

zaterdag 10 december

Themagesprek

Gebouw Graalsbeweging 10.00 uur

Het gesprek in deze cyclus over de tien geboden van God gaat, aan de hand van de uitleg gegeven door Abd-ru-shin, in op het derde gebod met de vraag: wat kan de reden zijn waarom het gebod is gegeven om één dag in de week te heiligen? 10.00 tot 12.00 uur. Informatie: 035-6237031 of info@graalsbeweging.nl.

Kerstmarkt

St. Joseph 10.00 uur

Traditionele kerstmarkt vol kraampjes met feestelijke cadeautjes, feestkleding. Ook zijn er allerlei lekkernijen verkrijgbaar. Het geheel wordt opgeluisterd door muziek en een rad van fortuin. Tevens zijn er kinderactiviteiten en is het tweedehands kledingwinkeltje geopend. De opbrengst gaat naar een goed doel. 10.00 tot 15.00 uur. Voor informatie: 035-6420719.

Repair Café

De Riebeeck 11.00 uur

Bij Repair Café Hilversum worden kapotte spullen (textiel, huishoudelijke apparatuur, audio apparatuur, fietsen, computers, kinderspeelgoed, tuingereedschap) gratis gerepareerd door een team van vrijwilligers. Heb je niets te repareren, ook dan ben je van harte welkom voor een kopje koffie of een praatje met buurtgenoten. Eventuele reserveonderdelen dien je mee te brengen. Tot 13.30 uur nemen we reparaties aan, eindtijd is 14.00 uur.

Amnesty

De Kruisdam 12.00 uur

Op de Dag van de Rechten van de Mens, 10 december, wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Iedereen kan meedoen. Of kom 10 december naar De Kruisdam waar we schrijven van 14.00 tot 18.00 uur.

Kerstmarkt

De Geus 14.00 uur

Wijkcentrum De Geus houdt samen met cliënten van Amerpoort een kerstmarkt. Er zijn diverse kramen met allerlei - zelfgemaakte - leuke cadeautjes voor de komende feestdagen. De kerstman brengt een bezoek en er is genoeg lekkers te eten en te drinken.

Kerstcantate

Grote Kerk 16.30 uur

Met Bach op weg naar kerst. Een familiecantate voor jong én oud(ers). De muzikale vesper staat geheel in het teken van het komende kerstfeest. Jonge musici van het Cuypers Ensemble verzorgen een deel van de muziek en verteller Hannie Verkerk neemt de bezoekers mee in een bijzondere adventsvertelling.

Master Your Mindset

Theater Gooiland 20.00 uur

Het nieuwe boek van Michael Pilarczyk, 'Master Your Mindset - Leef Je Mooiste Leven' verscheen op 8 november. Michael is auteur, personalperformanceteacher en spreker op het gebied van zelfontwikkeling, spirituele groei en zakelijk succes. Vandaag geeft hij een lezing over het onderwerp. Tickets: www.michaelpilarczyk.com/shop/.

zondag 11 december

Informele dienst

Soeficentrum Hilversum 11.00 uur

Simone Wils verzorgt een toespraak met het thema 'Licht op licht'. Er wordt meegezongen met mantra's uit alle tradities. Na afloop bent u welkom om nog na te praten en koffie of thee te gebruiken.

Stone Town Frogs

De Koning 12.00 uur

Stone Town Frogs. Rock-'n-roll. 16.00 tot 19.00 uur. Gratis entree.

Concert

De Koepel 13.30 uur

De Gooise Egerländer Musikanten spelen van 13.30 tot 16.00 uur in De Koepel. Deze blaaskapel is gespecialiseerd in Böhmische en Tsjechische muziek, ofwel originele Egerländer muziek.

'Messiah' - G.F. Händel

MCO 14.00 uur

Het concertkoor NSF onder leiding van Joop van Goozen en met Wendeline van Houten sopraan, Ingeborg Brocheler alt, Jean-Leon Klosterman tenor, David Visser bariton en het Strijklichtorkest voeren om 14.00 uur de 'Messiah' van G.F. Händel uit. € 25,- CJP en kinderen tot 16 jaar € 10,-. Via info@concertkoornsf.nl of 06-38244912.

