HilversumsNieuws

10 augustus 2017

HilversumsNieuws 10 augustus 2017


Diertjes leren vangen van de boswachter tijdens de watersafari

Foto: Janko van Beek

HILVERSUM Met een schepnet, een bak en een zoekkaart op pad door de natuur. De boswachter gaat zondag 13 augustus mee tijdens deze watersafari bij OERRR aan het Noordereinde 54b in 's-Graveland. Bij het water laat hij zien hoe je het beste diertjes kunt vangen. Nadat je de beestjes goed hebt bekeken zet je ze voorzichtig terug. Deze activiteit is zondag van 11.00 en 12.30 uur en is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. Niet-leden van Natuurmonumenten betalen 7 euro (kinderen) en volwassen 8 euro voor de watersafari.

Met speciale gids door Museum Hilversum

HILVERSUM Wie de tentoonstelling 'Looking for America' nog niet heeft gezien, heeft niet veel tijd meer om naar Museum Hilversum te gaan. Donderdag 17 augustus is wellicht een goed moment als de bezoekers met een speciale gids door het museum kunnen lopen.

Museumdirecteur Stef van Breugel en fotograaf Mario Wezel staan vanaf 14.00 uur klaar in het museum aan de Kerkbrink om de belangstellenden te expositie te laten zien. Tijdens deze tour maken de gasten kennis met de werken van de drie deelnemende fotografen, waaronder Wezel, en wordt er ingegaan op de kracht van het beeld.

Van Breugel en Wezel laten tussen 14.00 en 15.00 uur de persoonlijke verhalen zien van Robin du Puy, Bieke Depoorter, Wezel en van presentatrice Eva Jinek. Zij laten zien hoe een zoektocht naar de Verenigde Staten is overgegaan in een zoektocht naar jezelf.

De kosten voor deze rondleiding zijn op vertoon van een geldig entreekaartje gratis. 'Looking for America' is nog te zien tot en met zondag 20 augustus.

MCO-seizoen begint met lunchconcert

HILVERSUM Het nieuwe culturele seizoen in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) begint op zaterdag 9 september. Dan verzorgt het Radio Filharmonisch Orkest het eerste lunchconcert.

Het orkest staat onder leiding van Leonardo Garcia Alarcòn en speelt werken van Haydn en Rameau. De entree voor dit optreden, dat om 12.30 uur begint in het gebouw aan de Heuvellaan 33, is gratis. Wel moeten belangstellenden vooraf een kaartje reserveren. Dat kan vanaf vandaag - donderdag 10 augustus.

Ervaar de Meent tijdens run

Foto: André Verheul

Het Rondje Meent is niet alleen een sportief maar ook een sociaal evenement.

3

Hilversumse Meent ook in 2017 weer sportief in actie

Vierde Rondje Meent op zondag 10 september

Rondje Meent is meer dan een hardloopevenement. De wijkbewoners willen de hardlopers ook kennis laten maken met hun mooie leefomgeving.

Zondag 10 september rennen door en langs de Hilversumse Meent.

HILVERSUM Sportievelingen kunnen zondag 10 september de hardloopschoenen aan doen om mee te doen het evenement Rondje Meent. Het is de vierde editie, waarin de lopers niet alleen werken aan hun fitheid maar zich ook inzetten voor het Rode Kruis, dat dit jaar 150 jaar bestaat.

"Na het succes van de afgelopen drie jaar en wat puzzelen met het parcours gaat zondag 10 september voor de vierde maal het hardloopevenement Rondje Meent van start", zo meldt de organisatie enthousiast. Rondje Meent wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Hilversumse Meent, Atletiekvereniging Tempo, BINK en sportieve vrijwilligers uit de wijk. "Iedereen kan meedoen: van getrainde lopers, onregelmatige lopers en niet-sporters die toch een stukje willen proberen", luidt hun vervolg.

Natuurgebieden
Met dit sportieve loopevenement wil de Meent het belang van sporten en bewegen benadrukken en tegelijkertijd de participatie en sociale samenhang in de wijk verder bevorderen. "Voor niet-Meentbewoners is het een unieke kans om op een actieve manier kennis te maken met de wijk en de omliggende natuurgebieden. Vorig jaar deden bijna 200 deelnemers mee aan Rondje Meent", is de uitleg.

