HilversumsNieuws

16 februari 2017

HilversumsNieuws 16 februari 2017


Dan toch nog winterpret

Op de nieuwe berg in Anna's Hoeve was dit weekeinde dé plek van sneeuwvertier. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Eindelijk kon de slee uit de schuur gehaald worden. Voor velen was de sneeuwval van afgelopen weekeinde anderhalve maand te laat. Geen witte kerst, maar een februariweekeinde vol sneeuwpret. Dat leidde tot veel sneeuwbalgevechten en het maken van sneeuwpoppen. De nieuwe berg bij Anna's Hoeve bleek in trek bij veel Hilversummers. Dit was het sneeuwwalhalla. Zo gingen durfals, jong en oud, al sleeënd hard naar beneden. Kijk op onze website voor meer sneeuwfoto's van Bastiaan Miché.

Container voor jongeren tijdelijk dicht

HILVERSUM – Tot donderdag 23 februari blijft de container voor de jeugd gesloten. Dat is te lezen op de rode container op het complex aan de Diependaalselaan. De tijdelijke sluiting heeft te maken met een aantal incidenten.

De container staat in de buurt van de bijenkasten van imker Ronald de Moor. Anderhalve week geleden ontdekten tuinders dat zijn kasten waren gesloopt en dat duizenden bijen dit niet overleefd hebben. Buurtcoördinator van de wijk Zuidwest, Jaco Huisman, benadrukt dat er geen bewijs en link is tussen deze vernielingen en de jeugd die zich regelmatig ophoudt in de container. "We willen met deze sluiting vooral een signaal afgeven aan de jongeren", meldt Huisman. "We hebben altijd gezegd dat ze zich netjes moeten gedragen en als dat niet het geval is, dan doen we de container dicht", luidt zijn uitleg.

Huisman laat weten dat deze waarschuwing voortkomt uit een optelsom. Zo hebben de jongeren vorig jaar bijvoorbeeld ook een vuurtje gestookt toen zij het koud hadden. Hoewel ze alles netjes hebben opgeruimd, heeft ook dit voorval meegespeeld in de gezamenlijke beslissing van de buurtcoördinator, de wijkagent en de jongerenwerker om de container tijdelijk dicht te gooien. Sinds oktober is deze voorziening voor de jeugd open. "Dat loopt best goed. Dat klinkt misschien gek als ik dat nu zeg", aldus de buurtcoördinator. "Er gebeurt eigenlijk niets. Er zijn geen overlastmeldingen of uitspattingen."

Op pagina 3 is goed nieuws te lezen over imker Ronald de Moor.

Paal en perk aan venten

College akkoord met nieuwe regels in centrum

HILVERSUM - Loop je door het centrum dan krijg je in de tussentijd geheid een krant, een flyer of een gratis product aangeboden of je krijgt de vraag om mee te doen aan een marktonderzoek. Veel Hilversummers, waaronder verschillende ondernemers, ervaren dat als hinderlijk. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders een zogeheten aanwijzingsbesluit genomen, waarin het venten in de binnenstad aan banden wordt gelegd.

Om strengere regels op te stellen is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Vanaf nu is venten verboden op de Leeuwenstraat, de Groest, de Kerkstraat, het Wagenmakersplein, de Zeedijk, de Kerkbrink, de Schoutenstraat en het Keiplein. Dat geldt voor woensdag van 12.00 tot 18.00 uur, donderdag van 12.00 tot 21.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Ook heeft het gemeentebestuur paal en perk gesteld aan het zonder ontheffing uitdelen van flyers, gratis monsters of producten in het centrum.

Hilversum meldt dat het aantal klachten over het venten en aanbieden van allerlei producten in de binnenstad is toegenomen. Winkelend publiek en ondernemers storen zich hieraan. "Winkelende mensen worden talloze keren aangesproken bij een bezoek aan het centrum", meldt een woordvoerder van de gemeente. De Stichting Centrum Hilversum heeft dit groeiende probleem onder andere aangekaart bij de gemeente en heeft aangedrongen op nieuw beleid.

Nu zijn er nieuwe en strengere regels doordat het college een besluit heeft genomen. In de bekendmaking staat dat burgemeester Pieter Broertjes als enige tegen heeft gestemd. Navraag leert dat de burgervader het zelf niet als hinderlijk ervaart.

135

huishoudens hebben 180 euro in de maand aan besteedbaar inkomen

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, vrij zacht
Boven België ontstond in het weekeinde onverwachts een hoogtelaag (lagedrukgebied in de hoge luchtlagen). Het zorgde voor een ware sneeuwverrassing. Sinds zondag zwaait het continentale hogedrukgebied de scepter met veel zon. Woensdag was het voorjaarsachtig met een naar zuid draaiende wind. Nadien volgt er meer bewolking, maar het blijft vrij zacht.

Donderdag + vrijdag
Na vier zonnige dagen nam donderdag de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Ook voor vrijdag en het weekeinde wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op een beetje regen. Er is nu en dan ook ruimte voor de zon. Alle dagen waait er een overwegend matige wind tussen zuid en west. De nachtelijke minima liggen rond 3 graden. Lokaal kan het aan de grond een graadje vriezen. Overdag loopt de temperatuur geleidelijk op 8 à 9 graden in de middag.

Trend na het weekeinde
De komende week ligt een gordel van hoge luchtdruk net ten zuiden van Nederland. Aan de noordflank ervan trekken met een stevige westelijke stroming fronten van depressies mee die in het Noordzeegebied soms voor wat regen zorgen. De maxima komen uit op 9 à 10 graden.

Weetje
Februari is een echte wintermaand, maar het kan ook al voorjaarsachtig zijn. Zo werd het op 4 februari 2004 +16 graden. In contrast daarmee werd het op 4 februari 2012 –19 graden. De koudste februari was die van 1956 met een gemiddelde van –6.7 graden. De zachtste februari was die van 1990 met gemiddeld +7.6 graden. Op 20 februari 1990 werd het 17 graden.

Lezing over Moresnet in Beeld en Geluid

HILVERSUM - Wie kent het land Moresnet nog? Onderzoeksjournalist, schrijver en columnist Philip Dröge komt zondag 26 februari hierover vertellen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Vorig jaar verscheen zijn boek 'Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje'. Moresnet was een piepklein staatje dat zich tot 1918 tussen de grenzen van België, Nederland en Duitsland bevond. In zijn lezing vertelt hij hoe zijn boek tot stand is gekomen. Tevens toont de gastspreker de documentaire 'Het vergeten land van Moresnet' van de NOS. In deze documentaire worden de laatste bewoners van het voormalige kleine staatje onder de loep genomen.

Dröge start de lezing in het museum aan de Media Parkboulevard om 10.30 uur. Rond 12.00 uur is het afgelopen. De entree voor de lezing - toegang tot de tentoonstellingen is niet inbegrepen - bedraagt 7,50 euro. Dat is inclusief een kopje koffie of thee.

Commissie laat kaarten nog niet zien

Komt de McDonald's hier wel of niet? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Het personeel wordt al geworven, dus in hoeverre is het plan al in kannen en kruiken?", vroeg een inspreekster zich vorige week af. Het is nog maar zeer de vraag of de McDonald's met een McDrive zich mag vestigen op het terrein aan de Vreelandseweg, want de politieke fracties waren tijdens de commissie Ruimte lang niet zo uitgesproken als vorig jaar.

Coalitiepartijen VVD en CDA gaven aan het einde van de lange vergadering aan dat zij voor het afgeven zijn van de verklaring van geen bedenkingen. GroenLinks, Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum zijn tegen. SP, D66, Hilversum1 en de PvdA maakten een voorbehoud. Durk Heidbuurt, fractiemedewerker van de PvdA, liet wel doorschemeren positief te staan tegenover het voorstel.
Grootste obstakel is de afwikkeling van het verkeer op de rotonde Vreelandseweg en Diependaalselaan en de weggebruikers die straks van en naar het fastroodrestaurant gaan. Wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening is van mening dat er goede verkeerskundige oplossingen gevonden zijn en spreekt uit dat de verkeerstoename binnen de perken blijft. Daar bestaan toch twijfels over, waaronder bij coalitiepartij SP. Ook na de beantwoording van de wethouder gaf SP'er Pierre van Rooden aan nog niet overtuigd te zijn van de genomen verkeersmaatregelen. Hij pleit voor een second opinion. Voorink vermoedt dat dit geen nieuwe informatie oplevert omdat dezelfde cijfers en methode leiden tot eenzelfde conclusie.

