HilversumsNieuws

21 mei 2015

HilversumsNieuws 21 mei 2015


Onrust op werkvloer van Versa Welzijn

Brief van directie over afspiegeling zorgt voor rumoer

HILVERSUM - Het zijn onzekere tijden in het Hilversumse welzijnslandschap. De gemeente wil meer buurtgericht te werk gaan. Dat betekent een andere werkwijze en daar komt ook nog eens bij dat Versa Welzijn het de komende jaren met minder geld moet doen. Daarbovenop heeft een brief van de directie over afspiegeling binnen de organisatie voor onrust gezorgd op de werkvloer.

"De brief heeft voor onrust gezorgd", aldus een werknemer van Versa die anoniem wil blijven. In de laatste jaren heeft de welzijnsorganisatie al flink moeten bezuinigen. Met een nieuwe ronde op komst en meer inzet van vrijwilligers uit de wijken vragen de medewerkers zich af waar de ondergrens ligt in onder andere het maatschappelijk- en jongerenwerk. "Er is al zo veel verdwenen", geeft de medewerker aan. "Wij zijn zo de verbinding. Als dat weg is, dan wens ik ze echt succes. Wie gaat die 96-jarige mevrouw helpen om haar huurtoeslag digitaal bij de gemeente te regelen of wie regelt een vrijwilliger voor die 88-jarige man met dementie, zodat zijn partner tijd voor zichzelf heeft en niet overbelast raakt?"

Op vrijdag 24 april heeft Claire Schröder, directeur-bestuurder van Versa Welzijn, een brief gestuurd aan alle medewerkers in Hilversum met daarin de mededeling hoe er afgespiegeld gaat worden als er mensen uit moeten. Zij erkent dat de brief voor rumoer heeft gezorgd. Volgens haar is de indruk gewekt dat de ontvangers hun ontslag kregen aangezegd, omdat de brief gepersonaliseerd was en de medewerkers eind april met vragen terecht konden bij een contactpersoon. "Ik snap de onrust gezien wat er in Hilversum staat te gebeuren, maar dit was een algemene brief over hoe we moeten gaan afspiegelen. Dat moet naar aanleiding van het nieuwe ontslagbesluit van het ministerie van SZW. Bij mensen met vragen over de brief is die onrust inmiddels weggenomen", aldus de directeur-bestuurder. Daarbij is niet gezegd dat er geen banen zullen verdwijnen in Hilversum.

Verantwoordelijk wethouder Arjo Klamer zegt ook dat het zeker niet de bedoeling is om een grote ontslagronde bij Versa te bewerkstelligen. De professionele mensen zijn hard nodig als het nieuwe beleid wordt ingevoerd. "Het gaat hier om een hervorming, niet om een bezuiniging. We willen het welzijnswerk anders inrichten. Meer buurtgericht", zegt hij. "Mensen die nu voor Versa Welzijn werken, kunnen straks wel een andere opdrachtgever hebben. Dat kan bijvoorbeeld een stichting of een buurt zijn." Verder zegt hij dat de directie van Versa juridisch gezien zo moet handelen in dit proces. "Ik vind het vervelend dat er onrust is ontstaan, maar deze aanpak is nodig vanwege onze systematiek. Wij maken pas aan het einde van het jaar onze keuze."

Die onzekerheid van wat de gemeenteraad nu precies wil en hoe het nieuwe beleid wordt vormgegeven, zorgt voor spanning binnen Versa. Dat erkennen de medewerker en Schröder. De oproep aan de gemeente is dan ook om dingen zo snel mogelijk concreet te maken. Met verandering hebben ze geen moeite, maar dan willen ze wel graag weten hoe. "Ze moeten duidelijker communiceren wat ze nu precies willen", aldus de medewerker. "We gaan voor 110 procent verder, want we hebben plezier in ons werk. Ook met de veranderingen die erbij komen."

Indruk was gewekt dat mensen hun ontslag kregen aangezegd

'Gemeente moet duidelijker aangeven wat ze nu wil'

Media Werkplaats stopt ermee

HILVERSUM – De Media Werkplaats Hilversum (MWH) heeft besloten zichzelf op te heffen. Dat maakte het netwerk van ex-omroepmedewerkers maandag bekend.

Naar eigen zeggen heeft de MWH voldaan aan zijn oorspronkelijke bedrijfsplan, namelijk in anderhalf jaar tijd minstens 40 procent van de potentiële doelgroep bereiken. "Door de meer dan tachtig workshops en trainingen en vele speciale bijeenkomst is de MWH er ook in geslaagd meer dan dertig deelnemers aan geheel of gedeeltelijk betaald werk te helpen", meldt het netwerk op de website.

In september kreeg de Stichting Media Werkplaats Hilversum voor de eerste activiteiten financiële steun van het AWO-fonds van de publieke omroep en van de gemeente Hilversum. Op deze plek vonden mediaprofessionals uit alle sectoren een plek om te praten en om plannen te maken voor de toekomst. Het was de bedoeling dat de werkplaats ook na maart van dit jaar door zou gaan met dit vrijwilligersinitiatief. Het dienstpakket zou worden uitgebreid, er zou een meer professioneel kader komen en er zou met een bescheiden dienstmodel gewerkt gaan worden.

Daarover is maandenlang met het AWO-fonds overlegd, maar voor meer financiering bleek geen ruimte. Hierdoor zou de MWH een nog groter beroep moeten doen op de inzet van de huidige vrijwilligers. Dat vond de stichting onverantwoord en heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt om te stoppen met de MWH. De komende weken gebruikt de organisatie om de financiële- en administratieve zaken af te handelen en een afrondend bestuursverslag te schrijven.

Burgemeester Pieter Broertjes (lid van het Comité van aanbeveling van de MWH) en wethouder Arjo Klamer respecteren, maar betreuren het MWH-besluit. "Het was een hartstikke goed initiatief. Al tijdens het ontslag van de mediaprofessionals ving de werkplaats deze mensen op. Het is heel jammer dat het om bureaucratische redenen is gesneuveld", luidde de reactie van de burgemeester op het nieuws.

Bijzonder moment voor Pinetum

Robert Willink en Harriet Tupper bij de Plaque of Honour. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Apetrots zijn ze bij Pinetum Blijdenstein op de Plaque of Honour die de International Dendrology Society (IDS) heeft toegekend aan de Hilversumse botanische tuin. Alleen in bijzondere gevallen kent de IDS dit toe. Mondiaal gezien hebben maar twintig tuinen deze plaque. Pinetum is de derde tuin in Nederland. Eerder kregen ze in Rotterdam en Doorn deze beloning voor kwaliteit. Robert Willink, stichtingvoorzitter en achterkleinzoon van B.W. Blijdenstein, nam zondag de plaque in ontvangst van IDS-president Harriet Tupper. Dat was een bijzonder moment. Meer op pagina 3.

44

Hilversumse kunstenaars deden dit weekeinde mee aan de open atelierdagen

Voetbalsters pakken drie prijzen

Altius MB1 kampioen. Foto: Annette Embrechts

HILVERSUM - Op Sportpark Berestein speelt heel wat vrouwelijk voetbaltalent. Altius VR1 en MB1 vierden zaterdag het kampioenschap, terwijl de C4M van 't Gooi de beker pakte in district West 1.

"Een goede opsteker voor het damesvoetbal in Hilversum", zo zegt Annette Embrechts van Altius. VR1 en MB1 moesten beide hun laatste competitieduels winnen en dat gebeurde. Het vlaggenschip van de dames won soeverein met 7-0 van Odin VR2 uit Utrecht. De B-meiden hadden nog minder moeite met BFC MB2. Dit duel eindigde in 9-0.

Voor de tweede keer op rij wist een ploeg van sc 't Gooi de beker te winnen. Ditmaal viel die eer te beurt aan de C4M. De Hilversumse meiden wonnen in Uithoorn van FC Purmerend MC1. In een spannende finale waren zij met 3-2 de betere.

