HilversumsNieuws

20 november 2014

HilversumsNieuws 20 november 2014


'Vuurwerkvrije zone maakt Hilversum niet veiliger'

Vuurwerkhandelaar Witbaard stapt naar rechter

HILVERSUM - Vuurwerkverkoper Johan Witbaard stapt naar de rechter om het vuurwerkverbod in het centrum van Hilversum ongedaan te krijgen. Hij denkt een goede kans te maken. "De burgemeester nam zijn besluit uit oogpunt van veiligheid en overlastbestrijding, maar deze maatregel biedt daar geen oplossing voor", aldus Witbaard.
Burgemeester Broertjes stelt dit jaar voor het eerst een vuurwerkvrije zone in. Dat betekent dat rond oud en nieuw niemand vuurwerk mag afsteken op de Groest en omgeving. Als alternatief biedt de gemeente op het Langgewenst opnieuw een professionele vuurwerkshow aan. Witbaard heeft groot bezwaar tegen het verbod. "Het is een schijnmaatregel, want de overlast wordt vooral veroorzaakt door het illegale vuurwerk en daar helpt een vuurwerkvrije zone van een paar uur niet tegen." Verder zegt Witbaard dat hij en zijn branchegenoten geen overleg met de burgemeester hierover hebben kunnen voeren. "Dat had Broertjes wel beloofd, maar we moesten het doen met een gesprek met een ambtenaar die vertelde dat de burgemeester geen tijd voor ons had. Daar ben ik verbolgen over", aldus de ondernemer, die dit jaar omzetverlies verwacht en bovendien vreest dat dit de eerste stap is naar een vuurwerkverbod voor heel Hilversum.
Burgemeester Broertjes zegt de commotie niet te begrijpen.

Lees verder op pagina 15.

Mozarthof dag dicht na bedreiging

door Ingmar Meijer

HILVERSUM – Uit voorzorg heeft de Mozarthof vrijdag de deuren dichtgehouden. Een ouder zou indirect zo'n zware bedreiging hebben gemaakt aan het adres van de school, die speciaal onderwijs geeft, dat in samenspraak met politie en gemeente dit besluit is genomen. Vrijdagavond is een 44-jarige verdachte uit Laren aangehouden.

Afgelopen donderdag uitte de man dreigende taal in de richting van de Hilversumse school. Dat was reden voor de schoolleiding om direct contact te zoeken met de politie, omdat zij vond dat de veiligheid van de leerlingen niet gegarandeerd kon worden. De politie startte een onderzoek. Dat leidde tot de arrestatie van de 44-jarige verdachte, die maandag is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Voorlopig zit hij nog vast. Woensdag 26 november hoort hij in de raadkamer of en hoe lang zijn arrest verlengd wordt.

De man had eerder dit schooljaar een medewerker van de Mozarthof mishandeld. Op 1 oktober had hij op het schoolplein klappen uitgedeeld omdat hij ervan overtuigd was dat zijn kind slachtoffer was geworden van een zedenincident. Ook toen moest de Laarder mee met de politie; er is volgens directie en bestuur van de school toen een politieonderzoek verricht in samenwerking met de school en een arts. In de briefing per mail naar de ouders schrijven directeur Trix Stove en bestuurder Ed Knies dat na onderzoek uit niets is gebleken dat het vermoeden van een zedenincident op waarheid berust. Tevens benadrukken zij dat de verdachte ook geen aangifte heeft gedaan en dat al het personeel een geldige Verklaring omtrent Gedrag heeft.

Ouders en verzorgers ontvingen donderdagavond de mededeling dat de Mozarthof de volgende dag gesloten bleef. Veel mensen, inclusief de vervoerders, hadden de laat doorgegeven boodschap op tijd gezien, want bijna niemand verscheen vrijdag op het schoolplein. Wel leidde het tot ongerustheid en veel vragen. De Mozarthof is een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs. Er wordt lesgegeven aan zeer moeilijk lerende kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld een autistische stoornis of verstandelijke beperking. Maandag ging de school weer open. Directie en bestuur waren bij aanvang beschikbaar voor vragen van ouders, terwijl docenten en klassenassistenten zich bezighielden met de begeleiding van de leerlingen. De Mozarthof is in gesprek met politie, gemeente en justitie om afspraken te maken zodat een situatie als deze niet weer kan voorkomen.

Stralende kinderen en lachende ouders

Grote opkomst bij het onthaal van de Sint in de Oude Haven. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Terwijl het zaterdag bij de landelijke intocht in Gouda flink misging viel er in Hilversum niet één onvertogen woord. Dat meldt Ron Bijlsma, voorzitter van Sinterklaas Comité Hilversum. "Dit is een traditie en dat hebben we hier zo gehouden", aldus de Hilversummer. Stralende kinderen, lachende ouders en een afgeladen Hilversum: duizenden mensen waren naar de Oude Haven gekomen om Sint Nicolaas en z'n Pieten rond 14.00 uur te ontvangen en ook op de Kerkbrink was het afgeladen vol voor de meet and greet met de goedheiligman. Kijk op pagina 9 voor meer foto's.

Ascensio gedwongen tot sluiting

HILVERSUM - De Hilversumse zorgaanbieder Ascensio mag van staatssceretaris Van Rijn niet verder. Binnen vier weken moet Ascensio alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. De gemeente Hilversum is erg blij met het besluit.

Het besluit volgt op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die bracht in juli van dit jaar onverwachts een bezoek aan Ascensio en trof (net als eerder) een 'zeer zorgwekkende' toestand aan. Er is sprake van fors achterstallig onderhoud van de gebouwen, de woonomstandigheden en de hygiëne laten te wensen over en daarnaast waren de ondersteuningsplannen voor de cliënten niet op orde.

Het beeld uit dit rapport komt volgens de gemeente goed overeen met de noodsignalen die tijdens de bewonersbijeenkomst werden geuit. Burgemeester Pieter Broertjes: "Dit is hopelijk het slotakkoord van een jarenlange strijd van gemeente, politie en andere instanties om de problemen bij deze particuliere zorginstelling aan te pakken. Er lijkt nu een einde gekomen aan de overlast en ordeverstoringen in diverse buurten."

Ascensio biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jongvolwassenen met een ontwikkelingsachterstand en/of een lichtverstandelijke beperking.

125

Pieten waren zaterdag te zien in Hilversum bij de intocht van Sinterklaas

Nieuwe kalender van Pas Op! is uit

Nelly Bodenheimschool. Foto: Stichting Hilversum, Pas op!

HILVERSUM – De nieuwe kalender van Stichting Hilversum, Pas Op! is uit. Burgemeester Broertjes nam dinsdagmiddag het eerste exemplaar in ontvangst.

Ieder jaar geeft deze Hilversumse stichting, die zich inzet voor het behoud van historische en architectonische gebouwen, een kalender uit. Ditmaal heeft zij veel aandacht besteed aan scholen en hun gebouwen. Thema's die onder andere aan bod komen zijn wonen in een oude school, werken in een voormalig pand van een onderwijsinstelling, in de kost op school, de scholen op de Schuttersweg, omroep in een oud schoolgebouw en koninklijke scholen.

"Dat veel Hilversumse scholen zijn ontworpen door Willem Dudok komt erg goed uit: in maart 2015 is het precies 100 jaar geleden dat Dudok naar Hilversum kwam en onze gemeente architectonisch op de wereldkaart zette", aldus secretaris Cees van Zijtveld.

Hij vervolgt: "In maart trakteren we op een rondje Dudok: een letterlijk rondje, want hoewel de stijl van Dudok naar het kubisme neigt met plastische, blokvormige opbouw, kwamen we zo nu en dan een rondje tegen, veelal in de vorm van een cirkelvormig raam. December staat in het teken van oud en nieuw: de oude en de nieuwe St. Aloysiusschool."

