HilversumsNieuws

5 januari 2017

HilversumsNieuws 5 januari 2017


Losgaan in springwalhalla

Kinderen vermaakten zich aan het begin van de week kostelijk in de Dudok Arena. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Vakantie hebben is plezierig, maar een goede invulling vinden is voor jongeren nog wel eens lastig. Maandag en dinsdag kon de jeugd zich prima vermaken in de Dudok Arena. Het hangen voor de buis kon worden ingeruild voor springen op de tientallen luchtkastelen en springkussens of lekker tekeer gaan op een stormbaan van het Crazy Spring Paradijs. In een paar uur tijd konden de jongeren in het sportcomplex hun energie kwijt, die ze vanaf maandag weer nodig hebben voor school.

Extra weg naar bedrijven Kerkelanden

HILVERSUM - De aannemer begint maandag 9 januari aan de klus van een extra ontsluitingsweg van bedrijventerrein Kerkelanden. De gemeente heeft de opdracht gegeven en dat betekent dat dit gebied over een paar maanden op meerdere manieren is in en uit te rijden.

De nieuwe weg komt in de plaats van het fietspad tussen de oude LTS-locatie en Tomin-groep en wordt aan beide zijden aangesloten op de bestaande wegen: de Franciscusweg en de Oscar Romerolaan. Vanaf komende maandag kan dit fietspad niet meer gebruikt worden vanwege het werk aan de nieuwe weg.

In de komende maand voert de aannemer vooral voorbereidende werkzaamheden uit. Zo komt er onder andere en tijdelijke toegang aan de Kerkelandenlaan. Volgens de gemeente is deze weg nodig voor de bereikbaarheid van de oude LTS en het parkeerterrein van de sporthal als in de Franciscusweg gewerkt wordt. In de week van maandag 30 januari wordt de keerlus opgebroken.

In de week van maandag 27 februari staat het aansluiten van de nieuwe ontsluitingsweg op de Oscar Romerolaan op de agenda. De gemeente wil dat het verkeer zo kort mogelijk hinder ondervindt van deze werkzaamheden, maar meldt wel dat de weg voor vier weken moet worden afgesloten. Dat houdt dat het doorgaand en bestemmingsverkeer te maken krijgen met een rondleiding. Eind maart kan de klus geklaard zijn, maar dan moeten de weergoden wel hebben meegewerkt.

City Run verwacht weer groei

Samenwerking hardloopevenement en HilversumsNieuws

HILVERSUM - De inschrijving is al even open en de aanmeldingen komen inmiddels aardig binnen. In maart moeten weer zo'n 10.000 lopers zich hebben ingeschreven voor de Hilversum City Run. Directeur Dick Slootbeek verwacht weer een groei van het aantal deelnemers van het jaarlijkse hardloopfestijn.

Nog maar drie maanden, zoals Slootbeek het verwoordt, en dan vindt de veertiende editie van de Hilversum City Run plaats. De dames trappen zaterdagavond 1 april af met de Yakult Ladies Run. Het is derde keer dat de vrouwen het bal openen. Zij starten en finishen op de Kerkbrink. De organisatie rekent op zo'n 1.500 deelneemsters, die gedeeltelijk over een nieuw parcours lopen. Zij kunnen kiezen uit 5 of 10 kilometer.

Zondag 2 april lopen bijna 9.000 mensen door Hilversum. Wedstrijdatleten (10 km), recreatieve lopers (5 of 10 km) en kinderen (1,5 km) komen dan aan bod tijdens de Bink kids run of family run, de prestatieloop of business run. "De City Run staat bekend als een gezellig evenement voor iedereen", geeft Slootbeek aan. "Het is plezier voor deelnemer, toeschouwer en vrijwilliger", voegt de directeur er nog aan toe.
Stichting Atletiekevenementen Hilversum (StAH) en Enter Media, uitgever van deze krant, hebben de handen ineen geslagen. De twee zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Dat betekent dat HilversumsNieuws exclusief bericht over de City Run. In de komende maanden is er veel redactionele aandacht en verschijnt er in maart een gezamenlijke bijlage over het hardloopevenement van het Gooi.

Inschrijven kan via www.hilversumcityrun.nl. Wie zich goed wil voorbereiden op deze loop kan meedoen aan de loopclinic van 12 weken. Deskundige trainers van de Gooise Atletiek Club verzorgen de lessen. Komende zaterdag gaat deze van start. Aanmelden kan nog via bovengenoemde website.

27

meldingen in Hilversum kreeg de brandweer tijdens oud en nieuw

Zondagochtend colleges in Beeld en Geluid

Ga vloggen net zoals de familie De Latooys. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Beeld en Geluid begint 2017 met een nieuw initiatief. Eén keer per maand programmeert het museum een zondagochtend college. De eerste is zondag 15 januari. Dan leren Joost Timp en Bas Achterberg vijftigplussers hoe zij moeten vloggen.

Het Hilversumse museum introduceert in het nieuwe jaar een compleet nieuwe reeks lezingen over onderwerpen uit het archief en het museum. In deze zondagochtend colleges behandelen experts een specifiek onderwerp. Dat kan gaan over een bepaalde collectie zoals het amateurfilimarchief of het werk van Van Kooten en De Bie. Maar het kan ook aanhaken bij de actualiteit of tentoonstelling die in Beeld en Geluid te zien is. In dit laatste geval slaat het vloggen voor vijftigplussers goed op de expositie 'Let's YouTube'.
Vloggen is hot momenteel, maar is het wel zo nieuw? Achterberg, specialist mediahistorie bij Beeld en Geluid, laat zien dat het in beeld brengen van je eigen leven al heel lang gebeurt. Het delen van het materiaal is door de technische ontwikkelingen wel vele malen makkelijker geworden, zo laat de 58-jarige Timp de deelnemers van het zondagochtend college weten. Hij is van mening dat vloggen juist voor mensen van boven de 50 is, omdat zij levenservaring hebben.

Wie mee wilt doen aan het eerste college kan zondag 15 januari vanaf 10.00 uur terecht in het museum aan de Media Parkboulevard. Om 10.30 uur begint de les, die maximaal anderhalf uur duurt. De kosten hiervoor bedragen 7,50 euro. Een bezoek aan de experience of tentoonstelling is niet inbegrepen.

Lichttour raadhuis trekt veel bekijks

HILVERSUM - Het raadhuis van stadsarchitect letterlijk en figuurlijk in een ander licht zien. Voor deze rondleidingen blijkt veel belangstelling te zijn. Deze tour door het gebouw aan het Dudokpark 1 trekt veel bezoekers, zo merkt het Dudok Architectuur Centrum (DAC).

Tientallen mensen meldden zich afgelopen vrijdag voor de tweede rondleiding 'het licht van Dudok'. Zij waren verrast door de lichteffecten die de stadsarchitect in zijn meesterwerk verwerkt heeft. "Voor Dudok moest de verlichting functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de sfeer van de verschillende zalen: het zachte indirecte licht van de Burgerzaal, de ingebouwde verlichting in de verdiepte vensterbanken of het functionele, egale licht in de tekenkamer", luiden de voorbeelden.

Zondag zijn belangstellenden nog welkom voor deze rondleiding. Om 15.30 uur begint de tour in het DAC, dat gevestigd is in het souterrain van het raadhuis. De entree bedraagt 9 euro.

Weerbericht

Eerst koud met lichte vorst, het weekeinde zachter
In de laatste fase van december bepaalde een groot hogedrukgebied het weer met weinig wind en hardnekkige mist. Na nieuwjaarsdag ging snel de bezem door de atmosfeer met een stevige westenwind. Donderdag en vrijdag slaat een hogedrukzone zijn vleugels uit. Het is dan droog en kouder. In het weekend wordt het met een westelijke stroming zachter en licht wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag vriest rond - 5 graden. Overdag neemt de bewolking toe. Het wordt circa + 1 graad bij een matige zuidenwind. In de nacht naar zaterdag kan er sneeuw vallen, overgaand in ijzel en regen. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Overdag oplopend naar 7 graden. Het is meest droog met veel bewolking en soms een streepje zon. Ook voor zondag wordt dit weerbeeld verwacht. De nacht is dan vorstvrij. Er waait een matige westenwind.