Hilversums talent in Museum Hilversum

Duck Hunter van Paul Kubic. Foto: Museum Hilversum

HILVERSUM - Talent uit Hilversum staat centraal in de nieuwe tentoonstelling van Museum Hilversum, die zaterdag opent. In 'NOW' tonen Wouter Stips, Paul Kubic en Carla Kleekamp hun werk, zoals schilderijen, aquarellen, glasbeelden en objecten.

"We zijn buitengewoon verheugd dat we dit werk van plaatsgenoten hier kunnen tonen. Het is verrassend, mooi en raakt ons hart. De tentoonstelling biedt een kijkje in de keuken van de kunstenaars", vertelt Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. "Hilversummers kunnen trots zijn op dit talent van plaatsgenoten", stelt hij verder nog.

Alle drie de kunstenaars, die een belangrijk deel van hun carrière in Hilversum wonen, exposeren ieder hun werk op een eigen etage. Stips is te zien met 'Alles is tijdelijk', Kubic met 'Nu en ooit' en Kleekamp exposeert met 'Nu en later'. "De werken verschillen, maar als je naar de collectie kijkt zie je dat de werken van de kunstenaars zich karakteriseren met de kijk op de mens", aldus Van Breugel. "Ze tonen geëngageerde kunst, er klinken maatschappelijke thema's in door, zoals het klimaat, de rol van het geld en het belang van spelende mensen. Het is bovendien een prachtige kans om de werken van deze kunstenaars samen te zien."

Deze expositie is samen met ART Hilversum en de kunstenaars samengesteld. 'NOW' start zaterdag 23 mei en loopt tot en met zondag 14 juni. Bij deze tentoonstelling verzorgt Museum Hilversum een programma met lezingen, dagelijks een rondleiding om 14.00 uur en verschillende concerten.

Weerbericht

Eerst droog, vanaf maandag wisselvallig, vrij koel
Een lagedrukgebied trekt naar het oosten weg. Het wordt vanaf donderdag gevolgd door een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. De neerslagkans neemt af en de zon laat zich vaker zien. In het pinksterweekeinde kunnen we daar eerst nog van profiteren. Vanaf 2e pinksterdag neemt de kans op een bui toe. Met de noordelijke luchtstroming blijft het aanhoudend koel.

Vrijdag + het pinksterweekeinde
Vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn bij een zwakke tot matige westenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag en zondag mogen we een mix verwachten van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op een bui is klein. Bij een matige noorden- tot noordwestenwind wordt het zo'n 16 graden. Voor 2e pinksterdag wordt meer bewolking verwacht met grotere kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt dan 14 à 15 graden.

Trend na het pinksterweekeinde
Het zeer persistente Atlantische hogedrukgebied trekt zich in westelijke richting terug. Met een aanhoudende noordelijke tot noordwestelijke luchtstroming blijft het onverminderd te koel voor de tijd van het jaar. Het is wisselvallig met zon, wolkenvelden en kans op een bui.

Weetje
De pinksterdagen verlopen dit jaar tamelijk koel. Zomerse pinksterdagen kwamen deze eeuw ook voor, zoals in 2003 en 2014 met circa 26 graden, maar niet geheel droog. In 2008, 2009 en 2012 verliep Pinksteren droog en zonnig met 24 tot 27 graden. Koeler was het in 2001, 2005 en 2013 met zoals nu rond 15 graden. In 2004 en 2007 was Pinksteren somber en nat.

Huidcheck dermatologen op de Kerkbrink

HILVERSUM - Dermatologen van Tergooi zijn zaterdag 30 mei aanwezig op de Kerkbrink. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen mensen gratis verdachte plekjes op hun huid laten controleren.

Normaal gesproken werken de specialisten in locatie Blaricum en locatie Hilversum, maar op de Nationale Huidkankerdag doen ze dat eenmalig op de Kerkbrink. Met deze actie vragen zij extra aandacht voor de gevaren van huidkanker. Naast de controle geven zij tips aan de bezoekers. Ook de Gezondheidsstudio, het platform van Tergooi dat gezondheid bevordert door het organiseren van activiteiten over gezondheid, leefstijl en welzijn, is betrokken bij de organisatie van de gratis check.

Foto: Bastiaan Miché

Neuweg. Dit is het filiaal van de Openbare Leeszaal dat werd geopend op 9 november 1918 en als tweede vestiging in Nederland rijkssubsidie ontving.

Foto: Bastiaan Miché

Best bewaarde geheim van Hilversum

Internationaal erkende tuin geniet 'thuis' weinig bekendheid

De vijver bij de rododendronvallei is een geliefd plekje in de botanische tuin. Foto: Bastiaan Miché

door Ingmar Meijer

HILVERSUM - Midden in Hilversum ligt een groot stuk groen van 1,2 hectare. Pinetum Blijdenstein trekt wetenschappers van over de hele wereld, de botanische tuin is een waar coniferenmuseum en behoort sinds zondag tot een mondiaal select gezelschap met de uitreiking van de Plaque of Honour. Maar in de eigen gemeente geniet zij nauwelijks bekendheid.

"Pinetum wordt niets voor niets 'het best bewaarde geheim van Hilversum' genoemd", zo meldt Pieter Hoogenraad, bestuurslid van Stichting Pinetum Blijdenstein en ook een van de rondleiders. "Jaarlijks krijgen we zo'n zes- tot zevenduizend bezoekers. We hebben zelfs mensen uit de buurt die zeggen: potverdikkie, nooit geweten dat deze tuin hier zat. De meeste mensen komen hier op tweede paasdag naartoe. Dan kunnen ze hier paaseieren zoeken. Dan is het druk. Soms zelfs een beetje te", aldus de Hilversummer.

'Zelfs mensen uit de buurt weten niet dat we hier zitten'

Voor Hoogenraad is het gissen wat de oorzaak is van de geringe bekendheid in Hilversum. Pinetum Blijdenstein bestaat al honderd jaar en is te vinden aan de Van der Lindenlaan 125. Daarnaast zegt Hoogenraad dat het huidige bestuur van de stichting, verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de botanische tuin, heel actief is. Er is dan ook van alles te doen in de tuin, zoals rondleidingen, lezingen, workshops, concerten, educatieve activiteiten en evenementen voor kinderen. Daarnaast is dit de plek van veel tentoonstellingen. Zo opende wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok zondag de nieuwe expositie 'Planten uit de oertijd' en is sinds deze week ook 'BeschermDE Planten' te zien.
"Misschien zijn coniferen niet sexy genoeg", stelt het bestuurslid hardop als hij het heeft over de bezoekersaantallen. En dat terwijl Pinetum een tuin met wereldfaam is onder de kenners. Aan de Van der Lindenlaan 125 is een van de meest complete collecties van naaktzadigen - met als belangrijkste groep de coniferen - te zien. Van de 600 soorten die er wereldwijd zijn, is meer dan de helft te zien in de Hilversumse tuin.

Tijdens de wandeling blijkt dat iedere boom - er staan er bijna duizend - en ieder stuk tuin een eigen verhaal heeft. "Op dit stuk gras van Vogelenzang is de eerste wedstrijd gespeeld tussen FC Hilversum en Ajax", vertelt Hoogenraad. "Ik vertel er altijd bij dat Hilversum met grote cijfers won, maar dat komt omdat ik Rotterdammer ben", grapt hij. Of het verhaal over de glasscherven van de dure flessen van eigenaar Benjamin Willem Blijdenstein, die nu nog steeds in de muur zitten. Dat was een maatregel om de jeugd te weren uit de moestuin, zodat niet alle appels en peren werden gestolen.