Woensdag 8 maart geeft de gemeenteraad een definitieve klap op dit voorstel.

Bestuurster slaat over de kop met haar auto

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Op het Colosseum is dinsdag aan het einde van de middag een automobiliste met haar auto over de kop geslagen. De bestuurster verloor vermoedelijk de macht over het stuur. De auto botste op een betonnen bol langs de weg en sloeg over de kop. De automobiliste is met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis. De auto is door een bergingsbedrijf weer op zijn wielen gezet en afgevoerd.

Goede bezochte taxatiedag in bieb

Een deskundige bekeek dinsdag alle albums. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Met een goed gevulde tas vertrok menig Hilversummer dinsdag naar de Openbare Bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg. Dit keer niet om een stapel boeken in te leveren, maar om te kijken wat hun oude munten of postzegelverzameling waard zijn.

De Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) verzorgde dinsdag weer een gratis taxatiedag. Hilversummers kregen de kans om munten, oude ansichtkaarten of de postzegelalbums die zij bijvoorbeeld op de zolder van hun grootouders gevonden hadden, te laten bekijken door een ware kenner.

Huib Pelzer van de MPO liet weten dat de taxatiedagen goed bezocht worden. Zo was het dinsdag ook in Hilversum. Veel bezoekers waren met hun PTT-postverzameling naar de bieb gekomen.

Drie nieuwe bijenkasten voor Hilversumse imker

Ronald de Moor verrast door steun en reacties

Kookwinkel Oldenhof schonk De Moor drie bijenkasten, waarvan er één op het dak van de winkel staat. Foto's: Joost Lammers

HILVERSUM - Niet alleen kwam er een storm aan reacties op zijn vernielde bijenkasten en duizenden dode bijen, maar imker Ronald de Moor kon tevens rekenen op steun van Hilversummers en bedrijven. Vorige week zat de imker nog in zak en as en nu ziet zijn wereld er al weer zonniger uit. Dankzij de snelle hulp van onder meer Kookwinkel Oldenhof heeft hij er sinds dinsdagochtend al een nieuwe kast bij.

"Ik ben heel erg blij", is de reactie van De Moor tegenover mediapartner NH Nieuws als hij de eerste bijenkast boven op het dak van het bedrijf aan de 's-Gravelandseweg in het centrum van Hilversum zet. Het is één concreet bewijs van de hulp die hem is geboden. Dat hij zo veel reacties en steunbetuigingen heeft ontvangen, heeft de Hilversummer verbaasd. "Ik had niet verwacht dat er zo veel betrokkenheid zou zijn", aldus de imker.

Een dikke week eerder was zijn stemming compleet anders. Nadat hij getipt was door een aantal tuinders kwam hij direct naar zijn bijenkasten toe op het complex aan de Diependaalselaan. Daar trof hij een ravage aan: bijenkasten gesloopt en duizenden dode bijen op de grond. "Als er dan twee volken dood op de grond liggen, dan sta je met tranen in je ogen. Het is beestachtig", tekende hij vorige week op.

Daniel Wichers (links) reikt de cheque uit aan de imker.

'Ik had niet verwacht dat er zo veel betrokkenheid zou zijn'

Inzamelingsactie
Nadat het nieuws bekend was, kreeg De Moor van alle kanten steun. Oldenhof, de Onderneming van het Jaar 2016, heeft hem drie bijenkasten geschonken. Het dak van de winkel fungeert als locatie voor een van de kasten. Ook Daniel Wichers was geraakt door het verhaal en besloot voor De Moor de handen uit de mouwen te steken en startte een inzamelingsactie op internet. Met succes, want hij overhandigde een cheque van 1086 euro die door donateurs bijeen is gebracht. "Het geeft een fantastisch gevoel. Ik ben er enorm trots op en ik ben alle donateurs enorm dankbaar", liet Wichers weten.

Hartverwarmend
De Hilversumse imker praatte in superlatieven toen hij zijn dank uitsprak. "Superbedankt, dit is ongelofelijk. Echt niet normaal", zei hij dinsdag. In totaal kreeg hij meer dan duizend reacties. "Het is hartverwarmend. Ik ben een blij mens", luidde zijn vervolg.

De bijenkasten zijn nu nog leeg, maar als het goed gaat zoemt het er vanaf april weer.

Celstraf geëist tegen Hilversums lid No Surrender

HILVERSUM – Een 44-jarige man uit Hilversum stond dinsdag met nog drie leden van No Surrender in de rechtbank. Het trio hoorde de officier van justitie celstraffen eisen van respectievelijk acht tot twaalf maanden voor onder andere intimidatie en merkvervalsing.

De Hilversummer kwam bij de politie in beeld tijdens nader onderzoek naar de hoofdverdachte: een 43-jarige Utrechter en lid van No Surrender. Volgens het onderzoek was de 44-jarige man betrokken bij merkvervalsing. Met nog een andere kompaan zouden zij afgekeurde verf verkocht hebben als Sigma-verf.

Tevens wordt de Hilversummer verweten twee personen gedwongen te hebben twee motoren, aandelen in hun motorzaak in Waardenburg en geld af te geven en schulden aan te gaan. Samen met nog twee leden van de motorclub bezocht hij het bedrijf van de twee mannen en zou op agressieve en intimiderende manier gezegd hebben dat "er een paar dingen geregeld moesten worden".

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het conflict over een grote hoeveelheid hennep ging. Onder psychische druk zouden de slachtoffers gedwongen zijn zich financieel te laten uitkleden. Bij de Hilversummer zijn verdovende middelen gevonden.

Naast een celstraf is de officier van justitie van mening dat de Hilversummer ook zijn crimineel verworven voordeel moet worden ontnomen. Het gaat om ongeveer een ton.

Mediapark sponsor van City Run

HILVERSUM – Het Mediapark heeft zich verbonden aan de Hilversum City Run. Het bedrijventerrein heeft de naam verbonden aan de wisselbeker voor het snelste mediabedrijf op de 5 en 10 kilometer tijdens de Business Run.

Dat maakt het Mediapark bekend op de eigen website. Dit stukje Hilversum maakt al langer deel uit van de City Run. Degene die 10 kilometer loopt, komt over het Mediapark. Bij de veertiende editie is het park nu ook sponsor van het grootse hardloopevenement van het Gooi. De Business Run is een van de lopen die plaatsvindt op zaterdag 2 april. Het evenement begint zaterdagavond 1 april al als de Ladies Run op het programma staat.

Het echte fietsgevoel dankzij de riksja

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Het is lang niet iedereen meer gegeven om op de fiets te springen. Zeker voor ouderen wil dat nog weleens het geval zijn. Om ook deze mindermobiele groep de kans te geven de wind door het haar te voelen, is daar het project Fietsen Alle Jaren Hilversum, een initiatief van Philip Schmittmann en Marian Schouten. Dinsdag was de officiële start bij De Egelantier. Daar staat een riksja klaar die mensen die niet meer kunnen of willen fietsen meeneemt voor een ritje door de buurt of de hei. Wethouder Eric van der Want nam de riksja als eerste in gebruik.

Ester Tunnissen

is 46 jaar, woont twintig jaar in Hilversum, is interieurarchitect en houdt maandelijks evenementen voor ondernemersvereniging BVHilversum.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben interieurarchitect en ontwerp graag interieurs met karakter door middel van het vertalen van een huisstijl / wensen naar een moderne en functionele inrichting."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik ben regelmatig in de sportschool te vinden, maar ik sport ook graag buiten. Met mijn gezin ga ik veel op pad, ik houd van reizen of met vriendinnen naar de film."

Omschrijf jezelf in vijf woorden:
"Creatief, actief, sociaal, sportief, flexibel, direct."

Wat vind je van Hilversum?
"Aanvankelijk moest ik wennen, maar inmiddels voel ik me thuis. Hilversum heeft bijna alles: bos, faciliteiten, een mooie bioscoop, maar ook een filmtheater, musea en karakteristieke architectuur."

Waar drink jij graag een drankje?
"Wat betreft de horeca ben ik een echte hopper."

