HilversumsNieuws

7 december 2017

HilversumsNieuws 7 december 2017


Deelnemers Het Perfecte Plaatje in Museum

De deelnemers van 'Het Perfecte Plaatje'. Foto: William Rutten

hilversum Fans van het televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje' opgelet! Direct na de laatste uitzending - de finale - komende dinsdag 12 december opent de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hilversum. Enkele deelnemers zijn daarbij aanwezig.

Hoofdredacteur van National Geographic Traveler, Aart Aarsbergen, overhandigt het eerste exemplaar aan de winnaar of winnares, compleet met eigen fotoreportage. "In de tentoonstelling is een mix gemaakt van bekende en nog onbekende, niet eerder getoonde beelden", aldus museumdirecteur Stef van Breugel. "Direct na de televisieuitzending, om 22.00 uur, openen we de deuren en kun je als eerste de tentoonstelling bekijken."

In het programma gaan de bekende Nederlanders Estelle Cruijff, Giel de Winter, Gordon, Isa Hoes, Monique Smit, Roel van Velzen, Tygo Gernandt en Vivian Reijs met elkaar de strijd aan in uitdagende opdrachten voor het perfecte plaatje. Bijna drie weken lang zijn in Museum Hilversum de meest krachtige en bijzondere foto's te zien. De kandidaten leggen met pitchclips uit waarom ze voor de foto's hebben gekozen en de juryleden William Rutten en Cynthia Boll vertellen in een app over de fotografische kwaliteit. Ook zijn alle afleveringen nog eens terug te kijken.

Rondleiding ‘Het licht van Dudok’

hilversum Kennismaken met de lichteffecten die architect Dudok gebruikte bij het ontwerp van het Hilversumse raadhuis. Dat kan op zondag 17 en vrijdag 29 december 2017 en op zondag 7 januari 2018 om 16.30 uur tijdens een zogenaamde lichtrondleiding door het Dudok Architectuur Centrum.

Dudok creëerde voor het Raadhuis een bijzonder lichtplan: lampen, armaturen en spotjes vormen één geheel met de binnen- en buitenkant. Voor Dudok moest de verlichting functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de sfeer van de verschillende zalen: zacht indirect licht in de Burgerzaal, ingebouwde verlichting in de verdiepte vensterbanken, de bollampen van Gispen en functioneel, egaal licht in de tekenkamer. Samen met de gouden accenten, het marmer en het authentieke meubilair zorgt de verlichting van Dudok voor spannende beelden.

Paula van Dijk is een van de gidsen van de lichtrondleiding. Zij laat weten dat Dudok zich bewust was van het effect van licht en kleur. "De rondleiding start in de schemering. Dan is de spiegeling van het lichtgele gebouw in de vijver, als een markant lichteffect, nog goed te zien. Als het donker wordt, zijn de lichteffecten zowel binnen als buiten nog duidelijker zichtbaar. Net als met de gekleurde steentjes speelde Dudok met de mogelijkheden van zacht, indirect licht, waarmee hij zorgt voor een feestelijke uitstraling van het gebouw.”

Meer informatie over de lichtrondleidingen en over het aanmelden, is te vinden op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Sfeervolle kerstmarkt op Gijsbrecht van Amstelstraat

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een primeur op de Gijsbrecht. De winkelstraat heeft komende vrijdag de eerste kerstmarkt van Hilversum. Het belooft een sfeervol evenement te worden in kerstsfeer, met kerstbomen, mooie etalages en kramen vol lekkers, kerstgroen en cadeaus. De straat is de gehele dag dicht, waarschuwt voorzitter Renske Schriemer van Winkeliersverenging Gijsbrecht aan al het autoverkeer. De markt begint om 15.00 uur. De kramen staan opgesteld richting de winkels, zodat er tussen de winkels en kramen een mooie promenade ontstaat. Overdag kunnen de kinderen lekker knutselen, 's avonds kunnen zij op het pleintje op de kruising met de Hilvertsweg, omringd door grote kerstbomen, dansen en zingen. De markt duurt tot 21.00 uur.

Legends of rock

Foto: Artists & Bands Booking Agency

Tribute bands U2, Muse en Snow Patrol spelen komende zaterdag in de Hilversumse Vorstin. Alle klassiekers komen in één avond voorbij.

3

Tribute bands U2, Snow Patrol en Muse spelen in Hilversum

Legends of Rock Tribute Festival komende zaterdag in de Vorstin

Muse, U2 en Snow Patrol zien? Dat kan komende zaterdag in Podium de Vorstin in Hilversum tijdens het Legends of Rock Tribute Festival.