'Ik vertel altijd dat FC Hilversum met grote cijfers won'

Pinetum Blijdenstein is eind negentiende eeuw als onderdeel van het landgoed Vogelenzang aangelegd. In 1909 liet Blijdenstein tuinarchitect Copijn een pinetum aanleggen in Engelse landschapsstijl. Blijdenstein was veel in Engeland geweest en had zich daar laten inspireren. De tuin met zijn muur en de beheerderswoning hebben nu de status van gemeentelijk monument.

B.W. Blijdenstein was een markante inwoner van Hilversum. Zijn roots lagen in Enschede waar hij in 1839 het levenslicht zag. Blijdenstein volgde zijn vader op als directeur van de Twentsche Bank. "Hij was innovatief", zegt Hoogenraad. In Hilversum was hij onder andere raadslid en was stichter van bejaardencentrum De Egelantier. Hij is bijgeschreven in het Gulden Boek van de gemeente. Hij overleed in 1914 en liet een prachtig stukje Hilversum achter.

SS-dolk van veiling gehaald

HILVERSUM - De AFVN-Bond van Antifascisten heeft een verboden SS-dolk van een veiling in Hilversum laten verwijderen. Het gaat om een replica, die volgens een eerdere uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem verboden is. Dat meldt de woordvoerder van de bond, Arthur Graaff.

Veilinghuis Van Zadelhoff startte afgelopen weekend zijn maandelijkse veiling. Graaff vond de dolk op de website van het veilinghuis als eerste artikel in de rubriek 'wapens' en heeft meteen de politie in Hilversum ingelicht, die actie ondernam. De AFVN heeft bij dit veilinghuis vorig jaar ook al een keer nazivoorwerpen aangetroffen en heeft het bedrijf toen aangesproken.

De Adelaar ontvangt ton van provincie

HILVERSUM - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben Gooise Wielerclub De Adelaar een subsidie van 100.000 euro toegekend. Dit bedrag is bestemd voor de aanleg van een nieuw parcours achter hun clubhuis.

In maart had de vereniging, die gevestigd is aan het Kininelaantje, een verzoek ingediend bij de provincie. Deze week is duidelijk geworden dat de provincie op het gebied van topsportaccommodaties vijf ton uitkeert, waarvan 100.000 euro bedoeld is voor de Hilversummers. In totaal is een bedrag van 230.000 euro nodig. De Adelaar heeft dringend een parcours nodig. De wielrenners reden altijd hun rondjes op het MOB-complex in Bussum, maar dit terrein is niet langer beschikbaar omdat hier een nieuwe wijk verrijst. Samen met de gemeente gaan zij nu bekijken hoe zij aan het resterende bedrag kunnen komen.

Theatrale weg = weg bij Ars

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Met onzekere tijden in de lokale culturele wereld en met nog maar een handjevol leden heeft Theatergroep Ars begin dit jaar al besloten de stekker eruit te trekken. Na negentig jaar neemt de vereniging definitief afscheid. Theater Achterom aan de Eemnesserweg is het laatste onderkomen van Ars en daar lagen nogal wat spullen. Afgelopen zaterdag hield de theatergroep een totale uitverkoop van wat er allemaal aan rekwisieten, decorstukken en kleding in de kelder lag. Het werd een theatrale weg = weg.

Hurricanes bereiken play-offs

HILVERSUM – Met nog twee wedstrijden te gaan, zijn de Hilversum Hurricanes nu al verzekerd van de play-offs. De Hilversummers doen na tien jaar weer mee aan het toetje van de eredivisie waarin de beste vier ploegen gaan strijden om de landstitel.

Zondag won het team op 't Jagerspaadje met 23-22 van de Amsterdam Panthers. Pas in de slotfase wisten de Hurricanes de zege veilig te stellen, nadat de thuisploeg de Amsterdammers hadden laten terugkomen in de wedstrijd. Tot de rust was er geen vuiltje in de lucht: de Hilversummers leidden met 12-6.

Eenmaal weer op het veld gingen de Panthers voor hun laatste kans. Zij moesten met vijf punten verschil winnen in Hilversum om de play-offs te kunnen bereiken. Hilversum speelde erg slordig, verloor twee keer de bal (interception en fumble) en dat leverde twee Amsterdamse touchdowns op: 12-20.

Vlak voor tijd, bij een 15-22 tussenstand, wist quarterback Maurice Tielen de endzone te bereiken. Om de wedstrijd toch te winnen, besloten de Hurricanes voor twee punten te gaan. Deze play slaagde, waardoor de volle buit in Hilversum bleef en de doelstelling behaald is.

Burgeractie voor raadhuis Madurodam

HILVERSUM - Niet alleen de Hilversumse politiek wil het miniraadhuis in Madurodam van sloop behoeden en behouden, ook diverse Hilversummers mengen zich in deze discussie. Red het raadhuis! is het burgerinitiatief dat deze week is gelanceerd.

De kosten om de replica in het attractiepark te herstellen bedragen 25.000 euro. Burgemeester Pieter Broertjes zei vorige week tijdens de raadsvergadering: "Dat moeten we met elkaar kunnen ophoesten." Hij hoopte daarbij op steun van de Rotary en Lionsclubs. De initiatiefnemers willen helpen. Zij openden gisteren een Facebookpagina waarin iedereen foto's en verhalen kan delen van het raadhuis en een donatie kan doen.

De maquette in het park verkeert in zeer slechte staat. Madurodam was van plan het raadhuis te verwijderen. Na overleg tussen Broertjes en burgemeester Joris van Dijk van de miniatuurstad is besloten dat de miniversie zeker in het Dudokjaar blijft staan. Daarna gaat Hilversum kijken de 25.000 euro bij elkaar te krijgen om het raadhuisje te kunnen behouden.

Ondergrondse containers op veertig locaties

'Alle zakken gaan het centrum uit'

HILVERSUM - "Alle zakken gaan het centrum uit", zo zei wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. In de nabije toekomst moeten het huisvuil uit het straatbeeld in de binnenstad zijn. Hilversum wil op veertig locaties in het centrum ondergrondse containers gaan aanleggen.

Begin 2016 kan dit project al starten. Dan is het de bedoeling dat er een ondergrondse container wordt aangelegd op het Langgewenst. Deze werkzaamheden lopen dan gelijk met de herinrichting van het marktterrein. Maar de bewindsvrouw van het CDA hoopt eind 2015 op een eerdere locatie te kunnen beginnen. Zo noemt zij als voorbeeld de Kerkstraat. Dit moet Hilversum nog overleggen met de GAD Gooi en Vechtstreek.
Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders het voorstel geaccordeerd. De totale kosten voor dit project zijn zo'n 2,5 miljoen euro. Daarvan legt de GAD met 2,1 miljoen het merendeel op tafel. Hilversum legt zelf 435.000 euro in. De gemeente zet hier de te veel betaalde GAD-gelden voor in. "Omdat wij het proces willen versnellen, betalen wij mee uit het overschot", legde de wethouder uit.

Per locatie komen er meerdere containers. Nieuw is dat ook ondernemers gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. Particuliere afvalbedrijven halen dat afval nu nog op.

Wethouder vreest tegenvallers door vele kabels in de grond

"Het gaat nog een hele uitdaging worden om het allemaal de grond in te krijgen", meldde Van Vroonhoven. Zij vraagt zich dan ook hardop af of de kosten gedurende het project, dat zo'n anderhalf jaar in beslag gaat nemen, niet zullen oplopen. Er liggen nogal veel kabels en leidingen in de grond. "Ik ben bang voor tegenvallers", gaf de wethouder daarom aan. Wie voor deze mogelijke extra financiën moet opdraaien, is nog niet duidelijk. GAD en gemeente hebben daar nog geen afspraken over gemaakt.

Wim van Oudheusden

is 68 jaar, sociaal ondernemer en woonachtig in Hilversum sinds 2010

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben sociaal ondernemer. Sinds 2006 help ik werkzoekenden zo sterk te worden dat ze op eigen kracht werk, een stage- of leerwerkplek vinden."