Trend na het weekeinde
Na het weekeinde brengt een sterke westelijke stroming wisselvallig weer door de invloed van oceaandepressies. Er valt geregeld regen, soms klaart het op. Het is vrij zacht winterweer met circa 7 à 8 graden als maximum. Later in de week dalend met kans op lichte vorst in de nacht.

Weetje
Op de lijst 'warmste jaren' staat 2016 met gemiddeld 10.7 graden op de 10e plaats. Als gevolg van klimaatopwarming zijn alle jaren op die lijst recent. Het jaar 2016 staat met 1810 zonuren (normaal 1600) ook op de lijst 'zonnigste jaren' (9e plaats). Er viel met 845 mm een normale hoeveelheid neerslag. Opvallend nat was de maand juni. Zeer warm en droog was september.

Badeendjes breken los en nemen de Kerkbrink over

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Grappend werd gesproken over het 'badeendjesbevrijdingsfront'. Zaterdagmiddag lagen ineens 2.000 gele badeendjes op de Kerkbrink in plaats van in een groot opblaasbaar bad. Het gebeurde na de race, waarin geld werd ingezameld voor Stichting Muziekids. "De stroom viel ineens uit en ja, dan zakt het bad", verklaarde Theo Voskuil, leverancier van het waterbassin tegenover HilversumsNieuws. Hierna begon de grote opruimklus.

De Geus verwelkomt weer nieuwe huurder

De handtekeningen zijn gezet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het jaar is nog maar net gestart of buurthuis De Geus heeft een nieuwe huurder weten te strikken. LFB Hilversum ondertekende dinsdag het huurcontract.

De organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking had jarenlang een onderkomen op de Larenseweg. Per 1 januari 2017 moesten zij dit pand verlaten. In hun zoektocht naar een nieuwe locatie vonden ze even verderop, in het gebouw aan de Geuzenweg, hun nieuwe stek.

"De Geus heeft er weer een huurder bij die de positie van het wijkcentrum versterkt", meldt mede-beheerder Ed Bakker. "Tevens haalt het mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement, omdat ze zo midden in de wijk zitten. De LFB zet zich ook in voor activiteiten voor de buurtbewoners."

'Dat iemand op mij inrijdt hoort niet bij mijn werk'

Agenten Gooi en Vechtstreek vertellen openhartig

Jorg, Mariecke en Rob zijn terug op de plek waar een man zes jaar geleden op ze inreed. Foto: Joost Lammers

door Joost Lammers

'Hij lachte op een absurde manier naar me, zoals The Joker'

REGIO - Agenten zijn regelmatig het slachtoffer van geweld. Afgelopen jaarwisseling was het weer raak. Daders hangt een zware straf boven het hoofd, maar de gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend. De Gooise politieagenten Rob, Jorg en Mariecke weten er alles van. Ze kregen er mee te maken toen een agressieve man hen in Huizen probeerde dood te rijden. In de documentaire 'Agenten in levensgevaar' van mediapartner NH vertellen ze openhartig over deze dag.

De nacht van 14 februari 2011 staat bij de Gooise agenten Mariecke, Jorg en Rob in het geheugen gegrift. Een tot dan toe rustige nachtdienst krijgt een dramatische wending als ze naar Huizen worden gestuurd. Een man dreigt zijn ex te vermoorden. Hij is mogelijk in het bezit van een vuurwapen. Als hij in de buurt van de woning op de agenten stuit, richt hij zijn agressie op hen. Rob, die hondengeleider is, is er als eerste. Hij zet zijn politiebus schuin op de weg en vangt de man op die vanuit Laren aan komt scheuren. De opvallende gele auto stopt vlak voor hem. Rob stapt uit en beveelt dat man zijn handen moet laten zien, maar de man reageert niet. "Hij kijkt me recht aan en begint op een absurde manier te lachen. Het was zoals The Joker in de films van Batman. Het was geen normale lach, hij keek er op een heel aparte manier bij."

Daarna gaat het heel snel. De man geeft gas, stuurt om de politieauto heen en scheurt verder de wijk in. Rob trekt zijn wapen en schiet een aantal keer op de auto. Mariecke en Jorg komen op dat moment net aanrennen over de weg. De auto ontweek de agenten niet, integendeel. "We zagen dat de koplampen in onze richting kwamen. Ze volgden ons", vertelt Mariecke. Jorg: "De bestuurder reed doelbewust op ons in." De agenten weten ternauwernoord op een verhoging bij een bushalte te springen om aan de aanstormende auto te ontsnappen. Ook zij schieten meerdere malen op de auto. Dat heeft succes, want verderop raakt de auto van de weg. De man vlucht te voet de wijk in en ontsnapt.
Agressie en geweld tegen hulpverleners nemen toe, zegt het OM. De gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend, zeker als het zo ver gaat als in deze situatie. "Dit is maar net goed gegaan. Op de terugweg naar bureau komt wel het besef dat je in levensgevaar bent geweest", zo blikt Jorg terug. Ook voor familie en vrienden komt dat hard aan. "Iemand wilde mij iets aan doen. Dat vind je zelf erg, maar je familie realiseert zich ook dat het heel anders had kunnen aflopen. Zij vinden het misschien nog wel erger", vertelt Mariecke. "Dit hoort niet bij mijn werk. Er hoort niet op mij ingereden te worden." Jorg: "Mijn moeder dacht: 'ik had mijn zoon kunnen verliezen' en dat doet wel wat met je."

Spoorloos
De man die Mariecke en Jorg probeerde dood te rijden, bleef jaren spoorloos. Tot hij in 2015, vier jaar na het incident, in Zwitserland werd opgespoord en kon worden verhoord. Omdat er geen uitwisselingsverdrag is met Zwitserland, kon hij daarna weer gaan. Hij is nog steeds op vlucht, maar als hij in Nederland komt, hangt hem een forse gevangenisstraf boven het hoofd. De rechter veroordeelde hem eind 2016 tot 26 maanden cel. De agenten zijn tevreden met deze uitspraak.

Het is inmiddels bijna zes jaar later, maar die bewuste 14e februari in 2011 spookt af en toe nog door hun hoofd. Ze zijn voorzichtiger geworden en alerter in vergelijkbare situaties. Jorg: "Dan zie je dat je als politieman, die een mooi uniform draagt en iets uit wil stralen, toch wel kwetsbaar bent." Mariecke is heel resoluut. "Geweld tegen de politie mag niet normaal worden. Dat accepteer ik niet. Rob: "Mijn familie verwacht dat ik weer thuiskom als naar het werk ga. Dat is ook mijn insteek."

De NH-documentaire 'Agenten in levensgevaar' is terug te vinden via HilversumsNieuws.nl

Inwonertal Hilversum groeit met 1.021

HILVERSUM - Nederland is gegroeid met bijna 111.000 inwoners, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. En daar is onze regio mede verantwoordelijk voor. In Hilversum is het aantal inwoners in 2016 met 1.021 gestegen.

Wat groei betreft spant Amsterdam de kroon. Toch zijn het met name gezinnen die de stad de rug toe keren en een woning in de randgemeenten betrekken. Daardoor ziet het CBS ook de inwonertallen in kleinere plaatsen stijgen. In Blaricum bijvoorbeeld. Daar is het inwonertal met 431 gestegen. Deze regiogemeente springt eruit vanwege de vele nieuwbouw die in het afgelopen jaar is opgeleverd. Nog meer groeicijfers: Diemen: +366, Weesp +120, Huizen +65, Gooise Meren +241, Laren +136, Eemnes +99, Wijdemeren +185.

