HilversumsNieuws

7 september 2017

HilversumsNieuws 7 september 2017


Ajax vrouwen komen naar sc ‘t Gooi

HILVERSUM Weten de dames van ‘t Gooi ook de Ajax vrouwen aan de zegekar te binden? Woensdag 13 september komt het antwoord op deze vraag als de landskampioen en de bekerwinnaar in actie komt tegen de zwart-gelen op Sportpark Berestein.

Het eerste vrouwenteam van ‘t Gooi speelt vanaf 19.00 uur om de Johan de Borstschaal. Deze schaal is vernoemd naar de oprichter van FEBO. Hij is initiatiefnemer van deze jaarlijkse wedstrijd. Het is de eerste keer dat de befaamde club uit Amsterdam naar Hilversum toekomt.

De Hilversumse vrouwen hebben een landelijke prijsvraag gewonnen. Hiermee hebben ze een FEBO-wand in de kantine gewonnen én een wedstrijd tegen de Ajax vrouwen. Bezoekers kunnen woensdag gratis komen kijken.

SC ‘t Gooi Vrouwen 1 is vorig seizoen kampioen geworden en komt nu uit in de landelijke eerste klasse. Het jonge en talentvolle team wist tijdens de laatste winterstop tijdens een oefentrip al te winnen van Liverpool en Bolton Wanderers.

Jesse-docu één keer in filmtheater

HILVERSUM Komt ie nou wel of niet op de buis? Uiteindelijk besloot BNN/Vara de documentaire over GroenLinksfrontman Jesse Klaver niet uit te zenden. Nu is 'Jesse' te zien in de bioscopen, waaronder één keer in Filmtheater Hilversum.

Zaterdag 9 september om 11.00 uur wordt de documentaire van filmmaker en beeldvoerder van GroenLinks Joey Boink te zien. Een kaartje kost 5 euro. In de veelbesproken docu is de verkiezingsstrijd van Klaver te zien. Aan de kijkers zaterdag het oordeel of deze wel of niet objectief is.

Vrijdag is gamemiddag in september

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In de maand september is iedere vrijdagmiddag een gamemiddag. Wie zin heeft om te gamen op een groot scherm kan zijn of haar hart ophalen op het Stationsplein of op de Groest. Tussen 12.00 en 18.00 uur staan de mensen van The Bridge Hilversum, zoals dit interactieve project heet, weer klaar voor inwoners die een potje willen gamen. Net zoals voor de zomervakantie zorgen DropStuff.nl, Ngage Media en Beeld en Geluid in opdracht van de gemeente Hilversum er weer voor dat er spelletjes te doen zijn op de inmiddels twee grote beeldschermen in het centrum.

Verhalen van monumenten

Foto: Bastiaan Miché

32 monumenten openen dit weekend hun deuren. 'Ontdek de verhalen' is de uitdaging.

3

Open Monumentendag 2017: boeren, burgers en buitenlui

Alle 32 gebouwen hebben eigen verhaal en relatie met thema

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de 31e editie van de Open Monumentendag plaats. Thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'.

De Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift. Foto's: Dudok Architectuurcentrum

Hilversum In heel Nederland zijn dit weekend meer dan vierduizend prachtige monumenten voor iedereen gratis toegankelijk. In Hilversum openen 32 monumenten hun deuren. Elk gebouw heeft zijn eigen verhaal en relatie met het thema. Twee ervan lichten we er in dit artikel uit.

Boeren liggen niet begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift, maar buitenlui en burgers volop. Toen Leonard Springer in 1887-1890 deze gemeentelijke begraafplaats aan de rand van de gemeente ontwierp in Engelse landschapsstijl, was Hilversum allang geen boerendorp meer.

De Amsterdamse bankier Blijdenstein, stichter van het pinetum op zijn landgoed, ligt er begraven en de Amsterdamse advocaat Jelle Hingst die zich in Hilversum inzette voor de verheffing van de arbeidende stand, ook als gemeenteraadslid.
Architect J.W. Hanrath ligt er ook. Hij is de ontwerper van veel villa’s in een landelijke 'boerse' bouwstijl voor genoemde Amsterdammers en landelijk bekende kunstenaars en zichzelf, d’Olijftak. Zo is deze begraafplaats er toch een van boeren, burgers en buitenlui.
Dat thema is ook van toepassing op Hotel Gooiland. Brinken waren immers ontmoetingsplaatsen voor boeren, burgers en buitenlui. Jan Duiker, die ook architect van Zonnestraal was, stierf toen het schetsontwerp gereed. Bernard Bijvoet is verantwoordelijk voor de voltooiing van het gebouwcomplex en het interieur, plus uitbreidingen tot eind jaren 50.
In de jaren 70, 80 en 90 is het complex gerestaureerd. Daarbij werden keuzes gemaakt tussen behoud en vernieuwing. Wat bleef was de functie van ontmoetingsplaats van burgers en buitenlui en een internationale erkenning als icoon van het Nieuwe Bouwen.

