HilversumsNieuws

13 juli 2017

HilversumsNieuws 13 juli 2017


Visdag voor jongeren in Kerkelanden

HILVERSUM Zit je regelmatig met een hengel langs het water en wil je wel eens wat tips hebben, dan kan zaterdag 15 juli uitkomst bieden. Ervaren vissers verzorgen een jeugdvisdag in Kerkelanden.

De organisatie van deze dag voor jongeren in de leeftijd van negen tot en met zeventien jaar is in handen van hengelsportverenigingen uit Hilversum, Weesp, Naarden, Bussum en Amsterdam. Ondersteuning wordt verleend zaterdag verleend door Sportvisserij MidWest Nederland.

Om 9.45 uur gaan de eerste hengels het water in. De jonge vissers zitten aan de kant, maar gaan ook in de boot de vijver op. Zij leren van gepokt en gemazelde vissers diverse technieken en verantwoord vissen op onder andere voorn, brasem, karper, snoekbaars en baars. Materialen zijn aanwezig. Voor diegenen die geen jeugdvispas hebben, is er zaterdag een gratis dagvergunning beschikbaar. Deelname is ook gratis. Wel vraagt de organisatie of belangstellenden zich vooraf willen melden via www.sportvisserijmidwestnederland.nl.

High 5 van Fit by Rox in Gooiland

HILVERSUM Bij de opening van het marktplein, de intocht van Sinterklaas of op de bijeenkomst voor nieuwe bewoners in het raadhuis. Dansers van Fit by Rox zijn altijd aanwezig om een showtje weg te geven. Dat is wat de danssportstudio komend weekeinde alleen maar doet in Theater Gooiland.

De studio van Roxanne Cools viert zaterdag 15 en zondag 16 juli het vijfjarig bestaan. Vier keer wordt de spetterende dansshow 'High 5' verzorgd bij de buurman aan de Emmastraat 2. Op beide dagen zijn er shows om 11.00 en 16.00 uur. Vijf jaar komt in rap tempo in vijf danselementen voorbij. Een kaartj kost 10 euro.

Zonnebloemen krijgen weer plek ter nagedachtenis aan MH17

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Net zoals de afgelopen twee jaar staan er weer 35 bakken met zonnebloemen in Hilversum. De gemeente is woensdag begonnen met de plaatsing. De bloemen komen onder meer op de rotondes in Hilversum te staan. De zonnebloemen zijn ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de MH17-ramp van 17 juli 2014, waarbij ook vijftien Hilversummers om het leven kwamen. Maandag is er vanaf 9.30 uur een kleine herdenking bij het monument in het Dudokpark. Burgemeester Pieter Broertjes legt dar vijftien zonnebloem neer.

Jong geleerd, oud gedaan

Foto: Goois Openluchttheater

Kennismaken met cultuur is belangrijk. Daar zet de Rotary zich voor in

3

De Gouden Kooi, Maestro Muziek! en cookies in Goois Openluchttheater

Verschillende acts en activiteiten op festivalterrein

Rotary Club Hilversum vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met cultuur. En de club maakt zich daar dan ook hard voor.

Het hele gezin kan zondag 16 juli genieten van theater in de natuur bij het Goois Openluchtheater. Foto: Goois Openluchttheater

HILVERSUM Je kunt maar mazzel hebben, stelt Rob Weichelt, directeur van de Lelyschool. "Onze school en De Groen van Prinstererschool zijn geadopteerd door Rotary Club Hilversum. Wij werken mee om geld op te halen voor hun goede doelen en in ruil daarvoor biedt de club educatieve activiteiten aan."

Zo heeft de school uit Hilversum-Noord voor de tweede keer meegedaan aan de sponsorloop Wandelen voor Water waarbij leerlingen kilometers afleggen met zes liter water op hun rug. Doel van deze sponsorloop is geld ophalen voor schoonwatervoorzieningen en sanitatie voor schoolkinderen in Afrika.

