Gooi en Eembode Hilversum

27 juli 2017

Gooi en Eembode Hilversum 27 juli 2017


Versa wil ruim 1,3 miljoen extra

HILVERSUM De gemeente Hilversum gaat onderzoeken of de vraag van Versa Welzijn om meer subsidie voor het jaar 2018 noodzakelijk is.

In haar subsidieaanvraag voor volgend jaar wordt door Versa Welzijn ruim 1,3 miljoen euro extra gevraagd dan dat de gemeente heeft uitgetrokken.

Versa geeft aan dat minimaal 3.152.088 euro nodig is om aan de door de gemeente gestelde kaders voor de subsidieaanvraag te kunnen voldoen en nog eens een budget van 3.828.858 euro nodig is om inwoners beter te kunnen ondersteunen. Dit is een overschrijding van het door de gemeente gestelde maximum van 2.783.289 euro met respectievelijk 368.799 en 1.045.569 euro.

De hoogte van de subsidie voor alle voorzieningen die Versa biedt ligt volgens de gemeente op het niveau van de beschikte subsidies voor het jaar 2017. "Hiermee wordt voor de inwoners van Hilversum de continuïteit van de huidige voorzieningen geborgd voor het jaar 2018. En wordt Versa Welzijn in staat gesteld haar huidige medewerkers in dienst te houden en het risico op frictiekosten zelf te kunnen dragen", aldus wethouder Van der Want aan de gemeenteraad.

Versa zegt dus meer nodig te hebben, maar de gemeente gaat de komende vijf maanden eerst onderzoeken of uitbreiding van de subsidie voor Versa Welzijn in 2018 inderdaad noodzakelijk is.

Leerlingen Alberdingk Thijm naar de VS

HILVERSUM Zeven teams van het Alberdingk Thijm College en Laar & Berg hebben zich gekwalificeerd voor het Tournament of Champions in november op Yale University in de Verenigde Staten.

Twaalf teams van beide scholen vertrokken vorige week naar Athene om deel te nemen aan de Global Round van de World Scholar's Cup. "In dit internationale evenement met 1600 deelnemers uit 41 landen, nemen onze leerlingen het op tegen andere teams in debatten, schrijfopdrachten, tests en quizzen", vertelt Marlies Eijsink van de scholen. "De nadruk ligt op kennismaken en samenwerken met leeftijdsgenoten uit andere culturen en het sluiten van vriendschappen met leerlingen van over de hele wereld. Dit resulteerde in een boeiende, vermoeiende en inspirerende week." De World Scholar's Cup is een initiatief van een student uit de VS en is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een internationaal evenement voor scholieren. Het is de eerste keer dat Nederland een delegatie heeft gestuurd naar de Global Rounds in Athene. Ook doen drie leerlingen van Laar & Berg mee aan een Global Round in Kaapstad. Leerlingen van beide scholen deden het zo goed dat zeven van de twaalf teams zijn gekwalificeerd voor de Tournament of Champions in november op Yale University in de Verenigde Staten. De leerlingen zijn zijn tussen de 14 en 18 jaar oud.

Brand op zolder

HILVERSUM Op een zolder van een woning aan de Alexanderlaan woedde zondagavond korte tijd brand. De bewoners, een gezin met kinderen, konden het pand tijdig verlaten.

Er was veel rook. De brandweer had de zolderbrand snel onder controle. Na het blussen heeft de brandweer de woning geventileerd. De oorzaak is kortsluiting, aldus de brandweer.

Klem in de bypass

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bypass van de Langestraat naar de Groest bleek maandag een constructie waar verkeer vaak letterlijk geen kant mee op kan. Maandag begon de aanleg van de nieuwe rotonde voor Gooiland en daarom is het Gooilandplein tot 1 september voor alle gemotoriseerd verkeer afgesloten.

7

Mode uit Hilversum

Arash Juki start met zijn eigen kledinglijn. Foto: Koosje de Beer

Arash Juki heeft succes met zijn 'goddelijke' kledinglijn.

13

Sneller naar de peuterspeelzaal

De drempel om naar de peuterspeelzaal te gaan moet omlaag. Foto: Pixabay

HILVERSUM De overstap van de peuterspeelzaal naar de basisschool moet vloeiender worden voor alle leerlingen. Om die zogeheten doorgaande leerlijn door te kunnen trekken, is een kwalitatieve impuls nodig. Het college van burgemeester en wethouders meent dat nu te hebben gerealiseerd in het onderwijskansenbeleidsplan 2018-2021.

Minder kinderen met een achterstand op de basisschool krijgen, doordat zij naar de voorschoolse opvang gaan. Dat is het doel van het onderwijskansenbeleidsplan (OKB), waarmee het college heeft ingestemd. De drempel om naar de peuterspeelzaal te gaan moet omlaag. Financieel gezien houdt dat in dat vanaf 1 januari 2018 de ouderbijdrage inkomensafhankelijk wordt. “Door de verlaging van de ouderbijdrage voor veel ouders en de vergoeding via het Kindpakket hoeft de ouderbijdrage geen drempel meer te zijn om gebruik te maken van de peuterspeelzaal”, aldus wethouder van Onderwijs Eric van der Want.