Als je burgemeester bent, dan..
"dan zou ik een creatieve verbinding willen ontwikkelen tussen het Mediapark en het dorp."

Wintersport of zomervakantie?
"Zon!!! Zomervakantie, met tussendoor een stedentrip."

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?
"'Tonio', van A.F.Th. van der Heijden."

Kroketje of kaviaar?
"Maar dan wel een garnalenkroketje."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Ik had onlangs een leuk gesprek met Stef van Breugel van het Museum Hilversum en ik zou best een vervolggesprek willen hebben over de ontwikkelingen van het museum."

Wat weten mensen nog niet van jou?
"Ik vier elk jaar carnaval in Oeteldonk. Al vanaf mijn kleutertijd vier ik carnaval in Oeteldonk. Vroeger ging ik vrijdag heen en woensdag terug. Tegenwoordig ga ik alleen op zondag."

Eerste Barts Media Run in Hilversum

HILVERSUM – Dik anderhalve maand na de Hilversum City Run kunnen belangstellenden weer hardlopen over het Mediapark. Op zondag 21 mei staat de eerste editie van Barts Media Run op het Hilversumse sportmenu.

Naast werken aan de eigen fitheid zetten de deelnemers van dit nieuwe sportevenement zich in voor het goede doel. Het opgehaalde geld komt ten goede aan de Bart Foundation, de hulporganisatie van de overleden programmamaker en omroepbaas Bart de Graaff.

Net zoals bij de City Run zijn de afstanden 1,5 kilometer, 5 en 10 kilometer. De kortste afstand is voor kinderen van zes tot acht jaar en van acht tot twaalf jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Vanaf twaalf jaar kunnen de deelnemers kiezen uit een parcours van 5 of 10 kilometer over het Mediapark. Start en finish zijn op parkeerdek A. Kosten hiervoor bedragen 25 euro. De hardlopers rennen langs verschillende omroepgebouwen en decorhallen en gaan door studio's en andere televisiebezienswaardigheden. Meer informatie is te vinden op www.bartsmediarun.nl.

Dertig nieuwe struikelstenen

HILVERSUM - Meer dan honderd struikelstenen zijn gelegd in Hilversum. Er is nog een lange weg te gaan voordat de door de gemeenteraad gewenste 750 stolpersteine een feit zijn. Woensdag is een dertigtal nieuwe steentjes neergelegd in de gemeente.

De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek heeft woensdag de nieuwe struikelstenen geplaatst op vijftien verschillende locaties in Hilversum. Deze kubusvormige stenen met een messing bovenplaat met daarin tekst gegraveerd, worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen komen te liggen in het trottoir voor de huizen waaruit Joden in de Tweede Wereldoorlog verdreven en vermoord zijn. Met zo’n steen krijgen zij een tastbare herinnering.

Familieleden uit Israël waren gisteren overgekomen naar Hilversum om de plaatsing van de struikelstenen mee te maken aan de Dalweg 5. Daar zijn nu de namen van Moritz Bacharach en Erna Bertha Bacharach-Strauss te lezen. De CDA-fractie heeft de drie stenen van de familie Kraal aan de Kamerlingh Onnesweg 126 geadopteerd.

In 2009 zijn de eerste steentje neergelegd. Inmiddels zijn meer dan 900 namen van Hilversummers achterhaald.

Verontrust over leefbaarheid in wijk rond Clemenskerk

Bewoners sturen brief aan gemeentebestuur

HILVERSUM – Als het trampolinepark in de Clemenskerk komt, dan betekent dat een fikse achteruitgang van de buurt. Buurtbewoners vrezen substantieel meer verkeer rond het godshuis aan de Bosdrift met negatieve gevolgen voor de gezondheid voor de wijkbewoners. Dat schrijven zij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Als de plannen van Flight Deck 53 doorgaan dan leidt de komst van het indoortrampolinepark tot een verslechtering van de leefbaarheid van de wijk, zo stellen de bezorgde briefschrijvers. De toename van het verkeer, want de onderneming zal een verkeeraantrekkende werking hebben, is het donkerbruine vermoeden, zal zorgen voor meer lawaai, licht- en luchtvervuiling.

Hiermee reageren omwonenden van de Clemenskerk op de brief van wethouder Floris Voorink. In dit schrijven aan de raad stelde hij juist dat het trampolinepark Hilversum iets nieuws biedt en dat het springpark goed past in het gemeentelijk beleid om de jeugd aan het bewegen te krijgen. Wel vermeldde de VVD'er dat de initiatiefneemster aan verschillende voorwaarden moet voldoen.
Dat Voorink de leefbaarheid in de wijk niet aanhaalt, steekt de buurtbewoners. Zeker omdat zij twee maanden terug hun zorgen al kenbaar hebben gemaakt aan het gemeentebestuur. Het niet noemen van de leefbaarheid vinden de bewoners teleurstellend. "Met geen woord wordt gerept over de onrust in de wijk hierover, ook niet over het signaal dat wij aan de gemeente hebben afgegeven. De gemeente heeft papieren vol geschreven met plannen over leefbare wijken. Buurtbewoners mogen meepraten over het inrichten van de wijk, lezen we. Maar mag dat alleen over stoeptegels en paaltjes? Worden we niet serieus genomen als het gaat om grotere veranderingen in de wijk die daadwerkelijk de leefbaarheid bedreigen?", is hun vraag.

'Mogen we alleen meepraten als het over paaltjes gaat?'

Kaarten winnen: 'The Soul of Spanish Harlem'

10 februari: Lilian Vieira, Shirma Rouse en Gianna Tam

HILVERSUM - 'The Soul of Spanish Harlem' is een spetterend theaterconcert van Lucas van Merwijk en zijn swingende band. Stralend middelpunt zijn de zangeressen Lilian Vieira, Shirma Rouse en Gianna Tam. Voor het concert volgende week zaterdag in De Vorstin mogen we 2 x 2 kaarten weggeven.

Weinig plekken zijn muzikaal gezien zo zinderend en vruchtbaar geweest als de wijk Spanish Harlem in New York. De migrantengemeenschappen zorgden vooral in de jaren zestig voor een weergaloos aanbod. Winnen? www.facebook.com/HilversumsNieuws.

Bewoners worstelen met digitale parkeerzaken

'Bij de belastingdienst kun je toch ook zaken nog op papier regelen?'

Voor zaken als parkeervergunningen hoeft de Hilversummer niet meer naar het Stadskantoor. Dat kan allemaal digitaal. Foto: Bastiaan Miché

door Ingmar Meijer

HILVERSUM - ‘Gefeliciteerd, u bent eigenaar van de bezoekersregeling Schil’, zo is te lezen in de meegekregen brief van de gemeente. Maar voor Ivonne van Amstel voelt de digitale werkwijze van Hilversum allesbehalve als een cadeau. Sinds de gemeente haar inwoners in het centrum en de schil verzoekt de parkeerzaken, zoals vergunningen, digitaal te regelen, is het voor haar onmogelijk geworden. Dat de gemeente digitaliseert vindt zij prima, maar er moet een alternatief blijven en dat ontbreekt.

Boos is de 73-jarige Hilversumse. Zij wil niet gedwongen worden haar zaken digitaal te regelen. "Ik heb speciaal een bank uitgezocht waar ik mijn bankzaken gewoon nog op papier kan regelen. Bij de belastingdienst kun je toch ook op die manier bij ze terecht?", meldt de centrumbewoonster. Daar moet de gemeente dan toch eveneens rekening mee houden? Zij eist een alternatief, zodat zij en diverse buurtgenoten op de ouderwetse manier aan kraskaarten kunnen komen.

Het aanvragen van de schrapkaart moet via de app of website.

'Zonder voorbereiding zijn wij voor een voldongen feit gesteld'

"Ik ben een digileek", zegt Van Amstel. In tegenstelling tot veel mensen beschikt zij niet over een smartphone of tablet. Een laptop heeft ze wel, maar op internet is zij nooit te vinden. Dat is een wereld waarin zij zich niet begeeft en ook niet wil begeven. Bij de term 'browser' gaan haar wenkbrauwen al fronsen. En zij blijkt lang niet de enige. Riek Vos en mevrouw De Vries, beiden wonend in het centrum, weten ook de weg niet in de digitale wereld. "De gemeente dwingt mij om een smartphone of tablet aan te schaffen, anders kan ik niet met die app werken. Maar dat wil ik niet en daarnaast werkt die app helemaal niet", zegt Van Amstel stellig.