In ruil voor de goede daden van de kinderen en de inzet van de twee scholen, biedt de club culturele activiteiten aan. "Samen met de Rotary hebben we een festival georganiseerd op het terrein van het Goois Openluchttheater," vertelt Weichelt. Vanaf 12.00 uur is iedereen van harte welkom. Gasten worden ontvangen door een troubadour. Om 13.00 uur start de theatervoorstelling De Gouden Kooi, gespeeld door Saskia Egtberts en Annelies Fleskens. Een uur later kunnen aanwezigen luisteren naar en meedoen aan de interactieve muziekshow Maestro Muziek! Tijl Damen heeft zijn hele muzikale hebben en houwen meegenomen en is vastbesloten alle instrumenten in één voorstelling te proppen.
En daar heeft hij de hulp nodig van het publiek. Om 15.30 uur wordt de meeloop voorstelling Trollenbos opgevoerd door Theatergroep Plan B uit Bussum.

Tijl Damen heeft zijn hele muzikale hebben en houwen meegenomen

Naast de voorstellingen voor jong en oud is er op het festivalterrein van alles te doen.
Zo verkoopt de Cookie caravan allerlei smakelijke hapjes, zet A Vintage Coffee Party uit Hilversum een straffe bak koffie en voorspelt de toekomstparasol van Hertatouille Theater Parasol Paroles wat mensen te wachten staat. Liefhebbers kunnen op de foto met de Parade pony en de Summer Singers van de Nederlandse Musical Academy laat van zich horen. Kaarten voor het festival kosten vijf euro (in voorverkoop 4+1 kaartje gratis). Het festival, dat altijd door gaat en toegankelijk is voor iedereen, wordt gehouden aan de Heidelaan in Eemnes. Info: www.gooisopenluchttheater.nl

5 / 12

Maandag staat de kleur van Hilversum op het menu. Illustratie: Aangeleverd

donderdag 13 juli

iPad-café

Centrale Bibliotheek 14:00 uur

Tussen 14.00 en 16.00 uur verzorgt Senioren Vereniging Hilversum in de bieb diverse activiteiten voor leden en belangstellenden. Het iPad is daar een voorbeeld van. Dit duurt tot 16.00 uur.

Zomerworkshop

Viore 13:00 uur

Na een uitleg gaat u zelf aan de slag. Vervolgens kunt u verschillende zoete en hartige vullingen voor de soesjes maken. Het wordt een leerzame, maar vooral gezellige en lekkere workshop. Er is plaats voor maximaal 10 personen, dus geef u snel op. Het is van 13.00 tot 15.00 uur, kosten €7,50. Aanmelden: programma@viore.org of 035-6853532.

vrijdag 14 juli

Orgelconcert

St. Vituskerk 19:30 uur

De serie orgelconcerten in de Vituskerk aan de Emmastraat wordt voortgezet door organiste Gerrie Meijer. Zij is organist van de Remonstrantse Kerk in Haarlem en pianist bij een groot aantal koren en studeerde met onderscheiding af als uitvoerend musicus. De entree is vrij, wel wordt aan de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd.

zaterdag 15 juli

Fietstocht

Kerkbrink 10:00 uur

Deze ochtend organiseert het Fietsgilde een tocht langs de diverse buitenplaatsen rond Baarn en Maartensdijk

zondag 16 juli

Jazzoptreden

Vliegveld 14:00 uur

Café Restaurant Fly Inn, bij vliegveld Hilversum. Jazzperados Jazz Band treedt op van 14.00 van 17.00 uur. Vrij entree. www.hilversumjazz.nl.

Jazz

Podium de Vorstin 15:30 uur

Wat is er nu fijner op een zondagmiddag dan heerlijk ontspannen met een lekker drankje en fijne muziek? Geniet om de maand van Sunday Afternoon Jazz onder leiding van Paul Poulissen. Deze zondag zijn Ack van Rooijen en David Dam uitgenodigd als special guests. Een kaartje kost € 7,-.

