HilversumsNieuws

23 april 2015

HilversumsNieuws 23 april 2015


Meer camera's in centrum

Uit een evaluatie blijkt het cameratoezicht veiligheid te bevorderen in de binnenstad. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De camera's die in het centrum van Hilversum zijn opgehangen hebben het gewenste effect. Uit de evaluatie 'Cameratoezicht 2013-2014 uitgaansgebied Hilversum' blijkt dat met het ophangen hiervan de veiligheid te controleren is. Wat het college van burgemeester en wethouders betreft, komen er nog meer camera's te hangen. Uitbreiding is gewenst op de Oude Doelen en de Koninginneweg.

"Het cameratoezicht heeft geleid tot veel heterdaden en heeft de veiligheid in het centrum vergroot", was de mededeling van burgemeester Pieter Broertjes. Hilversum wil verder gaan met het cameratoezicht en wil zelfs uitbreiden. "Je ziet dat er sprake is van een waterbedeffect", zei de burgervader. "Zo is de Oude Doelen bijvoorbeeld een vluchtheuvel geworden van drugshandel en nog veel meer dingen die god verboden heeft." Bewoners van deze straat in de binnenstad klagen al tijden steen en been over allerlei zaken die voornamelijk tijdens uitgaansavonden gebeuren.

Het gemeentebestuur stelt aan de gemeenteraad voor om nu drie camera's op te hangen in de Oude Doelen. Het gaat om twee statische en een domecamera die 360 graden kan ronddraaien. Dit is nodig omdat er een 'knik' in de straat zit. Bewoners van de Koninginneweg hebben aangegeven aan de achterzijde (wegzijde van nachtzaak Crystal Club) veel overlast te ervaren. Hier moet ook een domecamera komen.
Als de politiek akkoord gaat met dit voorstel telt Hilversum in de nabije toekomst 22 camera's in het centrum. Onlangs zijn ook de drie camera's in de fietserstunnel (station) op het livesysteem aangesloten. De totale kosten hiervan bedragen 146.500 euro. Aanschaf van de camera's en aanleg van de infrastructuur kost 32.500 euro. Het live uitkijken van de beelden kost 37.000 euro. Daar komt nog 77.000 euro bij voor de inzet van particuliere toezichthouders.

College en HvH doven bluswaterrel

HILVERSUM – De lucht tussen het college en Hart voor Hilversum (HvH) is weer geklaard. Het gemeentebestuur en de oppositiepartij stonden lijnrecht tegenover elkaar na de kwestie over het bluswater.

Tijdens het radioprogramma 'Politiek aan Huis' bleek dat wethouder Wimar Jaeger en fractievoorzitter Léonie Sazias van HvH al toenadering hebben gezocht. Er komt een gesprek waar het gemeentebestuur, de politieke partij, de brandweer en de deskundigen van HvH met elkaar gaan praten over het bluswater. Dat wordt een gesprek op inhoud, zo zeiden beide hoofdrolspelers zaterdag voor de radiomicrofoon.

Vorige week ging het hard tegen hard nadat Karin Walters namens Hart voor Hilversum had geconstateerd dat belangrijke conclusies in het rapport van ingenieursbureau Arcadis waren 'bijgebogen'. De politica had het conceptrapport opgevraagd bij burgemeester Pieter Broertjes en had deze vervolgens naast de definitieve versie gelegd. Volgens haar zaten er 'opmerkelijke verschillen' in beide documenten. Dat leidde tot uitspraken van Jaeger. Hij zei dat HvH en Walters de reputatie van burgemeester én gemeente beschadigde. Vorige woensdag kregen Broertjes en Sazias het met elkaar aan de stok tijdens de commissie Samenleving, wat de verhoudingen nog slechter maakte.

3

personen raakten zondag lichtgewond bij City Run nadat een tent was omgewaaid

Programma Koningsdag

Oranje domineert het straatbeeld weer. Foto: Aram Goudsmit

HILVERSUM - Oranje is de kleur die maandag het straatbeeld weer domineert. Wat is er allemaal te doen op Koningsdag in Hilversum? Hieronder een kleine greep uit het grote aanbod.

De vroege vogels beginnen met de vrijmarkt. Tussen 6.00 en 18.00 uur zit menig Hilversummer in het centrum klaar met een keur aan spullen. In de binnenstad klinkt op meerdere plekken muziek. Het marktterrein is bijvoorbeeld de plek van het Kingstownfestival, Koningsdag bij het Gooisch Podium, Koningsdag Live bij Café Burger en er zijn muziekpodia op het Herenplein en de Biersteeg.

Vanaf 10.00 uur is het Dudokpark het decor van familieactiviteiten. De kinderen kunnen zich onder andere vermaken op het springkussen, met de brandweerspuiten of het ponyrijden. Daarnaast zijn er voorstellingen van Circus Bongo, zijn er circusworkshops en de theatervoorstelling Bombardo. Om 11.15 uur beginnen de oud-Hollandse spelletjes, waar ook het college van burgemeester en wethouders aan meedoet. Om 13.30 uur spelen de Berkley Brothers hier. Het programma loopt door tot 17.30 uur.

De Hilversumse muziekfederatie verzorgt maandag concerten in diverse bejaarden- en wijkcentra. Tussen 10.00 en 15.00 uur brengen zij bijvoorbeeld een bezoek aan Zuiderheide, De Boomberg, Lopes Dias en Flat Kerkelanden.
De voorpret op de nationale feestdag begint zondag al. Op meerdere locaties zijn Koningsnachtevenementen geprogrammeerd. Het uitgebreide programma is te vinden op www.mediastadeventshilversum.nl.

Verkiezing valt in de prijzen

HILVERSUM - De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek is dit jaar opnieuw gewonnen door het WeesperNieuws, het zusje van HilversumsNieuws.

De prijs wordt toegekend door brancheorganisatie NNP. Dit jaar werd de award toegekend voor het initiatief van het WeesperNieuws voor de verkiezing van 'Weesper van het Jaar'. Volgens de onafhankelijke jury een blijmoedig initiatief waarmee de krant zijn bindende rol in de samenleving benadrukt.
Juryvoorzitter Lou Lichtenberg ging in op het recente onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, waarin staat dat het met de lokale journalistiek in sommige plaatsen bedroevend gesteld is. "Uit de inzendingen voor de NNP-prijs valt duidelijk het tegendeel af te leiden. Die gaven er stuk voor stuk blijk van dat de lokale journalistiek nauw contact houdt met het kloppende hart van de samenleving. En dat het kloppen van het hart ook door iedereen kan worden gehoord."

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, geleidelijk koeler
Tot eind deze week houden we het droog dankzij een blokkerend hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Daar komt verandering in. Vanaf het weekeinde ligt er een lagedrukgebied rond het Noordzeegebied met daarbij een zuidwestelijke luchtstroming. Het wordt tijdelijk zachter. Keerzijde is dat het wisselvallig wordt met soms regen en vanaf maandag ook koel.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag draait de wind naar zuidwest en trekt iets aan. Het wordt zachter met een maximum van zo'n 19 graden. Eerst schijnt de zon, maar geleidelijk komt er meer bewolking. In de loop van de avond kan er wat regen vallen. Zaterdag is het meest bewolkt met af en toe wat regen. Ook zondag is het overwegend bewolkt. Het kan geruime tijd regenachtig zijn. Het wordt in het weekeinde circa 16 graden. De zuidwestenwind trekt zondag aan tot soms vrij krachtig.