Gooiland.

Gooiland altijd al ontmoetingsplaats van burgers en buitenlui

Jubileumeditie Maple Leaf nu al memorabel

Hilversum De zeventigste editie van de Maple Leaf Cross, op zondag 5 november in Hilversum, belooft een memorabele jubileumloop te worden. Al is het maar omdat het de laatste keer zal zijn dat de cross op het huidige parcours kan worden gehouden. Sportievelingen kunnen zich nu - tegen een gereduceerd tarief - al inschrijven voor het hardloopevenement via www.mapleleafcross.nl.

Vanwege de geplande werkzaamheden voor de hoogwaardige openbaarvervoerverbinding (HOV) en het verleggen van de weg over Anna's Hoeve zal de Maple Leaf Cross in de toekomst naar een andere locatie worden verplaatst.

De eerste Maple Leaf Cross was op 10 maart 1946, net na de Tweede Wereldoorlog. Daarmee is de wedstrijd de oudste cross in Nederland. De naam van de cross werd gekozen als eerbetoon aan de Canadese bevrijders. De Maple Leaf, het blad van de esdoorn, vormt het hart van de Canadese vlag. Juist vanwege het jubileum van de cross, 5 november is de zeventigste editie, wordt er dit jaar een extra Canadees tintje aan het evenement gegeven.

De Maple Leaf Cross vindt plaats bij Anna's Hoeve in Hilversum en voert over een aantal pittige heuvels. Voor eenieder, wedstrijdatleet of recreant, is er een geschikte afstand.
De wedstrijden gaan over 3 (korte cross voor junioren A/B, senioren en masters), 7,5 (vrouwelijke wedstrijdatleten) en 10 kilometer (mannen). De recreatielopen over 2,5, 5, 7,5 en 10 kilometer konden zich de laatste jaren ook in grote belangstelling verheugen. Voor de jeugd is er natuurlijk weer de jeugdloop, over 1500 of 850 meter. Aan de jeugdloop is ook een scholenkampioenschap verbonden.

Minibios op wielen in Hilversum

HILVERSUM Als onderdeel van de Dutch Media Week is er zaterdag 9 en zondag 10 september een minibioscoop te vinden op het Mediapark.

In deze kleine bioscoop kunnen bezoekers op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur ervaren hoe audiodescriptie bij film en televisie is. Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm, waardoor blinden en slechtzienden een film of serie kunnen volgen.

5 / 12

Repair Café is zaterdag 9 september.

Vrijdag 8 september

Concert Buitenklanken

20.00 uur | Schaep en Burgh

In De Veltschuur aan Noordereinde 60 in 's-Graveland treedt dit keer Tomasz Plusa en zijn trio op. Een concert met achttiende-eeuwse muziek. Kaarten zijn te bestellen via natuurmonumenten.nl/buitenklanken of via de ledenservice van Natuurmonumenten: 035-655 9955.

Zaterdag 9 september

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

Op zaterdag 9 september kun je van 11.00 tot 14.00 uur in Repair Café Hilversum je kapotte spullen laten repareren. Geen kapotte spullen? Ook dan ben je welkom voor een kop koffie of een praatje met buurgenoten. Reparaties nemen we aan tot 13.30 uur. Kijk voor meer info: www.hilversumverbonden.nl/repaircafe.

Beleef de historie van Benvenuta op Open M

12.00 uur | Woonzorglocatie Benvenuta | Domus Magnus

Op zaterdag 9 september opent zorglocatie Benvenuta haar deuren tijdens Open Monumentendag 2017. Bent u altijd al belangstellend geweest naar dit rijksmonument? Dan is dit dé kans om tussen 12.00 tot 15.30 uur deze plek te bezoeken. www.domusmagnus.com.

Open dag Zuiderhof

11.00 uur | Begraafplaats Zuiderhof

Op 9 september is het open dag op begraafplaats en crematorium Zuiderhof. U bent welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Er zijn onder andere een uitvaartmarkt, uitleg in het crematorium, rondwandeling over de begraafplaats en een demonstratie graf delven.

Jazz in de Meent

20.00 uur | De Kruisdam

Simone Honijk & Friends brengen jazz: Duke Ellington, Cole Porter, George & Ira Gershwin e.a. Ook Latin jazz van onder meer Antonio Carlos Jobim. Verder herinneringen aan The Millers. Wijkcentrum De Kruisdam, aanvang 20.00 uur. Entree 3 euro.