Hilversum niet rijp voor kattencafé

HILVERSUM - In tegenstelling tot Amsterdam, Rotterdam en Groningen is Hilversum niet klaar voor een kattencafé. Het is Angie van Ek niet gelukt om voor 1 januari 30.000 euro op te halen via een crowdfundingsactie.

De jonge Hilversumse hoopte in het centrum Kattencafé Hilversum op te kunnen starten. Net zoals eerder elders in het land startte Van Ek een crowdfundingsactie op. In alle gevallen slaagden de initiatiefnemers erin hun onderneming van de grond te krijgen. In Hilversum lukte dit niet. Van Ek wist 45 procent, ruim 13.000 euro, op te halen. Voorlopig is haar droom voorbij, al sluit Van Ek niet uit in de toekomst een nieuwe poging te wagen.

Troubadours vermaken winkelend publiek

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Onder het shoppen even stoppen. Het vuur wakkert goed in de korf, terwijl de singer-songwriter een lied zingt. Ongedwongen even naar muziek luisteren tijdens de troubadourentocht. Vrijdag stonden de muzikanten op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Een dag eerder speelden zij in het centrum. De troubadourentocht is onderdeel van Het Lijstfestival. In de laatste drie dagen stond vooral het centrum in het teken van de Top2000; ook wel de muzieklijst der lijsten genoemd. Met dit festival wil Hilversum verbinding maken tussen het Mediapark en de binnenstad.

'Elke ochtend vocht op de ramen'

HILVERSUM - Vocht en schimmel blijken voor sommige huurders in Hilversum hardnekkige problemen.

Dat komt naar voren uit een enquête van de NOS en regionale omroepen. Ruim de helft van de respondenten uit Hilversum klaagt over water op de ramen, schimmel op het plafond of verrotte kozijnen.

"We wonen hier met twee kleine kinderen en elke ochtend zijn de ramen zeiknat", aldus een van de Hilversummers. Een andere huurder zegt al voor honderden euro's spullen te hebben moeten weggooien als gevolg van vocht in de opbergruimtes.

De problemen komen voor in vooral oudere woningen van De Alliantie, Gooi en Omstreken en Dudok. Volgens de huurders reageren de corporaties over het algemeen vlot op klachten, maar hebben maatregelen zoals roosters niet altijd het gewenste effect. Een van de huurders wijt de problemen niet aan de woning zelf, maar aan drie grote bomen die vlakbij staan. Het aandeel Hilversumse respondenten in deze landelijke enquête is te krap om de uitkomsten representatief voor Hilversum te noemen, maar de uitkomst past wel in het landelijke beeld.

Inbrekers opgepakt dankzij WhatsApp

HILVERSUM - Hilversum kent honderd buurten met een WhatsApp-groep. Het gebruik hiervan neemt toe en heeft ook resultaat. Zo wist de politie vrijdagavond twee inbrekers op te pakken mede door goed gebruik van deze berichtendienst.

Bewoners van de Liebergerweg zagen rond 20.30 uur bij terugkeer naar hun woning binnen het licht branden. Eenmaal in hun huis stuitten zij op twee inbrekers. Het duo worstelde met een van de bewoners en koos hierna snel het hazenpad. De bewoner zette de achtervolging in. Het tweetal stapte niet veel later in een auto en reed weg. Na een snelle 112-melding en een goed signalement van de verdachten wist de politie het duo aan te houden op snelweg de A30 bij Barneveld. De inbrekers, twee mannen uit Ede van 20 en 26 jaar, zitten vast.

Volgens de wijkagent van Hilversum-Oost, Jeffrey Cijs, zijn de arrestaties mede het gevolg van de inzet van Whatsapp en adequaat handelen van de bewoner. Samen sterk voegt hij eraan toe.

'Over 't Spoor mag niet worden afgesloten van het centrum'

HvH verzorgt informatieavond in De Geus

Fractieleden deden flyers in de brievenbus. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De dure en ambitieuze plannen voor het nieuwe Stationsgebied bevat ook een autocomponent. Dat gaf wethouder Floris Voorink toe tijdens de laatste raadsvergadering. Hart voor Hilversum kenschetst dit verkeersaspect als belangrijk, omdat de kans bestaat dat de kleine spoorbomen dichtgaan.

Voor de oppositiepartij is het uit den boze dat de kleine spoorbomen dicht moeten. Mede daarom verzorgt Hart voor Hilversum vanavond een informatieavond in buurthuis De Geus aan de Geuzenweg. Vanaf 20.00 uur licht Voorink de plannen die voorliggen toe. De fractieleden van Hart voor Hilversum informeren de aanwezigen over de mogelijkheden die er zijn om hun mening te geven over het gemeentelijke voorstel.
"De wijk Over 't Spoor mag niet afgesloten worden van het centrum", meldt raadslid Karin Walters. "We merken dat veel inwoners nog niet geïnformeerd zijn over deze plannen." Zaterdag deden de fractieleden uitnodigingen voor vanavond in de brievenbus. Voorink heeft overigens benadrukt de kleine spoorbomen niet te willen sluiten.

Bianca van Meerten

(47) woont sinds haar geboorte in Hilversum en runt samen met partner Ernst Mijn Lijstenmakerij aan de 's Gravelandseweg.

Gelukkig nieuw jaar! Nog goede voornemens?
"Meer bewegen. Dat neem ik me elk jaar voor. Ik vind hardlopen erg fijn. De verhuizing van onze winkel vorig jaar heeft voor voldoende beweging gezorgd. De kilo's vlogen er van af."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben moeder en ondernemer. Een pittige combinatie. Het ene moment laat ik de hond uit, en het andere moment ben ik in de winkel of bezoek ik exposities, relaties en klanten en het andere moment regel ik de verkoop en de inkoop en adviseer ik klanten."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het gemeentehuis."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Geen. Ik maak geen tijd voor boeken. Wel voor magazines."

Als je burgemeester was, dan…
"Pakte ik de ouderenzorg aan. Ik vind dat zorgverleners te weinig verdienen voor het prachtige en goede werk dat ze verrichten."

Avondje uit. Waar eet je en wat doe je er na?
"Hoewel ik gek ben op sushi, vind ik het heerlijk om bij Luno Kitchen te eten. Daarna lekker naar de bios."

Welke posters hingen boven je bed?
"George Michael en ABBA."

Welk lokaal nieuws volg je?
"De bouwplannen in en rondom het centrum Hilversum. Als ondernemer blijf ik graag op de hoogte. Tijdens een netwerkavond die ik laatst bijwoonde, werd geopperd het centrum van Hilversum weer laten bruisen. Ik heb er zin in!"

Heimelijk genoegen?
"Een keer in de zoveel tijd naar zee, en dan het liefst Noordwijk."

Je beste eigenschap? Je slechtste?
"Mijn beste eigenschap: optimisme en creatief vermogen. Slechtste: te veel dingen willen doen op één dag."

Wat weten mensen niet van jou?
"Ik ben eigenlijk niet van nature blond."

Van brandlucht naar een vlammenzee

De brandweer had het vuur snel onder controle. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De brandweer moest maandagavond uitrukken voor een autobrand. Een wagen aan de Marathon was in de brand gevlogen. Het incident vond plaats omstreeks 22.15 uur. De bestuurder rook een brandlucht in zijn auto en dat was voor hem reden de wagen aan de kant van de weg te zetten. Zijn gevoel dat het niet goed zat, bleek te kloppen want niet veel later sloegen de vlammen onder de motorkap vandaan. Al snel hadden de brandweerlieden de brand onder controle. Vermoedelijk is een technisch mankement de oorzaak van de autobrand.

