HilversumsNieuws

9 november 2017

HilversumsNieuws 9 november 2017


Plan station Hilversum aangepast: geen tweerichtingsverkeer Koninginneweg

HILVERSUM Het plan om van de Koninginneweg in Hilversum - tussen het station en de kleine spoorbomen - een tweerichtingsverkeersweg te maken is van de baan. Dat schrijft de gemeente in aanloop naar een openbaar toegankelijke presentatie over het vernieuwde stationsgebied.

Hoe de verkeersinrichting in dit conceptstedenbouwkundig plan voor het gebied er wel uitziet, wordt tijdens die presentatie op 13 november duidelijk, vertelt een woordvoerder. Hilversum wil van de Schapenkamp een tweerichtingsverkeersweg maken. Aanvankelijk was de gedachte om het doorgaande verkeer vanaf de Beatrixtunnel de Koninginneweg in te laten rijden. Het marktplein moet namelijk autovrij worden. Bewoners van de Koninginneweg waren het absoluut niet met die plannen eens. Zij vreesden vooral veel meer verkeersoverlast in hun straat.
Grote vraag is nu waar het verkeer vanaf de Schapenkamp in het nieuwe plan wél naartoe wordt geleid. Een optie is het huidige fietspad langs het spoor, waar relatief weinig gebruik van wordt gemaakt.

Busstation groter

In het vernieuwde conceptplan is tevens het busstation groter, het Oosterspoorplein groener ingericht en de ingang van de nieuwe fietsenkelder op een veiliger plek, schrijft de gemeente in een persbericht. Het ontwerp kwam tot stand na een eerdere presentatie in april en de aanvullende ideeën en wensen die dit opleverden.

Onderzoeken

De gemeente heeft de tijd genomen om deze nader te bestuderen en er zijn onderzoeken gedaan. Ook heeft de gemeente met enkele partijen gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld met de bewoners van de Koninginneweg en het Langgewenst, de NS, de Fietsersbond en het Platform gehandicapten en chronisch zieken.
De informatiebijeenkomst van 13 november vindt plaats in het raadhuis van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan tot en met 10 november via stationsgebied@hilversum.nl. Op dinsdag 14 november bespreekt het college van burgemeester en wethouders het conceptplan. Daarna is het woord aan de raadscommissie op 23 november.

De gemeenteraad neemt vervolgens in december een besluit. Het stedenbouwkundig plan moet de eerste stap zijn tot een nieuwe en waardige entree van de mediastad. Hilversummers moeten zich bij thuiskomst weer thuis voelen, bezoekers moeten zich welkom voelen. Na het stedenbouwkundig plan wordt er een bestemmingsplan gemaakt. Ook volgen er nog uitwerkingsplannen.

Vuurwerkcursus voor honden bij dierenasiel

hilversum Met het eindejaarsvuurwerk in zicht organiseert de Hondenschool van Dierenasiel Crailo ook dit jaar weer vuurwerkcursussen voor honden die jonger zijn dan acht maanden. Tijdens deze cursus leren de bazen hoe zij hun dier kunnen voorbereiden op onverwachte knallen, ontploffende rotjes, lichtflitsen en sissend vuurwerk.

Zo kan worden voorkomen dat dieren getraumatiseerd raken van al het lawaai in de oud-en-nieuwjaarstijd. De vuurwerkcursussen vinden in november en december plaats op het omheinde trainingsveld en worden gegeven door ervaren instructeurs van de Hondenschool. De cursussen zijn gratis en iedereen kan er zonder inschrijving aan deelnemen.

"Jonge honden tot een maand of negen oud kun je aanleren dat geknal en geflits juist leuk is en dat kan door middel van spel van de baas met de hond", vertelt hoofd Hondenschool Angelique de Rooij-Kreuning. "Daarom is het zo belangrijk om je pup of je jonge hond op de juiste manier te begeleiden bij dit soort geluiden."

Deze cursus is niet geschikt voor oudere honden, vervolgt De Rooij-Kreuning. Dat vereist een andere training. "Bazen van oudere honden kunnen overigens gerust de les bijwonen en vragen stellen. We hebben, zolang de voorraad strekt, vuurwerk-cd's beschikbaar met knal- en dierengeluiden waarmee men zelf thuis kan trainen. Heel belangrijk is dat de baas het lawaai negeert. Want de link die de hond moet leggen is dat als de baas niet reageert, hij dat ook niet hoeft."