Zondag 10 september

Met IVN op mammoetjacht!

13.30 uur | Erfgooierskwartier

Wat weet jij van mammoeten en andere dieren en planten die 100.000 jaar geleden leefden? Waar komen die grote keien op de heide vandaan? Ga op jacht naar de mammoet: een speurtocht met allerlei leuke opdrachten! Geef je op vóór 9 september via jeugd.ivngooi@gmail.com.

Hilversum-Zuid, een prachtig stadsdeel

14.00 uur | Kerkbrink, start- en finishgebied

Fietsexcursie Hilversum-Zuid, een prachtig stadsdeel. De akkers (engen) en heidevelden aan de zuidkant van Hilversum maakten in de twintigste eeuw plaats voor nieuwe woonwijken. Daar ontstonden het Bloemen-, Schrijvers-, Schilders-, Staatslieden- en Zeeheldenkwartier, wijken waar het goed wonen is. Kees van Aggelen leidt ons door het zuidelijke stadsdeel met zijn gevarieerde architectuur. Speciale aandacht krijgen voorzieningen zoals de scholen, kerken en verzorgingshuis De Egelantier. Verzamelen om 14.00 uur met fiets op de Kerkbrink. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze 2,50 euro.

Maandag 11 september

Jokeren | Egelantier

Liefhebbers zijn welkom bij de start van de Jokermiddag. De kosten zijn 0,50 euro.

Themabijeenkomst Borderline

19.30 uur | Lopes Dias

Op maandag 11 september 2017 is er vanaf 19.30 uur voor familie en naastbetrokkenen van iemand met psychische problematiek een themabijeenkomst met als thema 'Borderline Persoonlijkheidsstoornis: Wat is het en hoe ga je er als familie of vrienden mee om?'. Informatie hierover wordt gegeven door een ervaringsdeskundige. De toegang is gratis. Voor informatie: www.infocentrumggz.nl.

Dinsdag 12 september

De verbeeldingskracht van kunst

20.00 uur | Museum Hilversum

Vrouwennetwerk VVAO (HBO+) organiseert en lezing met Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum aan de hand van werk van Picasso, Rothko en Warhol. Op 12 september 2017 om 20.00 uur in Museum Hilversum. Ook niet-leden met belangstelling voor de VVAO zijn welkom. Aanmelden via aaagooieneemland@gmail.com.

Bioscoopstoelen uit de City te koop

Nog een paar weken en dan moeten de rode stoelen uit het bioscooppand. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zeshonderd bioscoopstoelen die nog in het binnenkort te slopen City-theater staan, mogen weg. Liefhebbers kunnen ze op woensdag 4 oktober tegen een kleine vergoeding ophalen. De opbrengst gaat naar Leergeld Hilversum-Wijdemeren.

Eliza Vastgoed, dat schuin tegenover het City-theater aan de Herenstraat is gevestigd, gaat de voormalige cinema vanaf oktober slopen om plaats te maken voor een appartementengebouw van vijftien woningen met een commerciële plint op de begane grond. Eind 2018 moet het project opgeleverd zijn.

In de zalen staan nog zo'n zeshonderd bioscoopstoelen in de bekende dieprode kleur. Die moeten er vóór de sloop uit en Eliza Vastgoed stelt ze beschikbaar voor iedereen die nog een stukje Hilversumse filmhistorie in huis wil halen.

Sponsoractie

"Als betrokken Hilversumse onderneming willen we graag iets terugdoen voor de Hilversumse gemeenschap", aldus directeur Casper Landeweerd van Eliza Vastgoed. "We vergeten misschien soms dat zaken die voor veel kinderen heel normaal zijn voor kinderen uit armere gezinnen onbereikbaar zijn. Met deze sponsoractie voor Leergeld willen we daar iets aan doen", voegt hij eraan toe.

Reserveren

Wel vraagt Eliza Vastgoed de ophalers om vooraf 10 euro per stoel te doneren aan Stichting Leergeld Hilversum-Wijdemeren. Deze stichting wil voorkomen dat kinderen uit gezinnen met weinig geld sociaal worden uitgesloten doordat er geen geld is voor zaken als schoolreisjes en sportclubs. Omdat de stoelen per twee aan elkaar vastzitten, kunnen ze voor 20 euro per tweetal worden gereserveerd.
Geïnteresseerden kunnen hun bioscoopstoelen reserveren en tegelijk de donatie overmaken via de Facebookpagina van Eliza Vastgoed. De stoelen kunnen dan op woensdag 4 oktober tussen 16.00 en 19.00 uur worden opgehaald in het onderkomen aan de Herenstraat. Gereedschap kan thuis blijven: de organisators schroeven de stoelen vooraf los.