Begin dit jaar ging de Hilversumse naar het Stadskantoor aan de Oude Enghweg. Ze had nieuwe schrapkaarten nodig. Met die kraskaarten kan het bezoek tegen een gering bedrag parkeren in de gebieden waar betaald parkeren is ingevoerd. Tot haar verbazing kreeg zij te horen dat de kaarten alleen nog digitaal te verkrijgen zijn. Van Amstel kreeg een brief mee die opent met de bovengenoemde felicitatie, en een uitgebreide uitleg van tien pagina's hoe de Desyde Parkeerapp werkt. Zonder nieuwe schrapkaarten ging zij naar huis.

'Allemaal geen bezoek meer omdat het een kapitaal kost?'

Belachelijk
Vos maakte exact hetzelfde mee vlak na de jaarwisseling. "Als ik dat geweten had, was ik in december nog langsgeweest om nieuwe schrapkaarten te halen”, zegt de Hilversumse. Ook zij was niet op de hoogte van het nieuwe gemeentelijke beleid. Belachelijk vinden zij het dat de gemeente hierover niet gecommuniceerd heeft. Een woordvoerder van Hilversum zegt dat er eind 2016 twee brieven zijn uitgegaan aan Hilversummers die een parkeervergunning hebben. In dit schrijven wordt de digitaliseringsslag gemeld. De drie dames hebben deze brieven niet ontvangen omdat zij geen auto hebben, maar zij willen wel schrapkaarten voor hun gasten hebben.

Voldongen feit
Volgens Van Amstel loopt de app steeds vast. Zij heeft hulp ingeschakeld van iemand in haar kenniskring die wel verstand heeft van apps en computers. Wat zij ook probeerden: het lukte niet. Dat leidde tot een dagelijks contact met de gemeente. "De gemeente beslist over te gaan op een ander systeem terwijl dat nog niet klaar is. De medewerkers zitten met hun handen in het haar en wij, de bewoners, worden zonder voorbereiding voor een voldongen feit gezet", aldus de Hilversumse.
Klachten over de app zijn bekend bij de gemeente. Naar verhouding valt het aantal meldingen mee, zo laat een zegsman weten. Bij Hilversum zijn tussen de vijftien en twintig klachten binnengekomen sinds de invoering van deze digitaliseringsslag. De klachten hebben volgens de woordvoerder vooral te maken met het niet goed lezen van de handleiding of stappen overslaan in het proces. De app werkt naar behoren.

Parkeerbeleid

Begin januari vertelde wethouder Floris Voorink aan HilversumsNieuws dat hij werkt aan een nieuw parkeerbeleid. Deze nota presenteert hij waarschijnlijk in april. De VVD'er wil onder meer af van de wildgroei aan parkeerregelingen. Hij pleit voor een eenduidiger en duidelijker parkeerregime. Onderdeel hiervan is ook het vereenvoudigen van het regelen van de parkeervergunning of schrapkaarten voor bezoekers.

Schamen
"Ik schaam me om tegen mijn bezoek te moeten zeggen dat ze de auto voortaan maar in de parkeergarage moeten zetten", aldus Van Amstel. Samen met de twee andere centrumbewoonsters maakt zij zich zorgen. De kans dat het bezoek vermindert, dat mantelzorgers het financieel niet meer op kunnen brengen en dat de eenzaamheid bij diverse ouderen in hun buurt toeneemt, heeft hun aandacht. "Wat moet mijn bovenbuurvrouw van 77 die helemaal geen computer heeft en er niets van snapt. En het paar van boven de tachtig jaar tegenover mij, waarvan de man licht dement is? En mijn buurvrouw met een psychiatrische achtergrond?", zijn de voorbeelden die Van Amstel geeft. "Allemaal maar geen bezoek meer omdat het een kapitaal kost?"

Niet doof
Maar de gemeente is niet doof voor het geluid van een kleine groep mensen die hun parkeerzaken nu niet digitaal kunnen leveren. Aan een oplossing wordt momenteel gewerkt. De afdeling Parkeerzaken bekijkt hoe zij deze Hilversummers tegemoet kan komen. Binnenkort komt de gemeente met een antwoord en moet het probleem van onder andere de drie dames verholpen zijn.

Dat de gemeente parkeervergunningen en ook de schrapkaarten voor bezoekers vooral digitaal wil regelen, moet de Hilversummer juist helpen (zie kader). Doordat het aanvragen of regelen hiervan sinds 1 januari via de gemeentelijke website of app kan, kan de inwoner zijn zaken regelen wanneer hij of zij maar wil. Een bezoek aan het Stadskantoor is niet meer nodig. Dat scheelt de inwoner én de ambtelijke organisatie tijd, is de gedachte. Voor de afdeling Parkeerzaken betekent dit dat zij zich ook op andere dingen kan richten.

Liebergen moet eerste vreedzame wijk van Hilversum worden

Kerngroep in Oost is bezig met nieuw buurtinitiatief

De onthulling van de vredespaal bij St. Joseph was de kickstart van het initiatief. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – 'Moge vrede heersen op aarde'. Dat is de tekst die in vier talen te lezen is op de vredespaal die voor wijkcentrum St. Joseph staat. De hele wereld is te ambitieus, maar in kleine stapjes kan de globe er een stuk mooier en vriendelijker uit komen te zien. Met de vreedzame wijk hoopt een initiatiefgroep in Hilversum-Oost een begin te maken.

Sinds woensdag 21 september 2016 staat de vredespaal prominent voor het wijkcentrum aan de Minckelersstraat. Dit is het domein van buurtwerkster Tukkie Tuk. Pastoor Jules Dresmé, die in 2015 de tweede vredespaal had ontvangen, nomineerde de Hilversummer van het Jaar 2015. De onthulling van dit teken van vrede en gerechtigheid, een initiatief van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum De Kapel, is de kickstart geweest van de vreedzame wijk. Meerdere aanwezigen gaven onafhankelijk van elkaar aan dat zij wel meer zouden willen betekenen op het gebied van vrede in hun eigen wijk en gemeente.

Dat was niet aan dovemansoren gericht. Die aanbiedingen kon Tuk niet laten liggen. Niet veel later is men met het principe van de vreedzame wijk aan de slag gegaan. Sinds eind 2016 komt er maandelijks een groep bij elkaar die bekijkt hoe zij aan deze methode, die door de Stichting Vreedzaam al in meerdere plaatsen zoals het Utrechtse Kanaleneiland is ingevoerd, invulling te geven in Hilversum. Buurt- en Kinderwerk van Versa Welzijn zitten bijvoorbeeld aan tafel, net zoals Tom Rijken van De Kapel, de Stichting One Hilversum, de Spirituele Academie en diverse vrijwilligers en buurtgenoten.
"Het doel van de vreedzame wijk is om meer met elkaar samen te werken, elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te raken en te blijven. Het gaat ook om een prettiger benadering. Dat we leren ernstige problemen anders aan te vliegen, waardoor het prettiger vertoeven is in een wijk. Dit draagt bij tot vermindering van overlast in de buurt. Samen maak je een sfeer", aldus Karen Derksen van de Spirituele Academie. De kerngroep zoekt steun bij en samenwerking met de scholen uit de buurt. Zo zijn de Lorentz- en de Nassauschool bijvoorbeeld al een vreedzame school en wil de kerngroep kijken hoe zij die methodiek op wijkniveau kan gebruiken. Tevens hopen de initiatiefnemers dat de moskeeën en de Turkse en Marokkaanse vereniging zich aansluiten.
Deze opzet past goed binnen de nieuwe buurtgerichte aanpak van de gemeente Hilversum. De expertise zit in de buurt, is de stelregel van wethouder Arjo Klamer van Buurten. Buurtbewoners gaan hun eigen agenda bepalen. De gemeente wil het raadhuis binnenstebuiten keren. Tuk weet dat deze bottom-up-aanpak in dat plaatje valt. Zeker met veel mensen die een initiatief zoals de vreedzame wijk breed kunnen en willen dragen. De gemeente wil dan faciliteren en ondersteunen.