Koningsdag + de trend na het weekeinde
Ook Koningsdag lijkt wisselvallig te gaan verlopen met enkele buien, maar deels ook droog met ruimte voor wat zonneschijn. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige westenwind. Ook de rest van april blijft koel en onbestendig. Eind van de week lijkt de regenkans af te nemen.

Weetje
Vorig jaar werd het op de eerste Koningsdag 18 graden. De zon scheen geregeld. Omdat 27 april op een zondag viel, werd Koningsdag op zaterdag 26 april gevierd. Dat kwam qua weer goed uit, want op de 27e werd het 15 graden met weinig zon en het regende enige tijd. Net als op Koninginnedag (30 april) kan het ook al warm zijn. Op 27 april 2007 werd het 27 graden.

Gemeente schenkt MBO College 100 computers

100 pc's voor studenten. Foto: Ton Kastermans fotografie

HILVERSUM - Vrijdag overhandigde wethouder Arjo Klamer de honderdste pc van de gemeente aan studenten van MBO College Hilversum als afsluiting van een project.

De pc's stonden voorheen in het Stadskantoor van de gemeente Hilversum en zijn de afgelopen periode vervangen door kastjes zonder software die aangesloten zijn op het netwerk waar alle data staan. Samen met de ICT-afdeling van gemeente Hilversum hebben twee studenten van het MBO College Hilversum niet in gebruik zijnde pc's verwijderd en de nieuwe kastjes aangesloten.

De 100 vervangen en geschoonde pc's worden door de gemeente geschonken aan het MBO College, waar ze aan hun tweede leven kunnen beginnen. Het gemeentebestuur steunt hiermee de digitale scholing van mbo-studenten.

Schuttersweg. De hoofdingang van het gemeentelijk Gymnasium (foto uit 1914), nu dependance Roland Holst College, zat tot 1928 aan de Albertus Perkstraat.

Hoe reëel is reddingsplan voor Theater Achterom?

Voorstel van Fusie voor centrum van amateurtoneel

Theatergroep Fusie wil van Theater Achterom een centrum voor lokale amateurkunsten maken. Foto: Theatergroep Fusie

HILVERSUM - Stop de tot nu toe vruchteloze zoektocht naar een theateronderkomen in het centrum: Theater Achterom is en blijft de meest geschikte locatie. Theatergroep Fusie stelt voor het pand aan de Eemnesserweg 7a te gaan gebruiken als het centrum van het amateurtoneel in Hilversum. Dat is een logische keuze en daarmee is de lokale vereniging gered.

Met de cultuurnota nog in de pen en de bekendmaking van Stichting Theater Achterom dat zij per 31 december 2015 stopt, is dit het moment voor het Hilversumse theatergezelschap om deze wens publiek te maken. "Het is stom om de mogelijkheid voor een centrum voor amateurtoneel te laten liggen. Laat Theater Achterom toch gewoon bestaan", stelt Gwen de Visser, voorzitter Theatergroep Fusie.

Zij meent dat een lokaal centrum voor amateurtoneel en eventueel nog dans en muziek bestaansrecht heeft in Achterom. Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur heeft gezegd dat Fusie kan blijven zitten op de huidige locatie totdat in het centrum een nieuw en passend onderkomen is gevonden. De Visser zou graag zien dat deze tijdelijke status wordt omgezet in een permanent verblijf op de Eemnesserweg 7a. Daarvoor hoopt zij een toezegging te krijgen van de wethouder. Fusie wil investeren in het pand. Zij is een gezonde financiële vereniging en groeit qua ledenaantal. Maar De Visser wil dan wel de zekerheid krijgen uit het raadhuis dat zij nog minstens vijf jaar mogen verblijven in Theater Achterom.

'Met media en architectuur alleen gaan we het niet redden'

Weggaan is onlogisch, meent de voorzitter. Alle (theater)faciliteiten zijn aanwezig, het publiek is bekend met de locatie, de verhouding met de buurt is prima en de schaalgrootte van het theater is goed. De gebruikers laten verhuizen en Theater Achterom vervolgens verkopen aan een projectontwikkelaar is puur kapitaalvernietiging, stelt de Hilversumse theatergroep. Is het gebouw in de huidige economie verkoopbaar en is de lokale cultuur gebaat bij deze ontwikkeling, zijn de vragen die De Visser stelt. "We moeten in Hilversum borgen dat we het cultureel vreselijk aantrekkelijk maken. Met media en architectuur alleen gaan we het niet redden, want dat is vooral voor de mensen van buiten Hilversum. Daarom is juist cultuur van belang."
"Ik ben blij met dit soort initiatieven en vind het een goed idee om amateurverenigingen bij elkaar te brengen", reageert Jaeger. "Maar we moeten wel reëel blijven. Ik acht de kans dat dit gebeurt niet zo groot." De politieke wens is en blijft om meer reuring en dynamiek in het centrum te krijgen. Daarom blijft de wethouder inzetten op een locatie voor Theatergroep Fusie in de binnenstad. De democraat zegt dat zij niet eeuwig in Achterom kunnen blijven zitten, mits zij zelf de kosten van het pand op zich nemen.

Op de bres voor raadhuis Madurodam

HILVERSUM - Hilversummer Wiljon Elbert gaat er alles aan doen om het Hilversumse raadhuis dat een plek heeft in Madurodam, te behouden. De directie van het attractiepark weet nog niet of het de in verval geraakte mini-versie gaat restaureren of slopen.

Elbert zegt zich in 2004 ingespannen te hebben voor een inzamelingsactie van een nieuw raadhuisje in Madurodam. Dat heeft in 2005 geleid tot de onthulling ervan in het park in Den Haag. "Ik heb destijds vele gesprekken gehad met de directie van Madurodam over het maken van een nieuw raadhuisje. Daarbij ging het ook over het materiaal. Zij verzekerden mij dat het nieuwe raadhuisje dertig jaar mee zou gaan", aldus Elbert.

Zijn verbazing is dan ook groot nu blijkt dat het kleine raadhuisje alweer in deplorabele staat verkeert. "Dit kan en mag gewoon niet", meldt de Hilversummer. "De fout ligt bij de directie. Ga nu meteen restaureren. Dat drukt de kosten, die wel voor rekening moeten komen van Madurodam", stelt Elbert duidelijk.

Opening van eerste Beaconwinkel

HILVERSUM - Nieuw in Hilversum is de Beaconwinkel. Wethouder van Economie Wimar Jaeger opende dinsdag aan het einde van de middag de nieuwste loot aan de ondernemersboom in de Gooische Brink.

Een beacon is een klein apparaat dat in een winkel wordt geplaatst. Door middel van bluetoothtechnologie kunnen signalen worden opgevangen en verzonden worden naar smartphones die zich in de buurt en binnen winkels bevinden. "Hilversum is de eerste plaats waar het technologiebedrijf Dutchnet haar innovatie laat zien en gaat toetsen bij retailers en consumenten", meldt de gemeente.

Volgens directeur Jan Willem Doorenbos, directeur van Beaconworld, kan door de Dutchnettechnologie de lokale ondernemer makkelijk campagnes opzetten zonder dat zij daar veel geld mee kwijt zijn. Door de inzet van de app en de beacons kan iedere ondernemer op ieder gewenst moment van de dag een boodschap uitzenden naar de mobiele telefoon van de consument.

Er zijn 25 Hilversumse ondernemers die meedoen aan dit innovatieve retailconcept. De app is verkrijgbaar in de Playstore voor Android en de App Store voor IOS.