Kerstboomrondleiding

Pinetum Blijdenstein 14.00 uur

De rondleiding begint in het bezoekerscentrum waar Pieter Hoogenraad vertelt over de geschiedenis van de kerstboom door de eeuwen heen. Daarna gaat u de tuin in met Paulien Frieling, die u laat kennismaken met de verschillende coniferen die traditioneel als kerstboom worden gebruikt. De rondleiding kost € 5,-. De tuin is vanaf 12.00 uur geopend.

Het kerstwonder van Tsjaikovski

GSA Galerie 15.00 uur

Tsjaikovski’s muziek opent de tentoonstelling van de nakomeling van de mecenas van deze componist. Het foto-muzikaal project is een combinatie van de muziek van Tsjaikovski en de fotoportretten van de Russische dames uit de 19e eeuw. Daarnaast luistert u naar een bijzonder verhaal over Pjotr Tsjaikovski en Nadjeschda von Meck, geïllustreerd door bekende Russische romances. Kaarten zijn te koop bij de galerie. € 15,-.

Kerstliederen meezingen

Apostolisch Genootschap 15.00 uur

Wie zin heeft in de gezellige kerstsfeer kan bekende kerstliederen komen meezingen bij het Apostolisch Genootschap. Van 'Er is een kindeke' tot 'Eer zij God in onze dagen'. De muziek wordt omlijst met een vertelling van het kerstverhaal over de geboorte van Jezus. Er is een collecte voor Stichting Naar school in Haïti. Na afloop is er voor iedereen een drankje.

Nederlands Live!

Podium de Vorstin 16.00 uur

Nieuwe nederpop/rockformatie Van Wal presenteert covers van Nederlandse bodem en eigen songs. Van Wal staat garant voor lekkere uptempo songs en stevige ballads met teksten uit het hart. Een gloednieuw, maar vertrouwd Nederlands geluid verovert de podia. Zaal open: 15.30 uur. Tickets: € 5,-.

Kerstconcert

De Kapel 20.00 uur

Sfeervol, warm en vrolijk met een vleugje mystiek: zo is het Keltische kerstconcert van Merain. Het trio (zang, viool en Keltische harp) brengt het kerstconcert 'A Celtic Christmas'. Op het programma staan de mooiste kerstliederen en melodieën van de Britse eilanden: Ierland, Engeland, Schotland en Wales. Kaartverkoop via www.meraintrio.com. € 16,-. Kinderen t/m 15 jaar € 11,-.

maandag 12 december

Biodanza

De Geus 19.30 uur

Op maandagavond kun je heerlijk genieten van een Biodanza-workshop in De Geus. We bewegen op muziek, actief en rustig, allen en met anderen. Zo brengen we onszelf in beweging, zowel lichaam als geest. Biodanza brengt je meer in contact met jezelf en laat je makkelijker bewegen in het dagelijks leven. Een proefles is gratis. Info: www.biodanzalife.nl of 06-21497223.

Winter Wonder Werf meer dan een kerstmarkt

Het industriële wordt zaterdag gemixt met kerstsferen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een kerstmarkt met een twist. Zo omschrijft de creatieve en culturele broedplaats de Stookplaats Winter Wonder Werf, het eigen evenement dat zaterdag 10 december op stapel staat op industrieterrein Werf35.

Het industriële terrein verandert zaterdag in een kerstmarkt. De glühwein is aanwezig, net zoals diverse kraampjes en livemuziek, maar de verzamelplaats voor gamebedrijven, kunstenaars, creatievelingen en gamestart-ups wil meer bieden dan een traditionele kerstmarkt. "Iedereen die rondloopt op Werf35 of langskomt in de Stookplaats krijgt direct een goed gevoel", zegt Michiel Andrea, voorzitter van de Stookplaats. "De combinatie van creativiteit en oude gebouwen maakt iets los bij mensen. Dat gevoel willen we vertalen naar een kerstmarkt. Het wordt dus geen standaard kerstmarkt. Onze kernwaarden van creativiteit en inspireren staan voorop."

Volgens de voorzitter van de Stookplaats kent Hilversum zo'n evenement nog niet. De ondernemingen geven op hun eigen manier invulling aan de kerstmarkt. "Een van de bedrijven hier gaat bijvoorbeeld kerstballen 3D-printen. Een ander maakt lampen van gerecyclede materialen. Lekker creatief en eens wat anders."