In the Name of speelde al op festivals in Nederland en België. Foto's: Artists & Bands Booking Agency

hilversum Plug In Baby, With Or Without You en Chasing Cars. Het zijn slechts enkele van de vele hits van deze wereldbands die zaterdag voorbijkomen. Uiteraard zijn het niet de echte bands die op het Hilversumse podium staan: in werkelijkheid zijn het The Muse Experience (Muse), In the Name of (U2) en Snow Control (Snow Patrol).

De Legends of rock tribute tour is in het leven geroepen om de beste (tribute)bands van Nederland, België, Engeland en Duitsland de mooiste podia te bieden waarop hun dynamische shows optimaal tot hun recht komen.
Een voorbeeld daarvan is The Muse Experience. Met schijnbaar het grootste gemak weet deze band met wereldhits als 'Plug In Baby', 'Psycho', 'Supermassive Black Hole', 'Time Is Running Out' en vele andere juweeltjes het publiek vanaf de eerste tonen vast te pakken.
En dan In The Name of, uitgegroeid tot de No.1 U2-tribute van Nederland. Met heel hun hart kruipen de vier leden in de ziel van de Ierse band, om met dezelfde passie en vuur die geweldige nummers ten gehore te brengen. In the Name of speelde in zalen als De Maaspoort, 013 Tilburg, P60 (fanclubdag U2 Fanclub Nederland) en Paradiso. Ook stond zij op gerenommeerde festivals in Nederland en België.
Blijft over Snow Control: alle Snow Patrol-hits gebundeld in een pakweg anderhalf uur durende show. De band heeft al op een groot aantal bekende podia in Nederland gestaan en speelde ook op het grote Tribfest in Engeland.

Podium de Vorstin opent zaterdag haar deuren om 19.30 uur. Het programma begint om 20.30 uur. Tickets kosten in de voorverkoop 15 euro (via www.devorstin.nl en www.ab-bookings.nl) en aan de deur 20 euro.

Snow Control.

Tour biedt beste (tribute)bands de mooiste podia

Mikken op 1616 brieven voor Amnesty

HILVERSUM In december is de landelijke schrijfmarathon van Amnesty International vaste prik. Leerlingen nemen de pen ter hand en stellen een brief op. In Hilversum doet bijvoorbeeld het Adriaan Roland Holst College mee aan deze actie. De middelbare school zet in op 1616 brieven schrijven.

Zondag 10 december is het de Dag van de Rechten van de Mens. Maandag 11 december wordt de schrijfmarathon gehouden. Het Roland Holst doet dan een verwoede poging om het record van vorig jaar (1616 brieven) te overtreffen. Wethouder Eric van der Want van Onderwijs opent de marathon op de school. Vervolgens gaan leerlingen uit alle klassen brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan.

Burgerschapsvorming

De secties Maatschappijleer en Nederlands en de mediatheek van de middelbare school hebben deze actie op touw gezet. "Dit past ook heel goed in het kader van burgerschapsvorming, een belangrijk speerpunt van onze school", meldt Thomas Klijnstra, initiatiefnemer en docent maatschappijleer.

Amnesty International levert informatie aan over een aantal onterecht vastzittende gevangenen en geen of een oneerlijk proces hebben gekregen. De leerlingen kiezen dan één of meerdere van deze gevangenen uit en schrijven een brief, die gestuurd wordt naar de autoriteiten in de betreffende landen.

Avondje dansen tussen de kerstballen

HILVERSUM Versa Welzijn verzorgt komende zaterdagavond een kerstgaladisco voor mensen met een handicap. Het feest vindt van 20.00 tot 22.00 uur plaats in wijkcentrum De Koepel aan de Kapittelweg 399a.

"Voor jongens en meiden en alle swingliefhebbers is dit de leukste plaats in het Gooi waar men zelfstandig kan gaan", aldus Gert Bos van de welzijnsorganisatie. Zaterdag kunnen de gasten tussen de kerstballen en -lampjes met hun voetjes van de vloer. DJ David verzorgt de muziek.

De entree bedraagt 2 euro. Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Ouders en begeleiding mogen mee. Meer informatie is verkrijgbaar via gbos@versawelzijn.nl.

Johan Derksen.