Bomvolle opening van Speeltuin de Zoutkeet

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Dat de opening van Speeltuin de Zoutkeet veel publiek zou trekken was verwacht. Maar op 460 kinderen en nog eens 300 ouders was niet gerekend. "Het was bomvol", blikt Paulette Hooijer van de speeltuin aan de Zoutmanlaan terug. Naast gratis snoep, ijs en drinken waren de jeugdige gebruikers ook heel nieuwsgierig naar de nieuwe speeltoestellen. De speeltuin moest afscheid nemen van de grote houten boot. De kennismaking met de nieuwe toestellen ging enigszins voorzichtig, maar na enkele minuten was de schroom weg. "Ze vinden het geweldig", aldus Hooijer.

Contract De Geus is ondertekend

HILVERSUM - Het was al veel eerder verwacht, maar tot aan vorige week donderdag nog niet gebeurd. Eindelijk was het dan zover: het huurcontract van buurthuis De Geus is ondertekend.

"Het eerste buurthuis zonder subsidie heeft eindelijk het huurcontract met de gemeente ondertekend", zo liet Tet Lagemaat van het buurthuis weten. Wethouder Arjo Klamer was van de partij. Voordat hij met buurtbewoners in gesprek ging overhandigde hij de sleutels aan de gebruikers.

Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlang traject. Buurtbewoners kunnen nu De Geus zelf exploiteren, nadat vele Hilversummers gevochten hebben voor het behoud van het buurthuis aan de Geuzenweg toen enkele jaren geleden duidelijk werd dat Versa Welzijn het pand ging verlaten. De ondertekening van het contract zat er al tijden aan te komen, maar werd steeds uitgesteld. In de tussentijd is er hard gewerkt om De Geus op te knappen en een aantrekkelijk programma op te stellen.

HVO kiest voor radicaal andere koers

Ondernemersvereniging wordt online platform

HILVERSUM - HVO stond voor Havenstraat Vaartweg Ondernemersvereniging. Er is nu besloten het over een andere boeg te gooien. De afkorting hoort nu sinds begin van deze maand toe aan het online platform Hartelijk Veelzijdig Ondernemend Hilversum.

HVO is een platform dat zich richt op online social media/business in de mediastad. Maar de initiatiefnemers mikken op een veel groter gebied. "De ambitie is om dit platform te laten groeien van 't Gooi naar een uiteindelijk landelijk platform", aldus ondernemer Orhan Polat.

In de oude vorm was HVO een ondernemersvereniging. Maar door de komst van het Stadsfonds dat begin 2015 het levenslicht zag, heeft dat volgens de initiatiefnemers geen meerwaarde meer. Met een nieuw orgaan is het tijd om te schakelen. "De ondernemers kunnen nu immers individueel aanspraak maken op het Stadsfonds. Hierdoor hebben wij onze visie radicaal veranderd en worden wij van een conventionele ondernemingsvereniging een vooruitstrevend platform waarbij wij de focus leggen op online business. Door slimme koppelingen te maken tussen de veelal complexe social media/businesskanalen helpen wij mondiale ondernemers vooruit", luidt de uitleg.

Door komst Stadsfonds heeft vereniging geen meerwaarde meer

Het nieuwe platform legt de focus op retail, zelfstandig ondernemers, expats en MKB+-markten. Hun gezamenlijke kenmerk is de passie voor ondernemen en de doelstelling om onderling zaken te doen. "Wij brengen hierbij vraag en aanbod bij elkaar", aldus Polat. "Daarnaast bieden wij netwerk en ondersteuning tussen pandeigenaren en zzp'ers voor bijvoorbeeld popup-stores, zodat de zzp'er zijn plannen niet alleen bij plannen kan laten, maar die ook daadwerkelijk kan gaan uitvoeren. Ofwel: een vooruitstrevend platform met een verbindend karakter", zijn de slotwoorden van de ondernemer.

Peter van Dulst

is 66 jaar, inmiddels gepensioneerd en sinds 1979 woonachtig in Hilversum

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Als bestuur van de Hilversumse Architectuurprijs zijn we de laatste maanden druk geweest met de voorbereiding van de prijsuitreiking. Tot mijn pensionering was ik directeur ontwikkeling bij Dudok Wonen. En 's zomers varen mijn vrouw en ik in Frankrijk met onze motorboot."

Wat heb jij met architectuur?
"Een goed ontworpen gebouw is te vergelijken met een mooi schilderij of een mooie boom. En boeiend is dat architectuur een spiegel is van de tijd waarin een gebouw ontworpen is."

Wat vind je zelf een architectonisch mooi gebouw?
"Ik was perplex toen ik in Luik het spoorwegstation Luik-Guillemins zag. Ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Een monumentaal gebouw in glas, wit beton en staal met prachtige vormen."

En wat zou je qua architectuur nog in Hilversum willen zien?
"Mooie pleinen en brinken. Daar heeft Hilversum dringend behoefte aan."

Muziek spelen of luisteren?
"Ik heb altijd als gitarist in bandjes gespeeld. Maar met optreden heb ik het eigenlijk wel gehad. Toch bespeur ik dat het zo langzamerhand weer begint te kriebelen."

Dagje burgemeester van Hilversum, wat pak je dan meteen aan?
"Ik zou de eigenaren van een aantal beeldbepalende leegstaande panden op de thee laten komen en bespreken wanneer ze hun vraagprijzen verlagen, zodat die gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen."

Waar ga je graag heen in Hilversum?
"Ik woon in Hilversum-Oost en binnen twee minuten ben ik op de Larense hei. Dat is de mooiste achtertuin die je je kunt wensen."

Welk land of stad wil je echt nog eens zien?
"Valencia voor het werk van Calatrava en weer naar Barcelona waar je niet uitgekeken raakt op het werk van Antoni Gaudi. En Parijs natuurlijk."

Hilversummers steunen Syrische oproep

Kleine actie voor het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes is gevraagd om in de gemeenteraad de boodschap van Planet Syria uit te spreken. Deze vredesactivisten uit Syrië willen meer aandacht voor het oorlogsconflict in hun land dat zich nu al jaren voortsleept. Zij willen dat het geweld stopt en vragen mondiale aandacht hiervoor. Vrijdag was een klein groepje mensen solidair met de vredesactivisten. Zij hielden een actie voor het raadhuis. "Planet Syria voelt zich in de steek gelaten en roept op tot tekenen van solidariteit. Daar hebben wij vrijdag gehoor aan gegeven", aldus May-May Meijer, initiator van dezer spontaan opgezette actie.

Explosie is klapband van stadsbus

HILVERSUM - Er kwamen vrijdag aan het einde van de middag meldingen binnen van een explosie en woningbrand aan de Prins Bernhardstraat. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen.

De hulpdiensten waren massaal uitgerukt en de omgeving werd zo snel mogelijk afgezet. Dat zorgde voor heel wat problemen in het Hilversumse verkeer. Van een explosie bleek echter geen sprake. De knal die te horen was geweest, bleek een klapband van een Connexxionbus. Door de druk was een raam gesprongen van een woning.

Melkfabriek wint beide HAP-prijzen

HILVERSUM - Voor de vierde keer is de Hilversumse Architectuurprijs (HAP) uitgereikt. Grote winnaar was De Melkfabriek aan de Larenseweg. INBO Architecten won vak- en publieksprijs.

