HilversumsNieuws

20 augustus 2015

HilversumsNieuws 20 augustus 2015


Theaterrood voor Gooiland

Vijftig stoelen per dag is het streven. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Aan de laatste opknapbeurt is nu begonnen. Theater Gooiland krijgt nieuwe theaterstoelen. "Alles wordt nu één kleur. Het wordt echt warm theaterrood", laat Theo Admiraal, eigenaar van stoffeerderij Calypso, weten.

"Voor ons is dit een grote klus. We doen 750 theaterstoelen", meldt Admiraal. Maandag is zijn personeel begonnen aan het vervangen van de theaterstoelen in de Hilversumse schouwburg. Die waren ook wel toe aan iets nieuws. Maar Calypso, met vestigingen in Zwartsluis en Capelle aan de IJssel, is al tijden bezig met deze opdracht. De stof is een tijd geleden al besteld. In totaal 1100 meter voor de stoelen van Gooiland. Er zijn mallen gemaakt en op basis daarvan is alles al netjes geknipt en voorgeconfectioneerd.

Logistiek is het een strakke planning. Donderdag 3 september moeten de 470 stoelen in de benedenzaal klaar zijn. Vrijdag 18 september is het de bedoeling dat het balkon ook is aangekleed in het nieuwe en warme theaterrood. "Dat komt neer op vijftig stoelen per dag." Dat klinkt makkelijker dan gezegd, aldus Admiraal. Omdat alles handwerk is, is deze klus behoorlijk bewerkelijk.

Bijzonder is deze opdracht wel voor Admiraal. "Het is voor het eerst dat we een theater doen", aldus de eigenaar van het bedrijf dat in 1992 startte.

Zorgen voor behoud van MCO-collectie

HILVERSUM – Wat er ook gebeurt, de enorme omroepmuziekcollectie moet behouden blijven. Dat is het duidelijke antwoord van wethouder Wimar Jaeger van Cultuur.

In de kelder van het gebouw van Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan ligt een schat aan historische bladmuziek. Zo'n half miljoen radio- en televisiestukken, die teruggaan tot wel tachtig jaar terug, liggen daar opgeslagen. Het enige probleem is dat deze collectie niet meer beheerd wordt. Twee jaar geleden moest de muziekbibliotheek gedwongen de deuren sluiten. Een forse bezuinigingsronde vanuit Den Haag lag ten grondslag aan deze beslissing. De grote vraag is nu wat er met deze omroepgeschiedenis gaat gebeuren. Pogingen om het elders onder te brengen, zoals in Den Haag of bij Beeld en Geluid, zijn vooralsnog op niets uitgelopen.
De D66-wethouder noemt de collectie onderdeel van het cultureel erfgoed, dat absoluut niet mag verdwijnen. "Er ligt prachtig materiaal. Dat mag niet weg." Zelf hoopt Jaeger op samenwerking met het Streekarchief. Deze instantie zou de collectie toegankelijk kunnen maken en hun specialisten zouden verder kunnen gaan met digitaliseren, dat nauwelijks is gebeurd.

Meer over de gigantische collectie in het MCO-gebouw is te lezen op pagina 10 en 11.

College start buddyproject

Zes bestuurders gekoppeld aan een werkzoekende

HILVERSUM - Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders gaat zich actief inzetten om Hilversummers weer aan het werk te krijgen. Dinsdag is besloten te starten met een buddyproject. De burgemeester en vijf wethouders zijn allen gekoppeld aan één werkzoekende inwoner. "Naar ons weten is Hilversum de eerste in Nederland met zo'n project", geeft wethouder Arjo Klamer van Participatie aan.

Om direct alle misstanden uit de wereld te helpen: het is niet de bedoeling dat de werkloze achterover gaat leunen omdat de bestuurder actief voor hem of haar bezig is een baan te vinden. De Hilversumse politici zijn voor hen meer een sparring- en gesprekspartner, ze geven tips en adviezen en kunnen hun uitgebreide netwerk inzetten voor hun buddy. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkzoekende. "Het gaat erom dat wij iets voor hen kunnen betekenen. We tonen onze betrokkenheid. We willen hier ook mee aangeven hoe belangrijk werk is en dat het mogelijk is om mensen aan het werk te krijgen die ook willen werken, zoals mensen met een beperking of de wat oudere arbeidskrachten", legt Klamer uit.
De zes kandidaten zijn al geselecteerd, hebben het predicaat 'gemotiveerd' en zijn inmiddels gekoppeld aan een van de zes Hilversumse bestuurders. Met dit nieuwe initiatief wil het college werken aan participatie. Hilversummers helpen, ze uit de bijstand halen en aan het werk krijgen. Tevens krijgen ze zelf een beeld hoe het is om zonder baan te zitten.

Als een werkzoekende een resultaat heeft gehaald zoals een baan of een eigen zaak, dan wordt de burgemeester of wethouder weer gekoppeld aan een andere buddy. In principe gaat dit project deze hele collegeperiode door. Mocht het als een succes ervaren worden, dan is uitbreiding mogelijk. Zo zouden ook de gemeenteraadsleden het voorbeeld van het gemeentebestuur kunnen gaan volgen. Dat is nog een proefballon.

35

monumenten zijn tijdens de Open Monumentendagen gratis te bezoeken

Azor Matusiwa: 'Binnen drie jaar in Ajax 1'

Azor Matusiwa (onderste rij, rechts) bij de jeugd van Wasmeer.

HILVERSUM - De uit Angola gevluchte familie Matusiwa knokte twaalf jaar lang om in Nederland te mogen blijven. Veel leden van sportclub Wasmeer sprongen destijds voor de familie in de bres. In 2005 kwam de verblijfsvergunning af. Het betekende onder andere dat de toen 7-jarige (en dus in Hilversum geboren) Azor Matusiwa kon blijven voetballen bij Wasmeer. Nu heeft hij een ander belangrijk document in handen: een profcontract bij Ajax.

Het talent van Azor werd opgepikt door eerst de scouts van Almere City en later die van Ajax. Twee seizoenen geleden stapte hij over naar de roemruchte club uit de hoofdstad, die de nu 17-jarige Hilversummer tot medio 2018 aan zich heeft gebonden. Zijn familie was erbij toen Azor het contract tekende in het bijzijn van directeur Marc Overmars. "Dit voelt heerlijk. Ik begin aan mijn derde seizoen bij Ajax en nu teken ik al een contract. Binnen drie, vier jaar wil ik in het eerste spelen", zegt Azor op de website van Ajax. Als dat lukt, zou hij in de voetsporen treden van Davy Klaassen, ook oud-Wasmeer. Eerst maar eens speeltijd krijgen bij de A1.

Said Mousslih
Ook Wasmeer is er trots op en plaatste een bericht en een aantal jeugdfoto's van Azor op de website. "Hij heeft maar liefst acht seizoenen bij onze club gespeeld. Hij speelde in F-, E- en D-selectieteams met Mats de Jong, Rick van de Kraats, Aaron Oudenaller, Dennis Rood, Fatih Egirgen, Emrullah Koc, Nordin Verweij, Tico Mulder, Dylan van Barneveld, Tom Legerstee en Said Mousslih. De laatste tekende vorig jaar een contract bij FC Twente."