Zaterdag 9 december

Winterfair

10.00 | Beukenhof

Bij verpleeghuis de Beukenhof in Loosdrecht bruist het op zaterdag 9 december van de activiteiten. Van 10.00 tot 16.00 uur houden medewerkers en vrijwilligers weer de jaarlijkse Winterfair. De opbrengst van de Winterfair komt ten goede aan de bewoners. Locatie is aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 24 in Loosdrecht.

Amnesty

11.00 | Bibliotheek

In de bibliotheek aan de 's Gravelandseweg 55 in Hilversum is zaterdag 9 december de verkoop van Amnesty-producten. Mensen zijn welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

Stiltewandeling

13.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

In stilte genieten in de natuur! De seizoenen in de natuur maak je intensief mee door in de stilte op weg te gaan. Een gids begeleidt je door de stilte, zodat je niet alleen van buiten, maar ook van binnen stiller wordt. Voor praktische info kijk op www.christelijkspiritueelcentrum.nl.

Repair Café Hilversum

11.00 uur | Wijkcentrum De Riebeeck

Een keukenmachine, audioapparatuur, tuingereedschap of kinderspeelgoed, fiets kapot? Laat het repareren in het Repair Café. Het Repair Café-initiatief beoogt duurzaamheid door kapotte spullen een tweede leven te geven. Een Nederlands initiatief dat wereldwijd navolging vindt. Kijk op www.hilversumverbonden.nl/repaircafe voor meer informatie en welke reparatiekennis aanwezig is tijdens het eerstvolgende Repair Café Hilversum. Heb je geen kapotte spullen maar wil je gewoon eens langskomen om een kopje koffie te drinken met buurtgenoten, dan is dat ook prima.

50ste Cantate op de Brink

16.30 uur | Grote Kerk

Eerste rijen voor (groot)ouders met kinderen - glühwein en chocolademelk. Aan de jubileumcantate werken de jonge strijkers van het Cuypersensemble mee. Cantate 'Schwingt freudig euch empor' van J.S. Bach. Prachtige solisten, orkest en koor. Vrije toegang.

Kerstdisco

20.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Op zaterdag 9 december is er weer een grote kerstgaladisco voor mensen met een handicap. Tussen kerstlampjes en kerstballen kun je lekker swingen op muziek van DJ DAVID. Het is van 20.00 tot 22.00 uur. De entree is 2 euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Ouders en begeleiding mogen ook meekomen. Wijkcentrum De Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Voor informatie: gbos@versawelzijn.nl.

Zaterdag 9 december tot zondag 10 december

Winterfair Hilversum

12.00 uur | Landgoed Zonnestraal

Het Winter Kinder Circus Moustache strijkt neer op Landgoed Zonnestraal tijdens de Winterfair Hilversum.

Zondag 10 december

Frühschoppen

13.00 uur | De Koepel

Op zondag 10 december spelen de Gooise Egerländer Musikanten weer in buurthuis De Koepel aan de Kapittelweg 399a, Hilversum. Er wordt gespeeld van 13.00 tot 16.00 uur. Deze blaaskapel is gespecialiseerd in Böhmische en Tsjechische muziek, ofwel originele Egerländer muziek. Zij spelen regelmatig en met succes in bejaarden- en/of verzorgingstehuizen en geven zelfs gratis concerten in buurthuizen. Hét recept voor een leuke sfeervolle middag. De entree is gratis. Voor meer informatie kijkt op de website www.gooiseegerlandermusikanten.nl.

Bingo

14.00 uur | Wijkcentrum de Zoutkeet

Op zondag 10 december is er weer een gezellige bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00 uur. Wijkcentrum de Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, Hilversum.

Try-out nieuwe cd

14.30 uur | wijkcentrum De Kruisdam

De jonge altvioliste Dana Zemtsov is een stijgende ster op diverse wereldpodia. Deze middag speelt zij als try-out voor een nieuwe cd werken van Bartok, Paganini, Bloch en Piazzola. Pianobegeleiding: Cathelijne Noorlander.

Kerstmatinee

15.00 uur | Kerkgebouw de Morgenster

Concertkoor NSF mmv Annemieke Jussen piano/orgel, Timon van Warners piano improvisatie, Marije Clemens althobo. Algehele leiding Joop van Goozen, dirigent. Toegangsprijs 10 euro, inclusief programmaboekje. Kaarten verkrijgbaar bij info@concertkoorsf.nl, tel. 035-6856049 of aan de zaal.

Woensdag 13 december

Alzheimer Café

19.30 uur | Wijkcentrum De Koepel

Op woensdag 13 december is er weer een Alzheimer Café in de Koepel. Vanavond gaat het over 'prettige feestdagen?' Er is ruimte voor persoonlijke vragen. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur en de toegang is gratis. Wijkcentrum De Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum.