De vakjury was unaniem en roemde het pand. "Het is een voorbeeld van succesvolle herbestemming en het uitvoering geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid", aldus de deskundigen. Het publiek gaf De Melkfabriek net wat meer stemmen dan kinderdagcentrum De Boemerang en de woning 't Hoogt 't Kruist.

'Als we dit nu niet goed regelen, hebben we echt een bak ellende'

Elfpuntenplan van SP om zorgproblemen het hoofd te kunnen bieden

Voor daklozen moet er betere crisisopvang komen, zo stelt Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Niet morgen, maar vandaag nog moet actie ondernomen worden om de zorg en het welzijn op peil te houden. Het piept en het kraakt al aan alle kanten en met een nieuwe bezuinigingsronde van enkele honderden miljoenen op komst is het toekomstbeeld niet rooskleuriger. Om dit voor te zijn, presenteert de Socialistische Partij (SP) Hilversum een elfpuntenplan.

"Als we dit nu niet goed regelen, dan hebben we echt een hele dikke bak ellende", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Haar partij doet een noodkreet. De lokale werkgroep van de SP heeft onderzoek gedaan. In gesprekken met bijvoorbeeld zorgorganisaties, huisartsen, politie en GGZ is hen duidelijk gemaakt dat het huidige zorgstelsel een kaartenhuis dreigt te worden dat momenteel al met paperclips, lijm en elastiekjes in stand wordt gehouden. Ambulante zorg, maatschappelijke opvang, preventie en dagbesteding bijvoorbeeld staan allemaal onder druk. Als er opnieuw gesneden moet worden in de budgetten dan is het wachten op instorting.

Onmogelijk
"Nog meer bezuinigen op de zorg- en participatietaken van de gemeente dan we nu doen is onmogelijk. Er moet eerder geld bij om de kwetsbaren uit onze samenleving te kunnen blijven helpen", aldus Verweij. Dat moeten wethouders Arjo Klamer (SP) en Eric van der Want (D66) zeer duidelijk maken in Den Haag. Als eerste punt van het actieplan roept de SP Van der Want op om protest aan te tekenen tegen de voorgenomen bezuinigingen bij staatssecretaris Martin van Rijn. De eigen wethouder moet een brandbrief schrijven naar staatssecretaris Jette Klijnsma tegen de nieuwe participatie rijksverdeelsleutel. Dinsdag kondigde Klamer aan (zie verhaal onder op deze pagina) deze week nog in de pen te klimmen.
In Hilversum neemt het aantal meldingen van overlast van verwarde mensen toe. Dat ging van 23,1 per 10.000 inwoners naar 31,2 inwoners per 10.000 inwoners. Dat zijn er meer dan 250 per jaar. De SP pleit voor een 24 uur bereikbare crisisdienst en met spoed de beloofde extra opvangplekken om dit stijgende aantal mensen dat op straat komt te staan, op te kunnen vangen en te begeleiden.
Er zijn in het Gooi 143 daklozen, waarvan er 83 een uitkering hebben. Voor zestien van hen is er plek in De Cocon. Daarnaast zegt Verweij dat minder dan een kwart in een adequaat traject zit. Wat gebeurt er met de overigen?

Aantal meldingen van overlast van verwarde mensen neemt toe

Beschermd wonen
Speerpunt is realisatie van betaalbare en passende woningen (huur tot 560 euro). Daar is in het hele Gooi een groot gebrek aan, concludeert Verweij. Meerdere partijen maakten dat tijdens de raadsvergadering van 1 april ook al kenbaar. "Denk daarbij aan sociale huurwoningen, maar ook aan extra kleinschalige sociaalpensionplekken en beschermd wonen."

Nog meer verantwoordelijkheid leggen bij mantelzorgers, vrijwilligers en buren is onwenselijk. Hoe goedwillend zij ook zijn. Zij hebben niet vanzelfsprekend de kennis en kunde en de tijd om daklozen, mensen met psychiatrische problemen of dementerende bejaarden te begeleiden. "Hoewel wij voor buurtgericht werken zijn, is het een illusie om te denken dat je met die aanpak het zorgprobleem oplost. Buurtgericht werken kan hartstikke goed voor het groen en onderhoud. Maar je kunt niet van buren verwachten dat ze de verwarde buurvrouw gaan verzorgen. Daar heb je gewoon professionals voor nodig", meent de politica.

'Het zorgprobleem los je niet op met een buurtgerichte aanpak'

De fractievoorzitter vervolgt: "En thuis blijven wonen kan, met als voorwaarde dat de zorg thuis, de dagbesteding en het sociaal netwerk goed op orde zijn. Begeleid door professionals. Anders dreigt vereenzaming en vervuiling en last but not least dat verwarde mensen gaan zwerven over straat."

Huur te duur

Huur te duur is het platform dat de SP heeft opgericht. De huurprijzen stijgen. Steeds minder mensen kunnen de huur ophoesten. Dat zorgt voor financiële problemen en huisuitzettingen. Uit het SP-onderzoek blijkt dat 66 procent van de mensen meer dan 35 procent kwijt is aan huur, terwijl het budgetinstituut NIBUD stelt dat lagere inkomens 20 procent van hun inkomen aan hun woonlasten kwijt zouden moeten zijn.

Andere punten die de SP nog aandraagt zijn het weer in gebruik nemen van de politiecellen in Hilversum. Nu worden mensen die langer dan zes uur moeten worden opgesloten naar Houten vervoerd. De begeleiding voor mensen die uit de gevangenis komen moet beter worden georganiseerd. Zodra ze vrijkomen is er op het gebied van wonen, zorg en werk niet genoeg geregeld. "Uit de bak rechtstreeks naar de crisisopvang is geen adequate oplossing", aldus Verweij.

De SP constateert meer armoede onder huurders (zie kader) en huisuitzettingen. Als mensen in de schulden dreigen te komen, moeten woningbouwcorporaties, gemeente, zorginstanties en het welzijnswerk nog beter samenwerken om ervoor te zorgen dat de huurders hun huis niet kwijtraken. In juli 2014 stelde de SP voor om een convenant preventie huisuitzetting op te stellen. Daar mag nu wel wat vaart in komen. Tevens moet er meer aandacht komen voor de eigen bijdrage. Er zijn nu mensen die afzien van zorg omdat ze de kosten niet kunnen betalen. De SP wil een onderzoek naar de gevolgen hiervan.

"We kunnen niet langer blijven hangen in mooie plannen en woorden. De tijd van lullen is voorbij. Er moet gepoetst worden. Mensen hebben zorg nodig en in papier kan je niet wonen. Natuurlijk gaan er ook dingen goed, maar het moet beter", besluit de SP-fractievoorzitter.

Hilversumse brandbrief richting Klijnsma

'Het is oneerlijk', aldus wethouder Klamer. Foto: Eduard Metz

HILVERSUM - Gestraft worden voor iets wat je jarenlang goed gedaan hebt. Wethouder Arjo Klamer kan niet anders zeggen dan dat hij dat oneerlijk vindt. Dat Hilversum het met veel minder geld van de overheid moet doen op het gebied van participatiegebied pikt hij niet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en Werkgelegenheid kan deze week nog een brandbrief van hem verwachten.

Hilversum wordt geconfronteerd met een tekort van bijna 11 miljoen euro tot en met 2019. De SP-wethouder zit met zijn handen in het haar. "We zitten met een groot probleem door een technocratische ingreep. Door een andere verdelingssystematiek zijn wij behoorlijk gedupeerd. Het is oneerlijk dat wij als gemeente daarmee geconfronteerd worden terwijl de gelden al zo beperkt zijn. Nu zijn we gedwongen te gaan snijden in het sociaal domein. Dat gaat wel over mensen."