Op de peuterspeelzalen zelf veranderen er ook diverse zaken. Vanaf het nieuwe jaar mogen zij niet meer werken met vrijwilligers. Op iedere peuterspeelzaal moet twee betaalde professionals de kinderen begeleiden. Daar komt bij dat Hilversum stelt dat alle peuterspeelzalen VVE-gecertificeerd zijn (voor- en vroegschoolse educatie). Volgens de wethouder leidt deze bepaling tot extra kwaliteit bovenop de wettelijke vereisten. Als alle peuterspeelzalen aan dezelfde eisen voldoen, dan kunnen de peuters, ook als ze meer begeleiding nodig hebben, vanaf 2018 overal terecht.

Van der Want meldt dat dit plan tot stand is gekomen met de betrokken aanbieders. Dat zijn kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, schoolbesturen, bibliotheek en Jeugd en Gezin.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koel

Het zomerweer bevindt zich met een westelijke stroming in een sterk wisselvallige fase. Er vallen dagelijks enkele buien. Woensdag hield een uitloper van het Azorenhoog het overdag droog. Nadien bepaalt een volgend lagedrukgebied het weerbeeld. Dat luidt een nieuwe fase in met onbestendig weer. De temperatuur ligt iets onder de normale waarde voor eind juli.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag schijnt af en toe de zon. Er is kans op enkele buien. Er waait een stevige westenwind, tot vrij krachtig. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Ook zaterdag is het nogal winderig. De wind krimpt van west naar zuidwest. Het maximum ligt in het weekeinde op 21 à 22 graden. Zaterdag is het half tot zwaar bewolkt met soms regen. Zondag is het weerbeeld wisselend met soms zon en kans op enkele buien. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde houdt het onbestendige zomerweer aan. Afhankelijk van of de stroming zuidwestelijk of westelijk is, liggen de temperaturen rond of iets onder normaal. De maxima liggen daarbij in het algemeen tussen 19 en 22 graden. De kans op neerslag blijft vrij groot.

Weetje

De 20e juli is de dag van de heilige Sint Margriet. In de Volksweerkunde luidt het gezegde: "Als het met Sint Margriet giet, dan zie je de zon zes weken niet". Dat is sterk overdreven maar bedoeld wordt dat onbestendig weer op of rond 20 juli enige tijd kan aanhouden. Sinds 20 juli vorige week is het sterk onbestendig en dat lijkt voorlopig nog aan te houden.

Hollywoodster Adam G. Sevani zet Hilversum voor even op stelten

Wachten op de Amerikaanse ster. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Veel commotie zaterdag bij dansstudio Fit by Rox voor de deur. Daar kwam de bekende Hollywoodstar Adam G. Sevani een dansworkshop geven, maar ouders en de pers mochten niet mee naar binnen en dat zette even 'kwaad bloed'.

"Jammer dat er zo'n negatieve sfeer is ontstaan", laat eigenaresse Roxanne Cools weten, die heel trots is op de komst van de beroemdheid naar haar dansstudio. "Het was gewoon een beslissing van het management van Adam, die niet wilde dat er gefilmd werd tijdens de workshop of dat er foto's werden gemaakt. Waarschijnlijk omdat zijn choreografieën dan bekend zouden kunnen worden. Hij wilde dat heel nadrukkelijk niet, was daar heel resoluut in en daar hebben we ons aan gehouden. Hij kwam ook echt bij ons als dansdocent, misschien dat hij niet gestoord wilde worden tijdens de les." Ze vindt het ook een storm in een glas water. "Ik snap dat de mensen enthousiast waren en zelf wilden kijken, maar bij de bioscoop gaan toch ook heel veel ouders niet mee naar binnen", lacht ze.

Fans

Roxanne is supertrots dat juist haar dansschool door de Hollywoodster is uitgekozen voor een workshop aan haar leerlingen. "Naast mensen uit heel Nederland kwamen er ook zelfs fans uit landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk naar Hilversum om de workshop bij te wonen. Dat was zo gaaf om te zien, al die buitenlandse kentekens die hier aan kwamen rijden. Ik ben heel erg trots dat hij onze dansschool heeft uitgezocht tijdens zijn Europatour, als enige in Nederland. Een droom kwam uit voor mij en mijn leerlingen, want hij heeft veel fans hier, omdat hij naast danser ook een bekende acteur is." Volgens haar hebben de leerlingen de dansles als geweldig ervaren. "Ze waren heel positief. Na de workshop nam hij ook alle tijd voor ze, maakte een praatje en ze mochten allemaal met hem op de foto. Het was een hele leuke dag met verder alleen maar enthousiaste reacties, lees ze maar op Facebook!"