Weerbericht

Eerst warm zomerweer, vrij zonnig, vanaf zondag kans op een bui
De week maakte een kletsnatte start. In totaal viel in onze omgeving 40-45 mm regen in enkele dagen. De oorzaak was een slepende frontale regenzone, ingeklemd tussen warme lucht ten noordoosten en koelere lucht ten zuidwesten van Nederland. Later deze week gaat een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter zwaaien. Het zomerweer keert dan volledig terug.

Vrijdag + het weekeinde
Na de zondvloedachtige regens ondergaat het weer een complete metamorfose. Vrijdag en zaterdag is het vrij zonnig bij een matige zuidoostenwind. Het is droog, maar vrijdag kan er heel lokaal een buitje ontstaan. Het is zomers warm. Vrijdag wordt het 25 graden, zaterdag met 27 graden nog iets warmer. Zondag wordt het minder stabiel. De zon schijnt, maar in de loop van dag neemt de kans op een (onweers)bui toe. De zuidoostenwind trekt iets aan.

Trend na het weekeinde
Maandag passeert een koufront met kans op enkele buien. Bij een zuidwestenwind is het met 20 à 21 graden minder warm. In de loop van de week stijgt de luchtdruk boven het Europese continent. De stroming wordt dan zuid tot zuidoost. Het wordt dan opnieuw (tijdelijk) warmer.

Weetje
De periode van 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'Hondsdagen'. De zeer heldere ster Sirius komt dan gelijk op met de zon en is daardoor niet te zien. Sirius staat in sterrenbeeld de 'Grote Hond'. Het is de gemiddeld warmste periode van het jaar. Sinds 1975 kwamen 7 grote hittegolven van 10 dagen of meer voor, op één na (in 1976) allemaal tijdens de 'Hondsdagen'.

Hilversumse kunst te zien in Zwijndrecht

HILVERSUM - Joke Koenen en Lisette Overweel-Monshouwer zetten een stap buiten de deur. De Hilversumse kunstenaars geven acte de présence tijdens de ARA Art Fair in Zwijndrecht.

Dit evenement vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 oktober in Hotel ARA. Tijdens de twaalfde editie komen diverse kunstvormen en genres aan bod, zoals keramiek, schilderijen, aquarellen, tekeningen, beelden van brons en steen. Meer dan honderd kunstenaars zijn dit weekeinde aanwezig. Het is een platform voor kunstenaars en publiek om elkaar te ontmoeten en voor de aan- en verkoop van kunstobjecten.

Hilversum is vertegenwoordigd door Koenen en Overweel-Monshouwer. Eerstgenoemde heeft zich bekwaamd in het fotografisch fijnschilderen met olieverf op paneel. Zij presenteert dit werk op de beurs. Overweel-Monshouwer toont haar kleurrijke, abstracte schilderijen en objecten.

Nu ook Museumkids op zaterdag

Stopmotionfilm maken. Foto: Museum Hilversum

HILVERSUM - Museumkids, het kinderprogramma van Museum Hilversum, vindt naast woensdag en zondag nu ook elke zaterdag plaats. De belangstelling voor Museumkids is zo groot dat er een nieuwe groep wordt gestart. Museumkids maken een stopmotionfilm

Museumkids laat kinderen uit Hilversum en omgeving meer bekend worden met mediakunst en -vormgeving en alle aspecten die daarbij horen. Elke week is er een nieuwe activiteit die aansluit bij de mediakunst die te zien is in het museum.

Het museum organiseert al een activiteitenprogramma met lezingen, concerten en rondleidingen op zaterdag. "Museumkids is een mooie aanvulling op dit programma", aldus directeur Stef van Breugel. Deelname kost 3,50 euro.

Oude Loosdrechtseweg. Op de plek van de huidige fysiotherapiepraktijk stond rond 1950 het ANWB bondshotel 't Hoekje. Daarvoor nog een bakkerij.

'Ik wil hier mijn ogen niet voor dichtdoen'

Hilversumse dames gaan vluchtelingen helpen op Lesbos

Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk reizen donderdag 3 september af naar Lesbos om bootvluchtelingen te helpen.

door Ingmar Meijer

HILVERSUM - Steeds meer mensen reizen af naar vakantiegebieden in de Middellandse Zee. Niet om daar lekker de batterij weer op te laden, maar om de honderden vluchtelingen daar te helpen. Zo ook de twee Hilversumse dames Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk. Zij gaan begin september een week naar Lesbos toe om vooral menselijkheid te tonen, zoals zij zelf zeggen. "Ik wil hier niet mijn ogen dicht voor doen", aldus Robijn.

Volgens buurtwerkster Tukkie Tuk is Robijn de aanstichtster om naar het Griekse eiland af te reizen. Zij kreeg onlangs de vraag vanuit Griekenland of zij wilde helpen. Er is een tekort aan petjes. Deze zijn nodig omdat de bootvluchtelingen die veilig voet aan Griekse wal weten te zetten, nog een fikse voetreis van het zuiden naar het noorden moeten afleggen. Bescherming van hun hoofd is tijdens de 70 kilometer lange reis in de bloedhitte noodzakelijk. De Hilversumse zegde toe dit te gaan regelen. Gedurende het verzamelen van deze spullen besloot zij de petjes zelf af te gaan geven.

'Ik ben stomverbaasd dat dit zo dicht bij huis kan gebeuren'

Robijn wilde niet alleen naar Lesbos, dus vroeg ze Tuk of ze met haar mee wilde. Na een kleine overdenkingsperiode zei de bekende buurtwerkster van Versa Welzijn in Hilversum-Oost dat haar antwoord ja was. "Ik twijfelde of ik het wel zou kunnen", zegt Tuk eerlijk. De beelden op televisie en de filmpjes op YouTube zijn hartverscheurend. De inwoonsters van Hilversum realiseren zich dat zij daar vreselijke dingen kunnen zien en meemaken. "Het zal ons zeker aangrijpen, maar ik ben blij dat we samen gaan, zodat we het met elkaar kunnen bespreken", verklaart Robijn.

Helpende handjes zijn nodig op onder meer Kos en Lesbos. Georganiseerde hulp komt niet echt op gang. Om niet als een kip zonder kop te werk te gaan, hebben de twee contact opgenomen met Stichting Vluchteling en Stichting Bootvluchteling. "Je ziet dat er allemaal particuliere initiatieven ontstaan, maar we willen de hulpverleners daar niet in de weg lopen."

Waarom zijn zij van 3 tot en met 10 september te vinden op Lesbos om vluchtelingen te helpen? "Omdat het kan", zegt Robijn stellig. "Het is veilig. Je hebt het niet over een oorlogsgebied. Daarnaast ben ik stomverbaasd dat dit zo dicht bij huis kan gebeuren. Dit is echt om de hoek", aldus de Hilversumse.