Lokaal en regionaal talent, kleine ondernemers en andere initiatieven vullen zaterdag tussen 15.00 en 22.30 uur de vele kraampjes. Winter Wonder Werf wordt compleet gemaakt met eten en drinken, onder andere verzorgd door Chef aan de Werf en Zwart Vuur, (gratis) workshops voor kinderen en livemuziek. Dit alles omlijst door de industriële stijl waar Werf35 bekend om staat.

Wooninspiratie-centrum Het Gooi opent deuren

Nieuw in Laren: een fijne plek waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt. Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

door Karin van Leeuwen

Het kopen of verkopen van een huis zorgt niet zelden voor behoorlijk wat stress en onzekerheid. "Als de koop rond is, begint het voor de nieuwe bewoner pas echt", weet Christiaan Caanen, verantwoordelijk voor het management van het Wooninspiratie-centrum Het Gooi dat op de Nieuweweg 6a in Laren de deuren opende.

Ging je vroeger een dag op pad om keuken, vloer, badkamer en meubelen uit te zoeken, nu is dat allemaal in één huis. Moodboards zorgen ervoor dat duidelijk wordt wat de voorkeur van de klant is en in de 180 lades van de langgerekte kast in het midden van het centrum, liggen stalen van diverse vloeren. "Het samenbinden van de verschillende disciplines is het doel van het centrum, maar ook moet het een ontmoetingscentrum worden waar de koffie klaar staat en waar men informatie kan krijgen en kan sparren met professionals."

Kortom: ontzorgen, hoewel Caanen vindt dat deze term te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar het is wel wat het Wooninspiratie-centrum Het Gooi doet, zowel voor als na de aankoop van de woning. Met in huis Rick van Trigt, Robert Janse en Peter Paul de Jong (i.o.), de drie makelaars van Van Trigt Makelaars Laren, architect Jeroen-bart Pijpers en Christiaan Caanen. Er ontstaat een mooie beweging tussen de makelaars en de architect, vindt Caanen. "Ze vullen elkaar aan, kunnen samen sneller schakelen en daardoor de klant beter tot dienst zijn." Met deze aanpak weet de koper precies waar hij aan begint. Dit is een van de grondgedachtes waar het centrum op is gebaseerd. Nu al zijn 18 verschillende participanten aan het centrum verbonden, waaronder Kembra Keukens, Daacha Designvloeren, Miele en Modular Lighting.

Wat kan de bezoeker van het Woon-Inspiratiecentrum verwachten? "Een plek waar het fijn is om te zijn, waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt", vertelt Caanen. Het Wooninspiratie-centrum Het Gooi wordt een plek vol engagement en betrokkenheid. Alleen een product aanbieden werkt niet meer. Het moet een duidelijk concept zijn. "Wij willen voor iedere bezoeker een beleving creëren."

Eigentijds wonen in Hilversums modernste wijk

Wonen in Anna's Hoeve. Foto: Roosdom Tijhuis Foto: Roosdom Tijhuijs

HILVERSUM - Anna's Hoeve is niet alleen de nieuwe woonwijk van Hilversum, maar ook de modernste. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld.

Neem nu de 33 eigentijdse eengezinswoningen die op 15 december in de verkoop gaan. Allemaal hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Meer weten? Het informatiecentrum in het clubgebouw van scouting Heidepark aan de Weg over Anna's Hoeve is 15 december van 17.00 tot 19.00 uur open. Bouwer bouwbedrijf Roosdom Tijhuis heeft daar alle informatie. Inschrijven kan meteen.

Woonwinkel van De Alliantie

HUIZEN - Wie zich wil laten informeren over wonen in de fraaie gemeente Huizen kan terecht in de woonwinkel van woningcorporatie De Alliantie.

Deze woonwinkel is gevestigd in Borgstede aan de Huizermaatweg, waarin de kantoren zijn omgebouwd tot woonruimten. De lege kantoorkolos biedt nu ruimte aan 45 eenkamerwoningen. Dertig statushouders en vijftien jongeren hebben er een woning. De statushouders hopen snel herenigd te worden met hun gezin en met hen door te stromen naar een gezinswoning. Voor de jongeren in dit gebouw is dit een goede start van hun wooncarrière. De studio's worden voor tien jaar verhuurd. Daarna komt er nieuwbouw met 72 appartementen.