Wie een Pas op!-kalender wil aanschaffen kan dat doen bij Museum Hilversum aan de Kerkbrink, boekhandel Libris Voorhoeve aan de Kerkstraat en de Bruna aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De prijs is 8,50 euro.

Nationale veldrit zaterdag in Hilversum

HILVERSUM – Nationale toppers en regionale renners verschijnen zaterdag aan de start van de veldrit die GWC De Adelaar verzorgt. Om 11.00 uur beginnen de veldrijders aan hun rondje door de bossen van Anna's Hoeve.

De Jeanette Memorial Sportzorg-veldrit is onderdeel van de Topcompetitie van de wielerbond (KNWU). Hierdoor verschijnen niet alleen de sterkste renners uit de regio aan de start, maar ook landelijk bekende veldrijders zoals nationaal kampioen bij de amateurs Freek de Jong. Hij won dit seizoen al zes wedstrijden. Concurrentie kan hij verwachten van Jordy Luisman, Mattijn Motshagen, Jordy Beuker en Roderik Egberink. In het peloton van ruim zestig renners verdedigen Richard Calis en Wim van der Laan de eer van De Adelaar. Tevens klimmen de masters zaterdag op de fiets. Ook hier kan De Adelaar rekenen op aanwezigheid van de nationale top, zoals Lars Rietveld en Erik Dekker. Tevens rijden de nieuwelingen, elite vrouwen en mannen, beloften en junioren deze veldrit.

Weerbericht

Vrij veel bewolking, af en toe lichte regen
Een golvend frontaal systeem trok afgelopen zondag tegendraads over Nederland richting Engeland. Deze ontwikkeling veroorzaakte meer regen dan aanvankelijk leek. Blikvanger op de weerkaart is een sterk Scandinavisch-Russisch hogedrukgebied. Het zorgde deze week voor rustig en droog weer. Oceaanfronten komen nu wat dichterbij met kans op lichte regen.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Lokaal kan er wat regen of motregen vallen. Ook in het weekeinde is veel bewolking aanwezig met soms wat regen, maar de kans dat de zon af en toe door de bewolking breekt is met name zaterdag iets groter. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de nacht koelt het af tot circa 5 graden. In de middag wordt het vrijdag 8 à 9 graden, in het weekeinde wordt het met 11 à 12 graden zachter.

Trend na het weekeinde
Met de verwachte luchtdrukverdeling is de kans klein dat er komende week een overgang plaatsvindt naar vroeg winterweer. Mogelijk bereikt dinsdag een actiever front van een depressie onze regio. De kans op regen neemt dan toe. De maxima liggen rond 8 à 9 graden.

Weetje
Het Amerikaanse weerinstituut 'AccuWeather' laat jaarlijks een winterverwachting uitgaan. Vorig jaar werd een zeer milde winter verwacht voor heel West-Europa. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Er wordt voor onze wijde regio nu een betrekkelijk koude en vrij droge winter verwacht. De huidige ontwikkelingen lijken daar al een aanwijzing voor te geven.

Jaarconcert Oranje Harmonie

De blazers van de Oranje Harmonie in actie.

HILVERSUM - Ook dit jaar hoopt de Hilversumse muziekvereniging opnieuw voor een uitverkochte Zuiderkerk te mogen musiceren. Dirigent Joop Nijholt heeft voor zowel het opleidings- als het grote orkest een geweldig programma samengesteld, meldt de muziekvereniging trots.

Er staat onder andere filmmuziek op het programma, zoals 'TinTin' (Kuifje) en het onbekende maar indrukwekkende 'Ceremonial Parade'. Ook drie solisten laten deze avond van zich horen. Het concert vindt plaats op zaterdag 22 november in de Zuiderkerk aan de Neuweg 148 in Hilversum. Aanvang 20.00 uur. Entree € 8,-, kinderen t/m 10 jaar € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via www.oranjeharmonie.nl.

Meer activiteiten in onze agenda, verderop in deze krant, en op www.hilversumsnieuws.nl.

Mauritsstraat in de richting van de Havenstraat 2014. Foto: Bastiaan Miché

We kijken de Mauritsstraat in, richting de Havenstraat. Rechts 1927, de mensen hebben de fotograaf in de gaten.

Mauritsstraat in de richting van de Havenstraat 1927. Foto: Bastiaan Miché

'Kan geen twee koningen tegelijk dienen'

Vraagtekens bij dubbelrol ambtenaar in keukentafelgesprek

Tijdens een 'keukentafelgesprek' worden bij de mensen thuis alle zorgbehoeften geïnventariseerd. Klinkt goed, maar niet voor iedereen. Foto: Bastiaan Miché

door Ingmar Meijer

HILVERSUM – Je ziet het beeld al helemaal voor je: koffie en koekjes staan klaar op het kleedje. De ambtenaar luistert aandachtig en stelt aan de keukentafel vragen over de wensen en behoeften van de zorgvrager. Wegens de veranderingen in de zorg moet de gemeente vanaf 1 januari 2015 de zorgindicaties vaststellen. Maar welke pet heeft deze ambtenaar op: die van zorgverlener of handhaver?

Een goedwillende ambtenaar komt over de vloer tijdens een keukentafelgesprek om over de zorg te praten en constateert tijdens zijn bezoek een misstand. De vrouw des huizes heeft een viervoeter rondlopen maar betaalt bijvoorbeeld al jaren geen hondenbelasting of in de woning staan wel heel veel boeken over jihadisme. "Welk belang dient hij dan? Is dat het belang van degene die zorgt nodig heeft of is dat het belang van de overheid? Die twee zijn niet verenigbaar. Dat kan eigenlijk niet. Je kan geen twee koningen tegelijk dienen", stelt een bezorgde inwoonster aan de kaak. Ze wil niet met haar naam in de krant. Zij vreest dat er te gemakkelijk met de rechten van kwetsbare mensen wordt omgesprongen.

'De rechten van de mens is geen kwartetspel waarbij je rechten ruilt'

Het is een onwenselijke spagaat, vooral voor de ambtenaar, meent de Hilversumse. Dat is een van de hoofdredenen voor haar om nee te zeggen tegen het keukentafelgesprek. Dit woord is jargon en staat voor 'een bezoek bij je thuis', 'toelatingsgesprek', 'informeel verkennend gesprek' en 'bij u thuis samen met u bekijken wat u zelf kunt en wat u nodig heeft van de gemeente'. Althans, zo heeft de gemeente Hilversum het in jip-en-janneketaal omschreven in de zelfgemaakte alternatieve begrippenlijst Sociaal Domein.

De Hilversumse plaatst vraagtekens bij de verandering bij het indiceren. Waar tot en met 31 december een 'burger' langskomt, is die taak vanaf het nieuwe jaar in handen van een medewerker van de gemeente. Op televisie komen spots voorbij dat de ambtenaar in de veiligheid van het eigen huis van de zorgaanvrager komt. Een onwenselijke situatie, zo meent de Hilversumse. "Wat gaat er mis met het keukentafelgesprek? Het wekt de indruk dat als je zorg of hulp nodig hebt van de gemeente je moet toestemmen dat de gemeente bij je langskomt om dit te bespreken. Dit is immers het uitgangspunt", is haar uitleg.