Hun hulp bestaat voor een deel uit een stuk menselijkheid. Dat houdt in mensen letterlijk uit het water halen, vluchtelingen een knuffel geven, maar ook helpen met het schoonmaken van het kamp. Tevens zijn Robijn en Tuk nu bezig met het inzamelen van zoveel mogelijk euro's. Met het opgehaalde geld willen ze ter plekke broodnodige spullen of eten en drinken kopen voor de mensen die huis en haard hebben verlaten voor een beter leven in Europa. "Door het geld daar te besteden, helpen we ook de Griekse economie nog een beetje", meldt de buurtwerkster.
Wie een financiële bijdrage wil leveren, kan geld storten op het rekeningnummer van Ingeborg Robijn te Hilversum: NL45ASNB0708882269 onder vermelding van Lesbos Hulp. De eerste donaties zijn al binnengekomen. "We koppelen de besteding aan de gevers terug", benadrukken de dames.

Geen zorgen Hilversum over Imtech

HILVERSUM – Vooralsnog ondervindt de gemeente Hilversum geen financiële tegenvallers door het faillissement van Imtech. Dat maakte wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok dinsdag bekend.

Hilversum heeft nog voor 118.250 euro aan opdrachten uitstaan bij Imtech. Het gaat om werkzaamheden aan de busbaan op de Schapenkamp (5.750 euro), het vervangen van armaturen (101.00 euro) en het onderhoud daarvan (11.500 euro).

De CDA-wethouder schrijft dat Hilversum zich geen zorgen hoeft te maken, omdat voor de divisie Traffic en Infra van Imtech geen uitstel van betaling is gevraagd, deze tak overgenomen lijkt te gaan worden door investeringsmaatschappij Egeria en dat betaalde facturen van niet-geleverde goederen of diensten verrekend kunnen worden met reeds geleverde diensten. Imtech voerde onlangs nog voor 140.000 euro aan werkzaamheden uit voor de gemeente. Zo kluste het bedrijf aan de kruising Brinkweg/Vaartweg.

"Op dit moment loopt de gemeente Hilversum geen financiële risico's vanwege het faillissement van Royal Imtech N.V.. De actualiteit bepaalt hoe wij omgaan met een factuur waarvan de betalingstermijn van 30 dagen verlopen is", meldt de wethouder.

'Kopen van oude Philips is een optie'

HILVERSUM - Wat gaat de gemeente doen met het oude Philipsterrein aan de Anton Philipslaan 1? Volgens wethouder Wimar Jaeger houdt Hilversum alle opties open. Kopen van het complex met drie gebouwen is een van de mogelijkheden.

Vastgoedmarkt.nl maakte eind vorige week bekend dat het terrein geveild gaat worden. Er moesten nieuwe woningen verrijzen, maar deze plannen zijn nooit realiteit geworden. Vastgoedfinancier Propertize heeft het terrein nu in de verkoop gedaan. De veiling vindt plaats in november.

Jaeger zegt dat Hilversum binnen drie weken een besluit moet nemen. Nu houdt de gemeente alle opties open en worden alle voor- en nadelen gewogen om zo tot de beste keuze te komen. Kopen is een van de overwegingen, maar het is de vraag of Hilversum daar genoeg geld voor heeft. Wel geeft de D66'er aan dat dit een belangrijk terrein is waar allerlei zaken samenkomen. Hij noemt Anna's Hoeve, HOV, onderwijs en woningbouw.

Doorvertellen van verhalen is belangrijk

Hilversum herdacht de capitulatie van Japan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het doorvertellen van verhalen is belangrijk. "Dat doet recht aan de mensen die al hun idealen verloren zagen gaan, aan degenen die zijn omgekomen en aan hen die terugkwamen en zwaar teleurgesteld zijn", zo zei burgemeester Pieter Broertjes zaterdag tijdens de regionale Indië-herdenking op de Noorderbegraafplaats. Het was zaterdag 70 jaar terug dat Japan capituleerde. Broertjes deelde zelf een verhaal. Hij vertelde over zijn tante Lies en haar dochter Margreet Bohlke-van de Velde, die tussen november 1942 en februari 1946 verschillende Jappenkampen overleefden. Dit verhaal was nog niet eerder wereldkundig gemaakt.

Wethouder bezoekt Schildersbuurt

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Op het programma van wethouder Floris Voorink stond zaterdag een gezellig bezoek: de zeskamp in de Hilversumse schildersbuurt. De wethouder sprak met verschillende buurtbewoners om zo een beeld te krijgen wat er speelt en leeft in de wijk, iets waar de gemeente veel waarde aan hecht.
Uiteraard ontkwam Voorink er niet aan om ook mee te doen aan een onderdeel van de zeskamp. Zonder morren klom hij op de rodeostier en probeerde zo lang mogelijk op het schuddende beest te blijven zitten.

Beeld en Geluid heeft nieuwe manager

HILVERSUM – Een nieuw gezicht gaat het verandertraject leiden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ineke Middag is aangenomen als nieuwe unitmanager Museum en maakt tevens deel uit van het Management Team.

Maandag 21 september start Middag aan haar nieuwe werkavontuur. Ze is de opvolger van de in juli vertrokken Laura Koppenberg. Bij haar nieuwe werkgever wordt ze verantwoordelijk voor het museum, de vernieuwing ervan en de positionering en zichtbaarheid van Beeld en Geluid op bestuurlijk niveau in het museale en culturele veld. Het is haar taak om het museum aan te laten sluiten op innovatieve ontwikkelingen, waarbij online en fysiek goed in elkaar overlopen.

De in 1957 geboren Middag heeft veel ervaring op dit gebied. Zo is zij onder andere werkzaam geweest bij het Singer Museum, het Van Gogh Museum, de Nederlandse Museumvereniging en de AVRO.

Algemeen directeur Jan Müller is tevreden met de nieuwkomer. "Met meer dan 25 jaar relevante management- en bestuurservaring is Ineke de aangewezen persoon om het museum van Beeld en Geluid naar een volgend niveau te brengen. Met haar ervaring en persoonlijkheid zal ze een welkome aanwinst zijn voor ons instituut in het algemeen en de unit Museum in het bijzonder", is de verdere uitleg van Müller.

Aan busvrije Kerkbrink kleven ook nadelen

Adviesorgaan Rovoc wijst gemeente op effecten

HILVERSUM – Bedenk goed dat een busvrije Kerkbrink ook nadelig kan zijn. Dat is de boodschap van reizigersadviesraad openbaar vervoer Rovoc Noord-Holland aan de gemeente Hilversum. In een vorige week verstuurde brief geeft zij onder meer aan dat de binnenstad goed bereikbaar moet blijven.