In de brief pleit Klamer voor een gunstiger vangnetregeling of een aanpassing van de systematiek. Tevens meldt hij dat er ook vanuit de Gooi en Vechtstreek een brief richting de staatssecretaris gaat waarin de regio eveneens dit probleem aankaart.

Met het versturen van de Hilversumse brandbrief aan Klijnsma zegt Klamer de druk op haar iets te verhogen. Tot nu toe wil zij van geen wijken weten. Gesprekken met grote gemeenten hebben geen vruchten afgeworpen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Utrecht en Den Haag naar de rechter zijn gestapt. Of Hilversum zich gaat mengen in deze juridische participatiegeldstrijd is nog onduidelijk. Eerst moet helder zijn op welke gronden deze rechtszaak gevoerd wordt.

'Oma en opa, ik moet nog rennen, hoor!'

Sfeerverslag Hilversum City Run van startnummer 15205

De warming-up op het marktterrein. Foto: Barbara Schriek

door Barbara Schriek

HILVERSUM – Een groot gedeelte van Hilversum was wederom afgesloten voor de City Run. 10.000 hardlopers stonden aan de start van een van de grootste evenementen in de stad. Zo ook startnummer 15205 ofwel uw redactrice van HilversumsNieuws deed mee.

Voor het eerst begon het evenement op zaterdagavond met de Yakult Ladies Run. 440 vrouwen hadden zich niet alleen ingeschreven om te rennen, maar ook voor de afterparty in de Vorstin. DJ Hell.nl en DJ Danny Diamond wisten de vermoeide voetjes toch nog van de vloer te krijgen tijdens Soul Food XXL.

5 kilometer in 32,47 minuten en dat vond ik een hele prestatie

Op zondag ging alles gewoon weer verder. Door heel Hilversum liepen mensen in sportkleren en een nummer op hun buik. Er waren opvallend weinig mensen die gewoon een rondje gingen hardlopen in de omgeving op deze mooie dag. Iedereen maakte zich op voor de Hilversum City Run. Op het marktterrein was het een drukte van jewelste, bij binnenkomst (door het hekwerk heen) kreeg je direct een Yakult in handen. Continu stroomden er mensen binnen. De verschillende runs liepen vrijwel vlekkeloos in elkaar over. Start- en finishvak waren duidelijk vermeld, hoewel er toch mensen in slaagden met bloemen het startvak in te lopen. "Oma, opa, ik moet nog rennen!", aldus een twaalfjarige jongen die in spanning wachtte op het startschot.

Zo'n honderd bedrijven hadden zich ingeschreven voor de ABN Amro Businessrun, waaronder de gemeente Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes liet echter verstek gaan vanwege een blessure, maar was wel aanwezig om de vijf wethouders die meededen aan te moedigen. B en W hebben heel hard getraind bij de Gooise Atletiek Club. Zij deden 33 minuten over 5 kilometer.

Voor iedere run verzorgde Marjon Sjollema van Sjollema Sport & Fitness met haar team de warming-up. Met haar enthousiasme wist ze iedereen aan te sporen het beste uit zichzelf te halen tijdens de wedstrijd. Tussendoor kon iedereen genieten van de optredens van steps, streetdance en Pole Moves. Ook ik deed hier aan mee. "Step touch! Armen op", riep Sjollema door de microfoon. Zo af en toe knalden enkele deelnemers tegen elkaar op omdat ze het tempo niet konden bijhouden. Maar niemand nam elkaar dat kwalijk.
Het parcoursrecord van 28,07 minuten bij de wedstrijdlopers bleef staan. Isaac Langat kwam in 28.14 als eerste over de finish. Sasan Tanui won bij de dames. Er was ook nog een wedstrijd in een wedstrijd, namelijk het Goois kampioenschap. De snelste Gooise man werd Cas Lutz, bij de vrouwen was het Mirjam Koersen die met de titel aan de haal ging. En uw verslaggeefster? Die haalde bij de 5 km OXXIO prestatieloop 32.47 minuten en vond dat al een hele prestatie. De laatste keer dat ik had hardgelopen was op 22 maart en deed ik 29 minuten over 3,9 kilometer. Dus dan was dit een hele verbetering. En voor mij was het ook een sponsorloop om het Snowekoor naar een wedstrijd in Wales te laten gaan.

Aan het einde van de dag begon de wind toe te nemen. Hierdoor waaide een tent om en raakten drie personen lichtgewond. De Hilversum City Run werd georganiseerd door de Stichting Atletiekevenementen Hilversum in samenwerking met de Gooise Atletiek Club (GAC). In totaal werd er 22.427 euro opgehaald voor Spieren voor Spieren; het streefbedrag was 30.000 euro.

Luide aftrap van veiligheidscampagne

Driehonderd leerlingen doen mee aan eerste fietsbellenconcert

Met het ludieke concert is aandacht gevraagd voor veiligheid rond Hilversumse basisscholen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Veilig op de fiets", klinkt luid uit de kelen van zo'n driehonderd scholieren. Onder leiding van dirigent Henk Heijink en slagwerker Eddy Koopman, beiden van het Metropole Orkest, geven de leerlingen het eerste fietsbellenconcert. Wethouders Floris Voorink en Eric van der Want bellen gezellig mee in het Dudokpark tijdens deze Hilversumse primeur.

Dit concert geldt als aftrap van de campagne Veilig naar school. In de loop van 2015 komen er nog meer activiteiten die in het teken staan van een veilige route naar school. Samen met zestien basisscholen werkt Hilversum aan het verbeteren van de (verkeers)veiligheid rondom scholen. De gemeente doet dat door bijvoorbeeld het woord 'school' op oversteekplaatsen in de buurt van de onderwijsinstituten op het wegdek te zetten. Beide wethouders wijzen erop dat ouders hun steentje kunnen bijdragen aan de veiligheid door de auto vaker te laten staan en sneller voor de fiets of lopen te kiezen. "Dit maakt het verkeersbeeld overzichtelijker en dus veiliger", geeft Voorink mee aan de opvoeders.

Voortbestaan van GWC De Adelaar is in het geding

Wielerclub hoopt op nieuw parcours in huidige achtertuin

Nico Bakker wijst naar de locatie waar het nieuwe parcours zou moeten komen.

door Ingmar Meijer

HILVERSUM - Een wielerclub zonder eigen parcours is als een voetbalvereniging zonder veld. Die situatie is nu wel ontstaan bij de Gooise Wielerclub De Adelaar. Daarmee komt het voortbestaan van de enige wielerclub in 't Gooi in het geding. Het onheil is af te wenden, want de Hilversummers hebben een locatie in hun huidige achtertuin op het oog waar zij een parcours willen aanleggen.

Problemen met de faciliteiten heeft de wielerclub nooit gehad. In het verleden had De Adelaar alles wat haar wielerhartje begeerde op Anna's Hoeve. Daar moest de vereniging vijftien jaar geleden vertrekken in verband met de vervuilde grond. De club verhuisde naar het Kininelaantje. Daar beschikt zij over een crossparcours en in Bussum konden de wielrenners terecht op het MOB-complex, waar de trainingsrondjes gereden konden worden. Maar van dit voormalige terrein van Defensie kan de club geen gebruik meer maken in verband met de komst van nieuwbouwwoningen.