INGEZONDEN

We liepen met de hond op de heide en wie kwamen wij tegen? De oom van mijn man, Cocky van Vliet. Hij had vernomen dat "zijn" bankje gereed was, met naamplaatje en al. Dit wilde hij met eigen ogen zien.

Henny van Vliet

Voor beste idee duurzamer Hilversum ligt 10.000 euro klaar

Gemeente wil via Hilversum 100 Challenge zoveel mogelijk ideeën ophalen

Hilversum werkt hard aan duurzaamheid. Daar kan best nog een schepje bovenop vindt de gemeente. Daarom daagt zij Hilversummers nu uit om hun ideeën te droppen.

HilverZon is al volop actief op het gebied van duurzaamheid. De gemeente wil nu meer ideeën en initiatieven van inwoners. Foto: HilverZon

HILVERSUM Vooruit met die duurzame geit. Hilversum heeft de duurzame weg gevonden, maar wat de gemeente betreft mag de maximumsnelheid flink omhoog op de ingeslagen weg. Met collectieve zonnedaken, een nog te realiseren zonneweide bij Anna’s Hoeve, greendeals en twee lokale energiecoöperaties toont Hilversum al het nodige groene karakter. Vooral bij de inwoners is er nog een grote slag te gaan en daarom worden zij nu uitgedaagd hun creativiteit aan te boren tijdens de Hilversum 100 Challenge.

In de Hilversumse politiek is het toverwoord al jaren duurzaamheid. Zodra dat woord valt of gebruikt wordt in een voorstel, motie of amendement dan gaat de raad daar geheid mee akkoord. Groen en gezond is een belangrijk thema. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok van Natuur, Milieu en Duurzaamheid weet dat ook. “Niemand in de raad doet moeilijk als ik extra geld hiervoor nodig heb of ze komen zelf met initiatieven of moties”, zegt ze.

Dat besef is er minder bij de Hilversummers. Daar is nog een wereld te winnen. “We willen duurzaamheid nog beter op de kaart zetten. Het is onze bedoeling heel Hilversum duurzaam te maken en het bewustzijn te vergroten”, aldus de CDA-wethouder. Dat doet de gemeente nu door de inwoners uit te dagen in de Hilversum 100 Challenge. De initiatiefnemer hoopt zoveel mogelijk duurzame ideeën en concrete plannen tot uiterlijk zondag 30 september te mogen ontvangen. De focus moet liggen op het verminderen van de CO2-uitstoot.

Van Vroonhoven: 'We hebben méér en nieuwe plannen nodig'

Het is de ambitie van Van Vroonhoven om in 100 weken - dat is voor 2020 - te komen tot een reductie van 100 kiloton C02. Hiermee wil Hilversum haar steentje bijdragen aan de klimaattop van Parijs, waar 193 wereldleiders inclusief Mark Rutte hebben toegezegd zich in te zetten voor de klimaatdoelen. Van Vroonhoven realiseert zich dat het een hele kluif wordt om haar doelstelling te bereiken. Daar heeft de gemeente ook hulp bij nodig van andere: van particulieren tot complete straten en van sportclub tot bedrijf. “100 kiloton CO2 is zo veel, dat kunnen we alleen maar samen bereiken”, meldt de wethouder. “We hebben méér en nieuwe plannen nodig. Daarom vragen we iedereen mee te denken en vooral mee te doen met de Hilversum 100 Challenge.”

Meedoen is niet alleen voor de leuk. In totaal is er een prijzenpot van 30.000 euro beschikbaar. De eerste prijs bedraagt 10.000 euro. Dit geld is bedoeld om met het aangedragen project aan de slag te gaan. Een vierkoppige jury beoordeelt alle inzendingen. Aanmelden kan alleen via www.hilversum100.nl.

Van Sister Sledge tot Jett Rebel

Jett Rebel speelt op 20 oktober in De Vorstin. Foto: Soesja Leugs

HILVERSUM - Sister Sledge, Kim Wilde, Colin Blunstone, de Average White Band, China Crisis. Nee, dit is niet de Top 40 van enkele decennia geleden, maar een greep uit de optredens van komend seizoen in De Vorstin.

Eveneens op het Hilversumse poppodium: Jan Akkerman en Thijs van Leer. Niet samen overigens: Akkerman komt in oktober, Van Leer in december. Ook in december een voor Nederland exclusieve show van Sister Sledge. Met hits als 'We Are Family' en 'Lost In Music' verkochten de zusjes meer dan 15 miljoen platen. Sinds het overlijden van Joni, eerder dit jaar, gaan Debbie en Kim Sledge verder als duo. Net bevestigd is de komst van Colin Blunstone, ooit bekend van de Zombies. Voor Alan Parsons Project was hij degene die de klassieker 'Old and Wise' zong.