'Onvermijdelijk schrappen van ritten uit huidige dienstregeling'

Wethouder Floris Voorink ziet de bus liever gisteren dan vandaag verdwijnen van het plein. Het openbaarvervoermiddel hoort niet op een levendiger Kerkbrink, zoals Hilversum in de Centrumvisie voor ogen heeft. De VVD'er is met Connexxion in gesprek hierover en gaf al aan dat er wel wat haken en ogen aan zitten. Rovoc doet nu eveneens een duit in het zakje. De reizigersadviesraad zegt dat de gemeente de bereikbaarheid van het centrum voor het openbaar vervoer in de gaten moet houden. In hun visie is dat juist een verrijking voor de binnenstad.
Rovoc hoopt dat de gemeente met goede alternatieven komt die vlak bij dit plein zijn als de bus definitief van de Kerkbrink verdwijnt. "Dat is de beste manier om deze omgeving levendig te houden", aldus de briefopsteller. De huidige buslijnen die over het plein gaan zijn belangrijke lijnen voor inwoners van bijvoorbeeld Kerkelanden en toeristen, stelt het adviesorgaan. Groot bezwaar maakt Rovoc tegen het mogelijk omleggen van lijn 1, zodat deze niet meer over de Vaartweg gaat. Daarmee blijven belangrijke tehuizen voor senioren verstoken van openbaar vervoer en dat terwijl deze doelgroep een van de belangrijkste gebruikers is van het stedelijk openbaar vervoer.

Tevens meldt zij de gemeente dat welke route zij ook kiest, de reistijd ook langer wordt. Dat heeft vooral voor lijn 1 gevolgen. Het aantal dienstregelinguren neemt sterk toe. De provincie Noord-Holland heeft al laten weten geen extra geld te willen spenderen. "Dat betekent onvermijdelijk het schrappen van ritten uit de huidige dienstregeling in Hilversum", besluit Rovoc.

Kathleen Vael

Kathleen Vael is vandaag precies 49 jaar geleden geboren in Zeeuws-Vlaanderen. Ze woont 19 jaar in Hilversum.

Kathleen Vael. Foto: Naomi Glorie

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een eigen cosmeticalijn, www.nybf.nl., volledig geïnspireerd op mijn behoefte om natuurlijke producten, zonder toevoeging van parfum, te gebruiken die echt werken. Wat ze moeten doen? Je huid voorzien van de juiste werkstoffen in de hoge dosissen die écht werken, zorgen dat je er direct beter uitziet en er zo natuurlijk mooi uitziet."

Wat doe je als je niet werkt?
"Volgens mij werk ik altijd. Ik vind wat ik doe zo enorm leuk dat die knop altijd aan staat. Die gaat eigenlijk nog het beste uit als ik op reis ben. Reizen is mijn andere passie."

Als je uitgaat in Hilversum, waar kunnen we je dan vinden?
"Ik ben het even kwijt in Hilversum. Rex blijft leuk, maar ik wijk de laatste tijd voor een hapje eten uit naar restaurant Vlaar in 's-Graveland of Bangkok in Laren. Allebei betaalbaar, fijne sfeer en heerlijk eten. Ik zoek in Hilversum naar het oude 'Musk'-gevoel. Die combinatie van fijne entourage, een lekker drankje en relaxed eten."

Wat vind je leuk aan Hilversum?
"Ik hou vooral van de openheid van het Gooi. Toen ik hier net woonde vergeleek ik het met Los Angeles, waar ik vroeger als journaliste regelmatig was. Iedereen is bij voorbaat aardig en communicatief."

Je bent een dag burgemeester. Wat ga je doen?
"Met een dochter van 17 die hier uitgaat ben ik voor meer veiligheid op straat 's nachts. En dan bedoel ik niet dat ze als een malle moeten controleren op alcohol want ik geloof niet dat er nou echt zo veel goeds komt van die 18-regel, behalve stiekem drinken en ergens dronken worden op een plaats waar niemand je ziet of kan beschermen, maar simpelweg op de veiligheid."

Wat mag niet ontbreken in het toilettasje van de Gooise vrouw?
"In de zomer zou elke vrouw the eye & face treatment van nybf in haar toilettas moeten hebben. Elke vitamine die je maar nodig hebt en je ziet er direct top uit."

Steff Overmars plaatst zich voor Hawaii

Steff Overmars in actie in Zweden. Foto: Cornee van Loon

HILVERSUM - Triatleet Steff Overmars uit Hilversum heeft zich gekwalificeerd voor het WK op Hawaii in oktober.
Overmars werd zaterdag eerste in zijn leeftijdsgroep (25-29 jaar) tijdens de Ironman van Kalmar in Zweden. Met een solide zwemtijd en een uitstekende fietstijd (2e overall) kwam de Hilversummer als 6e het loopparcours op. Met een eindtijd van 9.12.59 eindigde Overmars als 13e. Daarmee verzekerde hij zich van het felbegeerde ticket voor Hawaii. "Ik kwam helemaal gebroken over de finish, maar ik was superblij want de doelstelling is behaald en ik kon eindelijk even liggen."

Controleur ontvangt klappen

HILVERSUM – Opnieuw was een parkeercontroleur mikpunt van agressie. Een 57-jarige man uit Hilversum ging zaterdag door het lint toen hij een bekeuring had gekregen. Hij gaf de parkeerwachter een paar tikken en moest later mee naar het politiebureau.

Agenten kregen zaterdag even voor 14.30 uur het verzoek naar het Edisonplein te gaan. Een parkeercontroleur was mishandeld en assistentie was noodzakelijk. Ter plekke bleek dat de parkeerwachter klappen had gekregen van de 57-jarige verdachte.

De Hilversummer was het blijkbaar niet eens met de parkeerboete die hij had ontvangen. Die onvrede uitte hij verbaal. Hij dreigde de controleur verbaal hem wat aan te doen en mishandelde hem ook fysiek. Hiervoor hield de politie de man aan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging en mishandeling.

Mooie atletiektoekomst in het verschiet voor Tijmen de Beer

C-pupil van Gooise Atletiek Club kegelt 23-jaar oude clubrecord omver

Tijmen de Beer (8) is een veelbelovend lid van de Gooise Atletiek Club. Foto: Matthieu van den Berg

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - "Nou kijk dan zet ik mijn handen zó neer, een knie op de grond, andere gebogen en als ik 'klaar voor de start' hoor gaan mijn billen omhoog en dan zet ik af. Simpel hè?" Stralend doet Tijmen de Beer voor hoe hij van start gaat als hij de 40 meter loopt. De C-pupil van de Gooise Atletiek Club is nog geen jaar lid en heeft een oud clubrecord al omgekegeld. "Of Tijmen een grote wordt? Tijmen is al een grote", benadrukt zijn trainer John Dankers.

Clubrecord

Tijmen de Beer liep 23 mei in Veenendaal de 40 meter in 6.92, 0,02 seconden sneller dan het record dat in 1980 werd gevestigd. In 1992 werd het record geëvenaard. Daarna verbetert Tijmen zijn persoonlijke record; de eerste keer loopt de 40 meter in 6.86 en daarna doet hij er 6.66 seconden over. Zelf vermoedt Tijmen dat dat komt omdat hij spikes draagt. "Door die spikes heb ik meer grip en kan ik beter afzetten."

Na het zwemmen ging Tijmen op judo. Vond hij ook leuk en kon hij ook goed. De switch naar atletiek kwam nadat een aantal mensen opmerkte dat Tijmen goed kon lopen en rennen. Gekozen werd voor de GAC in Hilversum.