De ambtenaar heeft absoluut niet de rol van ordehandhaver

Zij vervolgt: "De bezorgdheid die ik voel komt voort uit het feit dat mensen zich misschien gedwongen voelen toe te stemmen met deze handelswijze. Je hebt immers zorg nodig dus kun je geen nee zeggen tegen dit keukentafelgesprek. Het kan ook de gemeenteambtenaar het gevoel geven dat hij het recht heeft zichzelf bij mensen uit te nodigen. Dit is niet alleen een overtreding van de gemeentewet, maar ook een schending van de rechten van de mens." De overheid mag zonder gegronde reden de huizen van burgers niet onuitgenodigd betreden. Verder mag zij geen activiteiten bedenken om dit recht op privacy in te perken en dat gebeurt hier wel. Hier zit een ander groot bezwaar van haar.

Over 41 dagen gaat de hele zorg op de schop. Dan hevelt het Rijk deze taak over naar de gemeenten. Een helse en lastige voorbereidingsklus. Veel mensen maken zich grote zorgen. Nog altijd is niet duidelijk hoe de zorg er uit komt te zien. Door de enorme bulk werk die deze transitie met zich meebrengt en de stress van de Hilversummers die zorg nodig hebben en niet weten waar ze aan toe zijn, sneeuwt de discussie over de dubbelrol van de ambtenaar en het recht op privacy onder. Maar het zijn wel vragen die nu aan bod moeten komen.

"Op 1 januari moet alles op de rol staan", aldus de verontruste Hilversumse. "Ik heb alle respect voor hoe iedereen bezig is in een korte tijd de nieuwe zorg op de rails te zetten. Ik weet met welke betrokkenheid dit gebeurt. Maar dit hadden ze in Den Haag moeten voorkomen. Zij hebben het gewoon over de schutting gegooid en hadden de grenzen vooraf moeten bepalen en dus ook de rechten van de mens moeten respecteren. Dat neem ik ze wel kwalijk.".

Waar de Hilversumse voor wil waken is dat als iemand nee zegt tegen zo'n gesprek in het eigen huis, dat dan ook de benodigde zorg uitblijft. "Een mens heeft recht op privacy én op zorg. Er lijkt nu een lijn getrokken. Er mag geen sprake zijn van machtsmisbruik. De rechten van de mens is geen kwartetspel waarbij mensen het ene recht tegen het andere recht moeten inruilen. Er is namelijk geen noodzaak dat de gemeenteambtenaar toegang tot de woning heeft om een gesprek te voeren. Dat kan ook ergens anders gebeuren."
De gemeente Hilversum meldt dat de deuren voor ambtenaren gewoon opengaan bij mensen waarbij de zorgindicatie wordt vastgesteld. Dat er Hilversummers zijn die liever geen keukentafelgesprekken willen voeren, is niet bekend in het raadhuis. Daarnaast benadrukt de gemeente dat de ambtenaar absoluut niet de rol van ordehandhaver heeft. Het enige belang dat telt is dat van de zorgaanvrager. Wie een afspraak op neutraal terrein wil maken, kan dat doen op het Sociaal Plein. Deze nieuwe voorziening, waar alle zorgfacetten onder één dak zitten, gaat op 1 januari open aan de Wilhelminastraat 1-19.

Opgepakt voor inbraak

HILVERSUM - De politie heeft maandag een 49-jarige Hilversummer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht te hebben ingebroken bij een woning aan de Oranjeweg in Kortenhoef.

De inbraak vond zaterdag plaats. Er zijn verschillende goederen ontvreemd. Tijdens het onderzoek, gedaan door het woninginbrakenteam in Hilversum, kwamen rechercheurs al snel de 49-jarige verdachte uit Hilversum op het spoor, onder andere door het traceren van de gestolen goederen. De man is gisteren voorgeleid.

Hertenkamp tijdelijk gesloten

HILVERSUM – Scholen, groepen en andere bezoekers stonden afgelopen dagen voor een dichte deur bij de kinderboerderij. De Hertenkamp moest tijdelijk dicht vanwege de uitbraak van vogelgriep.

Alle kinderboerderijen waren verplicht de deuren dicht te houden. Zondag is namelijk op een pluimveebedrijf in Hekendorp vastgesteld dat daar sprake is van vogelgriep. "De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk", zo meldde de Hilversumse kinderboerderij op de website. "Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen."

Hilversum moet leren samenwerken

HILVERSUM - GS van Noord-Holland willen dat Hilversum zich de komende jaren bekwaamt als gelijkwaardige samenwerkingspartner voor de regiogemeenten Wijdemeren en Weesp.

Zo staat in een conceptadvies aan Binnenlandse Zaken. Ook moet Hilversum de rol van centrumgemeente ten volle innemen. Uiteindelijk moet dat kunnen leiden tot een gemeentefusie.

Glas-in-loodkunstwerk rijker

Wethouder Jaeger en wethouder Van Vroonhoven onthullen kunstwerk van Berend Strik in zwembad De Lieberg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Vlak na de onthulling twittert wethouder Wimar Jaeger dat Hilversum een monument rijker is. Daarmee doelt de D66'er op de industriële glazen wand die zwembad De Lieberg moet verbinden met de wijk. Samen met de Amsterdamse maker Berend Strik en collega-wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok verrichtte Jaeger donderdag de openingshandeling in het Hilversumse bad aan de Jan van der Heijdenstraat. Het glas-in-loodraam is 6 bij 30 meter groot en vertelt het verhaal over het werkende leven van de vorige bewoners van Villa Industria.

Bijeenkomst over zorg in De Egelantier

HILVERSUM – Woondienstencentrum De Egelantier is donderdag 27 december de plek waar een bijeenkomst over veranderingen in de zorg en ondersteuning voor ouderen wordt gehouden. Tussen 15.30 en 17.00 uur staat de vraag centraal hoe deze zorg in 2015 te regelen is met de gemeente.

Het is de laatste bijeenkomst in de serie die HilverZorg, Amaris Zorggroep, Inovum en de gemeente Hilversum aanbiedt. Volgende week donderdag krijgen de aanwezigen informatie over bereikbaarheid en werkwijze van de gemeente. Inloop is vanaf 15.00 uur. Daarnaast wordt verteld wat er allemaal in de wijk gaat gebeuren en hoe Hilversummers daar zelf een bijdrage aan kunnen leveren. Aan het einde van de sessie is er ruimte voor het stellen van vragen.

Aanmelden is verplicht voor deze bijeenkomst in het onderkomen aan de Egelantierstraat 194. Stuur een mail naar meedoen@hilversum.nl of een brief naar Postbus 990, 1201 GM Hilversum, ter attentie van L. Terpstra.

'Glas in 't bakkie' ook in Hilversum

HILVERSUM – Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok is zaterdag te vinden bij winkelcentrum Seinhorst om daar de nieuwe campagne 'Glas in 't bakkie' te promoten. De gemeente en de Grond- en Afvalstoffendienst (GAD) willen het scheiden van glas verbeteren.

Van 12.00 tot 13.30 uur is een zogeheten VIP-team van de GAD aanwezig bij winkelcentrum Seinhorst, Jan van der Heijdenstraat/Radiostraat. Deze club vangt inwoners op die glas komen brengen. Wethouder Van Vroonhoven-Kok helpt het team van 12.30 tot 13.00 uur. Daarnaast is de GAD zaterdag in nog vijf gemeenten te vinden om de nieuwe glasinzameling te promoten.

De nieuwe glasinzameling is gericht op de nieuwe, makkelijker manier van glas scheiden. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mogen de inwoners nu de restjes aan het glas laten zitten én de dop en het deksel kunnen nu ook mee de glasbak in. "Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker", aldus een vertegenwoordiger van de GAD.

Lieselotte Poort

Werkt bij Museum Hilversum en bij het Filmtheater, 38 jaar jong, geboren in Hilversum

Wat doe je in het museum?
"Ik ontvang de gasten en af en toe leid ik ze ook rond. Verder doe ik het werk bij de receptie en soms help ik achter de bar. Ik heb ook een keer meegelopen met een modeshow in het museum."