Gooise bierbrouwers kunnen niet wachten tot Mout klaar is

'Dit is de plek waar we al die tijd op hebben gewacht'

Arjanneke van den Berg, Guido de Wit en Gijs Troost staan te trappelen om in Mout te brouwen. Foto: Rick Mandoeg

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Reikhalzend wordt uitgekeken naar foodhall Mout die wordt gebouwd in de voormalige Eurobioscoop en in het voorjaar, medio mei, open moet gaan. Twee van die reikhalzend uitkijkende Hilversummers, zijn Gijs Troost en Arjanneke van den Berg. Sinds zes jaar zijn zij mede-eigenaar van de Gooische Bierbrouwerij en in mei blinken er glimmende bierketels de bezoekers van Mout en de Gooische Bierbrouwerij tegemoet. "Dit is de plek waar we al die tijd op hebben gewacht", straalt het Hilversumse echtpaar.

Want de zoektocht naar een geschikte ruimte voor de Gooische Bierbrouwerij was lang. De gemeente Hilversum was welwillend en tipte de bierbrouwers een aantal keer als er volgens hen geschikte panden voorbij kwamen. "We hebben gekeken in het pand waar modehuis Meddens in zat. Een prachtige ruimte, schitterende trap, maar logistiek voor ons niet doen", legt Troost uit. Ook het tegenover Meddens gelegen pand waar boekhandel de Slegte in huisde werd bekeken en voldeed ook niet. En zo volgden tientallen panden in het Gooi.
Het Gooische Bier werd ondertussen gebrouwen in ketels van derden. "Maar als Gooische Brouwerij wil je het bier uit eigen ketels in het hart van het Gooi brouwen", vertelt Van den Berg. "Bovendien willen wij dat gaan doen met een team van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt." Dat idee kwam van Guido de Wit, ook mede-eigenaar van de Gooische Bierbrouwerij. Het plan om een sociale bierbrouwerij te beginnen, waar zijn dochter Sarah en nog tien andere Wajongeren aan de slag kunnen, leidde tot een doortimmert business plan. Precies op het juiste moment. Inmiddels ondersteunen tientallen ambassadeurs het plan van deze ondernemers en is er genoeg geld om ketels te kopen. Van den Berg lag zo nu en dan echt wel een nachtje wakker van de Gooische Bierbrouwerij.

En nou maar hopen dat de bierketels op tijd uit China aankomen

De opslag in een karakteristiek pand op De Stookplaats was na een jaar al te klein en dus zochten ze ook een andere opslagruimte. Die is inmiddels gevonden: een voormalige fabriekshal aan het Wandelpad die al jaren leegstaat en zeer geschikt is om te gaan werken met Wajongeren. Deze week nog wordt de voorraad naar de hal langs het spoor verhuisd. Een dag voor Kerst kregen ze de sleutels van de fabriekshal en als Troost binnenkort niet meer voor de klas staat wil hij zich volledig op het brouwen storten. Als mensen aan Troost vragen of zijn droom nu is uitgekomen, nuanceert hij dat. "Ik ben al twintig jaar bezig met bierbrouwen, ik heb daar veel plezier in. Maar ik heb ook altijd plezier gehad in het onderwijs. Ik moet nu een keuze maken en ik kies voor het bier. En dat vind ik leuk, maar ook heel spannend."

Deze week vertrekken Troost en De Wit naar China waar de bierketels voor hen worden gemaakt. Ze bezoeken de fabriek en controleren de ketels. Als zij hun goedkeuring hebben gegeven worden de ketels gedemonteerd en op de boot naar Holland gezet waar ze uiteindelijk in de bierbrouwerij terecht komen. Daar, in foodhall Mout, is het 'natte gedeelte' van de brouwerij. In het pand aan het Wandelpad het 'droge gedeelte'. Daar staat de etiketteermachine, daar worden de flessen Gooisch Blond, -Zwart, -Wit en Gooische Bubbel in dozen gestopt. Machinaal? "Welnee, bij het brouwen van bier komt veel handwerk kijken", stelt Van den Berg. "En dat betekent genoeg werk voor onze Sarah en haar vrienden."

Vuurwerkvrije zone doet wat 't moet doen

Alleen waarschuwingen uitgedeeld, Broertjes spreekt van een leuk feest

Gratis vuurwerkbrillen werden zaterdag uitgedeeld, want veiligheid staat voorop. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – De vuurwerkvrije zone in het centrum levert precies op waar de gemeente op hoopt: op een veilig gebied waar de bezoekers gezellig met elkaar de jaarwisseling kunnen vieren. Oud en nieuw kende geen bijzondere incidenten en in de vuurwerkvrije zone zijn alleen waarschuwingen uitgedeeld. Hilversum spreekt, net zoals vorig jaar, van een succes.

Acht buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) en twee beveiligers hielpen de politie. Zij werden ingezet als extra ogen en oren in de vuurwerkvrije zone. Voor het tweede jaar op rij, na veel juridisch getouwtrek tussen de gemeente en Hilversumse vuurwerkhandelaren, mocht er in het gebied van de Groest, het nieuwe marktplein, de Stationsstraat, de Schapenkamp en de Prins Bernhardstraat geen vuurwerk worden afgestoken. De boodschap was blijkbaar goed overgekomen bij de bezoekers. Op enkele waarschuwingen van de boa's na is alles tijdens oud en nieuw prima verlopen in dit afgebakende gebied.

Omdat consumentenvuurwerk verboden is in dit gebied verzorgde de gemeente om middernacht een centrale vuurwerkshow. Ondanks de regen kwamen honderden Hilversummers naar het marktplein om hier naar te kijken. De show, onderdeel van het feestprogramma Hilversum Viert, zou meer publiek hebben getrokken dan vorig jaar.

'Steeds meer Hilversummers waarderen deze aanpak'

Burgemeester Pieter Broertjes blikt tevreden terug op oud en nieuw in zijn gemeente. "De jaarwisseling was vooral een leuk feest op ons mooie nieuwe marktplein", zegt hij. "Het plein liep vol met duizenden mensen die kwamen dansen op de muziek van de Royal Hillbilly Club en kwamen kijken naar de centrale vuurwerkshow. Ook voor kinderen werd eerder die avond van alles georganiseerd, zoals een fakkeloptocht en een kindervuurwerkshow. Ik ben blij dat Hilversummers dit spektakel op prijs stellen en het leuk vinden om op deze manier met elkaar het nieuwe jaar in te luiden. Deze aanpak wordt door steeds meer Hilversummers gewaardeerd", concludeert de burgemeester.

Hilversum kende geen bijzondere incidenten. Dat betekent niet dat de jaarwisseling helemaal vlekkeloos is verlopen. De politie heeft van zaterdag 31 december tot en met 1 januari 7.00 uur zeven personen aangehouden. De arrestaties waren voor het voortijdig afsteken van vuurwerk, openbare dronkenschap, mishandelingen of bedreigingen en baldadigheid. Niet één van deze zaken leende zich voor de supersnelrechtzitting van maandag, zo meldde het Openbaar Ministerie Midden-Nederland.

'Ik ben politiek niet langer onbevangen'

Het zeer turbulente 2016 heeft wethouder Wimar Jaeger veranderd

HILVERSUM - Met een knipoog kreeg Wimar Jaeger medio december tijdens de laatste raadsvergadering het predicaat financieel zondagskind opgeplakt. Hilversum heeft meer vet op de botten en met Ziggo heeft de D66-wethouder een goede deal gesloten. Het jaar 2016 was politiek gezien een zeer turbulent jaar voor de democraat. Hoge pieken en diepe dalen wisselden zich in rap tempo af. De laatste twaalf maanden hebben hun sporen nagelaten.