City Orkest Hilversum gaat 'vreemd'

HILVERSUM Het nieuwe seizoen is net onderweg en het City Orkest Hilversum werkt al toe aan een uitdaging. De muzikanten laten de gebruikelijke koers varen en doen op zondag 12 november iets compleet anders in het Muziekcentrum van de Omroep.

Lichte muziek is wat het orkest normaliter speelt. Op de tweede zondag van november gaat het 'vreemd'. Voorzitter Paul Streefkerk lijkt het een goed idee om eens het operetterepertoire aan te snijden. "Het is een eenmalig uitdagend en boeiend uitstapje", meent hij. Tijdens het concert in het MCO komt muziek van onder anderen Strauss en Bernstein voorbij. Het uit Kortenhoef afkomstige 't Koor levert dan eveneens een bijdrage, net zoals sopraan Maja Roodveldt en tenor Jeroen Blik.

Wie belangstelling heeft voor het orkest mag op dinsdag van 20.00 tot 22.30 uur vrijblijvend langskomen. Studio 2 van het MCO is de vaste repetitieruimte. De Hilversummers, die volgend jaar hun 70-jarige bestaan vieren, kunnen op diverse secties nog aanvulling gebruiken. Streefkerk noemt violisten, cellisten, hoornisten, trombonisten, percussionisten en een pianist. Meer informatie is te verkrijgen bij secretaris Rien van Ek via 06-50849447.

Vierde Rondje in de Meent

Hilversum Na het succes van de afgelopen drie jaar en wat puzzelen met het parcours, gaat komende zondag voor de vierde maal het (hard)loopevenement Rondje Meent van start.

Speciaal voor kinderen is er de BINK Kidsrun om 10.30 uur. Zij rennen een rondje van 1,2 kilometer naar het park en weer terug. Kinderen met een goede conditie kunnen ook deelnemen aan de 5 km. Volwassenen en jongeren kunnen kiezen uit 5 of 10 kilometer.
Iedereen kan meedoen. De start en finish zijn op het grote centrale plein naast wijkcentrum De Kruisdam. Voorinschrijven kan tot en met vrjidag 20.00 uur via het formulier dat verkrijgbaar is bij de infobalie van Albert Heijn De Meent.
De voorinschrijfkosten zijn 4 euro per volwassene en 2 euro per kind. Inschrijven op de dag zelf kan ook voor 5 euro per volwassene en 3 euro per kind. Dit kan in De Kruisdam tot 20 minuten voor de start van de betreffende run.

Globe geeft met kunst zuurstof aan bezoekers van open dag

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Kunst is als zuurstof voor de mens", aldus Kees van Oorschot, manager CV Globe. Deze zaterdag houdt de culturele instelling weer de jaarlijkse open dag. Van 12.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden, van jong tot oud, langskomen in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33. Tijdens het open huis zijn er optredens, kunnen de bezoekers zelf een instrument proberen en verzorgen docenten in diverse studio's open lessen. "Globe verzorgt lessen op bijna alle muziekinstrumenten, maar ook in de beeldende kunst, theater, dans, musical en fotografie spelen wij een belangrijke rol in Hilversum", meldt Van Oorschot nog.

Woonbeurs is ideaal om inspiratie op te doen

Elke week een andere, dit zijn de leukste

De Excellent Beurs is van donderdag 14 tot en met zondag 17 september in Rotterdam Ahoy. Foto: Excellent

De zomer loopt op z'n eind, een nieuw woonseizoen breekt aan. Zin in een ander interieur? Doe inspiratie op bij een van de grote en kleine vele woonbeurzen die de komende tijd in en buiten Nederland plaatsvinden.

Maison & Objet, Parijs
Tweejaarlijks woon- en designevenement in Parijs, waar de volledige interieurbranche aanwezig is. Deze beurs vindt van vrijdag 8 tot en met dinsdag 12 september plaats in beurscomplex Paris Nord Villepinte, iets ten noorden van Parijs.

Excellent, Rotterdam
Voor de vierde keer wordt in Rotterdam Ahoy de Excellent woonbeurs gehouden. Datum: van donderdag 14 tot en met zondag 17 september. Topmerken, designers en architecten tonen de bezoekers de nieuwste trends en innovaties op het gebied van wonen en interieur, omlijst met entertainment, (live)muziek, modeshows en meer.