En bij het Filmtheater?
"Werk ik als operateur, controleer ik de kaartjes, spring ik bij achter de bar en zorg ik dat naderhand de zalen weer schoon zijn."

Favoriete film?
"Van alles, ligt aan mijn stemming. 'Pirates of the Caribbean', 'The Butler', 'Pride', 'Boyhood', maar ook Disney en 'Coco Chanel'."

Lees je ook wel eens een boek?
"Ik heb een e-reader, dus dat leest makkelijk weg. 'Toen ik je zag' van Isa Hoes, 'Duizend Schitterende Zonnen', 'Bridget Jones', Martin Bril, Saskia Noort. Maar ook filosoof Bas Haring en de Dalai Lama. Kunstboeken van Salvador Dali en Picasso."

Favoriete muziek?
"Alicia Keys, Pink."

Je hebt ineens een dagje vrij, wat ga je doen?
"Dan trek ik er lekker op uit. Wandelen of hardlopen door het bos of winkelen en lunchen met vriendinnen. Schilderen en zingen zijn ook een hobby van me."

Je beste eigenschap?
"MIjn enthousiasme."

En je slechtste?
"Ik ben nogal chaotisch."

Met wie (dood of levend) zou je wel eens een goed gesprek willen?
"Salvador Dali en Stevie Wonder."

Waar maak je je zorgen over?
"Om het stressniveau waardoor de mens niet meer altijd natuurlijk en puur overkomt."

Als je een dagje burgemeester van Hilversum was...
"Dan zou ik het plaatselijke vuurwerk afschaffen zodat ieder voor zich het jaar kan uitknallen."

Fusie Vorstin en Achterom loopt vast, toekomst onzeker

Wethouder vindt bedrijfsplan te mager

HILVERSUM - De toekomst van podium De Vorstin en Theater Achterom is ongewis. De gemeente Hilversum dringt aan op een fusie van beide organisaties, maar die komen er met de wethouder niet uit. Het podium en het theater leggen nu hun fusie stil en vragen de Hilversumse politiek zich uit te spreken over de impasse.

Als subsidieverstrekker heeft de gemeenteraad een dringend verzoek gedaan aan beide stichtingen om de krachten te bundelen en daarmee een 'kwalitatieve verbetering van de theaterfunctie' te bereiken. Maar het bedrijfsplan dat de twee organisaties deze zomer overlegden, was onvoldoende in de ogen van wethouder Wimar Jaeger. Zo valt de begroting drie ton hoger uit, wordt er onvoldoende rekening gehouden met een verhoging van de bezoekersaantallen en is het opvoeren van De Vioolkist als tweede theaterlocatie ongewenst. "Er zijn op dit moment voldoende theaterlocaties in Hilversum", aldus de wethouder in een brief aan de raad.

De voorzitters Paul van Oort (De Vorstin) en Cobie de Vos (Achterom) noemen de opstelling van de gemeente wispelturig. "Tijdens het spel zijn de regels veranderd." Ze zeggen dat het college van B en W de subsidie vanaf 1 januari 2016 niet meer garandeert. Daarmee valt de financiële basis onder de plannen weg en wordt de voorgenomen fusie onhaalbaar, zo melden ze. Wat ook speelt, is dat het college medio 2015 de theaterfunctie van het pand van Theater Achterom aan de Eemnesserweg zou willen stopzetten. Dat betekent dat Theater Achterom per 1 juli 2015 moet sluiten. "Het besluit van B en W is teleurstellend voor beide instellingen, maar vooral uiterst negatief voor de podiumkunsten en dus de inwoners van Hilversum", aldus de voorzitters.

Voorzitters willen dat gemeenteraad zich uitspreekt over impasse

De uitgebreide verklaring van beide voorzitters staat op de website van het HilversumsNieuws. Daar staat ook de informatiebrief van de wethouder.

Comenius College is 'Gezonde School'

Comenius is een Gezonde School en dat wordt gevierd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Als een van de eerste scholen in Nederland heeft het Comenius College in Hilversum het vignet Gezonde School ontvangen. Het werd vrijdag gevierd met gezonde hapjes.

Het Comenius krijgt het vignet voor het thema 'roken, alcohol- en drugspreventie'. De Gezonde School verbindt losse activiteiten in een planmatige en structurele aanpak. Het vignet, uitgereikt door Paul Rosenmöller van de VO-raad, is een erkenning voor de integrale manier waarop het Comenius werkt aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen en medewerkers.

Je ei kwijt in Café Doodgewoon

Ontmoetingsplek voor wie te maken heeft met ongeneeselijk ziek zijn

'We willen dat het café huiselijk is, persoonlijk en veilig. Dat is het hier', vertelt Kristel Menssink. Foto Barbara Schriek

door Barbara Schriek

HILVERSUM - Café Doodgewoon bestaat alweer een jaar en dat gaat niet zomaar voorbij. Op woensdag 26 november houden ze een thema-avond over 'Omgaan met angst en pijn'.

Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met of meer wil weten over ongeneeslijk ziek zijn, georganiseerd door het samenwerkingsverband Netwerk Palliatieve Zorg. Je kunt er gewoon luisteren, maar je kunt er ook je eigen ei kwijt. Het is voor zowel de zorgprofessional als belangstellenden. Zo'n vier keer per jaar wordt het gehouden, altijd in Viore, inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. "Dit is de ideale locatie", vertelt Kristel Menssink van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek en de drijvende kracht achter Café Doodgewoon. "We willen dat het café huiselijk is, persoonlijk en veilig. Dat is het hier."

Ook voor mantelzorgers geldt: het verdriet moet eruit

Heftig en humor
Op 11 oktober was het de Dag van de Palliatieve Zorg. Daarvoor had het Netwerk twee filmavonden georganiseerd met dit keer de film 'Brozer'. Er kwamen zo'n tachtig tot honderd mensen per avond. "De film gaat over vier zussen van wie er een terminaal ziek is. Op een gegeven moment wordt de hoofdrolspeelster echt ziek en dan wordt het meer een documentaire. Ze gaan elkaar ook met de echte namen aanspreken. Het lijkt heel heftig, maar er zat ook veel humor in. Dat is een mooie manier van verwerken."

Café Doodgewoon is dit jaar gesponsord door Monuta Charity Fund, voor volgend jaar zijn ze nog in gesprek met nieuwe sponsors. Het is namelijk iets dat echt aanspreekt. "Ouderenbonden organiseren ook thema-avonden. Je ziet dat er heel veel vragen zijn. Vitale ouderen willen weten wat ze kunnen en of ze alles nog onder controle hebben. Mensen vragen meer aan de dokter en gaan ook zelf meer nadenken. Tegenwoordig moet je langer thuis blijven wonen, dus dan is er de vraag of je huis daar wel klaar voor is. In een verpleeghuis kom je alleen nog maar als je echt heel erg ziek bent. De laatste jaren kun je zelfs al thuis blijven wonen als je ongeneeslijk ziek bent. Morfine, beademing: als de ruimte er geschikt voor is, dan kan er een heleboel thuis", aldus Menssink.

Men moet dit allemaal echter wel weten en daarvoor staan zij klaar. "Wij streven ernaar dat mensen er minder door overvallen worden. Ik word wel eens in paniek opgebeld door cliënten, dan gaan ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, terwijl dat vaak niet eens nodig is. Het is veelal pure angst. Daarnaast is gebleken dat mensen graag gewoon thuis willen zijn als ze komen te overlijden. Je moet dan wel de mogelijkheden kennen. De patiënt wil zo veel mogelijk de regie in eigen hand hebben."