D66-wethouder Wimar Jaeger heeft een zeer turbulent jaar achter de rug. Hoge pieken en diepe dalen wisselden elkaar in hoog tempo af. Dat heeft zijn sporen nagelaten. "Ik krab nu eerst drie keer op mijn achterhoofd of ik wel iets ga zeggen. Dat past niet bij mij. Ik ben geneigd om te zeggen wat ik op mijn lever heb" Foto's: Bastiaan Miché

Met kop en schouders springt donderdag 14 juli boven alles uit. De dag dat Hilversum gastheer was van het eerste Dudok in Concert. Trots als een pauw is hij op dit nieuwe evenement, want als het aan de wethouder ligt dan komt dit muzikale schouwspel ieder jaar op de Hilversumse agenda. De organisatie, het optreden met onder meer Karin Bloemen en het Metropole Orkest, de publieke belangstelling en de media-aandacht hebben voor een impuls gezorgd, "We hebben er heel veel energie ingestoken en het heeft heel veel energie gegeven", zegt hij, terwijl hij in gedachten teruggaat naar die dag.

Best denkbare promotie
Het concert, dat twee dagen later op landelijke televisie te zien was, was de best denkbare promotie voor de mediastad. Daar kan geen een wervende folder tegenop. "Ik heb ervaren dat mensen echt trots waren op dit evenement. Dat dit in hun gemeente kon. Grote groepen hebben mij daar op aangesproken", meldt de democraat. "Naast 5.000 bezoekers op donderdag hebben bijna een miljoen mensen op televisie gekeken naar een prachtig verlicht raadhuis. Dat heeft geleid tot veel bezoekersstromen én bijna veertig verzoeken zijn binnen van lokale amateurverenigingen om in 2017 mee te doen."

Duur feestje
Dat het een duur feestje was voor de gemeente, vindt Jaeger niet zo relevant. Van de 390.000 euro die Dudok in Concert gekost heeft, heeft Hilversum 125.000 euro betaald. Na afloop bleek er een gat te zijn van 75.000 euro, dat de gemeente zelf opgehoest heeft. Dat weegt niet op tegen de energie en de exposure die het Hilversum heeft opgeleverd. "Vergeet niet dat we dit in drie maanden tijd uit de grond hebben gestampt. Dat is een ongelooflijke prestatie", is zijn toevoeging.

'Ik heb ervaren dat mensen echt trots waren op Dudok in Concert'

Media-evenementen
Op het gebied van media-evenementen moet de Dutch Media Week, waar de Open Studio Dagen onderdeel van zijn, genoemd worden. Met de komst van onder meer het eerste dronefestival en veel meer mediabedrijven die deelnamen, kwam veel meer publiek dan ooit tevoren naar Hilversum. Zo'n 30.000 bezoekers kwamen hiervoor naar de mediastad. "De Hilversum Media Campus heeft de eerste groep talenten afgeleverd. Binnen een week waren ze allemaal onder de panne", meldt de wethouder verder. Er is veel in gang gezet en op mediagebied gaat er nog het nodige gebeuren. "De Dutch Filmers Academie is neergestreken in Hilversum. Nu hebben zij 170 studenten, maar dat gaat naar duizend. Scenecs is met haar filmfestival naar Hilversum gekomen. Het Persmuseum trekt in bij Beeld en Geluid. De opening is op 3 mei. Daar ben ik echt heel trots. En mooi is ook dat het Persmuseum, Beeld en Geluid en Museum Hilversum gaan samenwerken. En in het voorjaar vindt de Media Talent Week plaats. Dat is een bundeling van allemaal evenementen, waaronder de Media Future Week en het Scenes Filmfestival",somt de wethouder van Media verder nog op.

Hilversum of Amsterdam
Steeds weer laait de discussie op wie nou de mediastad van het land is. Is het nou Hilversum of Amsterdam? Voor Jaeger is het klip-en-klaar. Beide hebben bestaansrecht. Hilversum is vooral de plek waar de makers zitten, blijven of naar toe komen. Hier gebeurt het volgens de wethouder en dat heeft zijn aantrekkingskracht. Vorig jaar kondigde Ziggo Sport aan te verhuizen naar het Mediapark. Grote mediabedrijven als Talpa, Unbranded en RTL hebben hun contract verlengd. NEP gaat uitbreiden. "De bühne is beter in Amsterdam. We hebben een ongelooflijk goede sector die miljarden wegzet. Dat is een toegevoegde waarde. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat dit kleine wijkje, mondiaal gezien, dat we blijven samenwerken om deze positie te behouden", zegt hij.

'Ik krab nu eerst drie keer op mijn achterhoofd of ik wel iets ga zeggen'

Geheimhoudingsplicht
Het vorige jaar bracht veel positiefs. Maar de maandenlang slepende kwestie tussen Jaeger en Leefbaar Hilversum was een flinke smet op zijn 2016. De gemoederen raakten steeds meer verhit tussen de betrokkenen. De oppositiepartij vond dat Jaeger niet integer had gehandeld rondom de zaak van het Philipsterrein. Volgens de eenmansfractie had de democraat onder andere zijn geheimhoudingsplicht geschonden en zou hij verkoper Propertize hebben ingefluisterd dat de gemeente een geheim besluit ging nemen. Burgemeester Pieter Broertjes dook in de materie, concludeerde dat alles ordentelijk was verlopen en zag geen reden om een feitenonderzoek te gaan doen. Pas toen het presidium (het overleg van de fractievoorzitters met onder meer de burgemeester) duidelijk aangaf geen juridische stappen te willen nemen, bond Leefbaar Hilversum in. Begin juli gaf de partij aan het Philipscomplexdossier te laten rusten.

Cultureel hoofdpijndossier

De introductie van de Cultuurraad en de theaterprogrammering van Gooiland zijn op cultureel twee zaken die Jaeger hebben kunnen bekoren. Een groot hoofdpijndossier was Podium de Vorstin. Het poppodium kampt met een exploitatietekort, maar de problemen bleken breder en groter dan vooraf gedacht. De Vorstin moet bijvoorbeeld werken aan een duidelijker profiel. "Dit dossier heeft me veel energie gekost. Ik heb me behoorlijk zorgen gemaakt over de Vorstin. Ik heb veel vertrouwen inde interim-directeur, die ervoor zorgt dat er nu tempo in komt. Ze zijn nu op de goede weg. De rust is terug. Dat zie ik", meldt wethouder Wimar Jaeger.

Veranderd
Ook met de kennis van nu, zoals oud-premier Jan Peter Balkenende zou zeggen, zegt de democraat exact hetzelfde zou handelen als eind 2015. "In alle oprechtheid vind ik dat ik gedaan heb dat het beste was", meldt hij. Achteraf bezien is het onnodig geweest om een telefoongesprek met Propertize op te nemen. Het verzamelen van bewijs noemt hij een pijnlijk punt. "Het was beter geweest als ik mijn intuïtie had gevolgd." Inmiddels is de lucht geklaard tussen Jaeger en Leefbaar. Een kleine maand terug heeft hij met fractiemedewerker Henk Blok nog eens een goed bakje koffie gedronken. Terugblikkend op dit hevige meningsverschil geeft de wethouder wel aan dat het hem als politiek figuur veranderd heeft. "Ik heb mijn onbevangenheid verloren. In politieke zin is dat van tafel geveegd", luidt zijn eigen conclusie. "Dat heeft ertoe geleid dat ik minder open ben. Ik krab nu eerst drie keer op mijn achterhoofd of ik wel iets ga zeggen. Dat past niet bij mij. Ik ben geneigd om te zeggen wat ik op mijn lever heb."

Sportwagen
Jaeger staat bekend om zijn onophoudelijke energie. Hij is als een sportwagen, die in zijn zesde versnelling blijft hangen. Maar in de periode dat de zaak het hoogst was opgelopen, liep hij met zijn ziel onder zijn arm. Het was hem niet in de koude kleren gaan zitten en had ook impact op zijn directe omgeving. Door alle aandacht in de media had het ook gevolgen voor zijn gezin. "Als je weet wat voor dynamiek het oplevert zoals bij je kind op school of gewoon geen boodschappen meer willen doen. De impact was groot en heeft de politieke verhoudingen op spanning gezet", geeft de wethouder aan.