Kenny B

Niet alleen liefhebbers van muziek uit de jaren zeventig en tachtig komen aan hun trekken. Ook The Kik, Kenny B, Jett Rebel en De Dijk komen spelen in de Vorstin, het concert van laatstgenoemde band is al uitverkocht. Op zaterdagmiddag is het podium ook komend seizoen voor Daniël Dekker en zijn bijzondere muzikale gasten uit binnen- en buitenland in het AVROTROS Muziekcafé voor NPO Radio 2. De hele programmering staat op de website van De Vorstin inclusief informatie over kaartverkoop.

Conciërge deelde prikkelende foto's van leerlingen online

HILVERSUM - Voor het in bezit hebben van foto's van leerlingen eist de officier van justitie onder meer een werkstraf van 80 uur tegen een 29-jarige verdachte uit Weesp. De man is werkzaam als conciërge op een school in Hilversum. Bij hem zijn foto's gevonden van meisjes in bikini.

Officier eist dat man nooit meer op een school mag werken

Vorige week stond hij voor de rechter. Tijdens het doorzoeken van zijn huis en op de gegevensdragers die daarbij in beslag zijn genomen, werd geen kinderporno gevonden. De verdachte verklaarde die wel ontvangen te hebben, maar ze na twee maanden te hebben weggegooid omdat hij er geen interesse in had. De conciërge had wel foto's van meisjes in bijvoorbeeld een bikini. Hij zei tegenover de rechter dat deze foto's hem triggerden. Ook zijn school- en pasfoto's van leerlingen gevonden. Deels zijn deze te vinden op internet, maar een deel van de foto's heeft de verdachte met een usb-stick van het gesloten netwerk van de school afgehaald. Dit laatste heeft hij ook toegegeven. Uit onderzoek is gebleken dat hij zo'n dertig foto's vervolgens heeft gedeeld met een aantal chatcontacten op Bullchat. De chatgesprekken die gevonden zijn, kenmerkte de officier als moreel verwerpelijk. Waarom hij voor deze site gekozen had, nu een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen, kon de 29-jarige niet uitleggen. Wel zei hij in te zien dat hij verkeerd heeft gehandeld. Als verklaring voor het kopiëren van de foto's van leerlingen gaf de Weesper op dat hij vrienden wilde maken en leuk gevonden wilde worden.

Volgens de reclassering is begeleiding niet nodig. Daar denkt de officier anders over. Over de ernst van de feiten merkte ze op dat het vertrouwen van de school en van de ouders en de leerlingen is geschaad. De foto's stonden immers duidelijk op een gesloten netwerk en er waren duidelijke regels hoe ermee moest worden omgegaan. De officier van justitie kwam tot een eis gekomen van een werkstraf van 80 uur, een voorwaardelijke celstraf van één maand met een lange proeftijd van drie jaar en reclasseringscontact gedurende de proeftijd. Ook mag de man niet meer op een school werken. Volgende week doet de rechtbank uitspraak.

Jeffrey van Opzeeland


(35) is yogadocent, ademcoach en ondernemer. Hilversummer sinds 2003.

Wie is Jeffrey in 5 woorden?
"Gepassioneerd, gedreven, speels, onderzoekend, sociaal."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Dagelijks geef ik les in verschillende yoga disciplines in onze school Yoga Heroes. Daarnaast coach ik mensen op verschillende vlakken en geef ik workshops. En ik ben druk met het organiseren van Het Feel Good Festival dat wordt gehouden op 10 september."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik heb absoluut van mijn passie/hobby mijn werk gemaakt."

Wat vind je van Hilversum?
"Een heerlijke stad dat in de vergetelheid is geraakt. Hilversum moet weer wat meer op de kaart komen te staan. Vooral op gebied van vernieuwing, duurzaamheid en gezondheid. Zou mooi zijn als het de "feel good city" van Nederland wordt."

Naar welk café ga je graag?
"Ik ben niet zo van de cafés maar ben wel geregeld te vinden bij Presto coffee and more en Your coffee."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik van Hilversum De feel good city van Nederland maken. Onderscheiden door anders te durven zijn en te investeren in persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling."

Ga je nog op vakantie deze zomer?
"Ik ga surfen in Marokko."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"The giant within. Anthony Robbins."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Even vals spelen, ik noem er twee: Sadguru en Ido Portal."

Heimelijk genoegen?
"Pizza."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik heel hard moet lachen om animal crackers."

Het grote Groestscherm staat aan

Ook de Groest heeft nu een digitaal platform. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het grote beeldscherm dat sinds kort op het Xenos-pand op de Groest hangt houdt de gemoederen van het winkelend publiek bezig. Wat doet dat scherm daar en wat kun je ermee doen? "Ik heb geen idee", zegt de 19-jarige Bas uit Hilversum, die er net onderdoor loopt. Het is het tweede interactieve scherm van het media-project 'The Bridge Hilversum'. Het wordt gevuld met animaties, videoclips en games, gemaakt door jong mediatalent. Op het Stationsplein hangt de eerste.