Mantelzorgers
De cafés zijn niet alleen voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, maar ook voor de naasten en mantelzorgers. Die moeten alles ook goed kunnen afsluiten. Menssink: "Dat gaat de laatste jaren ook beter. Het verdriet moet eruit, anders krijg je er later last van."

Omgaan met angst en pijn
Op woensdag 26 november is de eerstvolgende en daarmee wordt direct ook het eenjarig bestaan van dit café gevierd. Het thema is dit keer 'Omgaan met angst en pijn'. Wat is pijn? Wat zijn de oorzaken? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er? Aan het woord komt Irene de Oude, oud-verpleegkundige, consulent en voorlichter rond het levenseinde. Menssink: "Ik heb haar horen praten tijdens een café Doodgewoon in Zaandam. De manier waarop ze praatte en de informatie die ze vertelde, spraken mij direct aan. Dus ik ben ontzettend blij dat ze nu ook naar ons komt." Het wordt een educatieve middag met veel gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Woensdag 26 november van 16.00 tot 18.30 uur in Viore, Oostereind 115 in Hilversum.

VVD wil benoeming van schadecoördinator

'Wie iets vernielt, draait op voor de kosten'

Volgens VVD-raadslid Ruud Verkuijlen verdient een schadecoördinator zichzelf terug. Foto: VVD Hilversum

HILVERSUM – Wie in Hilversum iets vernielt, moet opdraaien voor de kosten. VVD Hilversum is voorstander van een lik-op-stukbeleid. De liberalen stellen voor om een schadecoördinator in de arm te nemen die niet alleen rond de jaarwisseling werkzaam is.

De schadepiek is tijdens oud en nieuw een soort Himalaya. Volgens VVD-raadslid Ruud Verkuijlen vindt in die paar uren dat er vuurwerk afgestoken wordt een kwart van alle vernielingen in een jaar plaats. Tijdens de laatste jaarwisseling moest Hilversum een bedrag van 90.000 euro aan gemeenschapsgeld ophoesten. "Het vernielen van publiek eigendom is volstrekt onacceptabel. Het verhalen van de aangerichte schade op de daders is van het grootste belang", schrijft de liberaal.

De VVD pleit voor het aanstellen van een schadecoördinator. In 2013 en begin van dit jaar had de gemeente een ambtenaar vrijgemaakt om zich bezig te houden met het verhalen van schade op de daders. Rond de komende jaarwisseling moet de coördinator terugkeren. "De kosten van de inzet van een schadecoördinator wegen ruimschoots op tegen de baten en het geeft een heldere boodschap: wie in Hilversum iets vernielt, draait op voor de kosten. Wat ons betreft, blijft deze coördinator overigens het gehele jaar actief. Dat verdient zichzelf terug", is Verkuijlen stellig.

Tijdens laatste oud en nieuw was er voor 90.000 euro schade

Breeduit ventileren
Tijdens de komende commissievergadering Economie en Bestuur (woensdag 26 november) gaat hij burgemeester Broertjes hierover aan de tand voelen. Naast de vraag een schadecoördinator te benoemen wil hij tevens van de burgervader horen dat hij er alles aan doet om alle schade tijdens de jaarwisseling op de vernielzuchtigen te gaan verhalen. De gemeente moet vooraf de boodschap breeduit ventileren dat het slopen van publiek eigendom synoniem staat voor de eigen portemonnee trekken.
HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes gaat maandag 24 november in debat met leerlingen van het A. Roland Holst College over het aanstaande vuurwerkverbod in het centrum van Hilversum.
Het debat is georganiseerd door de school en vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur aan de Schuttersweg 26. Ook woordvoerders van de brandweer, de politie en de GGGD zijn aanwezig. Het A. Roland Holst College zorgt voor een debatteam dat bestaat uit leerlingen variërend van brugklas tot en met eindexamenklassen. Bezoekers in de zaal krijgen ook de kans om actief deel te nemen aan de discussie. Aanmelden via ltiesing@gsf.nl onder vermelding van 'vuurwerkdebat'.

Drukste intocht van de laatste jaren

Ook op de Kerkbrink kon de Sint rekenen op veel publiek.

HILVERSUM - Sinterklaas kon in Hilversum tijdens de optocht rekenen op heel veel kijkers. Volgens Ron Bijlsma, voorzitter Sinterklaas Comité Hilversum, was dit de drukste intocht van de laatste jaren. Met name op de Kerkbrink was beduidend meer publiek dan voorheen, zo concludeerde hij.

Bijlsma is een tevreden man. De organisatie liep op een paar kleine zaken na gesmeerd, de Hilversummers kwamen in groten getale naar de optocht en alles verliep in volkomen harmonie. Het idee dat het zou kunnen ontsporen was wel door het hoofd van de voorzitter geschoten, maar in Hilversum bleven praktijken zoals in Gouda uit. Het was een kinderfeest zoals een kinderfeest hoort te zijn. Op één opmerking na richting Sinterklaas is er geen wanklank gevallen, meldt Bijlsma. "Dit is een traditie waar we aan vast moeten houden. Dat is wat we hier in Hilversum doen, ondanks alle ophef vooraf", zei Bijlsma.

Zo tegen 14.00 uur was het tjokvol in de Oude Haven.
Samen met burgemeester Broertjes loopt Sinterklaas richting het podium in de Oude Haven. Foto's: Bastiaan Miché
Kleine hulppiet was zaterdag ook van de partij.

"Ik denk dat het steeds meer gaat leven", zegt de preses over de toegenomen belangstelling. "Hilversum heeft twee hoofdstukken: een bij de Oude Haven en de andere bij Museum Hilversum. Er zijn maar weinig plaatsen die de intocht op deze manier kunnen houden."

Experimenteren met het centrum van Hilversum

Samen met Hilversummers werken aan bruisender en spannender dorpshart

HILVERSUM – Alles mag en alles kan. Regels gelden tijdelijk niet meer. Het is aan de ondernemers, bewoners, Museum Hilversum en de gebruikers van de Kerkbrink zelf wat zij met hun plein willen. Hilversum wil hier een experiment met een regelvrije zone invoeren. Dat is een van de ideeën die het gemeentebestuur onderzoekt om van het ingedutte centrum een bruisend geheel te maken.

Wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink komen met een experiment op de Kerkbrink. Dat wordt een regelvrije zone. Foto: Bastiaan Miché

"We denken aan een tijdelijk experiment", meldt wethouder van Economische Zaken, Wimar Jaeger. "De grondslag hiervan is dat mensen die wonen en werken op de Kerkbrink zelf het beste weten wat goed is voor hun plein. Dat weten ze beter dan wij hier in dit grote, gele raadhuis."

Alle pleinen in het centrum krijgen hun eigen karakter, identiteit en functie. Meer duidelijkheid, minder een ratjetoe, is het devies. Per definitie heeft de gemeente daar de rol van aanjager. Het echte werk moet komen van alle betrokken partijen. Dit is immers de participatiesamenleving en daarnaast heeft Hilversum ook niet de financiële middelen om alle plannen zelf te realiseren. De inhaalslag is een verantwoordelijkheid van gemeente, inwoners en ondernemers.

Bij een mogelijk experiment op de Kerkbrink gaan bestaande regels van tafel. Voorwaarden aan de vergunningsaanvragen, over de grootte van het terras, de kleur van de luifels of de sluitingstijden gelden dan niet meer. Het is aan de gebruikers van het plein om met een breed gedragen invulling te komen. "Wat gebeurt er als zij zelf kunnen bepalen? Zeg dat ze een terras willen. Dan moeten wij daar de randvoorwaarden voor scheppen en niet vragen om in zestienvoud een vergunning aan te vragen. Korte lijnen, snel schakelen. Het draait om een kwalitatief goed plein voor de Kerkbrink. Zo gaan bijvoorbeeld vanaf 14 december zeven van de twaalf bussen het plein af", meldt VVD'er Floris Voorink, wethouder Ruimtelijke Ordening en Verkeer. Hij wil ook de andere bussen weren, maar dat kan pas over een jaar.

