HilversumsNieuws

12 oktober 2017

HilversumsNieuws 12 oktober 2017


Speuren naar sporen in het Gooi

Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum De Nationale Archeologiedagen zijn dé dagen waarop het publiek kennis kan maken met alle facetten van archeologie in Nederland. Deze dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een mooie gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen ligt en lag.

Het Gooi heeft een rijke archeologische historie en tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen de archeologie beleven door voorwerpen en sporen te bekijken die de mens in het Gooise landschap heeft achtergelaten.
'Gevonden Voorwerpen' is de titel van een nieuwe tentoonstelling in Geologisch Museum Hofland waarin hoogtepunten van de Gooise archeologie worden gepresenteerd. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met AWN Naerdincklant en is tijdens de Nationale Archeologiedagen te bezoeken.

Op zaterdag 14 oktober is er een speurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar door de tentoonstelling. Na de speurtocht mogen ze met hun handen in de klei: zelf potjes kleien en boetseren en/of archeologische voorwerpen opgraven. Als afsluiting wordt er buiten vuur gemaakt zoals onze voorouders dat in de prehistorie deden. Deze middag is een doorlopend programma vanaf 13.00 uur, kosten 1 euro. Aanmelden via hartoga@geologischmuseumhofland.nl.
Op zondag 15 oktober is er om 14.00 uur een lezing door drs. S. Koopman met de titel: 'Tijdreizen, archeologie van het Gooi'. In deze lezing worden de bezoekers mee op reis genomen door de geschiedenis van het Gooi. Ze krijgen te zien hoe het landschap vorm kreeg en wat onze voorouders in de grond achterlieten. Na afloop volgt een rondleiding langs de nieuwe archeologische tentoonstelling van Museum Hofland.

Alle informatie staat op https://www.archeologiedagen.nl/programma. Geologisch Museum Hofland ligt aan de Hilversumseweg 51 in Laren (tegenover La Place) en is open van 13.00 tot 16.30 uur. Voor entreeprijzen zie de website www.geologischmuseumhofland.nl. Museumkaarthouders en Vrienden van het museum hebben gratis toegang.

Meedenksessies van HvH en SP over wonen

HILVERSUM Voor je het weet is het maart en mogen de Hilversummers een nieuwe gemeenteraad kiezen. De verkiezingstijd is begonnen. Hart voor Hilversum (HvH) en de Socialistische Partij (SP) roepen de inwoners op met hen mee te denken over onder meer (betaalbaar) wonen.

Hart voor Hilversum is begonnen met een tour door Hilversum. Tijdens de zogeheten Lucht je hart-sessies vraagt de grootste oppositiepartij of inwoners willen meedenken, hun zorgen willen uiten en met concrete voorstellen willen komen die de partij dan eventueel gaat opnemen in het verkiezingsprogramma.

Maandag 16 oktober is HvH te vinden in wijkcentrum Lopes Dias in Noord. Thema van deze bijeenkomst, die duurt van 20.00 tot 22.00 uur, is betaalbaar wonen en veiligheid. Partijleden delen eerst de nodige informatie met de aanwezigen over betaalbaar wonen. Zo zijn de jaarverslagen van de woningcorporaties bestudeerd en is het gemeentelijk beleid onder de loep genomen.

Na de pauze moeten vooral de aanwezigen zich laten horen. Hoe denken zij over betaalbaar wonen? En wat vinden zij van de veiligheid in de eigen buurt? Pakken politie, de gemeente en de inwoners zelf goed hun rol op? Naast deze discussie hoopt HvH tips en suggesties te krijgen van het publiek.

Socialistische Partij

Zaterdag 21 oktober houdt de SP een bijeenkomst over wonen. Dit is een van de vijf meedenkmomenten die de oppositiepartij verzorgt de komende tijd. Plaats van handeling is wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg. Pierre van Rooden, SP-raadslid, leidt de sessie in. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere sociale woningen, verkeer en parkeren. De inloop is vanaf 15.00 uur. In verband met de catering vraagt de partij of belangstellenden zich vooraf willen aanmelden via hilversum@sp.nl.