De Start to Run-cursus van AV Tempo komt nu goed van pas. Foto: AV Tempo

'Vorig jaar deden er bijna 200 deelnemers mee aan Rondje Meent'

Om 10.30 uur klinkt het allereerste startschot van de loopdag. Dan vertrekken de 9- tot 12-jarigen voor hun rondje van 1,2 kilometer. Een kwartier later rent de jongere groep - van 5 tot 8 jaar - hetzelfde rondje van en naar het park. Om 11.00 uur is de prijsuitreiking van deze beide BINK-kidsruns.

Warming-up
Volwassenen hebben de keuze uit de 5 en 10 kilometer. Zij beginnen om 11.30 uur met hardlopen. Start en finish zijn gelegen op het centrale plein naast wijkcentrum De Kruisdam. Dit is ook de plek waar de deelnemers voor hun run kunnen meedoen aan een warming-up. Het parcours gaat van het centrale plein door de groengordel, langs Kinderboerderij De Meent om via de randweg van de Hilversumse Meent en het park weer terug te komen bij het plein. De prijsuitreiking van de Meentrun is gepland om 12.30 uur.

Voorinschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 8 september

Voorinschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 8 september 20.00 uur via het formulier dat via www.hilversumsemeent.nl te verkrijgen is of is af te halen bij de infobalie bij de Albert Heijn. De kosten bedragen 4 euro voor een volwassene en 2 euro per kind. Inschrijven op de dag van het loopevenement zelf is ook mogelijk bij De Kruisdam. Dan bedraagt het inschrijfgeld respectievelijk 5 en 3 euro.

5 / 8

Zondag fietst het gilde langs bekende Dudokgebouwen. Foto: Fietsgilde 't Gooi

Woensdag 2 augustus tot woensdag 23 augustus

Peuter in zicht

De Eedenburg 20:00 uur

Een rondleiding van Stef van Breugel. Foto: Bastiaan Miché

Wat moet je doen als je kind een driftbui heeft? Of niet luistert? Of andere kinderen slaat? Alle ouders van peuters komen voor dit soort vragen te staan en zoeken naar oplossingen. Dat kun je alleen doen, maar ook samen met andere ouders. Hierbij biedt de cursus Peuter in zicht! een mooi steuntje in de rug. € 30,- per ouder(paar). Aanmelden: www.jggv.nl of 035-6926350 of cursussen@jggv.nl.

donderdag 10 augustus

Zomerworkshop

Viore 13:00 uur

Kom vandaag naar Viore aan het Oostereind 115 de zomerworkshop tapas maken. Onder leiding van Anne Marie Boeke en Jolanda Klein gaat u heerlijke mediterrane hapjes maken en natuurlijk proeven. De workshop start om 13.00 uur. Deelname kost €7,50. Aanmelden: via programma@viore.org of 035-6853532.

Vrijdag 11 augustus

Orgelconcert

St. Vituskerk 19:30 uur

De jaarlijkse serie orgelconcerten in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat krijgt vanavond een vervolg. De Hilversumse organist Cees van der Poel neemt plaats achter het orgel. Hij speelt een programma met de titel"Een dag zonder Bach'. Dat houdt in uitsluitend Nederlandse componisten met tot besluit een eigen improvisatie.Van der Poel is uitvoerend musicus en koordirigent en studeerde onder andere orgel bij Jan van Stokkum in Bussum. Momenteel werkt Van der Poel als adviseur op orgelbouwgebied en werkt mee aan de landelijke opleiding tot orgeladviseur. Het concert begint om 19.30 uur. De entree is vrij, maar aan de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

zaterdag 12 augustus

Fietstocht Gooi en Eemland

Kerkbrink 10:00 uur

Fietsgilde organiseert zaterdag 12 augustus tocht over de geschiedenis van de dorpen Laren, Blaricum en Eemnes.

zondag 13 augustus

Fietstocht Dudok Hilversum

Kerkbrink 13:30 uur

Fietsgilde verzorgt vanmiddag een tocht langs de belangrijkste gebouwen van stadsarchitect Willem Marinus Dudok.

Woensdag 16 augustus

Voorlezen

Centrale Bibliotheek 10:30 uur

Ook deze woensdag leest Janette weer voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Dar gebeurt van 10:30 tot 11:00 uur in de bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg. En tussen 14:30 en 15:00 uur is het de beurt aan Miriam. Zij leest voor aan kinderen van 4 tot 7 jaar.