Duobad

Foto: BETTE


Met z'n tweeën in bad? De nieuwe ligbadserie BETTE Purista is er in twee maten, waarbij de grootste (190 x 90 x 45 cm) ideaal is als duobad. Dit model heeft twee schuine ligzijden. De diepte van 45 cm is voldoende om ook bij een langer verblijf in het bad te voorkomen dat de knieën boven de waterspiegel uitsteken.

Zilveren kerst

Foto: Intratuin Foto: Intratuin


Deze tip zagen we bij onze vrienden van Intratuin. Ga deze kerst voor een romantische look met wit en zilver. Luxe materialen, cadeautjes in glanzend papier en een rijkelijk versierde boom. Hou het warm met dons, zachte kleden en kussens. Met verlichting en kaarsen geef je je huis een bijzondere en stijlvolle sfeer.

Winter BBQ

Foto: Pixabay


Verras je vrienden eens met een winterbarbecue. Heerlijk eten, supergezellig en weer eens wat anders. Tip: lees je vooraf even goed in (bijvoorbeeld op www.bbq-helden.nl) over de verschillen met zomerbarbecue. Dat komt niet alleen de bereiding, maar zeker ook de veiligheid ten goede. Tip 2: vergeet je snowboots niet!

Schilderen


Om de buitenboel te laten schilderen hoef je niet tot het voorjaar te wachten. Dankzij speciale verf die snel droogt, kunnen schilders bijna de hele winter doorwerken. Ook buiten, zolang het tenminste niet vriest. En dat is goed om te weten, want de voordeelperiode van de winterschilder is weer begonnen (15 november - 15 maart). Kortingen kunnen oplopen tot 30%. Overigens kun je de winterschilder ook inzetten voor verfklussen binnenshuis.

Nieuw concept: een woning voor 'even tussendoor'

Foto-impressie van de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM - Tijdelijke woonruimte vinden als je dat dringend nodig hebt. Normaliter is dat een crime, de woningmarkt zit immers potdicht. Maar daar heeft Dudok Wonen iets op gevonden. De woningcorporatie introduceert als eerste in Hilversum een nieuwe vorm die zij 'In between places' noemt.

Dit zijn tijdelijke woningen voor mensen die bijvoorbeeld net uit een scheiding komen, hun huis noodgedwongen hebben moeten verkopen of na het overlijden van hun ouders zonder woning zitten. Voor hen is er een acute vraag naar een woning. Vaak zijn die niet te verkrijgen, maar met In between places lukt dat vanaf het begin van het nieuwe jaar wel.

'Deze mensen komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring'

Dudok Wonen heeft begin 2017 22 studio's en appartementen beschikbaar voor mensen die dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum. Dit nieuwe woongebouw, waar in totaal 45 sociale huurstudio's en -appartementen komen, is naar verwachting in februari klaar.
"De mensen die we met dit concept een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip in de onder druk staande woningmarkt", zegt directeur-bestuurder Harro Zanting. "Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijke woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben van waaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio", voegt hij eraan toe.

Deze tussentijdse oplossing is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek. Deze twee instanties ondersteunen dit initiatief financieel voor de eerste vijf jaar. Dudok Wonen meldt dat het concept voortkomt uit het regionaal actieprogramma van de regio.
Hoe werkt het voor de huurders? Zij krijgen een contract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen zet de bewoner ook meteen zijn handtekening onder de huuropzegging. Gedurende de huurperiode moet de huurder ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.
Dudok Wonen stelt binnenkort via een projectwebsite een aanmeldformulier beschikbaar. Op die manier kunnen belangstellenden zich aanmelden. Er volgt eerst een intakegesprek om te controleren of huurders aan de voorwaarden voldoen. In between places is bestemd voor mensen met een inkomen tot 35.739 euro bruto per jaar.

Waardering monumenten op woningmarkt neemt fors toe

De waardering voor onze monumenten is groot. Onderzoek hiernaar laat zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft. Maar hoe vertaalt zich dat in een financiële waardering voor monumenten ten opzichte van reguliere woningen? In een gezamenlijk onderzoek naar de huidige stand van zaken op de woningmarkt voor monumenten trekken de NVM en het Nationaal Restauratiefonds een aantal interessante conclusies.

De prijzen van monumenten daalden in de crisis harder en verder dan reguliere woningen, maar die achterstand wordt snel ingelopen volgens Roeland Kimman van de NVM: vertaald naar een prijs per vierkante meter ligt de transactieprijs ruim 50% hoger dan bij een reguliere woning. Dit verschil is vaak te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten.