De Wipwap naar Bink

HILVERSUM Bink neemt de peuterspeelzaalactiviteiten van Stichting De Wipwap in Hilversum over. Vanaf 1 augustus zijn peuterspeelzaal De Wipwap en peuterspeelzaal Ieniemienie onderdeel worden van Bink kinderopvang.

De kinderen van peuterspeelzaal De Wipwap worden vanaf de start van het nieuwe schooljaar verwelkomd op Bink-vestiging Kolhornse Hei, waar Bink nu al buitenschoolse opvang huisvest. Peuterspeelzaal Ieniemienie is en blijft gevestigd in het pand van de Da Costa school, waar ook bso De Kei van Bink te vinden is. De kinderen zullen na de zomervakantie opgevangen worden door de voor hen bekende gezichten; alle medewerkers van De Wipwap en Ieniemienie blijven gewoon in dienst. Vanuit het voormalige bestuur van stichting de Wipwap zegt Gwendolijn Gerards het volste vertrouwen te hebben dat de peuterspeelzalen in goede handen zijn bij Bink.

Asbest uit school tijdens vakantie

HILVERSUM Voordat het schoolgebouw aan de Jan Blankenlaan kan worden ingezet als noodschool, moet er eerst asbest worden verwijderd. Dat houdt verband met rioleringswerkzaamheden in de kruipruimte.

Vanwege de nieuwbouw van de Sterrenschool, vinden de leerlingen vanaf komend schooljaar onderdak aan de Jan Blankenlaan. Dat geldt ook voor kinderen op peuterzaal Leeuwengrut. Hoewel de raad nog moet besluiten over de dekking van de kosten, 135.000 euro, heeft het college al opdracht voor de werkzaamheden, zodat ze in de zomervakantie kunnen plaatsvinden waardoor de overlast voor de gebruikers tot een minimum beperkt blijft.

In het nieuwe gebouw van de Sterrenschool komt eveneens de gesloopte peuterspeelzaal Leeuwengrut terug. Daarvoor is een investering van € 223.000 geraamd in het Onderwijshuisvestingsprogramma 2018 dat in het najaar 2017 ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden. Vooruitlopend besloten B en W deze week een krediet van in totaal 2,9 miljoen euro vrij te geven, zodat de hele klus nog dit jaar in één aanbesteding kan worden meegenomen. De school en de peuterspeelzaal komen in één gebouw.

Buurt ontruimd tijdens grote brand

Foto: Bastiaan Miché

's-GRAVELAND Ruim twintig bewoners van het 's-Gravelandse deel van de Berensteinseweg en directe omgeving moesten vrijdagavond tijdelijk hun huis verlaten. Zeker vijftig huizen in de buurt zaten zonder stroom. Dat als gevolg van een grote brand in een woning. De bewoners ontdekten de brand zelf en wisten op tijd weg te komen. Hun woning is volledig verwoest.

'Het is hier een bende'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De herinrichting van het Gooilandplein leidde maandag direct tot chaotische verkeerssituaties. Vrachtwagens reden zich klem in de tijdelijke bypass, fietsers moesten over de stoep en overal stond het vast. "In Amsterdam is het erg, maar in Hilversum is het altijd een bende", was een van de mildere reacties van chauffeurs aan het adres van de gemeente. Die vrachtwagens hadden niet door die bypass gemoeten. Sinds dinsdag staan er verkeersregelaars om vrachtverkeer naar een omleiding te dirigeren. De opstoppingen werden er niet minder om, dinsdagmiddag stond het richting de Beatrixtunnel bijvoorbeeld helemaal vast. Bij Gooiland komt een nieuwe rotonde. Het werk duurt tot 1 september. Vanaf 7 augustus gaat ook de Langestraat twee weken dicht voor nieuw asfalt.

Foto's Bastiaan Miché

Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe stap gezet in richting van gezondheidspark Monnikenberg

College akkoord met aangepast bestemmingsplan; laatste woord aan de raad

Zorg, woningen en natuur gebundeld op één plek. Dat is wat Plan Monnikenberg beoogd. Het gewenste nieuwe gebied lijkt er nu echt aan te komen.

In september moet de politiek de definitieve klap geven op Plan Monnikenberg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De komst van het gezondheidspark in combinatie met woningbouw en natuur is een stap dichterbij gekomen, nu het college van burgemeester en wethouder akkoord is met het gewijzigde bestemmingsplan Monnikenberg. Hierdoor komen er bijvoorbeeld iets minder woningen op het terrein en is er nu ook sprake van laagbouw. Als alles volgens plan gaat, dan gaat de schop voor de woningen dit najaar nog de grond in.