Vrijdag 15 december

Rondje Egelshoek

14.00 uur | Landgoed Zonnestraal

De maandelijkse wandeling onder de vlag van HeiKracht start op Landgoed Zonnestraal bij de klok, aan het eind van de oprijlaan. Een gezellige en sportieve activiteit, de wandeling is 7 tot 7,5 kilometer.

Sprookjes

16.00 | MCO

Het Naardens Kamer Orkest en de Russian School of the Arts uit Rotterdam geven op zaterdag 16 december 2017 om 16.00 uur een familieconcert 'Sprookjes' in het Muziekcentrum van de Omroep, Heuvellaan 33 te Hilversum. Het wordt een bijzondere familievoorstelling waarin de twee muzieksprookjes 'Peter en de Wolf' van Prokofiev én de volledige balletversie van het sprookje 'Ma Mère l'Oye' van Ravel als één verhaal worden samengesmeed en verteld door Peter Lusse. De leerlingen van de Russian School of the Arts zullen de voorstelling met theater en dans op een zeer bijzondere wijze en in prachtige kostuums in beeld brengen. Het concert is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar minstens net zo leuk voor volwassenen tot 99 jaar. Voor verdere informatie en het bestellen van kaarten, zie: www.nako.nl.

Lichtjestocht

17.00 uur | De Morgenster

Met kerst brengt baby Jezus licht naar de wereld. Met die gedachte is er een lichtjestocht van De Morgenster naar de Heilig Hart Kerk. Onderweg ontmoet je engelen, herders en zelfs wijzen uit het oosten die een stukje van het kerstverhaal vertellen. De lichtjestocht is op zaterdag 16 december. Starten kan van 17.00 uur tot 18.15 vanaf De Morgenster (Seinstraat 2). Iedereen is welkom, de wandeling is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen op de basisschool.

Kerstconcert

20.00 uur | MCO

't KOOR! is een gemengd koor met zo'n 75 leden uit de gemeente Wijdemeren en omstreken. Sinds 1 januari 2017 is Vladimir Pairel de dirigent. Vladimir heeft nog een aantal koren onder zijn hoede, waarvan The Amstel Gospel Choir wel het meest swingende is. 't KOOR! en The Amstel Gospel Choir zingen elk acht nummers en sluiten gezamenlijk af met 'Joyful Joyful'. Ook is er ruimte voor samenzang met het publiek in de vorm van een viertal bekende Nederlandse kerstliederen. Voor de instrumentale intermezzo's wordt gezorgd door onze vaste pianiste Ludmila de Klerk en cellist Ge Bartman.

De Messiah

19.30 uur | Grote Kerk

Toonkunstkoor Hilversum zingt de Messiah op 16 december in de Grote Kerk te Hilversum. Dirigent is Nico Ph Hovius. Medewerking wordt verleend door het barokorkest Cappella Maria Barbara onder leiding van Henk van Zonneveld op orgel en vier solisten. Aanvang 19.30 uur. Einde 22.30 uur.

Johan Derksen en de Pioniers v.d. Nederpop

20.15 uur | Theater Gooiland

De helden van toen zijn weer terug op het podium van Theater Gooiland. Nederland kent Johan Derksen als de flamboyante voetbalanalist bij RTL. Zijn echte passie is echter muziek. Voor het televisieprogramma 'Derksen on the Road' ging hij op zoek naar de zangers die een halve eeuw geleden de hitparades aanvoerden. Die bleken nog steeds uitstekend bij stem te zijn. Daarom gaat hij met de Haagse band The Clarks, de legendarische zangers van The Golden Earrings (Frans Krassenburg), The Shoes (Theo van Es), Johnny Kendall and the Heralds (Johnny Kendall) en The Motions (Rudy Bennett) de oude fans weer opzoeken met een theatertour. Ze spelen alle hits van weleer in een weergaloze show voor alle oudere jongeren van het Gooi. Voor en na de voorstelling wordt een expositie opgesteld door Museum RockArt. De expositie bestaat uit bijzondere affiches, gitaren, cd's, lp's en boeken uit de Nederlandse popgeschiedenis vanaf de jaren 50 tot heden.

Zondag 17 december

Rommelmarkt

10.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Op zondag 17 december is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00 tot 15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum.