Hoe besteed je je vrije tijd?
"Ik lees veel literatuur, kijk goeie films, bezoek andere steden en landen en luister naar moderne jazz."

Waar maak je je zorgen over?
"Over de oprukkende individualisering, die logischerwijs voor steeds meer hokjesdenken zorgt, waarna uitsluiting, angstgevoelens en eenzaamheid het voorspelbare gevolg zijn."

Dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Lesgeven op middelbare scholen over hoe discriminatie door de jeugd zelf op te lossen is."

Wat vind je het mooiste aan Hilversum?
"De natuur rondom het hele dorp, Theater Achterom en de Vorstin met veel cultuur en qua architectuur de vele Dudokgebouwen."

En wat het lelijkst?
"De leegstand in de winkelstraten, maar zeker ook in kantoorpanden. Omdat al die beschikbare ruimte onbereikbaar is voor dak- en thuislozen, uithuisgeplaatsten en jongeren die het ouderlijk huis willen maar niet kunnen verlaten."

Waar blijf je voor thuis?
"Voor familieleden en als Feyenoord op televisie is."

Welk boek ligt er nu op het nachtkastje?
"'Zoon' van Karl Ove Knausgard, deel 3 van de autobiografische zesdelige cyclus Mijn strijd."

Wat is jouw favoriete film?
"Berlin Alexanderplatz van Rainer Werner Fassbinder."

Wat doe je met een miljoen euro?
"Een Gooise miljonairsclub oprichten en elk lid daarvan ook een miljoen laten omzetten in een regionale ruilmunt, de Erfgooier. Die wordt verdeeld onder cliënten van de Voedselbank, in mijn ogen de grootste schandvlek van ons land."

'Wat is uw angst van het omkatten?'

Vooral zorgen over programmatisch begroten in cultuurnota

Wat is de meerwaarde van de externe commissie, vroeg Stef van Breugel van Museum Hilversum. Foto: Yvette Geerts

HILVERSUM - Bij de door het college gewenste nieuwe manier van subsidiëren, plaatst het professionele culturele veld in Hilversum grote vraagtekens. De gemeente wil niet langer geld stoppen in stenen, maar in optredens, zoals wethouder Wimar Jaeger van Cultuur dat dinsdag nogmaals aangaf.

Ongeveer twintig vertegenwoordigers van lokale culturele instellingen en organisaties waren dinsdag naar het Muziekcentrum van de Omroep gekomen om met de D66-bewindsman te praten over de nieuwe cultuurnota, die vorige week verscheen. Zo waren onder meer Museum Hilversum, Globe, Poppodium de Vorstin, Theater Gooiland, Bibliotheek Hilversum, GSA, het Grafisch Atelier Filmtheater Hilversum en JT Cinema aanwezig in de studio van het monument aan de Heuvellaan.

De grootste zorgen hadden zij over het programmatisch begroten dat Hilversum per 1 januari 2016 wil invoeren. Het idee van Jaeger is om naast een basisbegroting vanaf volgend jaar organisaties subsidie te geven voor kwalitatief goede programma's. Daarmee hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen in wat er met hun geld gedaan wordt. Omdat de eisen nu te weinig smart zijn, heeft Hilversum daar nu te weinig grip op, zo gaf de wethouder eerder dit jaar aan. Een externe commissie gaat advies uitbrengen aan het gemeentebestuur over de kwaliteit van de programma's.
In het huidige plan is nog niet concreet en zichtbaar welke consequenties deze nieuwe manier van subsidiëren heeft. Daarom kwam de vraag of het niet beter is om met een duidelijk en uitgewerkt plan naar de raad toe te gaan, zodat de politiek helder op het netvlies heeft welke gevolgen hun keuzes zullen hebben. "Is dit niet te abstract om mee naar de raad te gaan. Het heeft nogal wat consequenties. Het gaat hier om een historische ombuiging. Het gaat om een ombuiging van zo'n 33 procent", kreeg de D66'er voor zijn voeten geworpen.
Jaeger antwoordde dat deze cultuurnota gaat over hoofdlijnen en dat er later dit jaar wordt gesproken over de uitvoering ervan. Na de zomer gaan de partijen met elkaar dieper in op de materie. Wel zei de democraat op dit vlak van uitwerking nu nog een slag te willen maken. Daarnaast zei hij dat het programmatisch begroten kansen biedt. "Je kunt de situatie natuurlijk ook omdraaien", zo stelde Jaeger. "Waar komt die angst van het omkatten vandaan? U krijgt nu juist de kans om uw successen uit te venten", gaf de democraat zijn toehoorders mee.
Vragen waren er ook over de rol van de onafhankelijke en vakinhoudelijke externe commissie. De gemeente wil dat toetsing en advisering over het programmatische deel van het culturele aanbod komt te liggen bij deze groep van culturele experts. Waarom is zo'n commissie nodig? Wat zijn de toetsingscriteria? Wie bepaalt de kwaliteit van een programma? Hoe bindend is hun advies aan het college, dat het uiteindelijke besluit neemt? Volgens de wethouder is het zuiverder als een onafhankelijk orgaan de taak van kwaliteitsbewaker op zich neemt, maar dat is geen harde eis voor hem. Voorlopig houdt hij vast aan het instellen van de commissie.

'Het gaat hier om een historische ombuiging van zo'n 33 procent'

Media, muziek en architectuur zijn de komende jaren de pijlers van het culturele beleid in Hilversum. Die drie wil de gemeente nog meer versterken. De aanwezigen gaven aan hierin toch echt beeldende kunst en theater te missen. Daarnaast werd gesteld in hoeverre architectuur een trekpleister is voor de Hilversummer. "Dat is toch meer voor mensen van buitenaf", was de opmerking. En wat wordt verstaan onder media? Hilversum is de mediastad, maar op cultureel gebied heeft dat een heel andere betekenis. Dat moet een betere bewoording krijgen. Dat was dan ook een van de verbeterpunten die Jaeger op gaat nemen in de nota.

Vanavond - donderdag 21 mei - buigt de commissie Samenleving zich al over de cultuurnota Metrum Kunst- en cultuurbeleid 2015-2020. De vergadering begint om 20.00 uur. Plaats van handeling is de Dudokkamer in het raadhuis.

Puur Smaeck beter op de kaart zetten

Medewerkers stimuleren en meer naar buiten treden

Kees Verhoeff (links) met zijn medewerkers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Restaurant Puur Smaeck beter op de Hilversumse kaart zetten: dat is waar Kees en Jannemieke Verhoeff aan werken. Ondanks landelijke aandacht op televisie van Herman den Blijker en 'Dames in de dop' blijkt de zaak nog lang niet zo bekend te zijn in de eigen gemeente.

Het doel is meer naar buiten te komen met Puur Smaeck, al zegt Kees Verhoeff er meteen achteraan dat het breder is dan dat. "Eigenlijk gaat dat op voor de hele Biersteeg", aldus de ondernemer. "Het is zo'n hartstikke leuk pleintje, maar de loop naar de Biersteeg zit er niet zo in."

Al sinds 2007 werken er mensen met een beperking in de zaak aan de Kampstraat 18-20. Zij werken overdag onder begeleiding van Bill-Lee Lam en Susanne Loew in de keuken en de bediening. Gezien de lengte van de periode en de media-aandacht die Puur Smaeck bijvoorbeeld trok in 2009 toen kok Herman den Blijker langskwam, doet vermoeden dat dit in Hilversum een bekend gegeven is. Dat is een misvatting stelt Verhoeff. Op het gebied van naamsbekendheid is er nog het nodige werk aan de winkel.

'Wat is er leuker dan met zo'n transparante doelgroep werken?'