Zorg, wonen en natuur moeten samenkomen op de Monnikenberg. HPG Hilversum gaat hier de woningen realiseren. Na marktverkenning is besloten af te zien van alleen hoogbouw. In de landschappelijke setting komt nu ook laagbouw. Daarnaast is het aantal nieuwe huizen teruggeschroefd. In het originele plan ging het om 125 en dat worden na de aanpassing 110. Het totale aantal vierkante meter bebouwing neemt daardoor ook af.

De nieuwe woningen worden ontsloten via de bestaande laan. Bestaande routes die het gebied doorsnijden worden ingepast met de aangrenzende bomen. Het Douglas sparrenbos verdwijnt. Hier komt het oorspronkelijke heidelandschap voor terug. “Zo voegt een nieuw milieu toe”, is de redenatie achter deze wijziging.
Voor twee andere partners van Plan Monnikenberg, Tergooi en Merem, hebben de wijzigingen ook gevolgen. Zo krijgt het gebied ten zuiden van Tergooi een meer landschappelijk karakter met minder dominante bebouwing. Er is nu namelijk gekozen voor gebouwen die qua vormgeving beter passen in het groen. Hieronder vallen het nieuwe parkeergebouw, het neven- en het RAV-gebouw.

Totaal aantal vierkante meter bebouwing neemt af in aangepaste plan

Merem start met het realiseren van een schoolcampus met zorg. Zij begint met de Mytylschool en een zogeheten behandelplein voor kinderen met een beperking. Een deel van het Merem-terrein komt vrij voor woningbouw. In dit plan is het oorspronkelijke idee van een zorgboulevrad komen te vervallen. Tergooi en Merem groeperen hun nieuwbouw nu rond ‘boskamers’, waarbij veel bestaande bomen worden ingepast.
Voor de vierde en laatste partner, het Goois Natuurreservaat (GNR), verandert er in het plan niets. De natuurorganisatie gaat zich de komende jaren bezighouden met het realiseren van haar Natuur- en Landschapsplan Landgoed Monnikenberg. Het GNR werkt in samenwerking met de gemeente, de provincie Noord-Holland, ProRail en andere partijen mee aan de ecologische inpassing van de HOV-verbinding en de aanleg van de natuurbrug die het landgoed verbindt met Anna’s Hoeve. Om dit mogelijk te maken ruilt het GNR enkele grondstroken voor andere natuurgrond. Dit gebeurt onder de voorwaarde dat zij middelen vrijmaakt voor bijvoorbeeld meer maatregelen voor versterking op het landgoed Monnikenberg.

Er is een kleine aanpassing op de ontsluitingsstructuur aangebracht. De hoofdentree van het gezondheidspark blijft aan de Soestdijkerstraatweg. Het is de intentie om de meeste bezoekers van Tergooi en Merem meteen de parkeergarage in te leiden. De ontsluitingsweg blijft langs de rand van het gebied lopen met een OV-halte bij het ziekenhuis. Het verkeer voor de Mytylschool loopt via de huidige entree van Merem, in plaats van de Van Riebeeckweg zoals eerder beoogd.

Dit jaar gaat de bouw van eerste onderdelen nog van start

De ontsluiting naar het woongebied van HPG Hilversum loopt via haar eigen laan die aansluit op de hoofdontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Spoedeisende hulpdiensten van Tergooi kunnen tevens gebruik kunnen maken van deze laan om de deze hulpdienst te bereiken, wat daarmee een alternatief biedt in geval van calamiteiten op andere routes. De woningbouw op het terrein van Merem krijgt, zoals ook oorspronkelijk beoogd, een eigen ontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg.

Dit jaar nog komen de initiatiefnemers met diverse aanvragen voor vergunningen. Voorbeeld hiervan is de omgevingsvergunning voor de bouw. Volgens de huidige planning gaat dit jaar de bouw van de eerste onderdelen van het gezondheidspark van start. HPG Hilversum start dit jaar met de bouw van de woningen. Merem treft voorbereidingen op de bouw van de Mytylschool en in oktober start de bomenkap en aanpassingen op het terrein.

Het plan voor een gezondheidspark in Monnikenberg bestaat al jaren. In 2013 zei de gemeenteraad hier unaniem ja tegen. De vier partners hebben achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen. Doordat Tergooi en Merem hebben gekozen voor gefaseerde nieuwbouw moest het bestemmingsplan worden geactualiseerd. Deze beslissing leidde tot aanpassingen in de zorg- en woningbouwplannen. Afgelopen februari zijn de initiatiefnemers met de inhoudelijke wijzigingen gekomen op het masterplan.

Het gemeentebestuur mag dan akkoord zijn, maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad. Op woensdag 27 september moeten de 37 raadsleden de knoop doorhakken tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces.

Hilversummer Arash Juki ontwerpt eigen 'goddelijke' kledinglijn

Reacties in Milaan en Parijs waren positief

Arash Juki opent webshop ZeroSenses met kleding met unieke opdruk. ''In mijn gedachten loop ik al drie collecties vooruit."