Alle pleinen in het centrum krijgen hun eigen identiteit en functie

Vorige week dinsdag. Het voltallige college van burgemeester en wethouders is te gast bij het ROC. Tientallen studenten wonen het wekelijkse persuurtje bij. Nadat de aanwezige schrijvende journalisten de mededelingen hebben gehoord en vragen hebben gesteld, wil het gemeentebestuur weten wat voor studentenvlees ze in de kuip hebben. "Wat vinden jullie bijvoorbeeld van het centrum?", is het balletje dat wordt opgeworpen. Na wat aandringen krijgen ze enkele antwoorden met als conclusie dat Hilversum maar weinig te bieden heeft.

Imagoprobleem
Twee dagen later geven beide heren toe dat deze opmerkingen eerder regel dan uitzondering zijn. "Dit is waar wij iedere dag mee te maken hebben", stelt Jaeger. Op veel fronten kampt het centrum met achterstallig onderhoud. Te lang is er eigenlijk niets gebeurd. Andere politieke keuzes hebben geleid tot een Hilversums hart dat een aantal bypasses nodig heeft. "Hilversum heeft gedeeltelijk een imagoprobleem", zo stelt Voorink. "We zullen geen studentenstad worden als Groningen of Leiden, maar het mag wel wat spannender en bruisender."

Voorink wil af van het 'toeristische rondje', zoals hij het zelf noemt

Daar hoort een aantrekkelijke winkelstraat bij en ook de mogelijkheid om te kunnen wonen boven de winkels. Dat is een ambitie die al jaren hoorbaar is, maar waar men nooit echt mee aan de slag is gegaan. Met het 199 bovenwoningenplan moet daar verandering in komen. Met betaalbare en relatief eenvoudige huizen moet het centrum meer jonge mensen gaan trekken. Een van de grootste problemen is te zorgen voor aparte ingangen voor winkels en woningen. De gemeente moet minder krampachtig omgaan met vergunningen, zoals verplichte parkeerplaatsen per woning, waardoor wonen in de Kerkstraat niet zo veel rompslomp met zich meebrengt.

Tevens moeten ruimtes boven winkels tot appartementen omgebouwd worden om betaalbaarheid te kunnen garanderen. "Dit is het enige gebied in Hilversum waar we nog wel meervoudige bewoning willen", benadrukt Voorink. De extra huurinkomsten moeten de ondernemers meer financiële lucht geven. Daardoor kunnen zij zich meer richten op marktconforme prijzen in de detailhandel.

Beide wethouders hameren op een gevarieerd winkelaanbod. Hilversum moet een goede mix krijgen van grote ketens en kleine authentieke winkels. Hoewel de gemeente hier geen zeggenschap over heeft, meent Jaeger dat er wel degelijk invloed op uit te oefenen is. Van belang is goed te weten wat je nu exact voor ondernemingen wilt hebben. "Met een club als het Stadsfonds moeten we de discussie aanzwengelen over wat we missen, wat er moet zijn en wat de icoonbedrijven zijn die we hier willen hebben. Die bedrijven moeten vervolgens benaderd worden, want het moet wel een centrum met allure worden."

Verkeer
Wie Hilversum zegt, komt direct uit op verkeer. De bereikbaarheid voor voetgangers, fietsers én het autoverkeer is absoluut een issue. Seth Gaaikema, de onlangs overleden cabaretier, grapte jaren geleden al dat nietsvermoedende automobilisten maar zijn blijven wonen in Hilversum, omdat er ze vanwege al dat eenrichtingsverkeer niet meer uitkwamen. Voorink beaamt het probleem en wil een einde maken aan het 'toeristische rondje', zoals hij het noemt. Een van de aangedragen oplossingen is het invoeren van tweerichtingsverkeer op de Emmastraat en de Schapenkamp. "Het streven is om dit in de komende collegeperiode te bewerkstelligen. Op de Schapenkamp is tweerichtingsverkeer relatief moeiteloos te realiseren op het gedeelte tussen de Beatrixtunnel en Cartouche. Daar is ruimte voor, want vroeger kwam het verkeer daar ook van beide kanten. Het mooie is dat er daarmee meer ruimte is voor groen."

Voorink wil het gemotoriseerde verkeer meer om het Langgewenst heen laten rijden. Dat maakt de situatie voor voetgangers en fietsers bij de Stationsstraat beter. De oversteek van de Groest naar het marktterrein wordt een stuk veiliger. Dat mag niet leiden tot meer verkeer op de Koninginneweg en meer drukte voor de kleine spoorbomen. "Het laatste wat ik wil is een file bij die overgang. Daar moet iets voor verzonnen worden. We kijken naar alle opties en zullen een afweging maken."

Leegstandsfonds

"We hebben een bovengemiddeld hoge leegstand", constateert Voorink. Veel winkels staan leeg in Hilversum. Een mogelijke oplossing zou het inrichten van een leegstandsfonds zijn. Dat zou dan wel een fonds van, voor en door vastgoedeigenaren moeten zijn", zegt Jaeger. Met geld dat zij zelf in dit potje stoppen, zouden zij dan kunnen opknappen, verbouwen of bijvoorbeeld met een achtergestelde lening. Onder sommige eigenaren is wel animo, maar het is alleen ten gunste van hen en vooral om de urgentie van de leegstand op te lossen", verduidelijkt Jaeger.

Op de rol staat nog een opknapbeurt van het Langgewenst. De komst van de nieuwe bioscoop is een goede start, maar er is nog meer werk aan de winkel. Dat gaat eveneens op voor het Stationsplein. Voor mensen die een dagje naar Hilversum komen met de trein of de bus is het volstrekt onduidelijk waar het centrum is. De bewegwijzering laat te wensen over, maar zo moet ook de Leeuwenstraat een meer uitnodigende uitstraling krijgen.

Leeuwenstraat
"Dit is toch een straat die veel van zijn glans verloren heeft", stelt Jaeger. "Dit is een van de straten die wij op het oog hebben om een boost te geven. Als iedereen dat wil, gaan bewoners, ondernemers, medewerkers van de plantsoenendienst en ook de wethouder op een zondag met elkaar de straat opknappen. Daarbij gaat het om kwaliteit, inzet en betrokkenheid van de mensen. Bewoners, ondernemers en werknemers hebben medeverantwoordelijkheid. Zij kijken er iedere dag op uit. Als het geld kost, zal iedereen centen in het potje moeten doen, want we steken er zeker niet alleen geld van de belastingbetaler in."

Mediastad
Media stroomt door de aders van Hilversum. Dat zit in het DNA, maar dat mag beter zichtbaar. Te veel en te vaak blijft de Hilversumse bloedgroep hangen op het Mediapark, terwijl de historie bijvoorbeeld wel degelijk aanwezig is het centrum. Daarom vindt het college het belangrijk dat de gebouwen van KRO en AVRO bewaard blijven en moet Hilversum met een gereanimeerd mediafestival beter op de kaart worden gezet.