De introductie van de culi-pas moet daar verandering in brengen. Gasten krijgen gratis proefjes als zij vier keer komen lunchen bij Puur Smaeck. Dat kan koffie naar keuze zijn voor vier personen, een korting van 25 procent bij een lunch van twee tot vier personen, een soep van de dag erbij of huisgemaakte zoetigheden met koffie of thee als de maaltijd genuttigd is. Verhoeff start over twee weken met deze actie, die hij zeker laat doorlopen tot na de zomer.

Bij Puur Smaeck leren de medewerkers met een beperking de kneepjes van het horecavak. Zo krijgen zij in de keuken scholing over voeding en diverse ingrediënten. "Laatst hadden we bijvoorbeeld asperges. Dan zoeken we dingen op Foodtube op en daar gaan we dan interactief mee aan de slag", meldt de Hilversumse ondernemer. Maar zij krijgen ook scholing waarin zij leren hoe zij moeten omgaan met klanten.

Maatschappelijk ondernemen is belangrijk voor Verhoeff, die zichtbaar met veel plezier werkt met zijn medewerkers. "Al acht jaar voer ik hier de participatiewet uit. Ik doe dat omdat ik iets wil terugdoen aan de maatschappij. We ademen en blazen allemaal dezelfde lucht. Waarom zou ik dan niet naar deze doelgroep kijken? Wat is er leuker dan met deze transparante doelgroep te werken? Ze zijn nooit ziek en als ze het een keer zijn, dan zijn ze er ziek van dat ze niet kunnen komen. Dit is zo leuk om te doen", legt hij uit.

Geen doorvoerhaven meer voor voetgangers

Vanaf medio juni gaan OV-poortjes dicht op Hilversum CS

Nog zo'n vier weken is Hilversum CS te gebruiken door voetgangers om van en naar het centrum te lopen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – In navolging van Rotterdam CS gaan de OV-poortjes ook in Hilversum dicht. Nog zo'n vier weken kunnen Hilversummers het centraal station gebruiken als doorloop van en naar het centrum, want de NS zijn van plan woensdag 17 juni de poortjes te sluiten. Dat maakte wethouder Floris Voorink deze week bekend.

Gedwongen

Wethouder Floris Voorink geeft aan dat bepaalde reizigers vanaf juni tijdelijk te maken krijgen met extra kosten. "Een klein deel van de reizigers krijgt tussen juni en oktober te maken met 'gedwongen overstap' omdat perron 1 alleen kan worden betreden of verlaten via de poortjes. Overstappers van en naar perron 1 moeten daardoor extra in- en uitchecken en krijgen te maken met extra kosten", aldus de VVD'er.

Maandag 15 en dinsdag 16 juni houden de NS in de spitsuren een proef in Hilversum met de gesloten poortjes. Servicemedewerkers van de NS zijn aanwezig en kunnen de poortjes openen voor personen met een geldig vervoersbewijs, informatie verstrekken over het waarom van de maatregel en de reizigers helpen met hun route naar het centrum of een andere Hilversumse wijk. Als dit experiment bevalt, dan gaan de poortjes vanaf 17 juni voor 100 procent dicht. Gedurende een week zijn de NS-medewerkers dan nog op het station te vinden.

De wens om de OV-poortjes helemaal te sluiten heeft te maken met het terugdringen van zwartrijders en het weren van personen die niets te zoeken hebben op het station. De hoofdreden heeft met veiligheid te maken. De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Milieu hebben met NS, ProRail en vakbonden afgesproken om agressie op stations en in treinen tegen te gaan. Een probleem waar veel NS-personeel mee te maken heeft. Deze maatregel is een reactie op de agressie-aanvallen van de laatste maanden.

Voetgangers zonder OV-chipkaart moeten door de fietserstunnel

Tot nu toe zijn er nog twee poortjes open. Vanaf medio juni is dat over en kunnen mensen de doorsteek via het station alleen nog maken met een OV-chipkaart. Zij kunnen het station via de poortjes gratis passeren. "Daarvoor moet er voldoende saldo op de kaart staan, of moet er aan de kaartautomaat gratis eenmalig een stationspassage op de chipkaart geladen worden", aldus Voorink. "Voetgangers die niet over een OV-chipkaart beschikken moeten gebruikmaken van de voetgangers- en fietstunnel. Die is destijds extra breed aangelegd in de wetenschap dat de poortjes ooit dicht zouden gaan voor niet-treinreizigers."
In maart kwam dit onderwerp al voorbij. Een aantal verontruste Hilversummers begonnen een petitie waarin zij onder andere de Hilversumse gemeenteraad opriepen om met de NS in gesprek te gaan. Tevens moest de politiek een bewonersavond verzorgen waarin de zorgen geuit en geïnventariseerd konden worden. De brugfunctie van station Hilversum CS komt te vervallen, het sluiten van de poortjes bevordert de veiligheid van NS-personeel niet en bij sluiting van de poortjes moeten de lopers via de onveilig ervaren fietserstunnel. Dat zijn enkele argumenten die de opstellers van de petitie hebben aangegeven.

Dit initiatief is nooit van de grond gekomen. Met slechts zeven digitale handtekeningen in een periode van twee maanden lijkt er weinig animo te zijn voor dit initiatief in Hilversum. Daarnaast liet burgemeester Pieter Broertjes enkele weken geleden weten dat de camera's in de voetgangers- en fietserstunnel sinds kort ook zijn aangesloten op het netwerk van de centrumcamera's. Er kan live worden meegekeken, wat het veiligheidsgevoel moet bevorderen.
Daarnaast zet wethouder Voorink de deur al op een kier voor mensen die slecht ter been zijn om toch het station te kunnen gebruiken. "Met name voor mindervaliden is het gebruik van de tunnel wellicht lastig omdat men de helling naar beneden én weer naar boven moet lopen. In het stationsgebouw zelf zou voor een deel van het traject gebruikgemaakt kunnen worden van roltrap en lift. Maar dan is dus alsnog een chipkaart vereist om door de poortjes te komen", meldde hij verder.

Petitie tegen sluiting OV-poortjes nooit van de grond gekomen

'Heeft Hilversum straks nog kastanjebomen?'

ChristenUnie pleit voor experimentele behandelmethode. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Heeft Hilversum in de nabije toekomst nog kastanjebomen? Dat is een vraag die de fractie van de ChristenUnie zich hardop stelt. Deze bomen gaan in rap tempo tegen de vlakte en om dit tegen te gaan wil de partij dat de gemeente mee gaat doen aan een experimentele behandelmethode tegen de kastanjebloedingsziekte.

Fractievoorzitter Jan de Wit schrijft dat Hilversum enkele beeldbepalende kastanjes herbergt in onder meer het centrum. In de afgelopen jaren zijn al diverse bomen gesneuveld, zoals aan de Groest en langs de Kamerlingh Onnesweg. "Dat zien wij met lede ogen aan", aldus De Wit. " Groen is belangrijk voor een prettige leefomgeving. Bomen zorgen er bovendien voor dat de lucht gezuiverd wordt en zijn een broedplaats voor vogels en andere dieren."

De Wit stelt dat het in heel Nederland slecht gaat met de paardenkastanjebomen, maar er gloort hoop aan de horizon. Volgens de ChristenUnie heeft de Universiteit van Wageningen proeven gedaan met een nieuwe methode om de bloedingsziekte de kop in te drukken. De truc is de temperatuur van de boom tijdelijk te verhogen waardoor de schadelijke bacteriën het loodje leggen. "De eerste resultaten van proeven in Lisse, Haren en Hillegom zijn hoopvol", meldt de fractievoorzitter.

De oppositiepartij wil dat Hilversum contact zoekt met de universiteit om ook in Hilversum een proef te kunnen houden. Gisteravond, tijdens de commissie Ruimte, heeft de ChristenUnie aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd dit zo snel mogelijk op te pakken. Daar stelde de partij zes concrete vragen over.