Niks powerontbijt, gewoon een broodje voor de wedstrijd

Toen Tijmen in oktober in zijn hardlooptenue in de groep van Dankers verscheen, werd er in de zaal getraind. Dankers zag dat Tijmen snel was. "Hoe snel kon ik niet registreren, dat gaat in de zaal wat moeilijk." Op 23 mei kegelde Tijmen het clubrecord, dat 23 jaar geleden was neergezet, tijdens een wedstrijd in Veenendaal, omver. De 40 meter liep hij in 6.92, 0.02 seconden sneller dan het record dat in 1980 werd gelopen. Er erg van onder de indruk is hij niet. Hij doet er ook niets speciaals voor. Eet bijvoorbeeld geen powerontbijt voor een wedstrijd. Tijmen grinnikt. Welnee, een broodje met chocoladepasta is prima. Zich op de wedstrijd voorbereiden doet hij wanneer hij bij de start staat. "Ik concentreer me dan. Het lijkt dan net alsof ik iets in mijn keel heb zitten, dat ik niet zo goed kan doorslikken. Ja, misschien ben ik dan wel een beetje zenuwachtig."

Dankers lacht als hij hoort hoe zijn pupil zich voorbereidt. "Het klopt wat hij zegt. Je ziet dat hij zich concentreert. Dat koppie wordt strak en hij is stil." Als het startschot heeft geklonken, gaat ie. Hij kijkt naar voren, en speert recht op zijn doel af. Op zijn tegenstanders let hij nauwelijks. Als hij al op zijn tegenstanders let, dan is dat enkel om in te schatten hoe veel harder hij moet lopen om te winnen. Tijdens die paar seconden dat hij rent, hoort hij de omroeper zijn naam noemen.
De aanmoedigingen van zijn ouders en zus Sterre hoort hij als hij loopt niet. Sterker: voor hem is het niet nodig dat zij hem toeschreeuwen. Nou, en dan finisht hij. Moe is hij dan niet. In tegendeel: hij kan de 40 meter zo nog een keer lopen. "Alleen dan niet zo snel."

Trainer John Dankers lachend: 'Tijmen is een relatief luie donder'

De eerste keer dat hij het clubrecord verbrak, waren sommige teamgenootjes een beetje jaloers. Maar toen hij zijn persoonlijke record tot twee maal toe verbeterde, feliciteerden ze hem. "Ze weten nu wel dat ik snel ben." Zijn moeder Marie-Louise heeft nooit een spoortje van jaloezie bespeurd. "Dat vind ik ook zo leuk aan de GAC; er wordt niemand voorgetrokken. Iedereen wordt gelijk behandeld en daardoor heerst er een hele positieve, leuke sfeer. Er wordt wel even aandacht aan gegeven, maar niet meer dan aan een jongen die zijn persoonlijke record verbroken heeft. Ook al ligt dat niet in de buurt van een clubrecord. Dat maakt de club ook zo leuk", vindt zij.
Van de 600 meter is Tijmen een stuk minder gecharmeerd. "Tijmen is een relatief luie donder", poneert Dankers grappend. Het klopt wel wat zijn trainer zegt, vindt ook Tijmen. "Die 600 meter vind ik minder leuk om te lopen. Dat kost veel meer energie dan die 40 meter." Een explosief mannetje, dat is wat hij is. Perfect voor die 40 meter. Maar ook hordelopen doet de kleine atleet niet onverdienstelijk. Dankers is trots op zijn pupil, maar blijft nuchter. Over de vraag of Tijmen een grote kan worden, denkt Dankers niet lang na. "Tijmen is al een grote."

Leeuwenhoekschool van start als Sterrenschool

Dansen na de onthulling van het bord. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De kinderen zitten inmiddels weer in de schoolbanken. De zomervakantie zit er nu echt op. Bij de basisschool aan de Huijgenstraat 35, de voormalige Leeuwenhoekschool, hebben ze met smart uitgekeken naar het nieuwe schooljaar. Want vanaf deze week is de eerste Sterrenschool van start gegaan.

Dit is de eerste school in Hilversum en omstreken. Dat moet worden gevierd. Wethouder Eric van der Want kwam dinsdag langs. De D66-wethouder onthulde het nieuwe naambord en daarmee gaf hij het startschot voor een week van festiviteiten die in en om de school plaats gaan vinden. "Onze manier van werken sluit naadloos aan bij het passend onderwijs en de veranderingen in de maatschappij", zegt directeur Lia Rosa Gastaldo over de ontwikkelingen. "De maatschappij van nu vraagt andere dingen van kinderen en ouders, dan die van vijftien jaar geleden."

De nieuwe school werkt volgens de zogeheten Sterrenschoolprincipes. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de kinderen werken in units en dat vakspecialisten rekenen, taal en lezen de lessen verzorgen. De redenering is dat op deze manier betere afstemming is op verschillende niveaus. Creatieve vakken als kunst, muziek en theater passeren eveneens de lesrevue.

De Sterrenschoolkinderen gaan minimaal 25 uur per week naar school. Hierbij is het mogelijk een arrangement af te sluiten met flexibele start- en eindtijden. Tevens bestaat de mogelijkheid uren te sparen. Deze uren kunnen dan op een door de ouders gepland moment worden opgenomen. Dit gaat wel in overleg met de schoolleiding.

Collectie ligt te verpieteren in Hilversum

Omroepmuziekcollectie in kelders van MCO goed bewaard geheim

HILVERSUM - "Wat een schitterend handschrift", constateert Eric van Balkum als hij bladmuziek en tekst van het hoorspel 'De prins die de hik had' van componist Jurriaan Andriessen uit de zalmkleurige map haalt. Zijn oud-collega Jan Jaap Kassies somt direct op dat de tekst geschreven is door Alexander Pola. Dat deed hij toen hij 22 jaar was. "Allemaal kwaliteit", voegt hij eraan toe. Het is een van de vele pareltjes die te vinden is in de gigantische omroepmuziekcollectie, die nu ligt te verpieteren in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies (rechts) zijn op zoek naar het stuk 'De prins die de hik had'. Foto's: Bastiaan Miché

Wandelende muziekencyclopedieën zijn het. De voormalige muziekbibliothecarissen pingpongen met informatie. De een noemt een naam van een componist en de ander dist direct meer informatie op, zoals andere werken van de componist, wat zijn vader allemaal gemaakt heeft of onder welk pseudoniem deze componist nog meer muziek heeft gemaakt. Het wemelt namelijk van de schuilnamen. Componisten, dirigenten en muzikanten die vroeger muziek schreven voor bijvoorbeeld de AVRO werkten ook wel voor de NCRV of de KRO, maar moesten dat dan wel onder een andere naam doen.