maandag 17 juli

De Kleur van Hilversum

Ontwerpfabriekje 10:00 uur

Een piëzografie - ook wel giclée - is een hoogwaardige reproductie. Hiervoor wordt zuurvrij uit lompen vervaardigd papier gebruikt. Dat verkleurt niet en tast de inkt niet aan. De inkt is een pigmenthoudende inkt, die ook niet verkleurt. Meer informatie over Rutger Coucke: www.coucke.nl http://www.denegendekunst.nl/docs/hilversum.php

dinsdag 18 juli

Zomerworkshop

Viore 13:30 uur

In de zomermaanden hanteert Viore aangepaste openingstijden. In die weken worden er regelmatig workshops georganiseerd. Zo zijn er op dinsdag 18 juli twee workshops pilates .Bij pilates wordt het hele lichaam getraind, maar de focus ligt op de rompstabiliteit: de spieren rondom rug, buik en bekken. Zo vermindert u het risico op blessures. Artine van den Engel is een ervaren pilatesdocent. Zij geeft twee workshops: een algemene les om 13.00 uur en een les speciaal voor mannen om 14.00 uur. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan via programma@viore.org of telefonisch: 035 685 35 32.

dinsdag 18 juli

Zomerbridge

Wijkcentrum De Koepel 12:30 uur

Het hele jaar door, ook in de zomer kunt u elke dinsdag- en donderdagmiddag gezellig bridgen in Wijkcentrum De Koepel. U hoeft geen lid te zijn van een bridgeclub maar u moet wel kunnen bridgen. Gewoon voor de gezelligheid en om uw grijze hersencellen eens lekker af te stoffen zogezegd. U kunt samen met uw partner of alleen tussen 12.30 en 12.45 binnenlopen in het centrum aan de Kapittelweg. Het bridgen is tot 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig. U betaalt € 2,- per persoon, exclusief drankjes en versnaperingen. Meer informatie: bel tussen 12.00 en 22.00 uur naar Frans Tournier, 035 6230528 of mail naar f.tournier2@upcmail.nl

woensdag 19 juli

Maaklab

Beeld en Geluid 14:00 uur

Iedere woensdag tussen 14.00 en 16.30 uur kunnen kinderen in het museum aan de slag tijdens het Klokhuis Maaklab. De jonkies komen in aanraking met verschillende gereedschappen. Ze kunnen knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen en lijmen. Het maakproces krijgt ook een multimediale draai. Ze kunnen bijvoorbeeld aan de gang met vloggen en animatie. Deze maand timmeren en knutselen ze een eigen houten poppetje en brengen ze deze tot leven met stopmotion-animatie. Het Klokhuis Maaklab is gratis bij je bezoek aan de Beeld en Geluid experience

Kamerkoor Revoce

Stadstuin De Hof 19:30 uur

Kamerkoor 'Revoce' brengt met het programma 'Farewell', liederen rond afscheid, een eerbetoon aan het 225-jarig bestaan van de voormalige monumentale begraafplaats 'Gedenkt te Sterven'. De toegang is gratis, neem uw eigen stoel mee! Stadstuin De Hof is gelegen aan de oude Torenstraat.

maandag 24 juli

De Kleur van Hilversum

Ontwerpfabriekje 10:00 uur

Een piëzografie - ook wel giclée - is een hoogwaardige reproductie. Hiervoor wordt zuurvrij uit lompen vervaardigd papier gebruikt. Dat verkleurt niet en tast de inkt niet aan. De inkt is een pigmenthoudende inkt, die ook niet verkleurt. Meer informatie over Rutger Coucke: www.coucke.nl.

Toekomstplannen voor landgoed De Hoorneboeg zijn gereed

Vrienden van houden woensdag 19 juli eerste informatiebijeenkomst

Plannen om meer te doen met landgoed Hoorneboeg zijn nu concreet geworden. Natuur, cultuur en spiritualiteit moeten elkaar hier vinden.

Nieuwe inkomstenbronnen zijn nodig omdat het onderhoud van onder meer paden prijzig zijn. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een klein jaar is gewerkt aan uitwerken van het idee om een culturele broedplaats te maken van de Hoorneboeg. Zeven maatschappelijke initiatiefnemers gaan hier inhoud aan geven. Samen met de gemeente en de provincie Noord-Holland bereiden zij een nieuw bestemmingsplan voor om hun plan werkelijkheid te maken.