Toon scherper
Verharding steekt steeds meer de kop op in de politiek. Ook in de Hilversumse raadzaal. Naar zijn mening is er vaker sprake van verbale escalatie. Normaal én toch scherp met elkaar communiceren is het devies. De harmonie ontbreekt nogal eens. Jaeger verwijst naar jaren terug, waarin de raadsfracties geregeld met elkaar overhoop lagen. Hij noemt dat het Nagel-imago. "Daar zijn we nog steeds niet helemaal van af", beweert de wethouder. "Ik had de volstrekt naïeve overtuiging dat het niet meer aan de orde was, maar ik merk dat de toon almaar scherper wordt. Dat is jammer, want dat leidt niet tot goede uitkomsten. Jan Kastje van GroenLinks en Jan de Wit van de ChristenUnie zijn twee goede voorbeelden in de gemeenteraad. Zij kunnen hun verschil van mening scherp verwoorden, maar doen dat op een normale en harmonieuze manier."

Positief en negatief
De politiek moet het goede voorbeeld geven en kan daarmee de toon van het maatschappelijk debat een zetje in de goede richting geven. Opmerkelijk is voor Jaeger niet de Philipsterreinkwestie het diepste dal van 2016. Dat waren de bedreigingen aan het adres van raadsleden en de bestuurders. "De ongefundeerde uitlatingen in de richting van onder andere de burgemeester, PvdA-raadsleden Nelleke Degenhart, Saami Akrouh en ook aan mijn adres zijn voor mij veel meer het dieptepunt. Maar laten we positief eindigen. Ik ben apetrots dat we de begroting en de jaarstukken goed voor mekaar hebben. Het gaat financieel goed. De Ziggo-risico's zijn van tafel en we hebben 20 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve", besluit Jaeger.

Hoeveel miljoen gaat metamorfose van Stationsgebied kosten?

'De gemiddelde kostenoverschrijding bij grote projecten is 43 procent'

Voor het opknappen van de stationsomgeving is veel steun. Wel de nodige zorgen over het geld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Zelfs het college van burgemeester en wethouders geeft toe dat de grote metamorfose van het Stationsgebied een forse ambitie is. Dat terwijl de Hilversumse bestuurders kruiwagens vol ambitie hebben. Een on-Hilversums plan noemt wethouder Floris Voorink het voornemen. Dat heeft vooral te maken met de financiële omvang van het idee om de stationsomgeving te verbeteren. Tientallen miljoenen moet het gaan kosten, zolang dat maar niet het failliet van Hilversum wordt.

Blijde boodschap

De gemeenteraad wil, net als het college van burgemeester en wethouders, dat het Stationsgebied een opknapbeurt krijgt. Een derde van de raadsleden stemde tegen de visie, maar dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het over eens. Wethouder Floris Voorink heeft de politiek opgeroepen om de blijde boodschap van de gewenste metamorfose dan ook gezamenlijk te blijven verkondigen. "We willen dit allemaal", zei hij.

Dat is de waarschuwende vinger van de oppositiepartijen. Over de opknapbeurt van het Stationsgebied en de bijbehorende infrastructuur aanpakken, is politiek gezien iedereen het wel over eens. Het huidige plein wordt als sfeerloos ervaren met daar vlakbij het lelijkste gebouw van Hilversum: het GAK-gebouw. Daarnaast hebben bezoekers bij het uitkomen van het station geen idee hoe ze het dorp moeten bereiken. De wens is groot om het gebied aantrekkelijker, uitnodigender en logischer in te richten. Een groener plein met winkels en horeca er omheen, fietsers en voetgangers die ongestoord richting het dorp kunnen lopen en een autotunnel onder de Schapenkamp.

Het is het grootste project dat het college bij de hoorns wil vatten. Daar zit ook een behoorlijk kostenplaatje aan vast. Ongeveer 45 miljoen als het meezit en met flink wat tegenvallers kan het met 10 miljoen euro extra oplopen, liet wethouder Wimar Jaeger van Financiën weten. Juist omdat het om een enorm bedrag gaat, wil de gemeenteraad vinger aan de pols houden. Voorbeelden te over van grote (infrastructurele) projecten elders in het land waarbij het financieel gierend uit de klauwen is gelopen. De Noord-Zuidlijn viel al in de raadzaal. Op Hilversumse schaal zijn ook voorbeelden te vinden waarbij de gemeente toch geld moest toeleggen. Het marktterrein viel bijvoorbeeld duurder uit. De opknapbeurt kostte enkele tonnen meer. En ook Podium de Vorstin werd aangehaald in de politieke arena. Voor het gevoel van de raad is het daar vanaf de nieuwbouw van het poppodium financiële brandjes blussen geblazen.

Voorbeelden te over van grote projecten die fors meer geld kosten

Hilversum moet goed weten waar het aan begint. De raad is akkoord gegaan met de visie van het Stationsgebied. De hoofdlijnen zijn daarmee bepaald, maar de zorgen over de benodigde geldsom zijn groot. "Wat gaat dit plan een bak geld kosten", merkte Léonie Sazias van Hart voor Hilversum op. "En het wordt altijd meer. De gemiddelde kostenoverschrijding bij grote projecten is 43 procent. Dat is 80 miljoen. Dat is het faillissement van Hilversum. Dromen mag, maar ga eerst de boer op bij de provincie, het Rijk en Europa", was haar duidelijke oproep aan het college.

"We horen en realiseren ons dat het niet gaat om het opknappen van de schuur", gaf wethouder Jaeger aan. Hij beseft dat het om een hele grote investering gaat. Een integrale en daarmee dure metamorfose is de beste optie. "Het gaat om het kwalitatief hoogwaardig maken van misschien wel het belangrijkste punt van Hilversum. Als je dat doet doe het dan goed en meteen voor heel lang." In het slechtste geval kost het project de gemeente 55 miljoen, zei de wethouder van Financiën. Wel voegde hij eraan toe dat het bedrag over veertig tot vijftig jaar kan worden afbetaald. "In de kern gaat het om een bedrag voor de komende jaren. Hoeveel moeten wij al die jaren betalen om het plein er zo mooi uit te zien? Dat is de belasting die we neerleggen bij toekomstige generaties. Kunnen wij die lasten dan dragen?" Volgens Jaeger is dat goed te doen.

'We horen dat het niet gaat om het opknappen van de schuur'

GAK-gebouw moet wijken voor nieuwe entree station

VVD Hilversum is voor sloop van het pand. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - VVD Hilversum mengt zich in de discussie of het voormalige GAK-gebouw moet blijven of dat het pand tegen de vlakte mag. De liberalen nemen geen meel in de mond. Zij vinden dat het gebouw, door velen gezien als het lelijkste van Hilversum, moet wijken voor de ambitieuze gemeentelijke plannen voor het Stationsgebied.

"Als VVD hechten we er aan steeds een zorgvuldige afweging te maken met respect voor het verleden en behoud en versterking van het karakter van Hilversum. In dit geval leidt die afweging duidelijk tot het belang van een mooie entree vanuit het station naar de binnenstad en niet voor de structuralistische blokkendoos uit de jaren 80", zo schrijft raadslid Joost van Gilse.

Nu de gemeente eigenaar van het GAK-gebouw is geworden, is het tijd om door te pakken. Het is belangrijk dat Hilversum een aantrekkelijk stationsgebied krijgt. Station en het winkelgebied moeten met elkaar in verbinding staan en er moet een einde worden gemaakt aan de huidige desolate omgeving. "Het GAK-gebouw staat als object zonder enige relatie met de omgeving precies in de weg om die verbinding te maken. De aankoop en sloop van dit gebouw maken een mooie stedenbouwkundige aanhechting eindelijk mogelijk", aldus Van Gilse.
Vier erfgoedclubs pleiten voor behoud van dit veelbesproken pand uit 1884. Volgens hen is het een uniek voorbeeld van Nederlands Structuralisme en vinden zij het gebouw minder lelijk dan bijvoorbeeld Silverpoint en de twee gebouwen op de kop van de Leeuwenstraat. "Als zij zich van dit soort argumenten bedienen, dan zijn de cultuurhistorische argumenten hier kennelijk mager", vindt de VVD'er.