Haarlemmer Van Balkum en Amsterdammer Kassies zijn in de kelders van het MCO helemaal in hun element. Onbekend en bekend materiaal passeert de revue: van de Fabeltjeskrant tot aan 'Een Beetje' waarmee Teddy Scholten het Songfestival won in 1959. Het gebouw aan de Heuvellaan is de plek waar zij beiden meer dan twintig jaar gewerkt hebben in de muziekbibliotheek. Daar werd alle bladmuziek die voor radio en televisie werd geschreven opgeslagen en beheerd. Er liggen werken die in de jaren 30 van de vorige eeuw gemaakt zijn. Het is een muzikale goudmijn binnen de gemeentegrenzen van Hilversum. Slechts weinigen weten van het bestaan van deze collectie. De muziekbibliotheek was dan ook niet openbaar, maar was bedoeld voor mensen van de omroepen.

"Het klopt aardig dat dit het best bewaarde geheim van Hilversum is", stelt Van Balkum. "Zo rond 2006-2007 hebben we wel geprobeerd dat geheim te ontrafelen. We wilden het meer naar buiten brengen. Daarom zijn we bijvoorbeeld met de website www.muziekschatten.nl begonnen. Daar staan nu ongeveer 5000 stukken op van de half miljoen die hier in de kelder liggen", is zijn vervolg. "Op ons gebied is dit de grootste bibliotheek van Nederland en wellicht zelfs van Europa."

Bakken vol met kaartjes.
De kelder van het MCO is bezaaid met mappen.

'Op ons gebied is dit grootste bibliotheek van Nederland'

Zo'n 5 kilometer aan materiaal ligt er opgeslagen. Dat is in de afgelopen tachtig jaar verzameld. Klassieke muziek, radiotunes, bigband, mandoline-ensembles, Hawaï-orkesten, hoorspelen en zelfs NSB-liederen behoren onder andere tot de haast onuitputtelijke collectie. "In de Tweede Wereldoorlog zijn er inderdaad door de NSB liederen geschreven voor de radio", meldt Kassies. "Ze hebben indertijd Joodse componisten verbannen, maar hebben er ook voor gezorgd dat de stukken in de bibliotheek zijn samengevoegd. Sommige stukken lagen wel op tien plekken opgeslagen. Dat vonden zij overbodig."
Voor componisten was het schrijven van muziek voor de radio en televisie vaak een opstap naar een lange en succesvolle carrière. Ruud Bos, Tonny Eyk en Harry Bannink zijn op deze manier begonnen en verwierven later landelijke bekendheid. Wat er allemaal precies ligt, weet eigenlijk niemand. Veel van de collectie is niet gedigitaliseerd. Vanaf 1980 werd er geautomatiseerd. Toen de cd zijn intrede deed, werd het werk makkelijker. Veel van het materiaal van voor 1980 is niet gedigitaliseerd. Dat gebeurt ook niet meer, omdat de muziekbibliotheek wegens bezuinigingen tijdens Rutte I twee jaar geleden noodgedwongen de deuren moesten sluiten. Van Balkum en Kassies verloren hun baan, maar niet hun passie. Met muziekschatten.nl blijven zij aandacht vragen voor de werken en het Hilversumse en nationale erfgoed. Deze schat mag spreekwoordelijk niet zinken tot de bodem van de zee. Bewaren, digitaal ontsluiten en kennis delen zijn de hoofddoelen. "Het is een geweldige inspiratiebron", menen de heren.
Kassies duikt nog regelmatig de kelder in. Door het ontwikkelde systeem met kleuren, kaarten en mappen weet hij nog goed zijn weg te vinden in het archief. Wie de molens of lades met oude kaarten ziet, waant zich meteen ergens in de jaren 70 van de twintigste eeuw. Een tijd van ver voor de computer. Gevraagd of ongevraagd spit de Amsterdammer materiaal door. Dat doet hij voor muziekschatten, maar hij krijgt ook opdrachten om bijzondere partituren of stukken te vinden. En dat lukt. Zo heeft de muziekbibliothecaris bijvoorbeeld nog een musical die door Toon Hermans geschreven is naarboven gehaald. Soms vindt hij stukken die dan vervolgens door een orkest worden gespeeld. Een grote ontdekkingstocht vinden de twee dat. En de muziek horen in plaats van het te moeten lezen van papier zorgt voor aangename verrassingen. "Het is zo ontzettend leuk als je voor het eerst hoort hoe de muziek klinkt", zegt Kassies bijna dromerig.

In de afgelopen periode is een aantal mogelijkheden bekeken. Een deel van de collectie zou naar Den Haag, waar het ondergebracht zou worden bij het Nationaal Archief. Voorlopig is dat afgeketst. Ook van een samenwerking met Beeld en Geluid is vooralsnog niets gekomen. Nog altijd zijn zij hoopvol gestemd dat de collectie weer wordt beheerd en gedigitaliseerd. Hun hoop is mede gevestigd op de opmerking van wethouder Wimar Jaeger in de nieuwe cultuurnota Metrum, waarin staat dat het muziekarchief van de omroepen erfgoed is (zie voorpagina). "We hopen op een nieuwe wind", aldus het bevlogen duo. "Alles hangt af van geld en goodwill. Maar alles kan zo weer operationeel zijn. Het enige dat je nodig hebt is deskundig personeel. Dit is echt heel specialistisch werk."

'Met deskundig personeel kan alles zo weer operationeel zijn'

Vier het Leven viert tienjarig jubileum met Radiodagen

Hilversumse stichting haalt ouderen uit sociaal isolement

Anne van Kleef: 'Ouderen genieten intens van een avondje uit met Vier het Leven.' Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Vanuit hun tuinhuisjes startten Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk stichting Vier het Leven. De initiatiefneemsters van deze organisatie die ouderen en cultuur koppelt, hadden nooit kunnen bevroeden dat Vier het Leven zou uitgroeien tot een landelijke organisatie. Dit jaar viert de sociale onderneming haar tienjarig jubileum. De aftrap van het feestjaar vond onlangs plaats in Carré, waar koningin Máxima op de eerste rij zat. "Het was een fantastisch feest", straalt Anne van Kleef, regiocoördinator van Gooi en Eemland en de provincie Utrecht, "daar kunnen we nog lang op teren."

Radiodagen

Onder de titel 'De Radiodagen' zingen talentvolle jonge artiesten van de Anjeliers, onder leiding van Herman van Veen, prachtige, bekende liedjes uit de jaren 50 waarbij kwetsbare ouderen worden uitgenodigd mee te zingen.
Een heerlijke, ontroerende en onvergetelijke middag waarbij het gevoel van eenzaamheid even kan worden vergeten.
De voorstelling is 20 september te zien in het Spant in Bussum.

De initiatiefneemsters van Vier het Leven hebben hun tuinhuisjes lang geleden verlaten en verhuisden naar een pand in Huizen. Toen het daar ook te krap werd, pakten de medewerkers de verhuisdozen in en vertrokken naar de tweede verdieping van een pand aan de Regentesselaan in Hilversum. Een prachtig pand. "Mooi hè?", vindt Van Kleef terwijl ze koffie zet, "wij zijn er ook blij mee." Sinds een paar jaar is zij regiocoördinator bij Vier het Leven. Zij is samen met Esther Eggenkamp de sociale ondernemer van de regio Gooi en Eemland en de provincie Utrecht. Van Kleef onderhoudt de broodnodige contacten met de 250 vrijwilligers in het Gooi, zit met theaterdirecteuren om tafel en onderhandelt met sponsors.