'Wij vrezen dat leden hun rondjes ergens anders gaan fietsen'

Dat leidt tot een acuut problemen, zo stellen Nico Bakker en Jos Kamer van De Adelaar. Het is verre van ideaal om op woensdag de trainingsrondjes nu op een niet al te groot bedrijventerrein in Almere te rijden. Zeker voor de jeugd en hun ouders is dat een flinke opgave. "Wij vrezen dat zij er dan voor gaan kiezen hun rondjes ergens anders te fietsen", meldt Bakker. "Daarnaast is dit voor de leden ook geen veilig rondje."

De oplossing voor dit probleem ligt wat De Adelaar betreft in hun achtertuin. Op de weilanden tussen de N201 en het Kininelaantje wil de club een afgesloten parcours van ongeveer een kilometer realiseren. Daarmee kan de vereniging jaren vooruit en Bakker meldt dat de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) al heeft bevestigd dat dit rondje goed genoeg is om ook wedstrijden op te houden. De Adelaar is al benaderd door diverse andere clubs en organisaties die gebruik willen maken van deze nieuwe accommodatie. Kamer en Bakker noemen scholen en kinderdagverblijven, de Gooise Hardrijdersvereniging, de Gooise Atletiek Club en Triatlon Vereniging Hilversum. "Het Kanaal is twee passen verder van het parcours", grapt Kamer. "Voor deze samenwerkingen staan we ook echt open, maar we willen de regie over het parcours wel in eigen hand houden", vervolgt hij.
Aan de wens van een nieuw parcours hangt een prijskaartje van 230.000 euro. Daar is hulp bij nodig. Zo heeft de wielerclub een subsidieverzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland. Voor de zomer nog wordt deze aanvraag in Haarlem behandeld. Financiële steun van de gemeente is een lastig verhaal. De middelen zijn nou eenmaal beperkt. Wel bevestigt een gemeentewoordvoerder dat Hilversum De Adelaar op planologisch gebied op alle terreinen wil steunen.

Als de financiën rond zijn, dan zit er nog een haak en een oog aan het verhaal. De grond waar het parcours op moet komen, is nu in pacht van een boer uit Kortenhoef. Deze is er volgens Bakker en Kamer niet happig op om zijn grond af te staan. Samen met de gemeente worden gesprekken met hem gevoerd. Maar De Adelaar moet ook nog met de gemeente Wijdemeren om tafel omdat een deel van de gewenste voorziening op haar grond ligt. Op z'n vroegst zou het balletje per 1 januari 2017 kunnen gaan rollen aangezien de pacht doorloopt tot 31 december 2016.

Groot boekenbal bij Ridderspoor

Project Levenswerken eindigt met boekpresentatie voor bewoners

Marjolijn Slingerland (rechts) is te gast bij een bewoner wiens levensverhaal is opgetekend. Foto: Barbara Schriek

door Barbara Schriek

HILVERSUM - Het is feest in woonzorginstelling Ridderspoor van de King Arthur Groep. De begeleiders van dit huis, waar mensen met dementie kleinschalig wonen, hebben het project Levenswerken opgezet waarbij over (iedere) bewoner een boek geschreven is en dat nu werd nu gepresenteerd.

Bij binnenkomst ziet Ridderspoor er al aangenaam uit met mooi gerestaureerde 'oude' meubels, afkomstig van het voormalige project Tweede Leven. In de woonkamer speelt een pianist en zingen alle aanwezigen uit volle borst met de liederen mee. Marjolijn Slingerland, HR-manager, vrijwilligers- en stagecoördinator en -projecten, loopt naar een wat rustiger zaal waar allerlei kunstwerken hangen. "Dit is de hobbyruimte", verklaart ze. Enthousiast vertelt ze over het project Levenswerken. "Met dementerende ouderen is het leuk om terug in de tijd te gaan. Afhankelijk van hoe zwaar de dementie is is het kortetermijngeheugen niet zo goed, maar het langetermijngeheugen wel. In principe zou je heel ver in de tijd terug kunnen. En dan komen de verhalen naar boven!"

'Individuele aandacht is heel belangrijk voor de bewoners'

Een half jaar lang zijn ze er nu mee bezig. Iedere bewoner is gekoppeld aan een eigen schrijver, die steeds langs is gekomen voor interviews. "De eerste paar keren moesten ze steeds uitleggen wie ze waren en wat ze kwamen doen. Maar later wisten de mensen direct: o ja, u kwam een boek over mij schrijven! De individuele aandacht is heel belangrijk voor de bewoners. Dat is ook een van de redenen dat met dit project gestart is. Alle verhalen zijn ter goedkeuring van tevoren gelezen door de bewoners. De boeken krijgen een extra invulling met foto's van vroeger."
Zondag 26 april van 15.00 tot 17.30 uur is het 'Boekenbal'. Dat vindt plaats in het ontmoetingscentrum in het pand waar de werken gepresenteerd zullen worden. De begeleiders komen in middeleeuwse kledij, passend bij het King Arthur-thema. Iedere schrijver overhandigt zijn boek aan degene wiens levensverhaal hij opgetekend heeft. Van het Oranje Fonds heeft Ridderspoor 3000 euro toegekend gekregen om de kosten te vergoeden en dit feestje te houden. "We zijn begonnen met één helft van de bewoners, zodat zij niet te lang op hun boek hoefden te wachten. De andere bewoners komen nog aan bod en zullen ook een feestje krijgen", laat Slingerland nog weten.
Maar er staat nog meer op het activiteitenmenu. In het ontmoetingscentrum zijn vogelhuisjes gemaakt die uiteindelijk in een grote boom komen te hangen. Daarnaast zijn bewoners bezig met een mozaïektuin en gaat men barbecueën tijdens Burendag.

Schepje er bovenop van Hilversum voor GNR

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Naast de 170.000 euro die Hilversum al geeft aan het Goois Natuurreservaat (GNR) kan de regionale organisatie rekenen op een extra donatie. Het gemeentebestuur wil het GNR eenmalig een bedrag van 86.000 euro geven om daarmee het reservepotje weer te vullen.

"Het GNR bevindt zich in financieel kwetsbare positie", vertelde wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "Groen is toch een van de assets van Hilversum. De hei en het bos zijn belangrijke vestigingswaarden voor mensen om naar Hilversum te komen. Naast de normale bijdrage willen we er nog een schepje bovenop doen. We schenken één euro per Hilversummer extra. Het is belangrijk dat we nadenken over de financiële zekerheid en de toekomst van het GNR, want het GNR is ook van ons."

De financiële situatie van de natuurorganisatie is niet florissant. Van Vroonhoven-Kok zei dat de egalisatiereserve (het reservepotje) vorig jaar opgegaan is. Dat geld is besteed aan het onderzoek om te gaan samenwerken met het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) en het inhuren van voormalig bewindsman Pieter Winsemius, die zich buigt over deze kwestie. De 86.000 euro is bedoeld om de reserves van het GNR weer aan te vullen.

Daarmee is Hilversum niet alleen genereus, maar wil het tegelijkertijd een signaal afgeven aan de andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Met deze extra geste hoopt Hilversum het goede voorbeeld te geven. "Als het hele Gooi ook 1 euro per inwoner geeft dan zou de egalisatiereserve weer helemaal opgepompt zijn", aldus de CDA-wethouder. Het is aan de gemeenteraad of dit voorstel ook echt doorgaat.

zaterdag 25 april

Wandeling

People International houdt een sponsorwandeling van tien km. door de bossen van Lage Vuursche. Het doel van de wandeling is het bijdragen aan de evangelieverkondiging onder onbereikte volken in Centraal-Azië. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. Start: 10.00 uur, dagrecreatie Drakenstein in Lage Vuursche. € 10,-. Aanmelden: info@peopleinternational.nl. www.peopleinternational.nl.