Reserveer tijdig, is het advies, want vol is vol. De eerste vuurwerkcursus gaat van start op zaterdag 18 november van 14.00 tot 15.00 uur. De overige cursussen zijn op de zaterdagen 25 november en 2 december, ook van 14.00 tot 15.00 uur.

Voor meer informatie, zie www.hondenschoolcrailoalmere.nl.

Hoe denken buurtbewoners nu over de nieuwe McDonald's in Hilversum?

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De nieuwe McDonald's in Hilversum gaat zeer waarschijnlijk eind deze maand open. Voor Hart voor Hilversum aanleiding om hierover een thema-avond te organiseren. Er zijn namelijk genoeg zorgen in de buurt over de komst van het fastfoodrestaurant. Maandenlang probeerden buurtbewoners de komst van een Mac met dubbele McDrive aan de Vreelandseweg tegen te houden, maar uiteindelijk trokken zij aan het kortste eind. De bouw ging deze zomer van start en is binnenkort klaar. Maar daarmee is de onrust in de buurt over bijvoorbeeld zwerfafval, lange openingstijden en verkeersveiligheid zeker niet minder geworden. Hart voor Hilversum houdt daarom vrijdag 24 november van 20.00 tot 22.00 uur een bijeenkomst in Buurthuis de Koepel in Kerkelanden.

Nepnieuws

Foto: Jorrit Lousberg

President Trump zegt niets anders dan fake news. Daar is nu een expositie over gemaakt in Beeld en Geluid.

3

Tentoonstelling vol fake news, filterbubbels en manipulatie

'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' in Beeld en Geluid

'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' is een nieuwe tentoonstelling in Beeld en Geluid over de rol van de nieuwsmedia in de samenleving.

Tinderen met nieuws: swipen maar. Foto's: Jorrit Lousberg

HILVERSUM Bezoekers aan het denken zetten over wat nieuws is en hoe het hun beeld van de wereld vormt. Dat is de gedachte achter de tentoonstelling die afgelopen week in het Hilversumse museum werd geopend. Thema's als de betrouwbaarheid van de journalistiek, nepnieuws, filterbubbels, geld verdienen met nieuws en nieuwsmanipulatie komen dan ook volop aan bod.

'Mensen worden bang gemaakt met verhalen die niet kloppen'

Voor de opening was er een talkshow over de manieren waarop nieuws en journalistiek ons wereldbeeld kunnen bepalen en vertekenen, waarbij voorbeelden van nepnieuws werden getoond.

Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke sprak met professor en mediahistoricus Huub Wijfjes, Alexander Pleijter van Nieuwscheckers.nl, journaliste en presentatrice Jojanneke van den Berge en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole. ''Mensen lezen fake news via Facebook, ze gaan googelen over die onderwerpen en dan zeggen ze: zie je wel, de gewone media verzwijgen dat", aldus Van Jole. "Er is een onderlaag mensen die wij als journalisten niet meer bereiken door die berichtgeving. Die mensen worden opgelicht, ze worden bang gemaakt met verhalen die niet kloppen.''
Nieuws of Nonsens is nu geopend voor publiek bij Beeld en Geluid. Bezoekers kunnen onder meer het nieuws manipuleren en ook 'tinderen'. Ook komt er een reeks expertlezingen, waarin gerenommeerde (onderzoeks)journalisten de werking van journalistiek en nieuwsmedia analyseren. Zo geeft Marc Josten (HUMAN) op 17 november een lezing over het ontstaan en de betekenis van recente mediahypes.

Het nieuwsspel: manipuleer het nieuws.

Voor meer informatie, kijk op www.beeldengeluid.nl/nieuwsofnonsens.

In Memoriam in aula van crematorium

HILVERSUM Uitvaartverzorging Van Vuure verzorgt woensdag 15 november een In Memoriam. Vanaf 19.30 uur kunnen Hilversummers stilstaan bij hun overleden dierbaren. Dat gebeurt in Crematorium Hilversum aan de Kolhornseweg.

Voor de elfde keer heeft de Hilversumse uitvaartverzorger deze In Memoriam op de agenda gezet. In de aula van het crematorium kunnen belangstellenden hun geliefden gedenken. Dat kan door naar muziek te luisteren, het noemen van de naam van de overledenen, het branden van een kaarsje, het lezen van een gedicht of door andere inbreng van de nabestaanden. Noor Verheul verzorgt de overdenking.

De inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan via 035-6247531 of mail naar uitvaart@vanvuure.nl.

Vogellezing van Costerustuin

HILVERSUM Wie van vogels én de Costerustuin houdt, moet zaterdag 11 november vrijhouden. Paul van der Poel houdt die avond een lezing over drie vogelsoorten.

Van der Poel van Vogelwerkgroep 't Gooi spreekt tijdens de vriendenavond van de Costerustuin over het duo boomkruiper/boomklever en de grote bonte specht. Hij gaat uitgebreid in op de leefwijze van de vogels. De lezing vindt plaats in verpleeghuis Amaris Gooizicht aan de Paulus van Loolaan 21. De inloop is vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via 035-6247765 of mail naar tinka.greebe@gmail.com. De entree bedraagt 3 euro.

Disco voor gehandicapten in de Koepel

HILVERSUM DJ Imre neemt zaterdag plaats achter de draaitafel in wijkcentrum de Koepel. Tussen 20.00 en 22.00 uur is hier een disco voor mensen met een handicap.

"Voor jongens en meiden en alle andere swingliefhebbers is dit een plaats waar zij zelfstandig uit kunnen gaan", luidt de aankondigende tekst van Versa Welzijn. Vanaf 19.30 uur is de zaal aan de Kapittelweg 399a open. De entree bedraagt 2 euro per persoon.

5 / 8

Celliste Maya Fridman is soliste bij het najaarsconcert van de Hilversumse Orkestvereniging.

donderdag 9 november

Mindfulness

19.30 uur | Viore

Langs Brel en Bannink.

Op donderdag 9 november start er bij Viore een training mindfulness. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Veel mensen met kanker hebben moeite om tijdens en na de behandeling het leven weer op te pakken. Mindfulness is een van de mogelijkheden die in deze situatie kan helpen. Aanmelden kan via programma@viore.org. Deelname kost 5 euro per keer.

Vrijdag 10 november

'Langs Brel en Bannink'

20.15 uur | Kerkgebouw de Morgenster

Een rijk programma met muziek van Jacques Brel en Harry Bannink, uitgevoerd door bariton Thomas Oliemans, begeleid door Bert van den Brink op piano, accordeon én orgel. Een programma met 'lichte' muziek, maar muzikaal gezien absoluut geen lichtgewicht programma.

Zaterdag 11 november

Kleding- en speelgoedbeurs

10.00 uur | Diependaalse kerk

Op 11 november is er een kleding- en speelgoedbeurs in de Diependaalse kerk aan de Diependaalselaan 138 te Hilversum van 10.00 tot 14.00 uur. Toegang is gratis.

Sint-Maarten

18.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Zaterdag 11 november is het weer Sint-Maarten, dus de kindertjes kunnen weer met hun lampionnen langs de huisjes waar een kaarsje brandt. Bij de Geus kan men ook wat lekkers komen halen.

Disco voor mensen met een handicap

20.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Op zaterdag 11 november is er een grote swingende disco voor mensen met een handicap. Het is van 20.00 tot 22.00 uur, en de entree is 2 euro. Zaal open om 19.30 uur. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

Jazzkwartet FRAZZ

20.00 uur | Wijkcentrum De Kruisdam

Chansons in een jazzy jasje worden gespeeld en gezongen door FRAZZ, dat in 2017 de TV-Monde publieksprijs won. Het gevarieerde programma reikt van Serge Gainsbourg tot Yves Montand, van Michel Legrand tot Zaz. Entree 3 euro.

Don't Stop Till You Drop!

20.30 uur | Sporthal Kerkelanden

Drive In Dance Party Don't Stop Till You Drop! Leeftijd v.a. 16 jaar. Grolsch Sportcafé Hilversum. Muziekstijl: R&B, EDM, House, Moombathon. Aanvang 20.30 uur tot 02.00 uur Entree: € 12,50 www.dontstoptillyoudrop.nl.

Zondag 12 november

Informele dienst van religieuze idealen

11.00 uur | Soeficentrum Hilversum

Centrum Universeel Soefisme Hilversum e.o. heeft op 12 november weer haar maandelijkse bijeenkomst. Dit keer is het een bijzondere viering, een Hartendienst.