Arash Juki start met zijn eigen kledinglijn. Foto: Koosje de Beer

Hilversum "Weet je wat 'Wanderlust' betekent?", vraagt Arash Juki. Hij geeft zelf de uitleg. "Het is het verlangen om te reizen. Vaak omdat je heimwee hebt naar een plek die niet bestaat. Voor mij betekende het ook mijzelf vinden op zoek naar het onbekende. In het ontwerpen van de kledinglijn van ZeroSenses vond ik het antwoord. Het is een mode die nog niet bestaat: uniek, rebels, maar toch strak. Kleding geïnspireerd op wat al eerder is gedaan met graffiti en tatoeages."

Na het gymnasium volgt Juki een aantal opleidingen, maar de noodzaak om ze af te ronden voelt hij niet. "Ik begon heel rationeel met een studie rechten", blikt hij terug. "Daarna heb ik nog communicatie, multimedia design en sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd. Dat is nu drie jaar geleden. Het was het allemaal niet. Ondertussen had ik verschillende baantjes als verkoper in modewinkels. Eigenlijk kwam ik daar op het idee om mijn eigen mode te ontwerpen. De kleding die ik mooi vind, was namelijk niet in de winkel te koop."
De webshop van ZeroSenses opent in september. Arash haalt uit zijn tas een jas die hij later ook op de foto zal showen. "Van dit jasje is er maar één", zegt hij niet zonder trots. "Kunstenares Sophie Bennink, ze woont nu in Nederland, maar is geboren in Spanje, maakt in deze lijn voor elk kledingstuk een unieke opdruk. Voor de liefhebber echte collectorsitems die we al bij de start van de webshop aanbieden."

Godlike Collection

De kleding die ik mooi vind, is in de winkels nergens te koop

Naast, deze unica's, legt Juki de laatste hand aan zijn eerste reguliere kledinglijn, de Godlike Collection. Veel wil hij er nog niet over zeggen, behalve dat het bij het publiek verschillende emoties zal oproepen.
"Het is een kleding met een langere fit, maar voor de rest heel simpel", licht hij een tipje van de sluier op. "Iedereen wil op een of andere manier uniek zijn. Soms trekken mensen dan een shirt aan met een rare tekst of een vreemde kleur. Waarom? Ik denk dat je met stijlvolle kleding met een aparte opdruk eerder je doel bereikt."

De tweede collectie krijgt een minder simpele lijn en nieuwe elementen als ritsen. "Op die manier wil ik mijn publiek meenemen in een eigen individuele stijl", is het vervolg. "Ik heb daar duidelijke ideeën over. In mijn gedachten loop ik al drie collecties vooruit. "

Mensen van 16 maar ook van 60, vonden mijn idee fantastisch

Vrijheid

De enthousiaste Hilversummer is niet over een nacht ijs gegaan, voordat hij besloot om zijn eigen kledinglijn te lanceren.

"Ik ben op mode-events in Turkije, Milaan en Parijs geweest", vertelt hij. "Aan iedereen die daar was, heb ik een mening gevraagd. Ook op straat heb ik geënquêteerd. De reacties hebben mij ervan overtuigd om mijn idee door te zetten. Iedereen, mensen van 16 maar ook van 60, vond het fantastisch. Verder heb ik in 't Gooi rondgevraagd en zowel de jetset als de skaters waren enthousiast."
Op Facebook heeft Juki spontaan al achthonderd 'likes'. "Daar heb ik zelf niets voor hoeven doen", zo verzekert hij. "Ik heb niemand uitgenodigd, dat ga ik de komende tijd pas doen.'' Juki heeft zelf geen modeopleiding gevolgd en is dit voorlopig ook niet van plan. ??''Ik ken mensen die wel zo'n opleiding hebben afgemaakt en er minder mee doen dan ik", legt hij zijn keuze uit.

"Daarbij wil ik niet het risico lopen dat ik mijn onbevangenheid kwijtraak." In technisch opzicht is het volgens hem ook niet nodig. "Ik kan goed tekenen en ook met de naaimachine kan ik prima over weg", klinkt het klip-en-klaar. "Maar de kleding laat ik in opdracht in het buitenland maken. Ik werk samen met Innopress in Hilversum en hun leveranciers. Zo weet ik ook zeker dat mijn collectie eerlijk gemaakt wordt"

14 / 16

Wonderfeel

Foto: Bastiaan Miché

's-GRAVELAND De tuin van Natuurmonumenten in 's-Graveland liep afgelopen weekeinde vol voor Wonderfeel. Liefhebbers van klassieke muziek konden drie dagen lang hun hart ophalen. Dichtbij de de muzikanten, of heerlijk relaxen in het gras en de muziek van een afstandje tot je laten komen. Het kon allemaal op die Lowlands voor klassieke muziek. Want behalve muziek, was er nog meer te beleven in natuurgebied Schaep en Burgh. Muziekdocumentaires, verhalen, natuurexcursies en poëzie, terwijl de Rollende Keukens voor een divers aanbod aan eten en drinken zorgden. In 72 uur tijd werden er meer dan honderd concerten gegeven, die uitgevoerd worden door zo'n driehonderd muzikanten.