Al enkele jaren is Stichting De Hoorneboeg intensief bezig met de realisatie van nieuwe plannen. Dit is niet geheel uit luxe. Het roer moet ook om vanwege financiële redenen. De huidige inkomsten zijn onvoldoende voor het noodzakelijke onderhoud van het parkbos, de wegen en paden, de rijks- en gemeentelijke monumenten en andere gebouwen. Als er niets verandert dan is het einde verhaal en dat wil De Hoorneboeg voorkomen.

Broederschap
Hier moet bij worden aangetekend dat de natuurlijke achterban van de stichting, de Remonstrantse Broederschap, steeds minder gebruik maakt van het landgoed. Dit tezamen maakt het nodig dat er nieuwe plannen komen en ook nieuw elan. Met een nieuwe bestemming, nieuwe gebruikers van dit stukje Hilversumse natuur en een andere organisatievorm moet de duurzame instandhouding van de Hoorneboeg gewaarborgd worden.

De toekomst gaan waarborgen. Foto: Bastiaan Miché

Als er niets verandert dan is het einde verhaal voor het landgoed

Vegetarisch eten
Dat leidt tot nieuwe initiatieven van de zeven maatschappelijke groepen. Zij willen nieuwe dingen realiseren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, yoga, maatschappelijk ondernemen, trainingen, vegetarisch eten en een ontmoetings- en ontspanningsplek realiseren voor vrijwilligers van De Hoorneboeg en het Goois Natuurreservaat (GNR).

Wie geïnteresseerd is in de plannen van de stichting kan woensdag 19 juli de eerste informatieavond bijwonen. Hier leggen de initiatiefnemers van 19.00 tot 21.00 uur de toekomstplannen uit, evenals het nieuwe bestemmingsplan voor De Hoorneboeg. De tweede mogelijkheid is pas in september. Op dinsdag 5 september doen de zeven het nog eens dunnetjes over. Aanmelden voor een van de informatiebijeenkomsten kan via info@vriendenvandehoorneboeg.nl. Het nieuwe bestemmingsplan ligt vanaf augustus ter inzage.
Als alles volgens planning gaat dan kunnen de nieuwe gebruikers op z'n vroegst aan het begin van 2018 van start. De eerste restauraties, verbouwingen en andere zichtbare ontwikkelingen staan dan op de rol.

Nieuwe gebruikers zouden begin 2018 van start kunnen

Contouren van nieuw Bensdorp zijn zichtbaar

De sloop is klaar, het is tijd voor de opbouw

Hier komt de kelder van gebouw D. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Na het geweld van de sloop van afgelopen maanden is het nu tijd om het terrein van de voormalige cacaofabriek Bensdorp klaar te maken voor de opbouw.

De komende tijd wordt gewerkt aan de kelder van gebouw D, te zien op de foto. Te beginnen met de keldervloer, de wanden en begin oktober zou dan het dak moeten volgen. Mits de planning gehaald wordt uiteraard.

Bouwvak

Momenteel is de vlechter bezig het voorwerk te verrichten, zodat nog voor de bouwvak het beton kan worden gestort. De bouw ligt straks tijdens de bouwvak drie weken stil. Daarna wordt weer volop doorgewerkt. Er zullen dan grote kranen verrijzen op het bouwterrein.

Vragen

Bouwbedrijf Noordersluis gaat een folder verspreiden onder de omwonenden om meer uitleg te geven over het project. Volgens het bedrijf komen er vanuit de buurt veel vragen binnen. Niet alleen over de onvermijdelijke overlast, maar ook over compensatie. "Mensen denken dat wij een aantal omwonenden geld hebben gegeven, maar dat is niet zo. Enkele huishoudens die veel overlast hebben ervaren, zijn voorzien van een flesje wijn."

Wonen en cultuur

Het terrein van de oude cacaofabriek Bensdorp krijgt een nieuwe invulling. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden op Bensdorp. Er komen circa negentig woningen, voor een groot deel appartementen in de sociale en vrije huursector. Het monumentale gebouw waar vroeger de bekende Bros-chocolade werd gemaakt staat nog overeind. Daarin komen zes grote lofts. Daarnaast komen er nog twee vrije woonkavels op het terrein. Ook komt er op het nieuwe Bensdorp plek voor bedrijven en cultuur.