Initiatief moet bijdragen aan het verminderen van overlast in de buurt

Klein en voorzichtig beginnen, is het devies. Daarom heeft de kerngroep er nu voor gekozen de vreedzame wijk te beginnen in de buurt Liebergen (deels postcode 1223). Dit stuk in Oost beslaat zo'n 600 huishoudens en is overzichtelijk. Wel realiseren de initiatiefnemers zich goed dat het geen makkelijke buurt is. Het is een multiculturele wijk waar veel problemen zijn. "De armoede is hier best groot, zowel op sociaal als op fysiek vlak", aldus de buurtwerkster. In de komende periode gaat de groep verder met het in de steigers zetten van de vreedzame wijk. Daarin treden zij ook naar buiten. Er wordt nagedacht over de eerste activiteiten.

'Wat heb jij gerealiseerd in de gemeenteraad?'

Basisscholieren ervaren tijdens Democracity hoe het is om raadslid te zijn

Met het spel Democracity van ProDemos kregen leerlingen een kijkje in de wereld van de lokale politiek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Wat heb jij gerealiseerd? En wat vond jij het moeilijkste besluit?" Dat zijn enkele vragen die Freek Reijmerink, VVD-raadslid, kreeg van leerlingen van basisschool De Wilge. De raadzaal was deze week de plek voor de jeugd om inzicht te krijgen hoe een gemeenteraad werkt en wat doet een wethouder nu precies?

ProDemos verzorgde deze week het spel Democracity. Groep 8-leerlingen uit Hilversum leerden op speelse wijze onder meer overleggen, overtuigen en argumenteren. Onder begeleiding van onder meer burgemeester Pieter Broertjes, wethouder Arjo Klamer en raadsleden Jan de Wit (ChristenUnie) en Reijmerink kregen de scholieren een inkijkje hoe het werkt in de lokale politiek. "Dit was voor mij de vijfde keer. Iedere keer zie je leerlingen enthousiast weggaan. Je weet dat ze 's avonds aan de eettafel hierover vertellen. Dat ze het interessant vonden. Dat draagt toch bij aan het politieke vertrouwen. De kloof tussen politiek en burger is groot. Tevens hebben de kinderen inzicht gekregen in wat wij als gemeenteraad doen", legt Reijmerink uit.

In de vakantie lekker aan de slag in Beeld en Geluid met bijvoorbeeld het Klokhuis MaakLab. Foto: Paul Ridderhof

donderdag 16 februari

Lunchpauzeconcert

Muziekcentrum van de Omroep 12.30 uur

Wagemans Pangea door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz. Gratis toegang, reserveren via www.mcogebouw.nl.

Lezing

Bibliotheek 20.00 uur

De afdeling Gooi en Eemland van de VVAO (landelijke vereniging/netwerk van vrouwen met een hogere opleiding, HBO+) organiseert een lezing in de Openbare Bibliotheek. Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar gaat in op de recente geschiedenis van Rusland en de actuele gebeurtenissen op de Krim en in Oekraïne. Ze neemt daarbij vooral de westerse berichtgeving hierover onder de loep. Aanmelden en meer info via www.vvao.nl/gooieneemland.

Comedy Cowboys

Podium de Vorstin 20.00 uur

De Comedy Cowboys spelen improvisatiecomedy in de stijl van De Lama's en Whose line is it anyway. Een humoristische avond met uiteraard een lachgarantie. Tickets: www.devorstin.nl.

Thonet: innovatief voor zijn tijd

Het Atelier 11.30 uur

Het Restauratie Center in het atelier te Hilversum houdt een tentoonstelling over Thonet. Een stijl die vandaag de dag nog steeds bepalend is voor de sfeer in veel interieurs. De bekende stoel kent u wellicht, maar heeft u ooit een Thonet-tafel gezien? Deze, en vele andere Thonet-meubelen zijn vanaf vandaag te bewonderen tijdens de tentoonstelling. Open op donderdag 11.30 - 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 17.00 uur.

vrijdag 17 februari

Heroes a Tribute to Dire Straits

Podium de vorstin 20.00 uur

Liefhebbers van Dire Straits en Mark Knopfler kunnen bij deze tributeband hun hartje ophalen en genieten van deze prachtige muziek. Tickets: www.devorstin.nl.

Gran Teatro Amaro

Theater Kleintje Kunst 20.15 uur

Deze groep met internationale musici speelt vanavond hun voorstelling in ons theater. Met zes nationaliteiten in de bezetting door de jaren heen, is de band misschien wel de meest pan-Europese ooit. De band is gevat in bitterzoete liederen vol woede en verlangen. Microfoons en versterkers zijn daarvoor niet nodig, er wordt geheel akoestisch gespeeld. Het Franse chanson wordt grondig gereinigd van alle kitsch en platte smaak en de moderne tango voorzien van een punkmentaliteit. Reserveren: theaterkk@gmail.com of 06-54220108. Entree: € 17,-.

Après-skiparty

Café Shots 22.00 uur

Vrijdag 17 februari bouwen wij Café Shots Hilversum om tot een heus après-skicafé! Dit mag je niet missen! De bartoppers van het vroegere InDubio zullen ons, net als DJ Robin Snow, bijstaan tijdens deze doldwaze avond! De entree is uiteraard gratis, minimumleeftijd is 18 jaar.

zaterdag 18 februari

Kapelconcert

De Kapel 15.30 uur

Anke van Straalen en Annet Kloppert maken vanaf 2005 samen kamermuziek in zowel trio- als duobezettingen. Zij hebben in de zomer 2012 samen met celliste Daniela Zlatkin het Trio Danquette opgericht. Het Trio Danquette speelt klassieke kamermuziekwerken uit verschillende stijlperioden vanaf de barokperiode tot en met hedendaags repertoire. Toegang: € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici. Kaarten aan de zaal of reserveren via bladmuziek@muziekerije.nl.

Friese avond Frysk en Frij

Nieuw Kerkelanden 19.30 uur

Voor deze derde Friese avond komt de toneelvereniging De Lytse Komeedzje uit Drachten naar Hilversum. Zij brengen een klucht in drie bedrijven voor het voetlicht met de titel Allegear Komeedzje (allemaal komedie). Belangstellenden, leden zowel als niet-leden, zijn van harte welkom. Toegang: € 10,-. Niet-leden betalen € 15,-. Ook de diskes (kraampjes) met Friese culinaire en literaire producten zijn deze avond weer volop aanwezig.

Zoutkeet Bingo

Wijkcentrum de Zoutkeet 20.00 uur

Op zaterdag 18 februari houden we een Zoutkeet bingoavond. De zaal gaat open om 19.30 uur en een half uur later beginnen we. Wij hebben schuifkaarten, € 7,50 per kaart. En het eerste kopje koffie of thee blijft nog steeds gratis. www.zoutkeet.nl.

Patat Met: Blupaint + Statesman + CYNBEL

Podium de vorstin 20.00 uur

Een avond waarbij je niet alleen getrakteerd wordt op een zak biologische patat - in samenwerking met Kings Friet en IJs – en een drankje, maar ook op een avond gevuld met drie nieuwe toffe bands. Tickets: www.devorstin.nl.

Huisconcert

Huisconcert 20.15 uur

De Kortenhoefse gitarist Tatakh Huismans speelt samen met klavecinist Henk van Zonneveld. Zij brengen een programma met o.a. modern werk van Manuel Ponce en de 3-stemmige Inventionen van J.S. Bach. Reserveren: henkvanzonneveld@chello.nl of 06-26358608.

Endore

De Vorstin 22.30 uur

Het eerste evenement van Endore. Tevens de grand opening van Nachtvorst. Tickets: www.devorstin.nl.

zaterdag 18 februari tot zondag 5 maart

Voorjaarsvakantie in Beeld en Geluid

Beeld en Geluid 11.00 uur

Kom langs en maak media bij Beeld en Geluid: van hoorspel tot journaal. In de voorjaarsvakantie worden hier workshops gegeven in nieuws maken, kunnen kinderen een hoorspel opnemen en krijg je in de YouTube Bootcamp tips bij het maken van video's. Dagelijkse activiteiten zijn NOS Jeugdjournaal workshops, YouTube Bootcamp, Viewing vloggers?!, Fikkie de Firefighter: maak je eigen hoorspel! Kijk voor alle activiteiten op www.beeldengeluid.nl.

zondag 19 februari

Rommelmarkt

Wijk- en Zorgcentrum Lopes Dias 10.00 uur

Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. 10.00 tot 15.00 uur.