Klokhuis Maaklab

Beeld en Geluid 14:00

Elke woensdag in augustus is het tijd voor het Klokhuis Maaklab met het thema letterkunst. Van 14:00 tot 16:30 uur kunnen kinderen in het Hilversumse museum aan de Media Parkboulevard 1 aan de slag met verschillende gereedschappen uit programma 'Klokhuis'. Ze kunnen knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen en lijmen. Het maakproces krijgt ook een multimediale draai. Zo kunnen de jonkies bijvoorbeeld aan de gang met vloggen en animatie. Het Klokhuis Maaklab is gratis bij je bezoek aan de Beeld en Geluid experience

donderdag 17 augustus

Creatieve zomerworkshop

Viore 13:00 uur

Om 13:00 uur kunt u bij Viore deelnemen aan de creatieve zomerworkshop 'Maak je eigen zomerhuisje'. Deelname kost €5,-. Aanmelden kan via programma@viore.org of telefonisch: 035-6853532.

Rondleiding

Museum Hilversum 14:00 uur

Vier dagen voordat de tentoonstelling 'Looking for America' stopt in Museum Hilversum verzorgen directeur Stef van Breugel en exposerend fotograaf Mario Wezel een speciale rondleiding. Het duo neemt de belangstellenden vanaf 14:00 uur mee voor een tour langs alle foto's van de drie fotografen en de beelden van tv-presentatrice Eva Jinek.

Zaterdag 19 augustus

High tea

Costerus tuin 14.30 uur

Proef van de planten tijdens deze High Tea. Ellen Brandligt maakt weer de lekkerste hapjes waarin kruiden en bloemen verwerkt zijn. De High Tea begint om 14.30 uur met een rondleiding door de tuin waarbij verteld wordt over de bijzondere eigenschappen van diverse planten. Planten om te eten of om te gebruiken als huismiddeltje tegen kwalen, over alle kruiden weet Ellen een leuk verhaal. Daarna komen de verschillende soorten kruidenthee en hapjes aan bod. Het aantal deelnemers is beperkt, dus aanmelden is verplicht via ellen.brandligt@live.nl of 035-6240339. Kosten: € 10. De Costerustuin ligt aan de Zonnelaan 4-Z. Meer informatie: www.costerustuin.nl

dinsdag 22 augustus

Zomerworkshop

Viore 13:00 uur

Kom op dinsdag 22 augustus je eigen pizza maken bij Viore. Onder begeleiding van Trees Faase maak je eerst zelf de bodem die je vervolgens naar eigen voorkeur kunt beleggen. Aanvang 13:00 uur. Deelname kost €7,50. Aanmelden kan via programma@viore.org of telefonisch: 035-6853532.

zaterdag 26 augustus

Bling Bling baby

Museum Hilversum 16:00 uur

Bling Bling is een algemene aanduiding voor iets wat in is, hip, modieus, trendy. Het werk van nationaal en internationaal bekende fotografen spat overweldigend van de muren van het museum aan de Kerkbrink. Ontdek de grenzen van de schoonheid, de ene met nog meer kleur, scherpte en rijkdom dan de andere. Aanmelden: https://www.eventbrite.nl.

maandag 28 augustus tot vrijdag 1 september

Zomertheaterweek Maitta

Gebouw De Vereniging 9:30 uur

Wil jij ervaring opdoen met theatermaken? Dan is deze Zomerweek echt iets voor jou! Van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 1 september de gehele dag spelen, bouwen en verzinnen. Spelervaring is niet vereist. Samen in één week tijd 'n toneelvoorstelling maken. Leerzaam en supergezellig! Geef je op via www.maitta.nl.

Opvallende opmars jonge huizenkopers

Ouders schieten financieel te hulp

Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro.

Al een aantal kwartalen op rij is sprake van een opvallende stijging bij de groep jongvolwassen starters op de huizenmarkt. Landelijke indexcijfers van De Hypotheker tonen aan dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 een stijging laat zien van maar liefst 85 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Hoewel starters het in het algemeen steeds lastiger krijgen om in te stromen op de woningmarkt, groeit de groep jonge starters opvallend genoeg aanzienlijk. De opmars van deze jonge starters is mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking, of doordat zij spaargeld inbrengen in de hypotheek.

Dure Randstad

De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen in het tweede kwartaal van 2017 zien we in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad, waardoor woningen beter betaalbaar zijn. Ook is in deze regio's minder concurrentie van andere woningkopers. Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro. Van deze groep sluit 90 procent een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt. Daarbij krijgen veel jonge starters financiële hulp van ouders bij het kopen van een eerste woning.