Foto: Bastiaan Miché

Weer meer deelnemers aan Tromp Boat Races

HILVERSUM Wie kijkt er nog op van een recordaantal deelnemers aan de Tromp Boat Races? Jaar in, jaar uit melden meer ploegen zich aan voor deze overbekende wedstrijd op het Hilversumse kanaal. Zaterdag en zondag doen in totaal 730 equipes mee. En ja, dat zijn er opnieuw meer dan vorig jaar toen de Hilversumse roeivereniging de TBR voor het eerst uitsmeerde over twee dagen. Dat was nodig om te kunnen blijven groeien. Deze zomer heeft Cornelis Tromp nieuwe steigers gekregen. Dat gaat dit weekeinde niet onopgemerkt voorbij. De feestelijke opening is zaterdag om 14.30 uur. De wethouder van Sport, Floris Voorink, is hierbij van de partij.

Hoofdbrekens

Foto: Bastiaan Miché

Taalkundige valkuilen en spellingobstakels. Ze komen dinsdag geheid voor in het Groot Goois Dictee.

3

Voor de derde keer zweten boven het Groot Goois Dictee

Bekenden, dicteetijgers en scholieren doen dinsdag mee

Werken aan de eigen taalkennis én je tegelijkertijd inzetten voor het goede doel: dat is de vaste formule van het Groot Goois Dictee.

Terwijl de hersens kraken, schrijven de deelnemers geconcentreerd de zinnen van Raymond Serré op. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het lijf voorovergebogen. Eén hand op het voorhoofd terwijl de pen met de andere hand wordt vastgehouden. Zo af en toe klinkt een zucht, want: hoe schrijf je dat woord nou ook alweer? Het zijn bekende plaatjes van deelnemers die zitten te zweten op een dictee. Dinsdag is het weer zover in het raadhuis.

Voor de derde keer houden Lions Clubs in Hilversum in samenwerking met de bibliotheek het Groot Goois Dictee. Tientallen deelnemers zoeken vanaf 19.30 uur een plekje in het meesterwerk van Dudok aan het Dudokpark 1. Maureen du Toit, presentatrice van NH, presenteert het door Raymond Serré geschreven dictee. Burgemeester Pieter Broertjes is net zoals de afgelopen jaren de juryvoorzitter.

Serré heeft een tekst gemaakt over Noord-Holland. In zijn zinnen zitten weer de nodige valkuilen en spellingobstakels. Bekende Noord-Hollanders zitten dinsdag in het raadhuis, net zoals ware dicteetijgers, taalliefhebbers en scholieren.
Naast het toetsen van hun eigen taalkennis zetten alle deelnemers zich in voor het goede doel. De totale opbrengst van het dictee gaat naar projecten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland. Uit cijfers blijkt dat zo'n 2,5 miljoen landgenoten moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen.

Pieter Broertjes is opnieuw de juryvoorzitter. Foto: Bastiaan Miché

Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland

Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro voor mensen die mee willen schrijven in de raadzaal en 10 euro voor deelnemers die in de Burgerzaal zitten. "Dankzij een flink aantal gulle sponsors zal het eindbedrag dit jaar hoger uitvallen dan de 5000 euro opbrengst van vorig jaar", aldus Frits Vogel van Lions Club Hilversum.

Gezamenlijke viering van vrijmetselaren

HILVERSUM De wereld van de Vrijmetselarij blijft iets mysterieus hebben, ook al bestaan zij al eeuwen. Zondag 15 oktober verzorgen de drie loges die in Hilversum actief zijn een gezamenlijke viering.

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat vier loges in het Londense bierhuis Goose and Gridiron afspraken om te gaan samenwerken. Zij kozen Anthony Sayer als hun grootmeester. De United Grand Lodge of England is daarmee een van de oudste vrijmetselaarsorden in de wereld. Hier is ook in 1756 de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren uit voortgekomen.

Zondag vieren de Hilversumse loges (De Gooische Broederschap, Opgang en Wolfgang Amadeus Mozart) het 300-jarig bestaan. Zij houden een bijeenkomst in de Oude Enghweg 19 met als titel 'De Tolerante Tempel'. Vanaf 14.30 uur zijn de deuren open. Een half uur later begint het programma met onder andere twee lezingen die als thema 'Tolerantie' hebben. Het Woudensemble, leden van het Radio Filharmonisch Orkest, verzorgt de muzikale omlijsting. Zij spelen werken van Mozart en Sibelius.