Bingomiddag

14.00 uur | wijkcentrum de Zoutkeet

Op zondag 12 november is er een bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00. Wijkcentrum de Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, Hilversum.

HOV geeft najaarsconcert

15.00 uur | Kerkgebouw de Morgenster

De Hilversumse Orkestvereniging geeft haar najaarsconcert met als solist de celliste Maya Fridman. Het concert staat onder leiding van dirigent Paul van der Reijden. Maya Fridman werd in 1989 in Moskou geboren en woont sinds 2010 in Nederland. In Amsterdan studeerde zij bij Dmitry Ferschtman, waar zij in 2016 haar master degree cum laude behaalde. Naast de werken met cello speelt het orkest de symfonie van de in Den Haag geboren componist en dirigent Johannes Verhulst (1816-1891).

Concert

20.00 uur | MCO

Wat Muziekvereniging Het Gooi en Fanfare-orkest Leo bindt, is Bart Roobol: een jonge, enthousiaste dirigent die beide verenigingen dirigeert. Het resultaat is een gezamenlijk concert. Heel bijzonder om deze twee orkesten op één avond te kunnen beluisteren. De muziekstukken geven de speelsheid van de dirigent weer. Toegangsprijs 5 euro.

Dinsdag 14 november

Cursus Koolhydraatarm eten, hoe doe je dat?

9.00 uur | Diëtistenpraktijk Lia van der Geest

Verantwoord afvallen bij een vakkundige diëtist, erkend door zorgverzekeraars. Volgens de nieuwste inzichten: voeding én beweging én leefstijl. Ga fit en gezond het nieuwe jaar in! Ook bij diabetes. Tevens middag/avondgroep. geest@dietistencooperatie.nl, www.dietist-therapeut.nl.

Donderdag 16 november

Hoe Lees ik?

19.30 uur | Bibliotheek

Literatuurkenner Lidewijde Paris is al 25 jaar actief in het boekenvak. De bibliotheek heeft haar uitgenodigd om haar enthousiasme voor het lezen te delen, naar aanleiding van haar boek: 'Hoe lees ik?' Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.bibliotheekhilversum.nl.

Vrijdag 17 november

Pieter Jouke: 'Dingen Die Ik Dacht'

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Vrijdag 17 november, aanvang 20.15 uur treedt cabaretier Pieter Jouke op met zijn programma 'Dingen Die Ik Dacht'. Pieter Jouke werd in 1973 geboren in Kampen. Zijn vader was dominee en zijn moeder lerares Nederlands.

Zaterdag 18 november

Gospelconcert 'Shout for joy'

20.00 uur | Bethlehemkerk

Gospelgroep Vision geeft op 18 november om 20.00 uur een gospelconcert in de Bethelehemkerk, Loosdrechtseweg 263, Hilversum. Zaal open vanaf 19.30 uur. Kaarten à 7,50 euro te bestellen bij gospelgroepvision@gmail.com of aan de zaal voor 8,50 euro.

Zondag 19 november

Trias Musica: bekende aria's en duetten

14.30 uur | De Kruisdam

Bekende liederen, aria's en duetten uit het musical- en lichte operarepertoire worden gezongen door geschoolde stemmen.

Schaken in schaduw van absolute wereldtop

SHS zet twee jongerenevenementen op kalender

Schaken is hot. De interesse onder de jeugd groeit. Dan is 2018 een uitstekend moment om in Hilversum de schaaksport te promoten.

Woensdag werd er druk geschaakt door de jeugd in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De belangstelling voor schaken neemt toe. Steeds meer jongeren weten het schaakbord te vinden. Dat merkt ook HSG Hilversum. Het aantal jeugdleden neemt toe. Om dit momentum vast te houden, heeft het Hilversumse schaakgenootschap in 2018 twee grote evenementen voor jongeren op de agenda gezet.

Schaken zit in de lift bij de jeugd. Volgens de Hilversumse club komt dat mede door de aandacht die de sport krijgt in het basisonderwijs. Zelf doet de club ook al jaren een duit in het jeugdschaakzakje met het jaarlijkse toernooi in het Raadhuis en Pinetum Blijdenstein en een jeugdclinic tijdens het HSG open toernooi.