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 10 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Haardhout wind- en oven gedroogd in netten. Haardhout wind- en oven gedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, Essen en Berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Direct t.o. de brug Intratuin Zonnestudio Luxura Sun Een belevenis apart 20 m zonnen 15 m betalen 7 dpw OpenVrij Parkeren Zuidereinde 254 `s-Graveland 035 6550705 zonnestudioluxurasun.nl

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Zaterdag nemen de IVN-gidsen belangstellenden mee voor een chocoladewandeling. Foto: IVN Gooi e.o.

donderdag 5 januari

Voorlichting sluiting spoorwegovergang

Wijkcentrum De Geus 20:00 uur

Hart voor Hilversum houdt om 20.00 uur een voorlichtingsavond in wijkcentrum De Geus over de mogelijke sluiting van de kleine spoorwegovergang.

zaterdag 7 januari

World Press Photo 16

Kerkbrink Hilversum 15:30 uur

Museum Hilversum opent de World Press Photo 16 met prijswinnende foto’s van de grootste en belangrijkste internationale wedstrijd voor persfotografie. Ook dit jaar laat het museum als eerste in de tour de winnaars van de multimediawedstrijd zien. De tentoonstelling wordt om 16.00 uur geopend in aanwezigheid van burgemeester Pieter Broertjes en directeur van Stichting World Press Photo Lars Boering. We heffen ook graag met je het glas op het nieuwe jaar. Ontvangst is vanaf 15.30 uur.

zondag 8 januari

Snuffelmarkt

Dudok Arenahal 9:00 uur

Leuke en gezellige snuffelmarkt. Altijd iets te doen voor jong en oud. De markt begint om 09.00 en sluit om 16.30 uur. Men kan naar hartenlust komen snuffelen in allerlei oude spullen, serviesgoed, keukenspullen, boeken, sieraden, speelgoed, curiosa, elektrische apparaten, kleine meubeltjes. Ook voor verzamelaars is het altijd leuk snuffelen op zo’n gezellige markt. Entree: € 3,50. Kinderen onder geleide t/m twaalf jaar zijn gratis.

Wandeling

Brasserie Zonnestraal 11:00 uur

Miranda van den Eijnden van Artesia en Wendy Pater van In de Ontmoeting wandelen door het bos en over de hei. Wandelt u mee? We vertrekken om 11.00 uur vanuit Brasserie Zonnestraal. De wandeling is bedoeld voor mensen die met overlijden te maken hebben (gehad). Het lopen in de natuur heeft vaak een helende werking. Deze maand is het thema rituelen. Is er iets wat je dagelijks doet of op speciale dagen? Hoe helpt dit jou? Kosten voor deelname zijn € 10,- (contant). Aanmelden: info@praktijkartesia.nl of 06 23665687.

Informele dienst

Soeficentrum Hilversum 11:00 uur

Zuiver van hart trekken we de wereld door en raken in de ban van alles om ons heen. Je bent steeds ergens naar op zoek, maar het ontgaat je. Dat je wat je zoekt al bent (Jelalludin Rumi). Na een prachtige, verstilde kerstviering wil ik u uitnodigen om naar de eerste dienst van het nieuwe jaar te komen. Het onderwerp is verdraagzaamheid. Wij zitten in een kringopstelling om samen de dienst te doen.

Van Alkmaar naar Santiago de Compostela

Bibliotheek 13:00 uur

In de aanloop naar de maand van de spiritualiteit organiseert Bibliotheek Hilversum de lezing Van Alkmaar naar Santiago de Compostela. André Brouwer spreekt over zijn pelgrimstochten naar deze bedevaartsplaats en zijn ontmoetingen onderweg. Met de nodige humor vertelt hij welke waarden voor hem belangrijk zijn bij pelgrimeren, welke inzichten hij wilde bereiken en wat daar van terecht is gekomen. André Brouwer schreef het boek Praktisch pelgrimeren en is hoofdredacteur van pelgrimsmagazine Jacobsstaf. Kaarten van € 10,- via www.bibliotheekhilversum.nl.

Chocoladewandeling

Infoschuur 13:30 uur

Onder leiding van IVN-gidsen maakt u een mooie wandeling in de omgeving van de natuurbrug. Vanaf de infoschuur over de plankieren langs het wilde bijenhotel richting de hei. Na afloop is er voor iedereen een kop warme chocolade, koffie of thee in de GNR-Infoschuur.

Bingo

Buurthuis de Lelie 14:00 uur

Bingo met lekkere hapjes.

Kleintje Kunst Nieuwjaarsborrel

Theater Kleintje Kunst 15:00 uur

Zondag 8 jan. 2017, aanvang 15.00 uur.Ook het nieuwe jaar starten we, traditioneel, weer met een uitermate gezellige nieuwjaarsborrel, muzikaal versierd door poptroubadour Arnoud Kas.

Nieuwjaarsborrel

Theater Kleintje Kunst 15:00 uur

Ook het nieuwe jaar starten we weer met een uitermate gezellige nieuwjaarsborrel, muzikaal aangekleed door Arnoud Kas.

Foto's en keramiek

Regenboogkerk 9:00 uur

Henk Tissen met foto's en Hanneke Bruijnjé met keramiek. De opening van de expositie is zondag. Tot en met 9 maart is het werk te zien in de Regenboogkerk. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Zondag na de kerkdienst van 11.15 tot 12.30 uur.

maandag 9 januari

Thuismeditatie

meditatie en creatie 9:00 uur

Vrijwel iedere maandagochtend kun je via ZOOM thuis meedoen aan de ochtendmeditatie. Vanaf 8.50 uur kan er ingelogd worden om samen 'koffie te drinken’ en klokslag 9.00 uur start de meditatie. Er is tijd om even na te praten. € 5,- info@rangzhin.nl. Kijk op www.rangzhin.nl/index.php/meditatie/thuismeditatie om te zien hoe het werkt.

Kaarten maken

Buurthuis de Lelie 13:30 uur

Kaarten maken. Van 13.30 tot 15.30 uur. € 2,- per kaart.

Klaverjas/rummikubclub

Wijkcentrum De Geus 19:30 uur

In 2017 kunt u vanaf maandag 9 januari weer terecht bij de klaverjas/rummikubclub. Iedere maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur in wijkcentrum de Geus.

dinsdag 10 januari

MBVO seniorgym

Buurthuis de Lelie 10:30 uur

Voor senioren die hun conditie en souplesse willen verbeteren en op peil willen houden. 10.30 tot 11.30 uur. € 42,50 voor tien weken. Aanmelden en informatie: 035 6219353.

Lunchtafel senioren

Buurthuis de Lelie 12:00 uur

De lunchtafel gaat om gezelligheid en het contact. Het is van 12.00 tot 13.15 uur. Men moet zich de maandag ervoor hebben aangemeld via 035-6215970. € 3,-.

Handwerktafel

Buurthuis de Lelie 13:30 uur

Samen met anderen gezellig haken, borduren of breien. We hebben materialen om te beginnen, maar neem zelf ook wat mee. Onder het genot van een bak koffie, elkaar helpen en een gezellig praatje. 13.30 tot 15.30 uur. Gratis (excl. koffie/thee).