Gooische All Star Jazz Band

Vliegveld 14.00 uur

Café Restaurant Fly Inn. Gooische All Star Jazz Band. 14.00-17.00 uur.

Duo Cibeles

Wijkcentrum De Kruisdam 14.30 uur

Het getalenteerde duo Suzanne van Duuren en Francisco Deheza speelt verrassende werken van Shigeru Umebayashi, Béla Bartók, Zoltan Kodály, Heinrich Hoffmann en Erwin Schulhoff. Het tweetal ontving meerdere internationale prijzen, o.a. op het Prinses Christinaconcours.

COV Hilversum en Goois Symfonie Orkest

Muziekcentrum van de Omroep 15.00 uur

De Christelijke Oratorium Vereniging Hilversum en het Goois Symfonie Orkest geven samen een concert. Ze spelen en zingen het Stabat Mater van de Brit Karl Jenkins, een hedendaags en indrukwekkend koorwerk dat vorig jaar in Hilversum al een volle zaal trok. Kaarten € 13,- via www.covhilversum.nl.

Blues café presents: Phil Bee's Freedom

Podium de Vorstin 15.30 uur

Geniet van een bijzondere presentatie van internationaal fotograaf Dirk W. de Jong en een optreden van Phil Bee’s Freedom. Een middag vol livemuziek, een goede sfeer en hapjes en drankjes. Tickets: www.devorstin.nl.

maandag 20 februari

Kaarten maken

Buurthuis De Lelie 13.30 uur

Kaarten maken in De Lelie, van 13.30 tot 15.30 uur. € 2,- per kaart.

'Ook in Santbergen alle kinderen bereiken'

De Fusie speelt 'Pinokkio' in hun nieuwe onderkomen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Hemelsbreed zit er enkele honderden meters tussen het voormalige Theater Achterom en Theater Santbergen. Maar of het publiek ook altijd automatisch meeverhuist, blijft altijd de vraag. Om de jonge theaterbezoekers naar het nieuwe onderkomen te trekken, heeft Theatergroep de Fusie een prijsvraag uitgeschreven voor vrijkaarten voor de voorstelling 'Pinokkio'.

De Hilversumse theatergroep stelt een rijke traditie te hebben aan kindervoorstellingen. In het verleden speelde zij al 'Hans en Grietje', 'A Christmas Carol' en 'Het lelijke Eendje'. "Stuk voor stuk Fusiaans vrolijke en eigenzinnige bewerkingen van bekende verhalen", zo meldt de theatergroep. "In Hilversum is een zeer beperkt aanbod van kindertoneel. Met ingang van dit seizoen spelen wij op een andere locatie. In Santbergen willen wij met een ludieke actie rond de kindervoorstelling 'Pinokkio' ook hier weer alle kinderen van Hilversum bereiken."

De Fusie daagt nu Hilversumse basisschoolklassen uit om een videoclip te maken bij een van de liedjes uit het bekende stuk. Daar is een speciale wedstrijdwebsite voor gemaakt. Op www.pinokkioinhilversum.nl is een gezongen en instrumentale versie van het lied 'Als je liegt dan groeit je neus' te downloaden. De meest originele en creatieve inzending wint de vrijkaarten. Belangstellenden moeten snel zijn, want zij hebben nog tot morgen (vrijdag 17 februari) de tijd.

Zondag 19 februari voert de Fusie dit bekende stuk voor het eerst op. Tot eind maart is 'Pinokkio' op zondagmiddag nog te zien in Theater Santbergen aan de Geuzenweg 2.

'Het is geweldig om hier te wonen'

Cliënten van Philadelphia wonen tussen leeftijdsgenoten

Leila (links), Geke (midden) en Judith in de woning in het complex aan de Larenseweg. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

HILVERSUM - Een appartement in een nieuw complex waar je zelfstandig tussen leeftijdsgenoten zonder verstandelijke beperking woont. Voor zestien cliënten van Philadelphia Zorg is deze droom nu werkelijkheid. In de flat op de Larenseweg is geen steunpunt, maar nieuwe bewoonster Judith vindt dat ook helemaal niet nodig. "Als ik Geke of Leila nodig heb, app ik toch even?"

De buitendeur van het complex klemt nog een beetje, de lift is soms buiten dienst: het zijn aanloopproblemen die horen bij elke nieuwe oplevering. Bij de flat aan de Larenseweg van woningcorporatie De Alliantie is dit niet anders. Judith neemt het ongemak voor lief en laat trots haar appartement zien, waar op het oog helemaal niets aan mankeert. "Het is geweldig om hier te wonen", zegt ze tevreden. "Mijn vader heeft met Philadelphia geregeld dat ik boven aan de wachtlijst ben gezet. Daar ben ik nog blij om."

'Nu ik wat ouder ben, merk ik dat soms graag alleen ben'

Judith woonde hiervoor in een woongroep van de zorginstelling in Huizen. Gelukkig wist ze dat het tijdelijk was, zegt ze nu. "Ik heb helemaal niets met Huizen. Veel te christelijk. Op zondag is daar geen winkel open. Hilversum ken ik als mijn broekzak, want ik kom hier vandaan", aldus de bewoonster. Geke de Jong en Leila Abed zijn als begeleiders vanuit Philadelphia Zorg betrokken bij de zestien bewoners in het gerenoveerde flatgebouw, dat voorheen een bedrijfspand is geweest. "Philadelphia heeft hier geen steunpunt", legt De Jong uit. "Voor ons is dat ook nieuw en even wennen." Ze komt een keer per week bij Judith langs om even bij te praten. "Ik vraag dan naar haar werk in de bedrijfskantine van SNS Bank in Utrecht en hoe het hier in haar nieuwe huis gaat. Zeker in het begin vind ik het belangrijk dat we een band opbouwen. Als Judith iets nodig heeft, moet ze wel weten dat ze me dat kan vertellen", is haar vervolg.

Samen met haar collega Leila Abed ziet ze ook de andere bewoners in het gebouw die begeleiding nodig hebben. "Een paar mensen zien we elke dag, andere twee keer per week. We bekijken per bewoner wat voor hulp er nodig is. Natuurlijk kan er iets misgaan. Ik vind dat niet erg, zolang we er allemaal van leren", vult Abed aan. Het is de vijfde week dat Judith op de Larenseweg woont en ze zou niet anders meer willen. Ze wijst naar de supermarkt waar haar balkon op uitkijkt. "Ik doe daar elke dag zelf mijn boodschappen als ik terugkom van mijn werk. Volgens mij kennen ze mij al", vertelt ze enthousiast. "Door de week eet ik gezond. Vrijdag is patatdag."

In de woongroep in Huizen at ze gezamenlijk met haar huisgenoten, maar Judith mist de aanspraak niet. "Nu ik wat ouder ben, merk ik dat ik soms graag alleen ben. Ik vind het fijn om thuis met niemand rekening te hoeven houden. Nog fijner is dat ik niet langer de wasmachine en badkamer hoef te delen", klinkt het opgelucht. Volgens Abed en De Jong heeft dit soort zorg de toekomst. "Tijden veranderen. Onze cliënten willen net als iedereen graag op zichzelf wonen'', meent De Jong. "Ze appen wel als ze je nodig hebben. Het idee dat er altijd iemand aanwezig moet zijn, is voor zelfstandige meiden als Judith echt achterhaald. Als er echt iets is, kan ze overdag mij bellen en 's nachts het nummer van onze 24 uurszorg."

Rammelen
Judith trekt haar boots aan en loopt met grote passen mee naar de uitgang. De lift vanaf de vierde verdieping werkt vandaag gelukkig wel. De kersverse bewoonster pakt een van haar sleutels die rammelen aan de lus van haar broek. Ze steekt de sleutel in het slot en geeft de deur een stevige duw. Het openen van de deur is lastig, maar piepend zwaait het zware metalen gevaarte uiteindelijk open. "Inmiddels weet ik hoe het hier werkt. Fijne dag nog", zegt ze geroutineerd, voordat de deur met een klap dichtvalt.