Contactmiddag

De contactmiddag van regio Utrecht – 't Gooi vindt plaats in kerkgebouw De Morgenster, Seinstraat 2. Te gast is Ada de Jong. Zij verloor in 2008 haar hele gezin en schreef samen met theoloog Christa Anbeek 'De berg van de ziel'. In dit boek tasten zij belangrijke levensvragen af. Daarnaast vertelt Frederike de Groot over de activiteiten van de werkgroep Verbonden Broers en Zussen. 13.30 tot 16.30 uur, zaal open om 13.00 uur.

Signeersessie

Schrijfster Magda Fontaine houdt een signeersessie bij boekhandel Voorhoeve Libris. Met het boek 'Max Prince en de bron van oorsprong' is haar trilogie compleet. 14.00 tot 15.00 uur. www.maxprince.nl.

donderdag 23 april

Lezing

Thomas Piketty zet in zijn boek 'Kapitaal' de inkomensverdeling en ongelijkheid opnieuw op de kaart. Financieel journalisten Martin Visser en Wouter van Bergen geven een lezing over de kern van Piketty's betoog en gaan tevens in op de Nederlandse situatie. 19.30 uur. Boekhandel Voorhoeve, Kerkstraat 77-79. Aanmelden: info@boekhandelvoorhoeve.nl.

donderdag 23 april tot zondag 26 april

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Inslag' is een combinatie van hedendaagse kunst, ambacht en cultuurhistorie. Hilversumse kunstenaars, uit allerlei disciplines, zijn gevraagd om een oude versleten 'bonte keukendoek' te verwerken tot een kunstwerk. Het Dresselhuyspaviljoen - Landgoed Zonnestraal, Loosdrechtsebos 19. 12.00 tot 17.00 uur.

vrijdag 24 april

Voorjaarsconcert

Het Politie Muziekgezelschap Excelsior o.l.v. Pierre Koning werkt voor haar jaarlijkse Voorjaarsconcert samen met het koor 'Zingen voor je leven'. Naast een eigen optreden van de harmonie en het koor zullen beide gezelschappen ook gezamenlijk muziekstukken ten gehore brengen. Schouwburg Gooiland. 20.00 tot 22.30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden: koetze21@zonnet.nl.

Koningsconcert

De Chr. Oranje Vereniging Hilversum en het Chr. Mannenkoor Immanuël houden een Koningsconcert in de Grote Kerk, Kerkbrink. Zestig mannenstemmen worden begeleid door een orgel. 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur. Er wordt een collecte gehouden.

zondag 26 april

Rommelmarkt

Tussen 10.00 en 15.00 uur kan iedereen terecht in Wijkcentrum de Koepel. Er is een groot aanbod laaggeprijsde spullen.

Toneel Kleintje Kunst

Het Trojka Toneel speelt de psychologisch thriller 'De Dood en het Meisje', gebaseerd op een waargebeurd verhaal over recht, onrecht, schuld en onschuld. 15.00 uur. Theater Kleintje Kunst.

maandag 27 april

Godsdeeltje

Tijdens de interactieve bijeenkomst in de Kapel wordt ingegaan op het thema 'de kerk en de toekomst'. Dit wordt gedaan aan de hand van de Goddeeltjes, boeken over het vrijzinnige geloof. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur. 's-Gravelandseweg 144. Kosten: vrijwillige bijdrage.

Kindervrijmarkt

Kinderen kunnen hun spullen voor spotprijsjes verkopen op de volgende locaties: Wijkcentrum Lopes Dias van 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum de Koepel van 10.00 tot 12.00 uur.

dinsdag 28 april

Bingo

De Trefpuntsoos organiseert een bingo in buurthuis De Lelie. Iedereen is welkom. 14.00 uur. Leliestraat 6-8.

Ledenavond

Het thema van de ledenavond van de Hilversumse historische kring Albertus Perk sluit aan bij de tentoonstelling 'Tussen oorlog en vrede', momenteel te zien in het museum. Spreker is historicus Chris van der Heijden. 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Gebouw De Akker, Melkpad 14 A.

dinsdag 28 april tot zaterdag 2 mei

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Inslag' is een combinatie van hedendaagse kunst, ambacht en cultuurhistorie. Hilversumse kunstenaars uit allerlei disciplines zijn gevraagd om een oude versleten 'bonte keukendoek' te verwerken tot een kunstwerk. Bezoek kan op afspraak: www.pubart.nl. Het Dresselhuyspaviljoen - Landgoed Zonnestraal, Loosdrechtsebos 19.

Vrijdag 1 mei

Cabaret

Gekke dialogen, muzikale uitspattingen en fysiek beukwerk: dat is wat Oeloek biedt in Theater Achterom. In de voorstelling 'Prille Roest' wordt stuntelen door onhandige figuren tot kunst verheven. De voorstelling begint om 20.30 uur. Reserveren kan via www.devorstin.nl.

maandag 4 mei

Herdenkingsconcert

Toonkunstkoor Hilversum verzorgt aansluitend op de dodenherdenking een concert. Het concert bestaat uit delen van de 'The Armed Man, A Mass for Peace' van Karl Jenkins (1944). Aanvang 20.30 uur. Evangelisch Lutherse Kerk, Bergweg 6. Gratis toegang.

dinsdag 5 mei

Muziek en dans

Van 11.00 tot 19.00 uur treden diverse livebands op bij het Oosterspoorplein. Daarnaast geeft dansschool Fit by Rox een show en de dj's van danscafé Let's Get Down zorgen verder voor de muziek. De toegang is gratis.

woensdag 6 mei

Hulp bij examen

6 en 7 mei houdt Frank Bosma van de EconomieAcademy van 14.30 tot 16.30 uur een gratis spreekuur in de bibliotheek van Hilversum. Hij helpt hier leerlingen die met hun laatste vragen zitten. 8 en 9 mei voor de havo en 14 en 15 mei voor het vwo geeft Bosma een training van 7,5 uur. Meer informatie: www.economie-­academy.nl.

vrijdag 8 mei

Muziektheater

Regina Albrink en Klaas Hofstra treden op met het programma 'Chopin & zijn verlangen'. Zij kijken terug op het leven van componist Chopin, zijn muziek is een groot onderdeel van de voorstelling. 20.30 uur, deur open om 19.30 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 16,-.

dinsdag 12 mei

Cursus

De cursus voetreflexmassage wordt gegeven op zes dinsdagavonden. Cursisten leren op een speelse manier de basistechnieken en ervaren zelf hoe het is om gemasseerd te worden. Na de cursus zijn zij in staat allerlei lichamelijke ongemakken aan te pakken. Wijkcentrum St. Joseph. www.voetvrouw.nl.

vrijdag 15 mei

City Orkest

Het City Orkest Hilversum geeft een concert met het tachtig man tellend koor ’t KOOR! uit Wijdemeren. Tijd: 14.30, zaal open om 14.00 uur. Toegang: € 10,-. Kinderen tot twaalf jaar: € 7,50. Heuvellaan 33. Reserveren: 06-50849447.