IBNS Papiergeldbeurs

10.00 uur | Amrâth Hotel Lapershoek

Voor verzamelaars en geïnteresseerden van papiergeld organiseert de IBNS een papiergeldbeurs. De beurs staat in het teken van de aanstaande feestdagen. Daarom is er een mini-expositie ingericht met biljetten met het thema 'Kerst'. Daarnaast zijn er biljetten verkrijgbaar vanuit de hele wereld. Van nieuwe biljetten tot biljetten van landen die niet meer bestaan. Mocht u zelf nog biljetten hebben waarvan u de herkomst niet weet of wilt weten wat de waarde is, delen de aanwezige standhouders en verzamelaars graag hun kennis met u.

Familie Kerstconcert

11.00 uur | MCO

Kerstmis, kinderen en cadeautjes: Tsjaikovsky ving deze elementen in het beroemde ballet 'De Notenkraker'. Blazers van het Radio Filharmonisch Orkest spelen delen uit de suite van dit ballet. Zonder ballerina's en tutu's, maar samen met de uitleg van Nanette Bakker komt iedereen in de kerststemming.

Kerstconcert

15.30 uur | Diependaalse kerk

Vocaal Ensemble Fioretto onder leiding van Thijs Kramer brengt werken van o.a. Bach, Rutter, Fauré, Cuypers en Händel ten gehore. Kramer en Wybe Kooijmans zullen ook Rachmaninoffs 'Vocalise' en Cor Kints 'Andante' op piano en orgel uitvoeren.

NS-Dieselvijven 1940 - 1974

19.45 uur | De Riebeeck

Presentatie door Daan Viergever en Ed Janssen. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. De entree bedraagt 2,50 euro. Iedereen is welkom, zowel leden als niet-leden. Voor meer informatie zie www.nvbs.com/gooi.

Weesp in ban van Korenfestival

Edoza Hilversum.

WEESP De achttiende editie van het Weesp Korenfestival is groter dan ooit. Maar liefst elf locaties in en rond het centrum openen zaterdag de deuren voor 33 koren, onder meer Edoza uit Hilversum.

Wintercircus H'sum is feest voor jong en oud

Twee uur durende spektakel op Werf 35

Liefhebbers van spektakel en gekkigheid hoeven zich in de week rond kerst niet te vervelen. Dan is namelijk het Wintercircus Hilversum.

Het Oekraïnse trio Aleksandr, Olena en Vladyslav op hun grommende motoren. Foto's: Wintercircus Hilversum

Hilversum Stuiterballen die door de tent vliegen, een dansend koeienballet en op grommende motoren rijdende waaghalsacrobaten. Het is allemaal te zien tijdens de vierde editie van Wintercircus Hilversum.

Op 3 en 4 januari 2018 is er nog een speciale show met kidshelden

De shows vinden plaats tussen 23 en 30 december. Het sfeervolle en verwarmde tentencomplex staat opnieuw op het evenemententerrein van Werf 35 aan de Mussenstraat in Hilversum.
Tijdens een twee uur durende show met tempo, elegance en veel humor maken artiesten uit meerdere landen hun opwachting.

De charismatische David met zijn stuiterballen.
De Roemeense Alexandra.

Gewaagd en spectaculair is het kruisboog- en messenwerpnummer van de Portugese Raùl en de Hongaarse Edith Arrieta zeker wel te noemen. En het Nederlands goocheltalent Marc Luijben bewijst dat hij materiële teleportatie, met een knipoog, volledig beheerst, terwijl het Letse Duo Kristaps op magische wijze in een oogopslag van kostuums verwisselt.
Ander hoogtepunt is het stoere optreden van de Oekraïense Aleksandr, Olena en Vladyslav. Zij laten op hun grommende motoren zien dat zij een van de moeilijkste acrobatische disciplines uit het circus volledig beheersen, de 'Ikarische Spelen'. En net onder de nok van de tent schitteren de Nederlandse Lindy Boland en de Roemeense luchtacrobate Alexandra, beiden met compleet hun eigen verhaal en unieke stijl. Samen nemen zij met hun optredens het publiek mee hoog de lucht in.
Kijk meer meer informatie en ticketprijzen op
www.wintercircushilversum.nl.
Daarnaast is er op 3 en 4 januari 2018 een speciale show met kidshelden, waaronder Hello Kitty, Buurman en Buurman, Shaun het schaap en Bobo met hun eigen circusvoorstelling. Zij laten samen met speciaal door hun uitgekozen circusartiesten allerlei fratsen zien in en rondom hun eigen circuspiste. Voor en na afloop van voorstelling is er een meet-and-greet.