Verkopersmarkt

Het NVM-onderzoek laat ook zien dat de markt voor reguliere woningen landelijk inmiddels in evenwicht is. Op de woningmarkt voor monumenten is in de meeste provincies vooralsnog sprake van een kopersmarkt. De regionale verschillen zijn echter groot. In Noord-Holland en Utrecht hebben de verkopers van een monumentale woning het voor het zeggen.
Monumenten bevinden zich in het hogere prijssegment van de woningmarkt. De gemiddelde transactieprijs in de eerste drie kwartalen van 2016 was 463.000 euro, terwijl het prijsniveau op de reguliere bestaande koopwoningmarkt gemiddeld 234.000 euro bedroeg. In het merendeel van de 43 grootste monumentgemeenten is de markt voor monumenten ruimer dan die van de reguliere koopwoningen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem zien we dat de krapte op de monumentenmarkt bijna gelijk is aan de reguliere woningmarkt.

Verkooptijd

Behalve het hogere prijssegment is ook de complexiteit van de aankoop van een monument een reden waarom de monumentenmarkt ruimer is. Het kost meer tijd om de transactie van een monument af te ronden: gemiddeld ligt de verkooptijd ruim 1,5 keer zo hoog als die op de reguliere koopwoningmarkt. Opvallend is dat juist in de crisis de verkooptijd van monumenten en reguliere koopwoningen naar elkaar kropen, vooral doordat de verkooptijd van reguliere woningen flink toenam.

"Over de aanschaf en restauratie van monumenten is nog altijd veel onduidelijk. Wat mag er nu wel en niet met zo'n pand? Er is veel mogelijk als je je goed laat informeren", zegt Pierre van de Gijp van het Restauratiefonds. Speciaal voor potentiële kopers van een monument heeft de NVM samen met het Restauratiefonds een webpagina ontwikkeld waarin de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen die kopers op weg kunnen helpen: https://www.nvm.nl/hulpbij/kopen/monument.

Kimman: "De monumentenmarkt is op dit moment niet veel groter dan 1 procent van het totaalaanbod. Toch vraagt juist deze niche om aandacht en expertise. Veel van de NVM-makelaars beschikken over ervaring met dit bijzondere type woningen. Het loont voor zowel kopers als verkopers dan ook zeker de moeite om van onze expertise gebruik te maken."

Weesp bouwt nieuwe lanen

De impressie van Lanenrijk, een van de eerste wijken in Weespersluis. Foto: Weespersluis.nl

WEESP - De nu nog open polder tussen Weesp en Muiden wordt de komende jaren omgetoverd tot een zeer aantrekkelijke woonwijk met water en groen. Lanenrijk is het begin.

Lanenrijk is het eerste deelplan van Weespersluis, zoals het hele project heet. Lanenrijk telt 200 eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrije kavels. Een 'tuinstad' met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. De verkoop start in het eerste kwartaal van 2017. Weespersluis ligt vlak bij het Weesper NS-station. Met een kwartier zit je in Amsterdam, 't Gooi of Almere, binnen een half uur sta je op Schiphol.

Eerder hypotheek voor zzp'er

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die minimaal een jaar eigen baas zijn, kunnen sinds 1 december een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Voorheen was de eis minimaal drie jaar zelfstandig te werken.

Vooralsnog kunnen zzp'ers na een jaar zelfstandigheid alleen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon en RegioBank terecht voor een NHG-hypotheek. Woonfonds en NIBC Direct sluiten zich per 1 januari aan. Nu kunnen woningen met een koopsom tot € 231.132 met NHG worden gefinancierd. Vanaf 1 januari wordt dit bedrag verhoogd naar maximaal € 245.000.
Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders werken als zzp'er. Zij krijgen minder snel een hypotheek aangezien geldverstrekkers vaak liever de zekerheid willen van een vast contract.

Azalea in feestkleur

Decemberrood, sneeuwwit of gewoon lekker knalroze: de azalea is altijd een weelderige aanwinst voor in je huis. Hij is in deze periode verkrijgbaar in typische decemberkleuren. Een origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker.
Geef hem een mooi plekje met uitzicht uit het raam, maar liever niet vlak bij de verwarming.