Als ander voorbeeld noemt Jaeger de Top 2000-route. Jaarlijks komen duizenden mensen in de laatste week van het jaar naar Beeld en Geluid om een glimp op te vangen van de jaarlijkse hype rond de lijst met de 2000 beste liedjes. Met meer reuring in het centrum blijven die bezoekers langer hangen. Hij stelt voor dat Hilversume cafés bijvoorbeeld popquizzen houden, coverbands laten spelen of zorgen voor livestreams met het Nederlands Instituut. "Doordat je het jaarlijks opnieuw organiseert, moet dit gaan groeien. Maar dit moet wel gedragen worden. Kroegeigenaren moeten plannen maken, de gemeente wil graag helpen, maar de reuring moet komen van de ondernemers", zegt de democraat stellig.

Van fotoalbums naar tentoonstelling

Maria van Eeden liet zich inspireren door familiefoto's. Foto: Renske Ouweneel

HILVERSUM - 'Album' is de naam van de tentoonstelling van kunstenares Maria van Eeden. Met deze titel verwijst zij naar de oude fotoalbums boordevol portretten van het Hilversumse gezin, die vanaf zondag 23 november te zien zijn bij Grafisch Atelier Hilversum.

"De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan dit project", zegt de kunstenares. "Wij waren thuis met twaalf kinderen, waarvan ik de derde was. Elk jaar lieten mijn ouders een fotograaf komen om het gezin in de nieuwe samenstelling vast te leggen. Naast elkaar gelegd vormen die portretten een prachtig tijdsbeeld: vanaf de eerste foto's die nog gemaakt zijn tijdens de oorlog, via de vijftiger jaren tot halverwege de jaren zestig. Die portretten roepen natuurlijk allerlei herinneringen, associaties en commentaren op. Ze vormen de inspiratiebron van zestien familieportretten."

Het uitgangspunt van het werk van Van Eeden is steeds een getekend familieportret dat digitaal is bewerkt. 'Digigrafiek' noemt de kunstenares de techniek die ze heeft gebruikt voor die portretten. Op één portret steken alle kinderen hun tong uit. Bij een ander portret heeft de kunstenares een achtergrond gemaakt van vallende baby's, naar een schilderij van Margritte. De albums inspireerden haar eveneens tot het maken van grote schetsbladen vol 'snapshots' uit weer andere foto's die in de loop der jaren gemaakt zijn. Dertien daarvan hangen nu in de gangen van het Grafisch Atelier aan de Noorderweg 96B, naast de Kringloper.

Zondag is de opening om 15.00 uur in het Grafisch Atelier Hilversum. Een van Maria's zussen leidt het geheel in.

dinsdag 25 november

Antistresswandeling

Tijdens deze wandeling worden inspanning, aandacht en meditatie afgewisseld om zo te ontspannen en de energiebalans te verstevigen. Deze wandelingen zijn geschikt als antiburn-out- en stressmaatregel. Met verschillende aandachts- en ontspanningsoefeningen. Vertrek 09.00 uur bij de ingang van het voormalige NEC-complex, Anton Philipsweg. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten: € 5,-. Opgeven via body-and-mind-hilversum.nl.

Inloopspreekuur

Vragen over zorg aan huis, hulpmiddelen en aanpassingen worden beantwoord tijdens het gratis inloopspreekuur, verzorgd door Buurtzorg+Ergo Fysiotherapie. Van 13.00 tot 14.00 uur. Minckelersstraat 26.

Lezing Barend Smit

Oud-wethouder Barend Smit spreekt op 25 november bij Hilversumse Historische Kring over de Eerste Wereldoorlog. Barend Smit heeft er veel over geschreven. Ieder jaar bezoekt hij het herdenkingslandschap van Ieper met zijn 75 oorlogsbegraafplaatsen. In zijn lezing gaat hij onder meer in op de positie van Nederland. Was Nederland wel zo neutraal? Ook Hilversum komt aan bod. Gebouw De Akker aan het Melkpad, aanvang 20.00 uur, toegang vrij.

Voorbij het nieuws

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opent de tentoonstelling 'Voorbij het Nieuws'. Bezoekers ontdekken hier de verhalen achter opvallende items uit het NOS Journaal van 20.00 uur. Ook worden er nieuwe verbanden gelegd tussen woorden en beelden.

Beeldmanipulatie

In hoeverre wordt beeld gemanipuleerd door film- en tv-makers? Expert Gert de Graaff geeft er dinsdag 25 november een lezing over in Bibliotheek Hilversum. Interessant voor iedereen die eens kritisch wil kijken. Aanvang 20.00 uur.

Goois landschap

Op dinsdag 25 november geven Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat en Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum, een lezing over het Gooise landschap als inspiratiebron. Een bijzondere combinatie over de waarde van het landschap voor kunstenaars, Hilversummers en Gooiers. De aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling 'I go walking in your landscape' van Kim Boske, een kunstenaar die zich in haar werk liet inspireren door de prachtige natuur van 't Gooi. Aanvang 20.00 uur, reserveren via reservering@museumhilversum.nl.

do 20 t/m zat 22 november

Reservoir Dogs

Theatergroep de Fusie treedt op met hun toneelstuk 'Reservoir Dogs', gebaseerd op de legendarische moderne en gelijknamige filmklassieker. 20.30 uur. Werf 35, Mussenstraat 45. Reserveren: www.theatergroepdefusie.nl.

vrijdag 21 november

Anna Jan Toonstra

Cabaretier, acteur, stand-upcomedian en muzikant Anna Jan Toonstra treedt op met zijn nieuwe voorstelling 'Oi'. Uitgangspunt van de show luidt: "Ik heb zin om de hele avond achter een piano te zitten. Of op z'n minst de halve." Aanvang 14.30 uur, € 15,-. Reserveren via: theaterkk@gmail.com.

zaterdag 22 november

Terrasklanten

De Hilversumse toneelvereniging speelt het stuk 'Terrasklanten' van de Hilversumse toneelschrijver Loek Elich. In dit stuk, bestaande uit drie eenakters, wordt kennisgemaakt met enkele bezoekers van een terras dat gelegen is aan de rand van de heide. Aanvang 20.15 uur, kassa open vanaf 19.30 uur. Kaarten: € 6,-. Gebouw De Lelie, Leliestraat 6-8. De voorstelling wordt ook 29 november gegeven.

Concert

De Oranje Harmonie geeft onder leiding van Joop Nijholt een concert in de Zuiderkerk, Neuweg 148, en begint om 20.00 uur. Toegang: € 8,-. Kinderen t/m tien jaar: € 5,-. Reserveren via: 035 6233578.

zondag 23 november

Wandeling
Anna's Hoeve

IVN Hilversum verzorgt een wandeling in de Anna's Hoeve. Het vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Weg over Anna's Hoeve en de wandeling start om 13.30 uur. Er wordt gekeken naar de wandel- en hondenuitlaatmogelijkheden en wandelaars gaan op zoek naar herfsttaferelen: kleuren, zaden, paddenstoelen en diersporen.

125 jaar St.-Vitus

Een feestelijke eucharistieviering in de oud-katholieke St.-Vituskerk aan het Melkpad ter gelegenheid van 125 jaar kerkwijding. Mgr. Joris Vercammen, aartsbisschop van Utrecht, zal voorgaan. Iedereen is welkom. Genodigd zijn ook vertegenwoordigers van de gemeente Hilversum en van de Hilversumse kerken. Na de viering is er een receptie in gemeenschapshuis De Akker. Aanvang 14.30 uur.