Foto's Bastiaan Miché

Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Jonge creatives aan de slag met bijzondere projecten in Hilversum

Geld uit Stadsfonds uitgereikt tijdens feestelijke bijeenkomst bij Lumo Kitchen

Jonge geesten mogen van de Mediastad een uitdagende experimenteerplek maken. Het Stadsfonds deelde deze week het geld uit.

De drie projecteigenaren en Stadsfondsmanager Ingrid Geul. Foto: Tristan Adelaar

HILVERSUM De cheque van ruim 35.000 euro past niet in zijn rugzak. "Hoe krijg ik die nou mee?", vraagt Sonny Mathura zich af. Een bestuurslid van Het Stadsfonds Hilversum helpt hem uit zijn droom. "Onder je arm", luidt het advies. "Dan een extra rondje lopen door het centrum van Hilversum, zodat iedereen kan zien dat je geld hebt gekregen van Het Stadsfonds".

Even later verdwijnt Sonny de winkelpassage in, brede grijns op het gezicht. De cheque van ruim 35.000 euro opzichtig onder zijn arm, goed zichtbaar voor alle passanten. Hij is om meer dan één reden tevreden. Niet alleen vanwege het geld voor zijn project, maar ook omdat hij op deze door stadsfondsmanager Ingrid Geul georganiseerde bijeenkomst zojuist kennis heeft kunnen maken met gelijkgestemde geesten: jonge Hilversumse creatives die ieder op hun manier bezig zijn om met bijzondere projecten Hilversum tot een experience stad voor jongeren te maken: de doelstelling van het stadsfonds. Drie projecten kregen vorige week uit handen van de Hilversumse stadsfondsmanager cheques uitgereikt met bijdrage aan hun initiatief. Het werd een feestelijke bijeenkomst bij Luno Kitchen. De projecteigenaren kenden elkaar nog niet, maar ontdekten tijdens deze meeting dat hun activiteiten veel raakvlakken hebben. Diverse opties voor samenwerken ontstond vanzelf. "Dat is precies de verbinding die Het Stadsfonds Hilversum wil stimuleren", vertelde Ingrid Geul in haar toespraak aan de gelukkigen.

Topclass Digital Design

Met topspecialisten je creatieve talenten ontwikkelen

Wie zijn dan die gelukkigen? In ieder geval de genoemde Sonny Mathura. Hij is namens Beeld en Geluid projectleider van Topclass Digital Design. Dit project, waaraan alle middelbare scholen uit heel Hilversum meedoen, geeft aan 60 studenten en hun begeleiders de kans om onder leiding van topspecialisten hun creatieve talenten te ontwikkelen. Het gaat daarbij om het bedenken van bijzondere concepten en leren hoe je die met een goed businessconcept in de markt zet, precies daar waar het in Hilversum om draait: contentontwikkeling. Het is een sympathiek initiatief. Het hebben van hoge cijfers is geen voorwaarde om mee te doen, het hebben van een sterke motivatie wèl.

Tiny Houses

Jonge deelnemers kunnen ervaring opdoen met robottechniek

Dan is er het Tiny Houses project onder leiding van Cora Camperbheek van MBO College Hilversum en Michiel Beck van Link in the Loop. Het wordt georganiseerd door het MBO College, in samenwerking met het bedrijfsleven. Voor dit project zal een aantal tinyhouses worden ontworpen, die bijvoorbeeld als verblijfsvoorziening op het Mediapark gebouwd zouden kunnen worden. Dit project is bedoeld om leerlingen ervaring te laten opdoen met duurzaamheid, bouwkunde, installatietechniek en hotelmanagement . "Leren door te doen is het allermooiste onderwijs", zegt Michiel Beck. "Je gaat op stap en je weet niet waar je uitkomt". Het Tiny Houses-project krijgt 6.000 euro uit Het Stadsfonds.

Coderdojo

Het derde door Het Stadssfonds gesteunde project is Coderdojo, opgezet door Bibliotheek Hilversum en Museum Hilversum. Het is bedoeld om kinderen tussen 7 en 17 jaar vertrouwd te maken met het programmeren van computers. De projectleiders Mirjam Röling (bibliotheek) en Mirjam Slot (museum) krijgen voor hun initiatief ruim 7.000 euro. Met dit geld worden robots aangeschaft, zodat de jonge deelnemers ook ervaring kunnen opdoen met deze techniek.

De projecten starten in september.

Alle gehonoreerde projecten staan op www.stadsfondshilversum.nl/projecten