Strijden voor vrijheid van orka's

Hilversummer Vincent Lensen verzorgt tweede tocht van Bikers 4 Orcas

Vincent Lensen en Rianne Brouwer zijn zondag 28 juni weer van de partij. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Vincent Lensen was acht jaar toen hij voor het eerst oog in oog met een orka stond: het schoolreisje van de Hilversummer ging naar het Dolfinarium in Harderwijk. "Machtig mooi vond ik het. Wist ik veel", zegt Lensen nu. Dertig jaar later strijdt hij voor de vrijheid van orka's in gevangenschap door het organiseren van The Ultimate Ride To Freedom en door het schrijven van het boek 'Orca Stories', dat deze maand is verschenen.

Hij weet nog goed hoe de fascinatie voor orka's begon; in het Dolfinarium waar de dieren hun kunstjes opvoerden voor het publiek. "Een mooi, groot beest. En zo rustig." Lensen kon niet bevroeden dat dit niet normaal voor orka's was. Dat orka's de ruimte nodig hebben, het helemaal niet fijn vinden steeds weer kunstjes op te voeren. In 2010 kwam orka Morgan, die uit de Waddenzee werd gered, in het Dolfinarium terecht. Lensen dacht: dit moeten mijn kinderen zien. Hij reisde met ze af naar Harderwijk. Het werd een grote teleurstelling: Morgan dreef alleen maar. Om een glimp van haar te zien, stonden bezoekers in een lange rij. "Toen wij aan de beurt waren om te kijken, zwom Morgan onze kant op. Het raakte me enorm. Het was doodzielig." Hoewel het de bedoeling volgens het Dolfinarium was om Morgan weer vrij te laten, werd het beestje verkocht aan dierenpark Loro Parque in Spanje onder het mom dat de orka doof was. Lensen gelooft er geen barst van.

'Sommige mensen doen lacherig over dat ik me zo inzet'

Thuisgekomen vond de Hilversummer dat hij wat moest doen. Maar wat? Het enige dat hij kon, was motorrijden. "Opeens wist ik het: ik combineer motorrijden met aandacht vragen voor orka's. Motorrijders willen vrij zijn, zich kunnen bewegen, net zoals orka's." Hij las alles wat los en vast zat over orka's. En startte Bikers 4 Orcas in augustus 2013, een organisatie die zich inzet om de nog in gevangenschap levende orka's voor zover mogelijk hun vrijheid terug te geven. Niet veel later kwam zijn goede vriendin Rianne Brouwer erbij. "We organiseerden The Ultimate Ride To Freedom, een motortocht naar Harderwijk. Door middel van het geluid van motoren proberen we de aandacht te trekken van het publiek dat dolfinaria bezoekt", vertelt Brouwer. Of het indruk maakt? Het is dé manier om mensen erop te wijzen wat er met de beesten gebeurt.
Nog steeds krijgt Lensen kippenvel als hij denkt aan het moment dat ze Harderwijk binnenreden en verwelkomd werden door publiek dat applaudisseerde. "En we waren vorig jaar maar met zes motoren, moet je nagaan." Dit jaar verwachten Brouwer en Lensen dat zo'n vijftig motoren meerijden. Zo'n stoet motorrijders maakt indruk, weet Lensen. Hij hoopt dat mensen de moeite willen nemen om zich te verdiepen in het leed van de orka's. "Sommige mensen doen er wat lacherig over dat ik me zo inzet. Ik geef ze dan de film 'Blackfish' en dan begrijpen ze me ineens wel." 'Blackfish' is een documentaire over de kolossale zwart-witte walvissen die gracieus door de lucht vliegen voor het publiek. "Wist je dat orka Tilikum drie begeleiders heeft gedood? Dat zou hij in de vrije natuur nooit doen. Kun je nagaan hoe hij er aan toe was", benadrukt Lensen.

Bikers 4 Orcas is inmiddels wereldwijd bekend en zondag 28 juni wordt voor de tweede keer The Ultimate Ride To Freedom in tien landen op vijftien locaties gereden. Iedere motorrijder is welkom. "En als je geen motor rijdt, kun je de groep tijdens de aankomst in Harderwijk aanmoedigen", weet Brouwer. Inmiddels is het boek 'Orca Stories' verschenen. Met daarin opzienbarende verhalen over orka's en hun relatie met mensen. Lensen is er trots op. "Ik heb het boek geschreven om mensen te laten weten wat een prachtige, intelligente, spirituele en zachtaardige dieren orka's zijn. Ik heb veel gesproken met ex-trainers die geweldige verhalen hebben. Het werd tijd om al die verhalen te bundelen."
Vooralsnog is het boek alleen in het Engels verkrijgbaar. "Aan een vertaling in het Nederlands wordt gewerkt", grijnst Lensen, die hoopt dat zijn boek een groot publiek bereikt.

Omleiden is een kwestie van wennen

Verkeerssituatie door afsluiting N525 in Hilversum normaliseert

Nog tot en met september kan het verkeer vanuit Hilversum niet naar de A1. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De boodschap is nu wel duidelijk: het verkeer kan vanuit Hilversum de oprit van de A1 bij Laren niet meer bereiken. Weggebruikers volgen de omleidingsroutes inmiddels braaf op, zo laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland weten. De verkeerssituatie is genormaliseerd.

Dit is eigenlijk gebruikelijk. Vlak na een afsluiting en bij het instellen van omleidingen is het verkeer zoekende. Daarbij proberen automobilisten alle opties uit. "Het is in het begin wennen", klinkt het uit het provinciehuis in Haarlem.
Vorige week maandag, de eerste dag na de schoolvakantie, begon het omrijden pas echt. Veel weggebruikers trachtten toch de A1 te bereiken via de Hilversumseweg, maar constateerden dat ze niet verder kwamen dan La Place en via de Langsakker en de Vredelaan in Laren kwamen. Dat leidde tot een overleg op dinsdag tussen de provincie, de gemeente Laren en de politie Gooi en Vechtstreek. Daarin besloot het trio de Hilversumseweg open te houden en andere maatregelen te nemen, zoals de verkeersregelaar op het Den Uylplein een andere positie te geven.

Ook met Pinksteren meer gezelligheid in centrum

Na het paasfestival krijgt Hilversum ook een pinksterfestival. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Wat we met Pasen kunnen, moet ook met Pinksteren lukken, moet een deel van de Hilversumse horecaondernemers in het centrum gedacht hebben. Maandag 25 mei verzorgen zij het eerste gratis pinksterfestival. Op dertien locaties treden muzikanten en acts op. Het nieuwe evenement brengt jazz, blues en soul.

Momenten als tweede paas- en pinksterdag vullen veel mensen in met een bezoek aan meubelboulevards, het strand of de natuur. Diverse ondernemers uit het centrum willen de Hilversummers naar het hart van de stad krijgen. Met een programma dat de bezoekers tussen 14.00 en 21.00 uur langs diverse kroegen en horecagelegenheden brengt, willen zij een goed alternatief bieden voor dit soort 'doelloze dagen', zoals Kees Verhoeff van de Vintage Wijnbar en Gastrobar Kurk ze noemt. Het credo is meer gezelligheid bieden en daardoor meer reuring krijgen in de binnenstad.

De twee paasfestivals, in 2014 en 2015, waren voor de ondernemers het bewijs dat er in Hilversum behoefte is aan muziekevenementen. "We zagen dat de bezoekers het programma via de festivalroute volgden", aldus Verhoeff. De opzet van het pinksterfestival is hetzelfde, maar het gaat maandag wel om een ander evenement. De nadruk ligt ditmaal op jazz, blues en soul.

De aftrap is om 14.00 uur in Café Nulvijfendertig en in de Wijnbar. Ieder uur beginnen er op twee locaties optredens, op 19.00 uur na. Het afsluitende optreden is van Bruut. Plaats van handeling is Poppodium de Vorstin. Andere deelnemers zijn The Skiff, Soulkitchen, Café InDubio, Luno Kitchen, Rex, Vida, The Guardian, Café De Kei en Café De Dokter.

donderdag 21 mei

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht op het spreekuur in Wijkcentrum Riebeeck. Tarief: € 30,- voor de B/E-keuring en € 52,50 voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E. Bel voor een afspraak: 088-2323300.