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Daarom vraagt de organisatie van deze viering of belangstellenden zich vooraf willen aanmelden. Een plek reserveren kan via info.loge086@vrijmetselarij.nl.

Frysk en Frij test kennis over Friesland

HILVERSUM Hoe zit het met de kennis over Friesland? Dat is wat de Friese vereniging Frysk en Frij zaterdag bij de opening van het winterseizoen toetst.

De brasserie van Nieuw Kerkelanden aan de Franciscusweg 137 is de thuishaven van deze Friese bijeenkomst. Vanaf 20.00 uur begint het programma met onder andere een quiz over de Friese taal, sport en muziek. De organiserende vereniging maakt hierbij gebruik van beeld- en geluidsfragmenten. Er wordt gespeeld in teams van drie à vier personen.

Naast de quiz zijn er ook kraampjes met Friese culinaire en literaire producten. De entree bedraagt voor leden 5 euro, niet-leden betalen 10 euro om deze bijeenkomst bij te kunnen wonen.

5 / 8

'Gouwe Ouwe' in Gooiland. Foto: Gooiland

Vrijdag 13 oktober

Muziektheater Spotlight: Musicalsongs

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Viering 300 jaar vrijmetselarij Hilversum.

Muziektheater Spotlight uit Loosdrecht gaat zijn derde seizoen in. Vrijdagavond 13 oktober, aanvang 20.15 uur, presenteren zij bij ons al hun concertprogramma 2017-2018.

'Gouwe Ouwe'

20.15 uur | Theater Gooiland

Genre: Komedie. Drie oudere dames werken in een fastfoodrestaurant. Doen ze dat voor de gezelligheid, om bij de tijd te blijven of is er meer aan de hand? Met drie 'grande dames' van het toneel: Carry Tefsen, Trudy Labij en Ingeborg Elzevier.

Zaterdag 14 oktober

Moeilijke voeten?

14.00 uur | Amaris Gooizicht

Verkoopmiddag van schoenen en pantoffels voor mensen met 'moeilijke voeten' door een gespecialiseerd bedrijf. Verschillende breedtematen leverbaar zowel voor dames als heren. Tevens elastische, zeer zachte stretchschoenen in het assortiment. Een ideale schoen voor mensen met heel gevoelige voeten.

Geluksroute

10.00 uur | Op verschillende plaatsen in Hilversum

Zaterdagmorgen gaat de eerste Geluksroute in Hilversum van start. Het hele weekend kunt u deelnemen aan gratis activiteiten, verspreid door heel Hilversum. U kunt zelf uw route uitstippelen. Informatie vindt u op de website of bij de Gelukscaravan op het Marktplein. Zie ook www.geluksroute035.nl.

Disco gehandicapten

20.00 uur | De Koepel

Op zaterdag 14 oktober is er een disco voor mensen met een handicap. Het is van 20.00 tot 22.00 uur, de entree is 2 euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Voor informatie: gbos@versawelzijn.nl.

Zaterdag 14 oktober tot zondag 15 oktober

Tromp Boat Races

10.00 uur | Roeivereniging Cornelis Tromp

Op het Hilversums kanaal worden voor de 32ste keer de Tromp Boat Races gehouden. Ruim 700 roeiboten, van skiffs tot achten, gaan van start voor een wedstrijd over 5,2 kilometer. Het begin van de race ligt ter hoogte van de Wijde Blik, de finish is bij roeivereniging Cornelis Tromp.

Zondag 15 oktober

Expositie schilderijen en beelden

10.00 uur | Regenboogkerk

Schilderijen en grafiek van Mattijs Wolthaus en beelden van hout en steen van Dick Sierksma. Zondag van 11.00 tot 12.30 uur en dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Rommelmarkt in de Geus

10.00 uur | Wijkcentrum De Geus

Rommelmarkt in wijkcentrum de Geus. Tussen 10.00 en 15.00 uur. Ook kunt u een kijkje nemen bij de modelbouwvereniging. Entree is gratis

Rommelmarkt Lopes Dias

10.00 uur | Woondienstencentrum Lopes Dias

In Wijkcentrum Lopes Dias is op zondag 15 oktober een rommelmarkt. Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213, Hilversum.