Genieten en meezingen met Radiodagen. Foto: Rebke Klokke

'We kregen steeds vaker de vraag of we ook naar musea kunnen gaan'

De stichting heeft geen winstoogmerk en is afhankelijk van anderen. Ouderen die meegaan naar het theater betalen een deel van de arrangementskosten. "Als we alle kosten zouden doorberekenen naar onze gasten zou het uitje wel heel duur worden", weet Van Kleef.

Dikke cheque
Vandaar dat ze blij zijn met de bijdragen van donateurs, culturele partners en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting. "Blij zijn we bijvoorbeeld met Wandelvierdaagse het Gooi. Voorzitter Wim Nipius vertelde ons dat Vier het Leven hét goede doel van de Wandelvierdaagse Het Gooi zou zijn. Na afloop van het wandelfestijn kregen we een dikke cheque overhandigd." Op de vraag of ouderen behoefte hebben aan Vier het Leven, knikt Van Kleef. Nou en of. De doelgroep bestaat uit ouderen die er niet meer alleen op uit kunnen, durven of willen. "Want wat als je 75 of 80 bent, alleen bent en van theater houdt? Ga je dan alleen? Natuurlijk zijn er mensen die dat doen, maar voor veel mensen is die drempel te hoog. Zij vinden het gezelliger om met anderen te gaan."

De liedjes van weleer zijn een feest der herkenning

Film
Want de eenzaamheid die veel ouderen ervaren is schrijnend. Door de nieuwe wetgeving, de gedecentraliseerde zorg, belanden steeds meer ouderen in een sociaal isolement. Vier het Leven wil ze daar uithalen en begeleidt ouderen van deur tot deur. Dat houdt in dat deelnemers thuis worden opgehaald door een vrijwilliger, naar het theater worden gebracht waar een drankje klaarstaat, de voorstelling bekijken, na afloop een drankje drinken en weer naar huis worden gebracht. Niet alleen worden theatervoorstellingen aangeboden, Vier het Leven gaat ook met haar gasten naar de film en sinds kort wordt steeds meer contact gelegd met musea. "We kregen steeds vaker de vraag of we ook naar musea gaan. Waarom niet? Wel hebben we dan een aangepast programma. Een dag lang door het Rijksmuseum dolen kan onze doelgroep niet. Maar als er wordt gestart met een lezing, een korte rondleiding en na afloop een kopje koffie, dan is het een prima uitje." Uiteraard wordt gekeken of er genoeg bankjes en stoelen aanwezig zijn waar deelnemers op uit kunnen rusten.
Terug naar het jubileumjaar. De voorbereidingen waren enorm en Van Kleef is tevreden over het resultaat. Herman van Veen is gevraagd om een jubileumvoorstelling te maken. Hij heeft 'De Radiodagen' ontwikkeld voor een jong theatergezelschap, de Anjeliers. "De Radiodagen is een theaterconcert geworden met liedjes van vroeger. Voor ouderen een feest der herkenning", vertelt Van Kleef. De première was tijdens het feest in Carré en werd door de gasten, onder meer bestaande uit vrijwilligers die nu zelf eens een avondje uit waren en niet hoefden 'te werken', goed ontvangen.

Verkeerschaos in zomer is 'enorm meegevallen'

De kruising Brinkweg/Vaartweg is opnieuw ingericht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De kritiek op de vele wegwerkzaamheden en de daarbij behorende omleidingen in Hilversum was niet mals. Inwoners en politici uitten vooraf hun onvrede in niet mis te verstane bewoordingen. Voorspeld was één grote verkeerschaos. Wethouder Floris Voorink van Verkeer kreeg zelfs te horen dat er doden zouden vallen. Nu de meeste wegwerkklusjes geklaard zijn, blijkt dat er van chaos nauwelijks sprake is geweest.

De VVD-bewindsman geeft eerlijk toe dat hij een pittige zomer had verwacht. Zelf was hij ook niet gelukkig met de afsluiting van twee toegangswegen (N525 en de Minckelersstraat bij Anna's Hoeve), maar het kon echt niet anders. "Ik hield mijn hart vast voor een hete zomer. Toch is alles goed gegaan. Er is natuurlijk wel wat gemopper geweest en mensen hebben ook heus hinder gehad van alle afsluitingen. Zo moesten Hilversummers langer in de auto zitten dan gebruikelijk", meldt de liberaal desgevraagd.

De herstelwerkzaamheden aan het asfalt op de Johannes Geradtsweg zijn klaar. De kruising Brinkweg/Vaartweg is op tijd heringericht. Als het goed is, is de klus bij Anna's Hoeve aan het eind van deze week afgerond. Alleen de A1 is vanaf de Hilversumseweg (N525) voorlopig nog niet te berijden. Dat is een provinciaal project.
Voorink rept over een leerzame zomer. Hij weet dat hij nu vertrouwen kan hebben in de verkeersdeskundigen. "Het is echt enorm meegevallen." Volgend jaar zomer staan er weer diverse projecten op stapel, waaronder het Langgewenst. Begin 2016 bespreekt de wethouder de planning van de wegwerkzaamheden met de gemeenteraad. Duidelijke communicatie is wenselijk.

Wil je meer rust en balans ervaren? Bij de workshop Mindfulness op za. 22 augustus ervaar je wat deze evidence-based training voor je kan betekenen. In Bussum door ervaren, hbo-gecertificeerd trainer. Kosten € 20,-. Opgeven via www.mindandmore.nl.

Vanaf 25-08 starten bij atelier GEWELDIG GOED de nieuwe NAAICURSUSSEN voor volwassenen, tieners (donderdagavond tot 20.30 uur) en kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. KOM OOK! Bel 06-22 151 685 of stuur een mail
info@geweldiggoed.nl

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Zon. 13 sept vlooienmarkt Huizen, Tennishal Coronel DonEvents.nl 0294-237320

Gedreven Webdesigner // DTP'er heeft nog tijd over. www.wimhuiskes.nl

zon. 30 aug KOFFERBAKMARKT Vreeland Raadhuislaan 175 deelnemers. Meedoen? DonEvents.nl 0294-237320

Vakantiegevoel vasthouden in het dagelijks leven

Mediteren is de laatste jaren meer gemeengoed geworden, zegt DiaDo Maas van Zen Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

door Barbara Schriek

HILVERSUM - Hoe houd je die diepe vakantierust vol in je dagelijks leven? Bij Zen.nl Hilversum weten ze precies hoe dit moet. Volg een gratis proefles bij eigenaar DiaDo Maas en ontdek de vele voordelen van zenmeditatie.