Tips voor rondkomen

Welke tips moet je aan iemand geven die moeilijk rondkomt, maar hier niet graag over praat? Waar kan men hulp of ondersteuning vinden? Versa Welzijn houdt een informatieavond met Mw Cecile Hartogh (consulent Versa) in buurthuis De Lelie en beantwoordt deze vragen. 10.00 tot 11.30 uur.

Roeiclinic

Sportservice 't Gooi houdt in samenwerking met Roeivereniging Cornelis Tromp en Revalidatiecentrum De Trappenberg een roeiclinic voor volwassenen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening. Zij kunnen hier op een laagdrempelige manier kennismaken met roeien. De clinic wordt gegeven door twee instructeurs van de roeivereniging die veel ervaring hebben met roeien met mensen met een lichamelijke beperking. 14.00 tot 16.00 uur. € 5,-. Meer informatie: 035-6921623.

woensdag 27 mei

Grasbaan Hilversum

Voor de zevende keer gaan de paarden en hun pikeurs van binnen en buiten de regio met elkaar de strijd aan in de Meent. Er worden tien spannende koersen verreden waarvan één met duosulky's. Daarnaast is er weer een prachtige demonstratie van tuigpaarden en de wereldberoemde Heinekenbierwagen en de Bolskoets van stalhouderij Zadelhof zijn aanwezig. Ook aan de kinderen is gedacht, voor hen is een speeltuin met opblaaskussens neergezet. Het terrein is geopend vanaf 14.00 uur en het programma start om 15.30 uur. Entree: € 7,-. Kinderen tot 14 jaar hebben gratis entree. www.grasbaanhilversum.nl.

Café Doodgewoon
Viore

Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek voor iedereen die zich wil informeren over ongeneeslijk ziek zijn en de voorbereiding op de laatste levensfase. Het thema is: Wat kan de notaris voor je doen? Een notaris vertelt wat je allemaal wettelijk kunt regelen voor de laatste fase in je leven en daarna, zoals het testament. Ook mantelzorgers, kinderen en andere naasten zijn welkom om vragen te stellen en ervaringen te wisselen. 16.00 tot 18.00 uur in Viore, Oostereind 115. Toegang is gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden: info@viore.org.

Cursus (on)kruid

KNNV Afdeling Gooi geeft een cursus (On)kruid. De cursus is een kennismaking met veelvoorkomende planten, hun kenmerken en eigenaardigheden. € 30,-. Infoschuur Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103a. 20.00 tot 22.00 uur. 30 mei is van 10.00 tot 12.30 uur een excursie gericht op het in de praktijk leren herkennen van onkruiden. Aanmelden: secretaris@gooi.knnv.nl.

zaterdag 30 mei

Voorjaarsmarkt

Op de voorjaarsmarkt van St Joseph staan kramen met creatieve producten. Zo zijn er kleine cadeautjes, lekkernijen en tweedehands kleding. Ook is er een springkussen en livemuziek. 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum St Joseph, Minckelersstraat 71. Voor tafelhuur en informatie: 035-6420719.

Stoer in de Schaduw

De botanische tuin Pinetum Blijdenstein en Groei & Bloei Afdeling Hilversum en Wijdemeren houden van 10.00 tot 17.00 uur een plantenmarkt met als thema (half)schaduwplanten. Gespecialiseerde kwekers en diverse plantenverenigingen zijn aanwezig om bezoekers te informeren over planten en heesters die geschikt zijn voor een schaduwplaats. Naast de markt zijn er rondleidingen door de tuin en de kassen en wordt een aantal korte lezingen gehouden in het bezoekerscentrum Klein Vogelenzang. Om 13.00 uur houdt Ton Hannink, autoriteit in de clematiswereld, een verhaal over zijn favoriete (half)schaduwplant, de clematis. Toegang € 2,50, jaarkaarthouders Pinetum en leden Groei & Bloei gratis. Van der Lindenlaan 125. www.hilversum.groei.nl.

Dansvoorstelling
'Step up'

'Step up' is een dansvoorstelling voor liefhebbers van muziek. Het thema van de voorstelling is 'schoenen' en alle facetten van dans zijn in de voorstelling verwerkt. Meer dan 200 dansers uit alle leeftijdscategorieën van Studio Dansu dansen klassiek ballet, breakdance, moderne dans en hiphop. Locatie: Theater Gooiland Hilversum, Emmastraat 2. Aanvang: 14.00 en 19.00 uur. € 15,-. Kaartverkoop: www.gooilandtheater.nl.

Jubileumconcert

Prinses Irene

Harmonieorkest Prinses Irene geeft in het kader van haar 70ste jubileum samen met het Haarlems Gemengd Koor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. De jubileumconcertreeks bestaat uit de uitvoering van 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins, gecomponeerd voor koor, orkest en solisten en vertoning van aangrijpende beelden. 20.15 uur. Reserveren via www.prinses-irene.nl. € 20,-.

zaterdag 23 mei

Luisterboek

In de week van het luisterboek verzorgt Bibliotheek Hilversum drie workshops hoorspel maken. Boekfragmenten zijn bewerkt tot een hoorspel die tot leven komen door te acteren met stemmen en bijpassende geluiden. Het hoorspel wordt professioneel opgenomen, deelnemers krijgen het digitaal toegestuurd. De eerste workshop voor kinderen van acht tot veertien jaar start om 11.00 uur. Volwassenen kunnen meedoen aan die van 12.45 uur en vanaf 14.30 uur is er een workshop voor ouders met kinderen vanaf zeven jaar. Kosten zijn 5 euro per persoon.

zondag 24 mei

Fietsroute

Fietsgilde 't Gooi rijdt de dagtocht Soesterduinen, vertrek om 10.00 uur van Kerkbrink Hilversum (Museum). Kosten: € 3,-. U dient zelf zorg te dragen voor een lunchpakket. www.fietsgilde.nl.

zondag 24 mei en maandag 25 mei

Fête de la Nature

Als onderdeel van het internationale festival Fête de la Nature geeft de botanische tuin Pinetum Blijdenstein rondleidingen. Zondag is het thema 'Planten uit de Oertijd', de wandeling begint om 14.00 uur en kost € 2,50. Op maandag wordt van 14.00 tot 16.30 uur de workshop 'Vijftig tinten groen' gegeven. Ontdek zo het Pinetum met alle zintuigen en werk na afloop aan een kunstwerk van materialen die zijn aangetroffen tussen de coniferen. € 10,-. Jaarkaarthouders betalen € 5,-. Van der Lindenlaan 125. www.pinetum.nl.

dinsdag 26 mei

Bingo

De Trefpunt-soos houdt weer een bingo, iedereen is welkom. Het begint om 14.00 uur in buurthuis de Lelie, Leliestraat 6-8.

vrijdag 29 mei

Pyjamadag Evil Plan

De rockband Evil Plan lanceert haar gloednieuwe videoclip 'Pyjama Days' in thuisstad Hilversum, wat wordt gevierd met een pyjamadag in Poppodium de Vorstin. Nadat Beatnik Fandango de avond heeft geopend, presenteert Evil Plan haar videoclip en speelt de band een eenmalige set waarin unieke gastoptredens worden verzorgd door o.a. Your Royal Highness en SNOWE. DJ Danny Diamond verzorgt de afterparty. Bezoekers die in nachtkledij komen krijgen hun eerste drankje van de band. De zaal gaat open om 20.00 uur, het feest begint om 20.30 uur. De entree is gratis.

Go NKD Waxing in Naarden/Bussum is gespecialiseerd in Brazilians, Hollywoods en supergladde benen. Ook met voordelig studententarief. Meer info? www.GONKD.nl of 020-2624210 (alg. reserveringsnummer).