Stijgende huizenprijzen

De stijging bij jonge starters is opvallend, omdat het aandeel starters op de woningmarkt sterk daalt. Voor de meeste starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt. Vooral in de grote steden is nog steeds sprake van een stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag, met name in Utrecht en Amsterdam. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters sterk: gemiddeld met 30 procent. Bovendien wordt het voor starters vanaf 1 januari 2018 nog lastiger om een woning te kopen, want vanaf dan mogen zij nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Met als gevolg dat er nog meer eigen geld ingebracht moet worden om de overige kosten voor het kopen van een woning te financieren, zoals de makelaars- en notariskosten.

Column

Meten is weten...

Foto: Marieke van Veen

Sinds enkele jaren werken bijna alle makelaars met een zogenaamde NEN 2580 meting. Dit houdt in dat de woningen volgens een bepaalde, uniforme wijze, worden opgemeten.

Niet lang geleden was dit dus nog heel anders. De opgegeven grootte was eigenlijk een indicatieve maat die niet tot op de centimeter nauwkeurig bepaald was. Het lijkt veel groter.... of kleiner waren dan ook opmerkingen die wij vaak hoorden. Tegenwoordig mag je er bij de plattegronden, die je op bijvoorbeeld Funda tegenkomt, dus vanuit gaan dat dit zeer precies is ingemeten. Maar dan nog is het soms heel lastig om je een voorstelling te maken van de grootte van een woning of een appartement.

Toen ik mijn eerste huis ging kopen werd ik aangetrokken door een nieuwbouwproject. Het betrof een kleinschalig project met appartementen. Op dat moment woonden mijn vriendin en ik op een zolderetage in Utrecht. Ik weet nog goed dat we veel moeite hadden met het inschatten van de grootte van het appartement. Uiteraard beschik je bij een nieuwbouwproject alleen over de plattegronden van een woning. Met een meetlint en een paar dozen probeerden we een beeld te krijgen de grootte van de verschillende kamers.

Gelukkig krijg je bij een bestaande woning de gelegenheid om deze te bezichtigen en de werkelijke grootte te beoordelen. Ik adviseer mijn cliënten vaak om, ook als een woning wat klein lijkt, toch te komen kijken. De ene 120m2 is de andere niet.... want ondanks de huidige precieze manier van meten hoor ik nog steeds dat een woning groter of kleiner is dan dat men verwacht had.

Kortom een hele goede ontwikkeling dat we in de makelaardij zijn overgegaan op een uniforme wijze van opmeten. Hierdoor geven de plattegronden een goed beeld van de situatie. Toch adviseer ik bij twijfel de woning 'in het echt' te bekijken. De makelaars uit het Gooi ontvangen u graag voor een bezichtiging!

Geniet nog allemaal van het staartje van de vakantie!

Amsterdam wil stad voor alle inkomensgroepen blijven

Foto: Pixabay

Voortaan moet 80% van de nieuwbouw in Amsterdam bestaan uit betaalbare woningen. Dat heeft de gemeenteraad van in grote meerderheid besloten, zo meldt De Woonbond.

Amsterdam wil een gemengde stad blijven, bereikbaar voor alle inkomensgroepen. De lagere grondopbrengsten neemt de hoofdstad vooer lief. Tot 2025 moet 40% van alle nieuwbouw sociale huur zijn en 40% 'middeldure' koop of huur (huur rond € 850,-). De overige 20% mogen dure huur- en koophuizen zijn.

Fruitklontjes

Foto: Pixabay

Als het warm is gaat een koud drankje er wel in. Maak in plaats van gewone ijsklontjes eens ijsklontjes met fruit, die zijn leuk, mooi en lekker. Meng 200 ml kokoswater met het sap van een halve citroen. Giet dit in een ijsblokjesbakje en voeg aan elk vakje een framboos, bosbessen of aardbei toe. Zet vervolgens minstens 5 uur in de vriezer.

Voedselbos

WEESP - Onderdeel woonwijk Weespersluis wordt een bloemenpluktuin en voedselbos. Die moet komen aan de noordoostzijde van de nieuwbouwwijk. Hier zouden dan ook dieren zoals koeien, schapen en kippen kunnen komen, zodat ouders met kinderen, scholen een mooie ecologische zone hebben om doorheen te struinen. Het eerste deel van de nieuwbouwwijk, Lanenrijk fase 1A, gaat nog deze zomer in de verkoop. De belangstelling is nu al zeer groot, zowel onder Weespers als onder Amsterdammers.