Publiekstrekker

Theater, film, muziek en kunst kunnen zich hier verenigen en moeten van Bensdorp een publiekstrekker maken. Een ondergrondse parkeergarage moet ervoor zorgen dat de bestaande parkeerdruk in de omgeving niet verergert.

Naast dit alles blijft er genoeg ruimte over voor binnentuinen en groen, zo belooft Bouwbedrijf Noordersluis.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.bensdorpbussum.nl.

Column

Technisch weer

Foto: Marieke van Veen

De afgelopen weken genieten we, op een paar regenachtige dagen na, van een heerlijke voorzomer. Dit zijn de dagen dat ik extra kan genieten van mijn beroep als makelaar. Gekscherend noemen we dit als makelaars wel eens 'technisch weer', dagen om op pad te gaan dus. Wat is er nou mooier dan op dit soort dagen huizen én tuinen te kijken in onze fantastische regio. Het lijkt ook wel dat potentieel kopers op dit soort dagen wat vrolijker en enthousiaster zijn.

In onze regio staat de zomervakantie weer voor de deur. In het verleden hadden we een duidelijke 'seizoensinvloed' op de huizenmarkt. De zomervakantie en de kerstperiode waren merkbaar minder druk dan de rest van het jaar. Genoeg tijd dus om als makelaar van het mooie weer te genieten in die tijd.

Toen wij ons kantoor 15 jaar geleden begonnen wachtte ik vaak met de start van de verkoop tot na deze 'stille' periode. Een andere invalshoek is uiteraard om juist wel in deze periode van start te gaan. Je hebt dan immers een stuk minder concurrentie als verkoper. We kiezen er nu als kantoor dan ook steeds vaker voor om gewoon te starten met een verkoop in de vakantie.

Een duidelijk aanwijsbare reden is er mijns inziens niet maar ik heb het gevoel dat deze seizoensinvloed wat wegebt. Wellicht heeft dit te maken met de vakantiespreiding die in onze regio, door de centrale ligging, goed merkbaar is. Kopers in het Gooi komen uit de regio's midden, noord en zuid.

Laat u dus als verkoper daarom goed adviseren over de het juiste moment voor de start van de verkoop. Uw NVM-makelaar kan u hier alles over vertellen. Hij kent als geen ander de specifieke doelgroep van uw woning en weet wat de invloed van de vakantie op uw verkoop is.

Geniet van de vakantie!

De makkelijke Kalanchoë is de ideale vakantieplant

Foto: Bloemen Bureau Holland

Bloemenbureau Holland heeft de Kalanchoë uitgeroepen tot 'Woonplant van de maand juli 2017'.

Met deze kleurrijke vetplant met zijn bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen haal je de tropen in huis. De Kalanchoë gedijt vrijwel overal; in de volle zon tot donkere plekjes en heeft weinig verzorging nodig. Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei.

Mojito-ijsjes

Foto: Marieke van Veen

Ingrediënten: 200 g suiker, 200 ml water, 200 ml limoensap, 100 ml witte rum, 20 gr muntblaadjes, rasp van 2 limoenen. Verwarm suiker en water en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Pureer dit samen met de andere ingrediënten in een blender. Giet in vormpjes en zet in de vriezer. Na twee uur de stokjes erin en verder laten opstijven.

Twijfel over bouwtoezicht

Het toezicht op de bouw wordt voorlopig niet geprivatiseerd. Een wetsvoorstel om het bouwtoezicht, een taak die nu bij gemeenten ligt, bij private partijen neer te leggen kreeg afgelopen week veel kritiek in de Eerste Kamer, zo meldt de Woonbond. Gevreesd wordt dat het toezicht verslechtert als dat in handen komt van private partijen, die ook nog eens worden betaald door de opdrachtgever. Minister Plasterk gaat nu kijken of hij het voorstel kan aanpassen.