We zijn meer regio dan we denken

Interview met Igor Meuwese, de nieuwe directeur Regio Gooi en Vechtstreek

'We zijn bekend en onbekend tegelijk', zegt Igor Meuwese. Foto: Dick Jongerden

door André Verheul

REGIO - Of de rol van de Regio Gooi en Vechtstreek groter wordt, hangt af van de gemeenteraden van de acht aangesloten gemeenten. Maar de zaken die regionaal opgepakt worden, winnen wel aan belang, zegt Igor Meuwese, de nieuwe directeur van de Regio.

De Regio Gooi en Vechtstreek voert zaken uit namens de gemeenten Weesp, Gooise Meren, Huizen, Wijdemeren, Hilversum, Laren, Blaricum en Eemnes. Zoals het ophalen van het huisvuil (GAD) en het consultatiebureau (GGD), maar ook het Meldpunt kindermishandeling. De circa 500 werknemers bedienen vanuit het grote regiokantoor in Bussum wekelijks ruim 100.000 huishoudens. "We zijn bekend en onbekend tegelijk", zegt Meuwese.

'De thema's die we regionaal oppakken winnen aan belang'

Mogen we het meteen heel concreet maken: bepaalt u ook hoeveel kliko's wij in de schuur krijgen?
"Wij doen de uitvoering, maar de gemeenten zijn hier de baas. Wij stellen geen beleid vast. De opdrachten komen van de gemeenten, ook de keuze voor de kliko's."

Zou je kunnen zeggen: de Regio is de lokale variant van Europa?
"Zo worden wij soms betiteld, maar wij zijn primair voor de uitvoering en de dienstverlening. Er werken hier bijna 500 mensen, van wie ruim 400 in de uitvoering. Dat is een groot verschil met Europa. En onze bevoegdheden zijn een stuk kleiner dan bij Europa. De gemeenten stellen de beleidskaders vast waarbinnen wij werken. Ik herken wel het gevoel dat we getrapt verantwoordelijk zijn."

U wilt samen met de gemeenten investeren in de grote vraagstukken bereikbaarheid, duurzaamheid en werk. Wat zou de Regio kunnen doen om de werkgelegenheid te stimuleren?
"Het zit veelal in de faciliterende rol. We hebben gezegd: aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen we met elkaar dingen moeten verzinnen om de werkgelegenheid te behouden en te versterken. Het project SchoonThuis is er een mooi voorbeeld van. Daarmee maken wij het mogelijk dat inwoners makkelijker een schoonmaker voor thuis kunnen inhuren. Wij faciliteren dat en vergoeden een deel van de kosten. Zo zijn we ook bezig met zorgaanbieders om voor bepaalde banen personeel te vinden. Het is niet altijd makkelijk, maar helemaal niets doen is het antwoord niet."

Wordt de rol van de Regio groter?
"Het antwoord op die vraag ligt bij de gemeenteraden. Dat wil ik toch benadrukken om van het beeld van Europa af te komen. Maar het nadenken over de Regio wordt meer, dat komt ook door de decentralisatie. En dat de thema's die we regionaal aanpakken aan belang winnen, dat is zeker. Maar hoever het gaat, ligt dus aan de gemeenteraden."

Speelt de eventuele herindeling een rol?
"Wij volgen die discussie uiteraard, maar het maakt voor ons niet uit voor hoeveel opdrachtgevers wij werken. Het vuil moet toch in het hele gebied opgehaald worden."

Wat vindt u van de Gooi en Vechtstreek?
"De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het ooit mooi verwoord: de wijk is soms te klein voor alle oplossingen (denk maar aan werk en school), maar de wereld is te groot. Tussen de wijk en de wereld bevindt zich ook de regio. Winkelen, naar de sportclub: we doen het vaak in omliggende dorpen en steden. Veel mensen zullen dat herkennen. Je woont in je wijk en je gemeente, maar voor het dagelijks leven maak je ook volop gebruik van de voorzieningen in de regio."

Komt u dan weleens iemand tegen die zegt: ich bin ein Gooi en Vechter?
(Lacht) "Nee, en dat hoeft ook niet. Maar ik denk wel wij ons allemaal meer identificeren met onze streek dan we aannemen. Denk maar aan streekgerechten of streekderby's, of kijk hoe ondernemers zich richten op de regio. Veel mensen herkennen en erkennen de regio als hun dagelijks gebied van leven, wonen, werken en recreëren."

Bekijk het hele interview met Igor Meuwese op onze website en op GooiTV.nl.

Herberg voor voedselbank is nu echt gevonden

Heelo in ieder geval voor komend jaar het nieuwe onderkomen

Jan Boonstra van Heelo hoopt op een langer verblijf van de voedselbank. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – De rust in de tent is wedergekeerd. Het uitgiftepunt van de Voedselbank Gooi en omstreken verhuist inderdaad naar werkervaringsbedrijf Heelo aan de Oosterengweg. Dit is een tussentijdse oplossing van een jaar, of zoals wethouder Arjo Klamer het verwoordde: "We hebben de herberg gevonden."

Het hoge woord kwam er vrijdag uit. Lex Abels, bestuursvoorzitter van Voedselbank Gooi en omstreken en verantwoordelijk wethouder Klamer konden eindelijk duidelijkheid geven in de locatiesoap die de afgelopen maanden ontstond, omdat het bestuur van de hulporganisatie donderdag besloten heeft te gaan voor de Heelo-locatie. Er was namelijk nog een andere optie: een ruimte op de Korte Noorderweg.

Overigens is laatstgenoemde plek niet volledig uit beeld. Dat heeft te maken met het feit dat de voedselbank een jaarcontract ondertekent. Heelo biedt wel onderdak, maar vraagt daar huur voor. In totaal gaat het om bijna 19.000 euro. Abels gaf aan dat de voedselbank dat geld niet heeft. Voor het komende jaar is het de gemeente Hilversum die hiervoor de portemonnee trekt. Wat daarna gebeurt, is niet duidelijk. Daarom houdt Abels alle opties open. Jan Boonstra, medeoprichter van Heelo, heeft al aangegeven dat hij de voedselbank graag voor lange tijd binnenhoudt. Klamer is ervan overtuigd dat er genoeg maatschappelijke steun is in Hilversum voor de voedselbank. Sponsors en donateurs zouden een langer verblijf en daarmee ook rust in de organisatie kunnen garanderen.

Wethouder geeft toe met zijn handen in haar te hebben gezeten

Wanneer de organisatie verhuist van het Lucentterrein naar de Oosterengweg 44 is nog niet duidelijk. Voorlopig kan de voedselbank nog even blijven op de plek waar nieuwbouw wordt gerealiseerd, al zei Abels wel dat op de huidige plek het water al is afgesloten. Elektriciteit is er nog wel. Momenteel wordt hard gewerkt aan het Heelo-gebouw om onder andere een goede ruimte te creëren voor de voedselbank. Die krijgt bijvoorbeeld een eigen entree en voldoende opslagruimte.

lamer gaf toe dat het vinden van een geschikte nieuwe locatie een onverwachts heidens karwei was. Hij noemde het zoeken naar een speld in een hooiberg. Op zich waren er genoeg panden voorradig, alleen voldeden deze niet aan het eisenpakket. Zo moet de ruimte groot zijn en gratis. Hij gaf toe met zijn handen in het haar te hebben gezeten. Meerdere plekken passeerden de revue, waaronder het oude GAK-gebouw, maar die bleken niet geschikt. Omdat het zo lang duurde hijgde de politiek in Klamers nek. Daar is hij (voorlopig) van af.

Privéles Nederlandse taal. Voor buitenlanders. Ik spreek goed Engels, beetje Portugees, Spaans. Bussum. 06-24924219

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

Wij hebben elk uur ruim 125000 vacatures; bel 06-40414560 WerkEigenWijk

Wij zoeken iemand met een draaibank die voor ons revisiebedrijf eenvoudig draaiwerk kan verrichten. Omgeving Eemnes. Tel.: 035-53 148 15

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Kat zoekt baas (gratis af te halen) Onze Cyprees-kortharige kater (9 jaar) zoekt een nieuwe, liefdevolle familie. Hij is gecastreerd en recentelijk ingeënt. Ook is hij zelfstandig en houdt veel van buiten zijn. Contact: tobie.brons@gmail.com

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Privéles Ned., Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Verkooptip: weg die was

Do's-and-don'ts van een verkoopstylist: verstop je vuile was en hang spiegels op.