De Stichting Hilversum Schaakt (SHS) wil vooral middelbare scholieren enthousiast maken voor de schaaksport. In het voortgezet onderwijs is het schaken minder populair dan op de basisschool. "Dat is jammer", zo meldt SHS. Schaken biedt veel vaardigheden, zoals strategisch denken, concentratievermogen, analytisch vermogen en vooruitdenken.
Dat het Tata Steeltoernooi op woensdag 17 januari 2018 naar Hilversum komt, is een uitgelezen mogelijkheid om jongeren uit Hilversum en omgeving naar Beeld en Geluid te halen. Die dag spelen veertien grootmeesters, de absolute wereldtop met onder meer Magnus Carlsen, in Hilversum. Diezelfde dag houdt SHS het individueel Goois scholierenkampioenschap. Dat gebeurt in het museum aan de Media Parkboulevard, zodat de deelnemers meteen sfeer kunnen proeven van het Tata Steeltoernooi.

Volgend jaar keert het schoolschaaktoernooi terug

Tussen 14.00 en 17.00 uur spelen de maximaal honderd deelnemers in totaal vijf wedstrijden van tien minuten. Er wordt gespeeld om twee kampioenschappen: één voor het primair onderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. "Wij zorgen voor een passende toernooiopzet met stimulerende prijzen voor bijvoorbeeld best scorende school en beste beginner", aldus de stichting. Deelname is gratis.

Later in 2018 staat het Goois schoolschaaktoernooi op de kalender. Daarmee keert het schoolschaken terug. Dit is een initiatief van de SHS in samenwerking met het Roland Holst College. Dinsdag 22 mei is het zover. Bibliotheek Hilversum aan de 's-Gravelandseweg is het strijdperk. Vijf scholen uit de regio doen mee aan dit eerste kampioenschap. Naast het Roland Holst zijn dit SG Huizermaat, St.-Vitus College, het Comenius College en het Goois Lyceum. Voordat het toernooi van start gaat, biedt de organisatie op alle deelnemende scholen clinics aan. Professionele schaaktrainers Judith van Amerongen en Pascal Losekoot scholen de leerlingen.

De SHS hoopt dit toernooi uit te kunnen bouwen tot een duurzaam evenement voor alle middelbare scholen in het Gooi. Zij wil toewerken naar een jaarlijks terugkerend toernooi en hoopt daarmee schaken laagdrempelig te maken voor de Gooise jeugd.

'Langs Brel en Bannink' in De Morgenster

HILVERSUM 'Langs Brel en Bannink' is het thema van het seinconcert dat vrijdag 10 november wordt gehouden in De Morgenster. De aanwezigen krijgen ditmaal een programma met lichte muziek voorgeschoteld in de kerk aan de Seinstraat.

Vrijdag gaat de serie Seinconcerten weer verder. De luisteraars krijgen een rijk programma met liedjes van Jacques Brel en Harry Bannink te horen, zoals de omschrijving van de organisatie luidt. Bekend en minder bekend werk komen aan bod. Bariton Thomas Oliemans en Bert van den Brink (piano, accordeon en orgel) zijn vrijdag van de partij in De Morgenster. Het concert begint om 20.15 uur. Een kaartje kost 15 euro, te bestellen via www.seinconcerten.nl.

Inzamelfeest van Stichting Tara Bodong

HILVERSUM Champagne, gin en snacks zijn zaterdag 11 november te verkrijgen in Luno Kitchen. Daar houdt de Stichting Tara Bodong haar Diamond Fizz Party.

Hoewel het een feestje met een dj is, is het doel hiervan serieus. De Stichting Tara Bodong zamelt met deze bijeenkomst geld in voor het goede doel. Zeven jaar geleden werd de stichting opgericht om een school te kunnen realiseren in Noord-Oost India, zodat meisjes in Lumla onderwijs kunnen volgen. Nu wonen zij vaak ver van een school vandaan.

Een kaartje voor het feest van vrijdag, dat om 20.00 uur begint, kost 20 euro. Dat is inclusief een Diamond Fizz cocktail. Meer informatie is te vinden op www.tarabodong.org.

City Orkest brengt operette

HILVERSUM Het City Orkest Hilversum speelt zondag 12 november in het Muziekcentrum van de Omroep. Tijdens dit operetteconcert krijgen de muzikanten assistentie van 't KOOR uit Kortenhoef.

Meer dan honderd muzikanten zijn betrokken bij dit project. Solisten zijn sopraan Maya Roodveldt en tenor Jeroen Bik. Het concert begint om 14.30 uur. Een entreekaart kost 15 euro.