Gevraagd: Schoonmaker m/v voor een object in Hilversum. Werktijden: ma. t/m vr. van 16:30 uur t/m 19:00 uur. Voor info bel Anjer B.V. Tel.:
020-6000199

250m2 vol tweedehands! antiek-retro-klassiek open op vr. + zat. v. 10-17u.
Koninginneweg 66, K'hoef
www.inboedelsenzo.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Help mee voor € 1000,- beloning, ik zoek al jaren naar het oude reclamebord van Joy limonade met Sophie met wit petje erop. Inl. 0341-357331

Te huur: Garage te Hilversum, Soestdijkerstraatweg, geen elektra. p.m. € 100,-.
Vrij toegankelijk.
Tel.: 06-53581217

Privélessen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans door ervaren
docenten. Redelijke tarieven. 035-6839235

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Hilversum draagt knuffels over aan Stichting Vliegramp MH17

Gemeente speelt niet langer de 'leading role'

Paul van Roon van Pinetum toont de zonnebloemzaden uit Oekraïne. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De oprichting van Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden van de vliegramp zich hebben verenigd, betekent voor Hilversum dat zij pas op de plaats kan maken. De stichting is nu leidend. Een van de eerste dingen die de gemeente overdraagt zijn de ongeveer duizend knuffels die waren neergelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne.

Op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden van de MH17 om in Oekraïne. In het vliegtuig zaten 196 Nederlanders, waarvan vijftien uit de mediastad. De kazerne aan de Noodweg is nog altijd de plek waar de identificatie van de slachtoffers plaatsvindt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vroeg Hilversum een paar maanden terug een knuffelprotocol op te stellen en tevens zou er in de gemeente een herdenkingsmonument kunnen komen. Nu de nabestaanden zich verenigd hebben, maakt de gemeente pas op de plaats.

"We gaan afscheid nemen van de knuffels", zo vertelde burgemeester Pieter Broertjes. Deze zijn nu opgeslagen in dozen in een loods op de Loswal, nadat ze in december zijn weggehaald bij de kazerne. Hilversum draagt ze, net zoals de duizenden knuffels die bij Schiphol zijn neergelegd, over aan de stichting. "De nabestaanden willen graag zelf bepalen wat er met de knuffels gebeurt. Wij ondersteunen dit graag. Ook op het gebied van de komst van een nationaal monument voor de slachtoffers beslist de stichting. We hebben niet langer meer de leading role", aldus Broertjes.

Hilversum wordt op 17 juli de Zonnebloemstad van Nederland

Hilversum staat op 17 juli uitgebreid stil bij de ramp. De burgemeester vertelde dat de gemeente dan de Zonnebloemstad van Nederland wordt. Bij alle invalswegen en ook andere plekken in de stad komen zonnebloemen te staan. "We gaan er zo veel neerzetten dat je erover zal struikelen. Zo ontstaat een even krachtig als subtiel symbool van ons verdriet over de ramp en onze niet aflatende steun aan de nabestaanden", legt de burgervader uit.
Zonnebloemen stonden ook in het veld in Oekraïne waar het vliegtuig is neergestort. Australiër Paul McGeough heeft zonnebloemzaden verzameld op de crashsite. Daarna heeft hij de vader van de omgekomen Quinn Schansman uit Hilversum benaderd. De Hilversummer benaderde op zijn beurt de burgemeester, die de zaden in ontvangst nam en deze heeft overhandigd aan Pinetum Blijdenstein. In de botanische tuin worden de zaden nu op kweek gezet. "Voor die bloemen zullen we rond 17 juli toepasselijke bestemmingen vinden. Daarbij kun je denken aan de overhandiging aan sportverenigingen en scholen waar slachtoffers op zaten", meldt Broertjes.

"Ik heb direct ja gezegd op dit verzoek", aldus Paul van Roon van de Stichting Pinetum Blijdenstein. Vorige week donderdag heeft hij alle zaden ontvangen. De kwaliteit van de 280 zaden is niet best, maar Van Roon zegt dat hij aan 25 goede al genoeg heeft. "De eerste twee zijn al aan het uitkomen", klinkt het enthousiast, al vertelt hij er direct bij dat Broertjes op 17 juli zonnebloemen in de knop uitreikt. In augustus staan ze pas echt in bloei.
Naast het eerbetoon met de zonnebloemen is het de bedoeling dat er een herdenkingsbijeenkomst komt. Deze moet aan het begin van de avond plaatsvinden in de Sint Vituskerk. Dit was vorig jaar ook de plek waar veel Hilversummers troost vonden en de MH17-herdenkingsdienst werd gehouden.

Kwaliteit staat voorop bij Kwekerij Ome Joop

Joop en Eveline Welle in hun grote kassencomplex. Foto: Bastiaan Miché

KORTENHOEF - "We kweken hier bijna alles zelf", zegt Joop Welle trots. Wie een blik werpt in het enorme kassencomplex van Kwekerij Ome Joop aan de Kromme Rade neemt daar zijn hoed voor af. Links en rechts staan de banen vol met verschillende soorten planten in allerlei kleuren. Kwaliteit staat voorop bij de Kortenhoevers.

Ome Joop is een echt familiebedrijf. "Mijn opa is hier begonnen met het kweken van groenten", zegt Stefan Welle. Later schakelde hij over op snijbloemen. Stefans vader, Joop, gooide het roer om. Hij had meer vertrouwen in de verkoop van planten. Wat met een kleine kas begon, is inmiddels uitgegroeid tot een grote kwekerij. De zaak telt nu zo'n twaalfduizend vierkante meter kasgrond. Daar heeft de familie Welle, naast vader en zoon staat ook moeder Eveline in de zaak, de handen meer dan vol aan.

Sinds 2000 heeft het echtpaar de kwekerij overgenomen van Ria en haar echtgenoot Gerard. Alle tijd en aandacht gaat in het kweken van hun planten zitten. Zeven dagen in de week is het echtpaar bezig met het zo goed mogelijk verzorgen van de vele, vele planten die zij kweken. De tijd die ze erin stoppen betaalt zich terug in de kwaliteit. Door ervaring heeft de familie geleerd hoeveel water, mest en tijd nodig is om tot het beste resultaat per plant te komen.
Daarnaast speelt het gezin Welle zo goed mogelijk in op de trends. Die verschuiven immers altijd, al is bijvoorbeeld de vraag naar geraniums altijd groot en loopt ook de sundaville goed. Het is belangrijk als kweker daar goed en adequaat op in te springen, zodat mensen optimaal plezier hebben van hun tuin. "Het gaat om beleving en dat is wat we onze klanten bieden", zegt Stefan Welle. Uit navraag blijkt dat gemengde potten nu heel erg gewild zijn.

"We hebben een groot assortiment", stelt Joop Welle. Als je als bezoeker aan het begin van de kas staat, lijkt het complex haast oneindig. Op de grond is aan alle kanten een zee van fleurige perkplanten te zien. Roze, rode, blauwe, gele en paarse tinten van de zogeheten 'zomerbloeiers' komen op je af. Ome Joop heeft zo'n vijftig verschillende soorten perkplanten staan. Van vlijtige liesjes tot aan begonia's en van fuchsia's tot aan afrikaantjes en nog veel meer. En wie een blik omhoog werpt, ziet rijen vol met hanging baskets.

Hip is nu ook de biologische hoek. Veel mensen willen in hun tuin sla, paprika, tomaat en kruiden kweken. Ome Joop speelt daarin ook goed in op de behoefte om terug naar de natuur en eigen tuin te gaan.
Meer weten? Neem dan een kijkje op www.kwekerijomejoop.nl.