Folkmuziekgroep Schraapstaal

14.30 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 15 oktober, aanvang 14.30 uur, speelt bij ons de Volksmuziekgroep Schraapstaal hun programma 'Over echte, echtelijke en buitenechtelijke liefde'.

Open huis Hospice Kajan

14.00 uur | Hospice Kajan

Van 14.00 tot 17.00 uur aan de Borneolaan 18 in Hilversum. We geven een rondleiding en vertellen over de zorg die we bieden aan mensen in hun laatste levensfase en over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden. Erik Beckers (auteur van 'Gids bij overlijden') geeft tips en er is een miniconcert.

COV Hilversum en Goois Symfonie Orkest

15.00 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Dvorák: 'Het Gouden Spinnewiel', GSO o.l.v. Joost Geevers. Gounod: 'Messe solennelle de Sainte Cécile', GSO en COV Hilversum o.l.v. Piet Roorda. Marene Elgershuizen - sopraan, Jan-Willem Schaafsma - tenor, Pieter Hendriks - bariton. Kaarten € 17,50. www.covhilversum.nl of www.gooisymfonieorkest.nl.

Viering 300 jaar vrijmetselarij

15.00 uur | Vrijmetselaars Loge

De middag bestaat uit een tweetal lezingen met als hoofdaccent het thema tolerantie met muzikale omlijsting van het Woudensemble (leden van het Radio Filharmonisch Orkest) met werken van de maçonnieke componisten Mozart en Sibelius.

Maandag 16 oktober

Biodanza voor Senioren

15.00 uur | Wijkcentrum De Geus

Bij Biodanza bewegen we op veel verschillende manieren. Iedereen beweegt naar eigen mogelijkheden. Biodanza brengt vitaliteit en levensvreugde. Kom de eerste keer proeven voor 5 euro. Mensen met rollator zijn ook van harte welkom. www.BiodanzaLife.nl.

Dinsdag 17 oktober

Bezinningsbijeenkomst: Morgen ben ik vrij

20.00 uur | LRC Centrum Hilversum

In deze bezinningsbijeenkomst willen we de oorsprong van dit brandende verlangen onderzoeken en een nieuw innerlijk oriëntatiepunt onder uw aandacht brengen dat als een diamanten venster uitzicht biedt op werkelijke vrijheid.

Het Groot Goois Dictee

19.30 uur | Raadhuis Hilversum

Voor de derde keer organiseren de Lions Clubs Hilversum en Het Gooi samen met Bibliotheek Hilversum en gemeente Hilversum het Groot Goois Dictee. De opbrengst gaat naar het bestrijden van laaggeletterdheid.

Woensdag 18 oktober

Voorlichtingsavond zonneweide Anna's Hoeve

19.00 uur | Lorentzschool

Op 18 oktober vertelt HilverZon over deelname aan het innovatieve project 'Zonneweide Anna's Hoeve': samen met de gemeente Hilversum biedt HilverZon 1690 zonnepanelen op een overkapping op de bufferbak van de rioolwaterzuivering. Zonnepanelen niet op uw dak, maar wel in de zon.

Avontuurlijk wonen in je eigen Artist Home

Karwei introduceert nieuwe woonstijl

Karwei: 'Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt.' Foto: Karwei

Afgelopen week was de VT wonen&design beurs in de Rai in Amsterdam. Bouwmarkt Karwei introduceerde daar haar nieuwe woonstijl Artis Home: wonen als een kunstenaar.

Je huis weerspiegelt je karakter: creatief, avontuurlijk en eigenwijs. In jouw eigen Artist Home woon je als een kunstenaar, maar dan gewoon thuis. Met objecten, kunst en meubels die je door de jaren heen hebt verzameld.

Speelse lijnen

Bezoekers konden bij de stand van Karwei de kunstenaar in zichzelf naar boven halen. Kunstenaars Petra Lunenburg en Luuk Assema verzorgden workshops. De deelnemers werden uitgedaagd hun eigen creativiteit te ontdekken, iets waar in de woonstijl Artist Home ook naar wordt gestreefd. De zwart-witillustraties van Petra Lunenburg zijn exclusief te koop bij de bouwmarkt.