REGIO - Met de eerste Open Huizen Dag van 2017 in aantocht (zaterdag 1 april) is het een goed moment om een huis in de verkoop te zetten. Om eruit te springen is vandaag de dag wel meer nodig dan een versgebakken cake en een mooie bos bloemen. Verkoopstyliste Ghislaine van Delden van StageofStyling.nl zet de do's-and-don'ts op een rijtje.

Uit de laatste woningverkoopkwartaalcijfers is gebleken wat we eigenlijk al wel wisten: de huizenverkoop zit nog steeds in de lift. Toch gaat het verkopen van een huis nog steeds niet vanzelf. Wie zijn huis kwijt wil, moet zorgen dat zijn huis eruit springt, al dan niet met hulp van Ghislaine van Delden of een van haar collega's. Onderstaande tips geeft ze gratis en voor niks.

Weg met die wasmand
1. "Niets geeft zo'n ongemakkelijk gevoel als de volle mand wasgoed van een ander. Zet 'm voor de bezichtiging, samen met de natte handdoeken van die ochtend, tandenborstels, hondenmand en krabpaal achter in de auto."

Huur desnoods meubels
2. "Een oudemensenhuis verkoopt niet zo makkelijk. Veel mensen, 90 procent blijkt uit onderzoek, kunnen er gewoon niet doorheenkijken. Dus haal het huis van opa en oma leeg en huur bij een verkoopstyliste goed op elkaar afgestemde meubels. Zo laat je zien 'hoe het kan zijn' en dat verkoopt altijd beter dan een leeg huis of oubollig sfeertje."

Spiegelen
3. "Zet spiegels neer op strategische plekken. Door de reflectie lijken ruimtes niet alleen groter, maar de kijkers zien zichzelf in die spiegels ook letterlijk in het huis."

Social media
4. "Funda is onmisbaar, maar onderken de kracht van social media niet. Zet een link naar je huis op Facebook, Twitter en Instagram. Maak desnoods een speciale website met een flitsende presentatie. Alles om kijkers te lokken."
Ventilator = alarm
5. "Zorg ervoor dat mensen geen voorbarige conclusies kunnen trekken uit wat ze zien. 'Een ventilator? O, het zal hier wel heet worden.' Of: 'Een rij schoenen in de hal? Hm, weinig bergruimte dus.'"

Verkoopstyliste
6. "Maak het jezelf makkelijk: neem een verkoopstylist(e) in de arm. Voor een paar honderd euro zet hij of zij een huis op de kaart. Dat kost een paar centen, maar dat is nog altijd beter dan 10.000 euro in de prijs moeten zakken."

Stage of Styling van Ghislaine van Delden is gevestigd in Bussum. Kijk voor meer info op stageofstyling.nl.

Kijkdag lofts Bensdorp

BUSSUM - Morgen (donderdag 16 februari) is er een kijkdag in het voormalige Bensdorp-complex in Bussum. In de leegstaande Bros-fabriek wordt een zestal lofts gerealiseerd.

Geïnteresseerden kunnen komen proeven van het karakter van het pand en door de enorme ruimtes lopen. Inschrijven op een loft kan nog tot en met vrijdag 17 maart. Bieden op een van de zes lofts kan vanaf € 540.000,- v.o.n.

De lofts van Bensdorp zijn vandaag in de verkoop gegaan! Waar vroeger de bekende Bros-chocolade werd gemaakt, zal Bouwbedrijf Noordersluis zes loftwoningen realiseren. Om toekomstige bewoners een beeld te geven van de ruimte die de lofts bieden, wordt er op 16 februari aanstaande een kijkdag georganiseerd.

"Pas als je in de oude fabriek bent geweest, voel je de enorme ruimte die de lofts bieden en proef je het karakter van het pand", aldus Ewoud Rehe, directeur Nienaber Makelaars. "Je kunt zo veel met de lofts. Op de eerste verdieping heb je veel hoogte in de loft en op de tweede verdieping zijn de oude pilaren nog zichtbaar. Tijdens de kijkdag kan de bezoeker door de enorme ruimtes lopen en om het idee van ruimte te versterken, hebben we de buitenmuren van de lofts op de grond getekend."

Op de projectwebsite kunt u alle zes de lofts bekijken en meer informatie per loft vinden. De lofts worden verkocht op basis van bieden. De vanafprijzen beginnen op € 540.000,- v.o.n. De vanafprijzen variëren per grootte van de loft. In de brochure staat een indeling van elke loft; deze is echter volledig vrij aan te passen om uw eigen droomloft te realiseren. Inschrijving op een loft is mogelijk tot en met vrijdag 17 maart 2017.

Wie graag aan een rondleiding wil deelnemen, kan zich inschrijven via de website www.bensdorpbussum.nl. Zowel de makelaar als het bouwbedrijf is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Tevens zijn de gedrukte brochure en het inschrijfbiljet af te halen. Uiteraard onder het genot van een warme chocolademelk en een Brosje!

Column

De jubelschenking

Het is niet iedereen gegeven, maar er zijn mensen die zorgen hebben over de hoogte van hun vermogen. Een van de manieren van verminderen is schenken. Helemaal interessant zou het zijn als er een fiscale vrijstelling zou gelden. Nou, die is er hoor, terug van weggeweest: de
€ 100.000 schenkvrijstelling eigen woning.

Klinkt sexy, maar als je naar de voorwaarden kijkt is het toch weer oppassen geblazen. Zomaar een tonnetje overmaken is af te raden. Bij deze een paar aandachtspunten:
- De schenking moet verband houden met de aankoop/verbetering van een eigen woning (geen tweede woning!) of aflossing van een eigenwoningschuld. Voor een buitenlandse eigen woning is extra onderzoek vereist.
- Anders dan in de 'oude' jubelvrijstelling geldt nu dat de ontvanger van de schenking ouder dan 18 en jonger dan 40 jaar moet zijn. Verder moet er aangifte worden gedaan, waarbij een beroep moet worden gedaan op vrijstelling.
- Nieuw is dat je de vrijstelling van max. € 100.000 kan verspreiden over drie aansluitende jaren. Dat kan handig zijn bij aflossing van een eigenwoningschuld om een eventuele boete wegens vervroegde aflossing te voorkomen. Maar pas op: in elk jaar moet de ontvanger ook voldoen aan alle vereisten, dus ook de leeftijdsvereiste!
- Ook anders dan voorheen is dat een herroepelijke schenking niet mogelijk is. Wel zou aan de schenking een ontbindende voorwaarde verbonden kunnen worden voor het geval de schenking niet volgens de fiscale voorwaarden wordt besteed.
- De schenking hoeft niet notarieel te worden vastgelegd. Een schriftelijk stuk, zeker als je ook wilt bewijzen dat de zogenoemde anti-aangetrouwdenclausule van toepassing is op de schenking, is wel van harte aan te bevelen.

Fijn dat het er is, maar kijk goed uit je spreekwoordelijke doppen. Het overgangsrecht maakt het link. Ontvangen oude vrijgestelde schenkingen komen namelijk in mindering op de nieuwe vrijstelling. Ook moet je als begiftigde beseffen dat een lagere eigenwoningschuld ook minder hypotheekrente-aftrek betekent.

Een kijkje in de kerkwoning

Foto: Stork & Albrecht

WEESP - De herinrichting van de Laurentiuskerk in Weesp komt dichterbij. De Monumentencommissie heeft het ontwerp voor de binnenkant uitvoerig besproken en zal naar verwachting een positief advies geven.

Daarmee wordt een belangrijke hobbel genomen richting de vergunning. Wat opvalt aan het ontwerp is dat de kerk van binnen een metamorfose zal ondergaan, maar op het eerste gezicht van buiten nauwelijks verandert. In de kerk komen: appartementen (zie impressie), een bierbrouwerij, een yogastudio en een hotelkamer. Een filmpje is te vinden op WeesperNieuws.nl.

Makelaarsstaf

Foto: Christian Pfeiffer


WEESP - Joost Calis heeft vorige week vanwege zijn zilveren jubileum als makelaar een speciaal makelaarsstafje ontvangen.

Hij kreeg het stafje en een oorkonde van afdelingsvoorzitter Alfred De Kleermaeker en bestuurslid Claire Peijster op het kantoor van de Vuurtoren in Weesp.