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Maandag 25 mei, 2e pinksterdag 4xg buiten rommelmarkt, de gezellige van het Gooi, entree gratis. Sporthal de Fuik in Kortenhoef,
035-6560498
w.pouw@hotmail.com

Beauty & Lifestyle Ladies Night 22 mei van 19:30 tot 22:30. Een avond vol gezelligheid, workshops, drinks en bites voor € 10,00. Aanmelden tot donderdag 21 mei 21:00 via info@wellnessenmeer.nl Wellness & Meer, Nieuwe Brink Bussum T 035-7850978

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Gevraagd: Schoonmaker m/v voor diverse objecten in Bussum en Hilversum. Voor info bel Anjer B.V. Tel.: 020-6000199

'Hilversummers verbinden en samen laten twinkelen'

DuurSamSam nieuw bewonersinitiatief

Van linksaf: Tukkie Tuk, Rudy Brouwer en Wendy Runhaar willen Hilversummers laten stralen. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

HILVERSUM - Hilversummers die een maatje zoeken kunnen zich aansluiten bij DuurSamSam. Ondernemer, schrijver en spreker Rudy Brouwer vertelt enthousiast over dit nieuwe initiatief. "Samen kun je van alles doen; denk aan sporten, wandelen, boodschappen doen, filosoferen of, heel down to earth, samen koken. Met DuurSamSam willen we mensen verbinden en samen laten stralen."

"Tot nu toe hebben we veel leuke reacties gehad op DuurSamSam", zegt Brouwer, één van de initiatiefnemers van dit nieuwe bewonersinitiatief. "Door mensen samen de dingen te laten doen die ze leuk vinden, laat je ze stralen. Of zoals ik het zelf graag zeg: laat je ze twinkelen. Tegenwoordig hoor je vaak dat iedereen zelfredzaam moet zijn, maar samenredzaamheid is zeker zo belangrijk."

Het succes hangt zeker niet alleen van de opkomst af

De bedoeling is dat DuurSamSam breed gedragen gaat worden in heel Hilversum. "Ons logo is een zonnebloem, de krachtigste plant op aarde", vult Wendy Runhaar, jongerenwerker bij Versa Welzijn, aan. "Wij hopen dat DuurSamSam, net als de zaadjes van de zonnebloem, overal een vruchtbare bodem zal vinden. Ik begeleid hier verschillende jongerengroepen en merk dat ook de jeugd enthousiast is over dit project."
De initiatiefnemers kijken uit naar de eerste ontmoetingsavond. Die was gisteren (woensdag 20 mei). Zij zijn zeker van plan om meer bijeenkomsten te organiseren als DuurSamSam aanslaat. Natuurlijk zou het mooi zijn als de eerste sessies goed bezocht wordt, maar toch hangt succes volgens Brouwer niet alleen af van het aantal mensen dat komt. "Als twee mensen elkaar vinden, vind ik dat al een heel waardevol resultaat, want zij zullen hun positieve ervaringen weer doorvertellen en zo zorgen voor de voedingsbodem die DuurSamSam nodig heeft."

Volgens welzijnswerker Tukkie Tuk heeft het initiatief zeker kans van slagen door de diverse samenstelling van de mensen die eraan meewerken. "Zelf werk ik voor Versa Welzijn, maar bij dit project voel ik mij vooral een betrokken burger. DuurSamSam geeft mij alleen maar energie. Het idee is ook zo eenvoudig: waarom zou je in je eentje blijven tobben als er ook anderen zijn die je kunnen helpen? In mijn eigen leven en werk heb ik gemerkt dat zelfs de krachtigste mensen soms raad en advies nodig hebben. Ik ben zelf heel blij dat ik mensen als Rudy door DuurSamSam heb leren kennen. Dat gun ik anderen ook. Wat je met elkaar doet, maakt ook niet zo veel uit. Samen strijken kan al heel gezellig zijn. "

In zijn eigen werk is het creëren van verbindingen een belangrijke missie voor Brouwer. "Daarvoor ben ik vaak in het buitenland geweest en ik heb daar ook veel interessante mensen mogen ontmoeten, maar op een gegeven moment vroeg ik me toch af of ik niet dichter bij huis iets zou kunnen doen. Al eerder heb ik mij aangesloten bij het landelijk initiatief stadsverlichting.nu en zijn mensen welkom om een uur bij mij in de huiskamer te komen mediteren. DuurSamSam is een volgende stap. Ik zie het als netwerken vanuit je hart."
Runhaar verwacht dat DuurSamSam ook verbindingen legt tussen de jongeren in de buurt. "Vooralsnog zijn ze enthousiast. Een aantal van hen heeft al toegezegd naar de eerste ontmoetingsavond te komen. Als jong en oud elkaar ontmoeten en elkaar inspireren, is wat mij betreft DuurSamSam meer dan geslaagd!"

Digitale protheses bij tandprotheticus Van Hooft

Kunstgebitten ontwerpen met de computer heeft veel voordelen, aldus Gerard van Hooft. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De hele wereld digitaliseer en zo ook de wereld van de tandheelkunde. Als een van de eersten in Nederland maakt tandprotheticus Gerard van Hooft kunstgebitten met behulp van de computer. "Een van de voordelen hiervan is dat de klant minder vaak hoeft terug te komen", aldus de Hilversummer.

Naast de balie in de wachtkamer staan witte werkbakken waarin gipsen gebitten liggen. Voor mensen die een beugel hebben gehad of al een kunstgebit hebben laten aanmeten, roept dat herinneringen op aan het 'happen'. Voor de meeste mensen is dat een niet al te fijne ervaring. Dat heeft vooral te maken met het achterin laten lopen van de substantie. Bij de digitale behandelmethode waar Van Hooft nu al bijna anderhalf jaar mee werkt, moet er nog steeds gehapt worden. Maar het misselijke gevoel dat je ervan krijgt is zo goed als verdwenen, verzekert hij.

Van Hooft zit al 42 jaar in het vak. Hij heeft in die periode veel nieuwe technieken en methodes zien komen en gaan. Toen hij in september 2013 hoorde van de AvaDent Digital Prothese, waar in Amerika al mee gewerkt werd, aarzelde hij geen moment en bestelde het computersysteem direct. Sinds januari 2014 werkt de Hilversummer hiermee. Inmiddels heeft Van Hooft op deze manier al meer dan honderd protheses ontworpen en hij zweert erbij. "In de loop der tijd heb ik zo veel voorbij zien komen, maar dit is een heel doordacht en innovatief systeem", aldus de tandprotheticus.

Het afdrukken en aanmeten van de prothese gebeurt nog steeds in de mond. Daarna zorgt de scanner ervoor dat alle gegevens de computer ingaan, waarna Van Hooft in samenspraak met de patiënt de prothese ontwerpt. De prothese wordt digitaal ontworpen en volledig computergestuurd gefreesd. "Hierdoor is de pasvorm ook veel beter geworden. De foutmarge is veel kleiner", zegt Van Hooft. "En mocht je het kunstgebit verliezen, dan hoef je niet opnieuw te happen, maar omdat de prothese digitaal is opgeslagen is een nieuwe zo besteld." Zelf is Van Hooft nu ook veel sneller klaar met het ontwerp. Het grote voordeel voor de patiënt is dat deze veel minder tijd kwijt is. Nu zijn er drie afspraken nodig en geen vijf zoals op de oude manier.

Volledige protheses en implantaten worden allemaal vergoed in het basispakket van de zorgverzekeraar. Dat geldt niet voor partiële protheses, zo laat de tandprotheticus weten.
Van Hooft houdt praktijk aan huis aan de Gomarushof 13. Van maandag tot en met donderdag behandelt hij patiënten. Een afspraak is te maken via 035-6210004 of mail naar info@vanhooft-tandprotheticus.nl.