Tot leven gebracht

Communicatiemanager Laurens Miedema: "Karwei inspireert mensen met de trends van nu. Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt om een livesituatie te creëren. En dat is precies wat we hebben gedaan op de VT wonen&design beurs. Zo konden we mensen inspireren met de woonstijlen van nu en konden ze ideeën opdoen voor hun eigen huis. Een beurs is daarvoor een perfecte plek: de bezoekers lopen vaak voorop en zijn altijd bezig met stijl en inrichting. Zo helpen we iedereen zijn eigen thuis te creëren."

Vier nieuwe stijlen

Artist Home is een van de vier nieuwe woonstijlen van Karwei om alles binnen het interieur zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hiermee passen consumenten hun favoriete stijl makkelijk toe in hun eigen huis. Artist Home staat voor creatief en avontuurlijk wonen, Cosy Cabin is met zijn warme kleuren en comfortabele materialen een op-en-top familiehuis, City Loft heeft een luxueuze, internationale uitstraling en Green House lééft door al het groen.

Marktleider

Karwei is met bijna 140 vestigingen een van de grootste bouwmarkten in Nederland. Met een omzet van 1,7 miljard euro staat moederbedrijf Intergamma in de top 3 van Nederlandse non-foodretailbedrijven en is het marktleider op de doe-het-zelfmarkt in de Benelux. Vorig jaar groeide de winkelomzet van Intergamma met drie procent.

Column

Woonmeters 'bij benadering'

Foto: Marieke van Veen

De stijgende trend wat betreft de huizenprijzen houdt aan. Bestaande koopwoningen waren afgelopen augustus 7,8 procent duurder dan in augustus 2016. De afgelopen 4 maanden bleef de stijging ongeveer even groot. Uit de cijfers van het kadaster blijkt dat er al sinds juni 2013 sprake is van een stijgende trend van huizenprijzen.

Prijzen bijna 21 procent hoger

Na de piek van de woningprijzen in augustus 2008 daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog ruim steeds 5% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld bijna 21% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in augustus 2017 ongeveer even hoog als in maart 2007.

Gerommel met meters

Er zijn nog steeds makelaars die woningen aanbieden met vierkante meters woonoppervlak die 'bij benadering' zijn vastgesteld. Nog erger is het als zij in het koopcontract iedere aansprakelijkheid afwijzen als later blijkt dat het werkelijke woonoppervlak afwijkt van de verkoopinformatie. Het probleem van niet-kloppende oppervlaktematen van woningen is trouwens niet nieuw. Al in 2006 toonde de Vereniging Eigen Huis aan dat met name appartementen op papier leken te groeien omdat er bij iedere verkoop meer vierkante meters werden verkocht dan de woning feitelijk groot was.

Omdat bij een professionele makelaar niet anders mag worden verwacht dan dat de oppervlakte volgens de Meetinstructie wordt ingemeten, is het een onrechtmatige daad tegen de koper om dat niet te doen. De makelaar is dan schadeplichtig. Na een uitspraak van de rechter valt het op dat makelaars in toenemende mate hun aansprakelijkheid voor meetverschillen in het koopcontract proberen uit te sluiten.

Dat is natuurlijk een kwalijke zaak. Maar een goede financieel adviseur begeleidt u bij de aankoop van een woning. Dat kan dus veel geld opleveren!

Meer sociale en duurzame woningen in Blaricum

BLARICUM Joan van der Burgt (directeur van de Alliantie) en wethouder Liesbeth Boersen van Volkshuisvesting hebben een overeenkomst ondertekend met daarin afspraken over de toekomst van de sociale woningvoorraad in Blaricum.
Wethouder Boersen: "Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke stap. Ook mensen met een bescheiden inkomen moeten in het Oude Dorp van Blaricum kunnen wonen. De nieuwe woningen moeten behalve betaalbaar ook nog eens zeer duurzaam worden.

'Energienota € 70 omhoog'

De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht. Vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 gemiddeld 93 euro per jaar zou bedragen. Dit wordt nu waarschijnlijk toch 108 euro, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met bijna zeven tientjes omhooggaat, zo meldt Pricewise.

Bollentijd

Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor april en mei.