Verkenningen Rozenkruis en Gnosis

Centrum Hilversum 20:00 uur

Wie zijn wij? Wat is onze ware identiteit? Waar liggen de wortels van ons bestaan? Tijdens de verkenningen trachten we ons eigen wezen te doorgronden aan de hand van de gnostieke wijsbegeerte. Tijdens acht bijeenkomsten op dinsdagavond, die plaatsvinden tot eind april, gaan we op zoek naar de bron van het leven en naar de eigen spirituele identiteit. Zo'n zoektocht is een weg van verkenning, van ontdekking en van verwondering. Kosten : € 50,- inclusief informatiemap en de kennismakingsdag op Renova met lunch. Meer informatie: 023 518 6185 tijdens kantooruren di t/m vrij of middels het contactformulier op de website www.rozenkruis.nl/hilversum

Movies that matter

Filmtheater Hilversum 20:15 uur

In het kader van Movies that Matter On Tour (film en debat) toont Amnesty Hilversum de Deense film In Your Arms. Debuutfilm van de van oorsprong Franse, in Denemarken wonende Samanou Acheche Sahlstorm over de ongeneeslijk zieke Niels, die in gezelschap van de verpleegster Maria op roadtrip gaat van Denemarken naar Zwitserland, met als einddoel een levensbeëindigingskliniek. Spreker is Jaap van Riemsdijk van de NVVE (Nederlandse Vereniging Voor een Vrijwillig Levenseinde). Film reserveren: 035 6235466.

De Vorstin komt met 'Patat Met' en wij met kaarten

The Grand East bij eerste Patat Met. Foto: De Vorstin

HILVERSUM - Iets nieuws in Podium de Vorstin: Patat Met. Een maandelijkse evenement voor een portie nieuwe oogst aan bands uit Nederland. Een avond waarbij bezoekers niet alleen getrakteerd worden op een zak biologische patat – in samenwerking met Kings Friet en IJs – en een drankje.

Maar ook op een avond gevuld met nieuwe toffe bands. Drie bands die op het punt staat door te breken spelen alvast in Hilversum. De eerste editie vindt plaats op 20 januari en dan staan deze drie op de bühne.

The Grand East
Afgelopen jaar verliep boven verwachting voor het Twentse The Grand East. Ze waren een van de meest geboekte bands in de Popronde. Ze speelden in een uitverkocht Paradiso als voorprogramma van DeWolff en ze treden op bij Noorderslag 2017.

Tricklebolt
De Sallandse rockformatie Tricklebolt speelde zich direct vanaf het moment van oprichting (2014) luid en duidelijk in de kijker en is inmiddels al niet meer weg te denken uit de regionale muziek-scene.
Mango Zabba
Mango Zabba is een 4-mans trip rock band uit Utrecht. Geïnspireerd door bands als Butthole Surfers, Pink Floyd, The Doors en David Bowie brengt de band een explosieve mix van rock, psychedelica en blues.

Weggeefactie
Het HilversumsNieuws mag voor Patat Met 2 x 2 kaarten weggeven. Ook mogen we 2 x 2 kaarten weggeven voor The Koffers & The Horny Horns, die treden die avond (20 januari) op in Hilversum. Wil je kans maken? Kijk dan op www.facebook.com/HilversumsNieuws.

'Schermpje in huis levert meer besparing op'

Een energieverbruiksmanager aan de muur helpt pas echt met besparen, vindt de Woonbond. Foto: Eneco

De energiebesparing door huishoudens met een slimme meter blijft achter bij de verwachtingen. Er werd gerekend op een gemiddelde besparing van 3,5%, maar die blijft steken op minder dan 1%. Dat bleek uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Woonbond pleit nu voor een landelijke regeling om de aanschaf van een beeldschermpje te vergoeden of te vergemakkelijken.

Het helpt als bewoners op een handzaam beeldschermpje direct hun gas- en energieverbruik kunnen zien. Dat stimuleert mensen om minder gas en elektriciteit te verbruiken. In Groot-Brittannië waar de slimme meter standaard met zo'n beeldschermpje wordt geleverd, is het energiebesparende effect veel groter, namelijk zo'n 3%. In Nederland liet het kabinet dit over aan de markt.

Slechts 15% van de Nederlandse huishoudens met een slimme meter heeft interesse in het eigen verbruik en is van plan om zelf daarvoor een energieverbruiksmanager aan te schaffen. In de overgrote meerderheid van die gevallen gaat het dan echter om een app (van energieverbruiksmanagersonline.nl) en niet om een beeldscherm, terwijl een beeldscherm op lange termijn veel meer effect heeft.

Slimme meter

In 2015 werd besloten dat alle woningen voor eind 2020 een slimme meter moeten krijgen. Deze operatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Inmiddels is bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter geïnstalleerd. De meterstanden worden automatisch geregistreerd en naar de energieleverancier gestuurd. Consumenten krijgen vervolgens een tweemaandelijks overzicht van hun verbruik.

Inzage nodig

Kennelijk stimuleert alleen de slimme meter mensen onvoldoende om minder gas en elektriciteit te verbruiken. Daarom is het belangrijk dat meer huishoudens een energieverbruiksmanager aanschaffen. Met een beeldschermpje gekoppeld aan de slimme meter bespaart men tussen de 4 en 8% op elektra en tussen de 6 en 10% op gas op het energieverbruik. (Bron: Woonbond).

Tuintrend


Dit wordt de tuintrend van 2017: de verticale tuin. Een fraai rek met drie etages voor bloeiers en ruikers, inclusief irrigatiesysteem. Ook verkrijgbaar met wieltjes, zodat dit deel van de tuin verrijdbaar wordt. Handig om zon of schaduw te zoeken. Of om bijvoorbeeld de verse kruiden naast de buiten-BBQ te rijden.

Tegelwijsheid


Het toilet is behalve een praktische ruimte, ook een plek om tot rust te komen. Reden genoeg om aandacht te besteden aan de inrichting. Dan praat je al snel over tegels. Durf te experimenten met kleuren en patronen. Juist in het toilet kan het wel wat uitbundiger. Kies bijvoorbeeld eens voor een donkere kleur.

Help, ik zoek een klusjesman

Door de aantrekkende woningmarkt, is de vraag naar klusjesmannen, stukadoors, elektriciens en schilders groot. Maar tegenover die grote vraag staat een krap aanbod van deze vakmensen.

Veel mensen willen een andere keuken, badkamer of een uitbouw maar kunnen geen vakmensen vinden. "Een verbouwing moet tegenwoordig maanden van tevoren worden gepland", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het tekort aan vakmensen is het grootst in de Randstad en de grote steden." Het tekort dreigt door de vergrijzing in de bouwsector de komende jaren nog veel groter te worden. Door de grote vraag gaan de tarieven van de klusjesmannen omhoog.

Duikeling


De optimistische stemming van kopers en verkopers op de woningmarkt is over zijn hoogtepunt heen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Na bijna vier jaar van onafgebroken stijgingen maakt het consumentenvertrouwen in december een duikeling. Nederlanders beoordelen omstandigheden om een huis te kopen minder gunstig doordat sinds lange tijd hypotheekrente weer iets oploopt en het woningaanbod licht daalt.

Nieuwbouw stuwt Blaricum op

Het aantal inwoners in Nederland is vorig jaar fors gestegen. Ook in deze regio zijn er nu meer mensen dan een jaar geleden. De nieuwbouw in de Blaricummermeent is een belangrijke factor daarin.

Volgens het CBS kwamen er in 2016 bijna 111.000 Nederlanders bij, veel meer dan in 2015. De grootste stijging zit in de grote steden, vooral door de immigratie en het aantal geboorten.

Daar staat tegenover dat vooral gezinnen die de stad weer verlaten en zich vestigen in een randgemeente. Blaricum behoort tot de snelste stijgers onder de kleinere gemeenten, vooral door de nieuwbouw in de Blaricummermeent.

Overdenken


Kamertje over? Zorg voor een zacht tapijt of een comfortabel vloerkleed. Kies voor een harmonieus en rustgevend kleurenpakket. Installeer een boekenrekje voor je filosofische boeken. Voorzie een laag bijzettafeltje voor accessoires zoals kaarsen, bloemen, wierook. En voila! Een heerlijke meditatieruimte...