26 november t/m 3 december

Sintvoorstelling

Voor de kleine theaterliefhebbers is er traditiegetrouw weer een sinterklaasvoorstelling in Theater Kleintje Kunst. 'Sinterklaas en de stoute bakker' begint om 14.00 uur. Kinderen en hun begeleiders zijn 15 minuten voor aanvang welkom voor een glaasje limonade. Prijs: € 7,50. Reserveren via: theaterkk@gmail.com. De voorstelling wordt gegeven op 26 en 30 november en 3 december.

donderdag 27 november

Vrijdag en Sandifort

De try-out van het cabaretstuk Löyly wordt gegeven in De Vorstin. De voorstelling wordt gegeven door Remko Vrijdag en Martine Sandifort en gaat pas in december in première. Het stuk belooft een rauw, stomend heet en schaamteloos cabaret te worden dat dwars door elk taboe heen gaat. Tijd: 20.30 uur. Prijs: € 18,50. Koninginneweg 44.

vrijdag 28 november

Avondje Friesland

De Friese Vereniging Frysk en Frij voor Gooi- en Eemland, gevestigd in Hilversum, houdt op vrijdag 28 november een Friese avond. Met een optreden van het trio Wiltsje fan Peazens. Ook zijn er Friese culinaire en literaire producten te koop. Woondienstencentrum Flat Kerkelanden, Franciscusweg 137 Hilversum, aanvang 20.00 uur, entree 15 euro.

Burgemeester: 'Commotie vuurwerk bevreemdt mij'

Het vuurwerkverbod geldt binnen de zwarte lijn. Voor de vuurwerkshow geldt een uitzondering. Gemeente Hilversum

door André Verheul

HILVERSUM - Een forse inzet op het aanpakken van illegaal vuurwerk, waarschuwingsbrieven aan notoire raddraaiers, een klemmende oproep aan iedereen om onveilige situaties actief te melden, de inzet van extra agenten in de Hilversumse Meent en toezichthouders in Kerkelanden, extra beveiliging van openbare gebouwen, het actief verhalen van schade op daders en het afsluiten van prullenbakken: het vuurwerkverbod in een deel van het centrum van Hilversum is slechts een van de maatregelen die burgemeester Broertjes treft voor de komende oudejaarsnacht.

"De commotie die momenteel ontstaat rondom het instellen van de vuurwerkvrije zone bevreemdt mij", meldt Broertjes in een brief aan de gemeenteraad. Hij is al sinds mei bezig met Hilversum Viert, de noemer van alles wat met de nieuwjaarsviering in Hilversum te maken heeft. De aankondiging van een vuurwerkverbod voor het uitgaansgebied kwam vorige week kennelijk toch als een verrassing. Vanuit diverse raadsfracties weerklonken klachten over hoe dat besluit tot stand is gekomen: weinig transparant.

Rond oud en nieuw zijn er allerlei activiteiten in het kader van 'Hilversum Viert'

Broertjes zegt dat hij zou terugkoppelen als alle voorbereidingen rond waren en dat is nu zover. "Tijdens de jaarwisseling wordt al enkele jaren een pakket aan maatregelen genomen en festiviteiten georganiseerd, de vuurwerkvrije zone in het centrum van Hilversum is een onderdeel", legt Broertjes uit. "Het doel van de vuurwerkvrije zone is het uitgaansgebied veilig en gezellig te houden op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling. Het uitgaansgebied wordt tijdens oud en nieuw enorm druk bezocht en juist daarom moet er zo veel mogelijk veiligheid worden geboden."

Te ingewikkeld

De gemeenteraad van Hilversum vroeg om de lokale vuurwerkhandelaren te betrekken bij de vuurwerkshow. Dat is niet helemaal gelukt. Een regionale importeur levert het vuurwerk en de show wordt verzorgd door een regionale pyrotechnicus. "De lokale vuurwerkhandel is gevraagd om vuurwerk te leveren, maar dat werd te ingewikkeld voor de importeur en de pyrotechnicus", meldt de burgemeester aan de raad.

Broertjes legt uit dat hij een weloverwogen besluit heeft genomen. "Opmerkingen en vragen van insprekers en partijen zijn zo veel mogelijk meegenomen. Los van de inspraakmogelijkheid tijdens de commissievergadering van 21 mei is meerdere malen met de ondernemers van de vuurwerkbranche contact geweest over hun zienswijze. We hebben mails en telefoontjes gekregen en zo veel mogelijk mensen gehoord."

Waarschuwingsbrief
Een vuurwerkverbod instellen is één, het handhaven is wat anders. De gemeente huurt vier extra toezichthouders in om op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling de politie te assisteren. Het handhavingsbeleid voor de zone wordt zorgvuldig vastgesteld door alle betrokken partijen, waaronder ook het Openbaar Ministerie, aldus Broertjes. In het kader van preventie stuurt de gemeente samen met de politie waarschuwingsbrieven aan personen die tijdens voorgaande jaarwisselingen of tijdens andere gelegenheden de openbare orde verstoorden. Ook ouders van jeugd die regelmatig voor overlast op straat zorgt, krijgen zo'n brief.

Om schade zoals vorig jaar is aangericht te voorkomen, worden scholen en andere openbare gebouwen dit jaar extra beveiligd. Wie gepakt wordt voor vernieling krijgt de rekening van de aangerichte schade onder zijn neus. Aan burgers en organisaties wordt gevraagd om onveilige situaties of misstanden meteen te melden bij de politie.

Activiteiten
Je zou bijna vergeten dat oud en nieuw iets feestelijks is waarbij laten we zeggen 99% zich wél gedraagt zoals het hoort. Om daarmee af te sluiten: rond oud en nieuw zijn er op de Kerkbrink, de Groest, in Museum Hilversum en in cafés allerlei activiteiten die horen bij Hilversum Viert. De klapper is de vuurwerkshow op het marktterrein. Die wordt mede mogelijk gemaakt door tien lokale ondernemers uit Hilversum. De sponsorgelden worden uitgegeven aan toezicht en handhaving op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling. De totale organisatie kost de gemeente 25.000 euro. Broertjes: "Ik hoop oprecht dat de inspanning van alle betrokken partijen wordt beloond met een veilige en fijne jaarwisseling, die kan worden betiteld als een feestelijk evenement voor alle partijen."

Overlast, omzetverlies en innovatief project

Verboden vuurwerk af te steken op de Groest. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Een vuurwerkverbod helpt niet tegen de overlast van vuurwerk. Dat zegt de Johan Witbaard, vuurwerkverkoper in Hilversum. De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door illegaal vuurwerk - en dat is al verboden, zo betoogt hij. Burgemeester Broertjes denkt wel dat het verbod de overlast terugdringt. Het illegale vuurwerk hoopt hij met andere maatregelen aan te pakken.

In het 'aanwijzingsbesluit' waarmee het vuurwerkverbod wordt geregeld, stellen B en W dat het afsteken van vuurwerk in de omgeving Groest en Langgewenst een grote mate van gevaar en overlast met zich meebrengt voor bewoners, ondernemers en winkelend en uitgaand publiek. Als je daar de hele dag geen vuurwerk mag afsteken, moet dat op zijn minst een stuk schelen, zo zal de gedachte zijn.

Witbaard, gevestigd op de grens van de vuurwerkvrije zone, verwacht omzetverlies als gevolg van het verbod. Hoeveel dat is, kan hij niet inschatten. Hij is bang dat dit het begin is van een vuurwerkverbod in heel Hilversum. "En dit is wel onze broodwinning."
Over de aanpak van illegaal vuurwerk heeft burgemeester Broertjes gesprekken gevoerd met de (milieu)politie. "Er wordt fors ingezet. Bewoners kunnen overlast melden bij de gemeente, bij de projectleider jaarwisseling of bij de politie en daar ook meldingen doen over het bezit van zwaar vuurwerk. Deze meldingen worden serieus opgepakt. Ook internet wordt in de gaten gehouden." Daarnaast wil de burgemeester aanhaken bij een 'innovatief project' van de politie en een gerenommeerd kennisinstituut waarmee zwaar vuurwerk sneller kan worden getraceerd.