Nazomerfair, Leeuwarden
In Friesland wordt op zaterdag 16 en zondag 17 september de Nazomerfair gehouden op het idyllische landgoed Stania State in Oentsjerk (vlak bij Leeuwarden). Een tweedaags herfstfeest met de laatste interieur- en tuintrends, mode, food en fijne hebbedingen.

100% Design, London
100% Design is de grootste designbeurs in Engeland. De presentaties van jonge, creatieve ontwerpers trekken jaarlijks meer dan 25000 bezoekers. Datum: woensdag 20 tot en met zaterdag 23 september. Locatie: Olympia in West-Kensington.

Magazine Residence komt tot leven in Singer Laren

Salon Residence, Laren
Na de succesvolle editie in 2015 komt Residence dit jaar opnieuw tot leven tijdens de Salon Residence. Van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober 2017 verandert Singer Laren in Boutique Hotel Residence. Met interiordesigners, masterclasses en shopping.

VT Wonen, Amsterdam
Het grootste woonevenement van Nederland is de VT wonen & design beurs (voorheen Woonbeurs Amsterdam) van dinsdag 3 tot en met zondag 8 oktober in de RAI. De mooiste merken en de beste experts openen het woonseizoen met alle wooninformatie onder één dak. Met de nieuwste designs en de meest verrassende ontwerpen.

Column

Vraagprijs ?!

Foto: Marieke van Veen

Niet zo lang geleden had ik een bezichtiging bij een zeer courante woning in Hilversum. Het betrof een zeer goed en recent gemoderniseerde woning die op dit moment extra in trek zijn. Een Amsterdams stel was nog niet de drempel over of informeerde al of we inmiddels een bod van de vraagprijs hadden of wellicht daarboven. Dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Veel courante woningen worden in onze regio boven de vraagprijs verkocht. Maar hoe stel je als verkoper nou de beste vraagprijs?

Hoge verwachtingen

Regelmatig kom ik bij mensen thuis voor een verkoopadvies. Het verwachtingspatroon is bij verkopers vaak torenhoog op dit moment. Dit heeft uiteraard alles te maken met de verhalen die de ronde doen op borrels, verjaardagen en op de sportclubs. De vraag is echter of een hoge vraagprijs ook uiteindelijk tot een goed verkoopresultaat leidt.

Hectiek creëren

Uit recent onderzoek is gebleken dat men in het verleden op basis van een reële vraagprijs met potentiële kopers één voor één in onderhandeling ging. Nu is de tendens een methode waarbij door de inzet van een iets lagere vraagprijs de hectiek wordt gecreëerd om de verkoopopbrengst te maximaliseren. De vraag is natuurlijk of dit bewust of onbewust gebeurt (en wellicht is het in deze markt sowieso al moeilijk een reële vraagprijs in te schatten), maar het resulteert uiteindelijk dus wel in een hogere transactieprijs. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de verkooptijd aanzienlijk korter is.

Professioneel advies

Een reële vraagprijs hanteren kan dus juist een beter resultaat genereren dan een zogenaamde 'probeerprijs'. Het is dus zeker niet altijd verstandig u gek te laten maken op borrel, verjaardag of sportclub. De makelaars in het Gooi zijn als experts graag bereid bij u langs te komen. Zij kunnen u als geen ander adviseren over de huidige marktsituatie en een reële vraagprijs.

Haal een stukje Azië in huis met de sierlijke Alocasia

Bloemenbureau Holland heeft de Alocasia uitgeroepen tot de woonplant van de maand september.

Theatraal, een beetje geheimzinnig en ontegenzeggelijk een persoonlijkheid: Alocasia (olifantsoor) zie je niet snel over het hoofd. Het is een sierlijke plant die meteen opvalt door de grote hartvormige bladeren met schitterende nerven en tekeningen. Er is een soort met spikkels op de stengels, een exemplaar met golvend lang en gekleurd blad en een compacte voor wie niet zo veel ruimte heeft.

Doorstroom niet op gang

De inkomensafhankelijke huurverhoging zorgt nauwelijks voor doorstroming, zo concludeert de Woonbond aan de hand van een onderzoek van de ING. In 2013 werd de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd met het doel huurders met een middeninkomen de sociale huursector uit te bewegen. De maatregelen lijken echter nauwelijks effect te hebben op het verhuisgedrag. Wel hebben sociale huurders als gevolg van de maatregel minder te besteden.

Open huizen

Eind deze maand, zaterdag 30 september, is er weer een Open Huizen Dag. Op deze dag kunnen mensen die op zoek zijn naar een (andere) koopwoning tussen 11.00 en 15.00 uur huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een mooie kans op een brede oriëntatie. Kijk op Funda welke huizen meedoen met deze NVM Open Huizen Dag.