"Twee jaar geleden ben ik hier begonnen", vertelt DiaDo Maas. "In 1992 begon ik zelf als student van Zen.nl en geef inmiddels ruim tien jaar deze cursussen." De ervaren meditatieleraar vertelt dat mediteren de laatste jaren meer gemeengoed is. "Dat is alleen maar positief. Wij willen juist ook dat het voor iedereen mogelijk is. Cursisten melden er veel baat bij te hebben." Beter leren concentreren, keuzes leren maken, beter slapen, meer rust, beter omgaan met emoties. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden. "Wij werken aan duurzaam geluk." Rients Ritskes, schrijver van verschillende boeken over meditatie en mede-oprichter van Zen.nl, legt zen als volgt uit: "Zen is onder alle omstandigheden beter leren denken wat je wilt denken, zodat je kunt voelen wat je wilt voelen en doen wat je wilt doen." Enthousiast vertelt Maas over zijn werkmethoden. "We zien onszelf als moderne boeddhisten. Wat hebben we nu aan het boeddhisme? Wat werkt nu voor de moderne mens? De methode die wij gebruiken is gebaseerd op de 800 jaar oude Japanse zenfilosofie, aangepast aan het nu. Het past heel goed bij actieve mensen die op zoek zijn naar balans en verdieping."
In september beginnen de introductiecursussen van vijf maanden weer. Je leert daar de basisbeginselen van zenmeditatie aan de hand van het boek 'Leer denken wat je wilt denken' en door het in de praktijk te beoefenen. "Je werkt aan het vergroten van je aandacht en bewustzijn op zo'n manier dat je in je dagelijks leven hiervan de vruchten plukt." Na de introductiecursus is het mogelijk om verder te gaan met de gevorderdencursus. "We zien heel veel verschillende typen mensen binnenkomen. Van docenten tot huisvaders en moeders en van zakenmensen tot communicatieadviseurs. Iedereen is welkom."

Niet zweverig
Tegenwoordig is mediteren/mindfulness absoluut niet zweverig meer en een groot deel van de bevolking is al op de een of andere manier in aanraking geweest met mediteren. Ook vanuit de wetenschap en de psychologie durft men steeds meer toe te geven dat mediteren juist heel goed voor je is.

Maas ziet het verschil in mensen al na een paar weken mediteren."Ons advies is om iedere dag twee keer twintig minuten te mediteren. Hierdoor ontstaat blijvende groei in mensen. Ze hebben meer energie en meer rust in hun hoofd."

Opgeven voor de gratis proeflessen op 29 en 30 augustus en 1 en 2 september kan via www.zen.nl/hilversum.

tot maandag 28 september

Zomerinloop

Ook in de zomervakantie kan iedereen elke maandag een bezoek brengen aan buurthuis De Lelie. Van 13.30 tot 15.30 uur kunnen bezoekers biljarten, jokeren, rummikuppen, klaverjassen, breien en kaarten maken. Van 19.30 tot 21.30 uur kunnen aanwezigen darten, biljarten en spelletjes spelen. De toegang is gratis. Leliestraat 6-8.

tot vrijdag 30 oktober

Tentoonstelling

De tentoonstelling van kunstenaar en fotograaf Xandra Richters en beeldend kunstenaar Hans Almekinders is te zien in het Medische Centrum Dudokpark. Richters exposeert natuurstillevens en Almekinders toont ruimtelijke beelden die geïnspireerd zijn door het werk van Dudok. Het werk is te koop aan de balie. Openingstijden van maandag t/m woensdag: 9.00 tot 17.00 uur. Adres: Hoge Naarderweg 3.

donderdag 20 augustus

DuurSamSam

Ontdek, verbind, ontmoet en werk samen tijdens DuurSamSam. Op het evenement vinden aanwezigen mensen met dezelfde interesses om zo samen te sporten, wandelen, boodschappen, filosoferen, mediteren, uitgaan, koken, dansen, schilderen, skeeleren, dichten en schrijven. Veel activiteiten zijn namelijk gemaakt om samen te doen en het team van Power Youth creëert zo meer verbinding en samenwerken in Hilversum. Kom alleen of nodig iemand uit om samen te gaan. DuurSamSam vindt plaats in Wijkcentrum St. Joseph, Minckelersstraat 71. De toegang is gratis, inloop van 19.00 tot 21.00 uur. Voor informatie of vragen: duursamsam@gmail.com.

zaterdag 22 augustus

Fietstocht

De fietstocht van de Hilversumse stadsgidsen van Senver voert langs een aantal architectonische werken van Jan Slot. Slot heeft in de periode 1898-1938 een reeks interessante gebouwen ontworpen met veelal Jugendstil-kenmerken. Tweeëndertig woonhuizen zijn gemeentelijk monument en twee staan op de rijksmonumentenlijst. De fietstocht begint om 10.30 uur bij Museum Hilversum op de Kerkbrink en kost € 2,50 voor Senver-leden. Introducés betalen € 4,-. www.hilversum-wandelgidsen.nl.

Repair Café

Na een zomerstop is het Repair Café Hilversum weer open. In wijkcentrum Riebeeck aan de Van Riebeeckweg staan vrijwilligers van 11.00 tot 14.00 uur klaar om reparaties uit te voeren. Naast huishoudelijke apparatuur kunnen bezoekers ook terecht om hun computer, fietsen, kruiwagen, audioapparatuur, wekkers, kleding, textiel, sieraden en speelgoed te laten repareren. Geen kapotte spullen, maar wel zin om een kopje koffie te drinken met buurtgenoten? Iedereen is welkom. De reparaties en toegang zijn gratis, eventuele onderdelen dienen zelf gekocht te worden.

zondag 23 augustus

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt de middagtocht 'Omroepgeschiedenis', vertrek om 13.30 uur vanaf het Mediapark, Beeld en Geluid. De tocht gaat langs de oude en nieuwe omroepgebouwen in Hilversum. Kosten: € 3,-. www.fietsgilde.nl.

Fotograferen

De workshop 'Fotograferen van oerplanten' is bedoeld voor iedereen die niet veel fotografeert, maar graag professioneler aan de slag wil gaan. Laat u inspireren door de varens en bomen in het Pinetum. Fotografe Wendy van Kuler geeft uitleg over de technische aspecten en mogelijkheden van het fototoestel. Iedere digitale camera of compactcamera is geschikt om te gebruiken. Keuze uit 23 augustus of 6 september. 14.00 tot 16.00 uur. € 25,-. Aanmelden: 035-6231123.

donderdag 27 augustus

Straatborrel

De Arendstraat & Werf35 houden een straatborrel. Locatie: De Smederij in 't Fabriekje op de Werf. 16.30 tot 18.30 uur.

zondag 30 augustus

Exposities

De Gooise Kunstkring organiseert deze zomer verschillende exposities in het Dresselhuyspaviljoen op Landgoed Zonnestraal. Het project laat hedendaagse kunstenaars reflecteren op de geschiedenis van Zonnestraal als voormalig sanatorium, de vernieuwende architectuur en de huidige status als Nederlands cultureel erfgoed en Unesco Werelderfgoed. 30 augustus vertellen dichters Gerard Beentjes en Dik Doornbos en beeldend kunstenaars Eddy Geelrings en Madeleine Metsaars het verhaal van Zonnestraal. Tijd: 12.00 tot 17.00 uur. Om 12.00 en 14.00 uur zijn er rondleidingen. www.gooisekunstkring.nl.